KREM DO TORTU/ MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS TRUSKAWKOWY

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem, przepis na mus do monoporcji,

Mus truskawkowy to pyszny, lekki krem truskawkowy do tortu i ciasta. Można go również podawać jako deser, który z chęcią spałaszują dzieci.
Mus truskawkowy jest bardzo kapryśny ;). Tutaj ilość żelatyny, zależy od ilości wody w truskawkach i użytej śmietanki. Ja robię mus na śmietance 36%, która konsystencją przypomina gęsty jogurt naturalny. Jeśli nie macie dostępu do takiej gęstej śmietanki możecie śmiało dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej.
Polecam również krem z truskawek i żelkę z truskawek.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 220 g puree z truskawek:

  • 200 g świeżych/mrożonych truskawek 
  • 25 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus truskawkowy:
  • 220 g (ok 230 ml) puree truskawkowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, do smaku)
  • 7 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody (żelatyna ważona na wadze jubilerskiej)
  • 120 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny (nie jest konieczny).
  3. Podgrzewamy puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymane puree truskawkowe
  4. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
  6. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus truskawkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem truskawkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 

 

Uwagi:
  1. Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość musu ok 2 cm).
    Z tej ilości musu wyjdzie 11 półkul o śr 5 cm do monoporcji.  Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 20 (2 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z truskawkami: połączenia smakowe.
  4. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 220 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców, to można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g). 

Smacznego 🙂

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem, przepis na mus do monoporcji,

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem,

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem,

mus truskawkowy do tortu, krem truskawkowy, mus z truskawek do monoporcji, przepis na truskawkowy krem, przepis na mus do monoporcji,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

99 komentarzy

  • Odpowiedź
    Paulina
    5 czerwca 2023 at 22:02

    Ile zelatyny Bo w opisie jest 7 G a później pisze ze dała Pani 6.1g

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 czerwca 2023 at 12:26

      7 🙂 Tekst w uwagach kopiowałam z innego przepisu i zapomniałam poprawić.

      • Odpowiedź
        Basia
        23 czerwca 2023 at 12:52

        Czy zamiast żelatyny można dodać mąkę ziemniaczaną, jeśli tak to w jakich proporcjach

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          25 czerwca 2023 at 20:37

          Nie można. Mąka ziemniaczana nie ma właściwości żelatyny i zupełnie inaczej działa.

  • Odpowiedź
    Asia
    28 maja 2023 at 20:13

    Dziękuję za przepis. Mus dałam z żelką truskawkową. Wszyscy chwalili lekką „piankę” w torcie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 maja 2023 at 21:49

      Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!

      • Odpowiedź
        Paulina
        8 lipca 2023 at 09:33

        Można prosić o doprecyzowanie jednostek? Bo w przypadku gęstej śmietany jak np. Piątnica 36% 1g to nie to samo co 1ml 😀 Dziękuję 😀

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          8 lipca 2023 at 11:46

          Nie używam już śmietanki z Piątnicy. Ona jest za tłusta dla mnie w smaku. Od roku używam do musów śmietanki 30%. Wcześniej używałam 36% ale z innych firm, które nie są tak gęste jak ta z Piątnicy. Do śmietanki z Piątnicy stosowałabym proporcje w ml. Ja bazuję na starych proporcjach i daję śmietankę 30% w gramach i zawsze mi wychodzi. Ale śmietanka z Piątnicy to osobny przypadek, gdzie różnica w ml i gr może wyjść duża.

  • Odpowiedź
    Dominia
    12 sierpnia 2022 at 12:23

    W którym momencie nakładać górną warstwę biszkoptu? Po całkowitym stężeniu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 sierpnia 2022 at 13:03

      Nakładamy od razu po wyłożeniu musu. Jak stężeje to biszkopt nie przyklei się dobrze do musu.

