Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, ciast i deserów. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :). Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki:
- 330 g świeżych/mrożonych malin
- 65 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
- 200 g/ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się 'rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok (ok 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
-
W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z malin i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
- Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu.
- Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- 100 g malin = ok 60 ml soku.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe.
- Niedawno zmieniłam proporcje na mus. Poprzednie proporcje znajdziesz w deserkach z musem malinowym.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% polecam zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
140 komentarzy
kasia
23 marca 2023 at 10:47Dzień dobry, jaka jest trwałość takiego musu? Czy jeśli dzisiaj (czwartek) przełożę nim tort, to czy jest szansa, że w niedzielę będzie już sfermentowany? Przechowywany będzie oczywiście w lodówce, ale boję się, że krem owocowy skwaśnieje mimo to. Z góry dziękuję za odpowiedź
Magdalena Indyka
23 marca 2023 at 14:35Już od kilku lat robię ten mus i nigdy mi nie sfermentował. A potrafi od dnia przełożenia tort stać w lodówce 5 dni. Dlatego spokojnie w czwartek wieczorem można złożyć tort, w piątek otynkować, w sobotę udekorować a w niedzielę podać tort gościom :).
Agnieszka
11 stycznia 2023 at 21:49Czy robiła Pani może mus z gotowego puree malinowego? Ile należałoby gram go dodać?
Magdalena Indyka
12 stycznia 2023 at 14:33Nie robiłam musu z gotowego puree choć mam takie w lodówce. Dałabym tyle samo co w przepisie. Chociaż z malin otrzymuję tak naprawdę sok. Nie wiem jaką konsystencję ma gotowe puree.
Renata
8 listopada 2022 at 15:12Dzień dobry:)Trafiłam przez zupełny przypadek na Pani stronę- jestem zafascynowana :):):)Będą na pewno cały czas wracać do proponowanych przepisów zwłaszcza na kremy i musy.Mam tylko jedno pytanie na które do końca nie znam odpowiedzi-czym się różni krem od musu? ktory ma lepsze zastosowanie do biszkopu?z góry dziękuje za odpowiedz 🙂
Magdalena Indyka
15 listopada 2022 at 13:31Dla mnie mus to krem z żelatyną. Na samej śmietance, do której dodaję puree owocowe lub roztopioną w śmietance czekoladę, karmel, cukierki. Krem dla mnie to połączenie śmietanki z mascarpone. Mamy też krem budyniowy i maślany. Musy i kremy nadają się do tortów. Często łączę krem z musem owocowym 🙂
Magdalena
9 marca 2023 at 07:58Czy między mus moge włozyc świeże maliny, czy nie wplynie to na konsystencję.
Magdalena Indyka
9 marca 2023 at 12:43Na konsystencję nie wpłynie. Zwiększy się tylko warstwa musu 🙂 Ważne aby maliny były idealne, bez pleśni.
Asia
23 września 2022 at 23:37Dzień dobry, co jeśli puree z malin za bardzo stężało przez żelatynę ( tak bardzo jak żelka malinowa) ? Mam to zmiksować i dodać do śmietanki czy raczej podgrzać (nie więcej niż 50°C oczywiście), ostudzić i dodać do śmietanki?
Magdalena Indyka
24 września 2022 at 12:11Podgrzać, ostudzić i dodać do ubitej śmietanki.
Katarzyna
23 czerwca 2022 at 11:00Witam, czy można w tym musie zatopić żelkę malinową?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2022 at 19:56Tak 🙂
Martyna
19 maja 2022 at 10:48dzień dobry 🙂 czy jeśli za mało ubiłam śmietankę to coś się stanie? mus postał parę minut w lodówce i zgęstniał więc chyba mozna go wyłożyć na biszkopt?
Magdalena Indyka
19 maja 2022 at 18:29Do musu nie ubijamy śmietanki na sztywno. Ma był taka półpłynna trochę 🙂
gagabibi
14 września 2022 at 00:40robilam mus czekoladowy i mus malinowy z Pani przepisu na stronie i niestety obydwa musy mi zastygly wylecialo mi z glowy po prostu sprawdzenie i chcialan zapytac czy mozna jakos to uratowac np podgrzac zeby sie rozpuscilo i dodac troche zelatyny czy juz to jest do wyrzucenia???
