KREM DO TORTU/ MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

Mus z białej czekolady to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu z białej czekolady do tortu. Mus z białą czekoladą to lekki jak pianka krem czekoladowy. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z białej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również krem czekoladowy, mus z ciemnej czekolady oraz mus z palonej czekolady.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 135 g białej czekolady
  • 90 g/ml śmietanki kremówki 30%
  • 4 g żelatyny (1 łyżeczka) + 1 łyżka zimnej wody
  • 190 g/ml śmietanki kremówki 30%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę – 90 g/ml, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojoną białą czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybsze obroty) ubijamy schłodzoną śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę z białej czekolady (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowy mus z białą czekoladą od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem z białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z białej czekolady: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.

Smacznego 🙂


mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

mus z białej czekolady, mus z białą czekoladą, krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

46 komentarzy

  • Odpowiedź
    Natalia
    16 października 2023 at 15:29

    Czy do musu można dać galaretkę pokrojoną w kostkę ? Zastanawiam się tylko w którym momencie żeby nie opadła na dno ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 października 2023 at 11:14

      Mus jest gęsty. Ale mimo tego galaretka może opaść. Po wyłożeniu musu od razu wyłożyć pokrojoną galaretkę i przykryć całość biszkoptem.

  • Odpowiedź
    Basia Basia
    12 października 2023 at 23:51

    Mam pytanie jak to jest w końcu z tą śmietanką 30 %. W niektórych przepisach Pani podaje tylko w samych g, lub w g/ml lub tylko ml. Kalendarz kulinarny natomiast podaje inaczej np. 90 ml śmietanki to jest 57,6 g.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 października 2023 at 12:08

      Nie znam kalendarza kulinarnego. Gdy ważyłam 80 ml śmietanki 30% waga pokazała mi 80 g. Dlatego zaznaczam w przepisie, że można dać np. 80 ml lub 80 g.

      • Odpowiedź
        Basia
        25 października 2023 at 12:20

        Przepraszam, źle się napisało, obliczenia takie podaje kalkulator kuchenny

  • Odpowiedź
    Magdalena
    6 czerwca 2023 at 20:45

    Witam, czy mus z białej czekolady mogę połączyć z żelką truskawkową?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2023 at 09:29

      Tak 🙂 Chociaż to będzie słodkie połączenie. Ale jeśli Pani lubi takie smaki to jak najbardziej można 🙂 Osobiście dałabym malinową lub wiśniową. Ale to kwestia gustu 🙂

  • Odpowiedź
    Ilona
    2 maja 2022 at 10:26

    pani Magdo czy takie musy dadzą radę jako trzy przełożenie do tortu ?w środkowe checę dać żelkę ,czy to b stabilne?Biszkopt bedzie tłuszczowy z pani stron?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      2 maja 2022 at 16:21

      Musy daję zawsze wyżej. Na górę przy dwóch przełożeniach lub w środek/góra przy trzech przełożeniach.

    • Odpowiedź
      Kasia Katarzyna
      1 sierpnia 2023 at 18:45

      Wita . Czy do musu można dodać świeże owoce np maliny lub borówki.

  • Odpowiedź
    martyna
    30 grudnia 2021 at 08:51

    czy mus można wykorzystać do przygotowania monoporcji w formie silikonowej do późniejszego oblania mirror glaze?

  • Odpowiedź
    Anhelika
    22 czerwca 2021 at 15:33

    Witam, czy do musu mogę w środek dać no. Zelke malinowa? Utrzyma się ? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 czerwca 2021 at 18:08

      Można 🙂 W tym torcie dawałam żelkę do musu: https://slodkipomysl.pl/tort/

    • Odpowiedź
      Patrycja
      25 lutego 2022 at 12:02

      Witam. Czy ten mus ma być taki rzadki,bo wyłożyłam go na tort,ale się obawiam?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        28 lutego 2022 at 12:05

        Mus po zrobieniu jest rzadki, ale nie zwarzony. Jeśli są grudki, to znaczy, że mus się zwarzył. Po schłodzeniu stężeje.

      • Odpowiedź
        Natalia
        20 kwietnia 2022 at 06:25

        Witam, w przepisie jest podana dwa razy śmietanka. To błąd czy po prostu ma jej być 280 ml?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          20 kwietnia 2022 at 19:29

          To nie jest błąd. W mniejszej ilości rozpuszczamy czekoladę, większą część ubijamy.

    • Odpowiedź
      Anna Paśnik
      13 sierpnia 2023 at 14:11

      Dzień dobry 😊 Pani Madziu mam problem z musem z białej czekolady. Robiłam go już kilka razy i za każdym razem wychodzi mi sztywny, taki gumiasty. W żaden sposób nie przypomina musu. Co.mogę zrobić żeby jednak mi wyszedł dobry?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        15 sierpnia 2023 at 13:41

        Jakiej śmietanki Pani użyła? Jeśli to była śmietanka z Piątnicy 36% to krem mógł wyjść taki właśnie gumiasty, ponieważ ta śmietanka jest bardzo gęsta i tłusta. Polecam śmietankę 30%. Na takiej ostatnio robiłam ten mus i był super. Można też użyć śmietanki 36% ale w kartoniku typu UHT. Jeżeli śmietanka była ok, to może wina czekolady. Ja używam białej z Wedla do wszystkich kremów. Jeśli użyła Pani takiej samej czekolady, to proszę następnym razem dać mniej żelatyny. Mus z białą czekoladą ma inną konsystencję od musu owocowego. Jest gęściejszy. Ale nie mam wrażenia, że jest gumowaty. Pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Laura
    18 marca 2021 at 17:22

    Czy mus z czekolady ciemniej lub białej można użyć do tarty?

