MUS Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI

Mus z brzoskwiń z puszki do tortu i monoporcji to delikatny, lekki krem z brzoskwiń z puszki ze śmietanką. Mus z brzoskwiń idealnie pasuje do kremu śmietankowego lub czekoladowego. Z biszkoptów najlepszy będzie klasyczny jasny biszkopt.
Polecam dodać do musu żelkę brzoskwiniową, aby wzmocnić smak delikatnego musu. Dodatek ekstraktu z wanilii sprawia iż mus smakuje jak pyszne lody brzoskwiniowe!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na puree brzoskwiniowe:
  • 200 g brzoskwiń z puszki
  • 15-20 g cukru lub więcej, do smaku
  • Składniki na mus z brzoskwiń z puszki:
    • ok 205 g puree brzoskwiniowego
    • (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
    • 110 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
    1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 minut, do napęcznienia.
    2. Pokrojone brzoskwinie z puszki umieszczamy w rondelku. Dodajemy cukier, ekstrakt waniliowy i miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree.
      Po zblendowaniu 200 g brzoskwiń z cukrem wyszło ok 205 g puree. 
    3. Otrzymane puree (205 g) podgrzewamy na małym ogniu, do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy do puree napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość, aż żelatyna się rozpuści.
      Studzimy puree
      nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
    4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
      Odkładamy mikser.
    5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree brzoskwiniowego i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
    6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
    7. us z brzoskwiń z puszki od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
    8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
    9. Wypieki z musem z brzoskwiń schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
    10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
    Uwagi:
    1. Musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość ok 1,5 cm).
      Z tej ilości musu wyjdzie 11 półkul o śr 5 cm do monoporcji. Skorzystaj z przelicznika foremek.
      Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
    2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z brzoskwiń z puszki: połączenia smakowe.
    3. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 5,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 5 g dać np. 5,8 g, a to już prawie 6 g.
    4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 205 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g). 

    Smacznego 🙂

    mus z brzoskwiń z puszki do tortu, mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

    mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

    mus z brzoskwiń z puszki do tortu, mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

    mus z brzoskwiń z puszki do tortu, mus do monoporcji, mus owocowy do tortu, mus brzoskwiniowy, krem brzoskwiniowy,

    Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
    Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
    i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!