KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Uwaga! 
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.

Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 190 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 130 g białej czekolady
  • 180 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone. 
krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe.
  3. Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 

Smacznego 🙂

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!