MUS MALINOWY

by Magdalena Indyka
image_print

Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :).
Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin (śr. 20 cm, grubość ok 2 cm):

  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 220 g puree z malin
  • 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 35 g zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 200 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej

Składniki na ok 105 g (100 ml) puree z malin (śr. 16 cm, grubość ok 1,5 cm):

  • 160 g świeżych/mrożonych malin
  • 30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 105 g puree z malin
  • 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 18 g zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 95 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu
  9. Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremekMonoporcje – 18 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
  5. Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.

Smacznego 🙂

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

mus malinowy do monoporcji, mus z malin do tortu, przepis na mus do monoporcji,

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

170 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
3 miesięcy temu

Witam, Pani Magdo, przepis na mus świetny, zawsze z niego korzystam. 😉

PS. Funkcja drukowania przepisu chyba źle działa, przepis musu malinowego wydrukował się niepełny.

Aga
Aga
6 miesięcy temu

Wydaje mi się czy są dodane pojedyncze przepisy na musy na różne fi tortu? Za bardzo nie umiem się odnaleźć w nowej wersji strony:( aby przeliczyć produkty na dane fi to z którego przepisu mam się sugerować?:(

Urszula
Urszula
6 miesięcy temu

Czy mus malinowy będzie na tyle stabilny, żeby przekładać nim tort piętrowy?

Joanna
Joanna
6 miesięcy temu

Czy w mus mogę wsadzić świeże maliny? Czy nie zepsuje to masy?

ANETAetatropy@wp.pl
ANETAetatropy@wp.pl
7 miesięcy temu

Witam
W czasie tynkowania tynkiem szwajcarskim, w miejscu w którym był mus tynk odchodził płatami. Pierwszy raz tak mi się zrobiło . Co mogło być powodem ?

Olaa
Olaa
10 miesięcy temu

Kiedy nakładać kolejny biszkopt na taki mus? Odrazu czy odczekać aż chociaż trochę zastygnie?

Kasiak
Kasiak
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
7 miesięcy temu

Czy można zastąpić żelatynę proszkiem agar? Jeśli tak w jakiej proporcji?

Julita
Julita
11 miesięcy temu

Czy mogę w musie zatopić świeże maliny?

Natalia
Natalia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
11 miesięcy temu

Jak wydrukować przepis ?

Aga
Aga
1 rok temu

czy ten mus malinowy będzie pasował w połączenie z musem jabłkowym?

Kukla klaudia
Kukla klaudia
1 rok temu

Dzień dobry:) czy zamiast malin w tych proporcjach mogę dać owoce leśne ?

170
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!