KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM OREO

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

Krem oreo to połączenie kremu śmietankowego z pysznymi ciasteczkami oreo. Krem w smaku jest delikatny, dlatego można go łączyć z wieloma innymi kremami. Idealnie pasują do niego musy owocowe, np. mus malinowy lub wiśniowy. Krem oreo połączyłam z frużeliną truskawkową w torcie piłka nożna, który bardzo polecam :). 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na krem oreo:
  • 180 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej
  • 140 g serka mascarpone, schłodzonego
  • ok 15-20 g cukru pudru lub więcej, do smaku
  • 9-10 ciastek ‘Oreo’
  1.  Kilka ciastek – 4 szt (całe, razem z kremem) rozdrabniamy w malakserze na drobny mak. Pozostałe ciastka kroimy nożem na większe kawałki, tak aby były wyczuwalne w kremie.
  2. W misce umieszczamy śmietankę, mascarpone i cukier puder. Miksujemy całość mikserem, aż otrzymamy gęsty i sztywny krem śmietankowy. Odkładamy mikser.
  3. Dodajemy do kremu pokruszone ciastka (wszystkie) i za pomocą łopatki delikatnie łączymy z kremem śmietankowym (nie mieszamy długo, bo krem może się zwarzyć).
  4. Gotowy krem oreo od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy.
Uwagi:
  1. Śmietanka i serek mascarpone muszą być schłodzone przed ubiciem.
  2. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm) – skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu oreo: połączenia smakowe.
  4. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone (do ok 220 g). Zrobiłam krem na śmietance 36%.

Smacznego 🙂

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

krem oreo, krem z ciasteczek oreo, prosty krem do tortu, krem z ciastkami oreo, krem oreo z mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

27 komentarzy

  • Odpowiedź
    Asia
    28 maja 2023 at 20:17

    Bardzo dobry krem. Jako drugie przełożenie zrobiłam mus truskawkowy z żelką truskawkową.

  • Odpowiedź
    BBB
    24 marca 2023 at 22:13

    Witam!!!
    Szykuję się do upieczenia pierwszego w życiu tortu i jestem przerażona.
    Chcę zrobić krem oreo i żelkę malinową.
    Zastanawiam się czy te smaki pasują? Proszę o poradę.
    Jeszcze jedno jaki krem pasuje do żelki? I jaki krem jest najłatwiejszy do tynkowania???

  • Odpowiedź
    Karolina
    5 lipca 2021 at 08:42

    Pani Madziu czy krem oreo mozna dac na druga warstwe? Planuje zrobic tort i bedzie biszkopt krem smietanka z mascarpone i owocami a ten myślałam dac na górną warstwe?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 lipca 2021 at 20:40

      Tak, to lekki krem.

      • Odpowiedź
        Barbara
        7 maja 2022 at 14:47

        A czy można dać na spód torta z 4 biszkoptów?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          9 maja 2022 at 17:38

          To nie jest mega stabilny krem. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone jeśli koniecznie chcesz go dać pod 2 inne kremy.

  • Odpowiedź
    Milena
    4 maja 2021 at 18:19

    Dzień dobry. Czy można użyć kremu do pokrycia tortu z zewnątrz?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      6 maja 2021 at 22:33

      Można, ale ciasteczka muszą być sproszkowane. Szybko tynkuj, bo to delikatny krem i może się zwarzyć.

  • Odpowiedź
    Marta
    2 marca 2021 at 10:50

    Dzień dobry, czy taki krem wyciska pani na blat przy pomocy rękawa? (Chodzi o to żeby równomiernie rozłożyć krem na powierzchni, żeby po przekrojeniu nie było dziur). Zwłaszcza, że nasączony biszkopt zaczął mi się rozjeżdżać, jak próbowałam rozsmarować krem…

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 marca 2021 at 13:25

      Najlepiej nakłada się gęste kremy workiem cukierniczym. Gdy mamy luźniejszy mus wystarczy wyżka.

      • Odpowiedź
        Marta
        25 marca 2021 at 07:12

        Dziękuję <3

  • Odpowiedź
    Agata
    15 września 2020 at 20:46

    Orientuje się Pani może ile cm ma jedno przełożenie takiego kremu? 1,5 czy 2cm? Bo zależy mi na równych wszystkich blatach 🙂 i przy okazji to samo pytanie o krem z białej czekolady, jaką ma wysokość blat takiego kremu?
    I czy jeśli nie przetrę malin na mus to muszę zwiększyć ilość zelatyny? Bo rozumiem, że w przepisie jest ilość zelatyny odpowiednia, żeby stężał sok, bez pestek?

    • Odpowiedź
      Agata
      15 września 2020 at 20:47

      Na białą czekoladę już widzę, że 1,5cm. Nie wiem czemu wydawało mi się, że tej informacji tam nie ma ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 września 2020 at 20:20

      Dałabym z 1-2 gr żelatyny więcej, przy musie z pestkami.

  • Odpowiedź
    Magda
    22 lipca 2020 at 10:29

    Czy jak przekrajam biszkopt na 3 części to potrzebuję podwójną porcję kremu lub dwa różne kremy, tak?

  • Odpowiedź
    Anna
    5 czerwca 2020 at 12:40

    Chciałabym przełożyć jedna warstwę tortu o średnicy 23 cm kremem oreo. Jakich proporcji użyć?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      5 czerwca 2020 at 15:12

      W uwagach jest podany link do przelicznika foremek, który jest na blogu (w menu można go znaleźć).

  • Odpowiedź
    aga
    27 maja 2020 at 11:16

    czy krem mozna uzyc na wierzch do dekoracji? np rozyczek itp?

  • Odpowiedź
    Kasia
    10 maja 2020 at 23:41

    Witam czy używała pani śmietanki z kartonika czy z kubka? Przy ktemie z białymi Michałka i jest taka informacja a tu nie mogę się doszukać. Pozdrawiam ☺️

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 maja 2020 at 13:25

      Tu już użyłam z kartonika. Kilka razy śmietanka w kubku nie chciała mi się ubić i używam teraz śmietanki w kartoniku.

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    8 sierpnia 2019 at 10:15

    jakie proporcje śmietany jeśli chce zrobić z całego mascarpone 250, mam biszkopt o średnicy 24cm i z podanych proporcji nie bedzie za mało na jeden blat?

  • Odpowiedź
    Beata
    20 lipca 2019 at 00:04

    Dlaczego mi się krem rozwarstwił- zwarzył – po podaniu ciasteczek i wymieszaniu łyżką?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      20 lipca 2019 at 11:32

      Możliwe, że zaczął się już warzyć przy ubijaniu. Kilka dodatkowych ruchów łyżką 'dobiłlo’ krem. Ciastka nie są płynne, więc dodanie ich nie zaszkodziło. Tu bardziej szkodliwe było mieszanie łyżką.

    Zostaw komentarz