MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS MALINOWY

Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :).
Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin:

  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
  • 220 g puree z malin
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 200 g/ml śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree (220 g / 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu.
  9. Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku. 
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremekMonoporcje – 18 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
  5. Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.

Smacznego 🙂

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

mus malinowy do monoporcji, mus z malin do tortu, przepis na mus do monoporcji,

mus malinowy do tortu, krem malinowy, mus z malin, mus do monoporcji, przepis na mus z malinami do tortu,

Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

146 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aga
    31 sierpnia 2023 at 08:57

    czy ten mus malinowy będzie pasował w połączenie z musem jabłkowym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 września 2023 at 13:55

      Wg moich kubków smakowych nie 🙂 Nie mogę sobie wyobrazić tego połączenia.

  • Odpowiedź
    Kukla klaudia
    24 sierpnia 2023 at 19:51

    Dzień dobry:) czy zamiast malin w tych proporcjach mogę dać owoce leśne ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 sierpnia 2023 at 23:18

      Można, ale ważna jest ilość otrzymanego soku. W przepisie podałam ilość soku/puree otrzymanego po przecedzeniu malin przez sitko.

  • Odpowiedź
    kasia
    23 marca 2023 at 10:47

    Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj (czwartek) przełożę nim tort, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już sfermentowany? Przechowywany będzie oczywiście w lodówce, ale boję się, że krem owocowy skwaśnieje mimo to. Z góry dziękuję za odpowiedź

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 marca 2023 at 14:35

      Już od kilku lat robię ten mus i nigdy mi nie sfermentował. A potrafi od dnia przełożenia tort stać w lodówce 5 dni. Dlatego spokojnie w czwartek wieczorem można złożyć tort, w piątek otynkować, w sobotę udekorować a w niedzielę podać tort gościom :).

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    11 stycznia 2023 at 21:49

    Czy robiła Pani może mus z gotowego puree malinowego? Ile należałoby gram go dodać?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 stycznia 2023 at 14:33

      Nie robiłam musu z gotowego puree choć mam takie w lodówce. Dałabym tyle samo co w przepisie. Chociaż z malin otrzymuję tak naprawdę sok. Nie wiem jaką konsystencję ma gotowe puree.

  • Odpowiedź
    Renata
    8 listopada 2022 at 15:12

    Dzień dobry:)Trafiłam przez zupełny przypadek na Pani stronę- jestem zafascynowana :):):)Będą na pewno cały czas wracać do proponowanych przepisów zwłaszcza na kremy i musy.Mam tylko jedno pytanie na które do końca nie znam odpowiedzi-czym się różni krem od musu? ktory ma lepsze zastosowanie do biszkopu?z góry dziękuje za odpowiedz 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 listopada 2022 at 13:31

      Dla mnie mus to krem z żelatyną. Na samej śmietance, do której dodaję puree owocowe lub roztopioną w śmietance czekoladę, karmel, cukierki. Krem dla mnie to połączenie śmietanki z mascarpone. Mamy też krem budyniowy i maślany. Musy i kremy nadają się do tortów. Często łączę krem z musem owocowym 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena
      9 marca 2023 at 07:58

      Czy między mus moge włozyc świeże maliny, czy nie wplynie to na konsystencję.

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        9 marca 2023 at 12:43

        Na konsystencję nie wpłynie. Zwiększy się tylko warstwa musu 🙂 Ważne aby maliny były idealne, bez pleśni.

  • Odpowiedź
    Asia
    23 września 2022 at 23:37

    Dzień dobry, co jeśli puree z malin za bardzo stężało przez żelatynę ( tak bardzo jak żelka malinowa) ? Mam to zmiksować i dodać do śmietanki czy raczej podgrzać (nie więcej niż 50°C oczywiście), ostudzić i dodać do śmietanki?

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    23 czerwca 2022 at 11:00

    Witam, czy można w tym musie zatopić żelkę malinową?

  • Odpowiedź
    Martyna
    19 maja 2022 at 10:48

    dzień dobry 🙂 czy jeśli za mało ubiłam śmietankę to coś się stanie? mus postał parę minut w lodówce i zgęstniał więc chyba mozna go wyłożyć na biszkopt?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 maja 2022 at 18:29

      Do musu nie ubijamy śmietanki na sztywno. Ma był taka półpłynna trochę 🙂

    • Odpowiedź
      gagabibi
      14 września 2022 at 00:40

      robilam mus czekoladowy i mus malinowy z Pani przepisu na stronie i niestety obydwa musy mi zastygly wylecialo mi z glowy po prostu sprawdzenie i chcialan zapytac czy mozna jakos to uratowac np podgrzac zeby sie rozpuscilo i dodac troche zelatyny czy juz to jest do wyrzucenia???

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        15 września 2022 at 18:37

        Niestety zastygły mus po rozpuszczeniu traci konsystencję, robi się z niego woda. Trzeba nowy w takiej sytuacji zrobić.

  • Odpowiedź
    Edyta
    19 marca 2022 at 15:37

    witam, czy mogę nie przecedzać owoców po ugotowaniu? Czy mus nadal będzie miał dobrą konstystencję ?

  • Odpowiedź
    Edyta
    12 marca 2022 at 07:25

    na jaką średnicę tortu jest podana ilość kremu ? Gdzie mogę znaleźć tą informację ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 marca 2022 at 19:01

      W uwagach pod przepisem 🙂

    • Odpowiedź
      Kasiak ka
      6 lipca 2022 at 17:47

      Dzień dobry, chciałam dodać mascarpone do kremu żeby wyszedł bardziej kremowy. Ile zmniejszyć ilości śmietanki i dodać mascarpone?

