Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Użyłam chrupkę czekoladową do tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po przepis TUTAJ
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 55-60 g prażynki, użyłam gotowej ale można zrobić samemu → PRZEPIS
- 17 g oleju rzepakowego
Chrupka czekoladowa z orzechami, o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
- 35-40 g prażynki
- 17 g oleju rzepakowego
- Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
- Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
- Tak przygotowana chrupkę nakładamy bezpośrednio na nasączony biszkopt, zostawiając od brzegu odstęp ok 1-1,5 cm.
- Biszkopt z chrupką wkładamy do lodówki. Schładzamy do momentu gdy czekolada w chrupce zastygnie. Wyciągamy biszkopt z chrupką z lodówki i nakładamy go na podkład lub na krem z dolnego piętra.
- Następnie nakładamy na chrupkę krem.
- Przygotowanie chrupki do tortu w ten sposób spowoduje to, iż nasz krem nie rozmiękczy za bardzo prażynki w chrupce.
Uwagi:
- Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS
- Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel.
- Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub kupną.
- W ostatnim czasie zmieniałam proporcję na chrupkę, ponieważ nie zawsze wychodziła chrupiąca. Tutaj bardzo pomogła mi Agnieszka Obłoza, która podała mi mniej więcej swoje proporcje na chrupkę. Dzięki temu mogłam poprawić mój przepis. Ostatnio chrupka bardzo chrupała mi w torcie, dlatego postaram się już nic nie zmieniać.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Witam, można przechowywać chrupkę ? Jak i gdzie ?
Przechowywać gotową chrupkę z czekoladą i olejem? Nie polecam jej robić długo przed złożeniem. Po nałożeniu na nasączony biszkopt wkładam na ok 30-40 minut do lodówki i potem już składam tort.
Jak długo chrupka wykonana z prażynki kupowanej i czekolady zachowa swoją chrupkość? Zastanawiam się bo muszę zrobić tort szybciej niż urodziny.
To zależy od kremu. Jeśli będzie krem na bazie śmietanki i mascarpone to chrupka szybciej mięknie. W kremie z żelatyną już wytrzyma dłużej. Tak samo przy kremie maślanym.
Witam, planuje wykonać tą chrupkę do tortu o średnicy 23 cm. Chrypka bez orzechów. Zastanawiam się jakie proporcje powinnam wykonać? Z góry dziękuję za odpowiedź
Proszę skorzystać z przelicznika foremek: https://slodkipomysl.pl/przelicznik-foremek.html
dobry den Magdalena, pozdravujem zo Slovenska! Nasla som tvoje stranky o peceni a som nadsena! Nechala som sa inspirovat kremami aj zele z ovocim. Tu je vysledok, malinove zele
Hvala! Čudovita sredica torte! Napravil si me lačnega :). Lep pozdrav!
Czy można użyć orzechów nerkowca?
Wg mnie można :).
Dzień dobry czy chrupkę można przygotować jako osobny blat dzień wcześniej i wsadzić do lodówki żeby się schłodził ? Czy trzeba go nałożyć bezpośrednio na blat ?
Jeśli schłodzisz chrupkę osobno, to po schłodzeniu nie przyklei się dobrze na biszkopt. Wtedy będziesz musiała nałożyć na spód cienką warstwę kremu, aby chwyciło :).
Czy można chrupkę włożyć w masę waniliową ?
Wg mnie można 🙂 Ostatnio włożyłam chrupkę do kremu śmietankowego i było ok 🙂 Krem smakował jak straciatella :).
Czy zamiast laskowych można dać włoskie? Ponieważ będę robić krem z orzechów włoskich i chyba lepiej będzie pasować.
Można dać włoskie.
Dzień dobry, chrupkę wkładam na warstwę kremu, a czy na nią również muszę położyć krem?
Ja wkładam do środka kremu. Wykładam trochę kremu. Na to chrupkę i potem wykładam resztę kremu.
Czy zamiast prażynki mogą być płatki kukurydziane?
Mogą być, jednak one szybciej miękną. Trzeba wziąć to pod uwagę.
Witam. Pani Magdo robiłam chrupkę z tego przepisu i była fantastyczna! Mam pytanie czy można zrobić tą chrupkę z białą czekoladą? Dziękuję ( za wszystkie wspaniałe przepisy!) 🙂
Bardzo się cieszę. Można…tylko jeszcze nie mam idealnych proporcji. Ostatnio próbowałam i wyszła mi za twarda.
Rozumiem w takim razie będę czekać 🙂 pozdrawiam 🙂