KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MUS CZEKOLADOWY

mus czekoladowy, mus z czekoladą, mus czekoladowy do tortu, mus z czekolady bez jajek, krem czekoladowy,

Mus czekoladowy to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu czekoladowego do tortu. Mus z czekolady to lekki jak pianka krem z czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z czekoladą jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz krem z palonej czekolady.

Obserwuj FBIG lub dołącz do słodkiej grupy wsparcia dla patronów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
  • 90 g mlecznej czekolady
  • 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
  • 90 ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 3 g żelatyny (3/4 łyżeczki) + 1 łyżka zimnej wody
  • 180 ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  2. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę, do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
  3. Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
  4. Ciepłą żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
    Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy.
  5. W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
    Odkładamy mikser.
  6. Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę czekoladową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
  7. Gotowy mus czekoladowy wykładamy na biszkopt/ciasto.
  8. Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia (takie zabezpieczenie zrobiłam przy torcie Płatek Śniegu).
  9. Wypieki z musem czekoladowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
Uwagi:
  1. Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowego: połączenia smakowe.
  3. Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
  4. Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku. 

Smacznego 🙂


mus czekoladowy, mus z czekoladą, mus czekoladowy do tortu, mus z czekolady bez jajek, krem czekoladowy,

mus czekoladowy, mus z czekoladą, mus czekoladowy do tortu, mus z czekolady bez jajek, krem czekoladowy,

Polecam również:

wilgotny biszkopt, biszkopt z olejem, biszkopt do tortu, ciasto biszkoptowe, jasny biszkopt,

drip na tort, drip do tortu, drip, ciemny drip, czekoladowy drip, czarny drip, polewa czekoladowa,

ciasto drożdżowe bez wyrastania, ciasto drożdżowe ze śliwkami, ciasto drożdżowe bez użycia miksera, proste ciasto, ciasto ze śliwkami,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione. 

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

21 komentarzy

  • Odpowiedź
    Maria
    11 lutego 2021 at 15:30

    Czy mogę zrobić mus rano a dopiero popołudniu wyłóż go na biszkopty czy trzeba koniecznie zrobić to od razu ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      11 lutego 2021 at 18:29

      Koniecznie od razu. W musie jest żelatyna, jak stężeje w misce to możesz ten mus nożem tylko na plasterki pokroić.

  • Odpowiedź
    Anna
    28 grudnia 2020 at 20:29

    Witam. Czy ten mus można użyć do monoporcji?

  • Odpowiedź
    Marlena
    15 grudnia 2020 at 23:03

    Czy mleczną czekoladę można zamienić tylko na gorzką czekoladę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      15 grudnia 2020 at 23:11

      Można, ale trzeba będzie zmienić resztę składników. Czekolada gorzka jest twardsza od mlecznej. Niestety nie robiłam musu z gorzką czekoladą i nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji śmietanki i żelatyny.

  • Odpowiedź
    Martyna
    17 listopada 2020 at 14:12

    Lepiej na śmietance 30% czy 36%?

  • Odpowiedź
    Martyna
    3 listopada 2020 at 14:07

    czy na ten mus mozna położyć żelkę mango i przykryć ja tym musem? czy jest za lekki do żelki?

  • Odpowiedź
    Kasia
    26 października 2020 at 08:35

    Dzień dobry, świetny przepis! Chciałabym go wykorzystać jako nadzienie do rurek. Nada się? Czy niezbyt będzie pasował? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      27 października 2020 at 12:36

      Do rurek polecam krem czekoladowy. Mus jest z żelatyną i bardzo lekki i ciężko będzie nim kształt tylki zachować.

  • Odpowiedź
    kasia
    21 października 2020 at 08:27

    Dzień dobry 🙂 czy mus nada się jako ostatnia warstwa tortu? Czy wierzchni biszkopt wykładamy od razu na mus czy trzeba poczekać chwilę? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂 P.S. Jest Pani skarbnicą wiedzy!

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      21 października 2020 at 12:56

      Robiłam ostatnio ten mus do tortu (zobacz Tutaj). Dałam go na dół, a na górę mus z białej czekolady. Trzymał się super, ale zawsze można dać 1 g więcej żelatyny. Nie było wybrzuszeń w torcie. Od razu wkładam biszkopt na mus.

      • Odpowiedź
        Martyna
        30 października 2020 at 12:55

        Rozumiem, że czekoladę dodajemy do mniejszej ilości kremówki a większa ilość kremówki ubijamy mikserem?
        Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          30 października 2020 at 13:18

          Tak.

        • Odpowiedź
          Anna
          7 stycznia 2021 at 19:48

          A czy można rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?
          W jaki sposób? – daje smietanke do tego czekoladę i rozpuszczam Ile czasu?

          • Magdalena Indyka
            8 stycznia 2021 at 11:29

            Można. Ale nie posiadam mikrofalówki i nie jestem w stanie podać konkretnie czasu. Myślę że co kilka sekund trzeba wyciągać z mikrofali, mieszać i sprawdzać.

    Zostaw komentarz