BISZKOPTY i CIASTA/ TORTOWE ABC

WILGOTNY BISZKOPT Z OLEJEM

wilgotny biszkopt, biszkopt z olejem, biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

Wilgotny biszkopt z olejem stał się moim ulubionym biszkoptem do tortu od pierwszego upieczenia. Zawsze uważałam, że nie ma lepszego biszkoptu od klasycznego, jasnego… myliłam się! Gdy robiłam zwykły biszkopt miałam problem z nasączeniem. Albo nasączyłam go za słabo, albo za mocno. Przy biszkopcie z olejem nie mam takiego problemu, gdyż nawet jeśli nasączę go słabo, to nie czuć tego dzięki olejowi. Dlatego polecam ten wilgotny biszkopt z olejem każdemu, kto ma problem z nasączaniem biszkoptu :). Wg mnie ten biszkopt nie kruszy się tak jak klasyczny, bez oleju. Bardzo ładnie się go kroi (na drugi dzień po upieczeniu).

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Na blogu znajdziecie też jasny biszkopt do tortów oraz kakaowy. Polecam również pyszny, maślany biszkopt genueński, który idealnie sprawdzi się do cięższych kremów.

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na wilgotny biszkopt z olejem (forma lub rant śr 16 cm):
  • 3 białka (ok 110 g) + szczypta soli 
  • 100 g drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki oleju rzepakowego*
  • 125 g mąki pszennej
  1. Ilość oleju zależy od tego jak bardzo wilgotny chcemy biszkopt. Dlatego bez problemu można dać 1 łyżkę mniej. 
  2. Oddzielamy białka od żółtek.
  3. W misce, przy pomocy miksera ubijamy białka z solą na sztywną pianę (zaczynamy od wolnych obrotów i zwiększamy do najszybszych). Po ok dwóch minutach dodajemy stopniowo cukier, łyżka po łyżce. Miksujemy całość ok 10-12 min, aż masa będzie gęsta.
  4. Nadal ubijając białka, dodajemy żółtka wymieszane z olejem. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Gdy otrzymamy jednolitą masę odkładamy mikser.
  5. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do formy/rantu o śr 16 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  7. Pieczemy ok 40 – 45 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  8. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i odkładamy na blat kuchenny.
    Zostawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc, wtedy lepiej się kroi).
  9. Przy pomocy noża oddzielamy biszkopt od formy. Wyciągamy i kroimy na trzy równe blaty.
  10. Z tych proporcji, w formie o śr 16 cm, biszkopt wyrośnie wysoki na ok 6,5 cm.
    Jeśli chcecie upiec biszkopt w tortownicy o śr 24 cm wystarczy podwoić porcje (zrobić biszkopt z 6 jajek).
Drugi sposób wykonania biszkoptu z olejem:
  1. Całe jajka z cukrem ubijamy, aż otrzymamy puszystą masę – min. 15 minut (im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania). Do gotowej masy dodajemy powoli olej i krótko całość miksujemy, do połączenia się składników. Wyłączamy mikser. 
  2. Dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej. Ciasto przekładamy do formy.

Wskazówki:
Ładnie wyrośnięty biszkopt zależy od dobrze ubitych białek lub całych jajek?

Tak. U mnie był to najczęstszy powód opadniętego biszkoptu. Mój mikser długo ubija białka. Zajmuje mu to nawet 15 minut przy czterech białkach. Ktoś mi kiedyś powiedział, że białka ubija się do momentu rozpuszczenia się cukru. Dwa razy próbowałam tej metody. Już po 7 minutach nie czułam cukru, a białka były gęste i sztywne. Niestety za każdym razem biszkopt opadł już w trakcie pieczenia! Za trzecim razem wróciłam do 15 minutowego ubijania białek i biszkopt pięknie wyrósł. Od tego momentu nie skracam już czasu miksowania. Chyba że kupię lepszy mikser i wtedy pewnie ten czas się skróci. Dostaję też mnóstwo wiadomości od czytelniczek, że po wydłużeniu czasu ubijania białek biszkopty lepiej im rosną.

