Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Chrupka czekoladowa była przeze mnie użyta to tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po PRZEPIS.
UWAGA! W ostatnim czasie zmieniałam proporcję na chrupkę, ponieważ nie zawsze wychodziła chrupiąca. Tutaj bardzo pomogła mi tortowa artystka – Agnieszka Obłoza, która podała mi mniej więcej swoje proporcje na chrupkę. Dzięki temu mogłam poprawić mój przepis. Ostatnio chrupka bardzo chrupała mi w torcie, dlatego postaram się już nic nie zmieniać.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 55 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 55 g prażynki
- 20 g oleju rzepakowego
Chrupka czekoladowa z orzechami, o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 55 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
- 35 g prażynki
- 20 g oleju rzepakowego
- Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
- Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy całość.
- Tak przygotowana masę nakładamy bezpośrednio na krem, jak frużelinę/żelkę, zostawiając od brzegu odstęp ok 1,5 cm.
- Chrupkę czekoladową można przygotować kilka godzin wcześniej tak jak żelkę. Wykładamy gotową chrupkę na papier do pieczenia, tworząc koło o śr 16 cm. Następnie schładzamy w lodówce, aż zrobi się twardy blat, który potem nakładamy na krem. Można też zrobić ją w rancie do żelek.
Uwagi:
- Chrupkę nakładamy zawsze na cienką lub grubszą warstwę kremu. W ten sposób przykleimy ją do biszkoptu/ciasta i nie będzie odpadać podczas krojenia.
- Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS.
- Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel.
- Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub kupną.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
40 komentarzy
ElliCakeElls
18 lipca 2023 at 06:37pyszna chrupka, uwielbiam 🙂 Poza tym jestem fanką pani przepisów, wszystko co robię zawsze wychodzi i smakuje wybornie 🙂
Magdalena Indyka
19 lipca 2023 at 14:29Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Marta
20 maja 2023 at 08:59Czy zamiast prażynki można użyć crispearls??
Magdalena Indyka
23 maja 2023 at 21:38To są te kuleczki? Nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Czy nie będzie za dużo oleju. Trudno mi powiedzieć.
KAMImKami
18 maja 2023 at 15:58A czy ta chrupka będzie pasować do kremu czekoladowe, górną warstwą będzie krem kokosowy z malinami/ truskawkami? Czy już za dużo tego?
Magdalena Indyka
23 maja 2023 at 21:40Będzie ok. Chrupka nie zmienia smaku kremu czekoladowego, tylko dodaje mu chrupkości. Będzie super.
Bbabasia
23 czerwca 2023 at 19:42Czy można prosić o link do tortu ze zdjęcia?
Dziękuję:)
Magdalena Indyka
25 czerwca 2023 at 20:37To jest ten tort – https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym
Joanna
4 maja 2023 at 13:51Czy mogę całkowicie zrezygnować z orzechów i dać samą chrupkę?
Magdalena Indyka
4 maja 2023 at 14:58Tak, tylko jeszcze nie robiłam bez orzechów i nie wiem ile dać mniej więcej chrupki za orzechy.
aniaszaniaa
24 lutego 2023 at 09:24dzień dobry, czy można użyć normalnych płatów kukurydzianych? czy zwilgotnieją? proszę o odpowiedz
Magdalena Indyka
25 lutego 2023 at 13:40Niestety zwilgotnieją i zmiękną.
Angelika Rechtanek
14 maja 2023 at 17:01Witam gdzie można kupić chrupki?
Magdalena Indyka
14 maja 2023 at 22:11W sklepach internetowych kupuję. Proszę wpisać w Google 'prażynka do tortu’. Kupiłam ostatnio na Allegro prażynkę Callebaut i jest ok.
WeronikaBROWERONIKA
25 maja 2023 at 12:22Witam. Czy olej do chrupka również Pani waży ?
Magdalena Indyka
25 maja 2023 at 21:54Tak :). Podałam w przepisie 20 g, ponieważ w kubeczku ważę go na wadze kuchennej.
Roksana
12 grudnia 2022 at 20:04Ile dni wcześniej można sobie przygotować chrupka?
Magdalena Indyka
13 grudnia 2022 at 22:38Nie wiem. Zawsze robię ją tuż przed wyłożeniem lub kilka godzin przed jeśli schładzałam w lodówce w formie blatu.
