KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM OREO

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo,

Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie dla piłkarza, który bardzo polecam :). 

Obserwuj Słodki Pomysł na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić nowych przepisów!
Składniki na krem oreo:
  • 220 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 170 g serka mascarpone, schłodzonego
  • ok 25-30 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 10 ciastek ‘Oreo’ (lub więcej*)
  1. Połowę ciastek (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie (*można dać 1-2 ciastka więcej).
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym.
  4. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie schładzamy go w lodówce.
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 20 cm – skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe.
  4. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 220 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.

Smacznego 🙂

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo,

Krem oreo, krem z ciasteczek oreo, krem z ciastkami oreo, prosty krem do tortu, krem śmietankowy, krem oreo z mascarpone, ciasteczka oreo, Źródło przepisu –  grupa dla fanów bloga Słodki Pomysł.

Polecam również:

Krem raffaello z białą czekoladą i śnieżką, krem rafaello na śnieżce, krem kokosowy, krem ze śnieżką, krem z migdałami, bita śmietana, wiórki kokosowe,

krem z masłem orzechowym i kajmakiem, krem z masłem orzechowym i mascarpone, masło orzechowe, krem z kajmakiem, kajmak,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

15 komentarzy

  • Odpowiedź
    Agata
    15 września 2020 at 20:46

    Orientuje się Pani może ile cm ma jedno przełożenie takiego kremu? 1,5 czy 2cm? Bo zależy mi na równych wszystkich blatach 🙂 i przy okazji to samo pytanie o krem z białej czekolady, jaką ma wysokość blat takiego kremu?
    I czy jeśli nie przetrę malin na mus to muszę zwiększyć ilość zelatyny? Bo rozumiem, że w przepisie jest ilość zelatyny odpowiednia, żeby stężał sok, bez pestek?

    • Odpowiedź
      Agata
      15 września 2020 at 20:47

      Na białą czekoladę już widzę, że 1,5cm. Nie wiem czemu wydawało mi się, że tej informacji tam nie ma 😅

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 września 2020 at 20:20

      Dałabym z 1-2 gr żelatyny więcej, przy musie z pestkami.

  • Odpowiedź
    Magda
    22 lipca 2020 at 10:29

    Czy jak przekrajam biszkopt na 3 części to potrzebuję podwójną porcję kremu lub dwa różne kremy, tak?

  • Odpowiedź
    Anna
    5 czerwca 2020 at 12:40

    Chciałabym przełożyć jedna warstwę tortu o średnicy 23 cm kremem oreo. Jakich proporcji użyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 czerwca 2020 at 15:12

      W uwagach jest podany link do przelicznika foremek, który jest na blogu (w menu można go znaleźć).

  • Odpowiedź
    aga
    27 maja 2020 at 11:16

    czy krem mozna uzyc na wierzch do dekoracji? np rozyczek itp?

  • Odpowiedź
    Kasia
    10 maja 2020 at 23:41

    Witam czy używała pani śmietanki z kartonika czy z kubka? Przy ktemie z białymi Michałka i jest taka informacja a tu nie mogę się doszukać. Pozdrawiam ☺️

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 maja 2020 at 13:25

      Tu już użyłam z kartonika. Kilka razy śmietanka w kubku nie chciała mi się ubić i używam teraz śmietanki w kartoniku.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    8 sierpnia 2019 at 10:15

    jakie proporcje śmietany jeśli chce zrobić z całego mascarpone 250, mam biszkopt o średnicy 24cm i z podanych proporcji nie bedzie za mało na jeden blat?

  • Odpowiedź
    Beata
    20 lipca 2019 at 00:04

    Dlaczego mi się krem rozwarstwił- zwarzył – po podaniu ciasteczek i wymieszaniu łyżką?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 lipca 2019 at 11:32

      Możliwe, że zaczął się już warzyć przy ubijaniu. Kilka dodatkowych ruchów łyżką ‘dobiłlo’ krem. Ciastka nie są płynne, więc dodanie ich nie zaszkodziło. Tu bardziej szkodliwe było mieszanie łyżką.

    Zostaw komentarz