KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS MALINOWY

mus malinowy, mus z malinami, mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców,

Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, ciast i deserów. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :). Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki:
  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok (ok 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree z malin i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być (jeśli zależy nam na smaku).
  6. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus malinowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  7. Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
  8. Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. 100 g malin = ok 60 ml soku.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe.
  4. Niedawno zmieniłam proporcje na mus. Poprzednie proporcje znajdziesz w deserkach z musem malinowym.
  5. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% polecam zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
  6. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.

Smacznego 🙂

mus z malinami, mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, mus z malinami, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy, mus z malinami, mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców,Źródło Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Polecam również:

truskawkowe serce, ciasto serce, mus truskawkowy, róże, tort serce, ciasto czekoladowe, krem do dekoracji, tylka,

kokosowy tort z malinami, tort kokosowy, tort dla dziewczynki, tort rafaello, śmietanka kokosowa, maliny,

malinowy sen, ciasto z malinami, dream poke cake, frużelina malinowa, śmietana, maliny

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

73 komentarze

  • Odpowiedź
    Klaudia
    3 czerwca 2020 at 10:25

    Witam 🙂 czy można zastąpić malinki w tym przepisie borówkami? 🙂

  • Odpowiedź
    Marta
    14 kwietnia 2020 at 20:53

    Czy mus nada się do wyłożenia tortu Pavlowa? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 kwietnia 2020 at 14:02

      Tak. Tylko mus stężeje i będzie jak pianka. Ma inną konsystencję od kremu.

  • Odpowiedź
    Kinga
    4 marca 2020 at 08:50

    Czy można dodać śmietanę 18 ? Nie mam innej niestety

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2020 at 00:50

      Niestety nie. Śmietana 18% ma inny smak i z tego co wiem, to się nie ubije dobrze.

      • Odpowiedź
        Beata
        18 czerwca 2020 at 13:51

        Czy mus moze byc jako krem na 1 od dolu blat biszkoptu w torcie? Czy lepiej go na gore polozyc? Czy musze czekac te 6h zeby położyć na niego blat biszkoptowy i dalsze kremy ??

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          18 czerwca 2020 at 21:19

          Lepiej na górze. Nie trzeba czekać. Od razu po wyłożeniu musu kładziemy biszkopt. Tynkujemy wtedy gdy mus dobrze stężeje, po min 6 godzinach.

  • Odpowiedź
    Paula
    18 lutego 2020 at 18:05

    Czy zamiast malin mogę dać czarną porzeczkę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 lutego 2020 at 23:14

      Tak.

    • Odpowiedź
      Magda
      5 kwietnia 2020 at 21:04

      Czy śmietankę najlepiej ubić ja 3/4 ??

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        6 kwietnia 2020 at 10:38

        Ubić 3/4? Nie rozumiem?

        • Odpowiedź
          Magda
          6 kwietnia 2020 at 19:13

          Ubita ale nie tak do końca . Podobno robi się tak przy musach

          • Magdalena Indyka
            6 kwietnia 2020 at 21:06

            Można. Ja często ubijam ją do końca i nic się nie dzieje. Ważne aby nie zaczynała się warzyć, bo wtedy dodanie musu ją zepsuje.

  • Odpowiedź
    K
    4 lutego 2020 at 13:25

    Czy nasącza Pani blaty tortu? jesli tak to czym przy kremach milky way i mus malinowy

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lutego 2020 at 10:52

      Przy takich smakach słabą herbatą z cytryną i cukrem. Można nasączyć samą wodą z cytryną i cukrem.

  • Odpowiedź
    Nats
    21 stycznia 2020 at 09:08

    Czy śmietankę można zastąpić mascarpone? Ewentualnie rozbić na śmietankę i mascarpone? Zostaje mi 140 g mascarpone i szkoda mi go zmarnować ;). Tort robię o średnicy 18 cm. 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 stycznia 2020 at 23:44

      Można, ale wtedy dać mniej żelatyny, ponieważ mascarpone sam w sobie usztywnia krem.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    5 stycznia 2020 at 22:49

    Witam, planuję zrobić tort ale jeszcze do końca nie jestem pewna czy będą to 2 czy 3 przełożenia. Chciałabym przelozyc dolna warstwę kremem z białych michałków, środek musem malinowym, a czym przełożyć ew 3 warstwę? Tort chciałabym otynkować kremem milky way do tynkowania i przyozdobić żywymi kwiatami. Zastanawiam sie czy w torcie może być jedna warstwa maślana czy to przerost formy nad treścią? Czy mogłabym prosić o wskazówkę? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 stycznia 2020 at 17:30

      Polecam krem czekoladowy lub z truflami jako trzecie przełożenie. Może być np. krem maślany czekoladowy, ale wtedy musi być na dole, bo to ciężki krem. Ten krem z białymi michałkami dałabym na górę, a krem czekoladowy lub z klasycznymi michałkami na dół.

