Krem z masłem orzechowym i kajmakiem zachwyci każdego fana masła orzechowego. Krem do lekkich nie należy. Warto i polecam dodać owocową,lekko kwaśną frużelinę lub konfiturę, jak to zrobiłam w Torcie bananowym. Polecam również krem karmelowy i krem z solonym karmelem.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego
- 100 g masła orzechowego, niesolonego, schłodzonego
- 60-65 g kajmaku w puszce, do smaku, schłodzonego
- W misce umieszczamy mascarpone, masło orzechowe i kajmak. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z masłem orzechowym: połączenia smakowe.
- Krem z masłem orzechowym i kajmakiem jest gęsty i ciężko nim się tynkuje. Polecam użyć linijki lub większej szpatułki/ packi do tynkowania.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej.
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
11 komentarzy
Dominik
11 sierpnia 2023 at 06:39Dzień dobry, czy krem wyjdzie po połączeniu kajmaku, ubitego masła i kajmaku?
Magdalena Indyka
15 sierpnia 2023 at 13:50Wyjdzie. Tylko nie wiem jakie proporcje zrobić, aby w kremie nie było czuć masła.
Ania
5 listopada 2022 at 23:06Krem jest przepyszny! Mój faworyt obok kremu z białą czekoladą.
Jagoda
7 września 2022 at 07:46Czy można takim kremem dekorować muffinki i nałożyć owoce
Magdalena Indyka
7 września 2022 at 12:37Tak. Dałabym trochę więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy. Sama będę niebawem zmieniała proporcje tego kremu, aby był stabilniejszy 🙂
Anna
5 listopada 2020 at 08:46Witam. Można tutaj zastosować sam kajmak i mascarpone? W jakich proporcjach na przełożenie dwóch blatów 20 cm?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Magdalena Indyka
6 listopada 2020 at 16:03Można, ale nie wiem dokładnie jakie proporcje, bo nie robiłam z samym kajmakiem. Na blogu jest przelicznik foremek.
Ala
8 października 2020 at 10:40Czy krem pasuje do do kremu ze śmietanki i mascarpone ze świeżymi malinami? Chciałabym zrobić tort z ciemnym biszkoptem z tymi dwoma kremami. Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
8 października 2020 at 13:28Tutaj są przykładowe połączenia smakowe. Do tego kremu pasuje mus malinowy. Więc krem śmietankowy z malinami też wg mnie będzie ok.
Klausia
21 sierpnia 2020 at 08:51dzień dobry.chcialam zapytać czy jak wymieszam maslo orzechowe z kajmakiem i mascarpone to mogę do tego dodać śmietanę ?? czy to już będzie za dużo ?:) pozdrawiam
Magdalena Indyka
22 sierpnia 2020 at 00:04Śmietanka rozrzedzi krem. Radzę pominąć śmietankę.