Krem ze śmietany 30 lub 36% i mascarpone to klasyczny krem do tortów i ciast. Krem ze śmietaną, mimo małej ilości składników i prostego wykonania sprawia czasami sporo problemów. Przy kremie ze śmietaną trzeba uważać, bo niestety łatwo go przebić. Dlatego, tak jak przy BISZKOPCIE, spisałam kilka wskazówek i porad, które pomogą Wam zrobić pyszny krem śmietankowy. Proszę uważnie przeczytać cały wpis, bo trochę Waszych pytań się nazbierało ;).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr. 18 cm (grubość warstwy ok 1,5 cm):
- 240 g/ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 160 g serka mascarpone, schłodzonego (można dać trochę więcej)
- ok 30-35 g cukru pudru lub więcej, do smaku
Przy śmietance 30% daję ok 190-200 g mascarpone.
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder.
- Całość mieszamy przy pomocy miksera (szybsze obroty), aż krem zgęstnieje.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej.
- Gdy widzę, że krem zaczyna gęstnieć zmniejszam czasami prędkość ubijania, aby nie przeoczyć momentu warzenia się kremu.
Składniki na otynkowanie tortu o śr. 18 cm, wysokość 9 cm:
- 320 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 210 g serka mascarpone, schłodzonego
- 40 g cukru pudru lub więcej, do smaku
Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 18 na 22 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 9 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
Wskazówki:
Rodzaj śmietany, a stabilność kremu.
W sklepach możemy dostać śmietankę 30, 36 i 42%. Różnią się one zawartością tłuszczu. Im więcej tłuszczu w śmietance, tym po ubiciu będzie ona gęściejsza i stabilniejsza. Zawartość tłuszczu wpływa też na konsystencję śmietany. Śmietanka 30% ma rzadką konsystencję, taką wodnistą. Śmietanka 36% (w kartoniku, UHT) jest trochę gęściejsza, ale płynna. Wyjątek stanowi śmietanka 36% z Piątnicy, która ma konsystencję zbliżoną do serka mascarpone (jest w kubeczku i ma krótszą datę ważności od śmietanki UHT). Natomiast śmietanka 42% (z Piątnicy) ma konsystencję identyczną jak ta 36%. Ale to ostatnia śmietanka, jaką polecam do kremów.
Więcej na ten temat poniżej.
Czy mascarpone jest konieczne do kremu ze śmietanką?
Według mnie tak, ale tylko w przypadku śmietanki 30 i 36%. Do śmietanki 42% nie trzeba dodawać serka mascarpone. Jednak ta śmietanka przysporzyła mi najwięcej problemów. Za każdym razem wychodziło mi masło. Dlatego do kremów do wypieków polecam śmietankę 36% lub 30%.
Na początku mojej przygody z kremami do kremów używałam śmietanki 36% (obecnie używam w 95% śmietanki 30%), do której też zawsze dodawałam trochę serka mascarpone, aby krem był stabilny. Sama śmietanka po ubiciu jest na tyle stabilna, aby udekorować nią babeczki, ale do tortu lub ciasta koniecznie trzeba dodać mascarpone. W przeciwnym wypadku ubita śmietana pod wpływem ciężaru biszkoptu i całego tortu wypłynie nam z tortu.
Do śmietanki 30% serek mascarpone jest obowiązkowy! Musiałam kiedyś ubić samą śmietankę 30%. Od razu dokupiłam do niej śmietan-fix, aby ją usztywnić. Ubita śmietana 30% jest bardzo delikatna i bez jakiegokolwiek usztywniacza spłynęłaby z babeczek w bardzo krótkim czasie.
Jeśli jeszcze nie miałaś/eś okazji ubijać śmietanki i zastanawiasz się od której zacząć, to polecam śmietankę 36%. Przy tej śmietance łatwiej zauważyć moment, gdy jest ona już gotowa.
Ile trzeba dodać mascarpone, aby otrzymać stabilny krem.