  • Odpowiedź
    BbbBo
    27 grudnia 2019 at 05:39

    Czy wyłożony mus można od razu przykryć następnym blatem biszkoptu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 grudnia 2019 at 21:11

      Tak. Pod warunkiem, że tort składany jest w rancie.

      • Odpowiedź
        BbbBo
        9 lutego 2020 at 17:11

        Zrobiłam tort z musem malinowym na śmietance 30% wg pani wskazówek i wyszedł wyśmienity , goście byli zachwyceni . Bardzo dziekuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂
        pozdrawiam Bożena

  • Odpowiedź
    Kasią
    13 września 2019 at 16:20

    Na Mus z owoców leśnych można dać takie same proporcje czy trzeba coś zmienić ? Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 września 2019 at 18:18

      Można te same 🙂 Sprawdź po przecedzeniu ich przez sitko ile purre otrzymałaś. Lepiej aby nie przekraczało 200 ml.

  • Odpowiedź
    PaPaulina
    12 września 2019 at 12:00

    Witam, mam pytanie jakiej mniejwiecej wysokosci wyszlo Pani przelozenie z tego musu ? Pozdrawiam
    Paulina

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 września 2019 at 16:26

      Akurat dzisiaj robiłam go ponownie i sprawdziłam wysokość 🙂 Proszę spojrzeć na proporcje. Dodałam więcej malin i przepis uległ zmianie, na lepsze. Wyszedł wysoki na 1,5 cm.

      • Odpowiedź
        Paulina
        12 września 2019 at 21:30

        Super, dziekuję bardzo za odpowiedź 🙂

  • Odpowiedź
    Iwona
    4 sierpnia 2019 at 21:00

    Czy zamiast malin można dodać jagód?Czy trzeba będzie wtedy zmienić proporcje? Z malinami już robiłam i wyszedł przepyszny!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 sierpnia 2019 at 12:48

      Właśnie testuję mus z jagód. Na śr 16cm potrzeba 190g jagód, 20-25g cukru (jagody są słodkie i trzeba uważać z ilością cukru), 3 łyżeczki soku z cytryny (koniecznie dodaj), 6 g żelatyny + 2 łyżki wody. Jagody przecedzić przez sitko. Powinnaś otrzymać ok 120 ml soku. Ubić 180 ml śmietanki 36% i dodać schłodzone puree. Będzie mi miło jeśli dasz mi znać czy mus jest dobry 🙂

  • Odpowiedź
    justyna
    24 lipca 2019 at 13:10

    Witam,
    czy jeżeli mam zamrożone morele, ale takie już zagotowane z cukrem i przetarte przez sitko to na takiej bazie mogę zrobić mus do toru?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lipca 2019 at 15:12

      Tak 🙂 Ja daję średnio 150ml puree na 150g śmietanki, do tego 8 gr żelatyny 🙂

      • Odpowiedź
        Moniss11
        6 sierpnia 2019 at 10:19

        Witam. Chciałabym zrobić tort z tym musem, lecz nie mam pomysłu na pozostałe dwa kremy. Ma Pani może jakiś pomysł, aby tak połączyć smaki, żeby tort nie był za słodki? Dziękuję za odpowiedź ?

  • Odpowiedź
    AGATA
    16 czerwca 2019 at 19:59

    Czy mus można dać na bezę? Nie rozmięknie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 czerwca 2019 at 00:11

      Ciężko mi powiedzieć. Nie robiłam jeszcze bezy. Jeśli mus będzie trochę stężały i szybko stężeje w lodówce, to beza nie powinna nasiąknąć za mocno.

  • Odpowiedź
    Natalia
    10 maja 2019 at 19:43

    Dzień dobry! 🙂
    Chciałabym użyć tego musu jako jeden z kremów do tortu piętrowego i stąd moje pytanie. Czy mogę dodatkowo zabezpieczyć krem smietan fixem? Chcę również składać tort w rancie, czy muszę między rant, a tort włożyć papier czy wystarczy sam rant?

    Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 maja 2019 at 22:22

      Nie trzeba dodawać śmietan fixu, żelatyna wystarczy. Musy kładzie się na samej górze tortów, wtedy nie ‘dźwigają’ ciężaru całego tortu. Nie dodawaj więcej żelatyny, bo wyjdzie guma zamiast musu. Możesz dodać mascarpone zamiast części śmietanki. Między rant, a tort nie trzeba kłaść papieru do pieczenia. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Anna
        12 sierpnia 2019 at 22:56

        Ja robiłam tort z musem truskawkowym, był w torcie z ukrytym piętrem, po środku dolnego tortu i po środku górnego. Nic się z nim nie stało, a tort był na 60 osob. Więc nie musi mus być na górze tortu.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          13 sierpnia 2019 at 19:30

          W sumie masz rację. Dziś sama włożyłam mus do środka trzy smakowego tortu i nic się nie stało. Ale na sam dół bym nie dałam musu.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    22 marca 2019 at 11:31

    Witam, czy można jakoś uratować mus, jeśli wyszedł za rzadki? Proszę o szybką poradę

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 marca 2019 at 12:36

      Jeśli już zastygł to podgrzej delikatnie na parze wodnej, aby się rozluźnił, zmiksuj go i dodaj więcej żelatyny. Wkładałaś go do lodówki po zrobieniu, aby trochę zgęstniał? Czasami żelatyna dłużej tężeje. Mus malinowy był zimny, gdy dodawałaś go do ubitej śmietanki? Może był za ciepły i śmietanka się zwarzyła?

      • Odpowiedź
        Aleksandra
        22 marca 2019 at 12:58

        Sok był chłodny, śmietanka się nie zwazyla, ale wydaje mi się że może soku miałam za dużo. Dwie godziny już mi stoi w lodówce i tylko trochę stężał. Spróbuję tak jak Pani radzi dodać troszkę żelatyny 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 marca 2019 at 13:02

          Proszę dodać. Ocieplić mus na blacie, aby miał temperaturę pokojową (nie trzeba podgrzewać jeśli za bardzo nie stężał). Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodać łyżeczkę musu i szybko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W razie czego można dodać jeszcze jedną łyżeczkę. Taką mieszankę dodać do musu podczas miksowania. Mus nie może być zimny, bo będą grudki. Ja tak ratowałam mus truskawkowy bo zabrakło mi żelatyny i nie stężał.

  • Odpowiedź
    Mój pierwszy w życiu tort - Księżniczka Zosia | perfekcyjnawdomu.pl
    18 marca 2019 at 21:48

    […] planowo wykonałam z przepisów z Thermomixa, ale mus malinowy z przepisu Magdy. Wyszedł idealnie, chociaż był już taki moment w którym Magda, widząc moją […]

  • Odpowiedź
    EDYTA
    25 stycznia 2019 at 11:13

    Witam. Czy można użyć gotowego soku malinowego (domowego) i w jakiej ilości ? Z góry dziękuję za odpowiedź ☺

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 stycznia 2019 at 22:01

      Można, ale nigdy nie sprawdzałam ile soku mi wyszło z podanej ilości malin. Na pewno nie miałam całej szklanki soku. Można by spróbować z 3/4 szklanki (poj 250 ml). Dodać żelatynę. Potem stopniowo dodawać do ubitej śmietanki. Dodawać, aż mus osiągnie odpowiednią konsystencję. Nie może być rzadki. Proszę zerknąć na przepis na mus truskawkowy. Tam jest filmik. Zobaczy Pani jaką konsystencję musi mieć mus.

  • Odpowiedź
    Olaa
    5 października 2018 at 16:24

    Myśli pani że zamiast malin moglabym użyć także wiśni??

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 października 2018 at 17:35

      Tak 🙂 Wiśnie puszczają dużo soku. Nie robiłam musu z wiśni i nie wiem jakie proporcje trzeba zrobić. Chyba bliżej będzie do musu truskawkowego. Tam dałam łyżeczkę więcej żelatyny, ponieważ truskawki też dają więcej soku.

  • Odpowiedź
    IwoN
    5 października 2018 at 08:52

    Czy mrożone maliny wcześniej rozmrazamy?

  • Odpowiedź
    Jolanta
    15 września 2018 at 10:52

    Witam, jakiej dokladnie smietany kremowki pani dodala? Wiem,ze 36 % ale jaka jej dokladnie nazwa

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 września 2018 at 11:40

      Do tej na zdjęciu użyłam 36% z Piątnicy. Gdy nie ma jej w sklepie kupuję 36% w kartoniku (różne firmy).

  • Odpowiedź
    dagmara1987
    30 sierpnia 2018 at 23:05

    Mam bardzo nietypowe pytanie 🙂 Widziałam na jednym z filmików (tym z kremem na bezie szwajcarskiej), że używa Pani świetnego robota z końcówką do ucierania i mieszania, której szukam – bardzo będę wdzięczna, jeśli napisze Pani co to za producent i model 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      31 sierpnia 2018 at 16:25

      Mikser Bosh Mum 52120. Mieszadło ‘fleksi’ do ucierania masła trzeba dokupić, ponieważ nie ma go w zestawie. Bez mieszadła ciężko było mi utrzeć masło. Musiałam kilka razy zatrzymywać mikser i ściągać masło ze ścianki miski. Dzięki mieszadle robię to tylko raz. Mam problem z ubiciem 3 białek. 4 białka już ładnie się ubiją, ale biszkopt z 3 jajek zawsze mi opada. Max. 7 jajek ubije ten mikser (średnich).

