FRUŻELINA Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI

by Magdalena Indyka
frużelina z brzoskwiń z puszki, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,
image_print

Frużelina z brzoskwiń (tzw. brzoskwinie w żelu), poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale w sezonie letnim można zrobić frużelinę ze świeżych owoców.
W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową. Polecam :).

Składniki na frużelinę z brzoskwiń:
  • 250 g brzoskwiń z puszki
  • 50 ml syropu z brzoskwiń + 20 ml zimnej wody*
  • 1 łyżeczka cukru (ok 5 g), do smaku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 7 g mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody
  1. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kawałki.
  2. Umieszczamy pokrojone brzoskwinie w rondelku. Dodajemy syrop wymieszany z wodą, cukier i sok z cytryny.
  3. Podgrzewamy całość do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Energicznie mieszamy całość i gotujemy na małym ogniu, aż otrzymamy konsystencję kisielu z brzoskwiniami.
    Wyłączamy palnik i studzimy frużelinę z brzoskwiń.
  4. Gdy frużelina z brzoskwiń ostygnie wkładamy ją do lodówki na kilka godzin (ok 2 godz.), aby zgęstniała. 

Uwagi:

  1. Frużelina z brzoskwiń z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 18 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
  3. Zamiast wody, którą dodajemy do syropu można dać syrop z brzoskwiń. Syropu nie ma za dużo w puszce i gdyby Wam zabrakło przy większej ilości brzoskwiń koniecznie dodajcie wodę do syropu. 

Smacznego 🙂

frużelina z brzoskwiń z puszki, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

frużelina z brzoskwiń z puszki, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

10 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Iza
Iza
2 lat temu

Czy fruzelinę można zrobić dzień wcześniej, a później wyłożyć tylko na biszkopt? Nie zgęstnieje za bardzo i czy dobrze wtedy będzie się nią pracowało? Pozdrawiam 🙂

Anetaz
4 lat temu

Czy fruzeline brzoskwiniową mogę polaczyc z kremem brzoskwiniowym?

Marta
Marta
4 lat temu

Czy fruzeline kładzie Pani bezpośrednio na nasaczony biszkopt i na nią od razu krem?

Beata
Beata
4 lat temu

Planuje zrobić tort z dwoma przełożeniami: krem z milky way i krem śmietankowy z fruzeliną brzoskiwniową.
Czy rzeczywiście fruzelinę mogę położyć na krem śmietankowy?
Trzeba zmniejszyć proporcje kremu jeśli położę jeszcze fruzelinę?

Agnieszka
Agnieszka
4 lat temu

Czy świeże owoce obierać i czy też tak krótko gotować jak z puszki?

10
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x