Smaki kremów do tortu nie jest łatwo dobrać tak, aby całość była harmonijna i zadowoliła podniebienia naszych gości. Sama mam z tym nie lada problem. Dlatego postanowiłam przeszukać cały internet, moją grupę na Facebooku oraz moją wiedzę na ten temat i zrobić sobie słodką ściągę z połączeń kremów do tortów. W ten sposób powstała ta nie mała lista, która mam nadzieję pomoże nie tylko mi, ale i Wam drodzy czytelnicy. Jeśli macie swoje ulubione smaki kremów do tortu (połączenia smakowe) i zauważyliście, że ich tutaj nie ma, będę ogromnie wdzięczna za uzupełnienie tej listy :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Zbiór przepisów na kremy do tortów Tutaj
Przepisy na kremy do tynkowania i dekorowania Tutaj
Zbiór przepisów na torty Tutaj
Przepisy na FRUŻELINY lub ŻELKI.
Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’
A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację!
Nazwy kremów w kolorze różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis).
KREM CZEKOLADOWY / MUS CZEKOLADOWY
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo – krem z białymi michałkami – krem/mus z białą czekoladą – z czarnej porzeczki – z czerwonej porzeczki – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – jagodowy – pomarańczowy – krem z pomarańczowym curdem – brzoskwiniowy – bananowy – miętowy – krem z masłem orzechowym lub kajmakiem – krem solony karmel – rabarbarowy – karmelowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, truskawkowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa, ananasowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, żurawinowa, sos karmelowy, cytrynowy curd, pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie, solony karmel, prażone jabłka
KREM ŚMIETANKOWY
Krem śmietankowy to uniwersalny krem, który pasuje do większości kremów i owoców. Ja jednak nie lubię 'mdłych’ tortów, dlatego wypisałam tylko te smaki i owoce, które wg mnie będą smaczne i bezpieczne.
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – cytrynowy – rocher/z Nutellą – truflowy – czekoladowy – pistacjowy – krem z malinowym cudem – mus/krem truskawkowy – brzoskwiniowy – pomarańczowy – mus/krem czereśniowy – krem z michałkami klasycznymi – rabarbarowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, truskawkowa, pomarańczowa, żurawinowa, gruszkowa, ananasowa, brzoskwiniowa, malinowy/cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem truskawkowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy – kawowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – rabarbarowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM Z PALONEJ (KARMELIZOWANEJ) BIAŁEJ CZEKOLADY /
MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY
mus/krem malinowy – mus/krem gruszkowy – czekoladowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/żelka jabłkowa – truflowy – bananowy – kawowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem jeżynowy – oreo – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – kawowy – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – krem śmietankowy – krem z białych michałków – krem pomarańczowy – miętowy – krem z pomarańczowym curdem
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, jagodowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie
KREM ROCHER lub KREM Z NUTELLĄ
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem jeżynowy – mus/krem porzeczkowy – krem śmietankowy – krem z malinowym curdem – krem pomarańczowy – krem z pomarańczowym curdem – mango + marakuja – brzoskwiniowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, wiśnie w likierze/rumie, malinowy/pomarańczowy curd,
KREM Z MICHAŁKÓW KLASYCZNYCH lub KREM Z MICHAŁKAMI
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem truskawkowy – mus jeżynowy – cytrynowy – krem z białymi michałkami – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – truflowy – pomarańczowy – śmietankowy – rabarbarowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, pomarańczowa, żurawinowa, malinowy/pomarańczowy curd,
KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI lub KREM MICHAŁKOWY JASNY
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – mus/krem truskawkowy – mus/krem jagodowy – krem z klasycznych michałków – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy curd,
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem z czerwonej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa, malinowy curd, cytrynowy curd
KREM KINDER BUENO – ciemny – drugi sposób przygotowania
