KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS TRUSKAWKOWY

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

Mus truskawkowy to pyszny, lekki krem truskawkowy do tortu i ciasta. Można go również podawać jako deser, który z chęcią spałaszują dzieci.
Mus truskawkowy jest bardzo kapryśny ;). Tutaj ilość żelatyny, zależy od ilości wody w truskawkach i użytej śmietanki. Ja robię mus na śmietance 36%, która konsystencją przypomina gęsty jogurt naturalny. Jeśli nie macie dostępu do takiej gęstej śmietanki możecie śmiało dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej. Polecam również krem z truskawek!

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na mus truskawkowy:
  • 450 g truskawek mrożonych/świeżych
  • 80 – 95 g cukru, do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny (16 g) + 4 łyżki zimnej wody*
  • 260 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
*Ilość żelatyny zależy od ilości wody w truskawkach. Po zmiksowaniu blenderem owoców otrzymałam ok 540 ml puree truskawkowego (wg mnie przy takiej ilości 5 łyżeczek żelatyny to maximum potrzebnej ilości).
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree.
  3. Podgrzewamy ponownie puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymany sos truskawkowy. Warto na chwilę włożyć go do lodówki (ok 10-15 min), aby się trochę schłodził, ale nie stężał.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree truskawkowe i mieszamy całość za pomocą łyżki, tylko do połączenia się składników (rózga kuchenna może nie dać rady ładnie połączyć luźnej śmietanki z puree, dlatego lepsza w tym przypadku jest łyżka). Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  6. Gotowy mus truskawkowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  8. Wypieki z musem truskawkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.

 

Uwagi:
  1. Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 24 cm (grubość musu ok 1,5 cm).
    W formie o śr 22 cm mus będzie miał grubość ok 2 cm
    . Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z truskawkami: połączenia smakowe.

Smacznego 🙂

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

65 komentarzy

  • Odpowiedź
    MartaMarta
    14 czerwca 2021 at 17:26

    Witam,
    jakiej żelatyny Pani używa? Takiej standardowej, którą zalewa się ciepłą wodą czy innej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2021 at 22:16

      Tak, daję żelatynę uniwersalną Dr Oetker. Ja zalewam zimną wodą żelatynę.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    23 maja 2021 at 20:42

    Witam,
    czy ten krem nadaje się do dekoracji muffinek?

  • Odpowiedź
    Agata
    22 kwietnia 2021 at 18:00

    Dzień dobry,
    czy mogę do tego kremu dodać mascarpone? wtedy mniej żelatyny?

  • Odpowiedź
    mMartyna
    19 kwietnia 2021 at 19:50

    witam czy jeśli mam zamrożone zblendowane truskawki zamrożone to nadają się do zrobienia musu ?

  • Odpowiedź
    Asia
    28 lipca 2020 at 19:40

    Robiłam mus dwukrotnie i wyszedł mi bardzo stabilny i zastanawiam się czy wychodzi mi zbytnio “zbity”. Mało przypomina mus jak np. w ptasim mleczku. Czy tak ma być? Czy może daję za dużo żelatyny?
    P.S Świetna strona! Przepisy uwielbiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 lipca 2020 at 16:47

      Może być tak, że za dużo. Ale jeszcze nikt się nie skarżył, że za mocno zbity jest. Raczej że nie chce stężeć :). Następnym razem daj 1-2 gr mniej żelatyny i zobacz jaki Ci wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    26 czerwca 2020 at 13:18

    Czy biszkopt można normalnie nasaczyc przy takim musie? 🙂

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    19 czerwca 2020 at 15:47

    Czy do musu przyklei się ciemny tynk z Pani przepisu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 czerwca 2020 at 18:15

      Tak Nigdy nie miałam problemu z nałożeniem tynku z kremu maślanego na mus owocowy. Zawsze można zrobić ramkę z kremu maślanego i do środka wlać mus. Można też po zastygnięciu musu wyskrobać delikatnie brzeg i wypełnić ‘dziurę’ kremem maślanym. Potem otynkować całość.

      • Odpowiedź
        Aleksandra
        18 stycznia 2021 at 20:08

        Witam. Czy zamiast zwykłej śmietanki 30 czy 36 % mogę dodać smuetanke roślinna w kartonie decor up?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          19 stycznia 2021 at 22:28

          Nie znam tej śmietanki i trudno mi powiedzieć jaką konsystencję i stabilność ma po ubiciu.

