KREMY DO TORTÓW/ TORTOWE ABC/ TORTY

SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

Smaki kremów do tortu nie jest łatwo dobrać tak, aby całość była harmonijna i zadowoliła podniebienia naszych gości. Sama mam z tym nie lada problem. Dlatego postanowiłam przeszukać cały internet, moją grupę na Facebooku oraz moją wiedzę na ten temat i zrobić sobie słodką ściągę z połączeń kremów do tortów. W ten sposób powstała ta nie mała lista, która mam nadzieję pomoże nie tylko mi, ale i Wam drodzy czytelnicy. Jeśli macie swoje ulubione smaki kremów do tortu (połączenia smakowe) i zauważyliście, że ich tutaj nie ma, będę ogromnie wdzięczna za uzupełnienie tej listy :). 

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Przepisy na frużeliny i żelki znajdziecie Tutaj
Zbiór przepisów na kremy do ciast i tortów Tutaj
Przepisy na kremy do tynkowania i dekorowania Tutaj
Zbiór przepisów na torty Tutaj
Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany

A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację!
Nazwy kremów w kolorze różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis).

KREM CZEKOLADOWY / MUS CZEKOLADOWY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z czarnej porzeczki – krem z czerwonej porzeczki – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy – krem pomarańczowy – krem z pomarańczowym curdem – brzoskwiniowy – bananowy – miętowy – krem z masłem orzechowym lub kajmakiem – krem solony karmel – rabarbarowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, truskawkowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa, ananasowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, żurawinowa, sos karmelowy, cytrynowy curd, pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie, solony karmel, prażone jabłka

 

KREM ŚMIETANKOWY

Krem śmietankowy to uniwersalny krem, który pasuje do większości kremów i owoców. Ja jednak nie lubię ‘mdłych’ tortów, dlatego wypisałam tylko te smaki i owoce, które wg mnie będą smaczne i bezpieczne.

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – cytrynowy – rocher/z Nutellą – truflowy – czekoladowy – pistacjowy – krem z malinowym cudem – mus/krem truskawkowy – brzoskwiniowy – pomarańczowy – mus/krem czereśniowy – krem z michałkami klasycznymi – rabarbarowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, truskawkowa, pomarańczowa, żurawinowa, gruszkowa, ananasowa, brzoskwiniowa, malinowy/cytrynowy/pomarańczowy curd

 

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem truskawkowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy – kawowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – rabarbarowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy/pomarańczowy curd

 

KREM Z PALONEJ (KARMELIZOWANEJ) BIAŁEJ CZEKOLADY
MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY

mus/krem malinowy – mus/krem gruszkowy – czekoladowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/żelka jabłkowa – truflowy – bananowy – kawowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany

 

KREM TRUFLOWY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem jeżynowy – oreo – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – kawowy – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – krem śmietankowy – krem z białych michałków – krem pomarańczowy – miętowy – krem z pomarańczowym curdem

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, jagodowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie

 

KREM ROCHER lub Krem z Nutellą

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem jeżynowy – mus/krem porzeczkowy – krem śmietankowy – krem z malinowym curdem – krem pomarańczowy – krem z pomarańczowym curdem – mango + marakuja – brzoskwiniowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, wiśnie w likierze/rumie, malinowy/pomarańczowy curd, 

 

KREM Z KLASYCZNYMI MICHAŁKAMI

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – cytrynowy – krem z białymi michałkami – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – truflowy – pomarańczowy – śmietankowy – rabarbarowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, pomarańczowa, żurawinowa, malinowy/pomarańczowy curd, 

 

KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem truskawkowy – mus/krem jagodowy – krem z klasycznych michałków – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy curd, 

 

KREM Z KINDER BUENO – biały

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa, malinowy curd, cytrynowy curd

 

KREM KINDER BUENO – ciemny – drugi sposób przygotowania

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa

 

KREM z batonikami MILKY WAY 

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa

 

KREM OREO

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem truskawkowy – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – rabarbarowy – mus/krem jagodowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, banany

 