Dlatego polecam ubijać białka min. 10 minut, aby mieć pewność, że biszkopt ładnie wyrośnie. Mikser z większą mocą pewnie szybciej ubije jajka. Mój ubija od 12-15 min. To też zależy od ilości białek.
Im więcej białek, tym dłuższy czas ubijania
. Jeśli ubijamy całe jajka, to wydłużamy czas ubijania. Jeśli przy 3 białkach ubicie zajmuje ok 10 minut, to całe jajka polecam ubijać ok 15 minut. 

wilgotny biszkopt, biszkopt z olejem, biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

Czy jajka muszą mieć temperaturę pokojową?

Od początku używam jajek w temperaturze pokojowej. Tylko dwa razy użyłam zimnych jajek, bo dziewczyny pisały mi, że bez problemu im biszkopt wyrasta. Niestety mi nie wychodził. Ale wtedy też nie za długo ubijałam białka i nie wiem co było powodem opadnięcia biszkoptu. Dlatego jeśli od zawsze używasz zimnych jajek i biszkopt pięknie Ci rośnie, to nie zmieniaj tego :).
Jednak polecam do biszkoptu jajka w temperaturze pokojowej.

Rozmiar jajek ma znaczenie?

Tak. Do tego biszkoptu na 1 jajko daję 33 g cukru i ok 41 g mąki pszennej.
Przy czym moje jajko ma rozmiar ‘L’. Waga takiego jajka bez skorupki to ok 55-60 g, gdzie białko ma ok 36-38 g. Jeśli użyjecie większych jajek trzeba zwiększyć ilość mąki. W przeciwnym wypadku biszkopt wyjdzie puchaty i delikatny, przez co będzie mniej stabilny.
Jeśli ten wilgotny biszkopt będzie dla Was za mało stabilny, to bez problemu możecie dodać trochę mąki następnym razem. Mi taki biszkopt odpowiada, ale to nie znaczy, że Wam musi ;). Dodatkowa łyżka mąki nie zaszkodzi.

wilgotny biszkopt, biszkopt z olejem, biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

Czy w białkach może znaleźć się odrobina żółtka?

Tak. Ale dosłownie odrobina. Jeśli wpadnie wam żółtko, to postarajcie się wyciągnąć je jak najdokładniej. Białka z odrobiną żółtka się ubiją. Przecież są przepisy na biszkopt, gdzie ubija się całe jajka (Tutaj taki mam). Raz zdarzyło mi się ubijać białka z resztkami żółtka. Oczywiście ubijałam je wtedy trochę dłużej, aby zwiększyć szansę na wyrośnięty biszkopt i udało się :).

Kiedy, jak i jaki cukier dodać do białek?

Najlepszy cukier do biszkoptu to drobny cukier (używam Diamant). Szybciej i łatwiej się rozpuszcza. Cukier dodajemy do sztywnej piany. Trzeba jednak uważać, aby nie przebić białek. Dlatego gdy widzę, że białka ładnie się ubiły (po ok 2 min) zaczynam dodawać cukier. Powoli, łyżka po łyżce (w odstępie ok 10 sekund).
Jeśli nie mamy drobnego cukru możemy zmielić nasz zwykły cukier.

Czy proszek do pieczenia jest potrzebny?

Nie. Jak już wspomniałam w pierwszym punkcie, biszkopt z olejem wyrasta dzięki dobrze ubitym białkom. Ostatnio robiłam biszkopt wg przepisu mojej mamy, która zawsze dodawała proszek do pieczenia. Jajka ubijała w całości. Zaryzykowałam i nie dodałam proszku do pieczenia. 6 jajek ubijałam ok 20 minut i biszkopt pięknie mi wyrósł! Mama była w szoku, gdy jej o tym powiedziałam :).

 biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

Jaka miska do ubijania białek?

Każda miska będzie dobra. Ja jednak polecam metalową lub szklaną. Miska przede wszystkim musi być czysta i sucha. Plastikowa ma chropowatą powierzchnię, którą czasami ciężko domyć i pozostaje tłusta warstwa. Dlatego bezpieczniejsza jest metalowa lub szklana miska.

Jaka temperatura pieczenia?