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – mus/krem jagodowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – mus/krem z czarnej porzeczki – mus/krem truskawkowy – mus/krem jeżynowy – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – rabarbarowy – mus/krem jagodowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, banany
KREM KOKOSOWY RAFFAELLO lub KOKOSOWY
mus/krem malinowy – czekoladowy – mus/krem ananasowy – mango – mus/krem jagodowy – brzoskwiniowy – mus/krem porzeczkowy – kawowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, ananasowa, jagodowa, porzeczkowa, wiśniowa, malinowy curd
KREM CYTRYNOWY lub CYTRYNOWY KREM z Lemon Curd
śmietankowy – waniliowy – mus/krem malinowy – czekoladowy – mus/krem truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z Kinder Bueno – mus/krem jagodowy – szampański – szampański
Frużeliny i konfitury: malinowa, jagodowa, porzeczkowa
KREM ADWOKATOWY / KREM Z ADWOKATEM / KREM Z CUKIERKÓW ADWOKAT
malinowy – wiśniowy – czekoladowy – orzechowy – brzoskwiniowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa
KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM, z kajmakiem lub krem Toffi
malinowy – z czarnej porzeczki – jeżynowy – gruszkowy – bananowy – czekoladowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem – truflowy – mus/żelka jabłkowa
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, brzoskwiniowa, prażone jabłka, karmelizowane banany, cytrynowy curd
KREM KARMELOWY / SOS KARMELOWY
MUS KARMELOWY
malinowy – waniliowy – gruszkowy – czekoladowy – krem z czarnej porzeczki – jeżynowy – mus/żelka jabłkowa – truflowy – pistacjowy – orzechowy – wiśniowy – bananowy – kawowy – whiskey – cytrynowy – borówkowy – mango – czereśniowy
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, malinowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
KREM z SOLONYM KARMELEM / SOLONY KARMEL
MUS SŁONY KARMEL
malinowy – waniliowy – gruszkowy – czekoladowy – krem z czarnej porzeczki – jeżynowy – mus/żelka jabłkowa – truflowy – pistacjowy – orzechowy – wiśniowy – bananowy – kawowy – whiskey – cytrynowy – borówkowy – mango – czereśniowy
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, malinowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
KREM ORZECHOWY
mus/krem śliwkowy – kawowy – czekoladowy – adwokatowy – rabarbarowy – brzoskwiniowy – krem whiskey – pomarańczowy – krem z solonym karmelem
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, powidła, pomarańczowa, wiśniowa, gruszkowa, rabarbarowa, prażone jabłka, solony karmel, pomarańczowy curd
KREM GIOTTO / KREM Z PRALINKAMI GIOTTO
mus śliwkowy – kawowy – mus/krem czekoladowy – krem whiskey – pomarańczowy – rabarbarowy – krem rocher – krem/mus porzeczkowy
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, wiśniowa, malinowa, rabarbarowa, pomarańczowy curd
KREM CYNAMONOWY / PIERNIKOWY / SPECULOOS
krem pomarańczowy – mus/żelka jabłkowa – mus śliwkowy – gruszkowy – dyniowy – rabarbarowy
Frużeliny i konfitury: ananasowa, pomarańczowa, prażone jabłka, powidła, pomarańczowy curd
czekoladowy – cynamonowy – piernikowy – orzechowy – marcepanowy – truflowy – kawowy – rocher/z nutellą – śmietankowy – z kremem Speculoos
KREM DYNIOWY
mus śliwkowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos
Frużeliny i konfitury: śliwkowa (powidła), pomarańczowa
KREM MIĘTOWY
mus/krem malinowy – czekoladowy – cytrynowy – limonkowy – truflowy – kawowy
KREM O SMAKU CHAŁWY / KREM Z CHAŁWĄ
mus/krem z czarnej porzeczki – jeżynowy – krem kawowy – karmelowy – malinowy – borówkowy – wiśniowy – gruszkowy
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, jeżynowa, malinowa, jabłkowa, gruszkowa, wiśniowa,
KREM KAWOWY / MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
orzechowy – czekoladowy – wiśniowy – malinowy – truflowy – cytrynowy – krem z cytrynowym curdem – miętowy – krem/mus z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym i kajmakiem – krem z solonym karmelem – krem karmelowy – pomarańczowy – raffaello
Frużeliny i konfitury: wiśniowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd
kawowy – pomarańczowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – wiśniowy – rabarbarowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – krem z malinowym curdem – mango-marakuja
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, żurawinowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa frużelina, curd pomarańczowy,
KREM Z BATONIKAMI MARCEPANOWYMI / MUS Z BATONAMI MARCEPANOWYMI
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – kawowy – krem z białymi michałkami – krem/mus z białą czekoladą – z czarnej porzeczki – z czerwonej porzeczki – krem z malinowym curdem – jagodowy – pomarańczowy – krem z pomarańczowym curdem – orzechowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, pomarańczowy curd, malinowy curd,
