KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS TRUSKAWKOWY

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

Mus truskawkowy to pyszny, lekki krem truskawkowy do tortu i ciasta. Można go również podawać jako deser, który z chęcią spałaszują dzieci.
Mus truskawkowy jest bardzo kapryśny ;). Tutaj ilość żelatyny, zależy od ilości wody w truskawkach i użytej śmietanki. Ja robię mus na śmietance 36%, która konsystencją przypomina gęsty jogurt naturalny. Jeśli nie macie dostępu do takiej gęstej śmietanki możecie śmiało dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej. Polecam również krem z truskawek!

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na mus truskawkowy:
  • 450 g truskawek mrożonych/świeżych
  • 80 – 95 g cukru, do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny (16 g) + 4 łyżki zimnej wody*
  • 260 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
*Ilość żelatyny zależy od ilości wody w truskawkach. Po zmiksowaniu blenderem owoców otrzymałam ok 540 ml puree truskawkowego (wg mnie przy takiej ilości 5 łyżeczek żelatyny to maximum potrzebnej ilości).
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Mrożone truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree.
  3. Podgrzewamy ponownie puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymany sos truskawkowy. Warto na chwilę włożyć go do lodówki (ok 10-15 min), aby się trochę schłodził, ale nie stężał.
  4. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  5. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree truskawkowe i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  6. Gotowy mus truskawkowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  7. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  8. Wypieki z musem truskawkowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  9. Świeże truskawki miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.

 

Uwagi:
  1. Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 24 cm (grubość musu ok 1,5 cm).
    W formie o śr 22 cm mus będzie miał grubość ok 2 cm
    . Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z truskawkami: połączenia smakowe.

Smacznego 🙂

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

67 komentarzy

  • Odpowiedź
    MartaMarta
    14 czerwca 2021 at 17:26

    Witam,
    jakiej żelatyny Pani używa? Takiej standardowej, którą zalewa się ciepłą wodą czy innej?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2021 at 22:16

      Tak, daję żelatynę uniwersalną Dr Oetker. Ja zalewam zimną wodą żelatynę.

  • Odpowiedź
    Magdalena
    23 maja 2021 at 20:42

    Witam,
    czy ten krem nadaje się do dekoracji muffinek?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2021 at 16:25

      Można, ale to bardzo lejący krem zanim stężeje. Ładniej i prościej udekorować babeczki kremem truskawkowym: https://slodkipomysl.pl/krem-truskawkowy/

      • Odpowiedź
        Ola
        29 sierpnia 2021 at 11:27

        Mus truskawkowy nie ściął się w plastikowym pojemniczku, tak jak powinien przez noc… Proporcji pilnowałam. Czy jeśli jeszcze dobę postoi w torcie jako przełożenie to jest szansa że się zetnie???? Tort gotowy do dekoracji a ja się boję że nie da się pokroić 😥

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          29 sierpnia 2021 at 12:08

          Mus był płynny? Jeśli tak to albo żelatyny było za mało, albo soku z truskawek było za dużo. Jeśli mus nie stężał po nocy w lodówce, to w torcie też nie stężeje.

  • Odpowiedź
    Agata
    22 kwietnia 2021 at 18:00

    Dzień dobry,
    czy mogę do tego kremu dodać mascarpone? wtedy mniej żelatyny?

  • Odpowiedź
    mMartyna
    19 kwietnia 2021 at 19:50

    witam czy jeśli mam zamrożone zblendowane truskawki zamrożone to nadają się do zrobienia musu ?

  • Odpowiedź
    Asia
    28 lipca 2020 at 19:40

    Robiłam mus dwukrotnie i wyszedł mi bardzo stabilny i zastanawiam się czy wychodzi mi zbytnio „zbity”. Mało przypomina mus jak np. w ptasim mleczku. Czy tak ma być? Czy może daję za dużo żelatyny?
    P.S Świetna strona! Przepisy uwielbiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      29 lipca 2020 at 16:47

      Może być tak, że za dużo. Ale jeszcze nikt się nie skarżył, że za mocno zbity jest. Raczej że nie chce stężeć :). Następnym razem daj 1-2 gr mniej żelatyny i zobacz jaki Ci wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    26 czerwca 2020 at 13:18

    Czy biszkopt można normalnie nasaczyc przy takim musie? 🙂

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    19 czerwca 2020 at 15:47

    Czy do musu przyklei się ciemny tynk z Pani przepisu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 czerwca 2020 at 18:15

      Tak Nigdy nie miałam problemu z nałożeniem tynku z kremu maślanego na mus owocowy. Zawsze można zrobić ramkę z kremu maślanego i do środka wlać mus. Można też po zastygnięciu musu wyskrobać delikatnie brzeg i wypełnić ‚dziurę’ kremem maślanym. Potem otynkować całość.