  • Odpowiedź
    Kinga ga
    16 czerwca 2022 at 10:25

    Dziękuję 😊

  • Odpowiedź
    Kinga
    15 czerwca 2022 at 16:35

    Tort z musem truskawkowy planuje przygotować na niedzielę. Czy tort z takim musem mogę złożyć w piątek, czy lepiej przygotować go w sobotę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 czerwca 2022 at 09:38

      Bez problemu możesz go złożyć w piątek! Zawsze tak robię i torty wychodzą pyszne 🙂 Nic się jeszcze nie zepsuło 🙂

  • Odpowiedź
    Justyna
    10 maja 2022 at 12:17

    Czy mus można dać na dolne piętro tortu piętrowego? Boje się czy nie będzie za ciężko dla niego?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 maja 2022 at 13:00

      Polecam dać go wyżej 🙂 Można dać go do dolnego piętra, ale na górną warstwę. Proszę też zadbać o wsporniki, bo bez tego tort z musem siądzie pod ciężarem górnego tortu :).

      • Odpowiedź
        Justyna
        10 maja 2022 at 21:12

        A jaki poleciłaby Pani krem na sam spód?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          12 maja 2022 at 09:27

          Tu są podane propozycje do kremu o smaku truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/smaki-kremow-do-tortu

        • Odpowiedź
          Paulina
          6 lipca 2022 at 13:20

          3 x ubijalam śmietankę. 2x nie ubiła się a 3. Raz się zważyła… Zwariuje zaraz. Chłodzi się w zamrażarce kolejna śmietanka ale puree w tym czasie zaczęło tężeć. Bardzo delikatnie je podgrzałam do temp. Pokojowej. Czy jest ryzyko że krem nie stężeje przez taki zabieg? To było kilka sekund na najmniejszym gazie.

          • Magdalena Indyka
            8 lipca 2022 at 17:01

            Spokojnie można podgrzać puree. Uważaj z tych chłodzeniem śmietanki w zamrażarce, aby nie zamrozić jej. Co kilka minut wstrząsaj pudełkiem. Śmietankę do musu nie ubijamy do końca na sztywno. Idealna jest taka ubita na 3/4. Będę niebawem nagrywać nowy film, gdzie pokażę dokładnie jaka ma być. Na starych filmach za bardzo ubijałam śmietankę.

      • Odpowiedź
        Magda
        22 grudnia 2022 at 22:59

        Jakiś czas temu robiłam ten mus, część zamrozilam, podpowiesz mi jak go prawidłowo rozmrozić? Jak z nim postępować?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          23 grudnia 2022 at 00:07

          Jeśli zamroziłaś gotowy mus, tzn. puree ze śmietanką, to po rozmrożeniu i podgrzaniu zrobi Ci się płyn. Nie da się tego uratować. Jeśli zamroziłaś tylko puree bez żelatyny, to rozmrażasz puree w lodówce, potem podgrzewasz w garnuszku i dodajesz żelatynę. Możesz od razu wrzucić zamrożone puree i podgrzać do momentu wrzenia i dodać żelatynę.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    19 kwietnia 2022 at 10:54

    Witam, czy w ten mus można dać żelkę truskawkową? Czy żelkę lepiej dawać w kremy?

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    19 stycznia 2022 at 18:47

    Czy zamiast rantu można włożyć biszkopt do tortownicy i wtedy nałożyć mus truskawkowy ?

  • Odpowiedź
    Krystyna
    17 stycznia 2022 at 12:45

    Pani Magdaleno, a co w wegetarianami ? 🙂 mam coraz więcej wokół siebie przyjaciół, którzy są wege i nie tolerują żelatyny. Czy to się da zrobić z agarem?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 stycznia 2022 at 12:40

      Da się zrobić mus z agarem. Tylko mi kiedyś mus malinowy z agarem nie wyszedł i od tego czasu zaniechałam prób. Dlatego nie jestem w stanie pomóc z agarem.

