Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :).
Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin (śr. 20 cm, grubość ok 2 cm):
- 330 g świeżych/mrożonych malin
- 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 220 g puree z malin
- 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2-3 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 200 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
Składniki na ok 105 g (100 ml) puree z malin (śr. 16 cm, grubość ok 1,5 cm):
- 160 g świeżych/mrożonych malin
- 30 g cukru lub więcej, do smaku
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 105 g puree z malin
- 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1,5-2 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 95 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
- Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu
- Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – 18 półkul o śr 5 cm.
- Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
- Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
170 komentarzy
Witam, Pani Magdo, przepis na mus świetny, zawsze z niego korzystam. 😉
PS. Funkcja drukowania przepisu chyba źle działa, przepis musu malinowego wydrukował się niepełny.
Bardzo mi miło. Dzięki za informację na temat funkcji drukowania. Sprawdzę to i napiszę do informatyka. Jest Pani pierwszą osobą, która zwraca na to uwagę. Może coś się zmieniło w programie ostatnio.
Wydaje mi się czy są dodane pojedyncze przepisy na musy na różne fi tortu? Za bardzo nie umiem się odnaleźć w nowej wersji strony:( aby przeliczyć produkty na dane fi to z którego przepisu mam się sugerować?:(
Jeśli chcesz warstwę musu o grubości 2 cm to wybierasz proporcje na 2 cm musu. Jeśli chcesz cieńszą warstwę musu to wybierasz proporcje na 1,5 cm musu i przeliczasz potem na swoją średnicę tortu.
Czy mus malinowy będzie na tyle stabilny, żeby przekładać nim tort piętrowy?
Tak 🙂 Robiłam tort piętrowy z musem truskawkowym i było ok. Malinowy ma taką samą konsystencję i stabilność 🙂
Czy w mus mogę wsadzić świeże maliny? Czy nie zepsuje to masy?
Można dać. Pamiętaj jednak aby maliny były bez pleśni. Świeże owoce szybciej się psują w torcie niż frużelina z malin.
Witam
W czasie tynkowania tynkiem szwajcarskim, w miejscu w którym był mus tynk odchodził płatami. Pierwszy raz tak mi się zrobiło . Co mogło być powodem ?
Mus jest z żelatyną, przez co jego powierzchnia jest gładka jak lustro. Latem jest duża różnica temperatur. Gdy wyciągasz tort z lodówki to bardzo szybko tworzy się na powierzchni musu para, która się skrapla. To powoduje, że krem maślany się po nim śliska. Dlatego polecam aby wyciągać tort tuż przed tynkowaniem, aby od razu nałożyć tynk. Albo po jakimś czasie przyłożyć ręcznik papierowy do musu i odsączyć wodę.
Kiedy nakładać kolejny biszkopt na taki mus? Odrazu czy odczekać aż chociaż trochę zastygnie?
Biszkopt nakładamy od razu po wyłożeniu musu. Jeśli trochę zastygnie będzie problem z przyczepnością musu do biszkoptu.
Czy można zastąpić żelatynę proszkiem agar? Jeśli tak w jakiej proporcji?
Można. Niestety nie używam agaru i nie jestem w stanie określić ile go dać :(.
Czy mogę w musie zatopić świeże maliny?
Tak 🙂 Tylko proszę je sprawdzać dokładnie, aby nie było pleśni w malinach.
Jak wydrukować przepis ?
Wczoraj zmieniłam szablon bloga na nowy i nie ma tu tej funkcji. Muszę zlecić informatykowi, aby dodał możliwość drukowania przepisów. Zajmie to parę dni, bo na razie szykuję listę rzeczy do zrobienia dla informatyka. Wkrótce będzie można drukować przepisy :).
czy ten mus malinowy będzie pasował w połączenie z musem jabłkowym?
Wg moich kubków smakowych nie 🙂 Nie mogę sobie wyobrazić tego połączenia.
Dzień dobry:) czy zamiast malin w tych proporcjach mogę dać owoce leśne ?
