Smaki kremów do tortu nie jest łatwo dobrać tak, aby całość była harmonijna i zadowoliła podniebienia naszych gości. Sama mam z tym nie lada problem. Dlatego postanowiłam przeszukać cały internet, moją grupę na Facebooku oraz moją wiedzę na ten temat i zrobić sobie słodką ściągę z połączeń kremów do tortów. W ten sposób powstała ta nie mała lista, która mam nadzieję pomoże nie tylko mi, ale i Wam drodzy czytelnicy. Jeśli macie swoje ulubione smaki kremów do tortu (połączenia smakowe) i zauważyliście, że ich tutaj nie ma, będę ogromnie wdzięczna za uzupełnienie tej listy :).
Zbiór przepisów na kremy do tortów Tutaj
Przepisy na kremy do tynkowania i dekorowania Tutaj
Zbiór przepisów na torty Tutaj
Przepisy na FRUŻELINY lub ŻELKI
Polecam wpis – Jak uratować zwarzony krem maślany
A oto smaki kremów do tortu, które mam nadzieję, posłużą Wam za słodką inspirację!
Nazwy kremów w kolorze różowym to linki do przepisów (kliknij i zobacz przepis).
KREM CZEKOLADOWY / CZEKOLADOWY BEZ MASCARPONE / MUS CZEKOLADOWY /
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – raffaello – krem raffaello na śnieżce – kokosowy – ananasowy – kawowy – adwokatowy – cytrynowy – oreo – krem z białymi michałkami – krem/mus z białą czekoladą – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – borówkowy/jagodowy – pomarańczowy – brzoskwiniowy – bananowy – miętowy – krem z masłem orzechowym lub kajmakiem – krem solony karmel – rabarbarowy – marakuja – karmelowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, truskawkowa, pomarańczowa, brzoskwiniowa, ananasowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, żurawinowa, sos karmelowy, cytrynowy curd, pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie, solony karmel, prażone jabłka
KREM ŚMIETANKOWY
Krem śmietankowy to uniwersalny krem, który pasuje do większości kremów i owoców. Ja jednak nie lubię 'mdłych’ tortów, dlatego wypisałam tylko te smaki i owoce, które wg mnie będą smaczne i bezpieczne.
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – cytrynowy – rocher/z Nutellą – truflowy – czekoladowy – pistacjowy – oreo – truskawkowy – brzoskwiniowy – pomarańczowy – czereśniowy – borówkowy/jagodowy – gruszkowy – kawowy – krem z michałkami klasycznymi – rabarbarowy – marakuja
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, truskawkowa, pomarańczowa, żurawinowa, gruszkowa, jabłkowa, ananasowa, brzoskwiniowa, malinowy/cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM WANILIOWY
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – cytrynowy – rocher/z Nutellą – truflowy – czekoladowy – pistacjowy – orzechowy – krem z malinowym cudem – truskawkowy – brzoskwiniowy – pomarańczowy – czereśniowy – borówkowy/jagodowy – gruszkowy – karmelowy – kawowy – whiskey – krem z michałkami klasycznymi – marakuja – rabarbarowy – ananasowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, truskawkowa, pomarańczowa, żurawinowa, gruszkowa, jabłkowa, ananasowa, brzoskwiniowa, malinowy/cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ / MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY / NAMELAKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – truskawkowy – borówkowy/jagodowy – kawowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM Z PALONEJ (KARMELIZOWANEJ) BIAŁEJ CZEKOLADY /
MUS Z PALONEJ BIAŁEJ CZEKOLADY
malinowy – gruszkowy – czekoladowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – jabłkowy – truflowy – bananowy – kawowy – cytrynowy – karmelowy – chałwowy – borówkowy/jagodowy – marakuja
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
malinowy – wiśniowy – jeżynowy – oreo – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – kawowy – cytrynowy – śmietankowy – waniliowy – krem z białych michałków – pomarańczowy – miętowy – borówkowy/jagodowy – marakuja – truskawkowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, jagodowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd, malinowy curd, wiśnie w likierze/rumie
