KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS MALINOWY

mus malinowy, mus z malinami, mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców,

Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, ciast i deserów. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :). Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
  • 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok (ok 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree z malin i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  6. Gotowy mus malinowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Jak złożyć tort bez rantu.
  8. Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. 100 g malin = ok 60 ml soku.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe.
  4. Niedawno zmieniłam proporcje na mus. Poprzednie proporcje znajdziesz w deserkach z musem malinowym.
  5. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% polecam zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
  6. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.

Smacznego 🙂

mus z malinami, mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców, maliny, kremówka, mascarpone,

mus malinowy, mus z malinami, mus malinowy do tortu, malinowy mus, mus do tortu, mus z owoców,Źródło Tutaj, przepis zmodyfikowany.

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

104 komentarze

  • Odpowiedź
    Iza
    13 września 2021 at 18:45

    czy tort z tym musem mogę tynkować kremem maślanym? nie osunie się? tak samo w przypadku kremu mascarpone ze śmietanką 36%, tynk też nie osunie się?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 września 2021 at 00:37

      Wszystkie moje torty tynkuję kremem maślanym, niezależnie od tego czym są przełożone. A w środku najczęściej daję musy i kremy na bazie śmietanki i mascarpone. Nic mi się nie osuwa.

  • Odpowiedź
    Sgosia machnio
    4 lipca 2021 at 14:51

    Mam pytanie … czy robiła Pani mus z pektyną ? Jeżeli tak to proszę o podanie gramatury . Dziękuję

  • Odpowiedź
    Ewelina
    9 czerwca 2021 at 05:38

    Witam, mam pytanie. Planuje zrobić tort i przełożyć go trzema smakami musu, jagodowy/malinowy i truskawkowy. Czy musy mogę przygotować dzień wcześniej i wstawić do lodówki, ewentualnie rano i wstawić do lodówki a wieczorem zacząć składać tort?
    Biszkopt ma być biały…musy tak jak pisałam wyżej. Jaki będzie najlepszy krem do tynkowania takiego tortu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2021 at 01:35

      Musy przygotowujemy tuż przed przełożeniem, bo zawierają żelatynę. W misce, w lodówce stężeją i nie nałożysz ich na biszkopt.

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    29 marca 2021 at 09:09

    Dzień dobry pani Magdo. Czy śmietankę kremówkę 36% mogę zastąpić w tej samej proporcji(200 ml) śmietanką kokosową(91% Freshona)? Dziękuję za pomoc 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 marca 2021 at 19:41

      Tak 🙂 Śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej. Dałabym 1 g żelatyny więcej do musu.

      • Odpowiedź
        roza
        21 kwietnia 2021 at 14:42

        Witam, z racji że będę również robić krem z białej czekolady kupiłam śmietankę 36 z mlekovity. Czy do tego musu również nada się taka rzadka czy lepszą będzie z piatnicy?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          23 kwietnia 2021 at 00:33

          Nada się. Od ponad roku robię musy ze śmietanką z kartonika. Przepisy są podane do takiej śmietanki właśnie. Ze śmietanką z Piątnicy mus wychodzi gęściejszy. Wtedy można dać mniej żelatyny, o 1g mniej.

  • Odpowiedź
    Marta
    23 stycznia 2021 at 12:32

    Dzień dobry. Czym różni się mus malinowy od kremu malinowego? Czy mogę przełożyć tort musem malinowym?

  • Odpowiedź
    Agata
    10 stycznia 2021 at 08:31

    Witam serdecznie ? chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 stycznia 2021 at 15:01

      Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.

  • Odpowiedź
    dDddomka2004doma
    28 lipca 2020 at 20:59

    Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 lipca 2020 at 16:46

      Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    22 lipca 2020 at 22:30

    Czy mrożone maliny muszą się rozmrozić przed podgrzaniem? Czy mrożone mogę wrzucić od razu z cukrem j to podgrzewac?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 lipca 2020 at 23:27

      Od razu do garnuszka i podgrzewamy. Nie rozmrażamy wcześniej.

      • Odpowiedź
        Elżbieta
        10 maja 2021 at 13:18

        Dzień dobry, jeśli nie chce usuwać pestek to ile gram malin powinnam użyć?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          11 maja 2021 at 00:11

          Nie wiem. Nigdy nie robiłam tego musu z pestkami. Nikt u mnie nie lubi pestek w kremie.

