KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ TORTOWE ABC/ TORTY

SMAKI KREMÓW DO TORTU – połączenia smakowe

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami
Więcej wiedzy o pieczeniu i pomysłów na Instagramie – obserwuj!
Smaki kremów do tortu nie jest łatwo dobrać tak, aby całość była harmonijna i zadowoliła podniebienia naszych gości. Sama mam z tym nie lada problem. Dlatego postanowiłam przeszukać cały internet, moją grupę na Facebooku oraz moją wiedzę na ten temat i zrobić sobie słodką ściągę z połączeń kremów do tortów. W ten sposób powstała ta nie mała lista, która mam nadzieję pomoże nie tylko mi, ale i Wam drodzy czytelnicy. Jeśli macie swoje ulubione smaki kremów (połączenia smakowe) i zauważyliście, że ich tutaj nie ma, będę ogromnie wdzięczna za uzupełnienie tej listy :). 

Przepisy na frużeliny i owocowe curdy znajdziecie Tutaj.
Zbiór przepisów na kremy do ciast i tortów Tutaj.
Zbiór przepisów na torty Tutaj.

A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację!
Nazwy kremów w kolorze różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis).

KREM CZEKOLADOWY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z czarnej porzeczki – krem z czerwonej porzeczki – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy – krem pomarańczowy – krem z pomarańczowym curdem – brzoskwiniowy – bananowy – miętowy – krem z masłem orzechowym lub kajmakiem – krem solony karmel

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, truskawkowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa, ananasowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, żurawinowa, cytrynowy curd, pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie, solony karmel, prażone jabłka, 

 

KREM TRUFLOWY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem jeżynowy – oreo – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – kawowy – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – krem śmietankowy – krem z białych michałków – krem pomarańczowy – miętowy – krem z pomarańczowym curdem

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, jagodowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie

 

KREM ROCHER – Krem z Nutellą

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem jeżynowy – mus/krem porzeczkowy – krem śmietankowy – krem z malinowym curdem – krem pomarańczowy – krem z pomarańczowym curdem – mango + marakuja – brzoskwiniowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, wiśnie w likierze/rumie, malinowy/pomarańczowy curd, 

 

KREM Z KLASYCZNYMI MICHAŁKAMI

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – cytrynowy – krem z białymi michałkami – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – truflowy – pomarańczowy – śmietankowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, pomarańczowa, żurawinowa, malinowy/pomarańczowy curd, 

 

KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem truskawkowy – krem z klasycznych michałków – krem z malinowym curdem – truflowy – mus/krem jagodowy – czekoladowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd

 

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem truskawkowy – krem z malinowym curdem – kawowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – mus/krem jagodowy – cytrynowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy/pomarańczowy curd

 

KREM Z BATONIKAMI MILKY WAY i Kinder Bueno

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa

 

KREM OREO

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – mus/krem jagodowy

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, banany

 

KREM ŚMIETANKOWY

Krem śmietankowy to uniwersalny krem, który pasuje do większości kremów i owoców. Ja jednak nie lubię ‘mdłych’ tortów, dlatego wypisałam tylko te smaki i owoce, które wg mnie będą smaczne i bezpieczne.

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – cytrynowy – rocher/z Nutellą – truflowy – czekoladowy – pistacjowy – krem z malinowym cudem – mus/krem truskawkowy – brzoskwiniowy – pomarańczowy – mus/krem czereśniowy – krem z michałkami klasycznymi

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, truskawkowa, pomarańczowa, żurawinowa, gruszkowa, ananasowa, brzoskwiniowa, malinowy/cytrynowy/pomarańczowy curd

 

KREM RAFFAELLO lub KOKOSOWY

mus/krem malinowy – czekoladowy – mus/krem ananasowy – mango – mus/krem jagodowy – brzoskwiniowy – mus/krem porzeczkowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, ananasowa, jagodowa, porzeczkowa, wiśniowa, malinowy curd

 

KREM CYTRYNOWY lub mascarpone z Lemon Curd

mus/krem malinowy – czekoladowy – mus/krem truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białą czekoladą – brzoskwiniowy – mus/krem jagodowy – szampański 

Frużeliny i konfitury: malinowa, jagodowa, porzeczkowa

 

KREM ADWOKATOWY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – czekoladowy – orzechowy – krem brzoskwiniowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa

 

KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM, z kajmakiem lub krem Toffi

mus/krem malinowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem gruszkowy – bananowy – czekoladowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem 

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, brzoskwiniowa, prażone jabłka, karmelizowane banany, cytrynowy curd

 

KREM SOLONY KARMEL

mus/krem malinowy – mus/krem gruszkowy – czekoladowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/żelka jabłkowa – truflowy – bananowy – kawowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany

 

KREM ORZECHOWY

mus/krem śliwkowy – kawowy – czekoladowy – adwokatowy –  krem brzoskwiniowy – krem whiskey – pomarańczowy – krem z solonym karmelem 

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, powidła, pomarańczowa, wiśniowa, gruszkowa, prażone jabłka, solony karmel, pomarańczowy curd

 

KREM CYNAMONOWY / PIERNIKOWY / SPECULOOS

krem pomarańczowy – mus/żelka jabłkowa – mus śliwkowy – gruszkowy – dyniowy

Frużeliny i konfitury: ananasowa, pomarańczowa, prażone jabłka, powidła, pomarańczowy curd

 

