CHRUPKA CZEKOLADOWA

by Magdalena Indyka
chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,
image_print

Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Użyłam chrupkę czekoladową do tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po przepis TUTAJ

Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 55-60 g prażynki, użyłam gotowej ale można zrobić samemu → PRZEPIS
  • 17 g oleju rzepakowego
Chrupka czekoladowa z orzechami, o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
  • 35-40 g prażynki 
  • 17 g oleju rzepakowego 
  1. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
  2. Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
  3. Tak przygotowana chrupkę nakładamy bezpośrednio na nasączony biszkopt, zostawiając od brzegu odstęp ok 1-1,5 cm. 
  4. Biszkopt z chrupką wkładamy do lodówki. Schładzamy do momentu gdy czekolada w chrupce zastygnie. Wyciągamy biszkopt z chrupką z lodówki i nakładamy go na podkład lub na krem z dolnego piętra.
  5. Następnie nakładamy na chrupkę krem.
  6. Przygotowanie chrupki do tortu w ten sposób spowoduje to, iż nasz krem nie rozmiękczy za bardzo prażynki w chrupce.

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Uwagi:

  1. Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS
  2. Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel. 
  3. Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub kupną. 
  4. W ostatnim czasie zmieniałam proporcję na chrupkę, ponieważ nie zawsze wychodziła chrupiąca. Tutaj bardzo pomogła mi Agnieszka Obłoza, która podała mi mniej więcej swoje proporcje na chrupkę. Dzięki temu mogłam poprawić mój przepis. Ostatnio chrupka bardzo chrupała mi w torcie, dlatego postaram się już nic nie zmieniać. 

Smacznego 🙂

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

71 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
18 dni temu

Witam, można przechowywać chrupkę ? Jak i gdzie ?

Ania
Ania
20 dni temu

Jak długo chrupka wykonana z prażynki kupowanej i czekolady zachowa swoją chrupkość? Zastanawiam się bo muszę zrobić tort szybciej niż urodziny.

Aleksandra
Aleksandra
1 miesiąc temu

Witam, planuje wykonać tą chrupkę do tortu o średnicy 23 cm. Chrypka bez orzechów. Zastanawiam się jakie proporcje powinnam wykonać? Z góry dziękuję za odpowiedź

Ostatnio edytowany 1 miesiąc temu przez Aleksandra
Alena
Alena
1 miesiąc temu

dobry den Magdalena, pozdravujem zo Slovenska! Nasla som tvoje stranky o peceni a som nadsena! Nechala som sa inspirovat kremami aj zele z ovocim. Tu je vysledok, malinove zele

torta
Joanna
Joanna
1 miesiąc temu

Czy można użyć orzechów nerkowca?

Aniaa
Aniaa
2 miesięcy temu

Dzień dobry czy chrupkę można przygotować jako osobny blat dzień wcześniej i wsadzić do lodówki żeby się schłodził ? Czy trzeba go nałożyć bezpośrednio na blat ?

Krystyna
Krystyna
5 miesięcy temu

Czy można chrupkę włożyć w masę waniliową ?

Aleksandra
Aleksandra
Odpowiedz na  Krystyna
2 miesięcy temu

Czy zamiast laskowych można dać włoskie? Ponieważ będę robić krem z orzechów włoskich i chyba lepiej będzie pasować.

Wiola
Wiola
9 miesięcy temu

Dzień dobry, chrupkę wkładam na warstwę kremu, a czy na nią również muszę położyć krem?

Kasia
Kasia
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
2 miesięcy temu

Czy zamiast prażynki mogą być płatki kukurydziane?

Agata
Agata
1 rok temu

Witam. Pani Magdo robiłam chrupkę z tego przepisu i była fantastyczna! Mam pytanie czy można zrobić tą chrupkę z białą czekoladą? Dziękuję ( za wszystkie wspaniałe przepisy!) 🙂

Agata
Agata
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
1 rok temu

Rozumiem w takim razie będę czekać 🙂 pozdrawiam 🙂

71
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x