Często dostaję pytania co zrobić, aby biszkopt nie wyrastał z górką. Gdy upewniam się, że nie był dodany proszek do pieczenia pytam o temperaturę. Wtedy najczęściej słyszę, że biszkopt był pieczony w ok 180°C. To jest za wysoka temperatura dla biszkoptu. Biszkopt pieczemy w ok 160-170°C, bez termoobiegu. Wtedy biszkopt rośnie w równym, wolnym tempie i bez górki. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 165°C, piekę na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
U niektórych 180°C może być odpowiednikiem 170°C, dlatego musicie wyczuć swój piekarnik. 

Jeśli mimo zmniejszenia temperatury biszkopt wyrośnie Wam z górką , to wtedy po wyjęciu biszkoptu z formy odwracamy go do góry nogami, dzięki czemu wierzch biszkoptu się wyrówna. Przed włożeniem biszkoptu do piekarnika ważne też jest, aby wyrównać powierzchnię ciasta.

Papier do pieczenia czy masło?

Ja używam papieru do pieczenia. Papierem wykładam samo dno formy. Możecie użyć masła do wysmarowania dna formy, ale nie smarujemy niczym boków formy.

Czy biszkoptem trzeba rzucić po upieczeniu?

Nie! Ja przez 3 lata rzucałam biszkoptem. Najpierw na podłogę, później na blat kuchenny. Ostatnio kilka razy nie rzuciłam, aby sprawdzić czy jest to potrzebne. Biszkopt nie opadł ani razu. Więc dlaczego czasami będę nim rzucać? Bo to rzucanie pomaga wydostać się pęcherzykom powietrza. Chociaż jak na razie nie widzę dużej różnicy :). Dlatego jeśli boicie się rzucić biszkoptem, to nie róbcie tego. Ale upewnijcie się, że białka były dobrze ubite!

Jak układamy blaty biszkoptu przy składaniu tortu?

Tak jak biszkopt wygląda przed krojeniem. Dolny blat kładziemy na sam dół, a górny na wierzch tortu (ewentualnie do środka). Chodzi o to, że podczas pieczenia mąka trochę opada na dno formy i dolny blat zawsze wychodzi gęściejszy, stabilniejszy. A górny bardziej miękki i delikatny. Kładąc górny blat na sam dół tortu ryzykujemy tym, iż nie utrzyma od tortu całego tortu. Przez co tort może nam siąść i popęka tynk maślany.

 biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

Rant czy tortownica?

Ja nie mam jednego faworyta. Zaczęłam piec biszkopty w tortownicy i do dziś jestem z mojej formy zadowolona. Ważne aby tortownica była dobrej jakości (mam taką). Kupiłam rant, ponieważ chciałam piec wyższe biszkopty, a robiąc rant z papieru do pieczenia biszkopty wychodziły mi węższe u góry. Papier do pieczenia źle się układał. W rancie można upiec biszkopt i złożyć tort, aby był prosty. W tortownicy też można to zrobić, ale do tego potrzebny jest papier do pieczenia lub takie plastikowe podkładki na stół. Jeśli robicie torty dla siebie, sporadycznie i nie są wysokie, to tortownica Wam wystarczy. Jeśli planujecie działalność (torty na zamówienie), to od razu zainwestujcie w ranty.

Czy można otworzyć piekarnik podczas pieczenia biszkoptu?

Tak. Ale wtedy gdy biszkopt z olejem jest już upieczony. Nie otwieramy piekarnika gdy widzimy, że biszkopt jest blady, a środek jeszcze nie dopieczony. Ja czasami delikatnie (nie za szybko) otwieram piekarnik 5 minut przed końcem pieczenia. Ważne, by nie otwierać szeroko drzwiczek piekarnik i nie za szybko, aby nie zrobić ‘przeciągu’.

Jak zrobić kakaowy biszkopt z jasnego?

Zamieniamy część mąki na kakao. Przepis na kakaowy biszkopt znajdziesz TUTAJ.

Kiedy można upiec biszkopt przed złożeniem tortu?

