Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem z wiśni do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśni zadowoli każde podniebienie :). Mus wiśniowy połączyłam z kremem truflowym i oreo w torcie jednorożec. Zapraszam!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Mus wiśniowy:
- 180 g świeżych/mrożonych wiśni
- 30-35 g cukru, do smaku
- 2 łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki zimnej wody
- 120 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Mrożone wiśnie umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik.
- Za pomocą blendera miksujemy wiśnie, aż otrzymamy gładkie puree.
- Otrzymane puree gotujemy na małym ogniu do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Możemy na chwilę włożyć do lodówki (10-15 min), aby puree trochę się schłodziło, ale nie stężało za bardzo.
- W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree wiśniowe i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
- Gotowy mus wiśniowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem wiśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże, wydrylowane wiśnie miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
- Mus wiśniowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu z wiśni: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są wiśnie.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
24 komentarze
Ania
30 marca 2022 at 08:19Witam. Czy mogę do musu dodać mascarpone w momencie ubijania śmietanki? Będzie wtedy stabilniejszy?
Magdalena Indyka
30 marca 2022 at 20:54Mascarpone od razu ubijasz razem ze śmietanką, wtedy jest mniejsze ryzyko, że krem się zwarzy. Będzie stabilniejszy. Może też wyjść za gęsty, więc proszę uważać z ilością mascarpone.
Justyna
15 października 2021 at 22:12czy mus ze śmietnką ma być taki rzadki? zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale zapomniałam dodać trochę więcej żelatyny, bo użyłam 30% zamiast 36% ;< czy będzie ok? dodałam dodatkowo 2 x śmietan-fix
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:49Mus jest luźny po zrobieniu (ale nie zwarzony). Chyba że wyszło ci dużo więcej soku niż mi. Używam wiśni mrożonych z Hortex. Z innych firm mogą być bardziej soczyste i dadzą więcej puree. Jeśli dodałaś śmietan fix to powinno pomóc.
Ania
10 sierpnia 2021 at 03:11Czy mus malinowy wiśniowy i z białej czekolady będzie dobre połączenie do tortu
Magdalena Indyka
11 sierpnia 2021 at 11:52Tak 🙂
AngelikageAnlika
26 lutego 2021 at 15:47Witam,
Czy można ten krem połączyć z kremem z batoników kinder bueno?
Magdalena Indyka
26 lutego 2021 at 21:03Tak 🙂
Patrycja
12 sierpnia 2021 at 23:34Dzień dobry! Chciałam połączyć mus wiśniowy w torcie z kremami czekoladowym z żelka wiśniową i oreo. Czy musowa warstwa może być warstwą środkowa (czekoladowa z żelka na samym dole, oreo na samej górze)?
Pozdrawiam serdecznie!
Magdalena Indyka
13 sierpnia 2021 at 10:44Tak, może tak być 🙂
Iwona
20 lutego 2021 at 12:14czy w ten mus można włożyć żelkę lub frużelinę wiśniową?
Magdalena Indyka
20 lutego 2021 at 12:59Tak. Lepiej żelkę włożyć w mus.
Anna
10 stycznia 2021 at 17:53Czy ten Mus będzie nadawał. Się do monoporcji?
Magdalena Indyka
11 stycznia 2021 at 13:13Tak. Tylko pamiętaj że stabilność musu zależy też od śmietanki i ilości soku z wiśni. Inaczej wychodzi na śmietance 30% i na 36%, więc może się zdarzyć, że będziesz musiała dać o 1g więcej żelatyny.
Gosia
2 grudnia 2020 at 23:42Witam, czy wiśnie, które mam odłożone po nalewce nadają się aby zrobić taki mus? Czy lepiej użyć zwykłych?
Magdalena Indyka
3 grudnia 2020 at 11:31Nie robiłam z takich wiśni musu. One nie mają soku i chyba dobry mus z nich nie wyjdzie.
Weronika
14 listopada 2020 at 08:06Czy wokół musu należy zrobić 'rant’ aby mus nie wypłynął czy nie ma takiej potrzeby?
Dzisiaj będę robić ?
Magdalena Indyka
14 listopada 2020 at 11:50Ja nie robię. Ale wiem, że niektóre osoby robią rant z kremu maślanego wokół musu.
Izabela
9 lipca 2020 at 12:14Jeśli będę używać mrożonych wiśni to muszę je najpierw rozmrozić, czy takie mrożone mogę podgrzewać?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 23:32Nie rozmrażamy 🙂 Od razu z zamrażarki do rondelka :).
Beatata
22 maja 2020 at 09:45Mam pytanie 🙂 czy jeśli dziś wieczorem zrobię puree wiśniowe i wstawię do lodówki , a jutro rano podgrzeje dodam żelatyne i dopiero przystąpię do robienia musu to będzie ok? Czy leżakowanie w nocy jednak wpłynie na coś?
Pozdrawiam ! 🙂
Magdalena Indyka
22 maja 2020 at 11:01Będzie ok 🙂 Przez kilka godzin w lodówce nic się nie stanie 🙂
Karina
21 października 2020 at 16:58Witam, właśnie zaczęłam robić mus, zrobiłam puree wiśniowe i dodałam już żelatynę.
Dopiero się zorientowałam ze może mi się z tego zrobić galaretka, a torcik mam składać jutro. Czy takie puree mogę jutro podgrzać na nowo i dodać do ubitej śmietanki?
Magdalena Indyka
22 października 2020 at 00:34Można, ale nie możesz tego zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące. Podgrzej na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się płynna.