JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM MAŚLANY I BUDYNIOWY

by Magdalena Indyka
jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,

Jak uratować zwarzony krem maślany i budyniowy? Latem, gdy na dworze panują upały, mimo posiadania sprawdzonego przepisu, krem maślany łatwo może się zwarzyć. Masło ociepla się latem szybciej. Zimą wyciągamy masło z lodówki ok 2 godzin przed użyciem. Latem wystarczy już 30 minut, aby masło było gotowe do utarcia. Pamiętajcie o tym, ponieważ zbyt miękkie masło (prawie lejące) bardzo szybko się warzy. Gdybyśmy jednak za długo trzymali masło w cieple wystarczy na kilka minut włożyć je do lodówki, aby trochę się schłodziło. Masło do utarcia może być chłodne, ponieważ podczas ucierania mikserem się ociepli. Jednak nie może być twarde.

Najczęstszym powodem warzenia się kremu maślanego jest różnica temperatur składników, np. dodajemy zimne mascarpone do utartego masła. Ubite białka są za ciepłe w momencie dodania masła (przy kremie na bezie szwajcarskiej) lub dodajemy ciepły budyń do utartego masła. Dlatego ważne jest aby wszystkie składniki miały taką samą temperaturę. Tak jak pisałam wyżej masło nie może być za miękkie, lejące. Może być chłodne, ale nie zimne – twarde. 

Dziś przedstawię Wam kilka prostych i szybkich sposobów na uratowanie zwarzonego kremu maślanego. Od razu powiem, że uratowanie kremu maślanego jest dużo prostsze od uratowania zwarzonego kremu śmietankowego. Przedstawione sposoby wykorzystujemy wyłącznie przy kremach maślanych. Ale jeden z nich można wykorzystać np. przy kremie czekoladowym (piszę o tym na samym końcu wpisu). 
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Przepisy na kremy maślane do tynkowania i dekorowania tortów znajdziecie TUTAJ.
Dzięki podanym poniżej sposobom można uratować zwarzony krem budyniowy (z dodatkiem utartego masła), które używamy do przełożenia tortu.

I SPOSÓB – GORĄCE MASŁO
  • 1-2 łyżki masła, roztopionego, gorącego

W małym rondelku topimy masło i podgrzewamy, aż będzie bardzo gorące. Następnie dodajemy je do zwarzonego kremu maślanego. Miksujemy całość, aż krem ponownie się ujednolici. Po odzyskaniu idealnej konsystencji możemy na kilka minut włożyć krem do lodówki, aby trochę się schłodził (nie za długo, aby nie stwardniał). Po dodaniu gorącego masła krem może zrobić się trochę luźniejszy.
Jeśli nie mamy masła możemy roztopić 1-2 łyżki zwarzonego kremu maślanego. Ja właśnie tak zrobiłam (na filmie poniżej pokazuję jak to zrobić).

II SPOSÓB – GORĄCA WODA
  • 1-2 łyżki bardzo gorącej wody, wrzątku

Tutaj zamiast roztopionego masła dodajemy do zwarzonego kremu trochę wrzątku. Miksujemy krem, aż się ujednolici. Również możemy schłodzić krem w lodówce, gdy wyjdzie za luźny. 

III SPOSÓB – KĄPIEL WODNA
  • rondelek z gotującą się wodą

Miskę ze zwarzonym kremem maślanym umieszczamy na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miski). Po ustawieniu miski z kremem na rondelku mieszamy krem mikserem, aż ponownie się ujednolici. Odkładamy mikser i szybko ściągamy miskę z rondelka, aby masło w kremie się nie rozpuściło. Po tym sposobie również możemy krem włożyć na kilka minut do lodówki, aby zrobić się gęstszy. 

IV SPOSÓB – PONOWNE UTARCIE KREMU

Często dostaję wiadomości z pytaniem jak uratować zwarzony krem maślany, który wcześniej schładzaliście go kilka godzin w lodówce. Po wyciągnięciu i ponownym ociepleniu zaczęliście od razu tynkować tort i okazało się, że ten krem jest zwarzony! 
Krem maślany zawiera masło, które pod wpływam zimna twardnieje. Dlatego po wyciągnięciu kremu z lodówki musimy ponownie go ocieplić, tak jak to robimy z kostką masła przed utarciem. Gdy krem będzie w temperaturze pokojowej (nie może być lejący) ponownie ucieramy go mikserem. Na początku się zwarzy, ale po kilku minutach ponownie zrobi się gładki. 

