KREM DO TORTU/ MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS MILKY WAY

mus milky way do tortu, mus z batonikami milky way, krem o smaku milky way,

Mus milky way do tortu to lżejsza, bez mascarpone, wersja kremu z batonikami Milky Way. Mus o smaku batoników Milky Way nadaje się do monoporcji.
Polecam do musu zrobić żelkę, np. malinową.
Zobacz również, inne pyszne musy do tortów i monoporcji

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na mus milky way (1 blat o śr 18 cm):
  • 90 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 100 g batoników Milky Way 
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej 
  1. W rondelku podgrzewamy kremówkę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone batoniki Milky Way. Dokładnie mieszamy, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Batoniki ciężko się rozpuszczają, dlatego miksujemy całość blenderem na gładką masę. Jeśli nie macie blendera można przez chwilę podgrzać masę na małym ogniu, aby batoniki szybciej się rozpuściły, ale jest to ciężkie. Można wtedy przecedzić masę przez sitko. Wyłączamy palnik.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Ponownie podgrzewamy masę z batonikami Milky Way w rondelku, aby była bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy do masy napęczniałą żelatynę. Mieszamy energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Studzimy masę. 
  4. Gdy masa z batonikami osiągnie temperaturę ok 34 stopni zaczynamy ubijać schłodzoną śmietankę za pomocą miksera (szybsze obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy śmietanki do końca. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łączące śmietankę z masą, powoduje warzenie się musu. Odkładamy mikser.
  5. Następnie, gdy masa z batonikami będzie miała temperaturę ok 28-30 stopni, łyżka po łyżce dodajemy ubitą śmietankę do masy z batonikami i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy masa połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
  6. Można dodać masę z batonikami do śmietanki, ale starajcie się wlać masę tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  7. Gotowy mus milky way od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem z batonikami Milky Way schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Musu z batonikami Milky Way z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 18 cm (wysokość musu ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek. Monoporcje – zrobiłam 12 półkul o śr 5 cm. 
  2. Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa musu z żelką ma trochę ponad 2 cm. 
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do musu milky way: połączenia smakowe.
  4. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 4,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 4 g dać np. 4,8 g, a to już prawie 5 g.

Smacznego 🙂

mus milky way, mus z batonikami milky way, przepis na mus do monoporcji, krem o smaku milky way do tortu,

mus milky way do tortu, mus z batonikami milky way, tort z musem milky way, krem o smaku milky way,

mus milky way, mus z batonikami milky way, przepis na mus do monoporcji, krem o smaku milky way do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

2 komentarze

  • Odpowiedź
    Magdalena
    8 grudnia 2022 at 01:07

    Witam uwielbiam Pani przepisy, piekę torty na rodzinne uroczystości: urodziny dzieci, dziadków i zawsze korzystam z Pani porad. Za Pani namową kupiłam już polecany przez Panią: nóż strunowy, rant do tortu. Ten mus brzmi wspaniale ale do jego zrobienia przydałby się jakiś termometr kuchenny. Może poleciła by Pani coś dobrego, z wcześniejszych produktów jestem bardzo zadowolona a nie stać mnie na próby na chybił trafił. Z góry serdecznie dziękuję. Magda

  • Zostaw komentarz