Ciężko określić dokładną ilość mascarpone. To zależy od naszych upodobań. Jedni wolą delikatniejsze kremy śmietankowe, a inni bardziej cięższe, kremowe. Na początku do śmietanki 36% dodawałam bardzo dużo mascarpone i krem wychodził bardzo gęsty. Z czasem zmniejszyłam ilość do minimum, aby krem był smaczny, a przy tym na tyle stabilny, aby nie wypłynął z tortu. Dlatego nic się nie stanie gdy dodacie trochę więcej mascarpone do kremu z tego przepisu. Lepiej więcej, niż mniej :).
Aby krem ze śmietanką 30% wyszedł stabilny trzeba dodać do niego WIĘCEJ serka mascarpone, niż przy śmietance 36%. Do śmietanki 36% stosuję proporcje 2:1 (śmietana : mascarpone). Przy 30% polecam proporcje 1:1. Na początku polecam sprawdzić sobie 1: 3/4. Śmietanki są różne, dlatego warto spróbować różnych opcji i znaleźć swoją ulubioną.
Śmietankę i mascarpone ubijać razem czy osobno?
Razem. Zdecydowanie polecam ubić wszystko razem. Krem ze śmietany nie lubi długiego ubijania. To jest najczęstszy powód warzenia się kremu. Jeśli najpierw ubijemy śmietankę na sztywno i dodamy do niej mascarpone, to musimy dodatkowo wszystko zmiksować. Wtedy każdy kolejny ruch mikserem może zakończyć się zwarzeniem kremu. Dlatego polecam łatwiejszy i bezpieczniejszy sposób, gdzie wszystkie składniki umieszczamy w misce i ubijamy wszystko razem.
Na jakich obrotach miksera ubijać krem ze śmietaną?
Na początku tak bardzo bałam się zwarzenia kremu, że ubijałam go na średnich obrotach. Z czasem nabrałam więcej wprawy i zwiększyłam obroty do najszybszych. Dowiedziałam się też, że wolne obroty nie są dobre dla kremu śmietankowego. Wtedy dłużej ubija się krem, przez co temperatura kremu wzrasta i przez co krem szybciej się warzy (ale nie musi). Dlatego polecam ubijanie kremu na wyższych obrotach. Czasami pod koniec ubijania, gdy widzę, że krem gęstnieje, zmniejszam obroty do średnich. Dzięki temu dokładniej widzę moment, gdy krem jest już gotowy.
Dlaczego krem ze śmietany się warzy?
Powodów warzenia się kremu może być kilka. Ale są dwa najczęstsze powody, które powodują, że krem się warzy. Pierwszy – krem ze śmietaną jest za długo ubijany. Drugi – śmietana i mascarpone były za krótko schładzane. Latem warto metalową miskę schłodzić w lodówce przed ubiciem kremu.
Jak długo ubijać krem, aby go nie przebić?
Długość ubijania zależy od rodzaju śmietanki i ilości mascarpone w kremie oraz od szybkości obrotów miksera. Krem ze śmietanką 30% i z małą ilością mascarpone będzie ubijał się dłużej od kremu ze śmietanką 36%. Krem z przepisu (przy tych proporcjach i przy szybszych obrotach) ubijałam ok 2 minut. Niestety w kremie śmietankowym wystarczy jedna sekunda za długo, aby krem się zwarzył. Dlatego pod koniec miksowania nie spuszczam kremu z oczu.
Kiedy wiadomo, że krem jest gotowy lub zwarzony?
Dobrze ubity krem jest kremowy i gęsty. W trakcie miksowania robią się 'fale’, które nie rozmywają się.
Gdy krem zaczyna się warzyć możemy zauważyć, że robi się on chropowaty, powoli zaczyna się rozwarstwiać. Krem traci wtedy na gęstości i robi się rzadszy/luźniejszy. Potem wytrąca się tłuszcz i robią się grudki w kremie. Wtedy krem jest zwarzony.
