KREM ORZECHOWY
Krem orzechowy już dawno za mną chodził! Odkąd miałam okazję pierwszy raz spróbować tortu Pani Małgorzaty wiedziałam, że pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 110 ml zimnego mleka
- 95 g drobnego cukru
- 120 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
- Orzechy włoskie drobno mielimy blenderem (może być malakser lub inne urządzenie do mielenia).
- W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę.
- Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
- Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki, aby zgęstniał (ok 30 minut). Co kilka minut mieszamy, aby nie stwardniał, tylko równomiernie się schłodził.
- Gotowy krem orzechowy wykładamy na biszkopt.
- Do kremu orzechowego można dodać trochę alkoholu, np. wódkę.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Krem orzechowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu orzechowego: połączenia smakowe.
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Krem orzechowy z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem z masłem polecam kroić gorącym nożem.
- Tym kremem można otynkować tort, ale krem orzechowy z drobno zmielonymi orzechami nie jest gładki.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)