Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, deserów monoporcji oraz ciast. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :).
Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 220 g (210 ml) puree z malin (śr. 20 cm, grubość ok 2 cm):
- 330 g świeżych/mrożonych malin
- 65-70 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 220 g puree z malin
- 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 35 g zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 200 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
Składniki na ok 105 g (100 ml) puree z malin (śr. 16 cm, grubość ok 1,5 cm):
- 160 g świeżych/mrożonych malin
- 30 g cukru lub więcej, do smaku
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
Składniki na mus malinowy:
- 105 g puree z malin
- 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 18 g zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 95 g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
- Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok/puree przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu
- Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże maliny również podgrzewamy w rondelku z cukrem. Gdy zmiękną, puszczą sok wyłączamy palnik i przecedzamy przez sitko. Gdy zblendujemy świeże maliny otrzymamy więcej soku, który będzie zawierał części pestek, dlatego polecam podgrzać owoce w rondelku.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 2 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – 18 półkul o śr 5 cm.
- Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
- Kolor musu zależy od malin. Raz wyjdzie jaśniejszy, innym razem będzie miał intensywniejszy kolor.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na mus malinowy? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Witam, Pani Magdo, przepis na mus świetny, zawsze z niego korzystam. 😉
PS. Funkcja drukowania przepisu chyba źle działa, przepis musu malinowego wydrukował się niepełny.
Bardzo mi miło. Dzięki za informację na temat funkcji drukowania. Sprawdzę to i napiszę do informatyka. Jest Pani pierwszą osobą, która zwraca na to uwagę. Może coś się zmieniło w programie ostatnio.
Wydaje mi się czy są dodane pojedyncze przepisy na musy na różne fi tortu? Za bardzo nie umiem się odnaleźć w nowej wersji strony:( aby przeliczyć produkty na dane fi to z którego przepisu mam się sugerować?:(
Jeśli chcesz warstwę musu o grubości 2 cm to wybierasz proporcje na 2 cm musu. Jeśli chcesz cieńszą warstwę musu to wybierasz proporcje na 1,5 cm musu i przeliczasz potem na swoją średnicę tortu.
Czy mus malinowy będzie na tyle stabilny, żeby przekładać nim tort piętrowy?
Tak 🙂 Robiłam tort piętrowy z musem truskawkowym i było ok. Malinowy ma taką samą konsystencję i stabilność 🙂
Czy w mus mogę wsadzić świeże maliny? Czy nie zepsuje to masy?
Można dać. Pamiętaj jednak aby maliny były bez pleśni. Świeże owoce szybciej się psują w torcie niż frużelina z malin.
Witam
W czasie tynkowania tynkiem szwajcarskim, w miejscu w którym był mus tynk odchodził płatami. Pierwszy raz tak mi się zrobiło . Co mogło być powodem ?
Mus jest z żelatyną, przez co jego powierzchnia jest gładka jak lustro. Latem jest duża różnica temperatur. Gdy wyciągasz tort z lodówki to bardzo szybko tworzy się na powierzchni musu para, która się skrapla. To powoduje, że krem maślany się po nim śliska. Dlatego polecam aby wyciągać tort tuż przed tynkowaniem, aby od razu nałożyć tynk. Albo po jakimś czasie przyłożyć ręcznik papierowy do musu i odsączyć wodę.
Kiedy nakładać kolejny biszkopt na taki mus? Odrazu czy odczekać aż chociaż trochę zastygnie?
Biszkopt nakładamy od razu po wyłożeniu musu. Jeśli trochę zastygnie będzie problem z przyczepnością musu do biszkoptu.
Czy można zastąpić żelatynę proszkiem agar? Jeśli tak w jakiej proporcji?
Można. Niestety nie używam agaru i nie jestem w stanie określić ile go dać :(.
Czy mogę w musie zatopić świeże maliny?
Tak 🙂 Tylko proszę je sprawdzać dokładnie, aby nie było pleśni w malinach.
Jak wydrukować przepis ?
Wczoraj zmieniłam szablon bloga na nowy i nie ma tu tej funkcji. Muszę zlecić informatykowi, aby dodał możliwość drukowania przepisów. Zajmie to parę dni, bo na razie szykuję listę rzeczy do zrobienia dla informatyka. Wkrótce będzie można drukować przepisy :).
czy ten mus malinowy będzie pasował w połączenie z musem jabłkowym?
Wg moich kubków smakowych nie 🙂 Nie mogę sobie wyobrazić tego połączenia.
Dzień dobry:) czy zamiast malin w tych proporcjach mogę dać owoce leśne ?
Można, ale ważna jest ilość otrzymanego soku. W przepisie podałam ilość soku/puree otrzymanego po przecedzeniu malin przez sitko.