    • Odpowiedź
      Anna
      25 lutego 2021 at 11:08

      Witam czy gotowy mus malinowy można przechować na drugi dzień do przekładania tortu? I czy nie zrobi się sztywny za bardzo??
      Pozdrawiam.

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        25 lutego 2021 at 19:49

        Mus zawiera żelatynę i musi być od razu nałożony na tort.

      • Odpowiedź
        Nadia
        20 kwietnia 2021 at 09:41

        Jeśli chciałabym dołożyć do musu mascarpone jakie muszą być proporcje? Czy mogę tym musem obłożyć tort?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 kwietnia 2021 at 18:20

          Musami nie obkładamy tortu, chyba że robimy to w większej formie, aby zrobić taki kształt tortu. Tynkować musem tortu się jednak nie da. Ja kiedyś dodawałam na te proporcje ok 50 g mascarpone.

  • Odpowiedź
    Klaudia
    3 czerwca 2020 at 10:25

    Witam 🙂 czy można zastąpić malinki w tym przepisie borówkami? 🙂

  • Odpowiedź
    Marta
    14 kwietnia 2020 at 20:53

    Czy mus nada się do wyłożenia tortu Pavlowa? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 kwietnia 2020 at 14:02

      Tak. Tylko mus stężeje i będzie jak pianka. Ma inną konsystencję od kremu.

  • Odpowiedź
    Kinga
    4 marca 2020 at 08:50

    Czy można dodać śmietanę 18 ? Nie mam innej niestety

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 marca 2020 at 00:50

      Niestety nie. Śmietana 18% ma inny smak i z tego co wiem, to się nie ubije dobrze.

      • Odpowiedź
        Beata
        18 czerwca 2020 at 13:51

        Czy mus moze byc jako krem na 1 od dolu blat biszkoptu w torcie? Czy lepiej go na gore polozyc? Czy musze czekac te 6h zeby położyć na niego blat biszkoptowy i dalsze kremy ??

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          18 czerwca 2020 at 21:19

          Lepiej na górze. Nie trzeba czekać. Od razu po wyłożeniu musu kładziemy biszkopt. Tynkujemy wtedy gdy mus dobrze stężeje, po min 6 godzinach.

    • Odpowiedź
      Patrycja
      22 września 2020 at 09:37

      Czy mus malinowy będzie pasował do tynku o smaku białej czekolady ? Czy będzie za słodko ?

  • Odpowiedź
    Paula
    18 lutego 2020 at 18:05

    Czy zamiast malin mogę dać czarną porzeczkę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 lutego 2020 at 23:14

      Tak.

    • Odpowiedź
      Magda
      5 kwietnia 2020 at 21:04

      Czy śmietankę najlepiej ubić ja 3/4 ??

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        6 kwietnia 2020 at 10:38

        Ubić 3/4? Nie rozumiem?

        • Odpowiedź
          Magda
          6 kwietnia 2020 at 19:13

          Ubita ale nie tak do końca . Podobno robi się tak przy musach

          • Magdalena Indyka
            6 kwietnia 2020 at 21:06

            Można. Ja często ubijam ją do końca i nic się nie dzieje. Ważne aby nie zaczynała się warzyć, bo wtedy dodanie musu ją zepsuje.

  • Odpowiedź
    K
    4 lutego 2020 at 13:25

    Czy nasącza Pani blaty tortu? jesli tak to czym przy kremach milky way i mus malinowy

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lutego 2020 at 10:52

      Przy takich smakach słabą herbatą z cytryną i cukrem. Można nasączyć samą wodą z cytryną i cukrem.

    • Odpowiedź
      Anita
      6 sierpnia 2020 at 15:25

      Czy jeżeli mam 230g mrożonych malin, to jeśli dodam 100ml soku domowego z malin to też wyjdzie dobrze?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        7 sierpnia 2020 at 01:04

        W przepisie jest 210 ml soku i jeśli łącznie będziesz mieć tyle soku to będzie ok.

