ŻELKA Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI

Sernik jajko sadzone’.
Polecam również frużelinę z brzoskwiń

Uwaga!
  1.  
  2. Żelkę z brzoskwiń można zrobić na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Robiąc żelkę drugim sposobem, na zimno, otrzymamy żelkę o konsystencji musu. Puree z brzoskwiń podczas miksowania blenderem się spieni i otrzymamy piankę brzoskwiniową. Wtedy też musimy dodać więcej żelatyny, aby taka żelka była stabilniejsza. Osobiście wolę robić żelkę 'na ciepło’ (wtedy otrzymuję konsystencję żelki, a nie musu), ale wybór pozostawiam Wam, ponieważ obie żelki są pyszne :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z brzoskwiń – śr 14 cm, grubość 7 mm:
  • 130 g brzoskwiń z puszki 
  • 4 g cukru, do smaku 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku
  • 3 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i miksujemy owoce blenderem, aż otrzymamy gładkie pure.
    Po zblendowaniu 130 g brzoskwiń z cukrem wyszło ok 125 g puree. 
  3. Do puree z brzoskwiń dodajemy sok z cytryny do smaku. Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree brzoskwiniowe.
  4. Ostudzone puree przelewamy do formy lub rantu do żelek o śr 14 cm, wyłożonego folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  5. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant w zamrażarce.
  6. Tak przygotowana żelkę wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę z brzoskwiń możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
300 g brzoskwiń z puszki
  • 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 12 g żelatyny + 45 ml wrzątku
    1. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
    2. Brzoskwinie miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
    3. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki puree z brzoskwiń i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy żelatynę do pozostałego puree z brzoskwiń i miksujemy całość blenderem (w tym momencie zrobi się mus).
    4. Formę o śr 18 cm wykładamy folią do żywności. Wlewamy puree z brzoskwiń i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby żelka stężała. 
    Uwagi:
    1. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
    2. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 3,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 3 g dać np. 3,8 g, a to już prawie 4 g.
    3. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 125 g, to odejmijcie nadmiar. 
    4. Jeśli chcecie grubszą żelkę wystarczy podzielić ilość składników przez 7 (7 mm) i pomnożyć np. przez 10 (1 cm).
    5. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z brzoskwiń trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
    6. Jeśli żelka nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
    7. Smacznego 🙂

      żelka z brzoskwiń, żelka z brzoskwiń z puszki, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

      żelka z brzoskwiń, żelka z brzoskwiń z puszki, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

      żelka z brzoskwiń, żelka z brzoskwiń z puszki, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

      Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
      Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
      i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!