  • Odpowiedź
    Julia
    10 czerwca 2020 at 09:56

    Pani Magdaleno, będę piekła tort o średnicy 25 cm, chce otrzymać z niego trzy blaty. Czy dobrze rozumiem, że muszę podwoić ilość kremu w przepisie aby przełożyć taki tort ? Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedź
    Edyta
    8 czerwca 2020 at 17:20

    Czy do musu mogę wrzucić pokrojone truskawki?

  • Odpowiedź
    Karolina
    3 czerwca 2020 at 22:28

    Witam. Czy mogę zamiast z truskawek zrobić ten mus z mrożonych owoców leśnych? Czy proporcje pozostałych składników będą podobne? Pozdrawiam ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 czerwca 2020 at 22:45

      Tak, można dać owoce leśne 🙂 Proporcje te same 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        4 czerwca 2020 at 11:12

        Dziękuję ? tak też myślałam ale wolałam się upewnić ? goście chwalą musy z Pani przepisów więc i tym razem musi się udać ? pozdrawiam K.

  • Odpowiedź
    kasia.k
    1 kwietnia 2020 at 11:48

    Pani Magdo czy wystarczy schładzać tort przełożony tym musem 8 godzin i dalej go kończyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 kwietnia 2020 at 12:09

      Tak 🙂 Ważne aby mus był stabilny. 8 godzin powinno wystarczyć.

      • Odpowiedź
        kasia.k
        1 kwietnia 2020 at 12:24

        Dziękuję za odpowiedź ?

        • Odpowiedź
          Karolina
          29 maja 2020 at 17:25

          Zrobiłam ten mus i od ok.. 3h jest w lodowce. Wydaje mi się za rzadki (wyslalam filmik na facebooku) czy da się jeszcze uratowaac?

          • Magdalena Indyka
            29 maja 2020 at 17:42

            Rozpuść łyżeczkę żelatyny w wodzie. Jak spęcznieje to rozpuść w kąpieli wodnej, aby zrobiła się płynna. Dodaj 1 łyżeczkę musu i energicznie wymieszaj. Zacznij miksować mus i dodaj tą masę z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Widocznie truskawki miały dużo wody.

    • Odpowiedź
      AgaAga
      20 czerwca 2020 at 16:26

      Witam! Czy mogę dać śmietanę 30 %?

  • Odpowiedź
    Aga
    21 sierpnia 2019 at 11:34

    Witam. Chciałam powiedzieć że od niedawna robię torty i tylko na okazje rodzinne ale za każdym razem sięgam do pani przepisów i porad.Teraz będę robiła tort na moje 40-ste urodziny. chciałam żeby był przełożony musem truskawkowym(bo wszyscy sie nim zachwycamy)i brakuje mi czegoś drugiego ale proszę o radę co by to mogło być .Były już michały czarne i oreo:) I jeszcze pytanie odnośnie tarteletek czy mogę je wypełnić kremem dzień wcześniej (będą bez frużeliny) czy zmiękną?Bardzo dziękuję i pozdrawiam .

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 sierpnia 2019 at 14:33

      Do musu truskawkowego pasuje krem raffaello lub prosty krem czekoladowy. Tartaletki miękną nie tylko od kremu. Tu polecam krem ze śmietanki i mascarpone, który jest mniej wodnisty. Wilgoć w lodówce też zmiękcza ciasto. Polecam udekorowanie babeczek późnym wieczorem, aby długo ich nie przechowywać w lodówce.

      • Odpowiedź
        aga
        9 września 2019 at 11:26

        Dziękuję za szybką odpowiedz. Przegłosowany został krem czekoladowy. Mam tylko pytanie które przełożenie zrobić jako pierwsze czyli na dole . czekoladowe czy mus truskawkowy . Pozdrawiam

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 września 2019 at 13:02

          Ja zawsze daje najcięższe kremy na sam dół. Musy są stabilne z żelatyną, ale jak długo postoi w cieple to różnie może być. Dlatego krem czekoladowy zawsze staram się dać na sam dół 🙂

          • Aga
            13 września 2019 at 17:34

            Witam. Właśnie mi się zwarzyl mus po dodaniu do śmietanki da się go uratować?

          • Magdalena Indyka
            13 września 2019 at 18:17

            Podgrzać na parze wodnej, cały czas miksując, aż się ujednolici. Spróbuj potem jak to smakuje. Nigdy nie ratowałam musu i wydaje mi się, że może trzeba będzie dodać więcej żelatyny. Gdy mus się ujednolici włóż go do lodówki i co kilka minut sprawdzaj jego konsystencję. Jeśli po dwóch godzinach będzie nadal płynny to dodaj żelatynę.