        • Odpowiedź
          Anita
          7 sierpnia 2020 at 08:14

          Dziękuję slicznie za pomoc 🙂

  • Odpowiedź
    Nats
    21 stycznia 2020 at 09:08

    Czy śmietankę można zastąpić mascarpone? Ewentualnie rozbić na śmietankę i mascarpone? Zostaje mi 140 g mascarpone i szkoda mi go zmarnować ;). Tort robię o średnicy 18 cm. 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 stycznia 2020 at 23:44

      Można, ale wtedy dać mniej żelatyny, ponieważ mascarpone sam w sobie usztywnia krem.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    5 stycznia 2020 at 22:49

    Witam, planuję zrobić tort ale jeszcze do końca nie jestem pewna czy będą to 2 czy 3 przełożenia. Chciałabym przelozyc dolna warstwę kremem z białych michałków, środek musem malinowym, a czym przełożyć ew 3 warstwę? Tort chciałabym otynkować kremem milky way do tynkowania i przyozdobić żywymi kwiatami. Zastanawiam sie czy w torcie może być jedna warstwa maślana czy to przerost formy nad treścią? Czy mogłabym prosić o wskazówkę? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 stycznia 2020 at 17:30

      Polecam krem czekoladowy lub z truflami jako trzecie przełożenie. Może być np. krem maślany czekoladowy, ale wtedy musi być na dole, bo to ciężki krem. Ten krem z białymi michałkami dałabym na górę, a krem czekoladowy lub z klasycznymi michałkami na dół.

  • Odpowiedź
    BbbBo
    27 grudnia 2019 at 05:39

    Czy wyłożony mus można od razu przykryć następnym blatem biszkoptu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 grudnia 2019 at 21:11

      Tak. Pod warunkiem, że tort składany jest w rancie.

      • Odpowiedź
        BbbBo
        9 lutego 2020 at 17:11

        Zrobiłam tort z musem malinowym na śmietance 30% wg pani wskazówek i wyszedł wyśmienity , goście byli zachwyceni . Bardzo dziekuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂
        pozdrawiam Bożena

  • Odpowiedź
    Kasią
    13 września 2019 at 16:20

    Na Mus z owoców leśnych można dać takie same proporcje czy trzeba coś zmienić ? Pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 września 2019 at 18:18

      Można te same 🙂 Sprawdź po przecedzeniu ich przez sitko ile purre otrzymałaś. Lepiej aby nie przekraczało 200 ml.

  • Odpowiedź
    PaPaulina
    12 września 2019 at 12:00

    Witam, mam pytanie jakiej mniejwiecej wysokosci wyszlo Pani przelozenie z tego musu ? Pozdrawiam
    Paulina

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 września 2019 at 16:26

      Akurat dzisiaj robiłam go ponownie i sprawdziłam wysokość 🙂 Proszę spojrzeć na proporcje. Dodałam więcej malin i przepis uległ zmianie, na lepsze. Wyszedł wysoki na 1,5 cm.

      • Odpowiedź
        Paulina
        12 września 2019 at 21:30

        Super, dziekuję bardzo za odpowiedź 🙂

  • Odpowiedź
    Iwona
    4 sierpnia 2019 at 21:00

    Czy zamiast malin można dodać jagód?Czy trzeba będzie wtedy zmienić proporcje? Z malinami już robiłam i wyszedł przepyszny!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 sierpnia 2019 at 12:48

      Właśnie testuję mus z jagód. Na śr 16cm potrzeba 190g jagód, 20-25g cukru (jagody są słodkie i trzeba uważać z ilością cukru), 3 łyżeczki soku z cytryny (koniecznie dodaj), 6 g żelatyny + 2 łyżki wody. Jagody przecedzić przez sitko. Powinnaś otrzymać ok 120 ml soku. Ubić 180 ml śmietanki 36% i dodać schłodzone puree. Będzie mi miło jeśli dasz mi znać czy mus jest dobry 🙂

  • Odpowiedź
    justyna
    24 lipca 2019 at 13:10

    Witam,
    czy jeżeli mam zamrożone morele, ale takie już zagotowane z cukrem i przetarte przez sitko to na takiej bazie mogę zrobić mus do toru?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 lipca 2019 at 15:12

      Tak 🙂 Ja daję średnio 150ml puree na 150g śmietanki, do tego 8 gr żelatyny 🙂

      • Odpowiedź
        Moniss11
        6 sierpnia 2019 at 10:19

        Witam. Chciałabym zrobić tort z tym musem, lecz nie mam pomysłu na pozostałe dwa kremy. Ma Pani może jakiś pomysł, aby tak połączyć smaki, żeby tort nie był za słodki? Dziękuję za odpowiedź ?

