KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

Mus z białej czekolady to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu z białej czekolady do tortu. Mus z białą czekoladą to lekki jak pianka krem czekoladowy. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z białej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również krem czekoladowy, mus z ciemnej czekolady oraz mus z palonej czekolady.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 160 g białej czekolady
  • 110 ml śmietanki kremówki 30%
  • 5 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
  • 230 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
  7. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus z białej czekolady na chwilę do lodówki. Pilnujemy aby mus nie stężał w lodówce za bardzo. Mus musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego.
  8. Przed wyłożeniem musu z białą czekoladą na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  9. Mus z białej czekolady z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z białej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.

Smacznego 🙂


mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, tort z musem z białej czekolady, krem z białą czekoladą,

Polecam również:

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Brak kometarzy

Zostaw komentarz