Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Chrupka czekoladowa była przeze mnie użyta to tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po PRZEPIS.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 4-5 mm:
- 39 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 26 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
- 36 g prażynki (użyłam Takiej)
- 25 g oleju rzepakowego
- Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka lub płatki kukurydziane zmiękną.
- Do ostudzonej czekolady dodajemy suche składniki i mieszamy. W międzyczasie dodajemy olej i dokładnie całość mieszamy.
- Tak przygotowana masę nakładamy bezpośrednio na krem, jak frużelinę/żelkę, zostawiając od brzegu odstęp ok 1,5 cm.
- Chrupkę czekoladową można przygotować kilka godzin wcześniej tak jak żelkę. Wykładamy gotową chrupkę na papier do pieczenia, tworząc koło o śr 16 cm. Następnie schładzamy w lodówce, aż zrobi się twardy blat, który potem nakładamy na krem. Można też zrobić ją w rancie do żelek.
Uwagi:
- Chrupkę nakładamy zawsze na cienką lub grubszą warstwę kremu. W ten sposób przykleimy ją do biszkoptu/ciasta i nie będzie odpadać podczas krojenia.
- Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS.
- Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel.
- Im więcej oleju w chrupce, tym jest ona miększa.
- Jeśli użyjecie płatków kukurydzianych to rozdrabniamy je trochę, aby nie były za duże. Niestety one miękną trochę lub bardziej. Zależy od wilgotności użytego kremu w torcie, dlatego polecam użyć prażynkę.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
4 komentarze
Patrycja
2 sierpnia 2022 at 12:51Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂
Magdalena Indyka
2 sierpnia 2022 at 13:59Na razie używam kupnej. Mam w planach zrobienie domowej 🙂 Prażynkę kupiłam tutaj, bo cena mnie nie odstraszyła: https://cafe-chocolate.pl/popypki-waflowe/6008-prazynka-delicrisp-irca-500g.html?fbclid=IwAR3Me82nPxesmH6gOkW1nFLwpSA0EeP0bxevIBtea6IjWWhXelHWXZeA3Kg
Monika
10 sierpnia 2022 at 17:28Czy orzechy muszą być prażone czy mogą byc zwykle?
Magdalena Indyka
11 sierpnia 2022 at 12:00Prażone lepiej smakują 🙂 Orzechy można w bardzo szybki i łatwy sposób uprażyć: https://slodkipomysl.pl/jak-uprazyc-orzechy-laskowe/