      • Odpowiedź
        AgaAga
        28 stycznia 2023 at 13:31

        Wychodzi🙂 nigdy nie robiłam z żelatyną, więc nie mam porównania, ale z agarem jest stabilny 🙂 1 łyżeczkę agaru wymieszać z 3 łyżkami wody, gotować ok 2min (gdy zaczyna mocno gęstnieć dodać kilka łyżek musu). Potem zdjąć z palnika i dodawać po łyżce musi w temperaturze pokojowej, za każdą razem dokładnie mieszać. Ubić śmietanę, połączyć i gotowe 🙂

  • Odpowiedź
    MartaMarta
    14 czerwca 2021 at 17:26

    Witam,
    jakiej żelatyny Pani używa? Takiej standardowej, którą zalewa się ciepłą wodą czy innej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2021 at 22:16

      Tak, daję żelatynę uniwersalną Dr Oetker. Ja zalewam zimną wodą żelatynę.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    23 maja 2021 at 20:42

    Witam,
    czy ten krem nadaje się do dekoracji muffinek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2021 at 16:25

      Można, ale to bardzo lejący krem zanim stężeje. Ładniej i prościej udekorować babeczki kremem truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/krem-truskawkowy/

      • Odpowiedź
        Ola
        29 sierpnia 2021 at 11:27

        Mus truskawkowy nie ściął się w plastikowym pojemniczku, tak jak powinien przez noc… Proporcji pilnowałam. Czy jeśli jeszcze dobę postoi w torcie jako przełożenie to jest szansa że się zetnie???? Tort gotowy do dekoracji a ja się boję że nie da się pokroić 😥

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 sierpnia 2021 at 12:08

          Mus był płynny? Jeśli tak to albo żelatyny było za mało, albo soku z truskawek było za dużo. Jeśli mus nie stężał po nocy w lodówce, to w torcie też nie stężeje.

  • Odpowiedź
    Agata
    22 kwietnia 2021 at 18:00

    Dzień dobry,
    czy mogę do tego kremu dodać mascarpone? wtedy mniej żelatyny?

  • Odpowiedź
    mMartyna
    19 kwietnia 2021 at 19:50

    witam czy jeśli mam zamrożone zblendowane truskawki zamrożone to nadają się do zrobienia musu ?

  • Odpowiedź
    Asia
    28 lipca 2020 at 19:40

    Robiłam mus dwukrotnie i wyszedł mi bardzo stabilny i zastanawiam się czy wychodzi mi zbytnio „zbity”. Mało przypomina mus jak np. w ptasim mleczku. Czy tak ma być? Czy może daję za dużo żelatyny?
    P.S Świetna strona! Przepisy uwielbiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 lipca 2020 at 16:47

      Może być tak, że za dużo. Ale jeszcze nikt się nie skarżył, że za mocno zbity jest. Raczej że nie chce stężeć :). Następnym razem daj 1-2 gr mniej żelatyny i zobacz jaki Ci wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    26 czerwca 2020 at 13:18

    Czy biszkopt można normalnie nasaczyc przy takim musie? 🙂

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    19 czerwca 2020 at 15:47

    Czy do musu przyklei się ciemny tynk z Pani przepisu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 czerwca 2020 at 18:15

      Tak Nigdy nie miałam problemu z nałożeniem tynku z kremu maślanego na mus owocowy. Zawsze można zrobić ramkę z kremu maślanego i do środka wlać mus. Można też po zastygnięciu musu wyskrobać delikatnie brzeg i wypełnić 'dziurę’ kremem maślanym. Potem otynkować całość.

      • Odpowiedź
        Aleksandra
        18 stycznia 2021 at 20:08

        Witam. Czy zamiast zwykłej śmietanki 30 czy 36 % mogę dodać smuetanke roślinna w kartonie decor up?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          19 stycznia 2021 at 22:28

          Nie znam tej śmietanki i trudno mi powiedzieć jaką konsystencję i stabilność ma po ubiciu.

  • Odpowiedź
    Julia
    10 czerwca 2020 at 09:56

    Pani Magdaleno, będę piekła tort o średnicy 25 cm, chce otrzymać z niego trzy blaty. Czy dobrze rozumiem, że muszę podwoić ilość kremu w przepisie aby przełożyć taki tort ? Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedź
    Edyta
    8 czerwca 2020 at 17:20

    Czy do musu mogę wrzucić pokrojone truskawki?