Można, ale ważna jest ilość otrzymanego soku. W przepisie podałam ilość soku/puree otrzymanego po przecedzeniu malin przez sitko.
Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj (czwartek) przełożę nim tort, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już sfermentowany? Przechowywany będzie oczywiście w lodówce, ale boję się, że krem owocowy skwaśnieje mimo to. Z góry dziękuję za odpowiedź
Już od kilku lat robię ten mus i nigdy mi nie sfermentował. A potrafi od dnia przełożenia tort stać w lodówce 5 dni. Dlatego spokojnie w czwartek wieczorem można złożyć tort, w piątek otynkować, w sobotę udekorować a w niedzielę podać tort gościom :).
Czy do warstwy z musu mogę dołożyć zelke z malin ? 🙂
Jak najbardziej można 🙂
Czy robiła Pani może mus z gotowego puree malinowego? Ile należałoby gram go dodać?
Nie robiłam musu z gotowego puree choć mam takie w lodówce. Dałabym tyle samo co w przepisie. Chociaż z malin otrzymuję tak naprawdę sok. Nie wiem jaką konsystencję ma gotowe puree.
Dzień dobry:)Trafiłam przez zupełny przypadek na Pani stronę- jestem zafascynowana :):):)Będą na pewno cały czas wracać do proponowanych przepisów zwłaszcza na kremy i musy.Mam tylko jedno pytanie na które do końca nie znam odpowiedzi-czym się różni krem od musu? ktory ma lepsze zastosowanie do biszkopu?z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Dla mnie mus to krem z żelatyną. Na samej śmietance, do której dodaję puree owocowe lub roztopioną w śmietance czekoladę, karmel, cukierki. Krem dla mnie to połączenie śmietanki z mascarpone. Mamy też krem budyniowy i maślany. Musy i kremy nadają się do tortów. Często łączę krem z musem owocowym 🙂
Czy między mus moge włozyc świeże maliny, czy nie wplynie to na konsystencję.
Na konsystencję nie wpłynie. Zwiększy się tylko warstwa musu 🙂 Ważne aby maliny były idealne, bez pleśni.
Dzień dobry, co jeśli puree z malin za bardzo stężało przez żelatynę ( tak bardzo jak żelka malinowa) ? Mam to zmiksować i dodać do śmietanki czy raczej podgrzać (nie więcej niż 50°C oczywiście), ostudzić i dodać do śmietanki?
Podgrzać, ostudzić i dodać do ubitej śmietanki.
Witam, czy można w tym musie zatopić żelkę malinową?
Tak 🙂
dzień dobry 🙂 czy jeśli za mało ubiłam śmietankę to coś się stanie? mus postał parę minut w lodówce i zgęstniał więc chyba mozna go wyłożyć na biszkopt?
Do musu nie ubijamy śmietanki na sztywno. Ma był taka półpłynna trochę 🙂
robilam mus czekoladowy i mus malinowy z Pani przepisu na stronie i niestety obydwa musy mi zastygly wylecialo mi z glowy po prostu sprawdzenie i chcialan zapytac czy mozna jakos to uratowac np podgrzac zeby sie rozpuscilo i dodac troche zelatyny czy juz to jest do wyrzucenia???
Niestety zastygły mus po rozpuszczeniu traci konsystencję, robi się z niego woda. Trzeba nowy w takiej sytuacji zrobić.
witam, czy mogę nie przecedzać owoców po ugotowaniu? Czy mus nadal będzie miał dobrą konstystencję ?
Mus będzie miał pestki. Taka będzie różnica.
na jaką średnicę tortu jest podana ilość kremu ? Gdzie mogę znaleźć tą informację ?
W uwagach pod przepisem 🙂
Dzień dobry, chciałam dodać mascarpone do kremu żeby wyszedł bardziej kremowy. Ile zmniejszyć ilości śmietanki i dodać mascarpone?
