MASA BUDYNIOWA – do ciasta

Masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na formę 33×22 cm:
  • 450 ml mleka
  • 180 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (rozm. 'L’)
  1. W dużym garnku umieszczamy mleko (450 ml), masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania.
  2. W tym czasie w miseczce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml) z mąkami i jajkami.
  3. Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki.
  4. Gotowy budyń chwilę studzimy (nie dłużej niż 5 min)*.
  5. Gdyby jednak powstały grudki, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko.
Uwagi:
  1. Masę wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona masa budyniowa jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać.
  2. Gęstość masy zależy od ilości dodanego mleka, im więcej tym luźniejsza będzie masa.
  3. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).

Smacznego 🙂


masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,

masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.