KREM RAFFAELLO lub KOKOSOWY

mus/krem malinowy – czekoladowy – mus/krem ananasowy – mango – mus/krem jagodowy – brzoskwiniowy – mus/krem porzeczkowy – kawowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, ananasowa, jagodowa, porzeczkowa, wiśniowa, malinowy curd

 

KREM CYTRYNOWY lub CYTRYNOWY KREM z Lemon Curd

śmietankowy – waniliowy – mus/krem malinowy – czekoladowy – mus/krem truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z Kinder Bueno – mus/krem jagodowy – szampański – szampański 

Frużeliny i konfitury: malinowa, jagodowa, porzeczkowa

 

KREM ADWOKATOWY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – czekoladowy – orzechowy – krem brzoskwiniowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa

 

KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM, z kajmakiem lub krem Toffi

mus/krem malinowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem gruszkowy – bananowy – czekoladowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem – truflowy – mus/żelka jabłkowa

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, brzoskwiniowa, prażone jabłka, karmelizowane banany, cytrynowy curd

 

KREM z SOLONYM KARMELEM / SOLONY KARMEL
MUS Z SOLONYM KARMELEM

mus/krem malinowy – mus/krem gruszkowy – czekoladowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/żelka jabłkowa – truflowy – bananowy – kawowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany

 

KREM ORZECHOWY

mus/krem śliwkowy – kawowy – czekoladowy – adwokatowy –  krem brzoskwiniowy – krem whiskey – pomarańczowy – krem z solonym karmelem 

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, powidła, pomarańczowa, wiśniowa, gruszkowa, prażone jabłka, solony karmel, pomarańczowy curd

 

KREM CYNAMONOWY / PIERNIKOWY / SPECULOOS

krem pomarańczowy – mus/żelka jabłkowa – mus śliwkowy – gruszkowy – dyniowy – rabarbarowy

Frużeliny i konfitury: ananasowa, pomarańczowa, prażone jabłka, powidła, pomarańczowy curd

 

KREM POMARAŃCZOWY

czekoladowy – cynamonowy – piernikowy – orzechowy – truflowy – kawowy – rocher/z nutellą – śmietankowy – z kremem Speculoos

 

KREM DYNIOWY

mus śliwkowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos 

Frużeliny i konfitury: śliwkowa (powidła), pomarańczowa

 

KREM MIĘTOWY

mus/krem malinowy – czekoladowy – cytrynowy – limonkowy – truflowy – kawowy 

 

KREM CHAŁWOWY

mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, jeżynowa, malinowa, brzoskwiniowa

 

KREM KAWOWY / MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY

orzechowy – czekoladowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem malinowy – truflowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem – miętowy – krem z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym i kajmakiem – krem z solonym karmelem – pomarańczowy – raffaello

Frużeliny i konfitury: wiśniowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd

 

KREM Z WHISKEY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – orzechowy – kawowy – czekoladowy – truflowy 

Frużeliny i konfitury: wiśniowa, porzeczkowa

 

KREM BANANOWY

krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – czekoladowy – oreo

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, solony karmel

 

MUS / KREM MALINOWY – KREM Z MALINOWYM CURDEM

czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznych michałków – krem z białych michałków – miętowy – oreo – śmietankowy – pistacjowy – chałwowy – raffaello/kokosowy – hibiskusowy – mango + marakuja – brzoskwiniowy – kawowy – cytrynowy – rabarbarowy

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę ): maliny, jagody, jeżyny, mango

 

MUS / KREM z TRUSKAWEK

czekoladowy – cytrynowy – truflowy – oreo – krem z klasycznymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z batonikami milky way – śmietankowy – waniliowy – ananasowy, szampański – rabarbarowy

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): truskawki

 

MUS / KREM WIŚNIOWY

czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – śmietankowy – whiskey – kawowy – oreo – chałwowy

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): wiśnie

 

MUS CZEREŚNIOWY

śmietankowy – czekoladowy – oreo – krem z białą czekoladą

 

MUS ŚLIWKOWY

orzechowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos

 

MUS / KREM JEŻYNOWY

czekoladowy – truflowy- rocher/z Nutellą – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznymi michałkami – oreo – rem z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem z solonym karmelem – chałwowy

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): jeżyny

 

