Mus truskawkowy to pyszny, lekki krem truskawkowy do tortu i ciasta. Można go również podawać jako deser, który z chęcią spałaszują dzieci.
Mus truskawkowy jest bardzo kapryśny ;). Tutaj ilość żelatyny, zależy od ilości wody w truskawkach i użytej śmietanki. Ja robię mus na śmietance 36%, która konsystencją przypomina gęsty jogurt naturalny. Jeśli nie macie dostępu do takiej gęstej śmietanki możecie śmiało dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej. Polecam również krem z truskawek!
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na mus truskawkowy:
- 450 g truskawek mrożonych/świeżych
- 80 – 95 g cukru, do smaku
- 4 łyżeczki żelatyny (16 g) + 4 łyżki zimnej wody*
- 260 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
*Ilość żelatyny zależy od ilości wody w truskawkach. Po zmiksowaniu blenderem owoców otrzymałam ok 540 ml puree truskawkowego (wg mnie przy takiej ilości 5 łyżeczek żelatyny to maximum potrzebnej ilości).
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree.
- Podgrzewamy ponownie puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymany sos truskawkowy. Warto na chwilę włożyć go do lodówki (ok 10-15 min), aby się trochę schłodził, ale nie stężał.
- W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy schłodzoną śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2-3 turach, dodajemy ostudzone puree truskawkowe i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być.
- Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus truskawkowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na ciasto nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
- Wypieki z musem truskawkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 24 cm (grubość musu ok 1,5 cm).
W formie o śr 22 cm mus będzie miał grubość ok 2 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek. - Sprawdź jakie kremy pasują do musu z truskawkami: połączenia smakowe.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
55 komentarzy
Asia
28 lipca 2020 at 19:40Robiłam mus dwukrotnie i wyszedł mi bardzo stabilny i zastanawiam się czy wychodzi mi zbytnio “zbity”. Mało przypomina mus jak np. w ptasim mleczku. Czy tak ma być? Czy może daję za dużo żelatyny?
P.S Świetna strona! Przepisy uwielbiam 🙂
Magdalena Indyka
29 lipca 2020 at 16:47Może być tak, że za dużo. Ale jeszcze nikt się nie skarżył, że za mocno zbity jest. Raczej że nie chce stężeć :). Następnym razem daj 1-2 gr mniej żelatyny i zobacz jaki Ci wyjdzie.
Weronika
26 czerwca 2020 at 13:18Czy biszkopt można normalnie nasaczyc przy takim musie? 🙂
Magdalena Indyka
29 czerwca 2020 at 13:44Tak. Zawsze nasączam biszkopt przy musie.
Aleksandra
19 czerwca 2020 at 15:47Czy do musu przyklei się ciemny tynk z Pani przepisu ?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2020 at 18:15Tak Nigdy nie miałam problemu z nałożeniem tynku z kremu maślanego na mus owocowy. Zawsze można zrobić ramkę z kremu maślanego i do środka wlać mus. Można też po zastygnięciu musu wyskrobać delikatnie brzeg i wypełnić ‘dziurę’ kremem maślanym. Potem otynkować całość.
Aleksandra
18 stycznia 2021 at 20:08Witam. Czy zamiast zwykłej śmietanki 30 czy 36 % mogę dodać smuetanke roślinna w kartonie decor up?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2021 at 22:28Nie znam tej śmietanki i trudno mi powiedzieć jaką konsystencję i stabilność ma po ubiciu.
Julia
10 czerwca 2020 at 09:56Pani Magdaleno, będę piekła tort o średnicy 25 cm, chce otrzymać z niego trzy blaty. Czy dobrze rozumiem, że muszę podwoić ilość kremu w przepisie aby przełożyć taki tort ? Pozdrawiam serdecznie.
Magdalena Indyka
10 czerwca 2020 at 12:56Tu jest przelicznik foremek, gdzie można obliczyć potrzebną ilość składników.
Edyta
8 czerwca 2020 at 17:20Czy do musu mogę wrzucić pokrojone truskawki?
Magdalena Indyka
8 czerwca 2020 at 20:24Można 🙂
Natalia
23 czerwca 2020 at 09:47Pani Madziu, czy ten mus nadawałby sie na wierzch sernika?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2020 at 14:50Tak :).
