Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem z wiśni do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśni zadowoli każde podniebienie :). Mus wiśniowy połączyłam z kremem truflowym i oreo w torcie jednorożec. Zapraszam!
Ważne: Owoce są różne. Raz puszczą mniej soku, a za drugim razem więcej. Wtedy też trzeba dopasować odpowiednią ilość żelatyny. Dlatego w przepisie nie jest ważna dokładna ilość owoców, ale ilość otrzymanego puree. Jeśli wyjdzie wam więcej puree, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie mniej, to trzeba dorobić brakującą ilość.
Składniki na ok 180 g puree z wiśni:
- 170 g świeżych/mrożonych wiśni, bez pestek
- 25-30 g cukru lub więcej, do smaku
- 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku (opcjonalnie)
Mus wiśniowy:
- 180 g puree z wiśni
- 8 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2-3 łyżki zimnej wody (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
- 115 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Ilość cukru zależy od tego jak słodkie będą wiśnie. Świeże wiśnie drylujemy, pozbywając się pestek.
- Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
- Mrożone wiśnie umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik. Blenderem miksujemy owoce, aż otrzymamy gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny do smaku, mieszamy.
- Podgrzewamy wiśniowe puree do momentu wrzenia. Następnie zdejmujemy rondelek z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia.
Puree wiśniowe nie może być ciepłe, ponieważ ubita śmietanka się zwarzy. -
W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
Odkładamy mikser. - Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonego puree z wiśni i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy puree połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Można go na chwilę włożyć do lodówki, aby lekko stężał, zanim wyłożycie go na biszkopt (jeśli boicie się, że wam spłynie z biszkoptu).
- Można dodać puree do śmietanki, ale starajcie się wlać puree tak, by spłynęło po ściance miski i delikatnie połączyło się ze śmietanką.
- Gotowy mus wiśniowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
- Wypieki z musem wiśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Świeże, wydrylowane wiśnie, miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Mus wiśniowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
Jeśli chcecie grubszą warstwę musu wystarczy podzielić ilość składników przez 15 (1,5 cm) i pomnożyć np. przez 20 (2 cm). Grubość 1,5 cm jest idealna do żelki/chrupki o grubości ok 7 mm, wtedy warstwa kremu z żelka ma trochę ponad 2 cm. - Sprawdź jakie kremy pasują do musu z wiśni: połączenia smakowe
- Mrożonych wiśni nie rozmrażamy wcześniej. Użyłam wiśni mrożonych Hortex. Wiśnie mrożone z innych firm mogą dać więcej lub mniej soku. Dlatego ważna jest ilość otrzymanego puree od ilości owoców.
- Puree z wiśni nie trzeba przecedzać przez sitko. Po użyciu blendera skórki nie są wyczuwalne.
- Żelatynę ważyłam na wadze jubilerskiej, tzn, że dałam dokładnie 8,1 g. Polecam taką wagę gdy musimy odmierzyć dokładną ilość żelatyny, ponieważ zwykła waga kuchenna nie odmierza szczegółowo i możemy zamiast 8 g dać np. 8,8 g, a to już prawie 9 g.
- Jeśli wyjdzie Wam więcej puree niż 180 g, to odejmijcie nadmiar. Jeśli wyjdzie za mało to wrzućcie trochę owoców i zmiksujcie (mrożone owoce w puree trzeba podgrzać, aby zmiękły). Jeśli zabraknie owoców można dodać trochę wody (dodaję w takich przypadkach max 10 g).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
36 komentarzy
Czy na taki mus można wyłożyć mrożone wiśnie w całości? czy rozpuszczą mus?
Można włożyć wiśnie do musu. Nie rozpuszczą go. Często wkładam zamrożoną żelkę do musu i jest ok.
Czy na większą średnicę muszę przeliczyć i mus i puree? Dziękuję za odpowiedź
Tak, przeliczamy każdy składnik musu. Również ilość otrzymanego puree.
Przepraszam, nie rozumiem jednej rzeczy: jeśli chodzi o kremówkę to ma być to 115 mililitrów czy gramów? ten ukośnik w zapisie mnie zastanawia 🙂
Ma być 115 ml lub gramów 🙂 Ja od dłuższego czasu ważę składniki płynne na wadze. Przy śmietance różnica między gramami a mililitrami jest niewielka.
