Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :).
Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin:
- 330 g świeżych/mrożonych malin
- 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 220 g puree z malin
- 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
- 200 g/ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
- Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree (220 g / 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu.
- Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – 18 półkul o śr 5 cm.
- Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
- Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
146 komentarzy
Aga
31 sierpnia 2023 at 08:57czy ten mus malinowy będzie pasował w połączenie z musem jabłkowym?
Magdalena Indyka
1 września 2023 at 13:55Wg moich kubków smakowych nie 🙂 Nie mogę sobie wyobrazić tego połączenia.
Kukla klaudia
24 sierpnia 2023 at 19:51Dzień dobry:) czy zamiast malin w tych proporcjach mogę dać owoce leśne ?
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2023 at 23:18Można, ale ważna jest ilość otrzymanego soku. W przepisie podałam ilość soku/puree otrzymanego po przecedzeniu malin przez sitko.
kasia
23 marca 2023 at 10:47Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj (czwartek) przełożę nim tort, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już sfermentowany? Przechowywany będzie oczywiście w lodówce, ale boję się, że krem owocowy skwaśnieje mimo to. Z góry dziękuję za odpowiedź
Magdalena Indyka
23 marca 2023 at 14:35Już od kilku lat robię ten mus i nigdy mi nie sfermentował. A potrafi od dnia przełożenia tort stać w lodówce 5 dni. Dlatego spokojnie w czwartek wieczorem można złożyć tort, w piątek otynkować, w sobotę udekorować a w niedzielę podać tort gościom :).
Agnieszka
11 stycznia 2023 at 21:49Czy robiła Pani może mus z gotowego puree malinowego? Ile należałoby gram go dodać?
Magdalena Indyka
12 stycznia 2023 at 14:33Nie robiłam musu z gotowego puree choć mam takie w lodówce. Dałabym tyle samo co w przepisie. Chociaż z malin otrzymuję tak naprawdę sok. Nie wiem jaką konsystencję ma gotowe puree.
Renata
8 listopada 2022 at 15:12Dzień dobry:)Trafiłam przez zupełny przypadek na Pani stronę- jestem zafascynowana :):):)Będą na pewno cały czas wracać do proponowanych przepisów zwłaszcza na kremy i musy.Mam tylko jedno pytanie na które do końca nie znam odpowiedzi-czym się różni krem od musu? ktory ma lepsze zastosowanie do biszkopu?z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Magdalena Indyka
15 listopada 2022 at 13:31Dla mnie mus to krem z żelatyną. Na samej śmietance, do której dodaję puree owocowe lub roztopioną w śmietance czekoladę, karmel, cukierki. Krem dla mnie to połączenie śmietanki z mascarpone. Mamy też krem budyniowy i maślany. Musy i kremy nadają się do tortów. Często łączę krem z musem owocowym 🙂
Magdalena
9 marca 2023 at 07:58Czy między mus moge włozyc świeże maliny, czy nie wplynie to na konsystencję.
Magdalena Indyka
9 marca 2023 at 12:43Na konsystencję nie wpłynie. Zwiększy się tylko warstwa musu 🙂 Ważne aby maliny były idealne, bez pleśni.
Asia
23 września 2022 at 23:37Dzień dobry, co jeśli puree z malin za bardzo stężało przez żelatynę ( tak bardzo jak żelka malinowa) ? Mam to zmiksować i dodać do śmietanki czy raczej podgrzać (nie więcej niż 50°C oczywiście), ostudzić i dodać do śmietanki?
Magdalena Indyka
24 września 2022 at 12:11Podgrzać, ostudzić i dodać do ubitej śmietanki.
Katarzyna
23 czerwca 2022 at 11:00Witam, czy można w tym musie zatopić żelkę malinową?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2022 at 19:56Tak 🙂
Martyna
19 maja 2022 at 10:48dzień dobry 🙂 czy jeśli za mało ubiłam śmietankę to coś się stanie? mus postał parę minut w lodówce i zgęstniał więc chyba mozna go wyłożyć na biszkopt?
Magdalena Indyka
19 maja 2022 at 18:29Do musu nie ubijamy śmietanki na sztywno. Ma był taka półpłynna trochę 🙂
gagabibi
14 września 2022 at 00:40robilam mus czekoladowy i mus malinowy z Pani przepisu na stronie i niestety obydwa musy mi zastygly wylecialo mi z glowy po prostu sprawdzenie i chcialan zapytac czy mozna jakos to uratowac np podgrzac zeby sie rozpuscilo i dodac troche zelatyny czy juz to jest do wyrzucenia???
Magdalena Indyka
15 września 2022 at 18:37Niestety zastygły mus po rozpuszczeniu traci konsystencję, robi się z niego woda. Trzeba nowy w takiej sytuacji zrobić.
Edyta
19 marca 2022 at 15:37witam, czy mogę nie przecedzać owoców po ugotowaniu? Czy mus nadal będzie miał dobrą konstystencję ?
Magdalena Indyka
25 marca 2022 at 12:00Mus będzie miał pestki. Taka będzie różnica.
Edyta
12 marca 2022 at 07:25na jaką średnicę tortu jest podana ilość kremu ? Gdzie mogę znaleźć tą informację ?
Magdalena Indyka
13 marca 2022 at 19:01W uwagach pod przepisem 🙂
Kasiak ka
6 lipca 2022 at 17:47Dzień dobry, chciałam dodać mascarpone do kremu żeby wyszedł bardziej kremowy. Ile zmniejszyć ilości śmietanki i dodać mascarpone?
Magdalena Indyka
8 lipca 2022 at 16:57Jak dodasz 50 g mascarpone, to tyle samo odejmujesz śmietanki 🙂
Iza
13 września 2021 at 18:45czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?
