Mus malinowy to przepyszny, delikatny jak pianka krem z malinami do tortów, ciast i deserów. Mimo że teraz potrafię go zrobić z zamkniętymi oczami, to pierwszy raz nie obył się bez stresu :). Najważniejsze w musie malinowym jest to, aby puree z owoców było dobrze ostudzone. Jeśli dodamy ciepły sok do ubitej śmietanki, to niestety mus z malinami się zwarzy. Dlatego pośpiech nie jest tu wskazany ;). Jeśli macie ochotę na truskawkową wersję musu, to zapraszam Tutaj po przepis.
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 330 g świeżych/mrożonych malin
- 65 g cukru lub więcej, do smaku
- 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 8 g żelatyny (2 łyżeczki) + 2 łyżki zimnej wody
- 200 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
- Mrożone maliny umieszczamy w garnuszku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy maliny puszczą sok i się ‘rozpaćkają’ wyłączamy palnik.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok (ok 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
- W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree z malin i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być (jeśli zależy nam na smaku).
- Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus malinowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
- Przed wyłożeniem musu na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (użyłam papieru do pieczenia). Takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu.
- Wypieki z musem malinowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Musu malinowego z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- 100 g malin = ok 60 ml soku.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu malinowego: połączenia smakowe.
- Niedawno zmieniłam proporcje na mus. Poprzednie proporcje znajdziesz w deserkach z musem malinowym.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% polecam zwiększyć ilość żelatyny (ok 2g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są maliny.
Smacznego 🙂
Źródło Tutaj, przepis zmodyfikowany.
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
84 komentarze
Agata
10 stycznia 2021 at 08:31Witam serdecznie 😉 chciałabym zrobić mus z owoców leśnych (malina, truskawka, jagoda ewentualnie do tego jeszcze borówka) czy do tego mogę wykorzystać przepis na mus malinowy? Czy jednak trzeba zmienić ilość żelatyny i śmietanki? Pozdrawiam 😊
Magdalena Indyka
10 stycznia 2021 at 15:01Skorzystałabym z przepisu na mus malinowy. Truskawkowy mus ma więcej żelatyny, bo truskawki mają więcej wody. A Ty masz jeszcze jagody.
dDddomka2004doma
28 lipca 2020 at 20:59Witam, tort robię na piątek i chciałabym przełożyć go kremami w środę i nasuwa mi się pytanie ile czasu mus malinowy i krem kokosowy może znajdować się w torcie?
Magdalena Indyka
29 lipca 2020 at 16:46Jeśli tort będzie jedzony w piątek lub w sobotę to bez problemu można go przełożyć w środę, a otynkować w czwartek :).
Aleksandra
22 lipca 2020 at 22:30Czy mrożone maliny muszą się rozmrozić przed podgrzaniem? Czy mrożone mogę wrzucić od razu z cukrem j to podgrzewac?
Magdalena Indyka
22 lipca 2020 at 23:27Od razu do garnuszka i podgrzewamy. Nie rozmrażamy wcześniej.
Klaudia
3 czerwca 2020 at 10:25Witam 🙂 czy można zastąpić malinki w tym przepisie borówkami? 🙂
Magdalena Indyka
3 czerwca 2020 at 15:22Można 🙂 Na blogu jest przepis na mus jagodowy, tam można zamienić jagody na borówki.
Marta
14 kwietnia 2020 at 20:53Czy mus nada się do wyłożenia tortu Pavlowa? 🙂
Magdalena Indyka
15 kwietnia 2020 at 14:02Tak. Tylko mus stężeje i będzie jak pianka. Ma inną konsystencję od kremu.
Kinga
4 marca 2020 at 08:50Czy można dodać śmietanę 18 ? Nie mam innej niestety
Magdalena Indyka
6 marca 2020 at 00:50Niestety nie. Śmietana 18% ma inny smak i z tego co wiem, to się nie ubije dobrze.
Beata
18 czerwca 2020 at 13:51Czy mus moze byc jako krem na 1 od dolu blat biszkoptu w torcie? Czy lepiej go na gore polozyc? Czy musze czekac te 6h zeby położyć na niego blat biszkoptowy i dalsze kremy ??
Magdalena Indyka
18 czerwca 2020 at 21:19Lepiej na górze. Nie trzeba czekać. Od razu po wyłożeniu musu kładziemy biszkopt. Tynkujemy wtedy gdy mus dobrze stężeje, po min 6 godzinach.