Jak dodasz 50 g mascarpone, to tyle samo odejmujesz śmietanki 🙂
czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?
Wszystkie moje torty tynkuję kremem maślanym, niezależnie od tego czym są przełożone. A w środku najczęściej daję musy i kremy na bazie śmietanki i mascarpone. Nic mi się nie osuwa.
Czy przełożenie tortu kremem Kinder bueno i musem malinowym będzie ok? Czy tynk z masła i mascarpone będzie dobry do otynkowania takiego tortu?
Tak i tak 🙂
Witam
Czy można zatopić w musie całe owoce?
Tak 🙂
Witam, słyszałam o tym musie wiele dobrego. Zanim go zrobię bardzo proszę o podpowiedź z jaką śmietanką Pani go robi. 30 czy 36%? Jakaś konkretną firma?
Kiedyś robiłam go na śmietance 36%. Obecnie wszystkie musy robię na 30% 🙂 Kupuję taką jaką mam w pobliskim sklepie (Łaciata). Ale robiłam kiedyś na Mlekowita. Ważne aby była dobra i się ubiła 🙂
Witam. Czy mus malinowy moze byc w środku tortu? Udzwignie krem chalwowy z fruzeliną? Pozdrawiam
Może być 🙂
Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję
Nie robiłam niestety.
Dzień dobry.Czy wykonywała Pani krem malinowy tutaj jest przepis tylko na mus mnie bardziej interesuje krem 😀Była bym bardzo wdzięczna za podpowiedź jak go wykonać 😀
Jak na razie robiłam tylko krem z curdem malinowym. Przepis jest w babeczkach kokosowych z kremem malinowym: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/
Dzień dobry, mam dość nietypowe pytanie 😅 czy taką masę można wykonać w thermomixie? A jeśli tak to w jaki sposób? Niestety, coś się dzieje z moim mikserem, a muszę zrobić krem do tortu
Nie mam thermomix i nie mam pojęcia jak go zrobić.
Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?
Musy przygotowujemy tuż przed przełożeniem, bo zawierają żelatynę. W misce, w lodówce stężeją i nie nałożysz ich na biszkopt.
Czy to możliwe, że z ponad 400g owoców z cukrem, po przetarciu zostało ci tylko 210g soku? Mi zostało 325 soku i 80g pestek. Nie jestem przekonana czy wystarczy tylko tyle żelatyny ile jest w przepisie
Możliwe 🙂 Dwa dni temu robiłam mus malinowy i wyszło mi trochę więcej soku, który odlałam. Maliny są różne, raz dadzą więcej soku, raz mniej. Tak samo jest z innymi owocami 🙂 Dlatego podaję ilość otrzymanego soku, ponieważ to jest ważne w przepisie, a nie ilość samych owoców. Jeśli wyszło Ci więcej soku niż podane w przepisie to odlej nadmiar.
Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂
Tak 🙂 Śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej. Dałabym 1 g żelatyny więcej do musu.
Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?
Nada się. Od ponad roku robię musy ze śmietanką z kartonika. Przepisy są podane do takiej śmietanki właśnie. Ze śmietanką z Piątnicy mus wychodzi gęściejszy. Wtedy można dać mniej żelatyny, o 1g mniej.
Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?
Mus jest lżejszy. Tak, można nim przełożyć tort 🙂
Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?
Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.
Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?
Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).
Dzień dobry Pani Magdo, czy do gotowego musu, tuż przed przełożeniem mogę dodać świeże owoce?
Tak 🙂 Można po nałożeniu je powkładać do musu.
Witam
Też chcę zrobić tort z tym krem i musem malinowym i wiem że najlepiej będzie jeśli warstwa musem będzie w wyższym piętrze ale czy mogę jeszcze na tym torcie zrobić drugie piętro czy tort opadnie?
Można, ale tylko ze wspornikami. Tort piętrowy bez wsporników siądzie.
Czy mrożone maliny muszą się rozmrozić przed podgrzaniem? Czy mrożone mogę wrzucić od razu z cukrem j to podgrzewac?