Karolina
3 czerwca 2020 at 22:28Witam. Czy mogę zamiast z truskawek zrobić ten mus z mrożonych owoców leśnych? Czy proporcje pozostałych składników będą podobne? Pozdrawiam 😉
Magdalena Indyka
3 czerwca 2020 at 22:45Tak, można dać owoce leśne 🙂 Proporcje te same 🙂
Karolina
4 czerwca 2020 at 11:12Dziękuję 🙃 tak też myślałam ale wolałam się upewnić 😉 goście chwalą musy z Pani przepisów więc i tym razem musi się udać 🙃 pozdrawiam K.
kasia.k
1 kwietnia 2020 at 11:48Pani Magdo czy wystarczy schładzać tort przełożony tym musem 8 godzin i dalej go kończyć?
Magdalena Indyka
1 kwietnia 2020 at 12:09Tak 🙂 Ważne aby mus był stabilny. 8 godzin powinno wystarczyć.
kasia.k
1 kwietnia 2020 at 12:24Dziękuję za odpowiedź 😁
Karolina
29 maja 2020 at 17:25Zrobiłam ten mus i od ok.. 3h jest w lodowce. Wydaje mi się za rzadki (wyslalam filmik na facebooku) czy da się jeszcze uratowaac?
Magdalena Indyka
29 maja 2020 at 17:42Rozpuść łyżeczkę żelatyny w wodzie. Jak spęcznieje to rozpuść w kąpieli wodnej, aby zrobiła się płynna. Dodaj 1 łyżeczkę musu i energicznie wymieszaj. Zacznij miksować mus i dodaj tą masę z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Widocznie truskawki miały dużo wody.
AgaAga
20 czerwca 2020 at 16:26Witam! Czy mogę dać śmietanę 30 %?
Magdalena Indyka
22 czerwca 2020 at 10:34Tak. Dałabym wtedy 1-2 żelatyny więcej.
Aga
21 sierpnia 2019 at 11:34Witam. Chciałam powiedzieć że od niedawna robię torty i tylko na okazje rodzinne ale za każdym razem sięgam do pani przepisów i porad.Teraz będę robiła tort na moje 40-ste urodziny. chciałam żeby był przełożony musem truskawkowym(bo wszyscy sie nim zachwycamy)i brakuje mi czegoś drugiego ale proszę o radę co by to mogło być .Były już michały czarne i oreo:) I jeszcze pytanie odnośnie tarteletek czy mogę je wypełnić kremem dzień wcześniej (będą bez frużeliny) czy zmiękną?Bardzo dziękuję i pozdrawiam .
Magdalena Indyka
22 sierpnia 2019 at 14:33Do musu truskawkowego pasuje krem raffaello lub prosty krem czekoladowy. Tartaletki miękną nie tylko od kremu. Tu polecam krem ze śmietanki i mascarpone, który jest mniej wodnisty. Wilgoć w lodówce też zmiękcza ciasto. Polecam udekorowanie babeczek późnym wieczorem, aby długo ich nie przechowywać w lodówce.
aga
9 września 2019 at 11:26Dziękuję za szybką odpowiedz. Przegłosowany został krem czekoladowy. Mam tylko pytanie które przełożenie zrobić jako pierwsze czyli na dole . czekoladowe czy mus truskawkowy . Pozdrawiam
Magdalena Indyka
9 września 2019 at 13:02Ja zawsze daje najcięższe kremy na sam dół. Musy są stabilne z żelatyną, ale jak długo postoi w cieple to różnie może być. Dlatego krem czekoladowy zawsze staram się dać na sam dół 🙂
Aga
13 września 2019 at 17:34Witam. Właśnie mi się zwarzyl mus po dodaniu do śmietanki da się go uratować?
Magdalena Indyka
13 września 2019 at 18:17Podgrzać na parze wodnej, cały czas miksując, aż się ujednolici. Spróbuj potem jak to smakuje. Nigdy nie ratowałam musu i wydaje mi się, że może trzeba będzie dodać więcej żelatyny. Gdy mus się ujednolici włóż go do lodówki i co kilka minut sprawdzaj jego konsystencję. Jeśli po dwóch godzinach będzie nadal płynny to dodaj żelatynę.
Ewa
11 czerwca 2019 at 09:20Pani Magdo, czy przy przekładaniu biszkoptu tym musem trzeba robić rant ze śmietany i mascarpone, żeby nie wypłynął, czy nie jest to potrzebne?