V SPOSÓB – JAK URATOWAĆ ZWARZONY KREM
MAŚLANY NA BEZIE SZWAJCARSKIEJ?

Bardzo często, przy kremie na bezie szwajcarskiej, po dodaniu masła do ubitej masy z białek krem się warzy. Jednak to naturalny proces i po kilku minutach miksowania robi się jednolity. Co jednak, gdy krem zrobi się lejący, 'płynny’ po dodaniu masła? Oznacza to, że białka były za ciepłe i rozpuściły masło. Dlatego ważne jest, aby ubite białka były dobrze ostudzone przed dodaniem masła. Jak uratować taki krem? Wystarczy że włożymy go do lodówki lub zamrażarki, aby się schłodził. Jednak nie może stwardnieć. Gdyby tak się stało ocieplamy krem i ponownie miksujemy – sposób IV.

VI SPOSÓB NA ZWARZONY KREM np. czekoladowy,
z mascarpone i śmietanką

Co zrobić gdy zwarzy nam się krem np. czekoladowy, z truflami, z batonikami milky way? Taki krem trzeba podgrzać na parze wodnej. Wkładamy miskę ze zwarzonym kremem na rondelku z gotującą się wodą (woda nie morze dotykać dna miski) i mieszamy mikserem, aż masa zrobi się jednolita. Zrobi się przy tym płynna.

Następnie mamy dwa rozwiązania: 

Pierwszy – płynną masę schładzamy w lodówce kilka godzin (najlepiej całą noc). Można ten czas skrócić, schładzając krem w zamrażarce, ale trzeba uważać, aby krem nie zamarzł – mieszamy go co kilkanaście minut.
Następnie miksujemy krótko schłodzony krem mikserem. Jednak uważajmy, aby ponownie nie przebić kremu – miksujemy krótko. 

Drugi sposób – do płynnej masy dodajemy żelatynę. 1-2 łyżeczki żelatyny lub więcej (zależy od ilości kremu) zalewamy zimną wodą (1 łyżka wody na 1 łyżeczkę żelatyny) i odstawiamy do napęcznienia na (ok 7 minut). Potem rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej (kubeczek z żelatyną wkładamy do gorącej wody). Do ciepłej i płynnej żelatyny dodajemy 1-2 łyżeczki kremu czekoladowego i energicznie mieszamy. Ponownie miksujemy nasz płynny krem czekoladowy i dodajemy płynną żelatynę. Dokładnie miksujemy. W ten sposób otrzymamy zamiast kremu mus czekoladowy. Schładzamy masę z żelatyną i gdy będzie odpowiednio gęsta wkładamy na biszkopt. Polecam przy tym użyć rantu (tak jak przy musie owocowym) lub owinąć tort papierem do pieczenia, aby zrobić rant.

Tym sposobem nie uratujemy jednak kremu z oreo, z powodu ciasteczek w kremie. Nie wiem czy w ten sposób można uratować zwarzony krem śmietankowy – nie sprawdzałam.

Polecam również wpis ’Smaki kremów do tortu – połączenia smakowe’

jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,


jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,

jak uratować zwarzony krem maślany, zwarzony krem, zwarzona masa maślana, jak uratować zwarzoną masę maślaną,

Podoba Wam się wpis 'Jak uratować zwarzony krem maślany?
Będzie mi miło jeśli udostępnicie go dalej!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

19 komentarzy

Maria 24/10/2022 - 19:23

Pani sposoby na uratowanie kremu są genialne. Wypróbowałam 3 spośród wielu. Pierwszy z dodatkiem podgrzanego masła. Drugi, to dodanie 2 łyżek podgrzanej zważonej masy, a trzeci, to dodanie 2 łyżek wrzątku do zważonej masy.
Wspaniale, że dzieli się Pani swoimi doświadczeniami z innymi. Bardzo dziękuję za cenne rady i pozdrawiam serdecznie.
Marta Kaszanits

