Mus czekoladowy to lżejsza wersja Waszego ulubionego kremu czekoladowego do tortu. Mus z czekolady to lekki jak pianka krem z czekoladą. Można go jeść łyżkami! Polecam mus z czekoladą jako krem do tortu oraz pyszny deser dla dzieci :). Polecam również mus z białą czekoladą, krem z białej czekolady oraz mus z palonej białej czekolady.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na 1 blat biszkoptu/ciasta o śr 18 cm:
- 90 g mlecznej czekolady
- 25 g gorzkiej czekolady lub trochę więcej, do smaku
- 90 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
- 3 g żelatyny (3/4 łyżeczki) + 1 łyżka zimnej wody
- 180 g/ml śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy kremówkę (90 g), do momentu wrzenia. Gdy śmietanka zacznie wrzeć zdejmujemy rondelek z palnika. Dodajemy pokrojone czekolady i dokładnie mieszamy, aż się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Odstawiamy rondelek na bok.
- Kubeczek/szklankę z napęczniałą żelatyną wkładamy do gorącej wody i mieszamy, aż uzyskamy płynną żelatynę.
- Ciepłą, płynną żelatynę dodajemy do jeszcze ciepłej masy czekoladowej i energicznie mieszamy całość.
Masę czekoladową studzimy (nie może być ciepła). Gdy dodamy do śmietanki ciepłą masę krem się zwarzy. - W misce, za pomocą miksera (średnie obroty) ubijamy śmietankę, aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy kremu do końca. Ma być prawie sztywny. Gdy dodamy masę czekoladową musimy jeszcze kilka razy zamieszać krem, a dodatkowe ruchy mogą spowodować zwarzenie się kremu śmietankowego.
Odkładamy mikser. - Następnie stopniowo dodajemy ostudzoną masę czekoladową (w 2-3 turach). Mieszamy całość za pomocą rózgi kuchennej tylko do połączenia się składników.
- Gotowy mus czekoladowy od razu wykładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy go w misce do następnego dnia.
- Przed wyłożeniem musu na blat (jeśli nie mamy rantu) polecam zrobić rant wokół tortu z papieru do pieczenia – polecam wpis: Składanie tortu bez rantu.
- Wypieki z musem czekoladowym schładzamy w lodówce kilka godzin (min. 6 godz., najlepiej całą noc).
- Robiąc monoporcje, po schłodzeniu formy z musem, wkładamy ją do zamrażarki na min. 6 godzin. Po wyciągnięciu z zamrażarki od razu wciągamy półkule musowe z formy i układamy je np. na kratce do studzenia, aby udekorować je polewą.
Uwagi:
- Ilość musu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa ma ok 1,8 cm grubości). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do musu czekoladowego: połączenia smakowe.
- Do musu użyłam śmietanki kremówki 30%.
- Ilość czekolady gorzkiej można trochę zwiększyć, do smaku.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
39 komentarzy
iwona
24 lutego 2023 at 12:03dzień dobry, czy w musie czekoladowym można zamienić ilość czekolady mlecznej z gorzką?
Magdalena Indyka
27 lutego 2023 at 18:36Można. Jednak gorzka czekolada bardziej stabilizuje mus i nie wiem ile dokładnie dać wtedy żelatyny. Nie robiłam musu z większą ilością gorzkiej czekolady.
Ania
5 grudnia 2023 at 09:12G/ml liczyć w gramach czy ml ponieważ mam zrzut wcześniejszego przepisu i były tylko gramy 🙈 a chciałabym zrobić pierwszy raz
Magdalena Indyka
5 grudnia 2023 at 10:38Można w ml lub w gramach. Kiedyś podawałam wagę tylko w ml, ale jak dałam tyle samo gramów, to było ok.
Sandra
10 lutego 2023 at 23:22Orientuje się Pani ile czego zmniejszyć, jeśli chce zrobić mus z gorzkiej czekolady
Magdalena Indyka
19 lutego 2023 at 14:20Czekolada gorzka ma inne właściwości. Dlatego trudno mi powiedzieć ile czego dać aby wyszedł dobry mus. nie robiłam musu z gorzkiej czekolady.
ZZosia
18 maja 2022 at 08:32Dzień dobry, czy tym musem można obłożyć tort dookoła jeżeli biszkopt będzie przełożony musem malinowym? Czy on spłynie i się nie uda?
Magdalena Indyka
18 maja 2022 at 17:43Mus to luźny krem zanim stężeje w lodówce. Będzie spływał. Jeśli chcesz mieć tort w musie czekoladowym, to musisz włożyć tort w większy rant i wlać mus tak, aby otoczył tort.
Agnieszka
2 lutego 2022 at 22:17Witam czy 90ml smietany mieszam z czekolada a 180 ubijam czy na odwrót?
