KREMY DO TORTÓW

MUS Z MANGO

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

Mus z mango to lekki słodki krem do tortu. Jak dla mnie jest to bardzo słodki mus. Przypomina mi smak soków owocowych dla dzieci z marchewką :). Dlatego polecam dodać do niego sok z cytryny, aby orzeźwić trochę smak musu.
Polecam również żelkę z mango.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

P.S. Mus z mango zrobiłam z gotowej pulpy z puszki, ale bez problemu zrobicie mus ze świeżego mango lub mrożonego. W ostatnich punktach opisu wykonania piszę jak to zrobić :).

Składniki:
  • 190 g pulpy z mango
  • 20-30 g cukru, do smaku
  • 2-3 (ok 25 g) łyżki soku z pomarańczy – opcjonalnie
  • 3 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 7 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody
  • 190 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Pulpę z mango przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien i pestek
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3.  Pulpę umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier i sok z cytryny i pomarańczy. Podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik.
  4. Dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree z mango nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony – rozwarstwiony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus z mango wykładamy na biszkopt/ciasto.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem mango schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże mango miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się włókien. Do pulpy dodajemy cukier, sok z cytryny i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  11. Mrożone mango podgrzewamy w rondelku, aż zmięknie. Miksujemy blenderem na gładkie puree i przecedzamy przez sitko.

 

Uwagi:
  1. Musu z mango z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z mango: połączenia smakowe.
  3. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie jest nasze mango lub pulpa z mango. Warto dodać sok z cytryny i go nie pomijać, ponieważ mus mango jest bardzo słodki i sok z cytryny orzeźwia smak musu. 

Smacznego 🙂

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

mus z mango do tortu, mus mango, krem z mango do tortu, krem do tortu, mus do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

Brak kometarzy

Zostaw komentarz