Sernik jajko sadzone lub tzw. ciasto jajko sadzone, to sernik na zimno z brzoskwiniami, żelką brzoskwiniową i przeźroczystą galaretką. Sernik brzoskwiniowy zachwycił mojego synka Błażejka, który na jego widok zapytał mnie: Mamo! Dlaczego włożyłaś tam jajka?!? Wtedy wiedziałam, że sernik Jajko sadzone wyszedł mi idealnie :).
Skorzystaj z przelicznika foremek
P.S. Żelkę z brzoskwiń najlepiej przygotować dzień przed zrobieniem sernika.
Ciasto:
- 30 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
- 50 g drobnego cukru
- 1/2 jajka, rozm. 'L’
- 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 35 ml mleka
- 75 g mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę, ok 5 minut. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Chwilę miksujemy, a następnie odkładamy mikser.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość, tylko do momentu połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok 20 – 25 minut w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy.
Żelka z brzoskwiń – forma o śr 18 cm:
- 300 g brzoskwiń z puszki
- 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 12 g żelatyny + 45 ml wrzątku
- Z każdej połówki brzoskwini ścinamy wierzch, który wykorzystamy do dekoracji ciasta. Pozostałą część wykorzystujemy do żelki.
- Żelatynę zalewamy wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
- Brzoskwinie miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
- Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki puree z brzoskwiń i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy żelatynę do pozostałego puree z brzoskwiń i miksujemy blenderem.
- Formę o śr 18 cm wykładamy folią do żywności. Wlewamy puree z brzoskwiń i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby żelka stężała.
Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego z wiaderka, w temperaturze pokojowej, lekko schłodzony też może być
- 110 g cukru pudru
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 1/2 łyżki syropu z brzoskwiń
- 15 g żelatyny + 85 ml wrzątku
- 200 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewany wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
- Ser, cukier, sok z cytryny i syrop z brzoskwiń mieszamy mikserem, aż masa będzie jednolita.
- W osobnej misce ubijamy śmietankę na pół sztywno (nie do końca – ma być ubita, ale nie całkiem sztywna) i dodajemy ją do masy serowej. Mieszamy mikserem tylko do połączenia się składników.
- Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
- Masę serową miksujemy ponownie i dodajemy żelatynę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy mikser. Gotową masę przekładany do formy na ciasto.
Dodatkowo:
- kawałki brzoskwiń – ścięte wierzchołki z połówek
- 1 opakowanie przeźroczystej galaretki + 350 ml wrzątku
- pestki dyni imitujące szczypiorek, mogą być pistacje.
Wykonanie.
- Z każdej połówki brzoskwini ścinamy wierzch, który wykorzystujemy do dekoracji. Z pozostałych części brzoskwiń robimy żelkę.
- Ścinamy wierzch ciasta i przekładamy je do formy. Wykładamy 2/3 masy serowej. Nakładamy stężałą żelkę brzoskwiniową i wykładamy resztę masy serowej. Wkładamy sernik do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.
- Zagotowujemy wodę (350 ml). Zdejmujemy rondelek z palnika i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i studzimy. Ostudzoną galaretkę wkładamy do lodówki, aby trochę stężała. Galaretka powinna mieć konsystencję kisielu. Wtedy szybko zastygnie na schłodzonej masie serowej i nie wypłynie z formy, jeśli będą w niej szczeliny.
- Układamy na schłodzonym serniku brzoskwinie (ścięte wierzchołki).
- Półpłynną galaretkę wykładamy na masę serową z brzoskwiniami. Ja najpierw nakładam kilka łyżek, aby galaretka szybko stężała na zimnej masie serowej i przytrzymała owoce (można na chwilę włożyć do lodówki). Następnie wylewam resztę galaretki. W ten sposób owoce nie będą pływać i się przemieszczać.
- Gotowy sernik Jajko sadzone wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu, za pomocą gorącego noża, odcinamy sernik od brzegów formy.
Uwagi:
- Wszystkie składniki na ciasto mieć temperaturę pokojową, oprócz śmietanki kremówki.
- Sernik najlepiej kroi się gorącym nożem.
- Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
- Użyłam sera twarogowego z wiaderka z Piątnicy.
- Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.