  • Odpowiedź
    Ewa
    11 czerwca 2019 at 09:20

    Pani Magdo, czy przy przekładaniu biszkoptu tym musem trzeba robić rant ze śmietany i mascarpone, żeby nie wypłynął, czy nie jest to potrzebne?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2019 at 19:37

      Rant robimy tylko z papieru do pieczenia. Wokół musu nie musimy robić rantu z kremu śmietankowego.

  • Odpowiedź
    Magdalena Go
    7 czerwca 2019 at 14:19

    Włożyłam właśnie mus do lodówki. Co jeśli się okaże że żelatyny jest zbyt mało? Dobic mascarpone?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:56

      Dodałabym więcej żelatyny.

      • Odpowiedź
        Judyta
        26 października 2020 at 16:36

        Tyle przepisów przetestowałam kremów truskawkowych i nigdy nie byłam zadowolona… Właśnie zrobiłam mus truskawkowy z Pani przepisu jest rewelacyjny,.porostu pyszny…..polecam przepis

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 października 2020 at 12:34

          Super! Bardzo się cieszę. Robiłam krem truskawkowy i niestety taki krem jest słaby w smaku. Jak na razie jedynie mus jest najpyszniejszy 🙂

  • Odpowiedź
    aNONIM
    29 maja 2019 at 13:51

    WITAM, CHCIAŁABYM ZROBIĆ TORT PIERWSZE PRZEŁOŻENIE TO KREM TRUFLOWY, A DRUGIM PRZEŁOŻENIEM BYŁBY WŁAŚNIE MUS TRUSKAWKOWY. CZY WEDŁUG PANI TAKI TORT BĘDZIE WSPÓŁGRAŁ SMAKOWO?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 maja 2019 at 14:59

      Wg mnie lepszy będzie mus malinowy 🙂 Robiłam z musem wiśniowym i było pysznie 🙂

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    15 maja 2019 at 21:50

    Witam, czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową? wiadomo bez cukru dodatkowo, ale w jakiej ilosci?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 maja 2019 at 23:34

      Można. Nie robiłam tego musu z galaretką, więc trudno mi powiedzieć ile. Na mojej grupie dziewczyny wspominały, że dają 1 opakowanie.

  • Odpowiedź
    Aga
    16 sierpnia 2018 at 15:07

    Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 sierpnia 2018 at 15:27

      Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).

  • Odpowiedź
    Anna
    27 czerwca 2018 at 07:43

    Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??

  • Odpowiedź
    Karolina
    15 czerwca 2018 at 16:17

    A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2018 at 16:22

      Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        15 czerwca 2018 at 16:29

        To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło

      • Odpowiedź
        Olga
        26 września 2019 at 11:26

        Dzień dobry a nie można musi wsądzić do lodówki i przełożyć później?jestem na etapie pieczenia biszkoptu a truskawki z żelatyna juz mi się chlodsa w lodowce

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          26 września 2019 at 12:13

          Nie można. Mus stężeje w lodówce i nie rozsmarujesz go na biszkopcie. Wyciągnij truskawki z żelatyną z lodówki i jeśli zacznie tężeć podgrzej chwilę, aby puree zrobiło się płynne i ponownie ostudź. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  • Odpowiedź
    Waldemar
    8 czerwca 2018 at 10:15

    A po co najpierw podgrzewamy truskawki a później blendujemy? Nie można najpierw zblędować a później podgrzać

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2018 at 11:43

      Można. Ale mrożone łatwiej podgrzać, aby zmiękły. Nie każdy ma mocny sprzęt do rozdrabniania lodu. Świeże można przed podgrzewaniem zblendować. Nie ma problemu.

      • Odpowiedź
        Kasia
        22 maja 2020 at 21:12

        A czy do tego musu mogę dodać kawałki truskawek? Czy puszczą sok?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 maja 2020 at 22:41

          Można dać 🙂 W musie jest żelatyna i nawet jeśli truskawki puszczą sok, to nic nie powinno się stać.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    25 maja 2018 at 22:23

    Witam 🙂 Pani Magdo jeżeli użyje mrożonych truskawek to dodać więcej żelatyny czy tyle co w przepisie? I czy rozmrażać truskawki na ogniu zasypane cukrem czy normalnie ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2018 at 23:01

      Ja robiłam z mrożonych, więc żelatyny tule ile w przepisie. Zasypuję cukrem mrożone truskawki i rozmrażam na małym ogniu.

    Zostaw komentarz