Magdalena Indyka
15 września 2022 at 18:37Niestety zastygły mus po rozpuszczeniu traci konsystencję, robi się z niego woda. Trzeba nowy w takiej sytuacji zrobić.
Edyta
19 marca 2022 at 15:37witam, czy mogę nie przecedzać owoców po ugotowaniu? Czy mus nadal będzie miał dobrą konstystencję ?
Magdalena Indyka
25 marca 2022 at 12:00Mus będzie miał pestki. Taka będzie różnica.
Edyta
12 marca 2022 at 07:25na jaką średnicę tortu jest podana ilość kremu ? Gdzie mogę znaleźć tą informację ?
Magdalena Indyka
13 marca 2022 at 19:01W uwagach pod przepisem 🙂
Kasiak ka
6 lipca 2022 at 17:47Dzień dobry, chciałam dodać mascarpone do kremu żeby wyszedł bardziej kremowy. Ile zmniejszyć ilości śmietanki i dodać mascarpone?
Magdalena Indyka
8 lipca 2022 at 16:57Jak dodasz 50 g mascarpone, to tyle samo odejmujesz śmietanki 🙂
Iza
13 września 2021 at 18:45czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?
Magdalena Indyka
15 września 2021 at 00:37Wszystkie moje torty tynkuję kremem maślanym, niezależnie od tego czym są przełożone. A w środku najczęściej daję musy i kremy na bazie śmietanki i mascarpone. Nic mi się nie osuwa.
PaPaulapula
26 września 2021 at 12:10Czy przełożenie tortu kremem Kinder bueno i musem malinowym będzie ok? Czy tynk z masła i mascarpone będzie dobry do otynkowania takiego tortu?
Magdalena Indyka
27 września 2021 at 01:20Tak i tak 🙂
MARTYNA
27 października 2022 at 10:12Witam
Czy można zatopić w musie całe owoce?
Magdalena Indyka
27 października 2022 at 22:43Tak 🙂
Sgosia machnio
4 lipca 2021 at 14:51Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję
Magdalena Indyka
5 lipca 2021 at 20:40Nie robiłam niestety.
Regina
26 sierpnia 2021 at 09:42Dzień dobry.Czy wykonywała Pani krem malinowy tutaj jest przepis tylko na mus mnie bardziej interesuje krem 😀Była bym bardzo wdzięczna za podpowiedź jak go wykonać 😀
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2021 at 12:10Jak na razie robiłam tylko krem z curdem malinowym. Przepis jest w babeczkach kokosowych z kremem malinowym: https://slodkipomysl.pl/babeczki-kokosowe/
Klaudia
31 marca 2022 at 21:46Dzień dobry, mam dość nietypowe pytanie 😅 czy taką masę można wykonać w thermomixie? A jeśli tak to w jaki sposób? Niestety, coś się dzieje z moim mikserem, a muszę zrobić krem do tortu
Magdalena Indyka
1 kwietnia 2022 at 00:03Nie mam thermomix i nie mam pojęcia jak go zrobić.
Ewelina
9 czerwca 2021 at 05:38Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?
Magdalena Indyka
11 czerwca 2021 at 01:35Musy przygotowujemy tuż przed przełożeniem, bo zawierają żelatynę. W misce, w lodówce stężeją i nie nałożysz ich na biszkopt.
Agnieszka
29 marca 2021 at 09:09Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:41Tak 🙂 Śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej. Dałabym 1 g żelatyny więcej do musu.
roza
21 kwietnia 2021 at 14:42Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:33Nada się. Od ponad roku robię musy ze śmietanką z kartonika. Przepisy są podane do takiej śmietanki właśnie. Ze śmietanką z Piątnicy mus wychodzi gęściejszy. Wtedy można dać mniej żelatyny, o 1g mniej.
Marta
23 stycznia 2021 at 12:32Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?
Magdalena Indyka
25 stycznia 2021 at 18:01Mus jest lżejszy. Tak, można nim przełożyć tort 🙂
Agata
10 stycznia 2021 at 08:31Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?
