KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM OREO

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo,

Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie dla piłkarza, który bardzo polecam :). 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Składniki na krem oreo:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 170 g serka mascarpone, schłodzonego
  • ok 25 g cukru pudru (2 łyżki) lub więcej, do smaku
  • 10 ciastek ‘Oreo’ (lub więcej*)
  1. Połowę ciastek (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie (*można dać 1-2 ciastka więcej).
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
  4. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce.
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm – skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe.
  4. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 220 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.

Smacznego 🙂

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo,

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo, Źródło przepisu –  grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.

Polecam również:

Krem raffaello z białą czekoladą i śnieżką, krem rafaello na śnieżce, krem kokosowy, krem ze śnieżką, krem z migdałami, bita śmietana, wiórki kokosowe,

krem z masłem orzechowym i kajmakiem, krem z masłem orzechowym i mascarpone, masło orzechowe, krem z kajmakiem, kajmak,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

15 komentarzy

  • Odpowiedź
    Agata
    15 września 2020 at 20:46

    Orientuje się Pani może ile cm ma jedno przełożenie takiego kremu? 1,5 czy 2cm? Bo zależy mi na równych wszystkich blatach 🙂 i przy okazji to samo pytanie o krem z białej czekolady, jaką ma wysokość blat takiego kremu?
    I czy jeśli nie przetrę malin na mus to muszę zwiększyć ilość zelatyny? Bo rozumiem, że w przepisie jest ilość zelatyny odpowiednia, żeby stężał sok, bez pestek?

    • Odpowiedź
      Agata
      15 września 2020 at 20:47

      Na białą czekoladę już widzę, że 1,5cm. Nie wiem czemu wydawało mi się, że tej informacji tam nie ma 😅

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 września 2020 at 20:20

      Dałabym z 1-2 gr żelatyny więcej, przy musie z pestkami.

  • Odpowiedź
    Magda
    22 lipca 2020 at 10:29

    Czy jak przekrajam biszkopt na 3 części to potrzebuję podwójną porcję kremu lub dwa różne kremy, tak?

  • Odpowiedź
    Anna
    5 czerwca 2020 at 12:40

    Chciałabym przełożyć jedna warstwę tortu o średnicy 23 cm kremem oreo. Jakich proporcji użyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 czerwca 2020 at 15:12

      W uwagach jest podany link do przelicznika foremek, który jest na blogu (w menu można go znaleźć).

  • Odpowiedź
    aga
    27 maja 2020 at 11:16

    czy krem mozna uzyc na wierzch do dekoracji? np rozyczek itp?

  • Odpowiedź
    Kasia
    10 maja 2020 at 23:41

    Witam czy używała pani śmietanki z kartonika czy z kubka? Przy ktemie z białymi Michałka i jest taka informacja a tu nie mogę się doszukać. Pozdrawiam ☺️

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 maja 2020 at 13:25

      Tu już użyłam z kartonika. Kilka razy śmietanka w kubku nie chciała mi się ubić i używam teraz śmietanki w kartoniku.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    8 sierpnia 2019 at 10:15

    jakie proporcje śmietany jeśli chce zrobić z całego mascarpone 250, mam biszkopt o średnicy 24cm i z podanych proporcji nie bedzie za mało na jeden blat?

  • Odpowiedź
    Beata
    20 lipca 2019 at 00:04

    Dlaczego mi się krem rozwarstwił- zwarzył – po podaniu ciasteczek i wymieszaniu łyżką?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 lipca 2019 at 11:32

      Możliwe, że zaczął się już warzyć przy ubijaniu. Kilka dodatkowych ruchów łyżką ‘dobiłlo’ krem. Ciastka nie są płynne, więc dodanie ich nie zaszkodziło. Tu bardziej szkodliwe było mieszanie łyżką.

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!