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/10/2022 - 22:58

Bardzo się cieszę, że wpis pomógł! Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
askaska01 24/02/2021 - 19:39

Dzieeeeki! Pierwszy raz zważylam krem śmietana mascarone, nie maślany. Uratowany po podgrzaniu, jako że zależało mi na szybkim wylaniu do tortu, to wykorzystałam opcje z żelatyna, możliwe że trochę przesadziłam nawet ale przez przypadek ten mus czekoladowy stal się pierwszą warstwa mojego dotąd najwyższego tortu, więc bałam się że nie utrzyma ciężaru…. Co myśli Pani? Jeśli jest sporo żelatyny to powinno dać radę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/02/2021 - 19:52

Powinien utrzymać ciężar.

Odpowiedź
Ewa 31/12/2020 - 10:44

Najlepszym sposobem jest ugotowanie kaszy manny na mleku( tak 1/2 szklanki mleka i ze 2,3 łyżki kaszy manny- mieszać gotując chwilkę ze 3 min.) Przestudzić , ale ciepłą dodawać do zwarzonej masy i ucierać mikserem. Znowu będzie gładka po 4 minutach ucierania. Sprawdzone!!!
Ewa

Odpowiedź
Ania 23/12/2020 - 15:51

Patent z roztopieniem zwarzonej masy i dodanie jej do reszty jest genialny. Sprawdziłam i wszystkim polecam!

Odpowiedź
Milena 07/12/2020 - 00:57

Uratowałaś mój tort <3 Miska nad parą zadziałała idealnie, a już byłam załamana, że się nie wyrobię na jutrzejszą imprezę 😉

Odpowiedź
Iza 03/10/2020 - 12:35

Witam, piszę do Pani z pytaniem dotyczącym kremu maślanego. Jeśli krem stał się lejący, płynny, to mam go włożyć do lodówki na ok.15 min i po tym czasie będzie on gotowy do użycia? Czy jeszcze trzeba miksowac?
Bardzo dziękuje za odpowiedź. ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/10/2020 - 15:54

Lejący, płynny…ale nie zwarzony? Jeśli luźny bo masło się tak utarło, to do lodówki wystarczy włożyć, aby stężał.

Odpowiedź
Iza 03/10/2020 - 12:07

Witam, jeżeli krem wyszedł mi za rzadki to mam go włożyć do lodówki na ok.10 min i potem nic juz nie miksowac? Tylko pomieszać?
Dziękuje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/10/2020 - 15:53

Tak. Czasami trzymam taki krem nawet 20 minut, ale co 5 wyciągam i mieszam, bo przy ściankach miski szybciej twardnieje.

Odpowiedź
Paulina 07/08/2020 - 21:38

Ja znam i stosuję jeszcze jeden sposób, kiedy krem maślany się zważy biorę mały kawałeczek masła do czystej miski, rozcieram i dodaję do niego po łyżce zważonej masy, składniki od nowa łączą się w jednolity krem 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/08/2020 - 13:37

Super! Nie słyszałam o tym 🙂 Warto spróbować. Dziękuję i pozdrawiam!

Odpowiedź
Kinga ga GawKin 13/01/2024 - 20:26

Dobry wieczór i wszystkiego dobrego w 2024! Bardzo dziękuję za pomysły,jak uratować krem, skorzystałam tego z dwiema łyżkami wrzątku, super wyszło. Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/01/2024 - 14:25

Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie :).

Odpowiedź
Karolina 07/08/2020 - 20:22

Zważył mi się ganache z masłem, uratowałam go miksując na parze wodnej. Czy aby otynkować tort powinnam go jeszcze ubić po schłodzeniu czy od razu tynkować tym schłodzonym uratowanym ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/08/2020 - 13:38

Jeśli zrobi się twardy to trzeba go ocieplić (jak masło przed utarciem) i ponownie ubić.

Odpowiedź
Tiri 20/12/2020 - 10:05

Jesteś genialna, krem uratowany w ostatniej chwili! Dziękuję:)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 20/12/2020 - 16:46

Bardzo się cieszę, że wpis pomógł!

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.