Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Chrupka czekoladowa była przeze mnie użyta to tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po przepis TUTAJ
UWAGA! W ostatnim czasie zmieniałam proporcję na chrupkę, ponieważ nie zawsze wychodziła chrupiąca. Tutaj bardzo pomogła mi tortowa artystka – Agnieszka Obłoza, która podała mi mniej więcej swoje proporcje na chrupkę. Dzięki temu mogłam poprawić mój przepis. Ostatnio chrupka bardzo chrupała mi w torcie, dlatego postaram się już nic nie zmieniać.
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 55 g prażynki → PRZEPIS
- 17 g oleju rzepakowego
Chrupka czekoladowa z orzechami, o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 50 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
- 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
- 35 g prażynki
- 17 g oleju rzepakowego
- Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
- Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
- Tak przygotowana chrupkę nakładamy bezpośrednio na nasączony biszkopt, zostawiając od brzegu odstęp ok 1-1,5 cm.
- Biszkopt z chrupką wkładamy do lodówki. Schładzamy do momentu gdy czekolada w chrupce zastygnie. Wyciągamy biszkopt z chrupką z lodówki i nakładamy go na podkład lub na krem z dolnego piętra.
- Następnie nakładamy na chrupkę krem.
- Przygotowanie chrupki do tortu w ten sposób spowoduje to, iż nasz krem nie rozmiękczy za bardzo prażynki w chrupce.
Uwagi:
- Chrupkę nakładamy zawsze na cienką lub grubszą warstwę kremu. W ten sposób przykleimy ją do biszkoptu/ciasta i nie będzie odpadać podczas krojenia.
- Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS
- Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel.
- Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub kupną.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
53 komentarze
Czy można chrupkę włożyć w masę waniliową ?
Wg mnie można 🙂 Ostatnio włożyłam chrupkę do kremu śmietankowego i było ok 🙂 Krem smakował jak straciatella :).
Dzień dobry, chrupkę wkładam na warstwę kremu, a czy na nią również muszę położyć krem?
Ja wkładam do środka kremu. Wykładam trochę kremu. Na to chrupkę i potem wykładam resztę kremu.
Witam. Pani Magdo robiłam chrupkę z tego przepisu i była fantastyczna! Mam pytanie czy można zrobić tą chrupkę z białą czekoladą? Dziękuję ( za wszystkie wspaniałe przepisy!) 🙂
Bardzo się cieszę. Można…tylko jeszcze nie mam idealnych proporcji. Ostatnio próbowałam i wyszła mi za twarda.
Rozumiem w takim razie będę czekać 🙂 pozdrawiam 🙂
Fantastyczny przepis!! Tort złożyłam w czwartek, zjedliśmy go w sobotę, a chrupka była naprawdę chrupiąca!!
Serdecznie dziękuję 🙂🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzień dobry, czy można chrupkę czekoladową użyć do kremu namelaka z białej czekolady? Pozdrawiam 🙂
Można.
Witam Pani Magdo 🙂. Czy zamiast prażynki można użyć Maślane rurki waflowe ? Jeśli tak to czy zostają takie same proporcje ?
Można, ale nie gwarantuję, że będą chrupać :). Proporcje zostają takie same.
pyszna chrupka, uwielbiam 🙂 Poza tym jestem fanką pani przepisów, wszystko co robię zawsze wychodzi i smakuje wybornie 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Czy zamiast prażynki można użyć crispearls??
To są te kuleczki? Nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Czy nie będzie za dużo oleju. Trudno mi powiedzieć.
A czy ta chrupka będzie pasować do kremu czekoladowe, górną warstwą będzie krem kokosowy z malinami/ truskawkami? Czy już za dużo tego?
Będzie ok. Chrupka nie zmienia smaku kremu czekoladowego, tylko dodaje mu chrupkości. Będzie super.
Czy można prosić o link do tortu ze zdjęcia?
Dziękuję:)
To jest ten tort – https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym
Czy mogę całkowicie zrezygnować z orzechów i dać samą chrupkę?