KREM / MUS Z CZARNEJ PORZECZKI

czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – kokosowy/raffaello – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adowkatowy 

 

KREM / MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI

czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adwokatowy – kokosowy/raffaello 

 

MUS RABARBAROWY

śmietankowy – waniliowy – mus/krem malinowy – czekoladowy – mus/krem truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem oreo – krem z Kinder Bueno – cynamonowy – speculoos – mus/krem jagodowy

 

MUS JAGODOWY / KREM JAGODOWY

krem z białą czekoladą – czekoladowy – raffaello – kokosowy – krem z batonikami Milky Way – krem z białymi michałkami – krem Kinder Bueno – śmietankowy – oreo – waniliowy – krem z cytrynowym curdem – cytrynowy 

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): jagody

 

MUS / KREM ANANASOWY

raffaello – kokosowy – truskawkowy – czekoladowy – krem z Kinder Bueno

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): ananas, żelka truskawkowa, 

 

MUS / KREM MANGO + MARAKUJA

mus/krem malinowy – kokosowy – raffaello – jagodowy 

Frużeliny i konfitury: jagodowa, malinowa

 

MUS / KREM GRUSZKOWY

krem czekoladowy – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – mus/krem jagodowy – cynamonowy 

Frużeliny i konfitury: solony karmel, porzeczkowa

 

KREM PISTACJOWY

mus/krem malinowy – mus/krem truskawkowy – mus/krem porzeczkowy –  krem z białej czekolady – orzechowy – irish cream – kokosowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, morelowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, porzeczkowa 

 

KREM HIBISKUSOWY

krem brzoskwiniowy – mus/krem malinowy – krem z białej czekolady z brzoskwiniami 

Frużeliny i konfitury: malinowa, brzoskwiniowa, rabarbar, 

 

KREM BRZOSKWINIOWY

krem hibiskusowy – czekoladowy – krem z kajmakiem – śmietankowy – rocher/z Nutellą – krem z batonikami Milky Way – adwokatowy – mus/krem malinowy – kokosowy/raffaello – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem 

Frużeliny i konfitury: brzoskwiniowa, cytrynowy curd

 

KREM RÓŻANY

pistacjowy – mus/krem malinowy 

 

MUS / KREM SZAMPAŃSKI

mus/krem truskawkowy – cytrynowy

A jakie Ty polecasz smaki kremów do tortu?
Podziel się w komentarzu z innymi sprawdzonymi połączeniami kremów :).

smaki kremów do tortu, jakie kremy do tortu, kremy do tortów, smaki tortów,

Podoba Ci się wpis smaki kremów do tortu?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!

Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!
  • Marta
    12 października 2020 at 08:34

    Dzień dobry, mam pytanie, początkująca jestem i nie rozumiem tego wpisu ;P Przy kremie śmietankowym warstwy kładę: biszkopt, krem śmietankowy, frużelinę lub konfiturę, biszkopt, inny krem bezpieczny, frużelinę lub konfiturę jak wcześniej i biszkopt na koniec? Dziękuję i pozdrawiam, Marta

    • Magdalena Indyka
      12 października 2020 at 15:03

      Tak. To nie jest wpis jak składać tort, tylko jakie kremy do siebie pasują w tortach.

  • Ewelina
    15 sierpnia 2020 at 14:45

    Mogę prosić o przepis na krem szampański?😉

    • Magdalena Indyka
      17 sierpnia 2020 at 21:26

      Nie mam takiego.

      • Ewelina
        17 sierpnia 2020 at 23:01

        Nie ma takiego a w zestawieniu jest i pisze co do niego pasuje😄😁już sobie znalazłam przepis na ten krem.

        • Magdalena Indyka
          18 sierpnia 2020 at 09:44

          To że tu jest nie znaczy, że jest na niego przepis. To jest zbiór moich sprawdzonych połączeń i moich czytelników.

          • Agnieszka
            22 września 2020 at 08:52

            Czy mozna połączyć krem kukulkowy z kremem oreo. I ewentualnie lepiej zrobic krem kukulkowy budyniowy czy na smietance.