Jaki barwnik i kiedy dodajemy do kremu śmietankowego?
Do kremu możemy dodać barwnik w proszku (wcześniej trzeba go rozpuścić w odrobinie spirytusu
lub wódki) lub w żelu. Używam barwniki Sugarflair i Wilton.
Barwnik dodajemy przed ubiciem kremu. W małej ilości. W trakcie ubijania możemy dodać więcej, aby wzmocnić kolor. Tak jak pisałam wcześniej krem nie lubi długiego ubijania. Jeśli dodamy barwnik do ubitego już kremu, to musimy dodatkowo go zmiksować, aby wymieszać dokładnie barwnik. Każdy dodatkowy ruch miksera może spowodować zwarzenie się kremu. Bardzo często dostaję wiadomości, że zwarzył się Wam krem po dodaniu barwnika. Wtedy też pytacie, które barwniki są lepsze do takiego kremu. Ja wtedy mówię, że to nie wina barwnika, tylko sposobu barwienia kremu.
Lepsza żelatyna czy mascarpone jako usztywniacz/stabilizator kremu?
Preferuję mascarpone. Jak do musów nie mam problemów, aby dodać żelatynę, to do kremu ze śmietany wolę dać mascarpone.
Jeśli chcemy użyć kremu do tynkowana i dekoracji, to czy mascarpone jest konieczne?
Tak. Krem ze śmietany bez mascarpone jest delikatny i nie trzyma dobrze kształtu. Jeśli chcemy ładnie udekorować babeczki lub tort za pomocą tylki i worka cukierniczego polecam zrobić krem z mascarpone.
Czy krem ze śmietany nadaje się do zrobienia włosów/trawy przy użyciu specjalnej tylki?
Nie. Krem jest za delikatny. Polecam krem z białą czekoladą do babeczek lub jakikolwiek krem maślany do dekoracji. Przepisy na te kremy znajdziecie TUTAJ.
Czy do kremu ze śmietany można dodać świeże owoce?
Tak, ale takie, które nie puszczają dużo soku. Sok z owoców rozrzedza krem, przez co warzy się on w torcie. Polecam owoce w całości, np. maliny, jagody i borówki (nie może być śladu pleśni na owocach). Z truskawek, wiśni bądź czereśni najlepiej zrobić frużelinę lub żelkę (przepisy na frużeliny znajdziecie TUTAJ).
Do kremu śmietankowego nie dodaję mrożonych owoców.
Czy ubity krem ze śmietany można włożyć do lodówki na kilka godzin przed użyciem/przełożeniem tortu?
Nie. Gotowy, ubity krem od razu nakładamy na biszkopt lub do worka cukierniczego i dekorujemy wypieki. Jeśli włożymy ubity krem w misce do lodówki, to po wyciągnięciu i wymieszaniu go łyżką zrobi się z niego breja.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
78 komentarzy
Daria
17 lipca 2023 at 13:20Dzień dobry, czy na tynk ze śmietany z mascarpone da się zrobić drip ?
Magdalena Indyka
19 lipca 2023 at 14:30Tak, jak najbardziej 🙂 Otynkowany tort musi być schłodzony przed wylaniem polewy, aby krem nie rozpłynął się.
Kasia
26 maja 2023 at 20:11Witam. Podaje Pani przy śmietanie 36% jednostkę g/ml a to chyba nie jest równoznaczne?
Magdalena Indyka
26 maja 2023 at 21:59Różnica jest bardzo, bardzo mała. Dlatego nic się nie stanie, jeśli zważy Pani śmietankę na wadze lub zmierzy w kubeczku z miarką. Kiedyś robiłam krem mierząc śmietankę w ml i gdy zmieniłam na gramy, to krem wyszedł tak samo dobry. Dla mnie waga kuchenna jest bardziej dokładna. Nie muszę też brudzić dodatkowo naczynia z miarką. Ważę śmietankę od razu w misce na wadze.
