Mus z białej czekolady to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu z białej czekolady do tortu. Mus z białą czekoladą to lekki jak pianka krem czekoladowy. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z białej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również krem czekoladowy, mus z ciemnej czekolady oraz mus z palonej czekolady.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
- 135 g białej czekolady
- 90 g/ml śmietanki kremówki 30%
- 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
- 190 g/ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
- Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
- Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy. - W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
- Gotowy mus z białą czekoladą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem z białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z białej czekolady: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
35 komentarzy
Ilona
2 maja 2022 at 10:26pani Magdo czy takie musy dadzą radę jako trzy przełożenie do tortu ?w środkowe checę dać żelkę ,czy to b stabilne?Biszkopt bedzie tłuszczowy z pani stron?
Magdalena Indyka
2 maja 2022 at 16:21Musy daję zawsze wyżej. Na górę przy dwóch przełożeniach lub w środek/góra przy trzech przełożeniach.
martyna
30 grudnia 2021 at 08:51czy mus można wykorzystać do przygotowania monoporcji w formie silikonowej do późniejszego oblania mirror glaze?
Magdalena Indyka
4 stycznia 2022 at 12:04Tak.
Anhelika
22 czerwca 2021 at 15:33Witam, czy do musu mogę w środek dać no. Zelke malinowa? Utrzyma się ? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
23 czerwca 2021 at 18:08Można 🙂 W tym torcie dawałam żelkę do musu: https://slodkipomysl.pl/tort/
Patrycja
25 lutego 2022 at 12:02Witam. Czy ten mus ma być taki rzadki,bo wyłożyłam go na tort,ale się obawiam?
Magdalena Indyka
28 lutego 2022 at 12:05Mus po zrobieniu jest rzadki, ale nie zwarzony. Jeśli są grudki, to znaczy, że mus się zwarzył. Po schłodzeniu stężeje.
Natalia
20 kwietnia 2022 at 06:25Witam, w przepisie jest podana dwa razy śmietanka. To błąd czy po prostu ma jej być 280 ml?
Magdalena Indyka
20 kwietnia 2022 at 19:29To nie jest błąd. W mniejszej ilości rozpuszczamy czekoladę, większą część ubijamy.
Laura
18 marca 2021 at 17:22Czy mus z czekolady ciemniej lub białej można użyć do tarty?
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:27Można, ale wg mnie lepsze do tarty są kremy.
Marzena
16 marca 2021 at 17:39Witam czy mus z bialej czekolady mozna zrobic na śmietance 36%??
Magdalena Indyka
16 marca 2021 at 18:17Oczywiście, że można 🙂 Jeśli używasz śmietanki z Piątnicy to może Ci wyjść gęściejszy mus. Myślę że można dać wtedy 1g żelatyny mniej.
Rostefem
4 kwietnia 2022 at 11:09Jak w środek musu włożyć zelke?
Magdalena Indyka
5 kwietnia 2022 at 17:07Obejrzyj film w przepisie na żelkę mango: https://slodkipomysl.pl/zelka-mango/ Pokazuję tam jak wkładam żelkę do musu 🙂
Bernadetta
11 marca 2021 at 09:15Witam,
czy jak robie mus z podwojnej porcji (ma dwa przełożenia), to czy ilość żelatyny też podwoić?
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. POzdrawiam serdecznie.
Magdalena Indyka
12 marca 2021 at 16:47Każdy składnik kremu razy 2.
Dorota
24 marca 2021 at 21:09Czy myśli Pani, że mogę użyć mleczka kokosowego (gęstej części) zamiast śmietany?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:56Można. Dałabym 1 g więcej żelatyny, bo śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej śmietanki.
Kitkowa
9 lutego 2021 at 10:45Czy można dodać barwnik spożywczy żeby zabarwić, np. : na niebiesko mus…?
