KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS WIŚNIOWY

mus wiśniowy, mus z wiśni, krem z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus wiśniowy do tortu,

Mus wiśniowy to idealny pomysł na krem z wiśni do tortów, ciast i deserów! Delikatny jak pianka mus z wiśni zadowoli każde podniebienie :). Mus wiśniowy połączyłam z kremem truflowym i oreo w torcie jednorożec. Zapraszam!

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Mus wiśniowy:

  • 180 g świeżych/mrożonych wiśni
  • 30-35 g cukru, do smaku
  • 2 łyżeczki żelatyny (8 g) + 2 łyżki zimnej wody
  • 120 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Mrożone wiśnie umieszczamy w garnuszku i zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy wiśnie zmiękną i puszczą sok wyłączamy palnik.
  3. Za pomocą blendera miksujemy wiśnie, aż otrzymamy gładkie puree.
  4. Otrzymane puree gotujemy na małym ogniu do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Możemy na chwilę włożyć do lodówki (10-15 min), aby puree trochę się schłodziło, ale nie stężało za bardzo.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree wiśniowe i mieszamy całość za pomocą łyżki, tylko do połączenia się składników (rózga kuchenna może nie dać rady ładnie połączyć luźnej śmietanki z puree, dlatego lepsza w tym przypadku jest łyżka). Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  7. Gotowy mus wiśniowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia lub podkładki na stół – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem wiśniowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Świeże, wydrylowane wiśnie miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.
Uwagi:
  1. Mus wiśniowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 16 cm (wysokość musu 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z wiśni: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 36%. Przy śmietance 30% radzę zwiększyć ilość żelatyny (ok 1g), aby mus wyszedł stabilniejszy.
  4. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są wiśnie.

Smacznego 🙂

mus wiśniowy, mus z wiśni, krem z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus wiśniowy do tortu,

mus wiśniowy, mus z wiśni, krem z wiśni, krem wiśniowy, mus z wiśniami, mus wiśniowy do tortu,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    AngelikageAnlika
    26 lutego 2021 at 15:47

    Witam,
    Czy można ten krem połączyć z kremem z batoników kinder bueno?

  • Odpowiedź
    Iwona
    20 lutego 2021 at 12:14

    czy w ten mus można włożyć żelkę lub frużelinę wiśniową?

  • Odpowiedź
    Anna
    10 stycznia 2021 at 17:53

    Czy ten Mus będzie nadawał. Się do monoporcji?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 stycznia 2021 at 13:13

      Tak. Tylko pamiętaj że stabilność musu zależy też od śmietanki i ilości soku z wiśni. Inaczej wychodzi na śmietance 30% i na 36%, więc może się zdarzyć, że będziesz musiała dać o 1g więcej żelatyny.

  • Odpowiedź
    Gosia
    2 grudnia 2020 at 23:42

    Witam, czy wiśnie, które mam odłożone po nalewce nadają się aby zrobić taki mus? Czy lepiej użyć zwykłych?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      3 grudnia 2020 at 11:31

      Nie robiłam z takich wiśni musu. One nie mają soku i chyba dobry mus z nich nie wyjdzie.

  • Odpowiedź
    Weronika
    14 listopada 2020 at 08:06

    Czy wokół musu należy zrobić ‘rant’ aby mus nie wypłynął czy nie ma takiej potrzeby?
    Dzisiaj będę robić ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      14 listopada 2020 at 11:50

      Ja nie robię. Ale wiem, że niektóre osoby robią rant z kremu maślanego wokół musu.

  • Odpowiedź
    Izabela
    9 lipca 2020 at 12:14

    Jeśli będę używać mrożonych wiśni to muszę je najpierw rozmrozić, czy takie mrożone mogę podgrzewać?

  • Odpowiedź
    Beatata
    22 maja 2020 at 09:45

    Mam pytanie 🙂 czy jeśli dziś wieczorem zrobię puree wiśniowe i wstawię do lodówki , a jutro rano podgrzeje dodam żelatyne i dopiero przystąpię do robienia musu to będzie ok? Czy leżakowanie w nocy jednak wpłynie na coś?
    Pozdrawiam ! 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 maja 2020 at 11:01

      Będzie ok 🙂 Przez kilka godzin w lodówce nic się nie stanie 🙂

    • Odpowiedź
      Karina
      21 października 2020 at 16:58

      Witam, właśnie zaczęłam robić mus, zrobiłam puree wiśniowe i dodałam już żelatynę.
      Dopiero się zorientowałam ze może mi się z tego zrobić galaretka, a torcik mam składać jutro. Czy takie puree mogę jutro podgrzać na nowo i dodać do ubitej śmietanki?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        22 października 2020 at 00:34

        Można, ale nie możesz tego zagotować, bo żelatyna straci właściwości żelujące. Podgrzej na małym ogniu do momentu, aż masa zrobi się płynna.

    Zostaw komentarz