TORT Z KREMEM OREO

Tort z kremem oreo i musem malinowym to idealny tort dla dzieci. Tort 'Kot’ zachwyci małych gości nie tylko smakiem, ale i wyglądem! Bo które dziecko nie marzy o małym, słodkim kotku? Tort zrobiłam dla córeczki przyjaciół, dlatego nie mam zdjęcia w przekroju, ani filmu. Poniżej, pod przepisem, wstawiłam film z tortem Miś, ponieważ tort Kot robimy podobnie. Uszy do kotka zrobiłam takie same jak uszy z tortu Jednorożec, tylko bez wykałaczek. Tutorial znajdziecie TUTAJ.
Polecam również tort inny torcik z motywem kotatort Kot.
 

P.S. Pracę nad tortem najlepiej rozłożyć sobie na kilka dni.
Kilka dni przed zrobieniem tortu robimy dekoracje z masy cukrowej, aby zdążyły wyschnąć.
1 dzień: Pieczemy biszkopt.
2 dzień: Robimy krem oreo, mus malinowy i składamy tort (przekładamy biszkopt kremami).
3 dzień: Dekorujemy tort kremem maślanym.
4 dzień: Tort z kremem oreo podajemy gościom. Tort najlepiej smakuje 2-3 dni po złożeniu (przełożeniu go kremami). Tort jedzony na drugi dzień po złożeniu smakuje jak zwykłe ciasto z kremem. Sprawdziłam to i czuć różnicę, dlatego nie warto się śpieszyć!

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Skorzystaj z przelicznika foremek
ILOŚĆ PORCJIJak obliczyć ilość porcji
ZOBACZ!

Składniki na biszkopt (tortownica/rant śr 20 cm)biszkopt z olejem:
  • 5 białek (ok 185 g)
  • 180 g drobnego cukru
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki oleju
  • 190 g mąki pszennej
  1. Oddzielamy białka od żółtek.
  2. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka na sztywną pianę (na najszybszych obrotach miksera). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość od początku ok 15 min, aż masa będzie gęsta (im więcej białek tym dłuższy czas ubijania).
  3. Nadal ubijając białka, dodajemy żółtka wymieszane z olejem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  4. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  5. Gotowe ciasto przekładamy do formy/rantu o śr 20 cm. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia – samo dno. Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  6. Pieczemy od 50 – 60 min w temperaturze ok 155ºC (bez termoobiegu), do suchego patyczka i zarumienienia się biszkoptu.
  7. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
    Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  8. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.

Nasączenie: przegotowana woda 

Krem oreokrem z ciasteczkami oreo:
  • 220 ml/g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 170 g serka mascarpone, schłodzonego
  • ok 20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 10-12 ciastek ‘Oreo’ (lub więcej*)
  1. Kilka ciastek – 5 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
  4. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce.
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Mus malinowymus z malinami:
  • 330 g świeżych/mrożonych malin
  • 65 g cukru lub więcej, do smaku
  • 3 łyżeczki soku z cytryny (opcjonalnie)
  •  łyżki zimnej wody
  • 200 ml/g śmietany kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. Malinowe puree przecedzamy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Otrzymany sok (ok 210 ml) przelewamy do garnuszka i podgrzewamy do momentu wrzenia. Zdejmujemy z palnika i dodajmy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy energicznie do chwili, kiedy cała żelatyna się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Puree malinowe nie może być ciepłe, ponieważ krem śmietankowy się zwarzy.
  3. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łącząc śmietankę z puree, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  4. Następnie, w 2 turach, dodajemy ostudzone puree malinowe i mieszamy delikatnie całość za pomocą łyżki lub rózgi kuchennej, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być. Możemy go na chwilę włożyć do lodówki, aby trochę zgęstniał.
  5. Gotowy mus malinowy od razu wykładamy na biszkopt.
  6. Świeże maliny miksujemy blenderem na gładkie puree. Przecedzamy przez sitko. Do soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy do momentu wrzenia. Następnie wyłączamy palnik i dodajemy żelatynę.

tort z kremem oreo, tort kot, tort dla dzieci, tort w kształcie kota,

Krem do dekoracji tortu z kremem oreo (wysoki 10-11 cm) – krem maślany:

P.S. 100 g mleka skondensowanego = 80 ml. 

