KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS WIŚNIOWY

mus wiśniowy, mus z wiśni, krem z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus wiśniowy do tortu,

Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem z wiśni do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśni zadowoli każde podniebienie :). Mus wiśniowy połączyłam z kremem truflowym i oreo w torcie jednorożec. Zapraszam!

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Mus wiśniowy:

  • 180 g świeżych/mrożonych wiśni
  • 30-35 g cukru, do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki zimnej wody
  • 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Mrożone wiśnie umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik.
  3. Za pomocą blendera miksujemy wiśnie, aż otrzymamy gładkie puree.
  4. Otrzymane puree gotujemy na małym ogniu do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Możemy na chwilę włożyć do lodówki (10-15 min), aby puree trochę się schłodziło, ale nie stężało za bardzo.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy puree musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2-3 turach, dodajemy schłodzone puree i mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus wiśniowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem wiśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże, wydrylowane wiśnie miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Mus wiśniowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z wiśni: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są wiśnie.

Smacznego 🙂

mus wiśniowy, mus z wiśni, krem z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus wiśniowy do tortu,

mus wiśniowy, mus z wiśni, krem z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus wiśniowy do tortu,

Polecam również:

tort szwarcwaldzki, czarny las, tort z wiśniami, krem śmietankowy, wiśnie, czekolada,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    AngelikageAnlika
    26 lutego 2021 at 15:47

    Witam,
    Czy można ten krem połączyć z kremem z batoników kinder bueno?

  • Odpowiedź
    Iwona
    20 lutego 2021 at 12:14

    czy w ten mus można włożyć żelkę lub frużelinę wiśniową?

  • Odpowiedź
    Anna
    10 stycznia 2021 at 17:53

    Czy ten Mus będzie nadawał. Się do monoporcji?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 stycznia 2021 at 13:13

      Tak. Tylko pamiętaj że stabilność musu zależy też od śmietanki i ilości soku z wiśni. Inaczej wychodzi na śmietance 30% i na 36%, więc może się zdarzyć, że będziesz musiała dać o 1g więcej żelatyny.

  • Odpowiedź
    Gosia
    2 grudnia 2020 at 23:42

    Witam, czy wiśnie, które mam odłożone po nalewce nadają się aby zrobić taki mus? Czy lepiej użyć zwykłych?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 grudnia 2020 at 11:31

      Nie robiłam z takich wiśni musu. One nie mają soku i chyba dobry mus z nich nie wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    14 listopada 2020 at 08:06

    Czy wokół musu należy zrobić ‘rant’ aby mus nie wypłynął czy nie ma takiej potrzeby?
    Dzisiaj będę robić ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 listopada 2020 at 11:50

      Ja nie robię. Ale wiem, że niektóre osoby robią rant z kremu maślanego wokół musu.

  • Odpowiedź
    Izabela
    9 lipca 2020 at 12:14

    Jeśli będę używać mrożonych wiśni to muszę je najpierw rozmrozić, czy takie mrożone mogę podgrzewać?

  • Odpowiedź
    Beatata
    22 maja 2020 at 09:45

    Mam pytanie 🙂 czy jeśli dziś wieczorem zrobię puree wiśniowe i wstawię do lodówki , a jutro rano podgrzeje dodam żelatyne i dopiero przystąpię do robienia musu to będzie ok? Czy leżakowanie w nocy jednak wpłynie na coś?
    Pozdrawiam ! 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 maja 2020 at 11:01

      Będzie ok 🙂 Przez kilka godzin w lodówce nic się nie stanie 🙂

    • Odpowiedź
      Karina
      21 października 2020 at 16:58

      Witam, właśnie zaczęłam robić mus, zrobiłam puree wiśniowe i dodałam już żelatynę.
      Dopiero się zorientowałam ze może mi się z tego zrobić galaretka, a torcik mam składać jutro. Czy takie puree mogę jutro podgrzać na nowo i dodać do ubitej śmietanki?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 października 2020 at 00:34

        Można, ale nie możesz tego zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące. Podgrzej na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się płynna.

    Zostaw komentarz