MASA BUDYNIOWA – do ciasta
Masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki na formę 33×22 cm:
- 450 ml mleka
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (rozm. 'L’)
- W dużym garnku umieszczamy mleko (450 ml), masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania.
- W tym czasie w miseczce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml) z mąkami i jajkami.
- Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki.
- Gotowy budyń chwilę studzimy (nie dłużej niż 5 min)*.
- Gdyby jednak powstały grudki, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko.
Uwagi:
- Masę wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona masa budyniowa jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać.
- Gęstość masy zależy od ilości dodanego mleka, im więcej tym luźniejsza będzie masa.
- Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.