KREM MARCEPANOWY

Krem marcepanowy to prosty i szybki krem do tortu. Idealny na święta Bożego Narodzenia lub Wielkanoc. Krem z marcepanem jest delikatny w smaku. Warto przełamać go owocową frużeliną lub żelką, np. malinową, pomarańczową, wiśniową lub porzeczkową.
Polecam również mus marcepanowy – lekki krem bez mascarpone. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Krem marcepanowy z białą czekoladą:
  • 165 g marcepanu (masa marcepanowa)
  • 100 g/ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie, jednak warto go dodać)
  • 70-75 g białej czekolady
  • 320 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojony marcepan. Dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Marcepan ciężko się rozpuszcza, dlatego można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu, aby marcepan szybciej się rozpuścił.
    Na końcu dodajemy ekstrakt migdałowy i mieszamy. 
  2. Następnie przecedzamy masę przez sitko, aby pozbyć się grudek. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godz.).
  3. W kąpieli wodnej topimy białą czekoladę i studzimy. Miseczkę z czekoladą ustawiamy na wysokim rondelku z małą ilością gotującej się wody. Dno miseczki nie może dotykać wody, ponieważ wtedy czekolada się zetnie. Biała czekolada szybko się topi. Dlatego pod koniec możecie ściągnąć miseczkę i resztki czekolady bez problemu się rozpuszczą.
    Studzimy rozpuszczoną czekoladę.
  4. Schłodzone mascarpone krótko miksujemy na średnich obrotach miksera – dosłownie 3 sekundy. Dodajemy ostudzoną, rozpuszczoną czekoladę i krótko miksujemy, tylko do połączenia się składników (ok 5 sekund). Następnie dodajemy schłodzoną masę marcepanowa i miksujemy, aż uzyskamy gęsty krem. Nie za długo.
  5. Gotowy krem marcepanowy od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy, ponieważ je rozpuści.

 

Uwagi:
  1. Ilość kremu marcepanowego z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm, warstwa kremu ma ok 2 cm grubości. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z marcepanem: połączenia smakowe.
  3. Ekstrakt migdałowy nie jest konieczny, jednak fajnie podbija on smak marcepanu. Użyłam ekstraktu migdałowego Dr Oetker. 
  4. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
  5. Masę marcepanową kupiłam w Lidlu – kliknij!

Smacznego 🙂


krem marcepanowy, krem z marcepanem, prosty krem do tortu, szybki krem do ciasta,

krem marcepanowy, krem z marcepanem, prosty krem do tortu, przepis na krem do tortu,

przepis na krem do torty, prosty krem do tortu,

krem marcepanowy, krem z marcepanem, prosty krem do tortu, przepis na krem do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!