Od razu do garnuszka i podgrzewamy. Nie rozmrażamy wcześniej.
Dzień dobry, jeśli nie chce usuwać pestek to ile gram malin powinnam użyć?
Nie wiem. Nigdy nie robiłam tego musu z pestkami. Nikt u mnie nie lubi pestek w kremie.
Witam czy gotowy mus malinowy można przechować na drugi dzień do przekładania tortu? I czy nie zrobi się sztywny za bardzo??
Pozdrawiam.
Mus zawiera żelatynę i musi być od razu nałożony na tort.
Jeśli chciałabym dołożyć do musu mascarpone jakie muszą być proporcje? Czy mogę tym musem obłożyć tort?
Musami nie obkładamy tortu, chyba że robimy to w większej formie, aby zrobić taki kształt tortu. Tynkować musem tortu się jednak nie da. Ja kiedyś dodawałam na te proporcje ok 50 g mascarpone.
Witam 🙂 czy można zastąpić malinki w tym przepisie borówkami? 🙂
Można 🙂 Na blogu jest przepis na mus jagodowy, tam można zamienić jagody na borówki.
Czy mus nada się do wyłożenia tortu Pavlowa? 🙂
Tak. Tylko mus stężeje i będzie jak pianka. Ma inną konsystencję od kremu.
Czy można dodać śmietanę 18 ? Nie mam innej niestety
Niestety nie. Śmietana 18% ma inny smak i z tego co wiem, to się nie ubije dobrze.
Czy mus moze byc jako krem na 1 od dolu blat biszkoptu w torcie? Czy lepiej go na gore polozyc? Czy musze czekac te 6h zeby położyć na niego blat biszkoptowy i dalsze kremy ??
Lepiej na górze. Nie trzeba czekać. Od razu po wyłożeniu musu kładziemy biszkopt. Tynkujemy wtedy gdy mus dobrze stężeje, po min 6 godzinach.
Czy mus malinowy będzie pasował do tynku o smaku białej czekolady ? Czy będzie za słodko ?
Będzie pasować 🙂
Czy zamiast malin mogę dać czarną porzeczkę?
Tak.
Czy śmietankę najlepiej ubić ja 3/4 ??
Ubić 3/4? Nie rozumiem?
Ubita ale nie tak do końca . Podobno robi się tak przy musach
Można. Ja często ubijam ją do końca i nic się nie dzieje. Ważne aby nie zaczynała się warzyć, bo wtedy dodanie musu ją zepsuje.
Czy nasącza Pani blaty tortu? jesli tak to czym przy kremach milky way i mus malinowy
Przy takich smakach słabą herbatą z cytryną i cukrem. Można nasączyć samą wodą z cytryną i cukrem.
Czy jeżeli mam 230g mrożonych malin, to jeśli dodam 100ml soku domowego z malin to też wyjdzie dobrze?
W przepisie jest 210 ml soku i jeśli łącznie będziesz mieć tyle soku to będzie ok.
Dziękuję slicznie za pomoc 🙂
Czy śmietankę można zastąpić mascarpone? Ewentualnie rozbić na śmietankę i mascarpone? Zostaje mi 140 g mascarpone i szkoda mi go zmarnować ;). Tort robię o średnicy 18 cm. 🙂
Można, ale wtedy dać mniej żelatyny, ponieważ mascarpone sam w sobie usztywnia krem.
Dzień dobry, czy żelatynę i cukier można zastąpić galaretką malinową? Ile opakowań użyć? 🙂
Można, ale nie wiem ile. Nigdy nie robiłam w ten sposób tego musu.