Patrycja
22 września 2020 at 09:37Czy mus malinowy będzie pasował do tynku o smaku białej czekolady ? Czy będzie za słodko ?
Magdalena Indyka
23 września 2020 at 18:30Będzie pasować 🙂
Paula
18 lutego 2020 at 18:05Czy zamiast malin mogę dać czarną porzeczkę?
Magdalena Indyka
18 lutego 2020 at 23:14Tak.
Magda
5 kwietnia 2020 at 21:04Czy śmietankę najlepiej ubić ja 3/4 ??
Magdalena Indyka
6 kwietnia 2020 at 10:38Ubić 3/4? Nie rozumiem?
Magda
6 kwietnia 2020 at 19:13Ubita ale nie tak do końca . Podobno robi się tak przy musach
Magdalena Indyka
6 kwietnia 2020 at 21:06Można. Ja często ubijam ją do końca i nic się nie dzieje. Ważne aby nie zaczynała się warzyć, bo wtedy dodanie musu ją zepsuje.
K
4 lutego 2020 at 13:25Czy nasącza Pani blaty tortu? jesli tak to czym przy kremach milky way i mus malinowy
Magdalena Indyka
5 lutego 2020 at 10:52Przy takich smakach słabą herbatą z cytryną i cukrem. Można nasączyć samą wodą z cytryną i cukrem.
Anita
6 sierpnia 2020 at 15:25Czy jeżeli mam 230g mrożonych malin, to jeśli dodam 100ml soku domowego z malin to też wyjdzie dobrze?
Magdalena Indyka
7 sierpnia 2020 at 01:04W przepisie jest 210 ml soku i jeśli łącznie będziesz mieć tyle soku to będzie ok.
Anita
7 sierpnia 2020 at 08:14Dziękuję slicznie za pomoc 🙂
Nats
21 stycznia 2020 at 09:08Czy śmietankę można zastąpić mascarpone? Ewentualnie rozbić na śmietankę i mascarpone? Zostaje mi 140 g mascarpone i szkoda mi go zmarnować ;). Tort robię o średnicy 18 cm. 🙂
Magdalena Indyka
21 stycznia 2020 at 23:44Można, ale wtedy dać mniej żelatyny, ponieważ mascarpone sam w sobie usztywnia krem.
Aleksandra
5 stycznia 2020 at 22:49Witam, planuję zrobić tort ale jeszcze do końca nie jestem pewna czy będą to 2 czy 3 przełożenia. Chciałabym przelozyc dolna warstwę kremem z białych michałków, środek musem malinowym, a czym przełożyć ew 3 warstwę? Tort chciałabym otynkować kremem milky way do tynkowania i przyozdobić żywymi kwiatami. Zastanawiam sie czy w torcie może być jedna warstwa maślana czy to przerost formy nad treścią? Czy mogłabym prosić o wskazówkę? 🙂
Magdalena Indyka
6 stycznia 2020 at 17:30Polecam krem czekoladowy lub z truflami jako trzecie przełożenie. Może być np. krem maślany czekoladowy, ale wtedy musi być na dole, bo to ciężki krem. Ten krem z białymi michałkami dałabym na górę, a krem czekoladowy lub z klasycznymi michałkami na dół.
BbbBo
27 grudnia 2019 at 05:39Czy wyłożony mus można od razu przykryć następnym blatem biszkoptu?
Magdalena Indyka
27 grudnia 2019 at 21:11Tak. Pod warunkiem, że tort składany jest w rancie.
BbbBo
9 lutego 2020 at 17:11Zrobiłam tort z musem malinowym na śmietance 30% wg pani wskazówek i wyszedł wyśmienity , goście byli zachwyceni . Bardzo dziekuję za przepis i polecam wszystkim niezdecydowanym 🙂
pozdrawiam Bożena
Magdalena Indyka
9 lutego 2020 at 19:48Cieszę się :). Pozdrawiam!
Kasią
13 września 2019 at 16:20Na Mus z owoców leśnych można dać takie same proporcje czy trzeba coś zmienić ? Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Indyka
13 września 2019 at 18:18Można te same 🙂 Sprawdź po przecedzeniu ich przez sitko ile purre otrzymałaś. Lepiej aby nie przekraczało 200 ml.
