Mus z białej czekolady to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu z białej czekolady do tortu. Mus z białą czekoladą to lekki jak pianka krem czekoladowy. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z białej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również krem czekoladowy, mus z ciemnej czekolady oraz mus z palonej czekolady.
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
- 135 g białej czekolady
- 90 g/ml śmietanki kremówki 30%
- 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 1 łyżka zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 190 g/ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę – 90 g/ml, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
- Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
- Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy. - W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy schłodzoną śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną (temp. ok 28-30ºC) masę z białej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
- Gotowy mus z białą czekoladą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
- Wypieki z musem z białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z białej czekolady: połączenia smakowe
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
52 komentarze
Czy zamiast żelatyny mogę dodać agar?
Nie używam agaru. Pewnie można dać, ale nie wiem w jakiej ilości.
Mogę zrobić ten mus że śmietanki 36%?
Można 🙂 Ale nie polecam z Piątnicy, jest za gęsta i mus wyjdzie tłusty.
Czy do musu można dać galaretkę pokrojoną w kostkę ? Zastanawiam się tylko w którym momencie żeby nie opadła na dno ?
Mus jest gęsty. Ale mimo tego galaretka może opaść. Po wyłożeniu musu od razu wyłożyć pokrojoną galaretkę i przykryć całość biszkoptem.
Mam pytanie jak to jest w końcu z tą śmietanką 30 %. W niektórych przepisach Pani podaje tylko w samych g, lub w g/ml lub tylko ml. Kalendarz kulinarny natomiast podaje inaczej np. 90 ml śmietanki to jest 57,6 g.
Nie znam kalendarza kulinarnego. Gdy ważyłam 80 ml śmietanki 30% waga pokazała mi 80 g. Dlatego zaznaczam w przepisie, że można dać np. 80 ml lub 80 g.
Przepraszam, źle się napisało, obliczenia takie podaje kalkulator kuchenny
Witam, czy mus z białej czekolady mogę połączyć z żelką truskawkową?
Tak 🙂 Chociaż to będzie słodkie połączenie. Ale jeśli Pani lubi takie smaki to jak najbardziej można 🙂 Osobiście dałabym malinową lub wiśniową. Ale to kwestia gustu 🙂
pani Magdo czy takie musy dadzą radę jako trzy przełożenie do tortu ?w środkowe checę dać żelkę ,czy to b stabilne?Biszkopt bedzie tłuszczowy z pani stron?
Musy daję zawsze wyżej. Na górę przy dwóch przełożeniach lub w środek/góra przy trzech przełożeniach.
Wita . Czy do musu można dodać świeże owoce np maliny lub borówki.
Tak, można 🙂
czy mus można wykorzystać do przygotowania monoporcji w formie silikonowej do późniejszego oblania mirror glaze?
Tak.
Witam, czy do musu mogę w środek dać no. Zelke malinowa? Utrzyma się ? Pozdrawiam
Można 🙂 W tym torcie dawałam żelkę do musu: https://slodkipomysl.pl/tort/
Witam. Czy ten mus ma być taki rzadki,bo wyłożyłam go na tort,ale się obawiam?
Mus po zrobieniu jest rzadki, ale nie zwarzony. Jeśli są grudki, to znaczy, że mus się zwarzył. Po schłodzeniu stężeje.
Witam, w przepisie jest podana dwa razy śmietanka. To błąd czy po prostu ma jej być 280 ml?
To nie jest błąd. W mniejszej ilości rozpuszczamy czekoladę, większą część ubijamy.
Dzień dobry 😊 Pani Madziu mam problem z musem z białej czekolady. Robiłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi sztywny, taki gumiasty. W żaden sposób nie przypomina musu. Co.mogę zrobić żeby jednak mi wyszedł dobry?
Jakiej śmietanki Pani użyła? Jeśli to była śmietanka z Piątnicy 36% to krem mógł wyjść taki właśnie gumiasty, ponieważ ta śmietanka jest bardzo gęsta i tłusta. Polecam śmietankę 30%. Na takiej ostatnio robiłam ten mus i był super. Można też użyć śmietanki 36% ale w kartoniku typu UHT. Jeżeli śmietanka była ok, to może wina czekolady. Ja używam białej z Wedla do wszystkich kremów. Jeśli użyła Pani takiej samej czekolady, to proszę następnym razem dać mniej żelatyny. Mus z białą czekoladą ma inną konsystencję od musu owocowego. Jest gęściejszy. Ale nie mam wrażenia, że jest gumowaty. Pozdrawiam!
Czy mus z czekolady ciemniej lub białej można użyć do tarty?
Można, ale wg mnie lepsze do tarty są kremy.
