CHRUPKA DO TORTU

CHRUPKA CZEKOLADOWA

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Chrupka czekoladowa była przeze mnie użyta to tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po PRZEPIS

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 40 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 23 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
  • ok 42-44 g prażynki 
  • 8 g oleju rzepakowego 
  1. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
  2. Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy całość.
  3. Tak przygotowana masę nakładamy bezpośrednio na krem, jak frużelinę/żelkę, zostawiając od brzegu odstęp ok 1,5 cm. 
  4. Chrupkę czekoladową można przygotować kilka godzin wcześniej tak jak żelkę. Wykładamy gotową chrupkę na papier do pieczenia, tworząc koło o śr 16 cm. Następnie schładzamy w lodówce, aż zrobi się twardy blat, który potem nakładamy na krem. Można też zrobić ją w rancie do żelek. 

 

Uwagi:

  1. Chrupkę nakładamy zawsze na cienką lub grubszą warstwę kremu. W ten sposób przykleimy ją do biszkoptu/ciasta i nie będzie odpadać podczas krojenia. 
  2. Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS.
  3. Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel. 
  4. Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub kupną. 

Smacznego 🙂

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

22 komentarze

  • Odpowiedź
    aniaszaniaa
    24 lutego 2023 at 09:24

    dzień dobry, czy można użyć normalnych płatów kukurydzianych? czy zwilgotnieją? proszę o odpowiedz

  • Odpowiedź
    Roksana
    12 grudnia 2022 at 20:04

    Ile dni wcześniej można sobie przygotować chrupka?

  • Odpowiedź
    MDM
    4 października 2022 at 11:31

    Pani Magdo, czy tort ze zdjęcia to jest piętro z Tortu Edmunda (mus truskawkowy z żelką truskawką)? wygląda (i pewnie też smakuje) nieziemsko. Chciałabym zrobić tort na urodziny córci i chyba to jest właśnie to. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Magda

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 października 2022 at 13:30

      Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju górnego piętra. Kroiłam tort i mi kradli talerzyki 🙂 Udało mi się odłożyć dla siebie tylko kawałek dolnego piętra z kremem cytrynowym 🙂

  • Odpowiedź
    Marlena
    23 września 2022 at 22:55

    a czy w chrupce orzechy są w ogóle konieczne? wyjdzie jakby zrobić bez?

  • Odpowiedź
    nnAnnaMa
    23 września 2022 at 18:59

    Czy można wykonać chrupka z białą czekoladą? I czy wtedy trzeba jakoś zmienić proporcje składników, czy wystarczy po prostu czekoladę mleczną wymienić na białą?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 września 2022 at 12:12

      Można zrobić z białej czekolady. Wtedy jednak zdecydowanie mniej oleju dać.

  • Odpowiedź
    AgataAgata
    21 sierpnia 2022 at 14:41

    Czy chrupka będzie pasować do kremu chałwowego? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 sierpnia 2022 at 13:11

      Robiłam chrupkę do kremu z pralinkami Giotto, który ma orzechowy smak i pasowało mi. Tylko dałam trochę czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, aby chrupka nie była bardzo słodka. Myślę że do chałwowego też będzie pasować.

  • Odpowiedź
    Justyna
    15 sierpnia 2022 at 21:16

    Pani Magdo, ta chrupka to był sztos w torcie. Nie robię tortów zbyt często i dlatego sama zrobiłam prażynkę, ale wyszła pyszna, a z nią chrupka. Umieściłam ją w kremie z mlecznej czekolady i widziałam zaskoczenie na twarzach konsumujących. Fantastyczny dodatek 🙂

  • Odpowiedź
    Patrycja
    2 sierpnia 2022 at 12:51

    Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂

  • Zostaw komentarz