Mus z białej czekolady to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu z białej czekolady do tortu. Mus z białą czekoladą to lekki jak pianka krem czekoladowy. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z białej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również krem czekoladowy, mus z ciemnej czekolady oraz mus z palonej czekolady.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
- 135 g białej czekolady
- 90 g/ml śmietanki kremówki 30%
- 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
- 190 g/ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę – 90 g/ml, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
- Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
- Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy. - W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy schłodzoną śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
- Gotowy mus z białą czekoladą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem z białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z białej czekolady: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
46 komentarzy
Natalia
16 października 2023 at 15:29Czy do musu można dać galaretkę pokrojoną w kostkę ? Zastanawiam się tylko w którym momencie żeby nie opadła na dno ?
Magdalena Indyka
18 października 2023 at 11:14Mus jest gęsty. Ale mimo tego galaretka może opaść. Po wyłożeniu musu od razu wyłożyć pokrojoną galaretkę i przykryć całość biszkoptem.
Basia Basia
12 października 2023 at 23:51Mam pytanie jak to jest w końcu z tą śmietanką 30 %. W niektórych przepisach Pani podaje tylko w samych g, lub w g/ml lub tylko ml. Kalendarz kulinarny natomiast podaje inaczej np. 90 ml śmietanki to jest 57,6 g.
Magdalena Indyka
16 października 2023 at 12:08Nie znam kalendarza kulinarnego. Gdy ważyłam 80 ml śmietanki 30% waga pokazała mi 80 g. Dlatego zaznaczam w przepisie, że można dać np. 80 ml lub 80 g.
Basia
25 października 2023 at 12:20Przepraszam, źle się napisało, obliczenia takie podaje kalkulator kuchenny
Magdalena
6 czerwca 2023 at 20:45Witam, czy mus z białej czekolady mogę połączyć z żelką truskawkową?
Magdalena Indyka
7 czerwca 2023 at 09:29Tak 🙂 Chociaż to będzie słodkie połączenie. Ale jeśli Pani lubi takie smaki to jak najbardziej można 🙂 Osobiście dałabym malinową lub wiśniową. Ale to kwestia gustu 🙂
Ilona
2 maja 2022 at 10:26pani Magdo czy takie musy dadzą radę jako trzy przełożenie do tortu ?w środkowe checę dać żelkę ,czy to b stabilne?Biszkopt bedzie tłuszczowy z pani stron?
Magdalena Indyka
2 maja 2022 at 16:21Musy daję zawsze wyżej. Na górę przy dwóch przełożeniach lub w środek/góra przy trzech przełożeniach.
Kasia Katarzyna
1 sierpnia 2023 at 18:45Wita . Czy do musu można dodać świeże owoce np maliny lub borówki.
Magdalena Indyka
2 sierpnia 2023 at 12:20Tak, można 🙂
martyna
30 grudnia 2021 at 08:51czy mus można wykorzystać do przygotowania monoporcji w formie silikonowej do późniejszego oblania mirror glaze?
Magdalena Indyka
4 stycznia 2022 at 12:04Tak.
Anhelika
22 czerwca 2021 at 15:33Witam, czy do musu mogę w środek dać no. Zelke malinowa? Utrzyma się ? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
23 czerwca 2021 at 18:08Można 🙂 W tym torcie dawałam żelkę do musu: https://slodkipomysl.pl/tort/
Patrycja
25 lutego 2022 at 12:02Witam. Czy ten mus ma być taki rzadki,bo wyłożyłam go na tort,ale się obawiam?
Magdalena Indyka
28 lutego 2022 at 12:05Mus po zrobieniu jest rzadki, ale nie zwarzony. Jeśli są grudki, to znaczy, że mus się zwarzył. Po schłodzeniu stężeje.
Natalia
20 kwietnia 2022 at 06:25Witam, w przepisie jest podana dwa razy śmietanka. To błąd czy po prostu ma jej być 280 ml?
Magdalena Indyka
20 kwietnia 2022 at 19:29To nie jest błąd. W mniejszej ilości rozpuszczamy czekoladę, większą część ubijamy.
Anna Paśnik
13 sierpnia 2023 at 14:11Dzień dobry 😊 Pani Madziu mam problem z musem z białej czekolady. Robiłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi sztywny, taki gumiasty. W żaden sposób nie przypomina musu. Co.mogę zrobić żeby jednak mi wyszedł dobry?
Magdalena Indyka
15 sierpnia 2023 at 13:41Jakiej śmietanki Pani użyła? Jeśli to była śmietanka z Piątnicy 36% to krem mógł wyjść taki właśnie gumiasty, ponieważ ta śmietanka jest bardzo gęsta i tłusta. Polecam śmietankę 30%. Na takiej ostatnio robiłam ten mus i był super. Można też użyć śmietanki 36% ale w kartoniku typu UHT. Jeżeli śmietanka była ok, to może wina czekolady. Ja używam białej z Wedla do wszystkich kremów. Jeśli użyła Pani takiej samej czekolady, to proszę następnym razem dać mniej żelatyny. Mus z białą czekoladą ma inną konsystencję od musu owocowego. Jest gęściejszy. Ale nie mam wrażenia, że jest gumowaty. Pozdrawiam!
Laura
18 marca 2021 at 17:22Czy mus z czekolady ciemniej lub białej można użyć do tarty?
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:27Można, ale wg mnie lepsze do tarty są kremy.