Magda
22 lutego 2023 at 10:22Dzień dobry, mam pytanie. Chciałabym użyć tego kremu do przełożenia blatów. Czy mogę przełożyć je w czwartek jeśli tort będzie na sobotę ? Bo w piątek chciałam otynkować kremem maślanym z mlekiem skondensowanym. Czy lepiej przełożyć w piątek wieczorem a w sobotę rano otynkować skoro tort na 16 godzinę ?
Magdalena Indyka
22 lutego 2023 at 15:56Bez problemu można przełożyć w czwartek rano lub wieczorem 🙂 W piątek spokojnie otynkować i w sobotę podać gościom. Sama tak robię. Czadami przekładam biszkopt kremami już w środę wieczorem jeśli muszę na spokojnie w piątek zrobić zdjęcia tortu zanim go w sobotę podam gościom 🙂
Karolinaka
7 października 2022 at 00:40Czy ten krem będzie idealny pod opłatek waflowy? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
8 października 2022 at 22:55Tak 🙂
Joanna
13 lipca 2022 at 10:57Dzień dobry Pani obserwuje Panią na Patronite i mam pytanie chce wykonać tort czekoladowy i na pierwsza warstwę chce dać mus czekoladowy z chrupką, a na druga krem śmietankowy z fruzelina wiśniową. Czy mus wytrzyma ciężar górnej warstwy i czy krem śmietankowy nie rozpuści się pod wpływem wiśni? A tort chce otynkować kremem z mleka w proszku. Czy nie za dużo tego wszystkiego? Pozdrawiam Joanna Kmiecik:)
Magdalena Indyka
15 lipca 2022 at 19:14Pani Joanno odpowiedziałam Pani wysyłając wiadomość na podany adres mailowy. Proszę zajrzeć na skrzynkę 🙂
Karolina
15 czerwca 2022 at 14:00Czy na tynk ze śmietany i mascarpone mogę wyłożyc ozdoby waflowe, wiórki waflowe i beziki dzień przed podaniem? Czy lepiej w dzień podania położyć ozdoby?
Magdalena Indyka
16 czerwca 2022 at 09:40Beziki bez problemu wytrzymają. Testowałam to. Ale wafelki nasiąkną wilgocią i zmiękną. Jeśli masz możliwość wyłóż ozdoby przed podaniem 🙂
Ola
24 maja 2022 at 14:52Dzień dobry, Czy taki tynk ze śmietany i mascarpone (dobrze schłodzony) można pomalować złotym barwnikiem za pomocą pędzelka?
Magdalena Indyka
25 maja 2022 at 10:07Można, ale nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Nie malowałam kremu śmietankowego.
Paulina
9 maja 2022 at 22:48dzień dobry, czy ten krem + fruzelina może być środkowa warstwa? na dole krem oreo z chrupka, a na samej gorze krem czekoladowy albo mus czekoladowy (nie wiem w sumie co lepiej, jak Pani myśli?)
z gory dziękuję!
Magdalena Indyka
10 maja 2022 at 11:38Może być. Na górze dałabym mus czekoladowy 🙂 Jest lżejszy 🙂
Nat
18 marca 2022 at 10:38Witam, mam pytanie o śmietanę Piątnicę 36%. W opakowaniu jest 200g, ile to mniej więcej mililitrów? Znalazłąm przelicznik, że to ok. 313ml ale nie wiem ile w tym prawdy 🙂 Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Magdalena Indyka
25 marca 2022 at 12:03Dawno już nie używam tej śmietanki i nie wiem ile to ml. Ale ostatnio ważę śmietankę i nowe przepisy podaję w gramach. Jeśli zamiast 180 ml dasz 180 g śmietanki z Piątnicy to krem na pewno wyjdzie.
Karolina
26 stycznia 2022 at 18:49Witam pani Magdo mam pytanie. Zamierzam zrobić tynk ze śmietany i serka mascarpone na gorze zrobić drip. Pytanie takie czy na ten drip mogę położyć ozdoby z masy cukrowej ? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
29 stycznia 2022 at 11:50Tak, można :).