PaPaulina
12 września 2019 at 12:00Witam, mam pytanie jakiej mniejwiecej wysokosci wyszlo Pani przelozenie z tego musu ? Pozdrawiam
Paulina
Magdalena Indyka
12 września 2019 at 16:26Akurat dzisiaj robiłam go ponownie i sprawdziłam wysokość 🙂 Proszę spojrzeć na proporcje. Dodałam więcej malin i przepis uległ zmianie, na lepsze. Wyszedł wysoki na 1,5 cm.
Paulina
12 września 2019 at 21:30Super, dziekuję bardzo za odpowiedź 🙂
Iwona
4 sierpnia 2019 at 21:00Czy zamiast malin można dodać jagód?Czy trzeba będzie wtedy zmienić proporcje? Z malinami już robiłam i wyszedł przepyszny!
Magdalena Indyka
5 sierpnia 2019 at 12:48Właśnie testuję mus z jagód. Na śr 16cm potrzeba 190g jagód, 20-25g cukru (jagody są słodkie i trzeba uważać z ilością cukru), 3 łyżeczki soku z cytryny (koniecznie dodaj), 6 g żelatyny + 2 łyżki wody. Jagody przecedzić przez sitko. Powinnaś otrzymać ok 120 ml soku. Ubić 180 ml śmietanki 36% i dodać schłodzone puree. Będzie mi miło jeśli dasz mi znać czy mus jest dobry 🙂
justyna
24 lipca 2019 at 13:10Witam,
czy jeżeli mam zamrożone morele, ale takie już zagotowane z cukrem i przetarte przez sitko to na takiej bazie mogę zrobić mus do toru?
Magdalena Indyka
24 lipca 2019 at 15:12Tak 🙂 Ja daję średnio 150ml puree na 150g śmietanki, do tego 8 gr żelatyny 🙂
Moniss11
6 sierpnia 2019 at 10:19Witam. Chciałabym zrobić tort z tym musem, lecz nie mam pomysłu na pozostałe dwa kremy. Ma Pani może jakiś pomysł, aby tak połączyć smaki, żeby tort nie był za słodki? Dziękuję za odpowiedź ?
Magdalena Indyka
6 sierpnia 2019 at 12:26W tym torcie jednorożec zamiast musu wiśniowego można dać malinowy 🙂
AGATA
16 czerwca 2019 at 19:59Czy mus można dać na bezę? Nie rozmięknie?
Magdalena Indyka
18 czerwca 2019 at 00:11Ciężko mi powiedzieć. Nie robiłam jeszcze bezy. Jeśli mus będzie trochę stężały i szybko stężeje w lodówce, to beza nie powinna nasiąknąć za mocno.
Natalia
10 maja 2019 at 19:43Dzień dobry! 🙂
Chciałabym użyć tego musu jako jeden z kremów do tortu piętrowego i stąd moje pytanie. Czy mogę dodatkowo zabezpieczyć krem smietan fixem? Chcę również składać tort w rancie, czy muszę między rant, a tort włożyć papier czy wystarczy sam rant?
Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
10 maja 2019 at 22:22Nie trzeba dodawać śmietan fixu, żelatyna wystarczy. Musy kładzie się na samej górze tortów, wtedy nie ‘dźwigają’ ciężaru całego tortu. Nie dodawaj więcej żelatyny, bo wyjdzie guma zamiast musu. Możesz dodać mascarpone zamiast części śmietanki. Między rant, a tort nie trzeba kłaść papieru do pieczenia. Pozdrawiam 🙂
Anna
12 sierpnia 2019 at 22:56Ja robiłam tort z musem truskawkowym, był w torcie z ukrytym piętrem, po środku dolnego tortu i po środku górnego. Nic się z nim nie stało, a tort był na 60 osob. Więc nie musi mus być na górze tortu.
Magdalena Indyka
13 sierpnia 2019 at 19:30W sumie masz rację. Dziś sama włożyłam mus do środka trzy smakowego tortu i nic się nie stało. Ale na sam dół bym nie dałam musu.
