KREM Z PALONEJ CZEKOLADY

by Magdalena Indyka
krem z palonej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z palonej białej czekolady, krem z karmelizowanej białej czekolady,
image_print

Krem z palonej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem karmelowy. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: „smak przygaszonego karmelu” :). Zgadzam się z tym! Karmelizowana biała czekolada smakuje jak karmel, ale ma w sobie lekką nutę goryczki. Jeśli lubicie klasyczny krem z białą czekoladą, to polecam teraz spróbować krem z paloną białą czekoladą!
Polecam również mus z palonej czekolady.

Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 220 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 120 g białej czekolady
  • 110 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na ostatnim zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika. 
  2. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy paloną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż palona czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Palona czekolada jest twarda, dlatego może być problem z rozpuszczeniem. Możemy chwilę podgrzać masę i podczas mieszania rozgnieść łyżką kawałki czekolady o ściankę rondelka.
    Lepiej jednak zmiksować masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  3. Odstawiamy masę z paloną czekoladą do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  4. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem z palonej białej czekolady.
  5. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  6. Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z palonej białej czekolady: połączenia smakowe
  3. Krem z palonej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Karmelizowana biała czekolada jest twarda, krucha. Możemy ją pokruszyć i wykorzystać do dekoracji deserów, lodów. Możemy też rozpuścić ją w mniejszej ilości śmietanki i zrobić sos do deserów. 
  6. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z paloną białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  7. Kremem można otynkować tort, jednak krem z palonej białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową. 
  8. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 90 g. 

Smacznego 🙂


krem z palonej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z palonej białej czekolady, krem z karmelizowanej białej czekolady,

krem z palonej czekolady, krem z paloną czekoladą, krem z palonej białej czekolady, krem z karmelizowanej białej czekolady,

Podoba Ci się przepis na krem z paloną czekoladą? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

28 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Alicja
Alicja
1 miesiąc temu

Dlaczego moja czekolada się rozpuściła?

Małgorzata
Małgorzata
3 miesięcy temu

Super krem, robiłam z czekolady wedla, ale niestety nie spojrzałam na gramaturę, tabliczka ma 80 g, więc dodałam kilka kostek białej czekolady allegro z biedronki, była taka sama w wyglądzie i smaku po podpieczeniu jak ta z wedla :).

Daria
Daria
11 miesięcy temu

A jezeli chciałabym zrobić ten krem na dwa blaty do tortu o stednicy fi20, to jakie proporcje?

Magda
Magda
1 rok temu

Krem jest BOSKI ! Za 2 tygodnie robię kolejny tort, tym razem dla mojej mamy i już wiem, że znowu go zrobię 😍 nie wiem czy to smak przygaszonego karmelu- mi bardziej smakuje jak krem o smaku cukierków Werther’s Original 😋 PRZEPYSZNY !

Paula
Paula
2 lat temu

Witam, czy krem z palonej białej czekolady nadaje się do babeczek ? Pozdrawiam

Ola
Ola
4 lat temu

Ten krem to jakieś CUDO !! ?

Tzn. Śmietana z paloną czekoladą, mascarpone dodaje jutro . To jest tak pyszne że bałam się że wszystko wyjem !! ?

oGosia
oGosia
4 lat temu

Witam. Próbowałam upiec białą czekoladę dwa razy. I dwa razy się rozlała. Ustawiłam 150 stopni, góra -dół, 12 min. W sumie od początku robiła się miękka, a nie twarda i krucha. Co mogło być tego przyczyną?

Dorora
Dorora
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Witam
Mam pytanie,robiąc krem z bialej palonej czekolady o ile zwiększyć mascarpone,
ponieważ używam śmietany 30%?
I czy do tego będzie dobrze współgral krem śmietanowy przełożony lemon curd?

Dorota
Dorota
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
4 lat temu

Dziękuję za pomoc,też tak myślałam dać…?
Pozdrawiam serdecznie?

OORJowy
OORJowy
Odpowiedz na  Dorora
4 lat temu

Witam, masa niestety mi się zważyła. Czy jest szansa ja jeszcze uratować???

Agu
Agu
Odpowiedz na  OORJowy
1 rok temu

Witam, a czy można dać ciut soli do tego kremu, żeby wyszedł Ala słony karmel?

sripi
sripi
4 lat temu

Czy tak przygotowaną masę (czekolada+śmietanka) można połączyć później z masłem i przełożyć tort?
Jeżeli tak to masła powinno być tyle co mascarpone?

Aneta
Aneta
4 lat temu

Mleczna czekolada też się tak upraży czy tylko biała?

Krystyna
Krystyna
4 lat temu

Witam pani Magdo. Jestem fanką pieczenia tortów. Bardzo częste patrzę na pani stronę Słodki pomysł. I juz dużo zrobiłam kremów od pani. A tynk z mleka w proszku jest rewelacyjny. Robię go zawsze. Jest pani wspaniała. Mam do pani pytanie proszę mi podpowiedzieć jaki krem mogę połączyć do tortu robiąc krem z podpalonej białej czekolady. Bo mam urodziny i chce coś dobrego zrobić. Poz. Pani Krystyna.

Karolina
Karolina
Odpowiedz na  Krystyna
2 lat temu

Witam, jak długo może leżeć palona czekolada? Czy wytrzyma tydzień szczelnie zamknięta?

28
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x