Tort z WW i M&M’s
Polecam też mus truskawkowy lub wiśniowy do musu z batoników Milky Way.
P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
1 dzień: Pieczemy biszkopt.
2 dzień: Przygotowujemy mus milky way i malinowy. Składamy tort (przekładamy biszkopt musami).
3 dzień: Tynkujemy tort i dekorujemy wafelkami WW lub KitKat i cukierkami M&M’s (dekorujemy tort cukierkami najlepiej tuż przed podaniem).
4 dzień: Tort z WW i M&M’s podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami), gdyż jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne: Wafelki WW mają 10 cm wysokości. Natomiast KitKat mają ok 9 cm. Dlatego ten tort nie może być za wysoki.
Skorzystaj z przelicznika foremek
ILOŚĆ PORCJI – Jak obliczyć ilość porcji
ZOBACZ!
Składniki na biszkopt – forma o śr 18 cm:
- ok 220 g jajek bez skorupki (4 jajka 'L’)
- 130 g drobnego cukru
- 160 g mąki pszennej tortowej
ok 200 g jajek bez skorupki
Nasączenie: przegotowana woda
mus milky way:
Gdy masa z batonikami osiągnie temperaturę ok 34 stopni zaczynamy ubijać schłodzoną śmietankę za pomocą miksera (szybsze obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy śmietanki do końca. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łączące śmietankę z masą, powoduje warzenie się musu. Odkładamy mikser.
Składniki na mus malinowy:
W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser.tort wysoki ok 8-8,5 cm:
- 50 g zwykłego mleka, np. 3,2%
- 50 g drobnego cukru
- 70 g mleka w proszku*
- 200 g masła, w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
- W rondelku umieszczamy mleko (płynne) i cukier. Podgrzewamy je na małym ogniu, mieszając cały czas, aż cukier się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i studzimy mleko (nie może być ciepłe).
- W misce, za pomocą miksera, ucieramy masło na jasną i puszystą masę (min. 12 min lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła). Wyłączamy mikser.
- Do ostudzonego mleka z cukrem dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy, aż otrzymamy jednolitą masę. Mleczna masa szybko zastyga, dlatego robimy masę tuż przed dodaniem jej do masła.
- Do utartego masła dodajemy masę mleczną (w 1-2 turach).
- Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 2 min, aż otrzymamy gładki krem.
- Następnie, używając robota planetarnego, zmniejszamy obroty na minimum i ucieramy krem przez ok 10 minut. W ten sposób odpowietrzamy krem maślany. W tym torcie nie jest konieczne odpowietrzanie, ponieważ nie widać tynku pod wafelkami :).
- Gotowym kremem tynkujemy tort.
- Polecam wpis ’Jak uratować zwarzony krem maślany’.
Dodatkowo do dekoracji:
- 10 opakowań wafelków WW lub KitKat. Do mojego tortu użyłam wafelki WW, ponieważ tort był wysoki ok 9 cm. Wafelki KitKat były za krótkie.
- kolorowa wstążka
Wykonanie tortu:
- Tort składamy w wysokim rancie. Jeśli go nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
Polecam wpis: Składanie tortu bez rantu. - Na podkładzie/paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączmy go. W tym momencie możemy nałożyć rant cukierniczy z papierem do pieczenia. Można też najpierw ustawić rant na podkładzie. Wyłożyć go od środka papierem do pieczenia i włożyć pierwszy blat biszkoptu.
- Wykładamy mus milky way od razu po zrobieniu. Nakładamy kolejny blat biszkoptu, który również nasączamy. Następnie nakładamy mus malinowy i kładziemy ostatni blat biszkoptu, który nasączamy.
- Tak przygotowany tort z musami wkładamy na kilka godzin do lodówki (min. 6 godz., najlepiej na całą noc), aby tort z musami się ustabilizował.
-
Wyciągamy tort z rantu: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu.
- Cały tort tynkujemy kremem maślanym z mlekiem w proszku. Można najpierw nałożyć cienką warstwę kremu, która zbierze i przyklei okruszki biszkoptu. Następnie nałożyć drugą, grubszą warstwę kremu i dokładnie wygładzić szpatułką lub packą. Nie schładzam tortu po nałożeniu pierwszej warstwy kremu. Nie jest to konieczne.
Tort bez problemu można otynkować jedną warstwą kremu, nakładając od razu cały krem maślany. Nie trzeba nakładać pierwszej, cieńszej warstwy. Dlatego róbcie tak, jak Wam jest łatwiej.
- Otynkowany tort schładzamy w lodówce kilka godzin, aby tynk dobrze stwardniał.
- Wafelki WW lub KitKat delikatnie łamiemy na pojedyncze kawałki. Jeśli powstaną nierówności nożem należy ściąć brzegi.
- Po udekorowaniu tortu wafelkami przewiązujemy go wstążeczką.
- Przed podaniem dekorujemy tort cukierkami M&M’s
- Gotowy tort z WW przechowujemy w lodówce – najlepiej bez cukierków. Przed podaniem gościom wyciągamy ok 30 minut wcześniej, aby krem maślany zmiękł.
Uwagi:
- Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
- Krem maślany możemy przechowywać w lodówce, jeśli nie możemy od razu udekorować nim tortu. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby się ocieplił zmiękł. Następnie mikserem ponownie mieszamy, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Krem maślany można również zamrozić.
- Tort z WW otynkowany kremem maślanym wyciągamy min. 30 min przed podaniem i kroimy gorącym nożem. Krem maślany po schłodzeniu twardnieje (jak masło) i kruszy się podczas krojenia.
- Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze jajek. Dlatego polecam ubijać jajka min. 12 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie. Mikser z większą mocą pewnie szybciej ubije białka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości jajek. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 155ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na tort? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!