Krem z masłem orzechowym i kajmakiem zachwyci każdego fana masła orzechowego. Krem do lekkich nie należy. Warto i polecam dodać owocową, lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, jak to zrobiłam w Torcie bananowym. Polecam również krem karmelowy i krem z solonym karmelem.
Składniki:
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 g masła orzechowego, niesolonego, schłodzonego
- 60-65 g kajmaku w puszce, do smaku, schłodzonego
- W misce umieszczamy mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z masłem orzechowym: połączenia smakowe
- Krem z masłem orzechowym i kajmakiem jest gęsty i ciężko nim się tynkuje. Polecam użyć linijki lub większej szpatułki/ packi do tynkowania.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej.
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
15 komentarzy
Czy do kremu można użyć masła orzechowego z kawałkami orzechów?
Można :).
Niestety krem „wybułczył” sie w moim torcie. Czy mozna dodać żelatynę do kremu? Jeśli można, to byłabym ogromnie wdzięczna za informację kiedy dodać żelatynę, jak i w jakiej ilości. Krem pyszny dlatego chciałabym go zrobić ponownie w kolejnym torcie 🙂
Hej. To mój jeden ze starszych przepisów i czeka na poprawę. Ostatnio robiłam podobny krem z masłem orzechowym (pastą) i dodałam tam zamiast kajmaku czekoladę karmelową. Krem wyszedł dzięki temu stabilniejszy: https://slodkipomysl.pl/krem-z-pasta-orzechowa Jeśli chodzi o dodanie żelatyny to zerknij na ten przepis, gdzie dodaję żelatynę i w jakim momencie to robię: https://slodkipomysl.pl/krem-chalwowy W tym przepisie są dwie opcje wykonania. Pod pierwszym jest przepis na krem z żelatyną i tam opisuję jak ją dodaję.
Dzień dobry, czy krem wyjdzie po połączeniu kajmaku, ubitego masła i kajmaku?
Wyjdzie. Tylko nie wiem jakie proporcje zrobić, aby w kremie nie było czuć masła.
Krem jest przepyszny! Mój faworyt obok kremu z białą czekoladą.
Czy można takim kremem dekorować muffinki i nałożyć owoce
Tak. Dałabym trochę więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy. Sama będę niebawem zmieniała proporcje tego kremu, aby był stabilniejszy 🙂
Witam. Można tutaj zastosować sam kajmak i mascarpone? W jakich proporcjach na przełożenie dwóch blatów 20 cm?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Można, ale nie wiem dokładnie jakie proporcje, bo nie robiłam z samym kajmakiem. Na blogu jest przelicznik foremek.
Czy krem pasuje do do kremu ze śmietanki i mascarpone ze świeżymi malinami? Chciałabym zrobić tort z ciemnym biszkoptem z tymi dwoma kremami. Pozdrawiam 🙂
Tutaj są przykładowe połączenia smakowe. Do tego kremu pasuje mus malinowy. Więc krem śmietankowy z malinami też wg mnie będzie ok.
dzień dobry.chcialam zapytać czy jak wymieszam maslo orzechowe z kajmakiem i mascarpone to mogę do tego dodać śmietanę ?? czy to już będzie za dużo ?:) pozdrawiam
Śmietanka rozrzedzi krem. Radzę pominąć śmietankę.