Krem z palonej czekolady, to przepyszny krem do tortu, w smaku przypominający krem karmelowy. Jak to jedna z moich obserwatorek na Instagramie napisała: „smak przygaszonego karmelu” :). Zgadzam się z tym! Karmelizowana biała czekolada smakuje jak karmel, ale ma w sobie lekką nutę goryczki. Jeśli lubicie klasyczny krem z białą czekoladą, to polecam teraz spróbować krem z paloną białą czekoladą!
Polecam również mus z palonej czekolady.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 220 ml śmietanki kremówki 30/36%
- 120 g białej czekolady
- 110 g serka mascarpone, schłodzonego
- Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na ostatnim zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika.
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy paloną białą czekoladę. Mieszamy całość, aż palona czekolada się rozpuści i uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Palona czekolada jest twarda, dlatego może być problem z rozpuszczeniem. Możemy chwilę podgrzać masę i podczas mieszania rozgnieść łyżką kawałki czekolady o ściankę rondelka.
Lepiej jednak zmiksować masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu. -
Odstawiamy masę z paloną czekoladą do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem z palonej białej czekolady.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Do kremu użyłam białej czekolady Wedel.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z palonej białej czekolady: połączenia smakowe.
- Krem z palonej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Karmelizowana biała czekolada jest twarda, krucha. Możemy ją pokruszyć i wykorzystać do dekoracji deserów, lodów. Możemy też rozpuścić ją w mniejszej ilości śmietanki i zrobić sos do deserów.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z paloną białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Kremem można otynkować tort, jednak krem z palonej białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową.
- Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika 'UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 90 g.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na krem z paloną czekoladą? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
20 komentarzy
Paula
3 marca 2023 at 03:12Witam, czy krem z palonej białej czekolady nadaje się do babeczek ? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
3 marca 2023 at 09:47Tak 🙂
Ola
23 stycznia 2021 at 00:29Ten krem to jakieś CUDO !! ?
Tzn. Śmietana z paloną czekoladą, mascarpone dodaje jutro . To jest tak pyszne że bałam się że wszystko wyjem !! ?
oGosia
10 listopada 2020 at 21:12Witam. Próbowałam upiec białą czekoladę dwa razy. I dwa razy się rozlała. Ustawiłam 150 stopni, góra -dół, 12 min. W sumie od początku robiła się miękka, a nie twarda i krucha. Co mogło być tego przyczyną?
Magdalena Indyka
11 listopada 2020 at 21:55A jaką czekoladę użyłaś? Ja piekłam czekoladę z Wedla. Może inna czekolada, np. Milka inaczej się zachowuje podczas pieczenia.
Dorora
7 stycznia 2021 at 15:48Witam
Mam pytanie,robiąc krem z bialej palonej czekolady o ile zwiększyć mascarpone,
ponieważ używam śmietany 30%?
I czy do tego będzie dobrze współgral krem śmietanowy przełożony lemon curd?
Magdalena Indyka
7 stycznia 2021 at 17:30Dałabym min. 150g. Ze śmietanką 36% po schłodzeniu masa jest kremowa. Jeśli z 30% będzie płynna, to daj 150g. Krótko zmiksuj i jak zobaczysz, że masa długo nie chce zgęstnieć to dodaj więcej serka.
Dorota
7 stycznia 2021 at 21:54Dziękuję za pomoc,też tak myślałam dać…?
Pozdrawiam serdecznie?
OORJowy
12 marca 2021 at 18:42Witam, masa niestety mi się zważyła. Czy jest szansa ja jeszcze uratować???
Magdalena Indyka
16 marca 2021 at 18:10Zwarzony krem na bazie śmietanki i mascarpone jest prawie nie do uratowania. Nawet jak się go podgrzeje na parze wodnej i ponownie schłodzi, to już nie będzie miał takiej konsystencji jak by był dobrze ubity. Wtedy lepiej dać trochę żelatyny, aby krem nie popłynął w torcie. Kremy maślane bez problemu można ratować, ale kremy na śmietance to już nie.
Agu
11 maja 2023 at 21:16Witam, a czy można dać ciut soli do tego kremu, żeby wyszedł Ala słony karmel?
Magdalena Indyka
14 maja 2023 at 22:09Nie wiem jaki będzie efekt końcowy, ponieważ nigdy nie dodawałam soli do tego kremu.
sripi
8 listopada 2020 at 23:39Czy tak przygotowaną masę (czekolada+śmietanka) można połączyć później z masłem i przełożyć tort?
Jeżeli tak to masła powinno być tyle co mascarpone?
Magdalena Indyka
9 listopada 2020 at 17:21Można, ale nie wiem ile masła, bo nie robiłam takiego kremu jeszcze. Myślę, że do smaku trzeba dodawać do utartego masła.
Aneta
31 października 2020 at 20:57Mleczna czekolada też się tak upraży czy tylko biała?
Magdalena Indyka
3 listopada 2020 at 21:01Nie próbowałam z mleczną i nie wiem.
Krystyna
21 października 2020 at 13:17Witam pani Magdo. Jestem fanką pieczenia tortów. Bardzo częste patrzę na pani stronę Słodki pomysł. I juz dużo zrobiłam kremów od pani. A tynk z mleka w proszku jest rewelacyjny. Robię go zawsze. Jest pani wspaniała. Mam do pani pytanie proszę mi podpowiedzieć jaki krem mogę połączyć do tortu robiąc krem z podpalonej białej czekolady. Bo mam urodziny i chce coś dobrego zrobić. Poz. Pani Krystyna.
Magdalena Indyka
22 października 2020 at 00:36Pani Krystyno Tutaj jest wpis, gdzie znajdzie Pani propozycje smakowe do kremu z paloną czekoladą :). Bardzo się cieszę, że wszystko się udaje i smakuje. Pozdrawiam!
Karolina
8 lipca 2022 at 18:12Witam, jak długo może leżeć palona czekolada? Czy wytrzyma tydzień szczelnie zamknięta?
Magdalena Indyka
11 lipca 2022 at 15:22Tak.