Mus truskawkowy to pyszny, lekki krem truskawkowy do tortu i ciasta. Można go również podawać jako deser, który z chęcią spałaszują dzieci.
Mus truskawkowy jest bardzo kapryśny ;). Tutaj ilość żelatyny, zależy od ilości wody w truskawkach i użytej śmietanki. Ja robię mus na śmietance 36%, która konsystencją przypomina gęsty jogurt naturalny. Jeśli nie macie dostępu do takiej gęstej śmietanki możecie śmiało dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej.
Polecam również krem z truskawek i żelkę z truskawek.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 220 g puree z truskawek:
- 200 g świeżych/mrożonych truskawek
- 25 g cukru lub więcej, do smaku
Składniki na mus truskawkowy:
- 220 g (ok 230 ml) puree truskawkowego
- 1 łyżeczka soku z cytryny (opcjonalnie, do smaku)
- 7 g żelatyny + 1,5 łyżki zimnej wody (żelatyna ważona na wadze jubilerskiej)
- 120 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree. Dodajemy sok z cytryny (nie jest konieczny).
- Podgrzewamy puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymane puree truskawkowe.
- W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. -
Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus truskawkowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem truskawkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (grubość musu ok 2 cm).
Z tej ilości musu wyjdzie 11 półkul o śr 5 cm do monoporcji. Skorzystaj z przelicznika foremek. - Jeśli chcecie cieńszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 20 (2 cm) i pomnożyć np. przez 15 (1,5 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z truskawkami: połączenia smakowe.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 220 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców, to można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
99 komentarzy
Paulina
5 czerwca 2023 at 22:02Ile zelatyny Bo w opisie jest 7 G a później pisze ze dała Pani 6.1g
Magdalena Indyka
6 czerwca 2023 at 12:267 🙂 Tekst w uwagach kopiowałam z innego przepisu i zapomniałam poprawić.
Basia
23 czerwca 2023 at 12:52Czy zamiast żelatyny można dodać mąkę ziemniaczaną, jeśli tak to w jakich proporcjach
Magdalena Indyka
25 czerwca 2023 at 20:37Nie można. Mąka ziemniaczana nie ma właściwości żelatyny i zupełnie inaczej działa.
Asia
28 maja 2023 at 20:13Dziękuję za przepis. Mus dałam z żelką truskawkową. Wszyscy chwalili lekką „piankę” w torcie.
Magdalena Indyka
29 maja 2023 at 21:49Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Paulina
8 lipca 2023 at 09:33Można prosić o doprecyzowanie jednostek? Bo w przypadku gęstej śmietany jak np. Piątnica 36% 1g to nie to samo co 1ml 😀 Dziękuję 😀
Magdalena Indyka
8 lipca 2023 at 11:46Nie używam już śmietanki z Piątnicy. Ona jest za tłusta dla mnie w smaku. Od roku używam do musów śmietanki 30%. Wcześniej używałam 36% ale z innych firm, które nie są tak gęste jak ta z Piątnicy. Do śmietanki z Piątnicy stosowałabym proporcje w ml. Ja bazuję na starych proporcjach i daję śmietankę 30% w gramach i zawsze mi wychodzi. Ale śmietanka z Piątnicy to osobny przypadek, gdzie różnica w ml i gr może wyjść duża.
Dominia
12 sierpnia 2022 at 12:23W którym momencie nakładać górną warstwę biszkoptu? Po całkowitym stężeniu?
Magdalena Indyka
12 sierpnia 2022 at 13:03Nakładamy od razu po wyłożeniu musu. Jak stężeje to biszkopt nie przyklei się dobrze do musu.
Kinga ga
16 czerwca 2022 at 10:25Dziękuję 😊
Kinga
15 czerwca 2022 at 16:35Tort z musem truskawkowy planuje przygotować na niedzielę. Czy tort z takim musem mogę złożyć w piątek, czy lepiej przygotować go w sobotę?
Magdalena Indyka
16 czerwca 2022 at 09:38Bez problemu możesz go złożyć w piątek! Zawsze tak robię i torty wychodzą pyszne 🙂 Nic się jeszcze nie zepsuło 🙂
Justyna
10 maja 2022 at 12:17Czy mus można dać na dolne piętro tortu piętrowego? Boje się czy nie będzie za ciężko dla niego?
