Instrukcja obsługi przelicznika foremek / kremów / tynku:

W pierwszym polu od góry (telefon) lub po lewej stronie (komputer) wybieracie rodzaj formy, która została podana w przepisie na blogu: blacha lub tortownica/rant. Następnie wpisujecie jej wymiary. 

W kolejnym polu wybieracie rodzaj SWOJEJ formy i podajecie jej wymiary.
Ważne! Zamiast przecinka wpiszcie kropkę, gdy forma ma np. 20.5 cm średnicy. W przeciwnym wypadku przelicznik nie przeliczy składników.

Pole z listą składników - w pierwszym polu wpisujecie nazwę składnika, np. mąka. W polu poniżej (telefon) lub obok (komputer) wpisujecie ilość podaną na blogu, np. 150. W ostatnim polu zaznaczacie gramaturę, np.: ml, g, łyżeczki - nie jest konieczne zaznaczanie tego pola, może zostać puste :). 

Następnie wpisujecie kolejne składniki podane w przepisie oraz ich ilość.

Na końcu klikacie przycisk poniżej "PRZELICZ". Wtedy pod przelicznikiem pojawią się przeliczone na wymiary Waszej formy składniki.

Co zrobić jeśli po przeliczeniu wyjdzie wynik, np. 2.4 szt?

Zwiększacie wtedy trochę wymiar swojej formy, np. z 20 cm na 20.4 cm.

Następnie ponownie klikacie "PRZELICZ".  Wg przelicznika wyjdzie 2.5 szt. Wtedy dajecie np. 2 i pół jajka. Jeśli zwiększycie rozmiar formy na 22.4 cm wyjdzie wam równe 3 szt. 

Pamiętać należy, aby przeliczyć każdy składnik podany w przepisie. Jeśli dacie 3 całe jajka i resztę składników, które nie zostały odpowiednio przeliczone, to wypiek nie wyjdzie dobrze. 

Możecie zarówno zwiększyć rozmiar formy jaki i zmniejszyć, jeśli chcecie zrobić np. biszkopt z 2 jajek zamiast 3. Jeśli wynik wychodzi mi np. 2.3 to zaokrąglam w dół. Jeśli wychodzi np. 2.7, zaokrąglam w górę, zwiększając wymiar formy. 

Ważne! Przelicznik foremek dobrze przelicza. Do pieczenia używam najczęściej rantów o śr 16-18 cm. Jeśli przeliczacie składniki na formę o śr np. 24 cm to normalne, że trzeba wtedy użyć prawie 2 razy więcej składników. 

Jak obliczyć ilość tynku na Waszą średnicę i wysokość tortu?

Najpierw przeliczcie wszystkie składniki w przeliczniku foremek na Waszą średnicę tortu, np. z 18 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu, np.: 10 cm (wysokość tortu podaję przy przepisie na krem-tynk).
A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.

Od długiego czasu korzystam z tego sposobu i zawsze wychodzi mi idealna ilość kremu do tynkowania :).  
Ilość składników, podajemy w formie dziesiętnej(np. 0.75 zamiast 3/4)
Przelicz z (foremka w przepisie):
  lub  
Wymiary:  x
Przelicz na (moja foremka):
  lub  
Wymiary: x

Lista składników i ich ilość w przepisie:
1
Ilość: 
2
Ilość: 
3
Ilość: 
+