Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie piłka nożna, który bardzo polecam :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem oreo:
- 180 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
- 140 g serka mascarpone, schłodzonego
- ok 15-20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
- 9-10 ciastek ‘Oreo’
- Kilka ciastek – 4 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
- W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
- Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym (nie mieszamy długo, bo krem może się zwarzyć).
- Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
- Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe.
- Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 220 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
27 komentarzy
Asia
28 maja 2023 at 20:17Bardzo dobry krem. Jako drugie przełożenie zrobiłam mus truskawkowy z żelką truskawkową.
BBB
24 marca 2023 at 22:13Witam!!!
Szykuję się do upieczenia pierwszego w życiu tortu i jestem przerażona.
Chcę zrobić krem oreo i żelkę malinową.
Zastanawiam się czy te smaki pasują? Proszę o poradę.
Jeszcze jedno jaki krem pasuje do żelki? I jaki krem jest najłatwiejszy do tynkowania???
Magdalena Indyka
25 marca 2023 at 13:07Oreo z żelką malinową pasuje 🙂 Do tego można dać krem czekoladowy, truflowy. Zerknij do tego wpisu, gdzie wymieniam kremy pasujące do kremu oreo: https://slodkipomysl.pl/smaki-kremow-do-tortu
Bardzo prosty krem do tynkowania to krem maślany z mlekiem skondensowanym lub z mlekiem w proszku. Znajdziesz je tutaj: https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-tynkowania-i-dekorowania/
Karolina
5 lipca 2021 at 08:42Pani Madziu czy krem oreo mozna dac na druga warstwe? Planuje zrobic tort i bedzie biszkopt krem smietanka z mascarpone i owocami a ten myślałam dac na górną warstwe?
Magdalena Indyka
5 lipca 2021 at 20:40Tak, to lekki krem.
Barbara
7 maja 2022 at 14:47A czy można dać na spód torta z 4 biszkoptów?
Magdalena Indyka
9 maja 2022 at 17:38To nie jest mega stabilny krem. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone jeśli koniecznie chcesz go dać pod 2 inne kremy.
Milena
4 maja 2021 at 18:19Dzień dobry. Czy można użyć kremu do pokrycia tortu z zewnątrz?
Magdalena Indyka
6 maja 2021 at 22:33Można, ale ciasteczka muszą być sproszkowane. Szybko tynkuj, bo to delikatny krem i może się zwarzyć.
Marta
2 marca 2021 at 10:50Dzień dobry, czy taki krem wyciska pani na blat przy pomocy rękawa? (Chodzi o to żeby równomiernie rozłożyć krem na powierzchni, żeby po przekrojeniu nie było dziur). Zwłaszcza, że nasączony biszkopt zaczął mi się rozjeżdżać, jak próbowałam rozsmarować krem…
Magdalena Indyka
4 marca 2021 at 13:25Najlepiej nakłada się gęste kremy workiem cukierniczym. Gdy mamy luźniejszy mus wystarczy wyżka.
Marta
25 marca 2021 at 07:12Dziękuję <3
Agata
15 września 2020 at 20:46Orientuje się Pani może ile cm ma jedno przełożenie takiego kremu? 1,5 czy 2cm? Bo zależy mi na równych wszystkich blatach 🙂 i przy okazji to samo pytanie o krem z białej czekolady, jaką ma wysokość blat takiego kremu?
I czy jeśli nie przetrę malin na mus to muszę zwiększyć ilość zelatyny? Bo rozumiem, że w przepisie jest ilość zelatyny odpowiednia, żeby stężał sok, bez pestek?
Agata
15 września 2020 at 20:47Na białą czekoladę już widzę, że 1,5cm. Nie wiem czemu wydawało mi się, że tej informacji tam nie ma ?
Magdalena Indyka
16 września 2020 at 20:20Dałabym z 1-2 gr żelatyny więcej, przy musie z pestkami.
Magda
22 lipca 2020 at 10:29Czy jak przekrajam biszkopt na 3 części to potrzebuję podwójną porcję kremu lub dwa różne kremy, tak?
Magdalena Indyka
22 lipca 2020 at 23:27Tak. Zawsze podaję ilości na 1 przełożenie.
Anna
5 czerwca 2020 at 12:40Chciałabym przełożyć jedna warstwę tortu o średnicy 23 cm kremem oreo. Jakich proporcji użyć?
Magdalena Indyka
5 czerwca 2020 at 15:12W uwagach jest podany link do przelicznika foremek, który jest na blogu (w menu można go znaleźć).
aga
27 maja 2020 at 11:16czy krem mozna uzyc na wierzch do dekoracji? np rozyczek itp?
Magdalena Indyka
27 maja 2020 at 11:33Nie.
Kasia
10 maja 2020 at 23:41Witam czy używała pani śmietanki z kartonika czy z kubka? Przy ktemie z białymi Michałka i jest taka informacja a tu nie mogę się doszukać. Pozdrawiam ☺️
Magdalena Indyka
13 maja 2020 at 13:25Tu już użyłam z kartonika. Kilka razy śmietanka w kubku nie chciała mi się ubić i używam teraz śmietanki w kartoniku.
Katarzyna
8 sierpnia 2019 at 10:15jakie proporcje śmietany jeśli chce zrobić z całego mascarpone 250, mam biszkopt o średnicy 24cm i z podanych proporcji nie bedzie za mało na jeden blat?
Magdalena Indyka
8 sierpnia 2019 at 10:40Tu jest przelicznik foremek 🙂
Beata
20 lipca 2019 at 00:04Dlaczego mi się krem rozwarstwił- zwarzył – po podaniu ciasteczek i wymieszaniu łyżką?
Magdalena Indyka
20 lipca 2019 at 11:32Możliwe, że zaczął się już warzyć przy ubijaniu. Kilka dodatkowych ruchów łyżką 'dobiłlo’ krem. Ciastka nie są płynne, więc dodanie ich nie zaszkodziło. Tu bardziej szkodliwe było mieszanie łyżką.