Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. W smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem z ciasteczkami oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie piłka nożna, który bardzo polecam :).
Ważne! Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Przy śmietance 30% dajemy więcej mascarpone – 150 g i zmniejszamy ilość śmietanki do 175 g, aby krem był stabilniejszy.
Składniki na krem oreo (1 blatu o średnicy 18 cm, grubość ok 2 cm):
- 190 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 140 g serka mascarpone, schłodzonego
- ok 17-20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 10 ciastek ‘Oreo’
- Kilka ciastek – 5 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
- W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy do kremu śmietankowego pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie mieszamy, łącząc ciasteczka orek z kremem śmietankowym (nie mieszamy długo, bo krem może się zwarzyć).
- Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Zwarzonego kremu ze śmietanką i mascarpone nie da się odratować.
Uwagi:
- Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 2 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na krem oreo? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
40 komentarzy
Czy podana ilość kremu wystarczy tylko na samo przełożenie, czy też na otynkowanie?
Tylko na przełożenie. Do tynkowania zrobiłabym potrójną porcję nawet.