  • Odpowiedź
    Karolina
    3 czerwca 2020 at 22:28

    Witam. Czy mogę zamiast z truskawek zrobić ten mus z mrożonych owoców leśnych? Czy proporcje pozostałych składników będą podobne? Pozdrawiam ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 czerwca 2020 at 22:45

      Tak, można dać owoce leśne 🙂 Proporcje te same 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        4 czerwca 2020 at 11:12

        Dziękuję ? tak też myślałam ale wolałam się upewnić ? goście chwalą musy z Pani przepisów więc i tym razem musi się udać ? pozdrawiam K.

  • Odpowiedź
    kasia.k
    1 kwietnia 2020 at 11:48

    Pani Magdo czy wystarczy schładzać tort przełożony tym musem 8 godzin i dalej go kończyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 kwietnia 2020 at 12:09

      Tak 🙂 Ważne aby mus był stabilny. 8 godzin powinno wystarczyć.

      • Odpowiedź
        kasia.k
        1 kwietnia 2020 at 12:24

        Dziękuję za odpowiedź ?

        • Odpowiedź
          Karolina
          29 maja 2020 at 17:25

          Zrobiłam ten mus i od ok.. 3h jest w lodowce. Wydaje mi się za rzadki (wyslalam filmik na facebooku) czy da się jeszcze uratowaac?

          • Magdalena Indyka
            29 maja 2020 at 17:42

            Rozpuść łyżeczkę żelatyny w wodzie. Jak spęcznieje to rozpuść w kąpieli wodnej, aby zrobiła się płynna. Dodaj 1 łyżeczkę musu i energicznie wymieszaj. Zacznij miksować mus i dodaj tą masę z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Widocznie truskawki miały dużo wody.

    • Odpowiedź
      AgaAga
      20 czerwca 2020 at 16:26

      Witam! Czy mogę dać śmietanę 30 %?

  • Odpowiedź
    Aga
    21 sierpnia 2019 at 11:34

    Witam. Chciałam powiedzieć że od niedawna robię torty i tylko na okazje rodzinne ale za każdym razem sięgam do pani przepisów i porad.Teraz będę robiła tort na moje 40-ste urodziny. chciałam żeby był przełożony musem truskawkowym(bo wszyscy sie nim zachwycamy)i brakuje mi czegoś drugiego ale proszę o radę co by to mogło być .Były już michały czarne i oreo:) I jeszcze pytanie odnośnie tarteletek czy mogę je wypełnić kremem dzień wcześniej (będą bez frużeliny) czy zmiękną?Bardzo dziękuję i pozdrawiam .

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 sierpnia 2019 at 14:33

      Do musu truskawkowego pasuje krem raffaello lub prosty krem czekoladowy. Tartaletki miękną nie tylko od kremu. Tu polecam krem ze śmietanki i mascarpone, który jest mniej wodnisty. Wilgoć w lodówce też zmiękcza ciasto. Polecam udekorowanie babeczek późnym wieczorem, aby długo ich nie przechowywać w lodówce.

      • Odpowiedź
        aga
        9 września 2019 at 11:26

        Dziękuję za szybką odpowiedz. Przegłosowany został krem czekoladowy. Mam tylko pytanie które przełożenie zrobić jako pierwsze czyli na dole . czekoladowe czy mus truskawkowy . Pozdrawiam

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 września 2019 at 13:02

          Ja zawsze daje najcięższe kremy na sam dół. Musy są stabilne z żelatyną, ale jak długo postoi w cieple to różnie może być. Dlatego krem czekoladowy zawsze staram się dać na sam dół 🙂

          • Aga
            13 września 2019 at 17:34

            Witam. Właśnie mi się zwarzyl mus po dodaniu do śmietanki da się go uratować?