KREM ROCHER lub KREM Z NUTELLĄ
malinowy – wiśniowy – jeżynowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – śmietankowy – waniliowy – pomarańczowy – borówkowy/jagodowy – mango + marakuja – brzoskwiniowy – truskawkowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, żurawinowa, wiśnie w likierze/rumie, malinowy/pomarańczowy curd,
KREM Z MICHAŁKÓW KLASYCZNYCH lub KREM Z MICHAŁKAMI
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – cytrynowy – krem z białymi michałkami – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – krem z cytrynowym curdem – krem z malinowym curdem – truflowy – pomarańczowy – marakuja – śmietankowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, jeżynowa, jagodowa, pomarańczowa, żurawinowa, malinowy/pomarańczowy curd,
KREM Z BIAŁYMI MICHAŁKAMI lub KREM MICHAŁKOWY JASNY
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – truskawkowy – borówkowy/jagodowy – krem z klasycznych michałków – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, żurawinowa, malinowy curd, cytrynowy curd,
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – borówkowy/jagodowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – cytrynowy – kawowy – rabarbarowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa, malinowy curd, cytrynowy curd
KREM KINDER BUENO – ciemny – drugi sposób przygotowania
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – truskawkowy – borówkowy/jagodowy – czekoladowy – kawowy – cytrynowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, jagodowa
KREM z batonikami MILKY WAY / MUS z batonikami MILKY WAY
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – borówkowy/jagodowy – czekoladowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, borówkowa/jagodowa
malinowy – wiśniowy – czarna porzeczka – truskawkowy – jeżynowy – krem z malinowym curdem – truflowy – czekoladowy – rabarbarowy – borówkowy/jagodowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa, jagodowa, banany
KREM KOKOSOWY RAFFAELLO / KOKOSOWY / MUS KOKOSOWY
malinowy – czekoladowy – ananasowy – mango – borówkowy/jagodowy – brzoskwiniowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – kawowy – truskawkowy – marakuja – truflowy – whiskey
Frużeliny i żelki: malinowa, ananasowa, jagodowa, porzeczkowa, wiśniowa, malinowy curd
KREM CYTRYNOWY lub CYTRYNOWY KREM z Lemon Curd
śmietankowy – waniliowy – malinowy – czekoladowy – truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z Kinder Bueno – borówkowy/jagodowy – szampański – whiskey
Frużeliny i żelki: malinowa, jagodowa, porzeczkowa, wiśniowa
KREM ADWOKATOWY / KREM Z ADWOKATEM / KREM Z CUKIERKÓW ADWOKAT
malinowy – wiśniowy – czekoladowy – orzechowy – brzoskwiniowy – truflowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, brzoskwiniowa, porzeczkowa
KREM Z MASŁEM ORZECHOWYM, KREM Z PASTY ORZECHOWEJ, MUS Z PASTĄ ORZECHOWĄ,
z kajmakiem lub krem Toffi
malinowy – jeżynowy – gruszkowy – bananowy – czekoladowy – cytrynowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – marakuja – truflowy – jabłkowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, brzoskwiniowa, prażone jabłka, karmelizowane banany, cytrynowy curd, wiśniowa,
KREM KARMELOWY / SOS KARMELOWY
MUS KARMELOWY
malinowy – waniliowy – gruszkowy – czekoladowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – jabłkowy – truflowy – pistacjowy – orzechowy – wiśniowy – bananowy – kawowy – whiskey – cytrynowy – marakuja – borówkowy/jagodowy – mango – czereśniowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, malinowa, wiśniowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
KREM z SOLONYM KARMELEM / SOLONY KARMEL