      • Odpowiedź
        Aleksandra
        18 stycznia 2021 at 20:08

        Witam. Czy zamiast zwykłej śmietanki 30 czy 36 % mogę dodać smuetanke roślinna w kartonie decor up?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          19 stycznia 2021 at 22:28

          Nie znam tej śmietanki i trudno mi powiedzieć jaką konsystencję i stabilność ma po ubiciu.

  • Odpowiedź
    Julia
    10 czerwca 2020 at 09:56

    Pani Magdaleno, będę piekła tort o średnicy 25 cm, chce otrzymać z niego trzy blaty. Czy dobrze rozumiem, że muszę podwoić ilość kremu w przepisie aby przełożyć taki tort ? Pozdrawiam serdecznie.

  • Odpowiedź
    Edyta
    8 czerwca 2020 at 17:20

    Czy do musu mogę wrzucić pokrojone truskawki?

  • Odpowiedź
    Karolina
    3 czerwca 2020 at 22:28

    Witam. Czy mogę zamiast z truskawek zrobić ten mus z mrożonych owoców leśnych? Czy proporcje pozostałych składników będą podobne? Pozdrawiam ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 czerwca 2020 at 22:45

      Tak, można dać owoce leśne 🙂 Proporcje te same 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        4 czerwca 2020 at 11:12

        Dziękuję ? tak też myślałam ale wolałam się upewnić ? goście chwalą musy z Pani przepisów więc i tym razem musi się udać ? pozdrawiam K.

  • Odpowiedź
    kasia.k
    1 kwietnia 2020 at 11:48

    Pani Magdo czy wystarczy schładzać tort przełożony tym musem 8 godzin i dalej go kończyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      1 kwietnia 2020 at 12:09

      Tak 🙂 Ważne aby mus był stabilny. 8 godzin powinno wystarczyć.

      • Odpowiedź
        kasia.k
        1 kwietnia 2020 at 12:24

        Dziękuję za odpowiedź ?

        • Odpowiedź
          Karolina
          29 maja 2020 at 17:25

          Zrobiłam ten mus i od ok.. 3h jest w lodowce. Wydaje mi się za rzadki (wyslalam filmik na facebooku) czy da się jeszcze uratowaac?

          • Magdalena Indyka
            29 maja 2020 at 17:42

            Rozpuść łyżeczkę żelatyny w wodzie. Jak spęcznieje to rozpuść w kąpieli wodnej, aby zrobiła się płynna. Dodaj 1 łyżeczkę musu i energicznie wymieszaj. Zacznij miksować mus i dodaj tą masę z żelatyną. Dokładnie wymieszaj. Widocznie truskawki miały dużo wody.

    • Odpowiedź
      AgaAga
      20 czerwca 2020 at 16:26

      Witam! Czy mogę dać śmietanę 30 %?

  • Odpowiedź
    Aga
    21 sierpnia 2019 at 11:34

    Witam. Chciałam powiedzieć że od niedawna robię torty i tylko na okazje rodzinne ale za każdym razem sięgam do pani przepisów i porad.Teraz będę robiła tort na moje 40-ste urodziny. chciałam żeby był przełożony musem truskawkowym(bo wszyscy sie nim zachwycamy)i brakuje mi czegoś drugiego ale proszę o radę co by to mogło być .Były już michały czarne i oreo:) I jeszcze pytanie odnośnie tarteletek czy mogę je wypełnić kremem dzień wcześniej (będą bez frużeliny) czy zmiękną?Bardzo dziękuję i pozdrawiam .

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 sierpnia 2019 at 14:33

      Do musu truskawkowego pasuje krem raffaello lub prosty krem czekoladowy. Tartaletki miękną nie tylko od kremu. Tu polecam krem ze śmietanki i mascarpone, który jest mniej wodnisty. Wilgoć w lodówce też zmiękcza ciasto. Polecam udekorowanie babeczek późnym wieczorem, aby długo ich nie przechowywać w lodówce.

      • Odpowiedź
        aga
        9 września 2019 at 11:26

        Dziękuję za szybką odpowiedz. Przegłosowany został krem czekoladowy. Mam tylko pytanie które przełożenie zrobić jako pierwsze czyli na dole . czekoladowe czy mus truskawkowy . Pozdrawiam

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 września 2019 at 13:02

          Ja zawsze daje najcięższe kremy na sam dół. Musy są stabilne z żelatyną, ale jak długo postoi w cieple to różnie może być. Dlatego krem czekoladowy zawsze staram się dać na sam dół 🙂

          • Aga
            13 września 2019 at 17:34

            Witam. Właśnie mi się zwarzyl mus po dodaniu do śmietanki da się go uratować?