Magdalena Indyka
9 lutego 2021 at 14:26Jak dodasz niebieski barwnik to wyjdzie ci lekko zielony, bo mus jest żółty. Na etapie rozpuszczania czekolady w śmietance dałabym trochę białego barwnika, aby wybielić trochę masę i potem niebieski. Albo najpierw niebieski i potem po trochu dodawać biały, aby oczyścić kolor. Taką zabarwioną masę z żelatyną dodać do ubitej śmietanki. Śmietanka rozjaśni kolor, więc musisz o tym pamiętać przy barwieniu masy czekoladowej
Kitkowa
9 lutego 2021 at 14:29Dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę próbować i podzielę się zdjęciami jak wyszło?
Rei Rei
1 lutego 2021 at 10:59Chciałabym zrobić ten mus troszkę mniej słodki, myślałam dać 100 g czekolady a łączna ilość śmietanki zwiększyć do 300 g , tylko ile dać wtedy żelatyny? I jaka śmietanka będzie lepsza, 30 czy 36% żeby krem był stabilny? Z góry dziękuję za odpowiedź ?
Magdalena Indyka
1 lutego 2021 at 12:23Wystarczy zmniejszyć ilość czekolady, aby krem był mniej słodki. Żelatyna pozostaje bez zmian. Robiłam mus na śmietance 30%.
G.A
9 stycznia 2021 at 06:29Z góry przepraszam za te wszystkie pytanie no i że pani głowe zawracam. Myślałam o dodaniu mascarpone do masy tylko niewiem czy to dobry pomysł. Wtedy ile by pani dodała mascarpone, z 200g było by ok? Myślałam o dodaniu mascarpone w piątym kroku kiedy bym ubiała śmietane. Musiałabym dać w tym przypadku mniej czy więcej któregoś składnika np. żelatyny,śmietany czy czekolady?
Magdalena Indyka
9 stycznia 2021 at 08:49Do musu z żelatyną nie dodajemy mascarpone. Jeśli chcesz dodać mascarpone, to polecam krem z białej czekolady.
Ania
4 grudnia 2020 at 10:01Po lekkim schlodzeniu masa czekoladowa z żelatyną jest tak sztywna ze za nic nie można jej połączyć z bitą śmietaną. Powstają grudy których nie można rozbić ani rózgą ani mikserem. Próbowałam 2 razy i za każdym razem miałam ten sam efekt. Co jest nie tak? Może dodać żelatynę po połączeniu czekolady z bitą śmietaną?
Magdalena Indyka
4 grudnia 2020 at 19:29A na jakiej śmietance robisz mus? Jeśli na śmietance z Piątnicy 36%, to ta śmietanka jest bardzo gęsta i tutaj dałabym mniej żelatyny. Ja robiłam mus na śmietance 30%. Daj znać na jakiej śmietance robisz mus. Bo może trzeba będzie zmniejszyć ilość żelatyny.
Marlena
28 listopada 2020 at 18:26Czy to oznacza ze musu nie nakładamy na biszkopt wcześniej niż 6 godzin? Musi on się chłodzić minimum 6h przed nałożeniem czy musi on się chłodzić już w biszkopcie przynajmniej 6h?
Magdalena Indyka
28 listopada 2020 at 20:12Na biszkopcie musi się chłodzić 6 godzin. Mus ma żelatynę i jak stężeje w misce, to potem nie nałożysz go na biszkopt.
Justyna
19 października 2021 at 10:26Nie rozumie po vo w składnikach 2 razy wyróżnione śmietanka 30?? Nie daje się jej w sumie za jednym razem??
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:33Najpierw czekoladę rozpuszczam w śmietance, aby dodać do tego żelatynę. Potem ubijam większą część śmietanki i dodaję masę czekoladową z żelatyną.
Anna
26 listopada 2020 at 13:28Czy jeśli dam 36% śmietankę może nie wyjść ?
Magdalena Indyka
27 listopada 2020 at 01:46Wyjdzie bez problemu :).