ŻELKA Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI
Sernik jajko sadzone’.
Polecam również frużelinę z brzoskwiń.
Uwaga!
- Żelkę z brzoskwiń można zrobić na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Robiąc żelkę drugim sposobem, na zimno, otrzymamy żelkę o konsystencji musu. Puree z brzoskwiń podczas miksowania blenderem się spieni i otrzymamy piankę brzoskwiniową. Wtedy też musimy dodać więcej żelatyny, aby taka żelka była stabilniejsza. Osobiście wolę robić żelkę 'na ciepło’ (wtedy otrzymuję konsystencję żelki, a nie musu), ale wybór pozostawiam Wam, ponieważ obie żelki są pyszne :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z brzoskwiń – śr 14 cm, grubość 7 mm:
- 130 g brzoskwiń z puszki
- 4 g cukru, do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku
- 3 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
- Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i miksujemy owoce blenderem, aż otrzymamy gładkie pure.
Po zblendowaniu 130 g brzoskwiń z cukrem wyszło ok 125 g puree. - Do puree z brzoskwiń dodajemy sok z cytryny do smaku. Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree brzoskwiniowe. - Ostudzone puree przelewamy do formy lub rantu do żelek o śr 14 cm, wyłożonego folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
- Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
- Tak przygotowana żelkę wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
- Żelkę z brzoskwiń możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
300 g brzoskwiń z puszki
1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
12 g żelatyny + 45 ml wrzątku
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
- Brzoskwinie miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
- Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki puree z brzoskwiń i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy żelatynę do pozostałego puree z brzoskwiń i miksujemy całość blenderem (w tym momencie zrobi się mus).
- Formę o śr 18 cm wykładamy folią do żywności. Wlewamy puree z brzoskwiń i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby żelka stężała.
Uwagi:
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 3,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 3 g dać np. 3,8 g, a to już prawie 4 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 125 g, to odejmijcie nadmiar.
- Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!