KREM POMARAŃCZOWY

czekoladowy – cynamonowy – piernikowy – orzechowy – truflowy – kawowy – rocher/z nutellą – śmietankowy – z kremem Speculoos

 

KREM DYNIOWY

mus śliwkowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos 

Frużeliny i konfitury: śliwkowa (powidła), pomarańczowa

 

KREM MIĘTOWY

mus/krem malinowy – czekoladowy – cytrynowy – limonkowy – truflowy – kawowy 

 

KREM CHAŁWOWY

mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, jeżynowa, malinowa, brzoskwiniowa

 

KREM KAWOWY

orzechowy – czekoladowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem malinowy – truflowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem – miętowy – krem z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym i kajmakiem – krem z solonym karmelem – pomarańczowy

Frużeliny i konfitury: wiśniowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd

 

KREM Z WHISKEY

mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – orzechowy – kawowy – czekoladowy – truflowy 

Frużeliny i konfitury: wiśniowa, porzeczkowa

 

KREM BANANOWY

krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – czekoladowy – oreo

Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, solony karmel

 

MUS / KREM MALINOWY – KREM Z MALINOWYM CURDEM

czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznych michałków – krem z białych michałków – miętowy – oreo – śmietankowy – pistacjowy – chałwowy – raffaello/kokosowy – hibiskusowy – mango + marakuja – brzoskwiniowy – kawowy – cytrynowy

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę ): maliny, jagody, jeżyny, mango

 

MUS / KREM TRUSKAWKOWY

czekoladowy – cytrynowy – truflowy – oreo – krem z klasycznymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z batonikami milky way – śmietankowy – waniliowy – szampański 

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): truskawki

 

MUS / KREM WIŚNIOWY

czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – śmietankowy – whiskey – kawowy – oreo – chałwowy

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): wiśnie

 

MUS CZEREŚNIOWY

śmietankowy – czekoladowy – oreo – krem z białą czekoladą

 

MUS ŚLIWKOWY

orzechowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos

 

MUS / KREM JEŻYNOWY

czekoladowy – truflowy- rocher/z Nutellą – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznymi michałkami – oreo – rem z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem z solonym karmelem – chałwowy

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): jeżyny

 

MUS / KREM Z CZARNEJ PORZECZKI

czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – kokosowy/raffaello – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adowkatowy 

 

MUS / KREM Z CZERWONEJ PORZECZKI

czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adowkatowy – kokosowy/raffaello 

 

MUS / KREM JAGODOWY

krem z białą czekoladą – czekoladowy – raffaello – kokosowy – krem z batonikami Milky Way – krem z białymi michałkami – krem Kinder Bueno – śmietankowy – oreo – waniliowy – krem z cytrynowym curdem – cytrynowy 

Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): jagody

 

MUS / KREM ANANASOWY

raffaello – kokosowy – czekoladowy

 

MUS / KREM MANGO + MARAKUJA

mus/krem malinowy – kokosowy – raffaello – jagodowy 

Frużeliny i konfitury: jagodowa, malinowa

 

MUS / KREM GRUSZKOWY

krem czekoladowy – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – mus/krem jagodowy – cynamonowy 

Frużeliny i konfitury: solony karmel, porzeczkowa

 

KREM PISTACJOWY

mus/krem malinowy – mus/krem truskawkowy – mus/krem porzeczkowy –  krem z białej czekolady – orzechowy – irish cream – kokosowy 

Frużeliny i konfitury: malinowa, morelowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, porzeczkowa 

 

KREM HIBISKUSOWY

krem brzoskwiniowy – mus/krem malinowy – krem z białej czekolady z brzoskwiniami 

Frużeliny i konfitury: malinowa, brzoskwiniowa, rabarbar, 

 

KREM BRZOSKWINIOWY

krem hibiskusowy – czekoladowy – krem z kajmakiem – śmietankowy – rocher/z Nutellą – krem z batonikami Milky Way – adwokatowy – mus/krem malinowy – kokosowy/raffaello – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem 

Frużeliny i konfitury: brzoskwiniowa, cytrynowy curd

 

KREM RÓŻANY

pistacjowy – mus/krem malinowy 

 

MUS / KREM SZAMPAŃSKI

mus/krem truskawkowy – cytrynowy

A jakie Ty polecasz smaki kremów do tortu?
Podziel się w komentarzu z innymi sprawdzonymi połączeniami kremów :).

smaki kremów do tortu, jakie kremy do tortu, kremy do tortów, smaki tortów,

Podoba Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

4 komentarze

  • Odpowiedź
    Olga
    28 listopada 2019 at 10:52

    Świetny wpis! Bardzo pomocny, szczególnie dla takiego laika, jak ja 😉
    Poza tym fantastyczny blog ❤ Kiedy biorę się za jakieś pieczenie, zawsze korzystam tylko z niego. Tak dokładnie, prosto i zrozumiale opisany jest każdy krok, że od razu wszystko staje się takie proste 🙂 Dziękuję za niego!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2019 at 11:41

      Cieszę się, że przepisy Ci pomagają 🙂 Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych! Pozdrawiam 🙂

  • Odpowiedź
    Magdalena
    5 listopada 2019 at 12:03

    Wow, kawał dobrej roboty Pani Madziu. Własnie tego sukałam – kompedium wiedzy o połączeniach smakowych w jednym miejscu. Dziękuję, chylę czoła, pozdrawiam Panią serdecznie 🙂

  • Zostaw komentarz