CIASTO Z KASZĄ MANNĄ i OWOCAMI

by Magdalena Indyka
image_print

Ciasto z kaszą manną i owocami można jeść przez cały rok! Dla mnie to pyszne ciasto, tzw. ptasie mleczko z kaszą manną, jest wypiekiem całorocznym, ponieważ możemy użyć mrożonych owoców :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody! 

Do tej pory, z powodu braku piekarnika robiłam je bez pieczenia, czyli na spodzie z małych biszkoptów. Jednak ubiegłego lata przetestowałam ciasto z upieczonym biszkoptem i był to strzał w dziesiątkę! Nie żeby biszkopciki były złe, ale wygodnej się kroi i podaje to ciasto z biszkoptem.
A Wy jak wolicie… bez pieczenia, czy z biszkoptem? Czekam na Wasze opinie :).

Biszkopt (można zastąpić biszkoptami) przelicznik foremek:
  • 3 jajka, rozm. L (ok 168-172 g, bez skorupek)
  • 108 g cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 114 g mąki pszennej, typ 450
  1. W misce, przy pomocy miksera, ubijamy jajka z cukrem. W słabszym mikserze na wysokich obrotach. W robotach planetarnych o dużej mocy – na średnich obrotach – ubijałam na 4 poziomie. 
  2. Miksujemy całość ok 15 min, aż masa potroi swoją objętość. Im więcej jajek, tym dłuższy czas ubijania. Przy 6 jajkach może to zająć nawet 20 minut (zależy to od mocy miksera/robota planetarnego). Wyłączamy mikser.
  3. W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę. Łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej. W trakcie mieszania mąki z masą dodajemy olej. Dodajemy olej w taki sposób, aby spływał po ściance miski. Wtedy olej nie zniszczy pęcherzy powietrza w ubitych jajkach i masa tak bardzo nie opadnie.
  4. Gotowe ciasto przekładamy do formy w wymiarach 33×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
  5. Pieczemy ok 25 – 35 min w temperaturze 160ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
  6. Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
  7. Następnie ścinamy za pomocą noża wierzch biszkoptu. 
Krem z kaszą manną:
  • 100 g kaszy manny błyskawicznej (6 łyżek)
  • 700 g mleka (1,5-3,2%)
  • 170-190 g cukru pudru, do smaku
  • 200 g masła, w temperaturze pokojowej
  1. W garnku umieszczamy kaszę mannę i zalewamy mlekiem. Gotujemy całość na mniejszym ogniu, cały czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Kaszę mannę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje (ok 3-5 minut od chwili zagotowania). Następnie zdejmujemy garnek z kaszą z palnika.
  2. Od razu przykrywamy ugotowaną kaszę folią do żywności tak, aby całkowicie stykała się z kaszą. W ten sposób nie powstanie twardy kożuch na wierzchu. Następnie studzimy kaszę. 
  3. W misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem pudrem – min. 10 minut. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo – łyżka po łyżce – ostudzoną kaszę mannę. Mieszamy całość, aż otrzymamy puszysty krem.
Dodatkowo:
  • przegotowana, ostudzona woda do nasączenia biszkoptu
  • ok 200 g świeżych malin (mogą być mrożone)
  • ok 170 g  jagód/borówek
  • 3 galaretki – smak malinowy lub owoce leśne
  • 1,2 l wody – wrzątek
Wykonanie:
  1. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, według opisu na opakowaniu.
  2. Jeśli wolicie ciasto bez biszkoptu, to wykładacie formę papierem do pieczenia, a na papierze układacie biszkopty. 
  3. Ostudzony biszkopt nasączamy przegotowaną wodą – nie za mocno. Wykładamy krem z kaszy manny i za pomocą szpatułki rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni tak, aby nie było żadnych szczelin pomiędzy kremem a bokiem formy. Przez szczeliny, które mogą powstać, galaretka wsiąknie w biszkopt.
  4. Kładziemy owoce i zalewamy delikatnie lekko tężejącą galaretką (konsystencja kisielu), maksymalnie do 1/3 wysokości malin, tak aby owoce nie uniosły się. Wkładamy blaszkę z ciastem na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka stężeje wylewamy resztę galaretki i wkładamy ciasto ponownie do lodówki.
  5. Ciasto z kaszą manną przechowujemy w lodówce. Można je udekorować ubitą śmietanką (30-36%) z cukrem pudrem.
  6. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto, aby trochę się ociepliło.
  7. Ptasie mleczko z kaszą manną polecam kroić gorącym nożem. Wtedy galaretka bardzo ładnie się kroi.
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
  2. Jeśli nie posiadamy piekarnika, to zamiast biszkoptu możemy użyć małych biszkoptów.
  3. W cieście z kaszą manną możemy użyć naszych ulubionych owoców i dobranej do nich galaretki.
  4. Krem po dodaniu kaszy manny wygląda na zwarzony, ale tak ma być. Po schłodzeniu w lodówce będzie ok.

Smacznego 🙂

ciasto z kaszą manną, proste ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto bez pieczenia,

ciasto z kaszą manną, proste ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto bez pieczenia,

ciasto z kaszą manną, proste ciasto z owocami i galaretką, ciasto z masą grysikową, ciasto bez pieczenia,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Marta Marta
Marta Marta
5 lat temu

Witam, czy biszkoptu nie trzeba nasączyć??

2
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x