Kasia Nabzdyk
15 stycznia 2022 at 07:41Czy tynk ze śmietany i mascarpone należy odpowietrzyć żeby był gładki bez pęcherzyków powietrza ?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2022 at 12:42Nie! Krem śmietankowy to nie maślany. Krem śmietankowy musi być napowietrzony, aby był stabilny. Jeśli go odpowietrzysz zwarzy się i będzie breja zamiast kremu. Niestety dziurki w kremie śmietankowym to naturalny efekt tego kremu.
Oliwia
21 lipca 2021 at 22:52Dlaczego do takiego kremu nie można użyć mrożonych owoców np. malin? Czy jak serwuje tort w niedziele i w piatek wieczorem zloze go z dodatkiem malin świezych to będzie ok? Pozdrawiam i podziwiam, że tak sumiennie odpowiada Pani na wszystkie nasze pytania 🙂
Magdalena Indyka
22 lipca 2021 at 00:45Ze świeżymi nie będzie żadnego problemu. Zrób tak jak piszesz. Osobiście bałabym się dać mrożone maliny do kremu śmietankowego. Do musu bym może zaryzykowała. Sprawdzę to przy okazji i dam znać, czy można dać mrożone maliny do śmietankowego kremu.
Karolina
2 lipca 2021 at 19:47Czy tynk śmietanowy można malować aerografem?
Magdalena Indyka
3 lipca 2021 at 22:03Nie używam areografu i nie bardzo mogę pomóc w tej kwestii.
MMARTYNA
6 maja 2021 at 22:12Witam. Ostatnio robiłam tort, ubijałam śmietankę 30%. Była już ubita. Zaczelam dodawać mascarpone i nagle smietana się rozjechała i była wodnista. Co zrobilam nie tak ?
Magdalena Indyka
6 maja 2021 at 22:26Dodałaś mascarpone do idealnie ubitej śmietanki. Śmietana nie lubi długiego ubijania, bo można ją przebić. Najlepiej ubijać mascarpone razem ze śmietanką, tak jak piszę w tym przepisie.
Areti
30 kwietnia 2021 at 20:59Dobry wieczór, jeżeli tort bedzie podawany w niedziele to czy można go już otynkować w piatek wieczorem?
Magdalena Indyka
1 maja 2021 at 12:02Tak 🙂
Anna
4 stycznia 2022 at 10:13Czy na tort otynkowany kremem śmietankowym można położyć dekoracje z kwiatów z kremu maślanego?
Magdalena Indyka
4 stycznia 2022 at 12:00Można, ale tylko na górze tortu. Po bokach krem śmietankowy nie utrzyma dekoracji, zjadą z tortu.
Justyna
30 marca 2021 at 23:07Czy do kremów można używać domowej śmietany czy lepiej postawić na tę że sklepu? Jeśli można domową, czy zmieniają się proporcje innych składników?
Magdalena Indyka
2 kwietnia 2021 at 22:12Jak najbardziej można. Znam osobę, która używa takiej śmietany. Niestety ja nie miałam okazji takiej użyć i nie wiem jaka ona jest po ubiciu. Ale wydaje mi się, że te proporcje będą ok w przypadku takiej śmietany. Smak będzie na pewno o niebo lepszy 🙂
Kilghri
18 marca 2021 at 14:49Witam 🙂 czy ten krem nadaje się do przełożenia tortu piętrowego? Czy jest za delikatny i się zapadnie?:)
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:30Do piętrowego dałabym trochę więcej mascarpone, a mniej śmietanki.
Ewelina
11 stycznia 2021 at 16:20Dziękuję za odpowiedź!!!
Monika
15 marca 2021 at 21:56Czy jak zrobię tort to mogę go dać namoc do lodówki czy coś się stanie ?
Magdalena Indyka
16 marca 2021 at 18:07Tort przełożony kremami trzeba dać do lodówki 🙂 Nie wkładamy tylko samego kremu w misce do lodówki.
