FRUŻELINA

FRUŻELINA Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI

frużelina z brzoskwiń z puszki, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

Frużelina z brzoskwiń (tzw. brzoskwinie w żelu), poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale w sezonie letnim można zrobić frużelinę ze świeżych owoców.
W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową. Polecam :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na frużelinę z brzoskwiń:
  • 250 g brzoskwiń z puszki
  • 50 ml syropu z brzoskwiń + 20 ml zimnej wody*
  • 1 łyżeczka cukru (ok 5 g), do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 7 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
  1. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kawałki.
  2. Umieszczamy pokrojone brzoskwinie w rondelku. Dodajemy syrop wymieszany z wodą, cukier i sok z cytryny.
  3. Podgrzewamy całość do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Energicznie mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, aż otrzymamy konsystencję kisielu z brzoskwiniami.
    Wyłączamy palnik i studzimy frużelinę z brzoskwiń.
  4. Gdy frużelina z brzoskwiń ostygnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin (ok 2 godz.), aby zgęstniała. 

Uwagi:

  1. Frużelina z brzoskwiń z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Zamiast wody, którą dodajemy do syropu można dać syrop z brzoskwiń. Syropu nie ma za dużo w puszce i gdyby Wam zabrakło przy większej ilości brzoskwiń koniecznie dodajcie wodę do syropu. 

Smacznego 🙂

frużelina z brzoskwiń z puszki, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

frużelina z brzoskwiń z puszki, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

10 komentarzy

  • Odpowiedź
    Iza
    12 sierpnia 2022 at 01:55

    Czy fruzelinę można zrobić dzień wcześniej, a później wyłożyć tylko na biszkopt? Nie zgęstnieje za bardzo i czy dobrze wtedy będzie się nią pracowało? Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 sierpnia 2022 at 13:04

      Włóż do lodówki na noc i wyciągnij ok 1 godzinę przed nałożeniem na biszkopt. Frużelina wtedy zmięknie 🙂

  • Odpowiedź
    Anetaz
    2 czerwca 2021 at 06:34

    Czy fruzeline brzoskwiniową mogę polaczyc z kremem brzoskwiniowym?

  • Odpowiedź
    Marta
    2 stycznia 2021 at 21:14

    Czy fruzeline kładzie Pani bezpośrednio na nasaczony biszkopt i na nią od razu krem?

  • Odpowiedź
    Beata
    5 grudnia 2020 at 14:21

    Planuje zrobić tort z dwoma przełożeniami: krem z milky way i krem śmietankowy z fruzeliną brzoskiwniową.
    Czy rzeczywiście fruzelinę mogę położyć na krem śmietankowy?
    Trzeba zmniejszyć proporcje kremu jeśli położę jeszcze fruzelinę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 grudnia 2020 at 17:42

      Ja kładę frużelinę pod krem. Nie zmniejszam ilości kremy przy frużelinie :).

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    23 sierpnia 2020 at 21:09

    Czy świeże owoce obierać i czy też tak krótko gotować jak z puszki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 sierpnia 2020 at 12:16

      Tak, świeże bym obrała. Jak puszczą mało soku podczas podgrzewania, to można dodać trochę wody i potem zagęścić to mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.

    Zostaw komentarz