  • Odpowiedź
    Iza
    13 września 2021 at 18:45

    czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 września 2021 at 00:37

      Wszystkie moje torty tynkuję kremem maślanym, niezależnie od tego czym są przełożone. A w środku najczęściej daję musy i kremy na bazie śmietanki i mascarpone. Nic mi się nie osuwa.

      • Odpowiedź
        PaPaulapula
        26 września 2021 at 12:10

        Czy przełożenie tortu kremem Kinder bueno i musem malinowym będzie ok? Czy tynk z masła i mascarpone będzie dobry do otynkowania takiego tortu?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 września 2021 at 01:20

          Tak i tak 🙂

          • MARTYNA
            27 października 2022 at 10:12

            Witam
            Czy można zatopić w musie całe owoce?

          • Magdalena Indyka
            27 października 2022 at 22:43

            Tak 🙂

  • Odpowiedź
    Sgosia machnio
    4 lipca 2021 at 14:51

    Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lipca 2021 at 20:40

      Nie robiłam niestety.

      • Odpowiedź
        Regina
        26 sierpnia 2021 at 09:42

        Dzień dobry.Czy wykonywała Pani krem malinowy tutaj jest przepis tylko na mus mnie bardziej interesuje krem 😀Była bym bardzo wdzięczna za podpowiedź jak go wykonać 😀

      • Odpowiedź
        Klaudia
        31 marca 2022 at 21:46

        Dzień dobry, mam dość nietypowe pytanie 😅 czy taką masę można wykonać w thermomixie? A jeśli tak to w jaki sposób? Niestety, coś się dzieje z moim mikserem, a muszę zrobić krem do tortu

  • Odpowiedź
    Ewelina
    9 czerwca 2021 at 05:38

    Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
    Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2021 at 01:35

      Musy przygotowujemy tuż przed przełożeniem, bo zawierają żelatynę. W misce, w lodówce stężeją i nie nałożysz ich na biszkopt.

    • Odpowiedź
      Asia
      20 kwietnia 2023 at 14:41

      Czy to możliwe, że z ponad 400g owoców z cukrem, po przetarciu zostało ci tylko 210g soku? Mi zostało 325 soku i 80g pestek. Nie jestem przekonana czy wystarczy tylko tyle żelatyny ile jest w przepisie

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        21 kwietnia 2023 at 21:03

        Możliwe 🙂 Dwa dni temu robiłam mus malinowy i wyszło mi trochę więcej soku, który odlałam. Maliny są różne, raz dadzą więcej soku, raz mniej. Tak samo jest z innymi owocami 🙂 Dlatego podaję ilość otrzymanego soku, ponieważ to jest ważne w przepisie, a nie ilość samych owoców. Jeśli wyszło Ci więcej soku niż podane w przepisie to odlej nadmiar.

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    29 marca 2021 at 09:09

    Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 marca 2021 at 19:41

      Tak 🙂 Śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej. Dałabym 1 g żelatyny więcej do musu.

      • Odpowiedź
        roza
        21 kwietnia 2021 at 14:42

        Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          23 kwietnia 2021 at 00:33

          Nada się. Od ponad roku robię musy ze śmietanką z kartonika. Przepisy są podane do takiej śmietanki właśnie. Ze śmietanką z Piątnicy mus wychodzi gęściejszy. Wtedy można dać mniej żelatyny, o 1g mniej.

  • Odpowiedź
    Marta
    23 stycznia 2021 at 12:32

    Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?

  • Odpowiedź
    Agata
    10 stycznia 2021 at 08:31

    Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 stycznia 2021 at 15:01

      Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.

  • Odpowiedź
    dDddomka2004doma
    28 lipca 2020 at 20:59

    Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 lipca 2020 at 16:46

      Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).

      • Odpowiedź
        Kamila
        9 stycznia 2022 at 00:45

        Dzień dobry Pani Magdo, czy do gotowego musu, tuż przed przełożeniem mogę dodać świeże owoce?

      • Odpowiedź
        Marta m
        20 czerwca 2022 at 23:06

        Witam
        Też chcę zrobić tort z tym krem i musem malinowym i wiem że najlepiej będzie jeśli warstwa musem będzie w wyższym piętrze ale czy mogę jeszcze na tym torcie zrobić drugie piętro czy tort opadnie?

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    22 lipca 2020 at 22:30

    Czy mrożone maliny muszą się rozmrozić przed podgrzaniem? Czy mrożone mogę wrzucić od razu z cukrem j to podgrzewac?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 lipca 2020 at 23:27

      Od razu do garnuszka i podgrzewamy. Nie rozmrażamy wcześniej.

      • Odpowiedź
        Elżbieta
        10 maja 2021 at 13:18

        Dzień dobry, jeśli nie chce usuwać pestek to ile gram malin powinnam użyć?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 maja 2021 at 00:11

          Nie wiem. Nigdy nie robiłam tego musu z pestkami. Nikt u mnie nie lubi pestek w kremie.

    • Odpowiedź
      Anna
      25 lutego 2021 at 11:08

      Witam czy gotowy mus malinowy można przechować na drugi dzień do przekładania tortu? I czy nie zrobi się sztywny za bardzo??
      Pozdrawiam.