Magdalena Indyka
10 maja 2022 at 13:00Polecam dać go wyżej 🙂 Można dać go do dolnego piętra, ale na górną warstwę. Proszę też zadbać o wsporniki, bo bez tego tort z musem siądzie pod ciężarem górnego tortu :).
Justyna
10 maja 2022 at 21:12A jaki poleciłaby Pani krem na sam spód?
Magdalena Indyka
12 maja 2022 at 09:27Tu są podane propozycje do kremu o smaku truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/smaki-kremow-do-tortu
Paulina
6 lipca 2022 at 13:203 x ubijalam śmietankę. 2x nie ubiła się a 3. Raz się zważyła… Zwariuje zaraz. Chłodzi się w zamrażarce kolejna śmietanka ale puree w tym czasie zaczęło tężeć. Bardzo delikatnie je podgrzałam do temp. Pokojowej. Czy jest ryzyko że krem nie stężeje przez taki zabieg? To było kilka sekund na najmniejszym gazie.
Magdalena Indyka
8 lipca 2022 at 17:01Spokojnie można podgrzać puree. Uważaj z tych chłodzeniem śmietanki w zamrażarce, aby nie zamrozić jej. Co kilka minut wstrząsaj pudełkiem. Śmietankę do musu nie ubijamy do końca na sztywno. Idealna jest taka ubita na 3/4. Będę niebawem nagrywać nowy film, gdzie pokażę dokładnie jaka ma być. Na starych filmach za bardzo ubijałam śmietankę.
Magda
22 grudnia 2022 at 22:59Jakiś czas temu robiłam ten mus, część zamrozilam, podpowiesz mi jak go prawidłowo rozmrozić? Jak z nim postępować?
Magdalena Indyka
23 grudnia 2022 at 00:07Jeśli zamroziłaś gotowy mus, tzn. puree ze śmietanką, to po rozmrożeniu i podgrzaniu zrobi Ci się płyn. Nie da się tego uratować. Jeśli zamroziłaś tylko puree bez żelatyny, to rozmrażasz puree w lodówce, potem podgrzewasz w garnuszku i dodajesz żelatynę. Możesz od razu wrzucić zamrożone puree i podgrzać do momentu wrzenia i dodać żelatynę.
Katarzyna
19 kwietnia 2022 at 10:54Witam, czy w ten mus można dać żelkę truskawkową? Czy żelkę lepiej dawać w kremy?
Magdalena Indyka
19 kwietnia 2022 at 19:19Jak najbardziej można do musu dać żelkę 🙂
Małgorzata
22 czerwca 2022 at 16:56Czy do musu można dodać świeże owoce?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2022 at 19:55Tak.
Agnieszka
19 stycznia 2022 at 18:47Czy zamiast rantu można włożyć biszkopt do tortownicy i wtedy nałożyć mus truskawkowy ?
Magdalena Indyka
20 stycznia 2022 at 13:51Tak 🙂 Tylko żeby ta tortownica przylegała do biszkoptu.
Krystyna
17 stycznia 2022 at 12:45Pani Magdaleno, a co w wegetarianami ? 🙂 mam coraz więcej wokół siebie przyjaciół, którzy są wege i nie tolerują żelatyny. Czy to się da zrobić z agarem?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2022 at 12:40Da się zrobić mus z agarem. Tylko mi kiedyś mus malinowy z agarem nie wyszedł i od tego czasu zaniechałam prób. Dlatego nie jestem w stanie pomóc z agarem.
AgaAga
28 stycznia 2023 at 13:31Wychodzi🙂 nigdy nie robiłam z żelatyną, więc nie mam porównania, ale z agarem jest stabilny 🙂 1 łyżeczkę agaru wymieszać z 3 łyżkami wody, gotować ok 2min (gdy zaczyna mocno gęstnieć dodać kilka łyżek musu). Potem zdjąć z palnika i dodawać po łyżce musi w temperaturze pokojowej, za każdą razem dokładnie mieszać. Ubić śmietanę, połączyć i gotowe 🙂
MartaMarta
14 czerwca 2021 at 17:26Witam,
jakiej żelatyny Pani używa? Takiej standardowej, którą zalewa się ciepłą wodą czy innej?
