MUS WIŚNIOWY

by Magdalena Indyka
mus wiśniowy do tortu, mus z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus do monoporcji,
image_print

Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem z wiśni do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśni zadowoli każde podniebienie :). Mus wiśniowy połączyłam z kremem truflowym i oreo w torcie jednorożec. Zapraszam!

Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.

Składniki na ok 180 g puree z wiśni:

  • 170 g świeżych/mrożonych wiśni, bez pestek
  • 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku (opcjonalnie)
Mus wiśniowy:
  • 180 g puree z wiśni
  • 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 4 łyżki zimnej wody (40g) (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  • 115 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą wiśnie. Świeże wiśnie drylujemy, pozbywając się pestek.
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. Mrożone wiśnie umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy owoce, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku, mieszamy.
  4. Podgrzewamy wiśniowe puree do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree wiśniowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree z wiśni i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
  7. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  8. Gotowy mus wiśniowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  10. Wypieki z musem wiśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  11. Świeże, wydrylowane wiśnie, miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  12. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Mus wiśniowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
    Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z wiśni: połączenia smakowe
  3. Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej. Użyłam wiśni mrożonych Hortex. Wiśnie mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. Dlatego ważna jest ilość otrzymanego puree od ilości owoców.
  4. Puree z wiśni nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne. 
  5. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 8,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 8 g dać np. 8,8 g, a to już prawie 9 g.
  6. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 180 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g). 

Smacznego 🙂

mus wiśniowy do tortu, mus z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus do monoporcji,

mus wiśniowy do tortu, mus z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, przepis na mus do tortu,

mus wiśniowy do tortu, krem wiśniowy, mus do monoporcji,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

38 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Paulina J
Paulina J
1 rok temu

Czy na taki mus można wyłożyć mrożone wiśnie w całości? czy rozpuszczą mus?

Katarzyna
Katarzyna
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
11 miesięcy temu

Czy na większą średnicę muszę przeliczyć i mus i puree? Dziękuję za odpowiedź

J
J
1 rok temu

Przepraszam, nie rozumiem jednej rzeczy: jeśli chodzi o kremówkę to ma być to 115 mililitrów czy gramów? ten ukośnik w zapisie mnie zastanawia 🙂

Ewela
Ewela
1 rok temu

Witam, nie jadam żelatyny. Co mogę użyć w zamian za nią? Może agar? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję 🙂

Natalia
Natalia
2 lat temu

Można zamienić żelatyne na galaretkę? W jakich proporcjach? 🙂

Ania
Ania
2 lat temu

Witam. Czy mogę do musu dodać mascarpone w momencie ubijania śmietanki? Będzie wtedy stabilniejszy?

Justyna
Justyna
3 lat temu

czy mus ze śmietnką ma być taki rzadki? zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale zapomniałam dodać trochę więcej żelatyny, bo użyłam 30% zamiast 36% ;< czy będzie ok? dodałam dodatkowo 2 x śmietan-fix

Ania
Ania
3 lat temu

Czy mus malinowy wiśniowy i z białej czekolady będzie dobre połączenie do tortu

AngelikageAnlika
AngelikageAnlika
3 lat temu

Witam,
Czy można ten krem połączyć z kremem z batoników kinder bueno?

Patrycja
Patrycja
Odpowiedz na  AngelikageAnlika
3 lat temu

Dzień dobry! Chciałam połączyć mus wiśniowy w torcie z kremami czekoladowym z żelka wiśniową i oreo. Czy musowa warstwa może być warstwą środkowa (czekoladowa z żelka na samym dole, oreo na samej górze)?
Pozdrawiam serdecznie!

Iwona
Iwona
3 lat temu

czy w ten mus można włożyć żelkę lub frużelinę wiśniową?

Anna
Anna
4 lat temu

Czy ten Mus będzie nadawał. Się do monoporcji?

Gosia
Gosia
4 lat temu

Witam, czy wiśnie, które mam odłożone po nalewce nadają się aby zrobić taki mus? Czy lepiej użyć zwykłych?

Olgalga glga
Olgalga glga
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Dzien dobry, wpisalam w przeliczniku żelatynę, z 8 g, żeby przeliczylo na tortownice o sr 24,wynik jest taki że powinnam jej dać 18 g, czy to nie będzie za dużo? Prawie całe opakowanie? Pozdrawiam serdecznie

Weronika
Weronika
4 lat temu

Czy wokół musu należy zrobić 'rant’ aby mus nie wypłynął czy nie ma takiej potrzeby?
Dzisiaj będę robić ?

Izabela
Izabela
4 lat temu

Jeśli będę używać mrożonych wiśni to muszę je najpierw rozmrozić, czy takie mrożone mogę podgrzewać?

Beatata
Beatata
4 lat temu

Mam pytanie 🙂 czy jeśli dziś wieczorem zrobię puree wiśniowe i wstawię do lodówki , a jutro rano podgrzeje dodam żelatyne i dopiero przystąpię do robienia musu to będzie ok? Czy leżakowanie w nocy jednak wpłynie na coś?
Pozdrawiam ! 🙂

Gpsia
Gpsia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
9 dni temu

Dzień dobry, mam pytanie 🙂 gdybym chcials dodać mascarpone do tego musu, to ile go bezpiecznie dodać na te proporcje jakie Pani podała ze śmietana?

Karina
Karina
Odpowiedz na  Beatata
4 lat temu

Witam, właśnie zaczęłam robić mus, zrobiłam puree wiśniowe i dodałam już żelatynę.
Dopiero się zorientowałam ze może mi się z tego zrobić galaretka, a torcik mam składać jutro. Czy takie puree mogę jutro podgrzać na nowo i dodać do ubitej śmietanki?

38
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!