Witam, nie jadam żelatyny. Co mogę użyć w zamian za nią? Może agar? Jeśli tak to w jakich proporcjach? Z góry dziękuję 🙂
Niestety nie używam agaru i nie wiem w jakiej ilości go dać.
Można zamienić żelatyne na galaretkę? W jakich proporcjach? 🙂
Można, ale nie znam idealnych proporcji, bo nigdy nie robiłam musu z galaretką.
Witam. Czy mogę do musu dodać mascarpone w momencie ubijania śmietanki? Będzie wtedy stabilniejszy?
Mascarpone od razu ubijasz razem ze śmietanką, wtedy jest mniejsze ryzyko, że krem się zwarzy. Będzie stabilniejszy. Może też wyjść za gęsty, więc proszę uważać z ilością mascarpone.
czy mus ze śmietnką ma być taki rzadki? zrobiłam wszystko tak jak w przepisie, ale zapomniałam dodać trochę więcej żelatyny, bo użyłam 30% zamiast 36% ;< czy będzie ok? dodałam dodatkowo 2 x śmietan-fix
Mus jest luźny po zrobieniu (ale nie zwarzony). Chyba że wyszło ci dużo więcej soku niż mi. Używam wiśni mrożonych z Hortex. Z innych firm mogą być bardziej soczyste i dadzą więcej puree. Jeśli dodałaś śmietan fix to powinno pomóc.
Czy mus malinowy wiśniowy i z białej czekolady będzie dobre połączenie do tortu
Tak 🙂
Witam,
Czy można ten krem połączyć z kremem z batoników kinder bueno?
Tak 🙂
Dzień dobry! Chciałam połączyć mus wiśniowy w torcie z kremami czekoladowym z żelka wiśniową i oreo. Czy musowa warstwa może być warstwą środkowa (czekoladowa z żelka na samym dole, oreo na samej górze)?
Pozdrawiam serdecznie!
Tak, może tak być 🙂
czy w ten mus można włożyć żelkę lub frużelinę wiśniową?
Tak. Lepiej żelkę włożyć w mus.
Czy ten Mus będzie nadawał. Się do monoporcji?
Tak. Tylko pamiętaj że stabilność musu zależy też od śmietanki i ilości soku z wiśni. Inaczej wychodzi na śmietance 30% i na 36%, więc może się zdarzyć, że będziesz musiała dać o 1g więcej żelatyny.
Witam, czy wiśnie, które mam odłożone po nalewce nadają się aby zrobić taki mus? Czy lepiej użyć zwykłych?
Nie robiłam z takich wiśni musu. One nie mają soku i chyba dobry mus z nich nie wyjdzie.
Dzien dobry, wpisalam w przeliczniku żelatynę, z 8 g, żeby przeliczylo na tortownice o sr 24,wynik jest taki że powinnam jej dać 18 g, czy to nie będzie za dużo? Prawie całe opakowanie? Pozdrawiam serdecznie
Jeśli tyle wyszło to tak ma być. Przelicznik dobrze przelicza składniki. Ostatnio robiłam duży tort i do jednego z musów dawałam 16 g żelatyny i było ok :).
Czy wokół musu należy zrobić 'rant’ aby mus nie wypłynął czy nie ma takiej potrzeby?
Dzisiaj będę robić ?
Ja nie robię. Ale wiem, że niektóre osoby robią rant z kremu maślanego wokół musu.
Jeśli będę używać mrożonych wiśni to muszę je najpierw rozmrozić, czy takie mrożone mogę podgrzewać?
Nie rozmrażamy 🙂 Od razu z zamrażarki do rondelka :).
Mam pytanie 🙂 czy jeśli dziś wieczorem zrobię puree wiśniowe i wstawię do lodówki , a jutro rano podgrzeje dodam żelatyne i dopiero przystąpię do robienia musu to będzie ok? Czy leżakowanie w nocy jednak wpłynie na coś?
Pozdrawiam ! 🙂
Będzie ok 🙂 Przez kilka godzin w lodówce nic się nie stanie 🙂
Witam, właśnie zaczęłam robić mus, zrobiłam puree wiśniowe i dodałam już żelatynę.
Dopiero się zorientowałam ze może mi się z tego zrobić galaretka, a torcik mam składać jutro. Czy takie puree mogę jutro podgrzać na nowo i dodać do ubitej śmietanki?
Można, ale nie możesz tego zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące. Podgrzej na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się płynna.