Magdalena Indyka
15 czerwca 2021 at 22:16Tak, daję żelatynę uniwersalną Dr Oetker. Ja zalewam zimną wodą żelatynę.
Magdalena
23 maja 2021 at 20:42Witam,
czy ten krem nadaje się do dekoracji muffinek?
Magdalena Indyka
25 maja 2021 at 16:25Można, ale to bardzo lejący krem zanim stężeje. Ładniej i prościej udekorować babeczki kremem truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/krem-truskawkowy/
Ola
29 sierpnia 2021 at 11:27Mus truskawkowy nie ściął się w plastikowym pojemniczku, tak jak powinien przez noc… Proporcji pilnowałam. Czy jeśli jeszcze dobę postoi w torcie jako przełożenie to jest szansa że się zetnie???? Tort gotowy do dekoracji a ja się boję że nie da się pokroić 😥
Magdalena Indyka
29 sierpnia 2021 at 12:08Mus był płynny? Jeśli tak to albo żelatyny było za mało, albo soku z truskawek było za dużo. Jeśli mus nie stężał po nocy w lodówce, to w torcie też nie stężeje.
Agata
22 kwietnia 2021 at 18:00Dzień dobry,
czy mogę do tego kremu dodać mascarpone? wtedy mniej żelatyny?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2021 at 00:28Tak.
mMartyna
19 kwietnia 2021 at 19:50witam czy jeśli mam zamrożone zblendowane truskawki zamrożone to nadają się do zrobienia musu ?
Magdalena Indyka
19 kwietnia 2021 at 21:45Tak.
Asia
28 lipca 2020 at 19:40Robiłam mus dwukrotnie i wyszedł mi bardzo stabilny i zastanawiam się czy wychodzi mi zbytnio „zbity”. Mało przypomina mus jak np. w ptasim mleczku. Czy tak ma być? Czy może daję za dużo żelatyny?
P.S Świetna strona! Przepisy uwielbiam 🙂
Magdalena Indyka
29 lipca 2020 at 16:47Może być tak, że za dużo. Ale jeszcze nikt się nie skarżył, że za mocno zbity jest. Raczej że nie chce stężeć :). Następnym razem daj 1-2 gr mniej żelatyny i zobacz jaki Ci wyjdzie.
Weronika
26 czerwca 2020 at 13:18Czy biszkopt można normalnie nasaczyc przy takim musie? 🙂
Magdalena Indyka
29 czerwca 2020 at 13:44Tak. Zawsze nasączam biszkopt przy musie.
Aleksandra
19 czerwca 2020 at 15:47Czy do musu przyklei się ciemny tynk z Pani przepisu ?
Magdalena Indyka
19 czerwca 2020 at 18:15Tak Nigdy nie miałam problemu z nałożeniem tynku z kremu maślanego na mus owocowy. Zawsze można zrobić ramkę z kremu maślanego i do środka wlać mus. Można też po zastygnięciu musu wyskrobać delikatnie brzeg i wypełnić 'dziurę’ kremem maślanym. Potem otynkować całość.
Aleksandra
18 stycznia 2021 at 20:08Witam. Czy zamiast zwykłej śmietanki 30 czy 36 % mogę dodać smuetanke roślinna w kartonie decor up?
Magdalena Indyka
19 stycznia 2021 at 22:28Nie znam tej śmietanki i trudno mi powiedzieć jaką konsystencję i stabilność ma po ubiciu.
Julia
10 czerwca 2020 at 09:56Pani Magdaleno, będę piekła tort o średnicy 25 cm, chce otrzymać z niego trzy blaty. Czy dobrze rozumiem, że muszę podwoić ilość kremu w przepisie aby przełożyć taki tort ? Pozdrawiam serdecznie.
Magdalena Indyka
10 czerwca 2020 at 12:56Tu jest przelicznik foremek, gdzie można obliczyć potrzebną ilość składników.
Edyta
8 czerwca 2020 at 17:20Czy do musu mogę wrzucić pokrojone truskawki?
