KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

Mus z białej czekolady to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu z białej czekolady do tortu. Mus z białą czekoladą to lekki jak pianka krem czekoladowy. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z białej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również krem czekoladowy, mus z ciemnej czekolady oraz mus z palonej czekolady.

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 135 g białej czekolady
  • 90 ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
  • 190 ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej.
  7. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus z białej czekolady na chwilę do lodówki. Pilnujemy aby mus nie stężał w lodówce za bardzo. Mus musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na blat biszkoptowy nie spłynął z niego.
  8. Przed wyłożeniem musu z białą czekoladą na blat polecam zrobić wysoki rant wokół tortu (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  9. Mus z białej czekolady z żelatyną schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz.).
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z białej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.

Smacznego 🙂


mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, tort z musem z białej czekolady, krem z białą czekoladą,

Polecam również:

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    G.A
    9 stycznia 2021 at 06:29

    Z góry przepraszam za te wszystkie pytanie no i że pani głowe zawracam. Myślałam o dodaniu mascarpone do masy tylko niewiem czy to dobry pomysł. Wtedy ile by pani dodała mascarpone, z 200g było by ok? Myślałam o dodaniu mascarpone w piątym kroku kiedy bym ubiała śmietane. Musiałabym dać w tym przypadku mniej czy więcej któregoś składnika np. żelatyny,śmietany czy czekolady?

  • Odpowiedź
    Ania
    4 grudnia 2020 at 10:01

    Po lekkim schlodzeniu masa czekoladowa z żelatyną jest tak sztywna ze za nic nie można jej połączyć z bitą śmietaną. Powstają grudy których nie można rozbić ani rózgą ani mikserem. Próbowałam 2 razy i za każdym razem miałam ten sam efekt. Co jest nie tak? Może dodać żelatynę po połączeniu czekolady z bitą śmietaną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2020 at 19:29

      A na jakiej śmietance robisz mus? Jeśli na śmietance z Piątnicy 36%, to ta śmietanka jest bardzo gęsta i tutaj dałabym mniej żelatyny. Ja robiłam mus na śmietance 30%. Daj znać na jakiej śmietance robisz mus. Bo może trzeba będzie zmniejszyć ilość żelatyny.

  • Odpowiedź
    Marlena
    28 listopada 2020 at 18:26

    Czy to oznacza ze musu nie nakładamy na biszkopt wcześniej niż 6 godzin? Musi on się chłodzić minimum 6h przed nałożeniem czy musi on się chłodzić już w biszkopcie przynajmniej 6h?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2020 at 20:12

      Na biszkopcie musi się chłodzić 6 godzin. Mus ma żelatynę i jak stężeje w misce, to potem nie nałożysz go na biszkopt.

  • Odpowiedź
    Anna
    26 listopada 2020 at 13:28

    Czy jeśli dam 36% śmietankę może nie wyjść ?

  • Zostaw komentarz