Krem orzechowy już dawno za mną chodził! Odkąd miałam okazję pierwszy raz spróbować tortu Pani Małgorzaty wiedziałam, że pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 110 ml zimnego mleka
- 95 g drobnego cukru
- 120 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
- Orzechy włoskie drobno mielimy blenderem (może być malakser lub inne urządzenie do mielenia).
- W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę.
- Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
- Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki, aby zgęstniał (ok 30 minut). Co kilka minut mieszamy, aby nie stwardniał, tylko równomiernie się schłodził.
- Gotowy krem orzechowy wykładamy na biszkopt.
- Do kremu orzechowego można dodać trochę alkoholu, np. wódkę.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Krem orzechowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu orzechowego: połączenia smakowe.
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Krem orzechowy z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem z masłem polecam kroić gorącym nożem.
- Tym kremem można otynkować tort, ale krem orzechowy z drobno zmielonymi orzechami nie jest gładki.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)
18 komentarzy
Ala
26 lutego 2023 at 22:25Czy jeśli dodam do tego kremu wiśnie z alkoholu, masa się nie rozjedzie?
Magdalena Indyka
27 lutego 2023 at 18:43Jeśli wiśnie nie będą zbyt 'soczyste’ to nic się nie stanie.
Jagoda
12 grudnia 2022 at 10:55Zamiast drobnego cukru to ile dać normalnego?
Magdalena Indyka
13 grudnia 2022 at 22:39Tyle samo co drobnego.
GG
14 stycznia 2021 at 06:17Próbowała pani z orzechów laskowych?
Magdalena Indyka
14 stycznia 2021 at 11:04Jeszcze nie.
Magdalena
22 września 2020 at 16:44Czy orzechy laskowe również nadają się do zrobienia tego kremu?
Magdalena Indyka
23 września 2020 at 18:39Nie robiłam z orzechami laskowymi. Ciężko mi powiedzieć jak zachowają się orzechy w mleku.
Madziula
6 lipca 2020 at 12:27Pyszny wyszedł. Miałam ochotę go zjeść zamiast smarować nim tort, tajemnica mojej Babci została odkryta 😉
Z powyższego przepisu wyszła mi porcja na jeden krążek 25cm średnicy.
Madziula
6 lipca 2020 at 12:32A i masę cukrowo-orzechowo-mleczną gotowałam ok 15 minut do konsystencji jak na filmie. Myślę, że rozmiar garnka ma znaczenie, mój był dość mały więc odparowywało wolniej.
Dodam jeszcze, że planetarny mikser trochę słabo się do tego nadaje, lepszy jest ręczny – w moim przekonaniu.
Magdalena Indyka
7 lipca 2020 at 09:47Dziękuję za uwagi! Na pewno się przydadzą 🙂 Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
7 lipca 2020 at 09:48Bardzo się cieszę 🙂
Aneczka aneczka
26 marca 2020 at 07:02Witam…. Właśnie robię ten krem, teraz w tej chwili… I nie chce zgęstnieć?a gotuję się już prawie 25 min….
Magdalena Indyka
26 marca 2020 at 17:38Może za dużo mleka, albo za mały ogień? Oglądałaś film? Tam widać jaka ta masa powinna być.
kalikalina
8 listopada 2019 at 21:52jak gruba bedzie warstwa kremu? 🙂
Magdalena Indyka
12 listopada 2019 at 12:41W tym poście na pierwszym zdjęciu (te z różami) jest tort z tym kremem. Ok 1 cm bedzie.
Katarzyna
21 października 2019 at 21:47Bardzo dziękuję Pani Magdaleno za podanie przepisu na krem orzechowy serdecznie pozdrawiam Panią życząc spokojnej nocy
Magdalena Indyka
21 października 2019 at 23:24Również pozdrawiam 🙂