KREM DO TORTU/ KREMY DO CIAST

KREM ORZECHOWY

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

Krem orzechowy już dawno za mną chodził! Odkąd miałam okazję pierwszy raz spróbować tortu Pani Małgorzaty wiedziałam, że pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Składniki:

  • 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich
  • 110 ml zimnego mleka
  • 95 g drobnego cukru
  • 120 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
  1. Orzechy włoskie drobno mielimy blenderem (może być malakser lub inne urządzenie do mielenia).
  2. W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę.
  3. Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
  4. Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki, aby zgęstniał (ok 30 minut). Co kilka minut mieszamy, aby nie stwardniał, tylko równomiernie się schłodził.
  5. Gotowy krem orzechowy wykładamy na biszkopt.
  6. Do kremu orzechowego można dodać trochę alkoholu, np. wódkę.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Krem orzechowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu orzechowego: połączenia smakowe.
  4. Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  5. Krem orzechowy z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem z masłem polecam kroić gorącym nożem.
  6. Tym kremem można otynkować tort, ale krem orzechowy z drobno zmielonymi orzechami nie jest gładki.

Smacznego 🙂

krem orzechowy, masa orzechowa, krem z orzechami włoskimi, orzechowy krem do tortu, krem maślany z orzechami

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
(ikonka drukarki widoczna na komputerach)

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

18 komentarzy

  • Odpowiedź
    Ala
    26 lutego 2023 at 22:25

    Czy jeśli dodam do tego kremu wiśnie z alkoholu, masa się nie rozjedzie?

  • Odpowiedź
    Jagoda
    12 grudnia 2022 at 10:55

    Zamiast drobnego cukru to ile dać normalnego?

  • Odpowiedź
    GG
    14 stycznia 2021 at 06:17

    Próbowała pani z orzechów laskowych?

  • Odpowiedź
    Magdalena
    22 września 2020 at 16:44

    Czy orzechy laskowe również nadają się do zrobienia tego kremu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 września 2020 at 18:39

      Nie robiłam z orzechami laskowymi. Ciężko mi powiedzieć jak zachowają się orzechy w mleku.

  • Odpowiedź
    Madziula
    6 lipca 2020 at 12:27

    Pyszny wyszedł. Miałam ochotę go zjeść zamiast smarować nim tort, tajemnica mojej Babci została odkryta 😉
    Z powyższego przepisu wyszła mi porcja na jeden krążek 25cm średnicy.

    • Odpowiedź
      Madziula
      6 lipca 2020 at 12:32

      A i masę cukrowo-orzechowo-mleczną gotowałam ok 15 minut do konsystencji jak na filmie. Myślę, że rozmiar garnka ma znaczenie, mój był dość mały więc odparowywało wolniej.
      Dodam jeszcze, że planetarny mikser trochę słabo się do tego nadaje, lepszy jest ręczny – w moim przekonaniu.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      7 lipca 2020 at 09:48

      Bardzo się cieszę 🙂

  • Odpowiedź
    Aneczka aneczka
    26 marca 2020 at 07:02

    Witam…. Właśnie robię ten krem, teraz w tej chwili… I nie chce zgęstnieć?a gotuję się już prawie 25 min….

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      26 marca 2020 at 17:38

      Może za dużo mleka, albo za mały ogień? Oglądałaś film? Tam widać jaka ta masa powinna być.

  • Odpowiedź
    kalikalina
    8 listopada 2019 at 21:52

    jak gruba bedzie warstwa kremu? 🙂

  • Odpowiedź
    Katarzyna
    21 października 2019 at 21:47

    Bardzo dziękuję Pani Magdaleno za podanie przepisu na krem orzechowy serdecznie pozdrawiam Panią życząc spokojnej nocy

  • Zostaw komentarz