Ciasto z kaszą manną i owocami można jeść przez cały rok! Dla mnie to pyszne ciasto, tzw. ptasie mleczko z kaszą manną, jest wypiekiem całorocznym, ponieważ możemy użyć mrożonych owoców :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody!
Do tej pory, z powodu braku piekarnika robiłam je bez pieczenia, czyli na spodzie z małych biszkoptów. Jednak ubiegłego lata przetestowałam ciasto z upieczonym biszkoptem i był to strzał w dziesiątkę! Nie żeby biszkopciki były złe, ale wygodnej się kroi i podaje to ciasto z biszkoptem.
A Wy jak wolicie… bez pieczenia, czy z biszkoptem? Czekam na Wasze opinie :).
Biszkopt (można zastąpić biszkoptami) – przelicznik foremek:
- 3 jajka, rozm. L (ok 168-172 g, bez skorupek)
- 108 g cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 114 g mąki pszennej, typ 450
- W misce, przy pomocy miksera, ubijamy jajka z cukrem. W słabszym mikserze na wysokich obrotach. W robotach planetarnych o dużej mocy – na średnich obrotach – ubijałam na 4 poziomie.
- Miksujemy całość ok 15 min, aż masa potroi swoją objętość. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania. Przy 6 jajkach może to zająć nawet 20 minut (zależy to od mocy miksera/robota planetarnego). Wyłączamy mikser.
- W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę. Łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. W trakcie mieszania mąki z masą dodajemy olej. Dodajemy olej w taki sposób, aby spływał po ściance miski. Wtedy olej nie zniszczy pęcherzy powietrza w ubitych jajkach i masa tak bardzo nie opadnie.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy w wymiarach 33×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy ok 25 – 35 min w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
- Następnie ścinamy za pomocą noża wierzch biszkoptu.
Krem z kaszą manną:
- 100 g kaszy manny błyskawicznej (6 łyżek)
- 700 g mleka (1,5-3,2%)
- 170-190 g cukru pudru, do smaku
- 200 g masła, w temperaturze pokojowej
- W garnku umieszczamy kaszę mannę i zalewamy mlekiem. Gotujemy całość na mniejszym ogniu, cały czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Kaszę mannę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje (ok 3-5 minut od chwili zagotowania). Następnie zdejmujemy garnek z kaszą z palnika.
- Od razu przykrywamy ugotowaną kaszę folią do żywności tak, aby całkowicie stykała się z kaszą. W ten sposób nie powstanie twardy kożuch na wierzchu. Następnie studzimy kaszę.
- W misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem pudrem – min. 10 minut. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo – łyżka po łyżce – ostudzoną kaszę mannę. Mieszamy całość, aż otrzymamy puszysty krem.
Dodatkowo:
- przegotowana, ostudzona woda do nasączenia biszkoptu
- ok 200 g świeżych malin (mogą być mrożone)
- ok 170 g jagód/borówek
- 3 galaretki – smak malinowy lub owoce leśne
- 1,2 l wody – wrzątek
Wykonanie:
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, według opisu na opakowaniu.
- Jeśli wolicie ciasto bez biszkoptu, to wykładacie formę papierem do pieczenia, a na papierze układacie biszkopty.
- Ostudzony biszkopt nasączamy przegotowaną wodą – nie za mocno. Wykładamy krem z kaszy manny i za pomocą szpatułki rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni tak, aby nie było żadnych szczelin pomiędzy kremem a bokiem formy. Przez szczeliny, które mogą powstać, galaretka wsiąknie w biszkopt.
- Kładziemy owoce i zalewamy delikatnie lekko tężejącą galaretką (konsystencja kisielu), maksymalnie do 1/3 wysokości malin, tak aby owoce nie uniosły się. Wkładamy blaszkę z ciastem na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka stężeje wylewamy resztę galaretki i wkładamy ciasto ponownie do lodówki.
- Ciasto z kaszą manną przechowujemy w lodówce. Można je udekorować ubitą śmietanką (30-36%) z cukrem pudrem.
- Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto, aby trochę się ociepliło.
- Ptasie mleczko z kaszą manną polecam kroić gorącym nożem. Wtedy galaretka bardzo ładnie się kroi.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Jeśli nie posiadamy piekarnika, to zamiast biszkoptu możemy użyć małych biszkoptów.
- W cieście z kaszą manną możemy użyć naszych ulubionych owoców i dobranej do nich galaretki.
- Krem po dodaniu kaszy manny wygląda na zwarzony, ale tak ma być. Po schłodzeniu w lodówce będzie ok.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Witam, czy biszkoptu nie trzeba nasączyć??
Nie robiłam tego. Biszkopt nie wyszedł mi suchy. Ale bez problemu możesz nasączyć słabą herbatą 🙂