Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień: Pieczemy bananowe ciasto.
2 dzień: Robimy krem, składamy i tynkujemy tort.
3 dzień: Dekorujemy tort.
4 zień: Podajemy tort gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremem). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Tort z filmu i na zdjęciu z czarnym tłem ma śr 20 cm. Tort bananowy na pozostałych zdjęciach ma 18 cm. Za drugim razem (przy torcie 18 cm) źle podzieliłam krem i dlatego wyszedł mi taki wysoki. Z tego powodu też zabrakło mi trochę kremu do tynkowania. Gdyby Wam również się to zdarzyło polecam wymieszać masło orzechowe z kajmakiem. Taką masą otynkować tort i zakryć wszystko pokruszonymi orzeszkami :).
Skorzystaj z przelicznika foremek
ILOŚĆ PORCJI – Jak obliczyć ilość porcji
Jak kroić tort? – ZOBACZ!
Bananowe ciasto (śr 18 cm):
- 160 g bananów bez skórki, rozbełtanych
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 120 ml maślanki
- 1,5 dużego jajka*
- 120 ml oleju rzepakowego
- 115 g cukru trzcinowego
- 310 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- W misce, za pomocą widelca rozgniatamy banany. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy cukier, maślankę, olej i jajka (1 całe jajko rozbełtać i dodać połowę masy). Za pomocą rózgi kuchennej dokładnie mieszamy.
- Do otrzymanej masy dodajemy przesiane suche składniki i delikatnie mieszamy całość, tylko do połączenia się składników.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy o śr 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno).
- Pieczemy ok 40-50 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy i studzimy.
- Ostudzone ciasto kroimy na 3 części. Ciasto wyrasta z górką, którą ścinamy.
- 400 g serka mascarpone, schłodzonego
- 200 g masła orzechowego, niesolonego, schłodzonego
- 120 g kajmaku w puszce, do smaku, schłodzonego
W misce umieszczamy mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników.
Dodatkowo:
- konfitura porzeczkowa lub malinowa
- ok 120-50 g orzeszków ziemnych niesolonych, do dekoracji
- chipsy bananowe lub świeże banany pokrojone w kostkę (świeże nakładamy tuż przed podaniem)
- 2 łyżki masy kajmakowej z puszki
Wykonanie:
- Krem z masłem orzechowym dzielimy na trzy części.
- Pierwszy blat ciasta umieszczamy na tortownicy. Nakładamy cienką warstwę konfitury, a następnie krem z masłem orzechowym. Wygładzamy krem szpatułką i nakładamy drugi blat ciasta. Wykładamy konfiturę, krem i przykrywamy ostatnim blatem ciasta.
- Tort bananowy ‚tynkujemy’ kremem z masłem orzechowym. Szpatułką delikatnie wygładzamy boki i wierzch tortu. Następnie boki tortu dekorujemy pokruszonymi orzechami. Na wierzchu układamy chipsy bananowe i orzeszki ziemne.
- Dwie łyżki kajmaku podgrzewamy na parze wodnej, aż zrobi się płynny. Przekładamy kajmak do woreczka i odcinamy róg. Dekorujemy tort bananowy, polewając kajmakiem orzeszki ziemne.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową, oprócz mascarpone, masła orzechowego i kajmaku.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Gdyby boki bananowego ciasta podczas pieczenia za mocno się wysuszą można nasączyć je słabą herbatą.
- Bananów nie rozdrabniamy blenderem. Powoduje to zakalec.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.
Smacznego 🙂
Źródło inspiracji Tutaj.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.