KREM DO TORTU/ MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

Mus z białej czekolady to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu z białej czekolady do tortu. Mus z białą czekoladą to lekki jak pianka krem czekoladowy. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z białej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również krem czekoladowy, mus z ciemnej czekolady oraz mus z palonej czekolady.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 135 g białej czekolady
  • 90 g/ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
  • 190 g/ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowy mus z białą czekoladą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem z białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z białej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.

Smacznego 🙂


mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

35 komentarzy

  • Odpowiedź
    Ilona
    2 maja 2022 at 10:26

    pani Magdo czy takie musy dadzą radę jako trzy przełożenie do tortu ?w środkowe checę dać żelkę ,czy to b stabilne?Biszkopt bedzie tłuszczowy z pani stron?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2022 at 16:21

      Musy daję zawsze wyżej. Na górę przy dwóch przełożeniach lub w środek/góra przy trzech przełożeniach.

  • Odpowiedź
    martyna
    30 grudnia 2021 at 08:51

    czy mus można wykorzystać do przygotowania monoporcji w formie silikonowej do późniejszego oblania mirror glaze?

  • Odpowiedź
    Anhelika
    22 czerwca 2021 at 15:33

    Witam, czy do musu mogę w środek dać no. Zelke malinowa? Utrzyma się ? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 czerwca 2021 at 18:08

      Można 🙂 W tym torcie dawałam żelkę do musu: https://slodkipomysl.pl/tort/

    • Odpowiedź
      Patrycja
      25 lutego 2022 at 12:02

      Witam. Czy ten mus ma być taki rzadki,bo wyłożyłam go na tort,ale się obawiam?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        28 lutego 2022 at 12:05

        Mus po zrobieniu jest rzadki, ale nie zwarzony. Jeśli są grudki, to znaczy, że mus się zwarzył. Po schłodzeniu stężeje.

      • Odpowiedź
        Natalia
        20 kwietnia 2022 at 06:25

        Witam, w przepisie jest podana dwa razy śmietanka. To błąd czy po prostu ma jej być 280 ml?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 kwietnia 2022 at 19:29

          To nie jest błąd. W mniejszej ilości rozpuszczamy czekoladę, większą część ubijamy.

  • Odpowiedź
    Laura
    18 marca 2021 at 17:22

    Czy mus z czekolady ciemniej lub białej można użyć do tarty?

  • Odpowiedź
    Marzena
    16 marca 2021 at 17:39

    Witam czy mus z bialej czekolady mozna zrobic na śmietance 36%??

  • Odpowiedź
    Bernadetta
    11 marca 2021 at 09:15

    Witam,

    czy jak robie mus z podwojnej porcji (ma dwa przełożenia), to czy ilość żelatyny też podwoić?

    Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. POzdrawiam serdecznie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 marca 2021 at 16:47

      Każdy składnik kremu razy 2.

    • Odpowiedź
      Dorota
      24 marca 2021 at 21:09

      Czy myśli Pani, że mogę użyć mleczka kokosowego (gęstej części) zamiast śmietany?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        30 marca 2021 at 19:56

        Można. Dałabym 1 g więcej żelatyny, bo śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej śmietanki.

  • Odpowiedź
    Kitkowa
    9 lutego 2021 at 10:45

    Czy można dodać barwnik spożywczy żeby zabarwić, np. : na niebiesko mus…?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 lutego 2021 at 14:26

      Jak dodasz niebieski barwnik to wyjdzie ci lekko zielony, bo mus jest żółty. Na etapie rozpuszczania czekolady w śmietance dałabym trochę białego barwnika, aby wybielić trochę masę i potem niebieski. Albo najpierw niebieski i potem po trochu dodawać biały, aby oczyścić kolor. Taką zabarwioną masę z żelatyną dodać do ubitej śmietanki. Śmietanka rozjaśni kolor, więc musisz o tym pamiętać przy barwieniu masy czekoladowej

      • Odpowiedź
        Kitkowa
        9 lutego 2021 at 14:29

        Dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę próbować i podzielę się zdjęciami jak wyszło?

  • Odpowiedź
    Rei Rei
    1 lutego 2021 at 10:59

    Chciałabym zrobić ten mus troszkę mniej słodki, myślałam dać 100 g czekolady a łączna ilość śmietanki zwiększyć do 300 g , tylko ile dać wtedy żelatyny? I jaka śmietanka będzie lepsza, 30 czy 36% żeby krem był stabilny? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 lutego 2021 at 12:23

      Wystarczy zmniejszyć ilość czekolady, aby krem był mniej słodki. Żelatyna pozostaje bez zmian. Robiłam mus na śmietance 30%.

  • Odpowiedź
    G.A
    9 stycznia 2021 at 06:29

    Z góry przepraszam za te wszystkie pytanie no i że pani głowe zawracam. Myślałam o dodaniu mascarpone do masy tylko niewiem czy to dobry pomysł. Wtedy ile by pani dodała mascarpone, z 200g było by ok? Myślałam o dodaniu mascarpone w piątym kroku kiedy bym ubiała śmietane. Musiałabym dać w tym przypadku mniej czy więcej któregoś składnika np. żelatyny,śmietany czy czekolady?

  • Odpowiedź
    Ania
    4 grudnia 2020 at 10:01

    Po lekkim schlodzeniu masa czekoladowa z żelatyną jest tak sztywna ze za nic nie można jej połączyć z bitą śmietaną. Powstają grudy których nie można rozbić ani rózgą ani mikserem. Próbowałam 2 razy i za każdym razem miałam ten sam efekt. Co jest nie tak? Może dodać żelatynę po połączeniu czekolady z bitą śmietaną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2020 at 19:29

      A na jakiej śmietance robisz mus? Jeśli na śmietance z Piątnicy 36%, to ta śmietanka jest bardzo gęsta i tutaj dałabym mniej żelatyny. Ja robiłam mus na śmietance 30%. Daj znać na jakiej śmietance robisz mus. Bo może trzeba będzie zmniejszyć ilość żelatyny.

  • Odpowiedź
    Marlena
    28 listopada 2020 at 18:26

    Czy to oznacza ze musu nie nakładamy na biszkopt wcześniej niż 6 godzin? Musi on się chłodzić minimum 6h przed nałożeniem czy musi on się chłodzić już w biszkopcie przynajmniej 6h?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2020 at 20:12

      Na biszkopcie musi się chłodzić 6 godzin. Mus ma żelatynę i jak stężeje w misce, to potem nie nałożysz go na biszkopt.

    • Odpowiedź
      Justyna
      19 października 2021 at 10:26

      Nie rozumie po vo w składnikach 2 razy wyróżnione śmietanka 30?? Nie daje się jej w sumie za jednym razem??

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 października 2021 at 21:33

        Najpierw czekoladę rozpuszczam w śmietance, aby dodać do tego żelatynę. Potem ubijam większą część śmietanki i dodaję masę czekoladową z żelatyną.

  • Odpowiedź
    Anna
    26 listopada 2020 at 13:28

    Czy jeśli dam 36% śmietankę może nie wyjść ?

  • Zostaw komentarz