Jak uratować zwarzony krem maślany i budyniowy? Latem, gdy na dworze panują upały, mimo posiadania sprawdzonego przepisu, krem maślany łatwo może się zwarzyć. Masło ociepla się latem szybciej. Zimą wyciągamy masło z lodówki ok 2 godzin przed użyciem. Latem wystarczy już 30 minut, aby masło było gotowe do utarcia. Pamiętajcie o tym, ponieważ zbyt miękkie masło (prawie lejące) bardzo szybko się warzy. Gdybyśmy jednak za długo trzymali masło w cieple wystarczy na kilka minut włożyć je do lodówki, aby trochę się schłodziło. Masło do utarcia może być chłodne, ponieważ podczas ucierania mikserem się ociepli. Jednak nie może być twarde.
Najczęstszym powodem warzenia się kremu maślanego jest różnica temperatur składników, np. dodajemy zimne mascarpone do utartego masła. Ubite białka są za ciepłe w momencie dodania masła (przy kremie na bezie szwajcarskiej) lub dodajemy ciepły budyń do utartego masła. Dlatego ważne jest aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę. Tak jak pisałam wyżej masło nie może być za miękkie, lejące. Może być chłodne, ale nie zimne – twarde.
Dziś przedstawię Wam kilka prostych i szybkich sposobów na uratowanie zwarzonego kremu maślanego. Od razu powiem, że uratowanie kremu maślanego jest dużo prostsze od uratowania zwarzonego kremu śmietankowego. Przedstawione sposoby wykorzystujemy wyłącznie przy kremach maślanych. Ale jeden z nich można wykorzystać np. przy kremie czekoladowym (piszę o tym na samym końcu wpisu).
Przepisy na kremy maślane do tynkowania i dekorowania tortów znajdziecie TUTAJ
Dzięki podanym poniżej sposobom można uratować zwarzony krem budyniowy (z dodatkiem utartego masła), które używamy do przełożenia tortu.
I SPOSÓB – MIKSOWANIE NA NAJSZYBSZYCH OBROTACH
Gdy krem maślany się zwarzy wystarczy miksować go na najszybszych obrotach przez dłuższy czas. Podczas miksowania temperatura kremu wzrasta. Dzięki czemu uzyskujemy proces, który zachodzi gdy np. dodamy do kremu gorące masło. Jeśli jednak ten sposób w Twoim przypadku nie zadziała spróbuj jednego z poniższych sposobów.
II SPOSÓB – GORĄCE MASŁO
- 1-2 łyżki masła, roztopionego, gorącego
W małym rondelku topimy masło i podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące. Następnie dodajemy je do zwarzonego kremu maślanego. Miksujemy całość na najszybszych obrotach, aż krem ponownie się ujednolici. Po odzyskaniu idealnej konsystencji możemy na kilka minut włożyć krem do lodówki, aby trochę się schłodził (nie za długo, aby nie stwardniał). Po dodaniu gorącego masła krem może zrobić się trochę luźniejszy.
Jeśli nie mamy masła możemy roztopić 1-2 łyżki zwarzonego kremu maślanego.
III SPOSÓB – PONOWNE UTARCIE KREMU
Często dostaję wiadomości z pytaniem jak uratować zwarzony krem maślany, który wcześniej schładzaliście kilka godzin w lodówce. Po wyciągnięciu i ponownym ociepleniu zaczęliście od razu tynkować tort i okazało się, że krem jest zwarzony!
Krem maślany zawiera masło, które pod wpływam zimna twardnieje. Dlatego po wyciągnięciu kremu z lodówki musimy ponownie go ocieplić, tak jak to robimy z kostką masła przed utarciem. Gdy krem będzie w temperaturze pokojowej (nie może być lejący) ponownie ucieramy go mikserem. Na początku się zwarzy, ale po kilku minutach ponownie zrobi się gładki.
IV SPOSÓB – JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM
MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ?
Bardzo często, przy kremie na bezie szwajcarskiej, po dodaniu masła do ubitej masy z białek krem się warzy. Jednak to naturalny proces i po kilku minutach miksowania robi się jednolity. Co jednak, gdy krem zrobi się lejący, 'płynny’ po dodaniu masła? Oznacza to, że białka były za ciepłe i rozpuściły masło. Dlatego ważne jest, aby ubite białka były dobrze ostudzone przed dodaniem masła. Jak uratować taki krem? Wystarczy że włożymy go do lodówki, aby się schłodził. Jednak nie może stwardnieć. Gdyby tak się stało ocieplamy krem i ponownie miksujemy – sposób IV.
V SPOSÓB – KĄPIEL WODNA
- rondelek z gotującą się wodą
Miskę ze zwarzonym kremem maślanym umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Po ustawieniu miski z kremem na rondelku miksujemy krem mikserem na najszybszych obrotach, aż ponownie się ujednolici. Odkładamy mikser i szybko ściągamy miskę z rondelka, aby masło w kremie się nie rozpuściło. Po tym sposobie również możemy krem włożyć na kilka minut do lodówki, aby zrobił się gęstszy.