Magdalena Indyka
3 lutego 2022 at 10:21Ubija się schłodzoną śmietankę, więc podgrzewasz 90 ml/g.
OlfffOolkddoSSSla
3 maja 2021 at 14:53Dzień dobry,
czy nic się nie stanie jeżeli dodam do kremu pokrojone batony kinderki ? (nie kinder bueno) 🙂
Pozdrawiam, Ola
Magdalena Indyka
6 maja 2021 at 22:33Nic się nie stanie 🙂
Iwona
3 marca 2021 at 23:27witam, Ile procent ma Twoja czekolada gorzka?
Magdalena Indyka
4 marca 2021 at 13:21Do musu użyłam 64%.
Iwona
4 marca 2021 at 13:37Dziekuje bardzo
Sandra
1 stycznia 2023 at 16:03Czy mozna pominąć Gorzka czekoladę i dać tylko mleczna?
Magdalena Indyka
3 stycznia 2023 at 11:29Można 🙂 Tylko zamiast gorzkiej proszę dać mleczną.
Maria
11 lutego 2021 at 15:30Czy mogę zrobić mus rano a dopiero popołudniu wyłóż go na biszkopty czy trzeba koniecznie zrobić to od razu ?
Magdalena Indyka
11 lutego 2021 at 18:29Koniecznie od razu. W musie jest żelatyna, jak stężeje w misce to możesz ten mus nożem tylko na plasterki pokroić.
Anna
28 grudnia 2020 at 20:29Witam. Czy ten mus można użyć do monoporcji?
Magdalena Indyka
29 grudnia 2020 at 00:14Tak.
Anna
29 grudnia 2020 at 15:48Dziękuje;)
Marlena
15 grudnia 2020 at 23:03Czy mleczną czekoladę można zamienić tylko na gorzką czekoladę?
Magdalena Indyka
15 grudnia 2020 at 23:11Można, ale trzeba będzie zmienić resztę składników. Czekolada gorzka jest twardsza od mlecznej. Niestety nie robiłam musu z gorzką czekoladą i nie jestem w stanie podać dokładnych proporcji śmietanki i żelatyny.
Sabina
19 września 2021 at 11:39Ja zamieniam czekoladę na gorzką i robię dokładnie z tych proporcji, mus jest idealny – gorzki i głęboki w smaku.
Martyna
17 listopada 2020 at 14:12Lepiej na śmietance 30% czy 36%?
Magdalena Indyka
17 listopada 2020 at 19:49Robiłam tylko na 30% więc trudno mi powiedzieć.
Martyna
3 listopada 2020 at 14:07czy na ten mus mozna położyć żelkę mango i przykryć ja tym musem? czy jest za lekki do żelki?
Magdalena Indyka
3 listopada 2020 at 21:05Można.
Ewa
10 listopada 2020 at 22:53W którym momencie schładzamy mus 6 godzin w lodówce?
Magdalena Indyka
11 listopada 2020 at 21:57Gotowy mus schładzamy, jak już będzie w torcie lub w miseczce, gdy robimy deser.
Kasia
26 października 2020 at 08:35Dzień dobry, świetny przepis! Chciałabym go wykorzystać jako nadzienie do rurek. Nada się? Czy niezbyt będzie pasował? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
27 października 2020 at 12:36Do rurek polecam krem czekoladowy. Mus jest z żelatyną i bardzo lekki i ciężko będzie nim kształt tylki zachować.
kasia
21 października 2020 at 08:27Dzień dobry 🙂 czy mus nada się jako ostatnia warstwa tortu? Czy wierzchni biszkopt wykładamy od razu na mus czy trzeba poczekać chwilę? Z góry dziękuję za odpowiedź 🙂 P.S. Jest Pani skarbnicą wiedzy!
Magdalena Indyka
21 października 2020 at 12:56Robiłam ostatnio ten mus do tortu (zobacz Tutaj). Dałam go na dół, a na górę mus z białej czekolady. Trzymał się super, ale zawsze można dać 1 g więcej żelatyny. Nie było wybrzuszeń w torcie. Od razu wkładam biszkopt na mus.
Martyna
30 października 2020 at 12:55Rozumiem, że czekoladę dodajemy do mniejszej ilości kremówki a większa ilość kremówki ubijamy mikserem?
Z góry dziękuje za odpowiedź 🙂
Magdalena Indyka
30 października 2020 at 13:18Tak.
Anna
7 stycznia 2021 at 19:48A czy można rozpuścić czekoladę w mikrofalówce?
W jaki sposób? – daje smietanke do tego czekoladę i rozpuszczam Ile czasu?
Magdalena Indyka
8 stycznia 2021 at 11:29Można. Ale nie posiadam mikrofalówki i nie jestem w stanie podać konkretnie czasu. Myślę że co kilka sekund trzeba wyciągać z mikrofali, mieszać i sprawdzać.