MUS MALINOWY

by Magdalena Indyka
image_print

Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. 

Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było ostudzone (letnie, nie zimne). Jeśli dodamy za ciepłe puree do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin (śr. 20 cm, grubość ok 2 cm):

  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 220 g puree z malin
  • 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 4 łyżki (32 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam precyzyjnej wagi kuchennej)
  • 200 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej

Składniki na ok 105 g (100 ml) puree z malin (śr. 16 cm, grubość ok 1,5 cm):

  • 160 g świeżych/mrożonych malin
  • 30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 105 g puree z malin
  • 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki (16 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 95 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej

🌹Z okazji zbliżającego się Dnia Mamy mam dla Was kod rabatowy: SLODKI20 na piękną ceramikę Vena🌹Do wtorku 20 maja br. możecie zrobić zakupy z 20% rabatem 🎁
Link do sklepu ➡️ https://sklep.vena-ceramika.com.pl/sklep/ 💐
#współpraca Ceramika Vena

  1. Świeże/mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia (daję 3-4 g wody na 1 g żelatyny).
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree (temp. ok 29-30ºC) i mieszamy całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu
  9. Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremekMonoporcje – 14 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
  5. Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.

Smacznego 🙂

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

mus malinowy do monoporcji, mus z malin do tortu, przepis na mus do monoporcji,

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

5 3 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

195 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ewelina
Ewelina
5 dni temu
Ocena :
     

Przepraszam ale co mogę zrobic gdy nie mam wagi jubilerskiej? Czy śmietanka tak jak zawsze uht łaciata?

Natalia
1 miesiąc temu

Czy mus można zrobić z podwójnej porcji ?

Angela
Angela
1 miesiąc temu
Ocena :
     

Dzień dobry mam pytanie odnośnie tego musu malinowego bo w przepisie jest że ma grubość 2cm a pod spodem pisze że aby zwiększyć grubość to podzielić przez 1,5cm. I teraz sama nie wiem jaka jest wyjściowa grubość warstwy tego musu 🙈 2 czy 1,5 🫣. z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam ❤️

Wiktoria
Wiktoria
1 miesiąc temu

Czy można do tego musu, włożyć żelke?

Aneta
Aneta
1 miesiąc temu
Ocena :
     

Świetne przepisy, które zawsze wychodzą! Dziękuję. 🩷
Probowałaś może dodać do malin trochę konfitury z róży lub wody różanej aby powstał krem malina róża?
Szukam jakiegoś sprawdzonego przepisu na taki krem
Pozdrawiam

1 3 4 5
195
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x