Magdalena Indyka
11 czerwca 2019 at 19:37Rant robimy tylko z papieru do pieczenia. Wokół musu nie musimy robić rantu z kremu śmietankowego.
Magdalena Go
7 czerwca 2019 at 14:19Włożyłam właśnie mus do lodówki. Co jeśli się okaże że żelatyny jest zbyt mało? Dobic mascarpone?
Magdalena Indyka
7 czerwca 2019 at 17:56Dodałabym więcej żelatyny.
Judyta
26 października 2020 at 16:36Tyle przepisów przetestowałam kremów truskawkowych i nigdy nie byłam zadowolona… Właśnie zrobiłam mus truskawkowy z Pani przepisu jest rewelacyjny,.porostu pyszny…..polecam przepis
Magdalena Indyka
27 października 2020 at 12:34Super! Bardzo się cieszę. Robiłam krem truskawkowy i niestety taki krem jest słaby w smaku. Jak na razie jedynie mus jest najpyszniejszy 🙂
aNONIM
29 maja 2019 at 13:51WITAM, CHCIAŁABYM ZROBIĆ TORT PIERWSZE PRZEŁOŻENIE TO KREM TRUFLOWY, A DRUGIM PRZEŁOŻENIEM BYŁBY WŁAŚNIE MUS TRUSKAWKOWY. CZY WEDŁUG PANI TAKI TORT BĘDZIE WSPÓŁGRAŁ SMAKOWO?
Magdalena Indyka
30 maja 2019 at 14:59Wg mnie lepszy będzie mus malinowy 🙂 Robiłam z musem wiśniowym i było pysznie 🙂
Katarzyna
15 maja 2019 at 21:50Witam, czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową? wiadomo bez cukru dodatkowo, ale w jakiej ilosci?
Magdalena Indyka
16 maja 2019 at 23:34Można. Nie robiłam tego musu z galaretką, więc trudno mi powiedzieć ile. Na mojej grupie dziewczyny wspominały, że dają 1 opakowanie.
Aga
16 sierpnia 2018 at 15:07Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?
Magdalena Indyka
16 sierpnia 2018 at 15:27Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).
Anna
27 czerwca 2018 at 07:43Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??
Magdalena Indyka
27 czerwca 2018 at 10:46Podobne 🙂 Tu jest dokładny przepis: https://slodkipomysl.pl/mus-malinowy-do-tortu/
Karolina
15 czerwca 2018 at 16:17A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?
Magdalena Indyka
15 czerwca 2018 at 16:22Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂
Karolina
15 czerwca 2018 at 16:29To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło
Olga
26 września 2019 at 11:26Dzień dobry a nie można musi wsądzić do lodówki i przełożyć później?jestem na etapie pieczenia biszkoptu a truskawki z żelatyna juz mi się chlodsa w lodowce
Magdalena Indyka
26 września 2019 at 12:13Nie można. Mus stężeje w lodówce i nie rozsmarujesz go na biszkopcie. Wyciągnij truskawki z żelatyną z lodówki i jeśli zacznie tężeć podgrzej chwilę, aby puree zrobiło się płynne i ponownie ostudź. Nie doprowadzaj do wrzenia.
Waldemar
8 czerwca 2018 at 10:15A po co najpierw podgrzewamy truskawki a później blendujemy? Nie można najpierw zblędować a później podgrzać
Magdalena Indyka
8 czerwca 2018 at 11:43Można. Ale mrożone łatwiej podgrzać, aby zmiękły. Nie każdy ma mocny sprzęt do rozdrabniania lodu. Świeże można przed podgrzewaniem zblendować. Nie ma problemu.
Kasia
22 maja 2020 at 21:12A czy do tego musu mogę dodać kawałki truskawek? Czy puszczą sok?
Magdalena Indyka
22 maja 2020 at 22:41Można dać 🙂 W musie jest żelatyna i nawet jeśli truskawki puszczą sok, to nic nie powinno się stać.
Aleksandra
25 maja 2018 at 22:23Witam 🙂 Pani Magdo jeżeli użyje mrożonych truskawek to dodać więcej żelatyny czy tyle co w przepisie? I czy rozmrażać truskawki na ogniu zasypane cukrem czy normalnie ?
Magdalena Indyka
25 maja 2018 at 23:01Ja robiłam z mrożonych, więc żelatyny tule ile w przepisie. Zasypuję cukrem mrożone truskawki i rozmrażam na małym ogniu.