ŻELKI - owocowe wkładki

ŻELKA Z BRZOSKWIŃ Z PUSZKI

żelka z brzoskwiń, żelka z brzoskwiń z puszki, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

Żelka z brzoskwiń z puszki to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z brzoskwiń do tortu sprawdzi się w połączeniu z kremem śmietankowym lub waniliowym. Żelkę brzoskwiniową dałam do sernika na zimno – ’Sernik jajko sadzone’.
Polecam również frużelinę z brzoskwiń

Uwaga!
  1. Żelkę do tortu robimy mniejszą od średnicy tortu. Żelka z brzoskwiń nie może wystawać poza blat biszkoptu, ponieważ krem do tynkowania nie 'przyklei’ się do żelki. Postępujemy tak samo jak w przypadku frużeliny, czyli robimy wokoło żelki ramkę z kremu. Do tortu o śr 20 cm polecam zrobić żelkę o śr 17-18 cm. 
  2. Żelkę z brzoskwiń można zrobić na dwa sposoby: na ciepło i na zimno. Robiąc żelkę drugim sposobem, na zimno, otrzymamy żelkę o konsystencji musu. Puree z brzoskwiń podczas miksowania blenderem się spieni i otrzymamy mus brzoskwiniowy. Wtedy też musimy dodać więcej żelatyny, aby taka żelka była stabilniejsza. Osobiście wolę robić żelkę 'na ciepło’ (wtedy otrzymuję konsystencję żelki, a nie musu), ale wybór pozostawiam Wam, ponieważ obie żelki są pyszne :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka z brzoskwiń – śr 14 cm, grubość 1 cm:
  • 180 g brzoskwiń z puszki 
  • 2 łyżeczki soku z cytryny lub więcej, do smaku
  • 5-8 g cukru, do smaku
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego – opcjonalnie
  • 5 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody*
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w rondelku. Miksujemy owoce blenderem, aż otrzymamy gładkie puree.
  3. Do puree z brzoskwiń dodajemy sok z cytryny, cukier i ekstrakt waniliowy. Podgrzewamy całość na małym ogniu, do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące.
    Studzimy puree brzoskwiniowe.
  4. Ostudzone puree przelewamy do formy lub rantu do żelek o śr 14 cm, wyłożonego folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  5. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
  6. Tak przygotowana żelkę wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 4-6 godz.), najlepiej na całą noc.
  7. Żelkę z brzoskwiń możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
Żelka z brzoskwiń 'na zimno’: śr 18 cm, grubość: 1 cm:
  • 300 g brzoskwiń z puszki
  • 1 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 12 g żelatyny + 45 ml wrzątku
  1. Żelatynę zalewamy wrzątkiem i chwilę studzimy – ma być lekko ciepła.
  2. Brzoskwinie miksujemy blenderem, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
  3. Do jeszcze ciepłej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki puree z brzoskwiń i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy żelatynę do pozostałego puree z brzoskwiń i miksujemy całość blenderem (w tym momencie zrobi się mus).
  4. Formę o śr 18 cm wykładamy folią do żywności. Wlewamy puree z brzoskwiń i wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), aby żelka stężała. 
Uwagi:
  1. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  2. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z brzoskwiń trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  3. Jeśli żelka nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  4. Co zrobić gdy dodacie za dużo żelatyny i żelka będzie jak 'guma’. Możecie ją ponownie podgrzać, aż zrobi się płynna (nie musi być gorąca) i dodać więcej soku z owoców. Nie wiem dokładnie ile, bo jeszcze nie zdarzyło mi się tak ratować żelki. Następnie możecie włożyć ją na jakiś czas do zamrażarki, aby przyśpieszyć tężenie. Ale uważajcie, aby nie zamarzła. 

Smacznego 🙂


żelka z brzoskwiń, żelka z brzoskwiń z puszki, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

żelka z brzoskwiń, żelka z brzoskwiń z puszki, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

żelka z brzoskwiń, żelka z brzoskwiń z puszki, wkładka brzoskwiniowa do tortu, żelka do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Anna
    4 stycznia 2022 at 10:58

    Czy żelkę można położyć na krem brzoskwiniowy (podany na stronie) czy lepiej na śmietanowym?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 stycznia 2022 at 12:00

      Żelki można kłaść na każdy krem 🙂 Na brzoskwiniowym będzie super 🙂

  • Odpowiedź
    Sylwia
    23 września 2021 at 21:27

    Witam. Czy można użyć mrożonych brzoskwiń?

  • Odpowiedź
    Lucyna
    14 lipca 2021 at 19:43

    A co z sokiem z brzoskwin ? Blendowac go razem z brzoskwiniami /

  • Zostaw komentarz