ŻELKA JAGODOWA
Żelka jagodowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jagód do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego. Polecam zrobić zapas jagód na zimę!
Polecam również żelkę z borówki amerykańskiej.
Uwaga!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Przepis I:
Żelka jagodowa bez skórek – śr 16 cm, grubość ok 7-8 mm:
- 280 g świeżych/mrożonych jagód
- 20-25 g cukru lub więcej, do smaku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
- 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody*
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
- Mrożone jagody umieszczamy w rondelku. Zasypujemy cukrem i podgrzewamy na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpaćkają. Wyłączamy palnik.
- Przecedzamy jagody przez sitko. Otrzymamy ok 200 g (190 ml) soku jagodowego, który przelewamy do rondelka.
- Do soku z jagód dodajemy sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy soku z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree jagodowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy/rantu do żelek o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
- Tak przygotowana żelkę wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę jagodową polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
- Świeże jagody również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże jagody otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał skórki jagód, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. Wtedy żelka będzie miała mniej skórek w sobie.
Przepis II:
Żelka z jagodami (bez przecedzania przez sitko) identyczne wymiary jak żelka wyżej:
- 250 g świeżych/mrożonych jagód
- 15-20 g cukru lub więcej, do smaku
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
- 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody*
- Żelkę robimy wg instrukcji powyżej. Z tym że nie przecedzamy owoców przez sitko. Sok z rozpaćkanymi jagodami doprowadzamy do wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Studzimy.
Uwagi:
- Mrożonych jagód nie rozmrażamy wcześniej.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem.
- Jeśli żelka wyjdzie ciut za duża, możemy okroić brzegi, zmniejszając tym samym jej średnicę.
- Jeśli żelka jagodowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z jagód, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
- Smacznego 🙂
P.S. Na zdjęciach żelka z owocami, dlatego nie jest idealnie gładka :).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.