  • Odpowiedź
    AGATA
    16 czerwca 2019 at 19:59

    Czy mus można dać na bezę? Nie rozmięknie?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 czerwca 2019 at 00:11

      Ciężko mi powiedzieć. Nie robiłam jeszcze bezy. Jeśli mus będzie trochę stężały i szybko stężeje w lodówce, to beza nie powinna nasiąknąć za mocno.

  • Odpowiedź
    Natalia
    10 maja 2019 at 19:43

    Dzień dobry! 🙂
    Chciałabym użyć tego musu jako jeden z kremów do tortu piętrowego i stąd moje pytanie. Czy mogę dodatkowo zabezpieczyć krem smietan fixem? Chcę również składać tort w rancie, czy muszę między rant, a tort włożyć papier czy wystarczy sam rant?

    Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 maja 2019 at 22:22

      Nie trzeba dodawać śmietan fixu, żelatyna wystarczy. Musy kładzie się na samej górze tortów, wtedy nie ‘dźwigają’ ciężaru całego tortu. Nie dodawaj więcej żelatyny, bo wyjdzie guma zamiast musu. Możesz dodać mascarpone zamiast części śmietanki. Między rant, a tort nie trzeba kłaść papieru do pieczenia. Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Anna
        12 sierpnia 2019 at 22:56

        Ja robiłam tort z musem truskawkowym, był w torcie z ukrytym piętrem, po środku dolnego tortu i po środku górnego. Nic się z nim nie stało, a tort był na 60 osob. Więc nie musi mus być na górze tortu.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          13 sierpnia 2019 at 19:30

          W sumie masz rację. Dziś sama włożyłam mus do środka trzy smakowego tortu i nic się nie stało. Ale na sam dół bym nie dałam musu.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    22 marca 2019 at 11:31

    Witam, czy można jakoś uratować mus, jeśli wyszedł za rzadki? Proszę o szybką poradę

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 marca 2019 at 12:36

      Jeśli już zastygł to podgrzej delikatnie na parze wodnej, aby się rozluźnił, zmiksuj go i dodaj więcej żelatyny. Wkładałaś go do lodówki po zrobieniu, aby trochę zgęstniał? Czasami żelatyna dłużej tężeje. Mus malinowy był zimny, gdy dodawałaś go do ubitej śmietanki? Może był za ciepły i śmietanka się zwarzyła?

      • Odpowiedź
        Aleksandra
        22 marca 2019 at 12:58

        Sok był chłodny, śmietanka się nie zwazyla, ale wydaje mi się że może soku miałam za dużo. Dwie godziny już mi stoi w lodówce i tylko trochę stężał. Spróbuję tak jak Pani radzi dodać troszkę żelatyny 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 marca 2019 at 13:02

          Proszę dodać. Ocieplić mus na blacie, aby miał temperaturę pokojową (nie trzeba podgrzewać jeśli za bardzo nie stężał). Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodać łyżeczkę musu i szybko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W razie czego można dodać jeszcze jedną łyżeczkę. Taką mieszankę dodać do musu podczas miksowania. Mus nie może być zimny, bo będą grudki. Ja tak ratowałam mus truskawkowy bo zabrakło mi żelatyny i nie stężał.

  • Odpowiedź
    Mój pierwszy w życiu tort - Księżniczka Zosia | perfekcyjnawdomu.pl
    18 marca 2019 at 21:48

    […] planowo wykonałam z przepisów z Thermomixa, ale mus malinowy z przepisu Magdy. Wyszedł idealnie, chociaż był już taki moment w którym Magda, widząc moją […]

  • Odpowiedź
    EDYTA
    25 stycznia 2019 at 11:13

    Witam. Czy można użyć gotowego soku malinowego (domowego) i w jakiej ilości ? Z góry dziękuję za odpowiedź ☺

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 stycznia 2019 at 22:01

      Można, ale nigdy nie sprawdzałam ile soku mi wyszło z podanej ilości malin. Na pewno nie miałam całej szklanki soku. Można by spróbować z 3/4 szklanki (poj 250 ml). Dodać żelatynę. Potem stopniowo dodawać do ubitej śmietanki. Dodawać, aż mus osiągnie odpowiednią konsystencję. Nie może być rzadki. Proszę zerknąć na przepis na mus truskawkowy. Tam jest filmik. Zobaczy Pani jaką konsystencję musi mieć mus.

