Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem z wiśni do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśni zadowoli każde podniebienie :). Mus wiśniowy połączyłam z kremem truflowym i oreo w torcie jednorożec. Zapraszam!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na ok 180 g puree z wiśni:
- 170 g świeżych/mrożonych wiśni, bez pestek
- 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku (opcjonalnie)
Mus wiśniowy:
- 180 g puree z wiśni
- 8 g żelatyny + 2 łyżki zimnej wody (żelatyna ważona na wadze jubilerskiej)
- 115 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą wiśnie. Świeże wiśnie drylujemy, pozbywając się pestek.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- Mrożone wiśnie umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy owoce, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku, mieszamy.
- Otrzymanego puree (180 g) ponownie podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Puree wiśniowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy. -
W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree z wiśni i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus wiśniowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem wiśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże, wydrylowane wiśnie, miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Mus wiśniowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. - Sprawdź jakie kremy pasują do musu z wiśni: połączenia smakowe.
- Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej. Użyłam wiśni mrożonych Hortex. Wiśnie mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. Dlatego ważna jest ilość otrzymanego puree od ilości owoców.
- Puree z wiśni nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 8,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 8 g dać np. 8,8 g, a to już prawie 9 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 180 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
30 komentarzy
J
24 kwietnia 2023 at 22:49Przepraszam, nie rozumiem jednej rzeczy: jeśli chodzi o kremówkę to ma być to 115 mililitrów czy gramów? ten ukośnik w zapisie mnie zastanawia 🙂
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2023 at 09:18Ma być 115 ml lub gramów 🙂 Ja od dłuższego czasu ważę składniki płynne na wadze. Przy śmietance różnica między gramami a mililitrami jest niewielka.
Ewela
2 marca 2023 at 11:48Witam, nie jadam żelatyny. Co mogę użyć w zamian za nią? Może agar? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję 🙂
Magdalena Indyka
3 marca 2023 at 09:57Niestety nie używam agaru i nie wiem w jakiej ilości go dać.
Natalia
14 lipca 2022 at 22:23Można zamienić żelatyne na galaretkę? W jakich proporcjach? 🙂
Magdalena Indyka
15 lipca 2022 at 18:19Można, ale nie znam idealnych proporcji, bo nigdy nie robiłam musu z galaretką.
Ania
30 marca 2022 at 08:19Witam. Czy mogę do musu dodać mascarpone w momencie ubijania śmietanki? Będzie wtedy stabilniejszy?
Magdalena Indyka
30 marca 2022 at 20:54Mascarpone od razu ubijasz razem ze śmietanką, wtedy jest mniejsze ryzyko, że krem się zwarzy. Będzie stabilniejszy. Może też wyjść za gęsty, więc proszę uważać z ilością mascarpone.
Justyna
15 października 2021 at 22:12czy mus ze śmietnką ma być taki rzadki? zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale zapomniałam dodać trochę więcej żelatyny, bo użyłam 30% zamiast 36% ;< czy będzie ok? dodałam dodatkowo 2 x śmietan-fix
Magdalena Indyka
22 października 2021 at 21:49Mus jest luźny po zrobieniu (ale nie zwarzony). Chyba że wyszło ci dużo więcej soku niż mi. Używam wiśni mrożonych z Hortex. Z innych firm mogą być bardziej soczyste i dadzą więcej puree. Jeśli dodałaś śmietan fix to powinno pomóc.
Ania
10 sierpnia 2021 at 03:11Czy mus malinowy wiśniowy i z białej czekolady będzie dobre połączenie do tortu
Magdalena Indyka
11 sierpnia 2021 at 11:52Tak 🙂
AngelikageAnlika
26 lutego 2021 at 15:47Witam,
Czy można ten krem połączyć z kremem z batoników kinder bueno?
Magdalena Indyka
26 lutego 2021 at 21:03Tak 🙂
Patrycja
12 sierpnia 2021 at 23:34Dzień dobry! Chciałam połączyć mus wiśniowy w torcie z kremami czekoladowym z żelka wiśniową i oreo. Czy musowa warstwa może być warstwą środkowa (czekoladowa z żelka na samym dole, oreo na samej górze)?
Pozdrawiam serdecznie!
Magdalena Indyka
13 sierpnia 2021 at 10:44Tak, może tak być 🙂
Iwona
20 lutego 2021 at 12:14czy w ten mus można włożyć żelkę lub frużelinę wiśniową?
Magdalena Indyka
20 lutego 2021 at 12:59Tak. Lepiej żelkę włożyć w mus.
Anna
10 stycznia 2021 at 17:53Czy ten Mus będzie nadawał. Się do monoporcji?
Magdalena Indyka
11 stycznia 2021 at 13:13Tak. Tylko pamiętaj że stabilność musu zależy też od śmietanki i ilości soku z wiśni. Inaczej wychodzi na śmietance 30% i na 36%, więc może się zdarzyć, że będziesz musiała dać o 1g więcej żelatyny.
Gosia
2 grudnia 2020 at 23:42Witam, czy wiśnie, które mam odłożone po nalewce nadają się aby zrobić taki mus? Czy lepiej użyć zwykłych?
Magdalena Indyka
3 grudnia 2020 at 11:31Nie robiłam z takich wiśni musu. One nie mają soku i chyba dobry mus z nich nie wyjdzie.
Weronika
14 listopada 2020 at 08:06Czy wokół musu należy zrobić 'rant’ aby mus nie wypłynął czy nie ma takiej potrzeby?
Dzisiaj będę robić ?
Magdalena Indyka
14 listopada 2020 at 11:50Ja nie robię. Ale wiem, że niektóre osoby robią rant z kremu maślanego wokół musu.
Izabela
9 lipca 2020 at 12:14Jeśli będę używać mrożonych wiśni to muszę je najpierw rozmrozić, czy takie mrożone mogę podgrzewać?
Magdalena Indyka
9 lipca 2020 at 23:32Nie rozmrażamy 🙂 Od razu z zamrażarki do rondelka :).
Beatata
22 maja 2020 at 09:45Mam pytanie 🙂 czy jeśli dziś wieczorem zrobię puree wiśniowe i wstawię do lodówki , a jutro rano podgrzeje dodam żelatyne i dopiero przystąpię do robienia musu to będzie ok? Czy leżakowanie w nocy jednak wpłynie na coś?
Pozdrawiam ! 🙂
Magdalena Indyka
22 maja 2020 at 11:01Będzie ok 🙂 Przez kilka godzin w lodówce nic się nie stanie 🙂
Karina
21 października 2020 at 16:58Witam, właśnie zaczęłam robić mus, zrobiłam puree wiśniowe i dodałam już żelatynę.
Dopiero się zorientowałam ze może mi się z tego zrobić galaretka, a torcik mam składać jutro. Czy takie puree mogę jutro podgrzać na nowo i dodać do ubitej śmietanki?
Magdalena Indyka
22 października 2020 at 00:34Można, ale nie możesz tego zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące. Podgrzej na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się płynna.