KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS TRUSKAWKOWY

Lekki, słodki i bardzo truskawkowy mus do ciast i tortów. Można go również podawać jako słodki deser, który z chęcią spałaszują dzieci.
Mus truskawkowy jest bardzo kapryśny ;). Tutaj ilość żelatyny, zależy od ilości wody w truskawkach i użytej śmietanki. Ja robię mus na śmietance 36%, która konsystencją przypomina gęsty jogurt naturalny. Jeśli nie macie dostępu do takiej gęstej śmietanki możecie śmiało dodać 1 łyżeczkę żelatyny więcej. 

Składniki na mus truskawkowy:

  • 450 g truskawek mrożonych/świeżych
  • 100-110 g cukru trzcinowego, do smaku
  • 4 łyżeczki żelatyny + 4 łyżki zimnej wody*
  • 300 ml śmietany kremówki 36%

*Ilość żelatyny zależy od ilości wody w truskawkach. Po zblendowaniu owoców otrzymałam ok 550 ml puree truskawkowego (wg mnie przy takiej ilości 5 łyżeczek żelatyny to maximum potrzebnej ilości).

  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Truskawki umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy truskawki zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy truskawki, aby otrzymać gładkie puree.
  3. Podgrzewamy ponownie puree truskawkowe do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie całość, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy otrzymany sos truskawkowy. Możemy na chwilę włożyć go do lodówki (15-20 min).
  4. Przy pomocy miksera (wolniejsze obroty) ubijamy śmietankę na sztywny krem, ok 3 min. Odkładamy mikser. Następnie, dodajemy schłodzone puree truskawkowe i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Masa wyjdzie rzadka, ale tak ma być.
  5. Po dokładnym wymieszaniu wkładamy mus do lodówki. Sprawdzamy co jakiś czas konsystencję. Mus truskawkowy musi zgęstnieć na tyle, aby po wyłożeniu na ciasto nie spłynął z niego. Ale uważajmy, aby nie zgęstniał za bardzo!
  6. Deser lub ciasto z musem chłodzimy w lodówce przez całą noc

Uwagi:

  1. Musu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 24 cm.

Smacznego 🙂

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami?
Obserwuj mój profil na Instagramie.

W taki sam sposób można zrobić mus malinowy. Jednak w przypadku malin nie używamy blendera, tylko sitka, dzięki któremu pozbywamy się pestek. 

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

mus truskawkowy, krem truskawkowy, mus z truskawek, truskawki, krem do tortu

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

11 komentarzy

  • Odpowiedź
    Aga
    16 sierpnia 2018 at 15:07

    Potrzebuję przygotować tort na niedzielę. I tak się zastanawiam czy jeśli zaczne od piątku to wystarczy? W pt biszkopt, czekolady i Milky way w śmietańce. w sobotę rano mus i przełożenie i wieczorem dekoracja. Wytrzyma to wszystko czy radzidz Madxiu inaczej to zorganizować?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 sierpnia 2018 at 15:27

      Biszkopt upiecz w czwartek wieczorem (świeży gorzej się kroi). W piątek zrób kremy i ze spokojem przełóż tort. Tylko czekolady i batoniki rozpuść w śmietance w czwartek wieczorem, aby w piątek można było je ubić z mascarpone. Mus w piątek zrób. Tak przygotowany tort do lodówki na całą noc i w sobotę zostanie Ci tynkowanie i dekorowanie. Ja tak zawsze robię. Wtedy nie muszę latać jak szalona przy dzieciach, tylko na spokojnie :).

  • Odpowiedź
    Anna
    27 czerwca 2018 at 07:43

    Witam, czy jeśli będę robić z malin to takie same proporcje??

  • Odpowiedź
    Karolina
    15 czerwca 2018 at 16:17

    A czy można taki sam mus przygotować z agrestu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 czerwca 2018 at 16:22

      Nie robiłam takiego, ale spróbowałabym. Agrest na pewno też trzeba zmiksować blenderem, aby zmielić skórki. Przecedzić przez sitko. Nie wiem ile soku puści agrest i ile owoców będzie potrzebnych. Jeśli spróbujesz to chętnie się dowiem jak wyszedł 🙂 Pozdrawiam 🙂

      • Odpowiedź
        Karolina
        15 czerwca 2018 at 16:29

        To jutro próbuje z takich samych proporcji jak na truskawki i zobaczymy. Będę pisać co wyszło

  • Odpowiedź
    Waldemar
    8 czerwca 2018 at 10:15

    A po co najpierw podgrzewamy truskawki a później blendujemy? Nie można najpierw zblędować a później podgrzać

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 czerwca 2018 at 11:43

      Można. Ale mrożone łatwiej podgrzać, aby zmiękły. Nie każdy ma mocny sprzęt do rozdrabniania lodu. Świeże można przed podgrzewaniem zblendować. Nie ma problemu.

  • Odpowiedź
    Aleksandra
    25 maja 2018 at 22:23

    Witam 🙂 Pani Magdo jeżeli użyje mrożonych truskawek to dodać więcej żelatyny czy tyle co w przepisie? I czy rozmrażać truskawki na ogniu zasypane cukrem czy normalnie ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2018 at 23:01

      Ja robiłam z mrożonych, więc żelatyny tule ile w przepisie. Zasypuję cukrem mrożone truskawki i rozmrażam na małym ogniu.

  • Zostaw komentarz