          • Magdalena Indyka
            13 września 2019 at 18:17

            Podgrzać na parze wodnej, cały czas miksując, aż się ujednolici. Spróbuj potem jak to smakuje. Nigdy nie ratowałam musu i wydaje mi się, że może trzeba będzie dodać więcej żelatyny. Gdy mus się ujednolici włóż go do lodówki i co kilka minut sprawdzaj jego konsystencję. Jeśli po dwóch godzinach będzie nadal płynny to dodaj żelatynę.

  • Odpowiedź
    Ewa
    11 czerwca 2019 at 09:20

    Pani Magdo, czy przy przekładaniu biszkoptu tym musem trzeba robić rant ze śmietany i mascarpone, żeby nie wypłynął, czy nie jest to potrzebne?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2019 at 19:37

      Rant robimy tylko z papieru do pieczenia. Wokół musu nie musimy robić rantu z kremu śmietankowego.

  • Odpowiedź
    Magdalena Go
    7 czerwca 2019 at 14:19

    Włożyłam właśnie mus do lodówki. Co jeśli się okaże że żelatyny jest zbyt mało? Dobic mascarpone?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:56

      Dodałabym więcej żelatyny.

      • Odpowiedź
        Judyta
        26 października 2020 at 16:36

        Tyle przepisów przetestowałam kremów truskawkowych i nigdy nie byłam zadowolona… Właśnie zrobiłam mus truskawkowy z Pani przepisu jest rewelacyjny,.porostu pyszny…..polecam przepis

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 października 2020 at 12:34

          Super! Bardzo się cieszę. Robiłam krem truskawkowy i niestety taki krem jest słaby w smaku. Jak na razie jedynie mus jest najpyszniejszy 🙂

  • Odpowiedź
    aNONIM
    29 maja 2019 at 13:51

    WITAM, CHCIAŁABYM ZROBIĆ TORT PIERWSZE PRZEŁOŻENIE TO KREM TRUFLOWY, A DRUGIM PRZEŁOŻENIEM BYŁBY WŁAŚNIE MUS TRUSKAWKOWY. CZY WEDŁUG PANI TAKI TORT BĘDZIE WSPÓŁGRAŁ SMAKOWO?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 maja 2019 at 14:59

      Wg mnie lepszy będzie mus malinowy 🙂 Robiłam z musem wiśniowym i było pysznie 🙂

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    15 maja 2019 at 21:50

    Witam, czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową? wiadomo bez cukru dodatkowo, ale w jakiej ilosci?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 maja 2019 at 23:34

      Można. Nie robiłam tego musu z galaretką, więc trudno mi powiedzieć ile. Na mojej grupie dziewczyny wspominały, że dają 1 opakowanie.

  • Odpowiedź
    Aga
    16 sierpnia 2018 at 15:07

    Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 sierpnia 2018 at 15:27

      Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).

      • Odpowiedź
        Ewelina
        27 stycznia 2022 at 13:17

        Do tej pory robiłam raczej kremy maślane i mam zagwozdkę, czy nic nie stanie się z musem przez ten czas? Chciałabym zrobić mus i przełożyć tort w czwartek wieczorem (impreza w sobotę), ale właśnie obawiam się, że krem do tego czasu się zepsuje ze względu na owoce.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 stycznia 2022 at 11:46

          Robię często musy z różnych owoców i nic się nie dzieje. Śmiało możesz zrobić w czwartek. Tu nie ma całych owoców, które mogłyby się zepsuć.

  • Odpowiedź
    Anna
    27 czerwca 2018 at 07:43

    Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??

  • Odpowiedź
    Karolina
    15 czerwca 2018 at 16:17

    A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2018 at 16:22

      Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        15 czerwca 2018 at 16:29

        To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło

      • Odpowiedź
        Olga
        26 września 2019 at 11:26

        Dzień dobry a nie można musi wsądzić do lodówki i przełożyć później?jestem na etapie pieczenia biszkoptu a truskawki z żelatyna juz mi się chlodsa w lodowce