MUS SŁONY KARMEL
malinowy – waniliowy – gruszkowy – czekoladowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – jabłkowy – truflowy – pistacjowy – orzechowy – wiśniowy – bananowy – kawowy – whiskey – cytrynowy – borówkowy/jagodowy – mango – czereśniowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, malinowa, wiśniowa, prażone jabłka, gruszka, jeżynowa, cytrynowy curd, karmelizowane banany
KREM ORZECHOWY
śliwkowy – kawowy – czekoladowy – adwokatowy – rabarbarowy – brzoskwiniowy – whiskey – pomarańczowy – marakuja – krem z solonym karmelem
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, powidła, pomarańczowa, wiśniowa, gruszkowa, rabarbarowa, prażone jabłka, solony karmel, pomarańczowy curd
KREM GIOTTO / KREM Z PRALINKAMI GIOTTO
śliwkowy – kawowy – czekoladowy – whiskey – pomarańczowy – rabarbarowy – krem rocher – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – wiśniowy – malinowy – marakuja
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, wiśniowa, malinowa, rabarbarowa, pomarańczowy curd
KREM CYNAMONOWY / PIERNIKOWY / SPECULOOS
pomarańczowy – jabłkowy – śliwkowy – gruszkowy – dyniowy – rabarbarowy – waniliowy
Frużeliny i żelki: ananasowa, pomarańczowa, prażone jabłka, powidła, pomarańczowy curd
czekoladowy – cynamonowy – piernikowy – orzechowy – waniliowy – marcepanowy – truflowy – kawowy – rocher/z nutellą – śmietankowy – z kremem Speculoos
KREM DYNIOWY
śliwkowy – piernikowy – cynamonowy – z kremem Speculoos
Frużeliny i żelki: śliwkowa (powidła), pomarańczowa
KREM MIĘTOWY
malinowy – czekoladowy – cytrynowy – limonkowy – truflowy – oreo – karmelowy – kawowy – whiskey
KREM O SMAKU CHAŁWY / KREM Z CHAŁWĄ
czarna porzeczka – czerwona porzeczka – jeżynowy – kawowy – karmelowy – malinowy – borówkowy – wiśniowy – gruszkowy – truflowy
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, jeżynowa, malinowa, jabłkowa, gruszkowa, wiśniowa,
KREM KAWOWY / MUS CZEKOLADOWO-KAWOWY
orzechowy – czekoladowy – wiśniowy – malinowy – truflowy – cytrynowy – whiskey – waniliowy – miętowy – krem/mus z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym i kajmakiem – krem z solonym karmelem – krem karmelowy – pomarańczowy – raffaello – czarna porzeczka – czerwona porzeczka
Frużeliny i żelki: wiśniowa, porzeczkowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa, cytrynowy/pomarańczowy curd
KREM Z MARCEPANEM / MUS MARCEPANOWY
kawowy – pomarańczowy – krem z klasycznych michałków – czekoladowy – truflowy – wiśniowy – rabarbarowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – malinowy – mango-marakuja
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, porzeczkowa, żurawinowa, brzoskwiniowa, pomarańczowa frużelina, curd pomarańczowy,
KREM Z BATONIKAMI MARCEPANOWYMI / MUS Z BATONAMI MARCEPANOWYMI
malinowy – wiśniowy – truskawkowy – jeżynowy – kawowy – krem z białymi michałkami – krem/mus z białą czekoladą – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – borówkowy/jagodowy – pomarańczowy – orzechowy
Frużeliny i żelki: malinowa, wiśniowa, pomarańczowa, porzeczkowa, jeżynowa, pomarańczowy curd, malinowy curd,
KREM Z WHISKEY
malinowy – wiśniowy – orzechowy – kawowy – czekoladowy – truflowy – waniliowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – marakuja – karmelowy
Frużeliny i żelki: wiśniowa, porzeczkowa, malinowa, marakuja,
KREM BANANOWY
krem z masłem orzechowym – jeżynowy – kawowy – waniliowy – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – czekoladowy – oreo – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – orzechowy – whiskey
Frużeliny i żelki: porzeczkowa, solony karmel, jeżynowa
MUS MALINOWY – KREM Z MALINOWYM CURDEM
czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznych michałków – krem z białych michałków – miętowy – oreo – śmietankowy – waniliowy – pistacjowy – chałwowy – raffaello/kokosowy – hibiskusowy – mango + marakuja – brzoskwiniowy – kawowy – cytrynowy – rabarbarowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę ): maliny, jagody, jeżyny, mango
MUS TRUSKAWKOWY / KREM z TRUSKAWEK
czekoladowy – cytrynowy – truflowy – oreo – krem z klasycznymi michałkami – krem z białą czekoladą – krem z batonikami milky way – śmietankowy – waniliowy – ananasowy, szampański – rabarbarowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): truskawki
czekoladowy – truflowy – krem z białą czekoladą – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – śmietankowy – whiskey – kawowy – oreo – chałwowy – waniliowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): wiśnie
śmietankowy – czekoladowy – oreo – kawowy – krem z białą czekoladą – waniliowy – truflowy – whiskey
orzechowy – piernikowy – cynamonowy – waniliowy – chałwowy – z kremem Speculoos
czekoladowy – truflowy- rocher/z Nutellą – śmietankowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznymi michałkami – oreo – rem z białą czekoladą – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem z solonym karmelem – chałwowy – waniliowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): jeżyny
KREM Z CZARNEJ PORZECZKI / MUS Z CZARNEJ PORZECZKI
czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – waniliowy – kokosowy/raffaello – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adowkatowy
KREM / MUS Z CZERWONEJ PORZECZKI
czekoladowy – truflowy – kawowy – krem z białej czekolady – oreo – śmietankowy – waniliowy – krem z białymi michałkami – krem z klasycznych michałków – whiskey – chałwowy – krem z batonikami Milky Way – krem z Kinder Bueno – adwokatowy – kokosowy/raffaello
śmietankowy – waniliowy – malinowy – czekoladowy – orzechowy – giotto – truskawkowy – krem z klasycznymi michałkami – krem z białymi michałkami – krem z białą czekoladą – marcepanowy – oreo – krem z Kinder Bueno – cynamonowy – speculoos – jagodowy
MUS JAGODOWY / MUS BORÓWKOWY
krem z białą czekoladą – czekoladowy – raffaello – kokosowy – krem z batonikami Milky Way – krem z białymi michałkami – krem Kinder Bueno – śmietankowy – oreo – waniliowy – krem z cytrynowym curdem – cytrynowy
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): jagody
raffaello – kokosowy – truskawkowy – czekoladowy – krem z Kinder Bueno
Dodatki (wkładamy do musu lub pod krem jako frużelinę/żelkę): ananas, żelka truskawkowa,
MUS MANGO / MUS z MANGO i MARAKUJI
malinowy – kokosowy – raffaello – borówkowy/jagodowy – truskawkowy – jeżynowy – czekoladowy – krem z białą czekoladą
Frużeliny i żelki: jagodowa, malinowa
waniliowy – czekoladowy – śmietankowy – karmelowy – orzechowy – whiskey – kokosowy – michałkowy – krem z paloną czekolada – giotto – krem z masłem orzechowym
Frużeliny i żelki: mango,
MUS / KREM GRUSZKOWY
krem czekoladowy – krem z masłem orzechowym – krem z kajmakiem – krem toffi – krem z solonym karmelem – mus/krem jagodowy – cynamonowy – waniliowy
Frużeliny i żelki: solony karmel, porzeczkowa
KREM PISTACJOWY
malinowy – truskawkowy – czarna porzeczka – czerwona porzeczka – krem z białej czekolady – orzechowy – irish cream – kokosowy – karmelowy
Frużeliny i żelki: malinowa, morelowa, brzoskwiniowa, truskawkowa, porzeczkowa
KREM HIBISKUSOWY
brzoskwiniowy – malinowy – krem z białej czekolady z brzoskwiniami
Frużeliny i żelki: malinowa, brzoskwiniowa, rabarbar,
KREM BRZOSKWINIOWY / MUS BRZOSKWINIOWY
hibiskusowy – czekoladowy – krem z kajmakiem – śmietankowy – waniliowy – rocher/z Nutellą – krem z batonikami Milky Way – adwokatowy – kokosowy/raffaello – cytrynowy – malinowy
Frużeliny i żelki: brzoskwiniowa, cytrynowy curd
KREM RÓŻANY
pistacjowy – malinowy
MUS / KREM SZAMPAŃSKI
truskawkowy – cytrynowy
Podoba Ci się wpis smaki kremów do tortu?
Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
27 komentarzy
Dzień dobry, mam pytanie, początkująca jestem i nie rozumiem tego wpisu ;P Przy kremie śmietankowym warstwy kładę: biszkopt, krem śmietankowy, frużelinę lub konfiturę, biszkopt, inny krem bezpieczny, frużelinę lub konfiturę jak wcześniej i biszkopt na koniec? Dziękuję i pozdrawiam, Marta
Tak. To nie jest wpis jak składać tort, tylko jakie kremy do siebie pasują w tortach.
Mogę prosić o przepis na krem szampański??
Nie mam takiego.
Nie ma takiego a w zestawieniu jest i pisze co do niego pasuje??już sobie znalazłam przepis na ten krem.
To że tu jest nie znaczy, że jest na niego przepis. To jest zbiór moich sprawdzonych połączeń i moich czytelników.
Czy mozna połączyć krem kukulkowy z kremem oreo. I ewentualnie lepiej zrobic krem kukulkowy budyniowy czy na smietance.
Nie robiłam kremu kukułkowego, więc nie wiem jaki lepiej wyjdzie. Nie pasuje mi połączenie tego kremu z oreo. Ale to jest moje zdanie.
Świetny wpis! Mam pytanie. Czy połączenie kremu mango+marakuja z solonym karmelem będzie ok? Jak nie to jaki nieowocowy krem inny niż kokosowy podpasuje? I jeszcze jedno pytanie. Orientuje się Pani może, gdzie dostanę świeżą marakuję? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Nie wiem. Osobiście nie zrobiłabym takiego połączenia, ale to nie nie znaczy, że to złe połączenie. Po prostu nie mogę sobie tego wyobrazić. Nie wiem gdzie można konkretnie dostać świeżą marakuję. Nie rozglądałam się za nią.
Krem lub mus truskawkowy z kremem kokosowym to najidealniejsza rzecz jaką w życiu jadłam❤
Czy połączenie tych 3 kremów będzie ok ?( Pierwszy) krem brzoskwiniowy+ fruzelina brzoskwiniowa (drugi) krem nutella+ chrupka (trzeci) krem z białej czekolady+ lemon curd
Myślę że będzie ok.
Ja lubię krem kawowy na maśle plus do tego krem orzechowy z nasączony alkoholem jak są dzieci to bez alkoholu
Witam,mam zrobić mocno alkoholowy tort,ale nie za słodki,czy możecie coś polecić? Dodam że robię raczej torty bez alkoholu z masą na bazie śmietanka+mascarpone i boje się czy można do takich mas dodawać alkohol??
Niestety nie jestem w stanie pomóc. Ze względu na dzieci również robię bezalkoholowe torty.
Zrobiłam krem z trufli i dodałam trochę brendy ? wyszedł niezły. Do tego między biszkopt a krem poszły wiśni że spirytusu ?jutro się dowiem czy sprostałm oczekiwaniom.
Dziękuje za odpowiedź i za świetne pomysły jakimi się Pani dzieli ❤️
Czy połączenie kremów rocher i rafaello będzie dobrym pomysłem? Jakie blaty wtedy zrobić?
Będzie pasować. Jasny lub kakaowy blat będzie dobry.
Czy jasny biszkopt można połączyć z kremem oreo, fruzelina malinowa i kremem smietanowym?
Tak 🙂
Hej! Czy krem ferrero Rocher mogę połączyć z jasnym biszkoptem?
Można 🙂
Świetny wpis! Bardzo pomocny, szczególnie dla takiego laika, jak ja 😉
Poza tym fantastyczny blog ❤ Kiedy biorę się za jakieś pieczenie, zawsze korzystam tylko z niego. Tak dokładnie, prosto i zrozumiale opisany jest każdy krok, że od razu wszystko staje się takie proste 🙂 Dziękuję za niego!
Cieszę się, że przepisy Ci pomagają 🙂 Życzę kolejnych sukcesów kulinarnych! Pozdrawiam 🙂
Wow, kawał dobrej roboty Pani Madziu. Własnie tego sukałam – kompedium wiedzy o połączeniach smakowych w jednym miejscu. Dziękuję, chylę czoła, pozdrawiam Panią serdecznie 🙂
Dziękuję! Pozdrawiam :).
Możliwość dodawania komentarzy nie jest dostępna.