  • Odpowiedź
    Marzena
    16 marca 2021 at 17:39

    Witam czy mus z bialej czekolady mozna zrobic na śmietance 36%??

  • Odpowiedź
    Bernadetta
    11 marca 2021 at 09:15

    Witam,

    czy jak robie mus z podwojnej porcji (ma dwa przełożenia), to czy ilość żelatyny też podwoić?

    Z góry dziękuję za szybką odpowiedź. POzdrawiam serdecznie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 marca 2021 at 16:47

      Każdy składnik kremu razy 2.

    • Odpowiedź
      Dorota
      24 marca 2021 at 21:09

      Czy myśli Pani, że mogę użyć mleczka kokosowego (gęstej części) zamiast śmietany?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        30 marca 2021 at 19:56

        Można. Dałabym 1 g więcej żelatyny, bo śmietanka kokosowa jest mniej stabilna od zwykłej śmietanki.

  • Odpowiedź
    Kitkowa
    9 lutego 2021 at 10:45

    Czy można dodać barwnik spożywczy żeby zabarwić, np. : na niebiesko mus…?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 lutego 2021 at 14:26

      Jak dodasz niebieski barwnik to wyjdzie ci lekko zielony, bo mus jest żółty. Na etapie rozpuszczania czekolady w śmietance dałabym trochę białego barwnika, aby wybielić trochę masę i potem niebieski. Albo najpierw niebieski i potem po trochu dodawać biały, aby oczyścić kolor. Taką zabarwioną masę z żelatyną dodać do ubitej śmietanki. Śmietanka rozjaśni kolor, więc musisz o tym pamiętać przy barwieniu masy czekoladowej

      • Odpowiedź
        Kitkowa
        9 lutego 2021 at 14:29

        Dziękuję ślicznie za odpowiedź, będę próbować i podzielę się zdjęciami jak wyszło?

  • Odpowiedź
    Rei Rei
    1 lutego 2021 at 10:59

    Chciałabym zrobić ten mus troszkę mniej słodki, myślałam dać 100 g czekolady a łączna ilość śmietanki zwiększyć do 300 g , tylko ile dać wtedy żelatyny? I jaka śmietanka będzie lepsza, 30 czy 36% żeby krem był stabilny? Z góry dziękuję za odpowiedź ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 lutego 2021 at 12:23

      Wystarczy zmniejszyć ilość czekolady, aby krem był mniej słodki. Żelatyna pozostaje bez zmian. Robiłam mus na śmietance 30%.

  • Odpowiedź
    G.A
    9 stycznia 2021 at 06:29

    Z góry przepraszam za te wszystkie pytanie no i że pani głowe zawracam. Myślałam o dodaniu mascarpone do masy tylko niewiem czy to dobry pomysł. Wtedy ile by pani dodała mascarpone, z 200g było by ok? Myślałam o dodaniu mascarpone w piątym kroku kiedy bym ubiała śmietane. Musiałabym dać w tym przypadku mniej czy więcej któregoś składnika np. żelatyny,śmietany czy czekolady?

  • Odpowiedź
    Ania
    4 grudnia 2020 at 10:01

    Po lekkim schlodzeniu masa czekoladowa z żelatyną jest tak sztywna ze za nic nie można jej połączyć z bitą śmietaną. Powstają grudy których nie można rozbić ani rózgą ani mikserem. Próbowałam 2 razy i za każdym razem miałam ten sam efekt. Co jest nie tak? Może dodać żelatynę po połączeniu czekolady z bitą śmietaną?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 grudnia 2020 at 19:29

      A na jakiej śmietance robisz mus? Jeśli na śmietance z Piątnicy 36%, to ta śmietanka jest bardzo gęsta i tutaj dałabym mniej żelatyny. Ja robiłam mus na śmietance 30%. Daj znać na jakiej śmietance robisz mus. Bo może trzeba będzie zmniejszyć ilość żelatyny.

  • Odpowiedź
    Marlena
    28 listopada 2020 at 18:26

    Czy to oznacza ze musu nie nakładamy na biszkopt wcześniej niż 6 godzin? Musi on się chłodzić minimum 6h przed nałożeniem czy musi on się chłodzić już w biszkopcie przynajmniej 6h?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      28 listopada 2020 at 20:12

      Na biszkopcie musi się chłodzić 6 godzin. Mus ma żelatynę i jak stężeje w misce, to potem nie nałożysz go na biszkopt.

    • Odpowiedź
      Justyna
      19 października 2021 at 10:26

      Nie rozumie po vo w składnikach 2 razy wyróżnione śmietanka 30?? Nie daje się jej w sumie za jednym razem??

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 października 2021 at 21:33

        Najpierw czekoladę rozpuszczam w śmietance, aby dodać do tego żelatynę. Potem ubijam większą część śmietanki i dodaję masę czekoladową z żelatyną.

  • Odpowiedź
    Anna
    26 listopada 2020 at 13:28

    Czy jeśli dam 36% śmietankę może nie wyjść ?

  • Zostaw komentarz