  • Odpowiedź
    Olaa
    5 października 2018 at 16:24

    Myśli pani że zamiast malin moglabym użyć także wiśni??

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 października 2018 at 17:35

      Tak 🙂 Wiśnie puszczają dużo soku. Nie robiłam musu z wiśni i nie wiem jakie proporcje trzeba zrobić. Chyba bliżej będzie do musu truskawkowego. Tam dałam łyżeczkę więcej żelatyny, ponieważ truskawki też dają więcej soku.

  • Odpowiedź
    IwoN
    5 października 2018 at 08:52

    Czy mrożone maliny wcześniej rozmrazamy?

  • Odpowiedź
    Jolanta
    15 września 2018 at 10:52

    Witam, jakiej dokladnie smietany kremowki pani dodala? Wiem,ze 36 % ale jaka jej dokladnie nazwa

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 września 2018 at 11:40

      Do tej na zdjęciu użyłam 36% z Piątnicy. Gdy nie ma jej w sklepie kupuję 36% w kartoniku (różne firmy).

  • Odpowiedź
    dagmara1987
    30 sierpnia 2018 at 23:05

    Mam bardzo nietypowe pytanie 🙂 Widziałam na jednym z filmików (tym z kremem na bezie szwajcarskiej), że używa Pani świetnego robota z końcówką do ucierania i mieszania, której szukam – bardzo będę wdzięczna, jeśli napisze Pani co to za producent i model 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      31 sierpnia 2018 at 16:25

      Mikser Bosh Mum 52120. Mieszadło ‘fleksi’ do ucierania masła trzeba dokupić, ponieważ nie ma go w zestawie. Bez mieszadła ciężko było mi utrzeć masło. Musiałam kilka razy zatrzymywać mikser i ściągać masło ze ścianki miski. Dzięki mieszadle robię to tylko raz. Mam problem z ubiciem 3 białek. 4 białka już ładnie się ubiją, ale biszkopt z 3 jajek zawsze mi opada. Max. 7 jajek ubije ten mikser (średnich).

  • Odpowiedź
    Romana
    29 sierpnia 2018 at 08:48

    Czy zamiast zelatyny mozna uzyc samej galaretki? Jesli tak to czy jedna wystarczy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 sierpnia 2018 at 22:16

      Tak, wystarczy 🙂 Wtedy puree malinowe gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę.

      • Odpowiedź
        Romana
        1 września 2018 at 08:52

        Dziekuje:)

  • Odpowiedź
    Ula
    10 sierpnia 2018 at 19:01

    Witam, zrobiłam ten mus dokładnie z przepisu, gdy wykładałam go na biszkopt było ok ale potem zaczął pod ciężarem kolejnego biszkoptu płynąć… 3h w lodówce i nadal nie jest dobrze, czy tak może się dziać czy już “po ptakach”? 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 sierpnia 2018 at 19:57

      Na biszkopcie, w lodówce powinien szybko stężeć. Zrobiłaś sobie rant wokół tortu papieru do pieczenia? Czy od razu nałożyłaś biszkopt?

  • Odpowiedź
    Kasia
    1 sierpnia 2018 at 09:53

    Witam, czy można zrobić ten mus z agarem zamiast żelatyny i jaką proporcje dać ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 sierpnia 2018 at 13:12

      Można użyć agar. Jednak nie pamiętam ile go dawałam, gdy raz spróbowałam go użyć. Na opakowaniu powinno być napisane jakich proporcji użyć. Nie wiem czy używałaś już agaru, ale mi mus malinowy z nim nie wyszedł. Agar bardzo szybko tężeje. Dodałam masę do śmietany jak jeszcze była ciepła, ponieważ już robiła mi się galaretka. Przez to śmietana mi się zwarzyła. Od tamtego razu nie podjęłam się kolejnej próby.

  • Odpowiedź
    ewa
    7 czerwca 2018 at 18:24

    Prosze o porade,mam resztke zelatyny to jest 1 lyzeczka czubata i 1 galaretke malinowa czy moge uzyc te dwa produkty ? nie mam niestety w domu wiecej zelatyny,czy da rade zrobic ten mus i bedzie wystarczajaco sztywny i czy bedzie trzymal forme?