ŻELKA MANGO

Żelka mango to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu uzyskujemy owocowy blat do tortu. Żelka z mango do tortu do słodki dodatek np. do kremu śmietankowego, do musu malinowego lub mango.

Okazuje się, że używając puree musiałam dać inne proporcje, robiąc żelkę. Dlatego podaję Wam dwa przepisy 🙂
Pasteryzowane puree po otwarciu przechowujemy do 6 dni w lodówce. Można też od razu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Uwaga!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.

Składniki na żelkę z pulpy mango z puszki – śr 16 cm, grubość ok 7-8 mm:
  • 200 g pulpy z mango
  • 1-3 łyżki soku z cytryny, do smaku
  • 5 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
Składniki na żelkę z pasteryzowanego puree mango – śr 16 cm, grubość ok 7-8 mm:
  • 165 g puree z mango
  • 1-2 łyżki soku z cytryny, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Pulpę/puree z mango umieszczamy w rondelku. Dodajemy sok z cytryny do smaku (nie jest to konieczne). Podgrzewamy puree/pulpę na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy pulpy z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree.
  3. Ostudzoną pulpę przelewamy do formy/rantu do żelek o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą.
  4. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
  5. Tak przygotowana żelkę z mango wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.).
  6. Żelkę z mango polecam włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Zamrożoną żelkę łatwiej nałożyć na krem w torcie.
  7. Świeże mango miksujemy blenderem na gładkie puree (ważne aby otrzymać 200 g puree). Przecedzamy przez sitko (aby pozbyć się włókien z mango). Dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  8. Mrożone mango podgrzewamy w rondelku, aż zmięknie. Miksujemy blenderem na gładkie puree i postępujemy jak wyżej. 
Uwagi:
  1. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  2. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  3. Jeśli żelka wyjdzie ciut za duża, możemy okroić brzegi, zmniejszając tym samym jej średnicę. 
  4. Jeśli żelka z mango nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z mango, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Smacznego 🙂


    żelka mango do tortu, żelka z mango, żelka do tortu, wkładka z mango do kremu,

    żelka mango do tortu, żelka z mango, żelka do tortu, wkładka z mango do kremu,

    Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
    Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
    i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!