Aleksandra
22 marca 2019 at 11:31Witam, czy można jakoś uratować mus, jeśli wyszedł za rzadki? Proszę o szybką poradę
Magdalena Indyka
22 marca 2019 at 12:36Jeśli już zastygł to podgrzej delikatnie na parze wodnej, aby się rozluźnił, zmiksuj go i dodaj więcej żelatyny. Wkładałaś go do lodówki po zrobieniu, aby trochę zgęstniał? Czasami żelatyna dłużej tężeje. Mus malinowy był zimny, gdy dodawałaś go do ubitej śmietanki? Może był za ciepły i śmietanka się zwarzyła?
Aleksandra
22 marca 2019 at 12:58Sok był chłodny, śmietanka się nie zwazyla, ale wydaje mi się że może soku miałam za dużo. Dwie godziny już mi stoi w lodówce i tylko trochę stężał. Spróbuję tak jak Pani radzi dodać troszkę żelatyny 🙂
Magdalena Indyka
22 marca 2019 at 13:02Proszę dodać. Ocieplić mus na blacie, aby miał temperaturę pokojową (nie trzeba podgrzewać jeśli za bardzo nie stężał). Żelatynę zalać zimną wodą do napęcznienia. Rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Do ciepłej i płynnej żelatyny dodać łyżeczkę musu i szybko i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W razie czego można dodać jeszcze jedną łyżeczkę. Taką mieszankę dodać do musu podczas miksowania. Mus nie może być zimny, bo będą grudki. Ja tak ratowałam mus truskawkowy bo zabrakło mi żelatyny i nie stężał.
Mój pierwszy w życiu tort - Księżniczka Zosia | perfekcyjnawdomu.pl
18 marca 2019 at 21:48[…] planowo wykonałam z przepisów z Thermomixa, ale mus malinowy z przepisu Magdy. Wyszedł idealnie, chociaż był już taki moment w którym Magda, widząc moją […]
EDYTA
25 stycznia 2019 at 11:13Witam. Czy można użyć gotowego soku malinowego (domowego) i w jakiej ilości ? Z góry dziękuję za odpowiedź ☺
Magdalena Indyka
25 stycznia 2019 at 22:01Można, ale nigdy nie sprawdzałam ile soku mi wyszło z podanej ilości malin. Na pewno nie miałam całej szklanki soku. Można by spróbować z 3/4 szklanki (poj 250 ml). Dodać żelatynę. Potem stopniowo dodawać do ubitej śmietanki. Dodawać, aż mus osiągnie odpowiednią konsystencję. Nie może być rzadki. Proszę zerknąć na przepis na mus truskawkowy. Tam jest filmik. Zobaczy Pani jaką konsystencję musi mieć mus.
Olaa
5 października 2018 at 16:24Myśli pani że zamiast malin moglabym użyć także wiśni??
Magdalena Indyka
5 października 2018 at 17:35Tak 🙂 Wiśnie puszczają dużo soku. Nie robiłam musu z wiśni i nie wiem jakie proporcje trzeba zrobić. Chyba bliżej będzie do musu truskawkowego. Tam dałam łyżeczkę więcej żelatyny, ponieważ truskawki też dają więcej soku.
IwoN
5 października 2018 at 08:52Czy mrożone maliny wcześniej rozmrazamy?
Magdalena Indyka
5 października 2018 at 09:47Nie. Podgrzewamy je w rondelku.
Jolanta
15 września 2018 at 10:52Witam, jakiej dokladnie smietany kremowki pani dodala? Wiem,ze 36 % ale jaka jej dokladnie nazwa
Magdalena Indyka
15 września 2018 at 11:40Do tej na zdjęciu użyłam 36% z Piątnicy. Gdy nie ma jej w sklepie kupuję 36% w kartoniku (różne firmy).
dagmara1987
30 sierpnia 2018 at 23:05Mam bardzo nietypowe pytanie 🙂 Widziałam na jednym z filmików (tym z kremem na bezie szwajcarskiej), że używa Pani świetnego robota z końcówką do ucierania i mieszania, której szukam – bardzo będę wdzięczna, jeśli napisze Pani co to za producent i model 🙂
Pozdrawiam serdecznie 🙂
Magdalena Indyka
31 sierpnia 2018 at 16:25Mikser Bosh Mum 52120. Mieszadło ‘fleksi’ do ucierania masła trzeba dokupić, ponieważ nie ma go w zestawie. Bez mieszadła ciężko było mi utrzeć masło. Musiałam kilka razy zatrzymywać mikser i ściągać masło ze ścianki miski. Dzięki mieszadle robię to tylko raz. Mam problem z ubiciem 3 białek. 4 białka już ładnie się ubiją, ale biszkopt z 3 jajek zawsze mi opada. Max. 7 jajek ubije ten mikser (średnich).
