Ciasto z kaszą manną i owocami można jeść przez cały rok! Dla mnie to słodkie ciasto, tzw. ptasie mleczko z kaszą manną, jest wypiekiem całorocznym, ponieważ możemy użyć mrożonych owoców :). Ze wszystkich owoców, które kiedykolwiek znalazły się w tym cieście zwyciężyły maliny i jagody! Pierwszy raz zrobiłam to ciasto jako nastolatka i od tamtego czasu robię je obowiązkowo każdego lata.
Do tej pory, z powodu braku piekarnika robiłam je bez pieczenia, czyli na spodzie z małych biszkoptów. Jednak ubiegłego lata przetestowałam ciasto z upieczonym biszkoptem i był to strzał w dziesiątkę! Nie żeby biszkopciki były złe, ale wygodnej się kroi i podaje to ciasto z upieczonym biszkoptem :).
A Wy jak wolicie… bez pieczenia, czy z biszkoptem? Czekam na Wasze opinie :).
Skorzystaj z przelicznika foremek
Składniki na biszkopt (można zastąpić biszkoptami):
- 3 jajka, rozm. L (ok 168-172 g, bez skorupek)
- 108 g drobnego cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 114 g mąki pszennej
- W misce, przy pomocy miksera ubijamy jajka z cukrem, aż otrzymamy jasną i puszystą masę (na najszybszych obrotach miksera) Miksujemy całość ok 15 min, pamiętając że im więcej jajek tym dłuższy czas ubijania. Odkładamy mikser.
- W dwóch turach wsypujemy przesianą mąkę i delikatnie łączymy ją z masą jajeczną, używając szpatułki lub rózgi kuchennej.
W międzyczasie dodajemy olej i mieszamy całość. - Gotowe ciasto przekładamy do formy w wymiarach 33×22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Delikatnie wyrównujemy wierzch ciasta.
- Pieczemy ok 25 – 35 min w temperaturze 165ºC (bez termoobiegu) lub dłużej, do suchego patyczka.
- Upieczony biszkopt od razu wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia.
Krem z kaszą manną:
- 100 g kaszy manny błyskawicznej (6 łyżek)
- 700 ml mleka
- 170 – 190 g cukru pudru, do smaku
- 200 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej*
- Kaszę mannę zalewamy mlekiem i zagotowujemy na małym ogniu. Cały czas mieszając, gotujemy do momentu, aż zgęstnieje (ok 3-5 minut od chwili zagotowania). Zdejmujemy garnek z kaszą z palnika i całkowicie studzimy.
- Masło ucieramy z cukrem pudrem przy pomocy miksera – min. 10 minut. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo – łyżka po łyżce – wystudzoną kaszę mannę. Mieszamy całość, aż otrzymamy puszysty krem.
Dodatkowo:
- woda + sok z cytryny, do nasączenia biszkoptu
- ok 200 g świeżych malin (mogą być mrożone)
- ok 170 g jagód/borówek
- 3 galaretki – smak malinowy/ owoce leśne
- 1,2 l wody – wrzątek
Wykonanie:
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, według opisu na opakowaniu.
- Jeśli wolicie ciasto bez biszkoptu, to wykładacie formę papierem do pieczenia, a na papierze układacie biszkopty.
- Ostudzony biszkopt nasączamy wodą z cytryną. Wykładamy krem grysikowy i za pomocą szpatułki rozprowadzamy równomiernie po całej powierzchni tak, aby nie było żadnych szczelin pomiędzy kremem a bokiem formy. Przez szczeliny, które mogą powstać galaretka wsiąknie w biszkopt.
- Kładziemy owoce i zalewamy delikatnie lekko tężejącą galaretką (konsystencja kisielu), maksymalnie do 1/3 wysokości malin, tak aby owoce nie uniosły się. Wkładamy blaszkę z ciastem na kilka minut do lodówki. Gdy galaretka stężeje wylewamy resztę galaretki i wkładamy ciasto ponownie do lodówki.
- Ciasto z kaszą manną przechowujemy w lodówce. Przed podaniem warto wyciągnąć ciasto, aby trochę się ociepliło.
- Ptasie mleczko z kaszą manną polecam kroić gorącym nożem. Wtedy galaretka bardzo ładnie się kroi.
Uwagi:
- Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
- Jeśli nie posiadamy piekarnika, to zamiast biszkoptu możemy użyć małych biszkoptów.
- W cieście z kaszą manną możemy użyć naszych ulubionych owoców i dobranej do nich galaretki.
- Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
- Krem po dodaniu kaszy manny wygląda na zwarzony, ale tak ma być. Po schłodzeniu w lodówce będzie ok.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Witam, czy biszkoptu nie trzeba nasączyć??
Nie robiłam tego. Biszkopt nie wyszedł mi suchy. Ale bez problemu możesz nasączyć słabą herbatą 🙂