MUS Z PALONEJ CZEKOLADY

by Magdalena Indyka
mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,
image_print

Mus z palonej czekolady to lżejsza wersja kremu z palonej białej czekolady do tortu. Mus z palonej białej czekolady to lekki jak pianka krem z karmelizowaną białą czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z palonej czekolady jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białej czekolady oraz mus czekoladowy.
Do musu pasuje żelka wiśniowa, porzeczkowa lub malinowa, przepisy na żelki znajdziesz TUTAJ

Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 16 cm:
  • 95-100 g białej czekolady (Wedel)
  • 100 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 4 g żelatyny (Dr. Oetker) + 2 łyżki (16 g) zimnej wody (do ważenia żelatyny używam precyzyjnej wagi kuchennej)
  • 150 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Białą czekoladę kroimy na mniejsze, równej wielkości kawałki (na zdjęciu i filmie pokazuję jak kroję czekoladę). Układamy pokrojoną czekoladę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika – 150°C (bez termoobiegu). Pieczemy czekoladę ok 10-13 minut lub dłużej. Gotowa palona czekolada będzie miała złocisty, karmelowy kolor lub trochę ciemniejszy. Musimy uważać, aby nie przypalić czekolady, ponieważ wtedy będzie miała gorzki smak. Warto po 8 minutach obserwować czekoladę. Jeśli zauważymy, że połowa czekolady jest już gotowa, a reszta jeszcze nie, to otwieramy piekarnik i wyciągamy czekoladę, a resztę pieczemy dalej. Czekolada szybciej przypala się od spodu, dlatego warto zwrócić na to uwagę i w razie czego odwrócić kawałki czekolady w trakcie pieczenia. Wyciągamy blaszkę z piekarnika. 
  2. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, do napęcznienia.
  3. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć wyłączamy palnik. Dodajemy napęczniałą żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. 
  4. Następnie dodajemy paloną czekoladę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Palona czekolada jest twarda i trudno się rozpuszcza, dlatego można masę na końcu zmiksować blenderem. Odstawiamy rondelek na bok.
  5. Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę mus się zwarzy.
  6. W misce, za pomocą miksera (szybkie obroty) ubijamy śmietankę. Ale nie ubijamy jej do końca, na sztywny krem. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Śmietanki do musu nie ubijamy do końca. Gdy ubijamy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łączące śmietankę z masą czekoladową, powoduje warzenie się musu.
    Odkładamy mikser.
  7. Następnie łyżkę śmietanki dodajemy do ostudzonej masy czekoladowej (temp. masy ok 30ºC) i mieszamy całość za pomocą łyżki/szpatułki. Gdy masa połączy się ze śmietanką dodajemy powoli resztę śmietanki i mieszamy całość, tylko do połączenia się składników. Mus wyjdzie luźny (nie zwarzony), ale taki ma być.
  8. Gotowy mus z palonej czekolady od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  9. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu
  10. Wypieki z musem z palonej białej czekolady schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  11. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 16 cm (warstwa ma ok 2 cm grubości). Monoporcje – 11 półkul o śr 5 cm. Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu z palonej czekolady: połączenia smakowe
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Do musu użyłam białej czekolady z Wedel. Jedna z moich obserwatorek na Instagramie, Arleta, zrobiła mus z czekolady Milka i dała jej trochę więcej – 130 g. 
  5. Sposób wykonania różni się od tego na filmie poniżej, ponieważ od momentu nagrania filmu robiłam mus wielokrotnie i ułatwiłam sobie pracę nad nim. 

Smacznego 🙂


mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

mus z palonej białej czekolady, mus z palonej czekolady, krem z palonej czekolady, mus z karmelizowanej czekolady,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
zzznikząd
zzznikząd
2 lat temu

Czym można zastąpić żelatynę? Naprawdę nie wszyscy są mięsożerni…

2
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x