KREM DO TORTU/ MUS DO TORTU I MONOPORCJI

MUS CZEKOLADOWY

Mus czekoladowy to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu czekoladowego do tortu. Mus z czekolady to lekki jak pianka krem z czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z czekoladą jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz mus z palonej białej czekolady.

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
  • 90 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 3 g żelatyny (3/4 łyżeczki) + 1 łyżka zimnej wody
  • 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę (90 g), do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą, płynną żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę czekoladową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowy mus czekoladowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
  9. Wypieki z musem czekoladowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
  10. Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą. 
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku. 

Smacznego 🙂


mus czekoladowy, mus z czekoladą, mus czekoladowy do tortu, mus z czekolady bez jajek, krem czekoladowy,

mus czekoladowy, mus z czekoladą, mus czekoladowy do tortu, mus z czekolady bez jajek, krem czekoladowy,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

39 komentarzy

  • Odpowiedź
    iwona
    24 lutego 2023 at 12:03

    dzień dobry, czy w musie czekoladowym można zamienić ilość czekolady mlecznej z gorzką?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 lutego 2023 at 18:36

      Można. Jednak gorzka czekolada bardziej stabilizuje mus i nie wiem ile dokładnie dać wtedy żelatyny. Nie robiłam musu z większą ilością gorzkiej czekolady.

      • Odpowiedź
        Ania
        5 grudnia 2023 at 09:12

        G/ml liczyć w gramach czy ml ponieważ mam zrzut wcześniejszego przepisu i były tylko gramy 🙈 a chciałabym zrobić pierwszy raz

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          5 grudnia 2023 at 10:38

          Można w ml lub w gramach. Kiedyś podawałam wagę tylko w ml, ale jak dałam tyle samo gramów, to było ok.

  • Odpowiedź
    Sandra
    10 lutego 2023 at 23:22

    Orientuje się Pani ile czego zmniejszyć, jeśli chce zrobić mus z gorzkiej czekolady

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 lutego 2023 at 14:20

      Czekolada gorzka ma inne właściwości. Dlatego trudno mi powiedzieć ile czego dać aby wyszedł dobry mus. nie robiłam musu z gorzkiej czekolady.

  • Odpowiedź
    ZZosia
    18 maja 2022 at 08:32

    Dzień dobry, czy tym musem można obłożyć tort dookoła jeżeli biszkopt będzie przełożony musem malinowym? Czy on spłynie i się nie uda?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 maja 2022 at 17:43

      Mus to luźny krem zanim stężeje w lodówce. Będzie spływał. Jeśli chcesz mieć tort w musie czekoladowym, to musisz włożyć tort w większy rant i wlać mus tak, aby otoczył tort.

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    2 lutego 2022 at 22:17

    Witam czy 90ml smietany mieszam z czekolada a 180 ubijam czy na odwrót?

  • Odpowiedź
    OlfffOolkddoSSSla
    3 maja 2021 at 14:53

    Dzień dobry,
    czy nic się nie stanie jeżeli dodam do kremu pokrojone batony kinderki ? (nie kinder bueno) 🙂

    Pozdrawiam, Ola

  • Odpowiedź
    Iwona
    3 marca 2021 at 23:27

    witam, Ile procent ma Twoja czekolada gorzka?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 marca 2021 at 13:21

      Do musu użyłam 64%.

      • Odpowiedź
        Iwona
        4 marca 2021 at 13:37

        Dziekuje bardzo

        • Odpowiedź
          Sandra
          1 stycznia 2023 at 16:03

          Czy mozna pominąć Gorzka czekoladę i dać tylko mleczna?

          • Magdalena Indyka
            3 stycznia 2023 at 11:29

            Można 🙂 Tylko zamiast gorzkiej proszę dać mleczną.

  • Odpowiedź
    Maria
    11 lutego 2021 at 15:30

    Czy mogę zrobić mus rano a dopiero popołudniu wyłóż go na biszkopty czy trzeba koniecznie zrobić to od razu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 lutego 2021 at 18:29

      Koniecznie od razu. W musie jest żelatyna, jak stężeje w misce to możesz ten mus nożem tylko na plasterki pokroić.

  • Odpowiedź
    Anna
    28 grudnia 2020 at 20:29

    Witam. Czy ten mus można użyć do monoporcji?

  • Odpowiedź
    Marlena
    15 grudnia 2020 at 23:03

    Czy mleczną czekoladę można zamienić tylko na gorzką czekoladę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 grudnia 2020 at 23:11

      Można, ale trzeba będzie zmienić resztę składników. Czekolada gorzka jest twardsza od mlecznej. Niestety nie robiłam musu z gorzką czekoladą i nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji śmietanki i żelatyny.

      • Odpowiedź
        Sabina
        19 września 2021 at 11:39

        Ja zamieniam czekoladę na gorzką i robię dokładnie z tych proporcji, mus jest idealny – gorzki i głęboki w smaku.

  • Odpowiedź
    Martyna
    17 listopada 2020 at 14:12

    Lepiej na śmietance 30% czy 36%?

  • Odpowiedź
    Martyna
    3 listopada 2020 at 14:07

    czy na ten mus mozna położyć żelkę mango i przykryć ja tym musem? czy jest za lekki do żelki?

  • Odpowiedź
    Kasia
    26 października 2020 at 08:35

    Dzień dobry, świetny przepis! Chciałabym go wykorzystać jako nadzienie do rurek. Nada się? Czy niezbyt będzie pasował? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 października 2020 at 12:36

      Do rurek polecam krem czekoladowy. Mus jest z żelatyną i bardzo lekki i ciężko będzie nim kształt tylki zachować.

  • Odpowiedź
    kasia
    21 października 2020 at 08:27

    Dzień dobry 🙂 czy mus nada się jako ostatnia warstwa tortu? Czy wierzchni biszkopt wykładamy od razu na mus czy trzeba poczekać chwilę? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂 P.S. Jest Pani skarbnicą wiedzy!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 października 2020 at 12:56

      Robiłam ostatnio ten mus do tortu (zobacz Tutaj). Dałam go na dół, a na górę mus z białej czekolady. Trzymał się super, ale zawsze można dać 1 g więcej żelatyny. Nie było wybrzuszeń w torcie. Od razu wkładam biszkopt na mus.

      • Odpowiedź
        Martyna
        30 października 2020 at 12:55

        Rozumiem, że czekoladę dodajemy do mniejszej ilości kremówki a większa ilość kremówki ubijamy mikserem?
        Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          30 października 2020 at 13:18

          Tak.

        • Odpowiedź
          Anna
          7 stycznia 2021 at 19:48

          A czy można rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?
          W jaki sposób? – daje smietanke do tego czekoladę i rozpuszczam Ile czasu?

          • Magdalena Indyka
            8 stycznia 2021 at 11:29

            Można. Ale nie posiadam mikrofalówki i nie jestem w stanie podać konkretnie czasu. Myślę że co kilka sekund trzeba wyciągać z mikrofali, mieszać i sprawdzać.

    Zostaw komentarz