  • Odpowiedź
    Romana
    29 sierpnia 2018 at 08:48

    Czy zamiast zelatyny mozna uzyc samej galaretki? Jesli tak to czy jedna wystarczy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 sierpnia 2018 at 22:16

      Tak, wystarczy 🙂 Wtedy puree malinowe gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę.

      • Odpowiedź
        Romana
        1 września 2018 at 08:52

        Dziekuje:)

  • Odpowiedź
    Ula
    10 sierpnia 2018 at 19:01

    Witam, zrobiłam ten mus dokładnie z przepisu, gdy wykładałam go na biszkopt było ok ale potem zaczął pod ciężarem kolejnego biszkoptu płynąć… 3h w lodówce i nadal nie jest dobrze, czy tak może się dziać czy już “po ptakach”? 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 sierpnia 2018 at 19:57

      Na biszkopcie, w lodówce powinien szybko stężeć. Zrobiłaś sobie rant wokół tortu papieru do pieczenia? Czy od razu nałożyłaś biszkopt?

  • Odpowiedź
    Kasia
    1 sierpnia 2018 at 09:53

    Witam, czy można zrobić ten mus z agarem zamiast żelatyny i jaką proporcje dać ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 sierpnia 2018 at 13:12

      Można użyć agar. Jednak nie pamiętam ile go dawałam, gdy raz spróbowałam go użyć. Na opakowaniu powinno być napisane jakich proporcji użyć. Nie wiem czy używałaś już agaru, ale mi mus malinowy z nim nie wyszedł. Agar bardzo szybko tężeje. Dodałam masę do śmietany jak jeszcze była ciepła, ponieważ już robiła mi się galaretka. Przez to śmietana mi się zwarzyła. Od tamtego razu nie podjęłam się kolejnej próby.

  • Odpowiedź
    ewa
    7 czerwca 2018 at 18:24

    Prosze o porade,mam resztke zelatyny to jest 1 lyzeczka czubata i 1 galaretke malinowa czy moge uzyc te dwa produkty ? nie mam niestety w domu wiecej zelatyny,czy da rade zrobic ten mus i bedzie wystarczajaco sztywny i czy bedzie trzymal forme?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2018 at 18:41

      Tak 🙂 Ja przy truskawkowym musie miałam 2 płaskie łyżeczki i też ratowałam go galaretką 🙂 Do malinowego potrzeba trochę mniej żelatyny, więc to co masz to będzie ok. Galaretkę rozpuść w małej ilości wrzątku. Nie pamiętam dokładnie ile, ale nie więcej niż 1/4 szklanki.

  • Odpowiedź
    Gosia
    25 kwietnia 2018 at 12:36

    Czy można dodać zwykły cukier?

  • Odpowiedź
    Monika
    9 lutego 2018 at 22:47

    Uwielbiam ten mus! Mój przepis nr 1,wychodzi idealny 🙂

  • Odpowiedź
    Marzena
    26 listopada 2017 at 16:33

    Czy mogę użyć musu z gruszek ze słoika zamiast malin? Czy powinnam zmienić wszystkie proporcje, bo w słoiczku jest ok 350 ml musu. Mus jest z fodatkiem cukru i soku z cytryny☺

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      26 listopada 2017 at 21:12

      Ostatnio robiłam mus z ananasów w puszki. Zblendowałam ananasy z sokiem. Na ok 300ml musu dałam 2,5 łyżeczki żelatyny i 200ml śmietanki kremówki. Musu wystarczyło na przełożenie 1 blatu o śr 20cm. Dosłodziłam 1 łyżką cukru trzcinowego.

      • Odpowiedź
        Marzena
        27 listopada 2017 at 21:43

        Dziękuję bardzo, będę próbować, zobaczymy co wyjdzie?☺

        • Odpowiedź
          Słodki Pomysł
          27 listopada 2017 at 21:48

          Daj znać jak wyszło 🙂 Ja na 200g owoców dałam 100ml soku (sok+woda) i zmiksowałam blenderem.

  • Odpowiedź
    Słodki Pomysł
    18 sierpnia 2017 at 18:35

    To podaj potem przepis lub wrzuć link z przepisem. Marzy mi się tort urodzinowy w moich ulubionych smakach i chętnie przetestuję wersję kokosowo-malinową 🙂

  • Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!