VI SPOSÓB – GORĄCA WODA
- 1-2 łyżki bardzo gorącej wody, wrzątku
Tutaj zamiast roztopionego masła dodajemy do zwarzonego kremu trochę wrzątku. Miksujemy krem, aż się ujednolici. Niestety masło nie lubi wody, dlatego ta metoda nie jest na 100% bezpieczna. Również możemy schłodzić krem w lodówce, gdy wyjdzie za luźny.
Ważne! Zawsze istnieje ryzyko, że nie uda się w żaden sposób ratować zwarzonego kremu. Trzeba mieć świadomość tego, gdy zabierzemy się za ratowanie kremu.
Polecam również wpis Smaki kremów do tortu – połączenia smakowe
Podoba Wam się wpis 'Jak uratować zwarzony krem maślany?
Będzie mi miło jeśli udostępnicie go dalej!
19 komentarzy
Pani sposoby na uratowanie kremu są genialne. Wypróbowałam 3 spośród wielu. Pierwszy z dodatkiem podgrzanego masła. Drugi, to dodanie 2 łyżek podgrzanej zważonej masy, a trzeci, to dodanie 2 łyżek wrzątku do zważonej masy.
Wspaniale, że dzieli się Pani swoimi doświadczeniami z innymi. Bardzo dziękuję za cenne rady i pozdrawiam serdecznie.
Marta Kaszanits
Bardzo się cieszę, że wpis pomógł! Pozdrawiam 🙂
Dzieeeeki! Pierwszy raz zważylam krem śmietana mascarone, nie maślany. Uratowany po podgrzaniu, jako że zależało mi na szybkim wylaniu do tortu, to wykorzystałam opcje z żelatyna, możliwe że trochę przesadziłam nawet ale przez przypadek ten mus czekoladowy stal się pierwszą warstwa mojego dotąd najwyższego tortu, więc bałam się że nie utrzyma ciężaru…. Co myśli Pani? Jeśli jest sporo żelatyny to powinno dać radę?
Powinien utrzymać ciężar.
Najlepszym sposobem jest ugotowanie kaszy manny na mleku( tak 1/2 szklanki mleka i ze 2,3 łyżki kaszy manny- mieszać gotując chwilkę ze 3 min.) Przestudzić , ale ciepłą dodawać do zwarzonej masy i ucierać mikserem. Znowu będzie gładka po 4 minutach ucierania. Sprawdzone!!!
Ewa
Patent z roztopieniem zwarzonej masy i dodanie jej do reszty jest genialny. Sprawdziłam i wszystkim polecam!
Uratowałaś mój tort <3 Miska nad parą zadziałała idealnie, a już byłam załamana, że się nie wyrobię na jutrzejszą imprezę 😉
Witam, piszę do Pani z pytaniem dotyczącym kremu maślanego. Jeśli krem stał się lejący, płynny, to mam go włożyć do lodówki na ok.15 min i po tym czasie będzie on gotowy do użycia? Czy jeszcze trzeba miksowac?
Bardzo dziękuje za odpowiedź. ?
Lejący, płynny…ale nie zwarzony? Jeśli luźny bo masło się tak utarło, to do lodówki wystarczy włożyć, aby stężał.
Witam, jeżeli krem wyszedł mi za rzadki to mam go włożyć do lodówki na ok.10 min i potem nic juz nie miksowac? Tylko pomieszać?
Dziękuje
Tak. Czasami trzymam taki krem nawet 20 minut, ale co 5 wyciągam i mieszam, bo przy ściankach miski szybciej twardnieje.
Ja znam i stosuję jeszcze jeden sposób, kiedy krem maślany się zważy biorę mały kawałeczek masła do czystej miski, rozcieram i dodaję do niego po łyżce zważonej masy, składniki od nowa łączą się w jednolity krem 🙂
Super! Nie słyszałam o tym 🙂 Warto spróbować. Dziękuję i pozdrawiam!
Dobry wieczór i wszystkiego dobrego w 2024! Bardzo dziękuję za pomysły,jak uratować krem, skorzystałam tego z dwiema łyżkami wrzątku, super wyszło. Pozdrawiam
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie :).
Zważył mi się ganache z masłem, uratowałam go miksując na parze wodnej. Czy aby otynkować tort powinnam go jeszcze ubić po schłodzeniu czy od razu tynkować tym schłodzonym uratowanym ?
Jeśli zrobi się twardy to trzeba go ocieplić (jak masło przed utarciem) i ponownie ubić.
Jesteś genialna, krem uratowany w ostatniej chwili! Dziękuję:)
Bardzo się cieszę, że wpis pomógł!