KREM OREO

by Magdalena Indyka
krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,
image_print

Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. W smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem z ciasteczkami oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie piłka nożna, który bardzo polecam :). 

Ważne! Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Przy śmietance 30% dajemy więcej mascarpone – 150 g i zmniejszamy ilość śmietanki do 175 g, aby krem był stabilniejszy.

Składniki na krem oreo (1 blatu o średnicy 18 cm, grubość ok 2 cm):
  • 190 g śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 140 g serka mascarpone, schłodzonego
  • ok 17-20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 10 ciastek ‘Oreo’
  1. Kilka ciastek – 5 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
  2. W misce umieszczamy schłodzoną śmietankę, serek mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu śmietankowego pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie mieszamy, łącząc ciasteczka orek z kremem śmietankowym (nie mieszamy długo, bo krem może się zwarzyć).
  4. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt lub ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Zwarzonego kremu ze śmietanką i mascarpone nie da się odratować. 
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 2 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe

Smacznego 🙂

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

Podoba Ci się przepis na krem oreo? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

40 komentarzy

Emilia 11/01/2025 - 12:52

Czy podana ilość kremu wystarczy tylko na samo przełożenie, czy też na otynkowanie?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/01/2025 - 13:16

Tylko na przełożenie. Do tynkowania zrobiłabym potrójną porcję nawet.

Odpowiedź
1 2