ŻELKA JABŁKOWA

Żelka jabłkowa to owoce z dodatkiem żelatyny, dzięki czemu możemy uzyskać owocowy blat do tortu. Żelka z jabłek do tortu idealnie łączy się z kremem: waniliowym, czekoladowym, cynamonowym, karmelowym, z palonej białej czekolady, z masłem orzechowym, orzechowym. Ilość cukru w przepisie zależy od tego jak kwaśne będą Wasze jabłka.

Uwaga!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek, aby zrobić większą żelkę.
Żelka jabłkowa – śr 16 cm, grubość 7-8 mm:
  • 200 g jabłek (obranych i pokrojonych)
  • kilka łyżek wody (3-7)
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 5-15 g cukru lub więcej, do smaku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, do smaku
  • 4 g żelatyny + 1 łyżka zimnej wody
  • szczypta goździków (opcjonalnie)
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Umieszczamy w rondelku i dodajemy cynamon (i goździki). Następnie dodajemy 2 łyżki wody i podgrzewamy na małym ogniu, aż jabłka zmiękną i się trochę rozpaćkają. Mieszamy jabłka podczas podgrzewania i dodajemy więcej wody, gdy zobaczymy, że zaczynają się przypalać. Wyłączamy palnik.
  3. Uprażone jabłka miksujemy blenderem, aby otrzymać gładkie puree. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Podgrzewamy puree jabłkowe do momentu wrzenia. 
  4. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy napęczniałą żelatynę. Mieszamy całość energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
    Nie gotujemy puree z żelatyną, ponieważ traci ona wtedy swoje właściwości żelujące. Studzimy puree z jabłek.
  5. Ostudzone puree przelewamy do formy o śr 16 cm, wyłożonej folią spożywczą (na filmie pokazuję jak to zrobić).
  6. Przed wylaniem puree do rantu (rant do żelki) schładzam je w lodówce kilka minut, aby miało konsystencję kisielu. Wtedy puree nie wypływa mi spod rantu. Polecam również schłodzić rant.
  7. Tak przygotowana żelkę jabłkową wkładamy do lodówki, aż stężeje (ok 6 godz.), najlepiej na całą noc. 
  8. Żelkę z jabłek możemy też włożyć do zamrażarki, po jej schłodzeniu w lodówce. Wtedy będzie łatwiej nałożyć ją na krem w torcie.
Uwagi:
  1. Ilość wody dodanej do jabłek zależy od ich rodzaju. Robiąc żelką z szarej renety zauważyłam, że puree wyszło 'suche’ i musiałam dać więcej wody, niż do żelki robionej z innych jabłek. Nie przesadzajcie jednak z ilością wody. Konsystencja puree powinna przypominać mus jabłkowy, a nie wodę z dodatkiem musu z jabłek. 
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Żelkę nakładamy na krem. Do suchego biszkoptu się nie przyklei. Dlatego przed nałożeniem żelki z jabłek trzeba trochę lub bardziej posmarować biszkopt kremem. 
  4. Jeśli żelka jabłkowa nie będzie chciała stężeć, to można dodać do niej więcej żelatyny – 1 g powinien wystarczyć. Rozpuszczamy żelatynę w wodzie i odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy naszą niestężałą żelkę z jabłek, nie doprowadzając jej do wrzenia. Ma być na tyle gorąca, aby rozpuściła się w niej żelatyna. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy dokładnie. Studzimy, ponownie przelewamy do formy i schładzamy.
  5. Smacznego 🙂


    żelka jabłkowa, żelka z jabłek, żelka z prażonych jabłek, jabłka w żelu,

    żelka jabłkowa, żelka z jabłek, żelka z prażonych jabłek, jabłka w żelu,

    żelka jabłkowa, żelka z jabłek, żelka z prażonych jabłek, jabłka w żelu,

    Podoba Ci się przepis? Będzie mi milo jeśli udostępnisz go dalej!
    Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.