Witam czy mus z bialej czekolady mozna zrobic na śmietance 36%??
Oczywiście, że można 🙂 Jeśli używasz śmietanki z Piątnicy to może Ci wyjść gęściejszy mus. Myślę że można dać wtedy 1g żelatyny mniej.
Jak w środek musu włożyć zelke?
Obejrzyj film w przepisie na żelkę mango: https://slodkipomysl.pl/zelka-mango/ Pokazuję tam jak wkładam żelkę do musu 🙂
Dzień dobry, czy mogę jednego zrobić cześć musu? Śmietankę połączyć z czekolada, a na drugi dzień, ubić śmietankę i dodać przygotowana wcześniej śmietankę z czekolada?
Nie za bardzo. Po rozpuszczeniu czekolady trzeba masę tylko ostudzić przez kilkanaście minut a nie schładzać w lodówce przez całą noc.
Witam,
czy jak robie mus z podwojnej porcji (ma dwa przełożenia), to czy ilość żelatyny też podwoić?
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. POzdrawiam serdecznie.
Każdy składnik kremu razy 2.
Czy myśli Pani, że mogę użyć mleczka kokosowego (gęstej części) zamiast śmietany?
Można. Dałabym 1 g więcej żelatyny, bo śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej śmietanki.
Czy można dodać barwnik spożywczy żeby zabarwić, np. : na niebiesko mus…?
Jak dodasz niebieski barwnik to wyjdzie ci lekko zielony, bo mus jest żółty. Na etapie rozpuszczania czekolady w śmietance dałabym trochę białego barwnika, aby wybielić trochę masę i potem niebieski. Albo najpierw niebieski i potem po trochu dodawać biały, aby oczyścić kolor. Taką zabarwioną masę z żelatyną dodać do ubitej śmietanki. Śmietanka rozjaśni kolor, więc musisz o tym pamiętać przy barwieniu masy czekoladowej
Dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę próbować i podzielę się zdjęciami jak wyszło?
Chciałabym zrobić ten mus troszkę mniej słodki, myślałam dać 100 g czekolady a łączna ilość śmietanki zwiększyć do 300 g , tylko ile dać wtedy żelatyny? I jaka śmietanka będzie lepsza, 30 czy 36% żeby krem był stabilny? Z góry dziękuję za odpowiedź ?
Wystarczy zmniejszyć ilość czekolady, aby krem był mniej słodki. Żelatyna pozostaje bez zmian. Robiłam mus na śmietance 30%.
Z góry przepraszam za te wszystkie pytanie no i że pani głowe zawracam. Myślałam o dodaniu mascarpone do masy tylko niewiem czy to dobry pomysł. Wtedy ile by pani dodała mascarpone, z 200g było by ok? Myślałam o dodaniu mascarpone w piątym kroku kiedy bym ubiała śmietane. Musiałabym dać w tym przypadku mniej czy więcej któregoś składnika np. żelatyny,śmietany czy czekolady?
Do musu z żelatyną nie dodajemy mascarpone. Jeśli chcesz dodać mascarpone, to polecam krem z białej czekolady.
Po lekkim schlodzeniu masa czekoladowa z żelatyną jest tak sztywna ze za nic nie można jej połączyć z bitą śmietaną. Powstają grudy których nie można rozbić ani rózgą ani mikserem. Próbowałam 2 razy i za każdym razem miałam ten sam efekt. Co jest nie tak? Może dodać żelatynę po połączeniu czekolady z bitą śmietaną?
A na jakiej śmietance robisz mus? Jeśli na śmietance z Piątnicy 36%, to ta śmietanka jest bardzo gęsta i tutaj dałabym mniej żelatyny. Ja robiłam mus na śmietance 30%. Daj znać na jakiej śmietance robisz mus. Bo może trzeba będzie zmniejszyć ilość żelatyny.
Czy to oznacza ze musu nie nakładamy na biszkopt wcześniej niż 6 godzin? Musi on się chłodzić minimum 6h przed nałożeniem czy musi on się chłodzić już w biszkopcie przynajmniej 6h?
Na biszkopcie musi się chłodzić 6 godzin. Mus ma żelatynę i jak stężeje w misce, to potem nie nałożysz go na biszkopt.
Nie rozumie po vo w składnikach 2 razy wyróżnione śmietanka 30?? Nie daje się jej w sumie za jednym razem??
Najpierw czekoladę rozpuszczam w śmietance, aby dodać do tego żelatynę. Potem ubijam większą część śmietanki i dodaję masę czekoladową z żelatyną.
Czy jeśli dam 36% śmietankę może nie wyjść ?
Wyjdzie bez problemu :).