MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS WIŚNIOWY

mus wiśniowy do tortu, mus z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus do monoporcji,

Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem z wiśni do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśni zadowoli każde podniebienie :). Mus wiśniowy połączyłam z kremem truflowym i oreo w torcie jednorożec. Zapraszam!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki na ok 180 g puree z wiśni:

  • 170 g świeżych/mrożonych wiśni, bez pestek
  • 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku (opcjonalnie)
Mus wiśniowy:
  • 180 g puree z wiśni
  • 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody (żelatyna ważona na wadze jubilerskiej)
  • 115 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą wiśnie. Świeże wiśnie drylujemy, pozbywając się pestek.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. Mrożone wiśnie umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy owoce, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku, mieszamy.
  4. Otrzymanego puree (180 g) ponownie podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
    Puree wiśniowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree z wiśni i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
  7. Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką. 
  8. Gotowy mus wiśniowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  10. Wypieki z musem wiśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  11. Świeże, wydrylowane wiśnie, miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
  12. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Mus wiśniowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
    Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. 
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z wiśni: połączenia smakowe.
  3. Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej. Użyłam wiśni mrożonych Hortex. Wiśnie mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. Dlatego ważna jest ilość otrzymanego puree od ilości owoców.
  4. Puree z wiśni nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne. 
  5. Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 8,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 8 g dać np. 8,8 g, a to już prawie 9 g.
  6. Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 180 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g). 

Smacznego 🙂

mus wiśniowy do tortu, mus z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus do monoporcji,

mus wiśniowy do tortu, mus z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, przepis na mus do tortu,

mus wiśniowy do tortu, krem wiśniowy, mus do monoporcji,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

30 komentarzy

  • Odpowiedź
    J
    24 kwietnia 2023 at 22:49

    Przepraszam, nie rozumiem jednej rzeczy: jeśli chodzi o kremówkę to ma być to 115 mililitrów czy gramów? ten ukośnik w zapisie mnie zastanawia 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 kwietnia 2023 at 09:18

      Ma być 115 ml lub gramów 🙂 Ja od dłuższego czasu ważę składniki płynne na wadze. Przy śmietance różnica między gramami a mililitrami jest niewielka.

  • Odpowiedź
    Ewela
    2 marca 2023 at 11:48

    Witam, nie jadam żelatyny. Co mogę użyć w zamian za nią? Może agar? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję 🙂

  • Odpowiedź
    Natalia
    14 lipca 2022 at 22:23

    Można zamienić żelatyne na galaretkę? W jakich proporcjach? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 lipca 2022 at 18:19

      Można, ale nie znam idealnych proporcji, bo nigdy nie robiłam musu z galaretką.

  • Odpowiedź
    Ania
    30 marca 2022 at 08:19

    Witam. Czy mogę do musu dodać mascarpone w momencie ubijania śmietanki? Będzie wtedy stabilniejszy?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 marca 2022 at 20:54

      Mascarpone od razu ubijasz razem ze śmietanką, wtedy jest mniejsze ryzyko, że krem się zwarzy. Będzie stabilniejszy. Może też wyjść za gęsty, więc proszę uważać z ilością mascarpone.

  • Odpowiedź
    Justyna
    15 października 2021 at 22:12

    czy mus ze śmietnką ma być taki rzadki? zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale zapomniałam dodać trochę więcej żelatyny, bo użyłam 30% zamiast 36% ;< czy będzie ok? dodałam dodatkowo 2 x śmietan-fix

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 października 2021 at 21:49

      Mus jest luźny po zrobieniu (ale nie zwarzony). Chyba że wyszło ci dużo więcej soku niż mi. Używam wiśni mrożonych z Hortex. Z innych firm mogą być bardziej soczyste i dadzą więcej puree. Jeśli dodałaś śmietan fix to powinno pomóc.

  • Odpowiedź
    Ania
    10 sierpnia 2021 at 03:11

    Czy mus malinowy wiśniowy i z białej czekolady będzie dobre połączenie do tortu

  • Odpowiedź
    AngelikageAnlika
    26 lutego 2021 at 15:47

    Witam,
    Czy można ten krem połączyć z kremem z batoników kinder bueno?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 lutego 2021 at 21:03

      Tak 🙂

    • Odpowiedź
      Patrycja
      12 sierpnia 2021 at 23:34

      Dzień dobry! Chciałam połączyć mus wiśniowy w torcie z kremami czekoladowym z żelka wiśniową i oreo. Czy musowa warstwa może być warstwą środkowa (czekoladowa z żelka na samym dole, oreo na samej górze)?
      Pozdrawiam serdecznie!

  • Odpowiedź
    Iwona
    20 lutego 2021 at 12:14

    czy w ten mus można włożyć żelkę lub frużelinę wiśniową?

  • Odpowiedź
    Anna
    10 stycznia 2021 at 17:53

    Czy ten Mus będzie nadawał. Się do monoporcji?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 stycznia 2021 at 13:13

      Tak. Tylko pamiętaj że stabilność musu zależy też od śmietanki i ilości soku z wiśni. Inaczej wychodzi na śmietance 30% i na 36%, więc może się zdarzyć, że będziesz musiała dać o 1g więcej żelatyny.

  • Odpowiedź
    Gosia
    2 grudnia 2020 at 23:42

    Witam, czy wiśnie, które mam odłożone po nalewce nadają się aby zrobić taki mus? Czy lepiej użyć zwykłych?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 grudnia 2020 at 11:31

      Nie robiłam z takich wiśni musu. One nie mają soku i chyba dobry mus z nich nie wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    14 listopada 2020 at 08:06

    Czy wokół musu należy zrobić 'rant’ aby mus nie wypłynął czy nie ma takiej potrzeby?
    Dzisiaj będę robić ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 listopada 2020 at 11:50

      Ja nie robię. Ale wiem, że niektóre osoby robią rant z kremu maślanego wokół musu.

  • Odpowiedź
    Izabela
    9 lipca 2020 at 12:14

    Jeśli będę używać mrożonych wiśni to muszę je najpierw rozmrozić, czy takie mrożone mogę podgrzewać?

  • Odpowiedź
    Beatata
    22 maja 2020 at 09:45

    Mam pytanie 🙂 czy jeśli dziś wieczorem zrobię puree wiśniowe i wstawię do lodówki , a jutro rano podgrzeje dodam żelatyne i dopiero przystąpię do robienia musu to będzie ok? Czy leżakowanie w nocy jednak wpłynie na coś?
    Pozdrawiam ! 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 maja 2020 at 11:01

      Będzie ok 🙂 Przez kilka godzin w lodówce nic się nie stanie 🙂

    • Odpowiedź
      Karina
      21 października 2020 at 16:58

      Witam, właśnie zaczęłam robić mus, zrobiłam puree wiśniowe i dodałam już żelatynę.
      Dopiero się zorientowałam ze może mi się z tego zrobić galaretka, a torcik mam składać jutro. Czy takie puree mogę jutro podgrzać na nowo i dodać do ubitej śmietanki?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 października 2020 at 00:34

        Można, ale nie możesz tego zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące. Podgrzej na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się płynna.

    Zostaw komentarz