MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS Z MANGO

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

Mus z mango to lekki słodki krem do tortu. Jak dla mnie jest to bardzo słodki mus. Przypomina mi smak soków owocowych dla dzieci z marchewką :). Dlatego polecam dodać do niego sok z cytryny, aby orzeźwić trochę smak musu.
Polecam również żelkę z mango.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

P.S. Mus z mango zrobiłam z gotowej pulpy z puszki, ale bez problemu zrobicie mus ze świeżego mango lub mrożonego. W ostatnich punktach opisu wykonania piszę jak to zrobić :).
Robiłam też mus mango używając pasteryzowanego puree, które kupiłam w sklepie internetowym: https://sklep.polmarkus.com.pl/pulpy-pasteryzowane/pasteryzowane-puree-mango-1-kg?from=listing&campaign-id=12
Pasteryzowane puree po otwarciu przechowujemy do 6 dni w lodówce. Można też od razu podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. 

Składniki:
  • 160 g pulpy lub puree z mango
  • 15-25 g cukru, do smaku (przy puree dałam 15 g)
  • 2-3 (ok 20 g) łyżki soku z pomarańczy – opcjonalnie
  • 2-3 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 6 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
  • 160 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Pulpę z mango przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien i pestek
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Pulpę/puree umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik.
  4. Dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree z mango nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony – rozwarstwiony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus z mango od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem mango schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
  11. Świeże mango miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien. Do pulpy dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  12. Mrożone mango podgrzewamy w rondelku, aż zmięknie. Miksujemy blenderem na gładkie puree i przecedzamy przez sitko.

 

Uwagi:
  1. Musu z mango z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – zrobiłam 12 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z mango: połączenia smakowe.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie jest nasze mango lub pulpa z mango. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać, ponieważ mus mango jest bardzo słodki i sok z cytryny orzeźwia smak musu. 
  5. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 6,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 6 g dać np. 6,8 g, a to już prawie 7 g.

Smacznego 🙂

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

20 komentarzy

  • Odpowiedź
    Asia asAdia kjh
    6 września 2023 at 22:59

    Czy do tego musu mogę użyć takiego purre

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 września 2023 at 23:32

      Nie używałam tego puree. Ale na 99% wydaje mi się że można użyć. Jeśli ma podobną konsystencję do puree z filmu to bez problemu można użyć.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    3 lutego 2023 at 13:15

    Czemu dała Pani 250g pulpy skoro w przepisie jest jej mniej?
    Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 lutego 2023 at 22:25

      Ponieważ robiłam kilka razy ten mus i za każdym razem zmieniałam proporcje. Film nagrywałam za pierwszym razem, gdy robiłam mus z większej ilości.

  • Odpowiedź
    Karo
    22 września 2022 at 09:23

    czy mozna do śmietanki dodać toche mascarpone, tak aby wyszedł bardziej krem niż mus?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 września 2022 at 14:29

      Można, ale mascarpone zagęszcza mus i wtedy trzeba dać trochę mniej żelatyny.

  • Odpowiedź
    Sabina
    20 maja 2022 at 23:46

    Jakiej firmy piłkę Pani poleca, aby wyszedł taki ładny żółty kolor???

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 maja 2022 at 14:51

      Pulpę kupiłam w sklepie stacjonarnym. Na filmie (pod przepisem) widać puszkę z tą pulpą na początku filmu. Pewnie są lepsze pulpy, ale moją kupowałam bo była pod ręką. Słyszałam o lepszej, ale jest w 1kg opakowaniu i do kupienia w sklepie internetowym. Nie zużyłabym całej.

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    3 maja 2022 at 00:25

    Czy mus z marakuji z tego przepisu wyjdzie?
    Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 maja 2022 at 17:40

      Nie wiem jaki mus wyjdzie z marakuji, bo nie robiłam takiego. Nie wiem ile dać żelatyny, aby był stabilny.

  • Odpowiedź
    Kasia
    1 maja 2022 at 18:19

    Czy zamiast żelatyny można użyć agar, jeśli tak to w takiej samej ilości?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2022 at 16:21

      Można. Niestety nie używam agaru do musów i nie jestem w stanie powiedzieć ile go dać zamiast żelatyny.

  • Odpowiedź
    Joanna
    23 kwietnia 2022 at 15:16

    Witam jakiej żelatyny Pani używa? bo mi w każdym musie wychodzi tzw. bułka . proporcje dokładnie zważone zawsze .

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 kwietnia 2022 at 15:06

      Dr Oetker. Jeśli używasz tej samej, to następnym razem daj 1 gram więcej żelatyny.

  • Odpowiedź
    Olusia
    4 marca 2022 at 11:24

    Witam, czy można sama pulpe z mango przygotować dzień wcześniej, a połączyć ze śmietanka na następny dzień?? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2022 at 12:41

      Tak, tylko bez żelatyny. Do lodówki włóż. Na drugi dzień podgrzewasz pulpę i dodajesz żelatynę.

  • Odpowiedź
    Alicja
    27 stycznia 2022 at 06:32

    Mój mus nie był taki żółty jak u Pani Czy może być wina tego że nie dałam soku z cytryny i pomarańczy?

  • Odpowiedź
    Marta
    24 stycznia 2022 at 09:42

    Czy żelatyna w tym musie jest konieczna? Wydaje mi się, że gdyby zrobić krem dzień wcześniej i go schłodzić ze śmietanką w lodówce to może nie trzeba byłoby dodawać żelatyny, czy mylę się? Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 stycznia 2022 at 11:54

      Do musów żelatyna jest konieczna. Dodajesz dużo soku lub puree do lekkiej śmietanki. Wtedy krem robi się bardzo rzadki. Bez żelatyny nie stężeje.

    Zostaw komentarz