Magdalena Indyka
8 czerwca 2020 at 20:24Można 🙂
Natalia
23 czerwca 2020 at 09:47Pani Madziu, czy ten mus nadawałby sie na wierzch sernika?
Magdalena Indyka
25 czerwca 2020 at 14:50Tak :).
Karolina
3 czerwca 2020 at 22:28Witam. Czy mogę zamiast z truskawek zrobić ten mus z mrożonych owoców leśnych? Czy proporcje pozostałych składników będą podobne? Pozdrawiam ?
Magdalena Indyka
3 czerwca 2020 at 22:45Tak, można dać owoce leśne 🙂 Proporcje te same 🙂
Karolina
4 czerwca 2020 at 11:12Dziękuję ? tak też myślałam ale wolałam się upewnić ? goście chwalą musy z Pani przepisów więc i tym razem musi się udać ? pozdrawiam K.
kasia.k
1 kwietnia 2020 at 11:48Pani Magdo czy wystarczy schładzać tort przełożony tym musem 8 godzin i dalej go kończyć?
Magdalena Indyka
1 kwietnia 2020 at 12:09Tak 🙂 Ważne aby mus był stabilny. 8 godzin powinno wystarczyć.
kasia.k
1 kwietnia 2020 at 12:24Dziękuję za odpowiedź ?
Karolina
29 maja 2020 at 17:25Zrobiłam ten mus i od ok.. 3h jest w lodowce. Wydaje mi się za rzadki (wyslalam filmik na facebooku) czy da się jeszcze uratowaac?
Magdalena Indyka
29 maja 2020 at 17:42Rozpuść łyżeczkę żelatyny w wodzie. Jak spęcznieje to rozpuść w kąpieli wodnej, aby zrobiła się płynna. Dodaj 1 łyżeczkę musu i energicznie wymieszaj. Zacznij miksować mus i dodaj tą masę z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Widocznie truskawki miały dużo wody.
AgaAga
20 czerwca 2020 at 16:26Witam! Czy mogę dać śmietanę 30 %?
Magdalena Indyka
22 czerwca 2020 at 10:34Tak. Dałabym wtedy 1-2 żelatyny więcej.
Aga
21 sierpnia 2019 at 11:34Witam. Chciałam powiedzieć że od niedawna robię torty i tylko na okazje rodzinne ale za każdym razem sięgam do pani przepisów i porad.Teraz będę robiła tort na moje 40-ste urodziny. chciałam żeby był przełożony musem truskawkowym(bo wszyscy sie nim zachwycamy)i brakuje mi czegoś drugiego ale proszę o radę co by to mogło być .Były już michały czarne i oreo:) I jeszcze pytanie odnośnie tarteletek czy mogę je wypełnić kremem dzień wcześniej (będą bez frużeliny) czy zmiękną?Bardzo dziękuję i pozdrawiam .
Magdalena Indyka
22 sierpnia 2019 at 14:33Do musu truskawkowego pasuje krem raffaello lub prosty krem czekoladowy. Tartaletki miękną nie tylko od kremu. Tu polecam krem ze śmietanki i mascarpone, który jest mniej wodnisty. Wilgoć w lodówce też zmiękcza ciasto. Polecam udekorowanie babeczek późnym wieczorem, aby długo ich nie przechowywać w lodówce.
aga
9 września 2019 at 11:26Dziękuję za szybką odpowiedz. Przegłosowany został krem czekoladowy. Mam tylko pytanie które przełożenie zrobić jako pierwsze czyli na dole . czekoladowe czy mus truskawkowy . Pozdrawiam
Magdalena Indyka
9 września 2019 at 13:02Ja zawsze daje najcięższe kremy na sam dół. Musy są stabilne z żelatyną, ale jak długo postoi w cieple to różnie może być. Dlatego krem czekoladowy zawsze staram się dać na sam dół 🙂
Aga
13 września 2019 at 17:34Witam. Właśnie mi się zwarzyl mus po dodaniu do śmietanki da się go uratować?
Magdalena Indyka
13 września 2019 at 18:17Podgrzać na parze wodnej, cały czas miksując, aż się ujednolici. Spróbuj potem jak to smakuje. Nigdy nie ratowałam musu i wydaje mi się, że może trzeba będzie dodać więcej żelatyny. Gdy mus się ujednolici włóż go do lodówki i co kilka minut sprawdzaj jego konsystencję. Jeśli po dwóch godzinach będzie nadal płynny to dodaj żelatynę.