Składniki:
  • 400 g miękkiego masła (min. 82% tłuszczu)
  • 300 g mleka skondensowanego (zagęszczonego) słodzonego, w puszce lub w tubce
  • żółty, różowy, niebieski i zielony barwnik spożywczy w żelu
  • biały barwnik/wybielacz
  1. W misce, za pomocą miksera ucieramy masło, aż otrzymamy puszystą masę (min. 10 min, najszybsze obroty miksera).
  2. Nadal miksując dodajemy powoli mleko skondensowane. Dodałam je w 3 turach. Miksujemy całość, aż uzyskamy gładki krem (ok 2 minut). 
  3. W tym momencie dodajemy biały barwnik (wybielacz), aby trochę wybielić krem. Jeśli chcemy otrzymać np. ładny żółty kolor kremu, to najpierw krem trochę wybielamy, a potem dodajemy kolorowy barwnik. 
  4. Miksujemy chwilę krem na najszybszych obrotach, aby dobrze wymieszać barwnik, a następnie zmniejszamy obroty i mieszamy krem przez kilka minut. W ten sposób odpowietrzymy krem maślany, aby nie był ‘dziurawy’.
  5. Z gotowego białego kremu odkładamy ok 160 g kremu. Dzielimy go na 3 części: 2x po 60 g i 1x 40 g. Do jednej większej porcji dodajemy różowy barwnik w żelu i mieszamy dokładnie łyżką. Drugą, większą porcję barwimy na niebieski kolor. Ostatnią, najmniejszą porcję barwimy na zielono. 
  6. Pozostałą, największą porcję kremu barwimy na kolor żółty. 
  7. Polecam wpisJak uratować zwarzony krem maślany.
  8. Biały barwnik potrzebuje czasu, aby zadziałać, dlatego po jego dodaniu poczekajcie dobrą chwilę, zanim dodacie więcej wybielacza. Dodajemy biały barwnik stopniowo, aż uzyskamy ładną biel. Gdy dodajemy również kolorowy barwnik krem nie musi być idealnie biały. Ważne aby nie był żółty/kremowy, bo po dodaniu np. różowego barwnika otrzymamy łososiowo-pomarańczowy kolor.

Dodatkowo:

Wykonanie:
  1. Kilka dni wcześniej przygotowujemy oczy, buźkę i uszy kotka z masy cukrowej, aby dekoracje dobrze wyschły. 
  2. Tort składamy w wysokim rancie. Jeśli go nie macie możecie taki rant zrobić z papieru do pieczenia.
    P
    olecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  3. Na podkładzie/paterze układamy pierwszy blat biszkoptu i nasączmy go. W tym momencie możemy nałożyć rant cukierniczy z papierem do pieczenia. Można też najpierw ustawić rant na podkładzie. Wyłożyć go od środka papierem do pieczenia i włożyć pierwszy blat biszkoptu.
  4. Wykładamy krem oreo i wyrównujemy go. Nakładamy drugi blat biszkoptu i nasączamy go. Wykładamy mus malinowy, wyrównujemy szpatułką i przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym, który również nasączamy.
  5. Tak przygotowany tort z kremem oreo wkładamy na kilka godzin do lodówki (min. 6 godz., najlepiej na całą noc), aby tort z kremami się ustabilizował.
  6. Wyciągamy tort z rantu: ściągamy rant i odklejamy papier do pieczenia. Polecam wpis: wyciąganie tortu z rantu.
  7. Tort tynkujemy cienką warstwą żółtego kremu maślanego – 1 mm. 
  8. Żółty krem maślany umieszczamy w worku cukierniczym z tylką do włosów/trawy (użyłam Wilton 233). Dekorowanie tortu zaczynamy od dołu. Na końcu robimy futerko na górze. Następnie umieszczamy buźkę kotka, oczy i uszy, które dekorujemy żółtym kremem maślanym (jak na załączonych zdjęciach).
  9. Dekorujemy tort kotek różowym (tylka Wilton 32), niebieskim (Wilton 22 lub 32) i zielonym (liście – Wilton 352) kremem maślanym. 
  10. Tort z kremem oreo przechowujemy w lodówce. Krem maślany w lodówce twardnieje. Tort przed podaniem gościom wyciągamy z lodówki min. 30 minut wcześniej, aby krem maślany trochę zmiękł. 
  11. Tort kotek najlepiej kroi się gorącym nożem. 
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki na biszkopt muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 56-58 g bez skorupki (65 g ze skorupką), gdzie białko waży ok 37-38 g.
  3. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  4. Sukces wyrośniętego biszkoptu zależy od dobrze ubitych białek. Długość miksowania zależy od mocy Waszego miksera. Mikser z większą mocą szybciej ubije białka. Mój ubija ok 12-15 minut. To też zależy od ilości białek. Im więcej, tym dłuższy czas ubijania.
  5. Biszkopt najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej, przed przełożeniem go kremami. Jeśli tort z kremem oreo będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek.
  6. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165ºC. Z termoobiegiem ustawiamy temperaturę niższą o 15ºC. Piekłam biszkopt na najniższym poziomie piekarnika, grzałka góra-dół.

Smacznego 🙂

tort z kremem oreo, tort kot, tort dla dzieci, tort w kształcie kota,

tort z kremem oreo, tort kot, tort dla dzieci, tort w kształcie kota,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.