Tak, tylko jeszcze nie robiłam bez orzechów i nie wiem ile dać mniej więcej chrupki za orzechy.
dzień dobry, czy można użyć normalnych płatów kukurydzianych? czy zwilgotnieją? proszę o odpowiedz
Niestety zwilgotnieją i zmiękną.
Witam gdzie można kupić chrupki?
W sklepach internetowych kupuję. Proszę wpisać w Google 'prażynka do tortu’. Kupiłam ostatnio na Allegro prażynkę Callebaut i jest ok.
Witam. Czy olej do chrupka również Pani waży ?
Tak :). Podałam w przepisie 20 g, ponieważ w kubeczku ważę go na wadze kuchennej.
Ile dni wcześniej można sobie przygotować chrupka?
Nie wiem. Zawsze robię ją tuż przed wyłożeniem lub kilka godzin przed jeśli schładzałam w lodówce w formie blatu.
Dzien dobry, jaki to jest tort, ze zdjecia (czekoladowo owocowy, zdjecie pod chrupka) ?
Jeśli dobrze pamiętam, to tam jest krem rocher, mus i żelka wiśniowa. Przepis na cały tort jest tutaj: https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym
A czy robiłaś może wersje z białą czekoladą?
Jeszcze nie. Do ostatniego tortu robiłam czekoladową, która wyszła mi idealnie i dopiero teraz będę zabierać się za chrupkę z białą czekoladą.
A co to jest prażynka? Ja znam tylko prażynki ziemniaczane. O to chodzi?
Nie. Proszę wpisać w Google „prażynka do tortu” i tam Pani znajdzie prażynkę.
Pani Magdo, czy tort ze zdjęcia to jest piętro z Tortu Edmunda (mus truskawkowy z żelką truskawką)? wygląda (i pewnie też smakuje) nieziemsko. Chciałabym zrobić tort na urodziny córci i chyba to jest właśnie to. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Magda
Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju górnego piętra. Kroiłam tort i mi kradli talerzyki 🙂 Udało mi się odłożyć dla siebie tylko kawałek dolnego piętra z kremem cytrynowym 🙂
a czy w chrupce orzechy są w ogóle konieczne? wyjdzie jakby zrobić bez?
Nie są konieczne 🙂 Można je pominąć 🙂
Czy można wykonać chrupka z białą czekoladą? I czy wtedy trzeba jakoś zmienić proporcje składników, czy wystarczy po prostu czekoladę mleczną wymienić na białą?
Można zrobić z białej czekolady. Wtedy jednak zdecydowanie mniej oleju dać.
Czy chrupka będzie pasować do kremu chałwowego? 🙂
Robiłam chrupkę do kremu z pralinkami Giotto, który ma orzechowy smak i pasowało mi. Tylko dałam trochę czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, aby chrupka nie była bardzo słodka. Myślę że do chałwowego też będzie pasować.
Pani Magdo, ta chrupka to był sztos w torcie. Nie robię tortów zbyt często i dlatego sama zrobiłam prażynkę, ale wyszła pyszna, a z nią chrupka. Umieściłam ją w kremie z mlecznej czekolady i widziałam zaskoczenie na twarzach konsumujących. Fantastyczny dodatek 🙂
Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!
Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂
Na razie używam kupnej. Mam w planach zrobienie domowej 🙂 Prażynkę kupiłam tutaj, bo cena mnie nie odstraszyła: https://cafe-chocolate.pl/popypki-waflowe/6008-prazynka-delicrisp-irca-500g.html?fbclid=IwAR3Me82nPxesmH6gOkW1nFLwpSA0EeP0bxevIBtea6IjWWhXelHWXZeA3Kg
Czy orzechy muszą być prażone czy mogą byc zwykle?
Prażone lepiej smakują 🙂 Orzechy można w bardzo szybki i łatwy sposób uprażyć: https://slodkipomysl.pl/jak-uprazyc-orzechy-laskowe/
Witam. A czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć innych orzechów, np. włoskich? Pozdrawiam serdecznie
Można 🙂 Do tej chrupki można dodać różne dodatki zamiast orzechów, np. migdały 🙂