CHRUPKA DO TORTU

CHRUPKA CZEKOLADOWA

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Chrupka czekoladowa była przeze mnie użyta to tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po PRZEPIS

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 4-5 mm: 
  • 39 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 26 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
  • 36 g prażynki (użyłam Takiej)
  • 25 g oleju rzepakowego 
  1. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka lub płatki kukurydziane zmiękną.
  2. Do ostudzonej czekolady dodajemy suche składniki i mieszamy. W międzyczasie dodajemy olej i dokładnie całość mieszamy.
  3. Tak przygotowana masę nakładamy bezpośrednio na krem, jak frużelinę/żelkę, zostawiając od brzegu odstęp ok 1,5 cm. 
  4. Chrupkę czekoladową można przygotować kilka godzin wcześniej tak jak żelkę. Wykładamy gotową chrupkę na papier do pieczenia, tworząc koło o śr 16 cm. Następnie schładzamy w lodówce, aż zrobi się twardy blat, który potem nakładamy na krem. Można też zrobić ją w rancie do żelek. 

 

Uwagi:

  1. Chrupkę nakładamy zawsze na cienką lub grubszą warstwę kremu. W ten sposób przykleimy ją do biszkoptu/ciasta i nie będzie odpadać podczas krojenia. 
  2. Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS.
  3. Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel. 
  4. Im więcej oleju w chrupce, tym jest ona miększa. 
  5. Jeśli użyjecie płatków kukurydzianych to rozdrabniamy je trochę, aby nie były za duże. Niestety one miękną trochę lub bardziej. Zależy od wilgotności użytego kremu w torcie, dlatego polecam użyć prażynkę. 

Smacznego 🙂

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    MDM
    4 października 2022 at 11:31

    Pani Magdo, czy tort ze zdjęcia to jest piętro z Tortu Edmunda (mus truskawkowy z żelką truskawką)? wygląda (i pewnie też smakuje) nieziemsko. Chciałabym zrobić tort na urodziny córci i chyba to jest właśnie to. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Magda

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 października 2022 at 13:30

      Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju górnego piętra. Kroiłam tort i mi kradli talerzyki 🙂 Udało mi się odłożyć dla siebie tylko kawałek dolnego piętra z kremem cytrynowym 🙂

  • Odpowiedź
    Marlena
    23 września 2022 at 22:55

    a czy w chrupce orzechy są w ogóle konieczne? wyjdzie jakby zrobić bez?

  • Odpowiedź
    nnAnnaMa
    23 września 2022 at 18:59

    Czy można wykonać chrupka z białą czekoladą? I czy wtedy trzeba jakoś zmienić proporcje składników, czy wystarczy po prostu czekoladę mleczną wymienić na białą?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 września 2022 at 12:12

      Można zrobić z białej czekolady. Wtedy jednak zdecydowanie mniej oleju dać.

  • Odpowiedź
    AgataAgata
    21 sierpnia 2022 at 14:41

    Czy chrupka będzie pasować do kremu chałwowego? 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      24 sierpnia 2022 at 13:11

      Robiłam chrupkę do kremu z pralinkami Giotto, który ma orzechowy smak i pasowało mi. Tylko dałam trochę czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, aby chrupka nie była bardzo słodka. Myślę że do chałwowego też będzie pasować.

  • Odpowiedź
    Justyna
    15 sierpnia 2022 at 21:16

    Pani Magdo, ta chrupka to był sztos w torcie. Nie robię tortów zbyt często i dlatego sama zrobiłam prażynkę, ale wyszła pyszna, a z nią chrupka. Umieściłam ją w kremie z mlecznej czekolady i widziałam zaskoczenie na twarzach konsumujących. Fantastyczny dodatek 🙂

  • Odpowiedź
    Patrycja
    2 sierpnia 2022 at 12:51

    Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂

  • Zostaw komentarz