KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW/ KREMY DO TYNKOWANIA i DEKOROWANIA TORTÓW/ TORTOWE ABC

JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM MAŚLANY I BUDYNIOWY

jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,

Jak uratować zwarzony krem maślany i budyniowy? Latem, gdy na dworze panują upały, mimo posiadania sprawdzonego przepisu, krem maślany łatwo może się zwarzyć. Masło ociepla się latem szybciej. Zimą wyciągamy masło z lodówki ok 2 godzin przed użyciem. Latem wystarczy już 30 minut, aby masło było gotowe do utarcia. Pamiętajcie o tym, ponieważ zbyt miękkie masło (prawie lejące) bardzo szybko się warzy. Gdybyśmy jednak za długo trzymali masło w cieple wystarczy na kilka minut włożyć je do lodówki, aby trochę się schłodziło. Masło do utarcia może być chłodne, ponieważ podczas ucierania mikserem się ociepli. Jednak nie może być twarde.

Najczęstszym powodem warzenia się kremu maślanego jest różnica temperatur składników, np. dodajemy zimne mascarpone do utartego masła. Ubite białka są za ciepłe w momencie dodania masła (przy kremie na bezie szwajcarskiej) lub dodajemy ciepły budyń do utartego masła. Dlatego ważne jest aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę. Tak jak pisałam wyżej masło nie może być za miękkie, lejące. Może być chłodne, ale nie zimne – twarde. 

Dziś przedstawię Wam kilka prostych i szybkich sposobów na uratowanie zwarzonego kremu maślanego. Od razu powiem, że uratowanie kremu maślanego jest dużo prostsze od uratowania zwarzonego kremu śmietankowego. Przedstawione sposoby wykorzystujemy wyłącznie przy kremach maślanych. Ale jeden z nich można wykorzystać np. przy kremie czekoladowym (piszę o tym na samym końcu wpisu). 
Obserwuj Słodki Pomysł również na INSTAGRAMIE.

Przepisy na kremy maślane do tynkowania i dekorowania tortów znajdziecie TUTAJ.
Dzięki podanym poniżej sposobom można uratować zwarzony krem budyniowy (z dodatkiem utartego masła), które używamy do przełożenia tortu.

I SPOSÓB – GORĄCE MASŁO
  • 1-2 łyżki masła, roztopionego, gorącego

W małym rondelku topimy masło i podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące. Następnie dodajemy je do zwarzonego kremu maślanego. Miksujemy całość, aż krem ponownie się ujednolici. Po odzyskaniu idealnej konsystencji możemy na kilka minut włożyć krem do lodówki, aby trochę się schłodził (nie za długo, aby nie stwardniał). Po dodaniu gorącego masła krem może zrobić się trochę luźniejszy.
Jeśli nie mamy masła możemy roztopić 1-2 łyżki zwarzonego kremu maślanego. Ja właśnie tak zrobiłam (na filmie poniżej pokazuję jak to zrobić).

II SPOSÓB – GORĄCA WODA
  • 1-2 łyżki bardzo gorącej wody, wrzątku

Tutaj zamiast roztopionego masła dodajemy do zwarzonego kremu trochę wrzątku. Miksujemy krem, aż się ujednolici. Również możemy schłodzić krem w lodówce, gdy wyjdzie za luźny. 

III SPOSÓB – KĄPIEL WODNA
  • rondelek z gotującą się wodą

Miskę ze zwarzonym kremem maślanym umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Po ustawieniu miski z kremem na rondelku mieszamy krem mikserem, aż ponownie się ujednolici. Odkładamy mikser i szybko ściągamy miskę z rondelka, aby masło w kremie się nie rozpuściło. Po tym sposobie również możemy krem włożyć na kilka minut do lodówki, aby zrobić się gęstszy. 

jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,
IV SPOSÓB – PONOWNE UTARCIE KREMU

Często dostaję wiadomości z pytaniem jak uratować zwarzony krem maślany, który wcześniej schładzaliście go kilka godzin w lodówce. Po wyciągnięciu i ponownym ociepleniu zaczęliście od razu tynkować tort i okazało się, że ten krem jest zwarzony! 
Krem maślany zawiera masło, które pod wpływam zimna twardnieje. Dlatego po wyciągnięciu kremu z lodówki musimy ponownie go ocieplić, tak jak to robimy z kostką masła przed utarciem. Gdy krem będzie w temperaturze pokojowej (nie może być lejący) ponownie ucieramy go mikserem. Na początku się zwarzy, ale po kilku minutach ponownie zrobi się gładki. 

V SPOSÓB – JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM
MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ?