Witam, planuję zrobić tort ale jeszcze do końca nie jestem pewna czy będą to 2 czy 3 przełożenia. Chciałabym przelozyc dolna warstwę kremem z białych michałków, środek musem malinowym, a czym przełożyć ew 3 warstwę? Tort chciałabym otynkować kremem milky way do tynkowania i przyozdobić żywymi kwiatami. Zastanawiam sie czy w torcie może być jedna warstwa maślana czy to przerost formy nad treścią? Czy mogłabym prosić o wskazówkę? 🙂
Polecam krem czekoladowy lub z truflami jako trzecie przełożenie. Może być np. krem maślany czekoladowy, ale wtedy musi być na dole, bo to ciężki krem. Ten krem z białymi michałkami dałabym na górę, a krem czekoladowy lub z klasycznymi michałkami na dół.
Czy wyłożony mus można od razu przykryć następnym blatem biszkoptu?
Tak. Pod warunkiem, że tort składany jest w rancie.
Zrobiłam tort z musem malinowym na śmietance 30% wg pani wskazówek i wyszedł wyśmienity , goście byli zachwyceni . Bardzo dziekuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂
pozdrawiam Bożena
Cieszę się :). Pozdrawiam!
Na Mus z owoców leśnych można dać takie same proporcje czy trzeba coś zmienić ? Pozdrawiam serdecznie
Można te same 🙂 Sprawdź po przecedzeniu ich przez sitko ile purre otrzymałaś. Lepiej aby nie przekraczało 200 ml.
Witam, mam pytanie jakiej mniejwiecej wysokosci wyszlo Pani przelozenie z tego musu ? Pozdrawiam
Paulina
Akurat dzisiaj robiłam go ponownie i sprawdziłam wysokość 🙂 Proszę spojrzeć na proporcje. Dodałam więcej malin i przepis uległ zmianie, na lepsze. Wyszedł wysoki na 1,5 cm.
Super, dziekuję bardzo za odpowiedź 🙂
Czy zamiast malin można dodać jagód?Czy trzeba będzie wtedy zmienić proporcje? Z malinami już robiłam i wyszedł przepyszny!
Właśnie testuję mus z jagód. Na śr 16cm potrzeba 190g jagód, 20-25g cukru (jagody są słodkie i trzeba uważać z ilością cukru), 3 łyżeczki soku z cytryny (koniecznie dodaj), 6 g żelatyny + 2 łyżki wody. Jagody przecedzić przez sitko. Powinnaś otrzymać ok 120 ml soku. Ubić 180 ml śmietanki 36% i dodać schłodzone puree. Będzie mi miło jeśli dasz mi znać czy mus jest dobry 🙂
Witam,
czy jeżeli mam zamrożone morele, ale takie już zagotowane z cukrem i przetarte przez sitko to na takiej bazie mogę zrobić mus do toru?
Tak 🙂 Ja daję średnio 150ml puree na 150g śmietanki, do tego 8 gr żelatyny 🙂
Witam. Chciałabym zrobić tort z tym musem, lecz nie mam pomysłu na pozostałe dwa kremy. Ma Pani może jakiś pomysł, aby tak połączyć smaki, żeby tort nie był za słodki? Dziękuję za odpowiedź ?
W tym torcie jednorożec zamiast musu wiśniowego można dać malinowy 🙂
Czy mus można dać na bezę? Nie rozmięknie?
Ciężko mi powiedzieć. Nie robiłam jeszcze bezy. Jeśli mus będzie trochę stężały i szybko stężeje w lodówce, to beza nie powinna nasiąknąć za mocno.
Dzień dobry! 🙂
Chciałabym użyć tego musu jako jeden z kremów do tortu piętrowego i stąd moje pytanie. Czy mogę dodatkowo zabezpieczyć krem smietan fixem? Chcę również składać tort w rancie, czy muszę między rant, a tort włożyć papier czy wystarczy sam rant?
Pozdrawiam 🙂
Nie trzeba dodawać śmietan fixu, żelatyna wystarczy. Musy kładzie się na samej górze tortów, wtedy nie 'dźwigają’ ciężaru całego tortu. Nie dodawaj więcej żelatyny, bo wyjdzie guma zamiast musu. Możesz dodać mascarpone zamiast części śmietanki. Między rant, a tort nie trzeba kłaść papieru do pieczenia. Pozdrawiam 🙂
Ja robiłam tort z musem truskawkowym, był w torcie z ukrytym piętrem, po środku dolnego tortu i po środku górnego. Nic się z nim nie stało, a tort był na 60 osob. Więc nie musi mus być na górze tortu.