Wilgotny biszkopt z olejem do tortu najlepiej upiec 1-2 dni wcześniej przed przełożeniem go kremami. Jeśli tort będzie jedzony w sobotę, to biszkopt można upiec już we wtorek wieczorem. Świeży biszkopt trudniej się kroi. Biszkopt zawijamy w folię i przechowujemy w szafce lub lodówce (trzymany w lodówce ładniej się kroi). Biszkopt można też zamrozić! Do krojenia używam noża strunowego, dzięki czemu nie mam poszarpanych blatów.

Jaka mąka do pieczenia biszkoptu?

Używam mąki pszennej tortowej, typ 450 (używam Lubella).

Z ilu jajek wyjdzie mi wilgotny biszkopt wysoki na 6 cm?

W formie o śr 24 cm robię z 6 jajek, w tym miejscu polecam Przelicznik foremek,
22 cm – 5 jajek
20 cm – 4 jajka
18 cm – 4 jaka (tutaj trzeba zrobić rant z papieru do pieczenia
bo wychodzi wysoki ok 7 cm, dlatego polecam zrobić biszkopt z 3,5 jajka)

16 cm – 3 jajka 

Smacznego 🙂

wilgotny biszkopt, biszkopt z olejem, biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

wilgotny biszkopt, biszkopt z olejem, biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

wilgotny biszkopt, biszkopt z olejem, biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

Polecam również:

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

biały drip, biała polewa, drip z białej czekolady, biała polewa do tortu, polewa z białej czekolady, drip na tort,

tort drip cake, tort w stylu drip cake, tort czekoladowy, czekoladowy tort z malinami, tort z owocami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    NATANATIA
    19 listopada 2020 at 09:41

    Witam ile jajek użyć do biszkoptu na rant o śr 18 cm ?

  • Odpowiedź
    Paulina
    16 września 2020 at 09:13

    Witam 🙂 mam zapytanie: jakbym chciała wyższy biszkopt, na 4 blaty, ale średnica 16 cm. czy wtedy zrobić z 4 jajek i mogę podwyższyć brzegi papierem do pieczenia? z góry dziękuję za pomoc 🙂 pozdrawiam serdecznie

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 września 2020 at 20:18

      Tak, z 4 jajek. Wtedy można go upiec na 2 razy, każdy z 2 jajek. Albo użyć papieru do pieczenia i zrobić rant.

      • Odpowiedź
        Paulina
        17 września 2020 at 09:13

        Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂 kremów do przełożenia też pozwoliłam sobie poszukać na tej wspaniałej stronie 🙂

  • Odpowiedź
    Natalia
    25 sierpnia 2020 at 21:39

    Kiedy dodać olej, jesli ubijam odrazu cale jajka? 🙂

  • Odpowiedź
    Ula
    25 sierpnia 2020 at 17:09

    Czy tutaj nie dodajesz maki ziemniaczanej bo nie ma w przepisie ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 sierpnia 2020 at 23:44

      Nie ma w przepisie, bo nie dodaję :). Sama mąka pszenna. Mąkę ziemniaczaną dodaję do zwykłego biszkoptu…ale zaczynam się zastanawiać czy nie lepszy będzie bez mąki ziemniaczanej. Muszę to sprawdzić.

      • Odpowiedź
        Abna
        15 października 2020 at 13:10

        Czy zamiast oleju można dodac oliwę ?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 października 2020 at 17:49

          Jeśli oliwę można smażyć (przeróbka w wysokich temperaturach) to tak. Wiem że niektóre oliwy są tylko do użytku na zimno.

    • Odpowiedź
      Magdalena
      17 listopada 2020 at 22:37

      Czy piekła Pani kiedyś biszkopt z mąki krupczatki, bo slyszalam, że tak można?

  • Odpowiedź
    Dominika
    25 sierpnia 2020 at 11:48

    Kochana, uwielbiam twoje przepisy! Na pewno wypróbuję i ten. Rób dalej to co kochasz, bo wychodzi Ci to świetnie.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 sierpnia 2020 at 12:14

      Dziękuję! Polecam ten biszkopt. Możesz za pierwszym razem dać łyżkę mniej i zobaczyć, czy taki stopień wilgotności Ci odpowiada. Ja raz daję 1 łyżkę na 1 jajko, a innym łyżkę mniej :). Pozdrawiam!

    Zostaw komentarz