Bardzo często, przy kremie na bezie szwajcarskiej, po dodaniu masła do ubitej masy z białek krem się warzy. Jednak to naturalny proces i po kilku minutach miksowania robi się jednolity. Co jednak, gdy krem zrobi się lejący, ‘płynny’ po dodaniu masła? Oznacza to, że białka były za ciepłe i rozpuściły masło. Dlatego ważne jest, aby ubite białka były dobrze ostudzone przed dodaniem masła. Jak uratować taki krem? Wystarczy że włożymy go do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodził. Jednak nie może stwardnieć. Gdyby tak się stało ocieplamy krem i ponownie miksujemy – sposób IV.

VI SPOSÓB NA ZWARZONY KREM np. czekoladowy,
z mascarpone i śmietanką

Co zrobić gdy zwarzy nam się krem np. czekoladowy, z truflami, z batonikami milky way? Taki krem trzeba podgrzać na parze wodnej. Wkładamy miskę ze zwarzonym kremem na rondelku z gotującą się wodą (woda nie morze dotykać dna miski) i mieszamy mikserem, aż masa zrobi się jednolita. Zrobi się przy tym płynna.

Następnie mamy dwa rozwiązania: 

Pierwszy – płynną masę schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Można ten czas skrócić, schładzając krem w zamrażarce, ale trzeba uważać, aby krem nie zamarzł – mieszamy go co kilkanaście minut.
Następnie miksujemy krótko schłodzony krem mikserem. Jednak uważajmy, aby ponownie nie przebić kremu – miksujemy krótko. 

Drugi sposób – do płynnej masy dodajemy żelatynę. 1-2 łyżeczki żelatyny lub więcej (zależy od ilości kremu) zalewamy zimną wodą (1 łyżka wody na 1 łyżeczkę żelatyny) i odstawiamy do napęcznienia na (ok 7 minut). Potem rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej (kubeczek z żelatyną wkładamy do gorącej wody). Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego i energicznie mieszamy. Ponownie miksujemy nasz płynny krem czekoladowy i dodajemy płynną żelatynę. Dokładnie miksujemy. W ten sposób otrzymamy zamiast kremu mus czekoladowy. Schładzamy masę z żelatyną i gdy będzie odpowiednio gęsta wkładamy na biszkopt. Polecam przy tym użyć rantu (tak jak przy musie owocowym) lub owinąć tort papierem do pieczenia, aby zrobić rant.

Tym sposobem nie uratujemy jednak kremu z oreo, z powodu ciasteczek w kremie. Nie wiem czy w ten sposób można uratować zwarzony krem śmietankowy – nie sprawdzałam.

Polecam również wpis ‘Smaki kremów do tortu – połączenia smakowe’


jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,

jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

 

 

 

 

Podoba Wam się wpis ‘Jak uratować zwarzony krem maślany?
Będzie mi miło jeśli udostępnicie go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

8 komentarzy

  • Odpowiedź
    Iza
    3 października 2020 at 12:35

    Witam, piszę do Pani z pytaniem dotyczącym kremu maślanego. Jeśli krem stał się lejący, płynny, to mam go włożyć do lodówki na ok.15 min i po tym czasie będzie on gotowy do użycia? Czy jeszcze trzeba miksowac?
    Bardzo dziękuje za odpowiedź. 😊

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 października 2020 at 15:54

      Lejący, płynny…ale nie zwarzony? Jeśli luźny bo masło się tak utarło, to do lodówki wystarczy włożyć, aby stężał.

  • Odpowiedź
    Iza
    3 października 2020 at 12:07

    Witam, jeżeli krem wyszedł mi za rzadki to mam go włożyć do lodówki na ok.10 min i potem nic juz nie miksowac? Tylko pomieszać?
    Dziękuje

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 października 2020 at 15:53

      Tak. Czasami trzymam taki krem nawet 20 minut, ale co 5 wyciągam i mieszam, bo przy ściankach miski szybciej twardnieje.

  • Odpowiedź
    Paulina
    7 sierpnia 2020 at 21:38

    Ja znam i stosuję jeszcze jeden sposób, kiedy krem maślany się zważy biorę mały kawałeczek masła do czystej miski, rozcieram i dodaję do niego po łyżce zważonej masy, składniki od nowa łączą się w jednolity krem 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2020 at 13:37

      Super! Nie słyszałam o tym 🙂 Warto spróbować. Dziękuję i pozdrawiam!

  • Odpowiedź
    Karolina
    7 sierpnia 2020 at 20:22

    Zważył mi się ganache z masłem, uratowałam go miksując na parze wodnej. Czy aby otynkować tort powinnam go jeszcze ubić po schłodzeniu czy od razu tynkować tym schłodzonym uratowanym ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 sierpnia 2020 at 13:38

      Jeśli zrobi się twardy to trzeba go ocieplić (jak masło przed utarciem) i ponownie ubić.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!