W sumie masz rację. Dziś sama włożyłam mus do środka trzy smakowego tortu i nic się nie stało. Ale na sam dół bym nie dałam musu.
Witam, czy można jakoś uratować mus, jeśli wyszedł za rzadki? Proszę o szybką poradę
Jeśli już zastygł to podgrzej delikatnie na parze wodnej, aby się rozluźnił, zmiksuj go i dodaj więcej żelatyny. Wkładałaś go do lodówki po zrobieniu, aby trochę zgęstniał? Czasami żelatyna dłużej tężeje. Mus malinowy był zimny, gdy dodawałaś go do ubitej śmietanki? Może był za ciepły i śmietanka się zwarzyła?
Sok był chłodny, śmietanka się nie zwazyla, ale wydaje mi się że może soku miałam za dużo. Dwie godziny już mi stoi w lodówce i tylko trochę stężał. Spróbuję tak jak Pani radzi dodać troszkę żelatyny 🙂
Proszę dodać. Ocieplić mus na blacie, aby miał temperaturę pokojową (nie trzeba podgrzewać jeśli za bardzo nie stężał). Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodać łyżeczkę musu i szybko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W razie czego można dodać jeszcze jedną łyżeczkę. Taką mieszankę dodać do musu podczas miksowania. Mus nie może być zimny, bo będą grudki. Ja tak ratowałam mus truskawkowy bo zabrakło mi żelatyny i nie stężał.
[…] planowo wykonałam z przepisów z Thermomixa, ale mus malinowy z przepisu Magdy. Wyszedł idealnie, chociaż był już taki moment w którym Magda, widząc moją […]
Witam. Czy można użyć gotowego soku malinowego (domowego) i w jakiej ilości ? Z góry dziękuję za odpowiedź ☺
Można, ale nigdy nie sprawdzałam ile soku mi wyszło z podanej ilości malin. Na pewno nie miałam całej szklanki soku. Można by spróbować z 3/4 szklanki (poj 250 ml). Dodać żelatynę. Potem stopniowo dodawać do ubitej śmietanki. Dodawać, aż mus osiągnie odpowiednią konsystencję. Nie może być rzadki. Proszę zerknąć na przepis na mus truskawkowy. Tam jest filmik. Zobaczy Pani jaką konsystencję musi mieć mus.
Myśli pani że zamiast malin moglabym użyć także wiśni??
Tak 🙂 Wiśnie puszczają dużo soku. Nie robiłam musu z wiśni i nie wiem jakie proporcje trzeba zrobić. Chyba bliżej będzie do musu truskawkowego. Tam dałam łyżeczkę więcej żelatyny, ponieważ truskawki też dają więcej soku.
Czy mrożone maliny wcześniej rozmrazamy?
Nie. Podgrzewamy je w rondelku.
Witam, jakiej dokladnie smietany kremowki pani dodala? Wiem,ze 36 % ale jaka jej dokladnie nazwa
Do tej na zdjęciu użyłam 36% z Piątnicy. Gdy nie ma jej w sklepie kupuję 36% w kartoniku (różne firmy).
Mam bardzo nietypowe pytanie 🙂 Widziałam na jednym z filmików (tym z kremem na bezie szwajcarskiej), że używa Pani świetnego robota z końcówką do ucierania i mieszania, której szukam – bardzo będę wdzięczna, jeśli napisze Pani co to za producent i model 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Mikser Bosh Mum 52120. Mieszadło 'fleksi’ do ucierania masła trzeba dokupić, ponieważ nie ma go w zestawie. Bez mieszadła ciężko było mi utrzeć masło. Musiałam kilka razy zatrzymywać mikser i ściągać masło ze ścianki miski. Dzięki mieszadle robię to tylko raz. Mam problem z ubiciem 3 białek. 4 białka już ładnie się ubiją, ale biszkopt z 3 jajek zawsze mi opada. Max. 7 jajek ubije ten mikser (średnich).