          • Magdalena Indyka
            13 września 2019 at 18:17

            Podgrzać na parze wodnej, cały czas miksując, aż się ujednolici. Spróbuj potem jak to smakuje. Nigdy nie ratowałam musu i wydaje mi się, że może trzeba będzie dodać więcej żelatyny. Gdy mus się ujednolici włóż go do lodówki i co kilka minut sprawdzaj jego konsystencję. Jeśli po dwóch godzinach będzie nadal płynny to dodaj żelatynę.

  • Odpowiedź
    Ewa
    11 czerwca 2019 at 09:20

    Pani Magdo, czy przy przekładaniu biszkoptu tym musem trzeba robić rant ze śmietany i mascarpone, żeby nie wypłynął, czy nie jest to potrzebne?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 czerwca 2019 at 19:37

      Rant robimy tylko z papieru do pieczenia. Wokół musu nie musimy robić rantu z kremu śmietankowego.

  • Odpowiedź
    Magdalena Go
    7 czerwca 2019 at 14:19

    Włożyłam właśnie mus do lodówki. Co jeśli się okaże że żelatyny jest zbyt mało? Dobic mascarpone?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 czerwca 2019 at 17:56

      Dodałabym więcej żelatyny.

      • Odpowiedź
        Judyta
        26 października 2020 at 16:36

        Tyle przepisów przetestowałam kremów truskawkowych i nigdy nie byłam zadowolona… Właśnie zrobiłam mus truskawkowy z Pani przepisu jest rewelacyjny,.porostu pyszny…..polecam przepis

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          27 października 2020 at 12:34

          Super! Bardzo się cieszę. Robiłam krem truskawkowy i niestety taki krem jest słaby w smaku. Jak na razie jedynie mus jest najpyszniejszy 🙂

  • Odpowiedź
    aNONIM
    29 maja 2019 at 13:51

    WITAM, CHCIAŁABYM ZROBIĆ TORT PIERWSZE PRZEŁOŻENIE TO KREM TRUFLOWY, A DRUGIM PRZEŁOŻENIEM BYŁBY WŁAŚNIE MUS TRUSKAWKOWY. CZY WEDŁUG PANI TAKI TORT BĘDZIE WSPÓŁGRAŁ SMAKOWO?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 maja 2019 at 14:59

      Wg mnie lepszy będzie mus malinowy 🙂 Robiłam z musem wiśniowym i było pysznie 🙂

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    15 maja 2019 at 21:50

    Witam, czy zamiast żelatyny mogę dodać galaretkę truskawkową? wiadomo bez cukru dodatkowo, ale w jakiej ilosci?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 maja 2019 at 23:34

      Można. Nie robiłam tego musu z galaretką, więc trudno mi powiedzieć ile. Na mojej grupie dziewczyny wspominały, że dają 1 opakowanie.

  • Odpowiedź
    Aga
    16 sierpnia 2018 at 15:07

    Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 sierpnia 2018 at 15:27

      Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).

  • Odpowiedź
    Anna
    27 czerwca 2018 at 07:43

    Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??

  • Odpowiedź
    Karolina
    15 czerwca 2018 at 16:17

    A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2018 at 16:22

      Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        15 czerwca 2018 at 16:29

        To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło

      • Odpowiedź
        Olga
        26 września 2019 at 11:26

        Dzień dobry a nie można musi wsądzić do lodówki i przełożyć później?jestem na etapie pieczenia biszkoptu a truskawki z żelatyna juz mi się chlodsa w lodowce

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          26 września 2019 at 12:13

          Nie można. Mus stężeje w lodówce i nie rozsmarujesz go na biszkopcie. Wyciągnij truskawki z żelatyną z lodówki i jeśli zacznie tężeć podgrzej chwilę, aby puree zrobiło się płynne i ponownie ostudź. Nie doprowadzaj do wrzenia.

  • Odpowiedź
    Waldemar
    8 czerwca 2018 at 10:15

    A po co najpierw podgrzewamy truskawki a później blendujemy? Nie można najpierw zblędować a później podgrzać

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2018 at 11:43

      Można. Ale mrożone łatwiej podgrzać, aby zmiękły. Nie każdy ma mocny sprzęt do rozdrabniania lodu. Świeże można przed podgrzewaniem zblendować. Nie ma problemu.

      • Odpowiedź
        Kasia
        22 maja 2020 at 21:12

        A czy do tego musu mogę dodać kawałki truskawek? Czy puszczą sok?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          22 maja 2020 at 22:41

          Można dać 🙂 W musie jest żelatyna i nawet jeśli truskawki puszczą sok, to nic nie powinno się stać.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    25 maja 2018 at 22:23

    Witam 🙂 Pani Magdo jeżeli użyje mrożonych truskawek to dodać więcej żelatyny czy tyle co w przepisie? I czy rozmrażać truskawki na ogniu zasypane cukrem czy normalnie ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2018 at 23:01

      Ja robiłam z mrożonych, więc żelatyny tule ile w przepisie. Zasypuję cukrem mrożone truskawki i rozmrażam na małym ogniu.

    Zostaw komentarz