KREM Z WHISKEY
mus/krem malinowy – mus/krem wiśniowy – orzechowy – kawowy – czekoladowy – truflowy
Frużeliny i konfitury: wiśniowa, porzeczkowa
KREM BANANOWY
krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – czekoladowy – oreo
Frużeliny i konfitury: porzeczkowa, solony karmel
MUS MALINOWY – KREM Z MALINOWYM CURDEM
czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznych michałków – krem z białych michałków – miętowy – oreo – śmietankowy – pistacjowy – chałwowy – raffaello/kokosowy – hibiskusowy – mango + marakuja – brzoskwiniowy – kawowy – cytrynowy – rabarbarowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę ): maliny, jagody, jeżyny, mango
MUS TRUSKAWKOWY / KREM z TRUSKAWEK
czekoladowy – cytrynowy – truflowy – oreo – krem z klasycznymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z batonikami milky way – śmietankowy – waniliowy – ananasowy, szampański – rabarbarowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): truskawki
czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – śmietankowy – whiskey – kawowy – oreo – chałwowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): wiśnie
śmietankowy – czekoladowy – oreo – krem z białą czekoladą
orzechowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos
czekoladowy – truflowy- rocher/z Nutellą – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznymi michałkami – oreo – rem z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem z solonym karmelem – chałwowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): jeżyny
KREM Z CZARNEJ PORZECZKI / MUS Z CZARNEJ PORZECZKI
czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – kokosowy/raffaello – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adowkatowy
KREM / MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI
czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adwokatowy – kokosowy/raffaello
śmietankowy – waniliowy – malinowy – czekoladowy – orzechowy – giotto – truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – marcepanowy – oreo – krem z Kinder Bueno – cynamonowy – speculoos – jagodowy
MUS JAGODOWY / MUS BORÓWKOWY
krem z białą czekoladą – czekoladowy – raffaello – kokosowy – krem z batonikami Milky Way – krem z białymi michałkami – krem Kinder Bueno – śmietankowy – oreo – waniliowy – krem z cytrynowym curdem – cytrynowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): jagody
raffaello – kokosowy – truskawkowy – czekoladowy – krem z Kinder Bueno
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę): ananas, żelka truskawkowa,
MUS MANGO / MUS MANGO – MARAKUJA
mus/krem malinowy – kokosowy – raffaello – jagodowy
Frużeliny i konfitury: jagodowa, malinowa
MUS / KREM GRUSZKOWY
krem czekoladowy – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – mus/krem jagodowy – cynamonowy
Frużeliny i konfitury: solony karmel, porzeczkowa
KREM PISTACJOWY
mus/krem malinowy – mus/krem truskawkowy – mus/krem porzeczkowy – krem z białej czekolady – orzechowy – irish cream – kokosowy
Frużeliny i konfitury: malinowa, morelowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, porzeczkowa
KREM HIBISKUSOWY
krem brzoskwiniowy – mus/krem malinowy – krem z białej czekolady z brzoskwiniami
Frużeliny i konfitury: malinowa, brzoskwiniowa, rabarbar,
KREM BRZOSKWINIOWY
krem hibiskusowy – czekoladowy – krem z kajmakiem – śmietankowy – rocher/z Nutellą – krem z batonikami Milky Way – adwokatowy – mus/krem malinowy – kokosowy/raffaello – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem
Frużeliny i konfitury: brzoskwiniowa, cytrynowy curd
KREM RÓŻANY
pistacjowy – mus/krem malinowy
MUS / KREM SZAMPAŃSKI
mus/krem truskawkowy – cytrynowy
Podoba Ci się wpis smaki kremów do tortu?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
Marta
12 października 2020 at 08:34Dzień dobry, mam pytanie, początkująca jestem i nie rozumiem tego wpisu ;P Przy kremie śmietankowym warstwy kładę: biszkopt, krem śmietankowy, frużelinę lub konfiturę, biszkopt, inny krem bezpieczny, frużelinę lub konfiturę jak wcześniej i biszkopt na koniec? Dziękuję i pozdrawiam, Marta
Magdalena Indyka
12 października 2020 at 15:03Tak. To nie jest wpis jak składać tort, tylko jakie kremy do siebie pasują w tortach.
Ewelina
15 sierpnia 2020 at 14:45Mogę prosić o przepis na krem szampański??
Magdalena Indyka
17 sierpnia 2020 at 21:26Nie mam takiego.
Ewelina
17 sierpnia 2020 at 23:01Nie ma takiego a w zestawieniu jest i pisze co do niego pasuje??już sobie znalazłam przepis na ten krem.
Magdalena Indyka
18 sierpnia 2020 at 09:44To że tu jest nie znaczy, że jest na niego przepis. To jest zbiór moich sprawdzonych połączeń i moich czytelników.