Czy zamiast zelatyny mozna uzyc samej galaretki? Jesli tak to czy jedna wystarczy?
Tak, wystarczy 🙂 Wtedy puree malinowe gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę.
Dziekuje:)
Witam, zrobiłam ten mus dokładnie z przepisu, gdy wykładałam go na biszkopt było ok ale potem zaczął pod ciężarem kolejnego biszkoptu płynąć… 3h w lodówce i nadal nie jest dobrze, czy tak może się dziać czy już „po ptakach”? 🙁
Na biszkopcie, w lodówce powinien szybko stężeć. Zrobiłaś sobie rant wokół tortu papieru do pieczenia? Czy od razu nałożyłaś biszkopt?
Witam, czy można zrobić ten mus z agarem zamiast żelatyny i jaką proporcje dać ?
Można użyć agar. Jednak nie pamiętam ile go dawałam, gdy raz spróbowałam go użyć. Na opakowaniu powinno być napisane jakich proporcji użyć. Nie wiem czy używałaś już agaru, ale mi mus malinowy z nim nie wyszedł. Agar bardzo szybko tężeje. Dodałam masę do śmietany jak jeszcze była ciepła, ponieważ już robiła mi się galaretka. Przez to śmietana mi się zwarzyła. Od tamtego razu nie podjęłam się kolejnej próby.
Prosze o porade,mam resztke zelatyny to jest 1 lyzeczka czubata i 1 galaretke malinowa czy moge uzyc te dwa produkty ? nie mam niestety w domu wiecej zelatyny,czy da rade zrobic ten mus i bedzie wystarczajaco sztywny i czy bedzie trzymal forme?
Tak 🙂 Ja przy truskawkowym musie miałam 2 płaskie łyżeczki i też ratowałam go galaretką 🙂 Do malinowego potrzeba trochę mniej żelatyny, więc to co masz to będzie ok. Galaretkę rozpuść w małej ilości wrzątku. Nie pamiętam dokładnie ile, ale nie więcej niż 1/4 szklanki.
Czy można dodać zwykły cukier?
Jak najbardziej 🙂 Słodzimy do smaku 🙂
Uwielbiam ten mus! Mój przepis nr 1,wychodzi idealny 🙂
Czy mogę użyć musu z gruszek ze słoika zamiast malin? Czy powinnam zmienić wszystkie proporcje, bo w słoiczku jest ok 350 ml musu. Mus jest z fodatkiem cukru i soku z cytryny☺
Ostatnio robiłam mus z ananasów w puszki. Zblendowałam ananasy z sokiem. Na ok 300ml musu dałam 2,5 łyżeczki żelatyny i 200ml śmietanki kremówki. Musu wystarczyło na przełożenie 1 blatu o śr 20cm. Dosłodziłam 1 łyżką cukru trzcinowego.
Dziękuję bardzo, będę próbować, zobaczymy co wyjdzie?☺
Daj znać jak wyszło 🙂 Ja na 200g owoców dałam 100ml soku (sok+woda) i zmiksowałam blenderem.
Witam. Chciałabym zrobić ten mus do przełożenia tortu ale na śmietance i mascarpone. Czy jak zrobię w proporcjach 1:1 używając śmietanki 30% to żelatynę mogę zostawić w takiej ilości jak w przepisie ?
Mascarpone zagęszcza śmietankę i wtedy dajemy mniej żelatyny. Nie wiem ile jej dokładnie dać, bo nie robiłam musu z mascarpone.
To podaj potem przepis lub wrzuć link z przepisem. Marzy mi się tort urodzinowy w moich ulubionych smakach i chętnie przetestuję wersję kokosowo-malinową 🙂