Magdalena Indyka
10 stycznia 2021 at 15:01Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.
dDddomka2004doma
28 lipca 2020 at 20:59Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?
Magdalena Indyka
29 lipca 2020 at 16:46Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).
Kamila
9 stycznia 2022 at 00:45Dzień dobry Pani Magdo, czy do gotowego musu, tuż przed przełożeniem mogę dodać świeże owoce?
Magdalena Indyka
9 stycznia 2022 at 17:40Tak 🙂 Można po nałożeniu je powkładać do musu.
Marta m
20 czerwca 2022 at 23:06Witam
Też chcę zrobić tort z tym krem i musem malinowym i wiem że najlepiej będzie jeśli warstwa musem będzie w wyższym piętrze ale czy mogę jeszcze na tym torcie zrobić drugie piętro czy tort opadnie?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2022 at 19:59Można, ale tylko ze wspornikami. Tort piętrowy bez wsporników siądzie.
Aleksandra
22 lipca 2020 at 22:30Czy mrożone maliny muszą się rozmrozić przed podgrzaniem? Czy mrożone mogę wrzucić od razu z cukrem j to podgrzewac?
Magdalena Indyka
22 lipca 2020 at 23:27Od razu do garnuszka i podgrzewamy. Nie rozmrażamy wcześniej.
Elżbieta
10 maja 2021 at 13:18Dzień dobry, jeśli nie chce usuwać pestek to ile gram malin powinnam użyć?
Magdalena Indyka
11 maja 2021 at 00:11Nie wiem. Nigdy nie robiłam tego musu z pestkami. Nikt u mnie nie lubi pestek w kremie.
Anna
25 lutego 2021 at 11:08Witam czy gotowy mus malinowy można przechować na drugi dzień do przekładania tortu? I czy nie zrobi się sztywny za bardzo??
Pozdrawiam.
Magdalena Indyka
25 lutego 2021 at 19:49Mus zawiera żelatynę i musi być od razu nałożony na tort.
Nadia
20 kwietnia 2021 at 09:41Jeśli chciałabym dołożyć do musu mascarpone jakie muszą być proporcje? Czy mogę tym musem obłożyć tort?
Magdalena Indyka
20 kwietnia 2021 at 18:20Musami nie obkładamy tortu, chyba że robimy to w większej formie, aby zrobić taki kształt tortu. Tynkować musem tortu się jednak nie da. Ja kiedyś dodawałam na te proporcje ok 50 g mascarpone.
Klaudia
3 czerwca 2020 at 10:25Witam 🙂 czy można zastąpić malinki w tym przepisie borówkami? 🙂
Magdalena Indyka
3 czerwca 2020 at 15:22Można 🙂 Na blogu jest przepis na mus jagodowy, tam można zamienić jagody na borówki.
Marta
14 kwietnia 2020 at 20:53Czy mus nada się do wyłożenia tortu Pavlowa? 🙂
Magdalena Indyka
15 kwietnia 2020 at 14:02Tak. Tylko mus stężeje i będzie jak pianka. Ma inną konsystencję od kremu.
Kinga
4 marca 2020 at 08:50Czy można dodać śmietanę 18 ? Nie mam innej niestety
Magdalena Indyka
6 marca 2020 at 00:50Niestety nie. Śmietana 18% ma inny smak i z tego co wiem, to się nie ubije dobrze.
Beata
18 czerwca 2020 at 13:51Czy mus moze byc jako krem na 1 od dolu blat biszkoptu w torcie? Czy lepiej go na gore polozyc? Czy musze czekac te 6h zeby położyć na niego blat biszkoptowy i dalsze kremy ??
Magdalena Indyka
18 czerwca 2020 at 21:19Lepiej na górze. Nie trzeba czekać. Od razu po wyłożeniu musu kładziemy biszkopt. Tynkujemy wtedy gdy mus dobrze stężeje, po min 6 godzinach.
Patrycja
22 września 2020 at 09:37Czy mus malinowy będzie pasował do tynku o smaku białej czekolady ? Czy będzie za słodko ?
Magdalena Indyka
23 września 2020 at 18:30Będzie pasować 🙂
Paula
18 lutego 2020 at 18:05Czy zamiast malin mogę dać czarną porzeczkę?