CIASTA/ SERNIKI/ WIELKANOC

SERNIK JAJKO SADZONE – sernik na zimno z brzoskwiniami

sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,

Sernik jajko sadzone lub tzw. ciasto jajko sadzone, to sernik na zimno z brzoskwiniami, żelką brzoskwiniową i przeźroczystą galaretką. Sernik brzoskwiniowy zachwycił mojego synka Błażejka, który na jego widok zapytał mnie: Mamo! Dlaczego włożyłaś tam jajka?!? Wtedy wiedziałam, że sernik Jajko sadzone wyszedł mi idealnie :).

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Skorzystaj z przelicznika foremek.

P.S. Żelkę z brzoskwiń najlepiej przygotować dzień przed zrobieniem sernika.

Ciasto:
  • 30 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 50 g drobnego cukru
  • 1/2 jajka, rozm. ‘L’
  • 1/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 35 ml mleka
  • 75 g mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  1. W misce, przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem, aż otrzymamy puszystą masę, ok 5 minut. Nadal miksując dodajemy stopniowo jajko, ekstrakt waniliowy i mleko. Masa po dodaniu mleka zwarzy się, ale to normalne. Chwilę miksujemy, a następnie odkładamy mikser.
  2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Szpatułką lub rózgą kuchenną delikatnie mieszamy całość, tylko do momentu połączenia się składników.
  3. Ciasto przekładamy do formy o śr 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Pieczemy ok 20 – 25 minut w 175°C (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka. Wyciągamy ciasto i studzimy.
Żelka brzoskwiniowa – forma o śr 18 cm:
  • 300 g brzoskwiń z puszki
  • 1 1/2 soku z cytryny
  • 12 g żelatyny + 45 ml wrzątku
  1. Z każdej połówki brzoskwini ścinamy wierzch, który wykorzystamy do dekoracji ciasta. Pozostałą część wykorzystujemy do żelki.
  2. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
  3. Brzoskwinie miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  4. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki puree z brzoskwiń i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy żelatynę do pozostałego puree z brzoskwiń i mieszamy całość blenderem.
  5. Formę o śr 18 cm wykładamy folią do żywności. Wlewamy puree z brzoskwiń i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby żelka stężała. 
sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,
Masa serowa:
  • 500 g sera twarogowego z wiaderka, w temperaturze pokojowej, lekko schłodzony też może być
  • 110 g cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 1/2 łyżki syropu z brzoskwiń
  • 15 g żelatyny + 85 ml wrzątku
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewany wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
  2. Ser, cukier, sok z cytryny i syrop z brzoskwiń mieszamy mikserem, aż masa będzie jednolita.
  3. W osobnej misce ubijamy śmietankę na pół sztywno (nie do końca – ma być ubita, ale nie całkiem sztywna) i dodajemy ją do masy serowej. Mieszamy mikserem tylko do połączenia się składników.
  4. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżki masy serowej i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek.
  5. Masę serową miksujemy ponownie i dodajemy żelatynę. Mieszamy dokładnie i odstawiamy mikser. Gotową masę przekładany do formy na ciasto.
Dodatkowo:
  • kawałki brzoskwiń – ścięte wierzchołki z połówek
  • 1 opakowanie przeźroczystej galaretki + 350 ml wrzątku
  • pestki dyni imitujące szczypiorek, mogą być pistacje.
Wykonanie.
  1. Z każdej połówki brzoskwini ścinamy wierzch, który wykorzystujemy do dekoracji. Z pozostałych części brzoskwiń robimy żelkę.
  2. Ścinamy wierzch ciasta i przekładamy je do formy. Wykładamy 2/3 masy serowej. Nakładamy stężałą żelkę brzoskwiniową i wykładamy resztę masy serowej. Wkładamy sernik do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała.
  3. Zagotowujemy wodę (350 ml). Zdejmujemy rondelek z palnika i wsypujemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i studzimy. Ostudzoną galaretkę wkładamy do lodówki, aby trochę stężała. Galaretka powinna mieć konsystencję kisielu. Wtedy szybko zastygnie na schłodzonej masie serowej i nie wypłynie z formy, jeśli będą w niej szczeliny.
  4. Układamy na schłodzonym serniku brzoskwinie (ścięte wierzchołki).
  5. Półpłynną galaretkę wykładamy na masę serową z brzoskwiniami. Ja najpierw nakładam kilka łyżek, aby galaretka szybko stężała na zimnej masie serowej i przytrzymała owoce (można na chwilę włożyć do lodówki). Następnie wylewam resztę galaretki. W ten sposób owoce nie będą pływać i się przemieszczać.
  6. Gotowy sernik Jajko sadzone wkładamy do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu, za pomocą gorącego noża, odcinamy sernik od brzegów formy.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki na ciasto mieć temperaturę pokojową, oprócz śmietanki kremówki.
  2. Sernik najlepiej kroi się gorącym nożem.
  3. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
  4. Użyłam sera twarogowego z wiaderka z Piątnicy. Polecam również twaróg w wiaderku: Wieluń Mój Ulubiony
  5. Użyłam maki pszennej tortowej, typ 450.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 175°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,

sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,

sernik jajko sadzone, ciasto jajko sadzone, sernik z brzoskwiniami, sernik na zimno z brzoskwiniami, żelka brzoskwiniowa,

Polecam również:

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

cytrynowe ciasteczka, ciastka cytrynowe, ciastka jajka, cytrynowe ciastka, ciasteczka wielkanocne,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz

Polub mnie na FB!