Marta
13 listopada 2020 at 16:26Czy do tynkowania trzeba robić oddzielna porcje kremu, czy można wykonać go więcej przed przełożeniem a następnie schłodzić w lodówce?
Magdalena Indyka
13 listopada 2020 at 21:13Krem śmietankowy robimy tuż przed tynkowaniem lub przełożeniem tortu. On w misce, w lodówce się odpowietrzy i robi się breja.
Ania
1 października 2020 at 20:25Super! Dzieki Twoim poradom udalo mi sie ubic super krem do mojej bezy!
Magdalena Indyka
2 października 2020 at 11:52Bardzo się cieszę 🙂
Magdalena
9 października 2020 at 19:49W którym momencie ubijania masy dodać frużeline, czy mogę dodać crud zamiast frużeliny?
Magdalena Indyka
10 października 2020 at 20:56Pod koniec ubijania. Jak już krem śmietankowy będzie prawie gotowy. Można dodać curd do kremu śmietankowego. Na blogu są przepisy na kremy z cudrem, np. cytrynowym.
Asia
28 września 2020 at 17:36Dzień dobry,
Dziękuję za cenne wskazówki.
Zastanawiam się czy do kremu można dodać np. rozpuszczoną czekoladę? Czy pół tabliczki (50 g) będzie wystarczające?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie!
Magdalena Indyka
28 września 2020 at 18:15Można, ale często powoduje to warzenie się kremu. Lepiej zrobić krem czekoladowy w ten sposób, jaki opisany jest w przepisie (podlinkowałam 'krem czekoladowy).
Angelina
29 sierpnia 2020 at 17:49chciałabym udekorować babeczki tym kremem – jeśli babeczki będą jedzone w sobotę, lepiej udekorować je w sobotę rano czy w piątek? (jeśli w piątek to czy masa nie zmieni lekko koloru w lodówce?)
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2020 at 19:27Można w piątek wieczorem.
GiGgoMaoGo
8 lipca 2020 at 21:29Witam czy czy ten krem z mascarpone i śmietany mogę wymieszać z fruzelina jagodowa i w jakiej proporcji żeby nie było za rzadkie ?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 00:05Lepiej nie mieszać. Krem nie będzie stabilny. Najlepiej położyć frużelinę na biszkopt, a na to krem.
Kasiaasia
3 marca 2021 at 14:10Czy mogę do masy mascarpone +smietana dodać zelatyne ? Chce zrobić go więcej na tynkowanie i ozdoby i czy wtedy moge dodać barwnik po ubiciu ?
Magdalena Indyka
4 marca 2021 at 13:23Można dodać żelatynę. Ale nie polecam jej dodawać gdy tym kremem tynkujesz tort. Barwniki do kremu śmietankowego dodaję przed ubiciem. Po ubiciu, dodając wtedy barwnik i dodatkowo mieszając krem się warzy.
NATALIA ka@gmail.com talihtNtps:/egro.pl/oferta/domek-dla-lalek-kucyki-willa-figurki-meble-taras-9187879519a N
12 czerwca 2020 at 14:53Witam, chcialam zapytac czy ten krem smietankowy moze byc baza do zrobienia kremu kawowego? Czy jezeli do tych proporcji dodam np 1.5 lyzki kawy rozpuszczonej w lyzce wody krem bedzie nadal stabilny?
Magdalena Indyka
16 czerwca 2020 at 23:28Tu jest przepis na krem kawowy :).
Agnieszka
14 maja 2020 at 00:46Czy tort otynkowany kremem śmietankowym z mascarpone, mogę z wierzchu polać polewą mirror glaze? Oczywiście tort zamierzam najpierw zamrozić na pare godzin. Myśli pani, że nie rozpłynie mi się ten tynk i wierzch tortu?
