Frużelina z brzoskwiń (tzw. brzoskwinie w żelu), poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale w sezonie letnim można zrobić frużelinę ze świeżych owoców.
W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową. Polecam :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na frużelinę z brzoskwiń:
- 250 g brzoskwiń z puszki
- 50 ml syropu z brzoskwiń + 20 ml zimnej wody*
- 1 łyżeczka cukru (ok 5 g), do smaku
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 7 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
- Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kawałki.
- Umieszczamy pokrojone brzoskwinie w rondelku. Dodajemy syrop wymieszany z wodą, cukier i sok z cytryny.
- Podgrzewamy całość do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Energicznie mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, aż otrzymamy konsystencję kisielu z brzoskwiniami.
Wyłączamy palnik i studzimy frużelinę z brzoskwiń. - Gdy frużelina z brzoskwiń ostygnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin (ok 2 godz.), aby zgęstniała.
Uwagi:
- Frużelina z brzoskwiń z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
- Zamiast wody, którą dodajemy do syropu można dać syrop z brzoskwiń. Syropu nie ma za dużo w puszce i gdyby Wam zabrakło przy większej ilości brzoskwiń koniecznie dodajcie wodę do syropu.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
10 komentarzy
Iza
12 sierpnia 2022 at 01:55Czy fruzelinę można zrobić dzień wcześniej, a później wyłożyć tylko na biszkopt? Nie zgęstnieje za bardzo i czy dobrze wtedy będzie się nią pracowało? Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
12 sierpnia 2022 at 13:04Włóż do lodówki na noc i wyciągnij ok 1 godzinę przed nałożeniem na biszkopt. Frużelina wtedy zmięknie 🙂
Anetaz
2 czerwca 2021 at 06:34Czy fruzeline brzoskwiniową mogę polaczyc z kremem brzoskwiniowym?
Magdalena Indyka
3 czerwca 2021 at 22:50Tak 🙂 Wzmocni to smak kremu 🙂
Marta
2 stycznia 2021 at 21:14Czy fruzeline kładzie Pani bezpośrednio na nasaczony biszkopt i na nią od razu krem?
Magdalena Indyka
3 stycznia 2021 at 14:42Tak 🙂
Beata
5 grudnia 2020 at 14:21Planuje zrobić tort z dwoma przełożeniami: krem z milky way i krem śmietankowy z fruzeliną brzoskiwniową.
Czy rzeczywiście fruzelinę mogę położyć na krem śmietankowy?
Trzeba zmniejszyć proporcje kremu jeśli położę jeszcze fruzelinę?
Magdalena Indyka
8 grudnia 2020 at 17:42Ja kładę frużelinę pod krem. Nie zmniejszam ilości kremy przy frużelinie :).
Agnieszka
23 sierpnia 2020 at 21:09Czy świeże owoce obierać i czy też tak krótko gotować jak z puszki?
Magdalena Indyka
25 sierpnia 2020 at 12:16Tak, świeże bym obrała. Jak puszczą mało soku podczas podgrzewania, to można dodać trochę wody i potem zagęścić to mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.