Marzena
16 marca 2021 at 17:39Witam czy mus z bialej czekolady mozna zrobic na śmietance 36%??
Magdalena Indyka
16 marca 2021 at 18:17Oczywiście, że można 🙂 Jeśli używasz śmietanki z Piątnicy to może Ci wyjść gęściejszy mus. Myślę że można dać wtedy 1g żelatyny mniej.
Rostefem
4 kwietnia 2022 at 11:09Jak w środek musu włożyć zelke?
Magdalena Indyka
5 kwietnia 2022 at 17:07Obejrzyj film w przepisie na żelkę mango: https://slodkipomysl.pl/zelka-mango/ Pokazuję tam jak wkładam żelkę do musu 🙂
Bernadetta
11 marca 2021 at 09:15Witam,
czy jak robie mus z podwojnej porcji (ma dwa przełożenia), to czy ilość żelatyny też podwoić?
Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. POzdrawiam serdecznie.
Magdalena Indyka
12 marca 2021 at 16:47Każdy składnik kremu razy 2.
Dorota
24 marca 2021 at 21:09Czy myśli Pani, że mogę użyć mleczka kokosowego (gęstej części) zamiast śmietany?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:56Można. Dałabym 1 g więcej żelatyny, bo śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej śmietanki.
Kitkowa
9 lutego 2021 at 10:45Czy można dodać barwnik spożywczy żeby zabarwić, np. : na niebiesko mus…?
Magdalena Indyka
9 lutego 2021 at 14:26Jak dodasz niebieski barwnik to wyjdzie ci lekko zielony, bo mus jest żółty. Na etapie rozpuszczania czekolady w śmietance dałabym trochę białego barwnika, aby wybielić trochę masę i potem niebieski. Albo najpierw niebieski i potem po trochu dodawać biały, aby oczyścić kolor. Taką zabarwioną masę z żelatyną dodać do ubitej śmietanki. Śmietanka rozjaśni kolor, więc musisz o tym pamiętać przy barwieniu masy czekoladowej
Kitkowa
9 lutego 2021 at 14:29Dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę próbować i podzielę się zdjęciami jak wyszło?
Rei Rei
1 lutego 2021 at 10:59Chciałabym zrobić ten mus troszkę mniej słodki, myślałam dać 100 g czekolady a łączna ilość śmietanki zwiększyć do 300 g , tylko ile dać wtedy żelatyny? I jaka śmietanka będzie lepsza, 30 czy 36% żeby krem był stabilny? Z góry dziękuję za odpowiedź ?
Magdalena Indyka
1 lutego 2021 at 12:23Wystarczy zmniejszyć ilość czekolady, aby krem był mniej słodki. Żelatyna pozostaje bez zmian. Robiłam mus na śmietance 30%.
G.A
9 stycznia 2021 at 06:29Z góry przepraszam za te wszystkie pytanie no i że pani głowe zawracam. Myślałam o dodaniu mascarpone do masy tylko niewiem czy to dobry pomysł. Wtedy ile by pani dodała mascarpone, z 200g było by ok? Myślałam o dodaniu mascarpone w piątym kroku kiedy bym ubiała śmietane. Musiałabym dać w tym przypadku mniej czy więcej któregoś składnika np. żelatyny,śmietany czy czekolady?
Magdalena Indyka
9 stycznia 2021 at 08:49Do musu z żelatyną nie dodajemy mascarpone. Jeśli chcesz dodać mascarpone, to polecam krem z białej czekolady.
Ania
4 grudnia 2020 at 10:01Po lekkim schlodzeniu masa czekoladowa z żelatyną jest tak sztywna ze za nic nie można jej połączyć z bitą śmietaną. Powstają grudy których nie można rozbić ani rózgą ani mikserem. Próbowałam 2 razy i za każdym razem miałam ten sam efekt. Co jest nie tak? Może dodać żelatynę po połączeniu czekolady z bitą śmietaną?
Magdalena Indyka
4 grudnia 2020 at 19:29A na jakiej śmietance robisz mus? Jeśli na śmietance z Piątnicy 36%, to ta śmietanka jest bardzo gęsta i tutaj dałabym mniej żelatyny. Ja robiłam mus na śmietance 30%. Daj znać na jakiej śmietance robisz mus. Bo może trzeba będzie zmniejszyć ilość żelatyny.
Marlena
28 listopada 2020 at 18:26Czy to oznacza ze musu nie nakładamy na biszkopt wcześniej niż 6 godzin? Musi on się chłodzić minimum 6h przed nałożeniem czy musi on się chłodzić już w biszkopcie przynajmniej 6h?
Magdalena Indyka
28 listopada 2020 at 20:12Na biszkopcie musi się chłodzić 6 godzin. Mus ma żelatynę i jak stężeje w misce, to potem nie nałożysz go na biszkopt.
Justyna
19 października 2021 at 10:26Nie rozumie po vo w składnikach 2 razy wyróżnione śmietanka 30?? Nie daje się jej w sumie za jednym razem??
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:33Najpierw czekoladę rozpuszczam w śmietance, aby dodać do tego żelatynę. Potem ubijam większą część śmietanki i dodaję masę czekoladową z żelatyną.
Anna
26 listopada 2020 at 13:28Czy jeśli dam 36% śmietankę może nie wyjść ?
Magdalena Indyka
27 listopada 2020 at 01:46Wyjdzie bez problemu :).