Magdalena Indyka
14 maja 2020 at 13:07Można :). Ważne aby był dobrze schłodzony. Starałabym się tez, aby ten krem był stabilny, tzn. miał odpowiednią ilość mascarpone, wtedy polewa nie zniszczy kształtu tortu.
Magdag
27 kwietnia 2020 at 11:12Czy ten krem jest odpowiedni do tankowania tortu?
Magdalena Indyka
27 kwietnia 2020 at 12:17Tak, ale nie pod masę cukrową, bo ją rozpuści.
Ola
13 marca 2020 at 07:06Czy taki krem będzie odpowiedni do obłożenia tortu typu semi naked? 🙂
Magdalena Indyka
13 marca 2020 at 17:48Tak :).
Torcikttt
3 marca 2020 at 22:24Czy tort z bitej śmietany można tynkować kremem szwajcarskim? Raz zrobiłam i kiedy śmietana trochę opadła krem bezowy zaczął pękać i odpadać
Magdalena Indyka
7 marca 2020 at 11:28Można. Tylko krem śmietankowy musi być stabilny. Zrobiony z dodatkiem mascarpone. Jeśli krem śmietankowy jest za delikatny to tort siądzie i tynk popęka. Tort przed tynkowaniem musi być schłodzony kilka godzin, aby naturalnie osiadł. Potem przed samym tynkowaniem wyciągnąć go ok 40 minut wcześniej. Na zimnym torcie krem maślany szybko twardnieje i trudniej się go tynkuje.
Magda
26 lutego 2020 at 08:42Jak Pani myśli czy tort na niedziele mogę przełożyć tym kremem w piątek jeśli do środka chce dodać świeże maliny???
Magdalena Indyka
26 lutego 2020 at 10:52Tak, najlepiej w piątek późnym popołudniem :).
Kesja
7 czerwca 2020 at 12:56Czy do takiego kremu można dorzucić pokrojone/ zblendowane czekoladki? Np Kinder albo Michałki. Jeśli tak to czy dalej trzymać się proporcji 36% 2/1 mascarpone?
Magdalena Indyka
7 czerwca 2020 at 21:14Na blogu jest przepis na krem z batonikami Kinder Bueno.
Magda
19 lutego 2020 at 08:57Ile wcześniej można przełożyć tort tym kremem. Robię tort na sobotę. Czy jak przełożę w czwartek będzie dobrze?
Magdalena Indyka
19 lutego 2020 at 08:58Tak, będzie ok :).
Natalia
18 lutego 2020 at 12:45Dziękuję 🙂
Natalia nna
18 lutego 2020 at 11:09A w czym najlepiej rozpuścić taki barwnik w proszku przed dodaniem do kremu?
Magdalena Indyka
18 lutego 2020 at 11:16W odrobinie spirytusu lub wódki. Alkohol wyparuje.
Kasia
13 lutego 2021 at 10:50Czy masa nadaje sie do tynkowania tortu pod polewe z białej czekolady? 🙂
Magdalena Indyka
13 lutego 2021 at 12:35Tak.
Aleksandra
18 marca 2021 at 23:18A ile mniej więcej dać barwnika w proszku? Czy jak wleje taki rozpuszczony barwnik to krem mi się nie rozwarstwi czy coś? Będę robić pierwszy raz i nie chce popsuć.
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:27Barwnik w proszku rozcieńczamy w kilku kroplach alkoholu (spirytus lub wódka, która szybko wyparuje). Nie rozcieńczamy do w wodzie. Tak rozcieńczony barwnik dodajemy do kremy przed ubiciem! A nie po.
Ewelina
11 stycznia 2021 at 11:19Pani Magdo te proporcje dotyczą śmietanki 36% z Piątnicy czy 36% z Łowicza? Dziękuję
Magdalena Indyka
11 stycznia 2021 at 13:07Dotyczy Łowicza. Śmietanka z Piątnicy jest super. Ale kilka razy trafiłam na taką, która nie chciała się ubić i teraz używam tej z Łowicza lub Mlekowity.