          • Magdalena Indyka
            23 września 2020 at 18:36

            Nie robiłam kremu kukułkowego, więc nie wiem jaki lepiej wyjdzie. Nie pasuje mi połączenie tego kremu z oreo. Ale to jest moje zdanie.

  • Anna Król
    22 maja 2020 at 10:33

    Świetny wpis! Mam pytanie. Czy połączenie kremu mango+marakuja z solonym karmelem będzie ok? Jak nie to jaki nieowocowy krem inny niż kokosowy podpasuje? I jeszcze jedno pytanie. Orientuje się Pani może, gdzie dostanę świeżą marakuję? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂

    • Magdalena Indyka
      22 maja 2020 at 11:11

      Nie wiem. Osobiście nie zrobiłabym takiego połączenia, ale to nie nie znaczy, że to złe połączenie. Po prostu nie mogę sobie tego wyobrazić. Nie wiem gdzie można konkretnie dostać świeżą marakuję. Nie rozglądałam się za nią.

  • Patiik
    16 maja 2020 at 14:24

    Krem lub mus truskawkowy z kremem kokosowym to najidealniejsza rzecz jaką w życiu jadłam❤

  • Olahola
    18 lutego 2020 at 23:56

    Czy połączenie tych 3 kremów będzie ok ?( Pierwszy) krem brzoskwiniowy+ fruzelina brzoskwiniowa (drugi) krem nutella+ chrupka (trzeci) krem z białej czekolady+ lemon curd

    • Magdalena Indyka
      20 lutego 2020 at 22:25

      Myślę że będzie ok.

    • Hhalalina
      6 lipca 2020 at 17:17

      Ja lubię krem kawowy na maśle plus do tego krem orzechowy z nasączony alkoholem jak są dzieci to bez alkoholu

  • Basia
    28 stycznia 2020 at 12:22

    Witam,mam zrobić mocno alkoholowy tort,ale nie za słodki,czy możecie coś polecić? Dodam że robię raczej torty bez alkoholu z masą na bazie śmietanka+mascarpone i boje się czy można do takich mas dodawać alkohol?😨

    • Magdalena Indyka
      30 stycznia 2020 at 22:45

      Niestety nie jestem w stanie pomóc. Ze względu na dzieci również robię bezalkoholowe torty.

      • Basia
        2 lutego 2020 at 12:20

        Zrobiłam krem z trufli i dodałam trochę brendy 😊 wyszedł niezły. Do tego między biszkopt a krem poszły wiśni że spirytusu 😜jutro się dowiem czy sprostałm oczekiwaniom.
        Dziękuje za odpowiedź i za świetne pomysły jakimi się Pani dzieli ❤️

  • Alina
    7 stycznia 2020 at 12:08

    Czy połączenie kremów rocher i rafaello będzie dobrym pomysłem? Jakie blaty wtedy zrobić?

    • Magdalena Indyka
      8 stycznia 2020 at 21:41

      Będzie pasować. Jasny lub kakaowy blat będzie dobry.

  • Ania
    11 grudnia 2019 at 14:34

    Czy jasny biszkopt można połączyć z kremem oreo, fruzelina malinowa i kremem smietanowym?

  • Anna
    5 grudnia 2019 at 23:45

    Hej! Czy krem ferrero Rocher mogę połączyć z jasnym biszkoptem?

  • Olga
    28 listopada 2019 at 10:52

    Świetny wpis! Bardzo pomocny, szczególnie dla takiego laika, jak ja 😉
    Poza tym fantastyczny blog ❤ Kiedy biorę się za jakieś pieczenie, zawsze korzystam tylko z niego. Tak dokładnie, prosto i zrozumiale opisany jest każdy krok, że od razu wszystko staje się takie proste 🙂 Dziękuję za niego!

    • Magdalena Indyka
      28 listopada 2019 at 11:41

      Cieszę się, że przepisy Ci pomagają 🙂 Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych! Pozdrawiam 🙂

  • Magdalena
    5 listopada 2019 at 12:03

    Wow, kawał dobrej roboty Pani Madziu. Własnie tego sukałam – kompedium wiedzy o połączeniach smakowych w jednym miejscu. Dziękuję, chylę czoła, pozdrawiam Panią serdecznie 🙂