Magdalena Indyka
15 września 2021 at 00:37Wszystkie moje torty tynkuję kremem maślanym, niezależnie od tego czym są przełożone. A w środku najczęściej daję musy i kremy na bazie śmietanki i mascarpone. Nic mi się nie osuwa.
PaPaulapula
26 września 2021 at 12:10Czy przełożenie tortu kremem Kinder bueno i musem malinowym będzie ok? Czy tynk z masła i mascarpone będzie dobry do otynkowania takiego tortu?
Magdalena Indyka
27 września 2021 at 01:20Tak i tak 🙂
MARTYNA
27 października 2022 at 10:12Witam
Czy można zatopić w musie całe owoce?
Magdalena Indyka
27 października 2022 at 22:43Tak 🙂
Sgosia machnio
4 lipca 2021 at 14:51Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję
Magdalena Indyka
5 lipca 2021 at 20:40Nie robiłam niestety.
Regina
26 sierpnia 2021 at 09:42Dzień dobry.Czy wykonywała Pani krem malinowy tutaj jest przepis tylko na mus mnie bardziej interesuje krem 😀Była bym bardzo wdzięczna za podpowiedź jak go wykonać 😀
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2021 at 12:10Jak na razie robiłam tylko krem z curdem malinowym. Przepis jest w babeczkach kokosowych z kremem malinowym: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/
Klaudia
31 marca 2022 at 21:46Dzień dobry, mam dość nietypowe pytanie 😅 czy taką masę można wykonać w thermomixie? A jeśli tak to w jaki sposób? Niestety, coś się dzieje z moim mikserem, a muszę zrobić krem do tortu
Magdalena Indyka
1 kwietnia 2022 at 00:03Nie mam thermomix i nie mam pojęcia jak go zrobić.
Ewelina
9 czerwca 2021 at 05:38Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?
Magdalena Indyka
11 czerwca 2021 at 01:35Musy przygotowujemy tuż przed przełożeniem, bo zawierają żelatynę. W misce, w lodówce stężeją i nie nałożysz ich na biszkopt.
Asia
20 kwietnia 2023 at 14:41Czy to możliwe, że z ponad 400g owoców z cukrem, po przetarciu zostało ci tylko 210g soku? Mi zostało 325 soku i 80g pestek. Nie jestem przekonana czy wystarczy tylko tyle żelatyny ile jest w przepisie
Magdalena Indyka
21 kwietnia 2023 at 21:03Możliwe 🙂 Dwa dni temu robiłam mus malinowy i wyszło mi trochę więcej soku, który odlałam. Maliny są różne, raz dadzą więcej soku, raz mniej. Tak samo jest z innymi owocami 🙂 Dlatego podaję ilość otrzymanego soku, ponieważ to jest ważne w przepisie, a nie ilość samych owoców. Jeśli wyszło Ci więcej soku niż podane w przepisie to odlej nadmiar.
Agnieszka
29 marca 2021 at 09:09Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:41Tak 🙂 Śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej. Dałabym 1 g żelatyny więcej do musu.
roza
21 kwietnia 2021 at 14:42Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:33Nada się. Od ponad roku robię musy ze śmietanką z kartonika. Przepisy są podane do takiej śmietanki właśnie. Ze śmietanką z Piątnicy mus wychodzi gęściejszy. Wtedy można dać mniej żelatyny, o 1g mniej.
Marta
23 stycznia 2021 at 12:32Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?
Magdalena Indyka
25 stycznia 2021 at 18:01Mus jest lżejszy. Tak, można nim przełożyć tort 🙂
Agata
10 stycznia 2021 at 08:31Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?
Magdalena Indyka
10 stycznia 2021 at 15:01Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.
dDddomka2004doma
28 lipca 2020 at 20:59Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?
Magdalena Indyka
29 lipca 2020 at 16:46Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).
Kamila
9 stycznia 2022 at 00:45Dzień dobry Pani Magdo, czy do gotowego musu, tuż przed przełożeniem mogę dodać świeże owoce?
Magdalena Indyka
9 stycznia 2022 at 17:40Tak 🙂 Można po nałożeniu je powkładać do musu.
Marta m
20 czerwca 2022 at 23:06Witam
Też chcę zrobić tort z tym krem i musem malinowym i wiem że najlepiej będzie jeśli warstwa musem będzie w wyższym piętrze ale czy mogę jeszcze na tym torcie zrobić drugie piętro czy tort opadnie?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2022 at 19:59Można, ale tylko ze wspornikami. Tort piętrowy bez wsporników siądzie.
Aleksandra
22 lipca 2020 at 22:30Czy mrożone maliny muszą się rozmrozić przed podgrzaniem? Czy mrożone mogę wrzucić od razu z cukrem j to podgrzewac?
Magdalena Indyka
22 lipca 2020 at 23:27Od razu do garnuszka i podgrzewamy. Nie rozmrażamy wcześniej.
Elżbieta
10 maja 2021 at 13:18Dzień dobry, jeśli nie chce usuwać pestek to ile gram malin powinnam użyć?
Magdalena Indyka
11 maja 2021 at 00:11Nie wiem. Nigdy nie robiłam tego musu z pestkami. Nikt u mnie nie lubi pestek w kremie.
Anna
25 lutego 2021 at 11:08Witam czy gotowy mus malinowy można przechować na drugi dzień do przekładania tortu? I czy nie zrobi się sztywny za bardzo??
Pozdrawiam.
Magdalena Indyka
25 lutego 2021 at 19:49Mus zawiera żelatynę i musi być od razu nałożony na tort.