Romana
29 sierpnia 2018 at 08:48Czy zamiast zelatyny mozna uzyc samej galaretki? Jesli tak to czy jedna wystarczy?
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2018 at 22:16Tak, wystarczy 🙂 Wtedy puree malinowe gotujemy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę.
Romana
1 września 2018 at 08:52Dziekuje:)
Ula
10 sierpnia 2018 at 19:01Witam, zrobiłam ten mus dokładnie z przepisu, gdy wykładałam go na biszkopt było ok ale potem zaczął pod ciężarem kolejnego biszkoptu płynąć… 3h w lodówce i nadal nie jest dobrze, czy tak może się dziać czy już “po ptakach”? 🙁
Magdalena Indyka
10 sierpnia 2018 at 19:57Na biszkopcie, w lodówce powinien szybko stężeć. Zrobiłaś sobie rant wokół tortu papieru do pieczenia? Czy od razu nałożyłaś biszkopt?
Kasia
1 sierpnia 2018 at 09:53Witam, czy można zrobić ten mus z agarem zamiast żelatyny i jaką proporcje dać ?
Magdalena Indyka
1 sierpnia 2018 at 13:12Można użyć agar. Jednak nie pamiętam ile go dawałam, gdy raz spróbowałam go użyć. Na opakowaniu powinno być napisane jakich proporcji użyć. Nie wiem czy używałaś już agaru, ale mi mus malinowy z nim nie wyszedł. Agar bardzo szybko tężeje. Dodałam masę do śmietany jak jeszcze była ciepła, ponieważ już robiła mi się galaretka. Przez to śmietana mi się zwarzyła. Od tamtego razu nie podjęłam się kolejnej próby.
ewa
7 czerwca 2018 at 18:24Prosze o porade,mam resztke zelatyny to jest 1 lyzeczka czubata i 1 galaretke malinowa czy moge uzyc te dwa produkty ? nie mam niestety w domu wiecej zelatyny,czy da rade zrobic ten mus i bedzie wystarczajaco sztywny i czy bedzie trzymal forme?
Magdalena Indyka
7 czerwca 2018 at 18:41Tak 🙂 Ja przy truskawkowym musie miałam 2 płaskie łyżeczki i też ratowałam go galaretką 🙂 Do malinowego potrzeba trochę mniej żelatyny, więc to co masz to będzie ok. Galaretkę rozpuść w małej ilości wrzątku. Nie pamiętam dokładnie ile, ale nie więcej niż 1/4 szklanki.
Gosia
25 kwietnia 2018 at 12:36Czy można dodać zwykły cukier?
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2018 at 12:43Jak najbardziej 🙂 Słodzimy do smaku 🙂
Monika
9 lutego 2018 at 22:47Uwielbiam ten mus! Mój przepis nr 1,wychodzi idealny 🙂
Marzena
26 listopada 2017 at 16:33Czy mogę użyć musu z gruszek ze słoika zamiast malin? Czy powinnam zmienić wszystkie proporcje, bo w słoiczku jest ok 350 ml musu. Mus jest z fodatkiem cukru i soku z cytryny☺
Słodki Pomysł
26 listopada 2017 at 21:12Ostatnio robiłam mus z ananasów w puszki. Zblendowałam ananasy z sokiem. Na ok 300ml musu dałam 2,5 łyżeczki żelatyny i 200ml śmietanki kremówki. Musu wystarczyło na przełożenie 1 blatu o śr 20cm. Dosłodziłam 1 łyżką cukru trzcinowego.
Marzena
27 listopada 2017 at 21:43Dziękuję bardzo, będę próbować, zobaczymy co wyjdzie?☺
Słodki Pomysł
27 listopada 2017 at 21:48Daj znać jak wyszło 🙂 Ja na 200g owoców dałam 100ml soku (sok+woda) i zmiksowałam blenderem.
Słodki Pomysł
18 sierpnia 2017 at 18:35To podaj potem przepis lub wrzuć link z przepisem. Marzy mi się tort urodzinowy w moich ulubionych smakach i chętnie przetestuję wersję kokosowo-malinową 🙂