KREM ORZECHOWY

Krem orzechowy już dawno za mną chodził! Odkąd miałam okazję pierwszy raz spróbować tortu Pani Małgorzaty wiedziałam, że pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki:

  • 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 110 ml zimnego mleka
  • 95 g drobnego cukru
  • 120 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
  1. Orzechy włoskie drobno mielimy blenderem (może być malakser lub inne urządzenie do mielenia).
  2. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę.
  3. Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
  4. Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki, aby zgęstniał (ok 30 minut). Co kilka minut mieszamy, aby nie stwardniał, tylko równomiernie się schłodził.
  5. Gotowy krem orzechowy wykładamy na biszkopt.
  6. Do kremu orzechowego można dodać trochę alkoholu, np. wódkę.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Krem orzechowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu orzechowego: połączenia smakowe.
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Krem orzechowy z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem z masłem polecam kroić gorącym nożem.
  6. Tym kremem można otynkować tort, ale krem orzechowy z drobno zmielonymi orzechami nie jest gładki.

Smacznego 🙂

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)