Anna
15 lutego 2023 at 12:02Dzien dobry, jaki to jest tort, ze zdjecia (czekoladowo owocowy, zdjecie pod chrupka) ?
Magdalena Indyka
19 lutego 2023 at 14:11Jeśli dobrze pamiętam, to tam jest krem rocher, mus i żelka wiśniowa. Przepis na cały tort jest tutaj: https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym
BUGIEL Paulina
13 maja 2023 at 10:01A czy robiłaś może wersje z białą czekoladą?
Magdalena Indyka
14 maja 2023 at 22:07Jeszcze nie. Do ostatniego tortu robiłam czekoladową, która wyszła mi idealnie i dopiero teraz będę zabierać się za chrupkę z białą czekoladą.
Agnieszka
26 marca 2023 at 10:49A co to jest prażynka? Ja znam tylko prażynki ziemniaczane. O to chodzi?
Magdalena Indyka
28 marca 2023 at 10:33Nie. Proszę wpisać w Google „prażynka do tortu” i tam Pani znajdzie prażynkę.
MDM
4 października 2022 at 11:31Pani Magdo, czy tort ze zdjęcia to jest piętro z Tortu Edmunda (mus truskawkowy z żelką truskawką)? wygląda (i pewnie też smakuje) nieziemsko. Chciałabym zrobić tort na urodziny córci i chyba to jest właśnie to. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Magda
Magdalena Indyka
4 października 2022 at 13:30Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju górnego piętra. Kroiłam tort i mi kradli talerzyki 🙂 Udało mi się odłożyć dla siebie tylko kawałek dolnego piętra z kremem cytrynowym 🙂
Marlena
23 września 2022 at 22:55a czy w chrupce orzechy są w ogóle konieczne? wyjdzie jakby zrobić bez?
Magdalena Indyka
24 września 2022 at 12:11Nie są konieczne 🙂 Można je pominąć 🙂
nnAnnaMa
23 września 2022 at 18:59Czy można wykonać chrupka z białą czekoladą? I czy wtedy trzeba jakoś zmienić proporcje składników, czy wystarczy po prostu czekoladę mleczną wymienić na białą?
Magdalena Indyka
24 września 2022 at 12:12Można zrobić z białej czekolady. Wtedy jednak zdecydowanie mniej oleju dać.
AgataAgata
21 sierpnia 2022 at 14:41Czy chrupka będzie pasować do kremu chałwowego? 🙂
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2022 at 13:11Robiłam chrupkę do kremu z pralinkami Giotto, który ma orzechowy smak i pasowało mi. Tylko dałam trochę czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, aby chrupka nie była bardzo słodka. Myślę że do chałwowego też będzie pasować.
Justyna
15 sierpnia 2022 at 21:16Pani Magdo, ta chrupka to był sztos w torcie. Nie robię tortów zbyt często i dlatego sama zrobiłam prażynkę, ale wyszła pyszna, a z nią chrupka. Umieściłam ją w kremie z mlecznej czekolady i widziałam zaskoczenie na twarzach konsumujących. Fantastyczny dodatek 🙂
Magdalena Indyka
15 sierpnia 2022 at 21:37Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Patrycja
2 sierpnia 2022 at 12:51Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂
Magdalena Indyka
2 sierpnia 2022 at 13:59Na razie używam kupnej. Mam w planach zrobienie domowej 🙂 Prażynkę kupiłam tutaj, bo cena mnie nie odstraszyła: https://cafe-chocolate.pl/popypki-waflowe/6008-prazynka-delicrisp-irca-500g.html?fbclid=IwAR3Me82nPxesmH6gOkW1nFLwpSA0EeP0bxevIBtea6IjWWhXelHWXZeA3Kg
Monika
10 sierpnia 2022 at 17:28Czy orzechy muszą być prażone czy mogą byc zwykle?
Magdalena Indyka
11 sierpnia 2022 at 12:00Prażone lepiej smakują 🙂 Orzechy można w bardzo szybki i łatwy sposób uprażyć: https://slodkipomysl.pl/jak-uprazyc-orzechy-laskowe/
Emikia
19 sierpnia 2022 at 21:33Witam. A czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć innych orzechów, np. włoskich? Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2022 at 13:14Można 🙂 Do tej chrupki można dodać różne dodatki zamiast orzechów, np. migdały 🙂