Krem orzechowy już dawno za mną chodził! Odkąd miałam okazję pierwszy raz spróbować tortu Pani Małgorzaty wiedziałam, że pewnego dnia sama go zrobię. Tort orzechowy z tym kremem to niebo w gębie :). Przepis nie jest trudny. Niestety krem wychodzi luźny i przed nałożeniem go na biszkopt lub ciasto koniecznie trzeba go schłodzić w lodówce. W przeciwnym wypadku krem wypłynie pod ciężarem biszkoptu i drugiej warstwy kremu.
Składniki:
- 125 g drobno zmielonych orzechów włoskich
- 110 ml zimnego mleka
- 95 g drobnego cukru
- 120 g masła (min. 82% tłuszczu), w temp. pokojowej
- Orzechy włoskie drobno mielimy blenderem (może być malakser lub inne urządzenie do mielenia).
- W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem. Gdy mleko się zagotuje zmniejszamy ogień i dodajemy mielone orzechy. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, ok 10 minut. Zdejmujemy rondelek z ognia i studzimy masę.
- Masło ucieramy mikserem, aż będzie jasne i puszyste – min. 10 minut. Do utartego masła dodajemy ostudzoną masę orzechową. Miksujemy całość tylko do połączenia się składników.
- Krem orzechowy wyjdzie luźny (nie zwarzony). Wkładamy go do lodówki, aby zgęstniał (ok 30 minut). Co kilka minut mieszamy, aby nie stwardniał, tylko równomiernie się schłodził.
- Gotowy krem orzechowy wykładamy na biszkopt.
- Do kremu orzechowego można dodać trochę alkoholu, np. wódkę.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Krem orzechowy z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o śr 20 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu orzechowego: połączenia smakowe
- Masło ma być miękkie, ale nie lejące, płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
- Krem orzechowy z masłem w lodówce twardnieje, dlatego wypieki z tym kremem warto wystawić z lodówki kilka minut wcześniej przed podaniem. Torty otynkowane i udekorowane kremem z masłem polecam kroić gorącym nożem.
- Tym kremem można otynkować tort, ale krem orzechowy z drobno zmielonymi orzechami nie jest gładki.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
20 komentarzy
Czy tort z tym kremem nada się do pokrycia masą cukrową?
Wg mnie nie, bo krem zawiera drobne kawałki orzechów i nie będzie gładki.
Czy jeśli dodam do tego kremu wiśnie z alkoholu, masa się nie rozjedzie?
Jeśli wiśnie nie będą zbyt 'soczyste’ to nic się nie stanie.
Zamiast drobnego cukru to ile dać normalnego?
Tyle samo co drobnego.
Próbowała pani z orzechów laskowych?
Jeszcze nie.
Czy orzechy laskowe również nadają się do zrobienia tego kremu?
Nie robiłam z orzechami laskowymi. Ciężko mi powiedzieć jak zachowają się orzechy w mleku.
Pyszny wyszedł. Miałam ochotę go zjeść zamiast smarować nim tort, tajemnica mojej Babci została odkryta 😉
Z powyższego przepisu wyszła mi porcja na jeden krążek 25cm średnicy.
A i masę cukrowo-orzechowo-mleczną gotowałam ok 15 minut do konsystencji jak na filmie. Myślę, że rozmiar garnka ma znaczenie, mój był dość mały więc odparowywało wolniej.
Dodam jeszcze, że planetarny mikser trochę słabo się do tego nadaje, lepszy jest ręczny – w moim przekonaniu.
Dziękuję za uwagi! Na pewno się przydadzą 🙂 Pozdrawiam 🙂
Bardzo się cieszę 🙂
Witam…. Właśnie robię ten krem, teraz w tej chwili… I nie chce zgęstnieć?a gotuję się już prawie 25 min….
Może za dużo mleka, albo za mały ogień? Oglądałaś film? Tam widać jaka ta masa powinna być.
jak gruba bedzie warstwa kremu? 🙂
W tym poście na pierwszym zdjęciu (te z różami) jest tort z tym kremem. Ok 1 cm bedzie.
Bardzo dziękuję Pani Magdaleno za podanie przepisu na krem orzechowy serdecznie pozdrawiam Panią życząc spokojnej nocy
Również pozdrawiam 🙂