Krem grysikowy to jeden z tych przepisów, które przywołują smaki dzieciństwa. Niby prosty, a jednak zaskakująco pyszny i niezwykle uniwersalny.
Krem z kaszy manny można dowolnie modyfikować, dodając kakao, wiórki kokosowe, aromaty lub alkohol, dzięki czemu sprawdza się w wielu domowych wypiekach.
Jego bazą jest kasza manna i mleko. W połączeniu z masłem tworzy krem o wyjątkowej konsystencji i smaku. Jeśli jeszcze go nie próbowałeś/aś – koniecznie nadrób zaległości. A jeśli znasz go od lat – może to dobry moment, by wrócić do tej tradycji i poeksperymentować z nowymi wersjami?
Krem z kaszą manną pasuje do ciast bez pieczenia (ciast na herbatnikach), miodowników, biszkoptów i rolad.
W dzisiejszym wpisie pokażę Ci mój ulubiony, sprawdzony przepis na masę grysikową do ciasta – prosty, ale efektowny. Idealny do przygotowania zarówno na co dzień, jak i od święta.
Polecam pyszne ciasto z owocami i kremem grysikowym lub klasyczny orzechowiec z kremem z kaszy manny.
Składniki na krem grysikowy:
- 100 g kaszy manny błyskawicznej (6 łyżek)
- 700 g mleka (1,5-3,2%)
- 170-190 g cukru pudru, do smaku
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- W garnku umieszczamy kaszę mannę i zalewamy mlekiem. Gotujemy całość na mniejszym ogniu, cały czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła.
- Kaszę mannę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje (ok 3-5 minut od chwili zagotowania). Następnie zdejmujemy garnek z kaszą z palnika.
- Od razu przykrywamy ugotowaną kaszę folią do żywności tak, aby całkowicie stykała się z kaszą. W ten sposób nie powstanie twardy kożuch na wierzchu.
- Studzimy ugotowaną kaszę.
- W misce, przy pomocy miksera (najszybsze obroty), ucieramy masło z cukrem pudrem – min. 10 minut. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo – łyżka po łyżce – ostudzoną kaszę mannę. Miksujemy całość, aż otrzymamy puszysty krem z kaszy manny.
Uwagi:
- Krem grysikowy wystarczy na przełożenie ciasta o wymiarach 33×22 cm.
- Kasza manna musi być dobrze ugotowana – gotuj kaszę na wolnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie bardzo gęsta i bez grudek.
- Kasza manna musi całkowicie wystygnąć – ciepła kasza dodana do masła rozpuści krem i się zwarzy.
- Masło musi być miękkie, w temperaturze pokojowej. Inaczej się nie utrze na puszystą masę i krem może się rozwarstwić. Masło nie może być też zbyt miękkie – rozpuszczające się,
- Dodawaj zimną masę grysikową do utartego masła po jednej łyżce, miksując na średnich obrotach. Dzięki temu masa będzie jednolita i aksamitna.
- Nadmierne miksowanie może sprawić, że masa grysikowa zwarzy się lub będzie bardzo maślana w smaku. Dlatego miksuj tylko do momentu połączenia składników, aż otrzymasz gładki krem.
- Próbuj masy grysikowej – możesz dodać więcej cukru pudru, wanilii, szczyptę soli, a nawet odrobinę alkoholu (np. rum, likier kokosowy).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na krem z kaszy mannej? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.