Ewa
11 czerwca 2019 at 09:20Pani Magdo, czy przy przekładaniu biszkoptu tym musem trzeba robić rant ze śmietany i mascarpone, żeby nie wypłynął, czy nie jest to potrzebne?
Magdalena Indyka
11 czerwca 2019 at 19:37Rant robimy tylko z papieru do pieczenia. Wokół musu nie musimy robić rantu z kremu śmietankowego.
Magdalena Go
7 czerwca 2019 at 14:19Włożyłam właśnie mus do lodówki. Co jeśli się okaże że żelatyny jest zbyt mało? Dobic mascarpone?
Magdalena Indyka
7 czerwca 2019 at 17:56Dodałabym więcej żelatyny.
Judyta
26 października 2020 at 16:36Tyle przepisów przetestowałam kremów truskawkowych i nigdy nie byłam zadowolona… Właśnie zrobiłam mus truskawkowy z Pani przepisu jest rewelacyjny,.porostu pyszny…..polecam przepis
Magdalena Indyka
27 października 2020 at 12:34Super! Bardzo się cieszę. Robiłam krem truskawkowy i niestety taki krem jest słaby w smaku. Jak na razie jedynie mus jest najpyszniejszy 🙂
aNONIM
29 maja 2019 at 13:51WITAM, CHCIAŁABYM ZROBIĆ TORT PIERWSZE PRZEŁOŻENIE TO KREM TRUFLOWY, A DRUGIM PRZEŁOŻENIEM BYŁBY WŁAŚNIE MUS TRUSKAWKOWY. CZY WEDŁUG PANI TAKI TORT BĘDZIE WSPÓŁGRAŁ SMAKOWO?
Magdalena Indyka
30 maja 2019 at 14:59Wg mnie lepszy będzie mus malinowy 🙂 Robiłam z musem wiśniowym i było pysznie 🙂
Katarzyna
15 maja 2019 at 21:50Witam, czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową? wiadomo bez cukru dodatkowo, ale w jakiej ilosci?
Magdalena Indyka
16 maja 2019 at 23:34Można. Nie robiłam tego musu z galaretką, więc trudno mi powiedzieć ile. Na mojej grupie dziewczyny wspominały, że dają 1 opakowanie.
Aga
16 sierpnia 2018 at 15:07Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?
Magdalena Indyka
16 sierpnia 2018 at 15:27Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).
Ewelina
27 stycznia 2022 at 13:17Do tej pory robiłam raczej kremy maślane i mam zagwozdkę, czy nic nie stanie się z musem przez ten czas? Chciałabym zrobić mus i przełożyć tort w czwartek wieczorem (impreza w sobotę), ale właśnie obawiam się, że krem do tego czasu się zepsuje ze względu na owoce.
Magdalena Indyka
29 stycznia 2022 at 11:46Robię często musy z różnych owoców i nic się nie dzieje. Śmiało możesz zrobić w czwartek. Tu nie ma całych owoców, które mogłyby się zepsuć.
Anna
27 czerwca 2018 at 07:43Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??
Magdalena Indyka
27 czerwca 2018 at 10:46Podobne 🙂 Tu jest dokładny przepis: https://slodkipomysl.pl/mus-malinowy-do-tortu/
Ewelina
14 maja 2021 at 13:20Czy zamiast mrożonych truskawek mogę dać mrożone mango? Jakie wtedy proporcje
Magdalena Indyka
15 maja 2021 at 00:22Można dać. Ale nie wiem jakie proporcje dać, aby było pysznie i mus wyszedł stabilny.
Karolina
15 czerwca 2018 at 16:17A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?
Magdalena Indyka
15 czerwca 2018 at 16:22Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂
Karolina
15 czerwca 2018 at 16:29To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło
Olga
26 września 2019 at 11:26Dzień dobry a nie można musi wsądzić do lodówki i przełożyć później?jestem na etapie pieczenia biszkoptu a truskawki z żelatyna juz mi się chlodsa w lodowce