Agnieszka
22 września 2020 at 08:52Czy mozna połączyć krem kukulkowy z kremem oreo. I ewentualnie lepiej zrobic krem kukulkowy budyniowy czy na smietance.
Magdalena Indyka
23 września 2020 at 18:36Nie robiłam kremu kukułkowego, więc nie wiem jaki lepiej wyjdzie. Nie pasuje mi połączenie tego kremu z oreo. Ale to jest moje zdanie.
Anna Król
22 maja 2020 at 10:33Świetny wpis! Mam pytanie. Czy połączenie kremu mango+marakuja z solonym karmelem będzie ok? Jak nie to jaki nieowocowy krem inny niż kokosowy podpasuje? I jeszcze jedno pytanie. Orientuje się Pani może, gdzie dostanę świeżą marakuję? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Magdalena Indyka
22 maja 2020 at 11:11Nie wiem. Osobiście nie zrobiłabym takiego połączenia, ale to nie nie znaczy, że to złe połączenie. Po prostu nie mogę sobie tego wyobrazić. Nie wiem gdzie można konkretnie dostać świeżą marakuję. Nie rozglądałam się za nią.
Patiik
16 maja 2020 at 14:24Krem lub mus truskawkowy z kremem kokosowym to najidealniejsza rzecz jaką w życiu jadłam❤
Olahola
18 lutego 2020 at 23:56Czy połączenie tych 3 kremów będzie ok ?( Pierwszy) krem brzoskwiniowy+ fruzelina brzoskwiniowa (drugi) krem nutella+ chrupka (trzeci) krem z białej czekolady+ lemon curd
Magdalena Indyka
20 lutego 2020 at 22:25Myślę że będzie ok.
Hhalalina
6 lipca 2020 at 17:17Ja lubię krem kawowy na maśle plus do tego krem orzechowy z nasączony alkoholem jak są dzieci to bez alkoholu
Basia
28 stycznia 2020 at 12:22Witam,mam zrobić mocno alkoholowy tort,ale nie za słodki,czy możecie coś polecić? Dodam że robię raczej torty bez alkoholu z masą na bazie śmietanka+mascarpone i boje się czy można do takich mas dodawać alkohol??
Magdalena Indyka
30 stycznia 2020 at 22:45Niestety nie jestem w stanie pomóc. Ze względu na dzieci również robię bezalkoholowe torty.
Basia
2 lutego 2020 at 12:20Zrobiłam krem z trufli i dodałam trochę brendy ? wyszedł niezły. Do tego między biszkopt a krem poszły wiśni że spirytusu ?jutro się dowiem czy sprostałm oczekiwaniom.
Dziękuje za odpowiedź i za świetne pomysły jakimi się Pani dzieli ❤️
Alina
7 stycznia 2020 at 12:08Czy połączenie kremów rocher i rafaello będzie dobrym pomysłem? Jakie blaty wtedy zrobić?
Magdalena Indyka
8 stycznia 2020 at 21:41Będzie pasować. Jasny lub kakaowy blat będzie dobry.
Ania
11 grudnia 2019 at 14:34Czy jasny biszkopt można połączyć z kremem oreo, fruzelina malinowa i kremem smietanowym?
Magdalena Indyka
12 grudnia 2019 at 00:13Tak 🙂
Anna
5 grudnia 2019 at 23:45Hej! Czy krem ferrero Rocher mogę połączyć z jasnym biszkoptem?
Magdalena Indyka
7 grudnia 2019 at 18:48Można 🙂
Olga
28 listopada 2019 at 10:52Świetny wpis! Bardzo pomocny, szczególnie dla takiego laika, jak ja 😉
Poza tym fantastyczny blog ❤ Kiedy biorę się za jakieś pieczenie, zawsze korzystam tylko z niego. Tak dokładnie, prosto i zrozumiale opisany jest każdy krok, że od razu wszystko staje się takie proste 🙂 Dziękuję za niego!
Magdalena Indyka
28 listopada 2019 at 11:41Cieszę się, że przepisy Ci pomagają 🙂 Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych! Pozdrawiam 🙂
Magdalena
5 listopada 2019 at 12:03Wow, kawał dobrej roboty Pani Madziu. Własnie tego sukałam – kompedium wiedzy o połączeniach smakowych w jednym miejscu. Dziękuję, chylę czoła, pozdrawiam Panią serdecznie 🙂
Magdalena Indyka
6 listopada 2019 at 23:13Dziękuję! Pozdrawiam :).