ORZECHOWIEC

by Magdalena Indyka
orzechowiec, orzechowiec Marty, ciasto z masą grysikową, orzechy, kaszka manna, polewa czekoladowa
image_print

Orzechowiec to bardzo bardzo popularne ciasto. Prawie na każdej uroczystości rodzinnej miałam okazję je jeść. Muszę jednak przyznać, że nigdy nie miałam ochoty sama go zrobić. Nie widziałam w nim nic szczególnego ;). Aż do dnia kiedy poczęstowała mnie nim Pani Marta, która na chrzciny swojej wnuczki upiekła orzechowca. W pierwszej chwili myślałam, że to zwykłe miodowe ciasto przełożone kremem i polane czekoladową polewą. Jednak po pierwszym kęsie zwątpiłam. Pomyślałam: orzechowiec! Ale przecież orzechowiec tak nie wygląda! Jednak Pani Marta potwierdziła moje domysły, dlatego bez zastanowienia poprosiłam o przepis. Musiałam go mieć! Byłam pewna, że Wy również będziecie chcieli go mieć :). No bo kto by nie chciał, tak jak Pani Marta zaskoczyć swoich gości podczas przyjęcia? Dlatego śmiało częstujcie się przepisem i dajcie znać czy Wam również udało się zaskoczyć najbliższych w te święta :).

Polecam również pyszne ciasto Marlenka lub Snikers

Skorzystaj z przelicznika foremek.
Ciasto miodowe, forma 23×34 cm:
  • 500 g mąki pszennej
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 jajka 'L’
  • 2 łyżki miodu (40 g)
  • 180 g miękkiego masła
  • 2 płaskie łyżeczki sody + 2 łyżki mleka
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że będzie się bardzo kleiło.
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odkładamy na bok. Drugą wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy, najlepiej za pomocą szklanki.
  3. Pieczemy ciasto ok 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  4. Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy masę orzechową.
  5. Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy w formie. Wykładamy masę orzechową. Ciasto z orzechami pieczemy ok 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  6. Na warstwę ciasta z orzechami wykładamy masę grysikową. Wyrównujemy szpatułką i przykrywamy upieczonym wcześniej ciastem. Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową (orzechowiec przed dekoracją można włożyć do lodówki).
Masa orzechowa:
  • 270-280 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 70 g cukru
  • 90 g masła
  • 2 łyżki miodu (40 g)
  1. W rondelku, na małym ogniu topimy masło z cukrem. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone orzechy i chwilę smażymy. Zdejmujemy rondelek z palnika i chwilę studzimy masę.
  2. Jeszcze ciepłą masę wykładamy na surowe ciasto i pieczemy.
Masa grysikowa:
  • 700 g mleka (1,5-3,2%)
  • 90 g kaszy manny (użyłam błyskawicznej)
  • 200 g masła, w temp. pokojowej
  • 80-90 g cukru pudru (opcjonalnie)
  1. W garnku umieszczamy kaszę mannę i zalewamy mlekiem. Gotujemy całość na mniejszym ogniu, cały czas mieszając, aby kasza się nie przypaliła. Kaszę mannę gotujemy do momentu, aż zgęstnieje (ok 3-5 minut od chwili zagotowania). Następnie zdejmujemy garnek z kaszą z palnika.
  2. Od razu przykrywamy ugotowaną kaszę folią do żywności tak, aby całkowicie stykała się z kaszą. W ten sposób nie powstanie twardy kożuch na wierzchu. Następnie studzimy kaszę. 
  3. W misce, przy pomocy miksera, ucieramy masło z cukrem pudrem – min. 10 minut. Następnie, nadal miksując, dodajemy stopniowo – łyżka po łyżce – ostudzoną kaszę mannę. Mieszamy całość, aż otrzymamy puszysty krem.
Polewa czekoladowa:
  • 120 g masła (min. 82% tłuszczu)
  • 83 g cukru pudru
  • 20 g ciemnego kakao (np. Wedel)
  • 2-4 łyżki mleka
  1. rondelku, na bardzo małym ogniu, topimy masło. Dodajemy cukier puder wymieszany z kakao. Mieszamy dokładnie, aż otrzymamy jednolity sos czekoladowy. Dodajemy mleko i mieszamy całość dokładnie (nie za długo). Wyłączamy palnik.
  2. Gdy polewa trochę przestygnie wykładamy ją na ciasto.
  3. Jeśli polewa się rozwarstwi podczas podgrzewania wystarczy dodać trochę mleka, podgrzać polewę i wymieszać.  
Uwagi:
  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450. Można użyć krupczatki.
  3. Ciasto miodowe warto upiec kilka dni wcześniej (2-3) przed przełożeniem, aby trochę zmiękło.
  4. Masę grysikową można zrobić na dwa sposoby. W pierwszym ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Potem dodajemy powoli ostudzoną kaszkę mannę. W drugim miksujemy kaszkę z cukrem, a potem dodajemy masło. Oba sposoby są według mnie dobre i nie zdarzyło się, aby krem w obu przypadkach mi nie wyszedł.
  5. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂

orzechowiec, orzechowiec Marty, ciasto z masą grysikową, orzechy, kaszka manna, polewa czekoladowa

orzechowiec, orzechowiec Marty, ciasto z masą grysikową, orzechy, kaszka manna, polewa czekoladowa

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

6 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Klaudia
Klaudia
3 lat temu

Zastanawiam się nad snickersem a tym plackiem. Ten chyba bardziej do mnie przemawia, bo snickers chyba słodszy przez kajmak? Mam pytanie czy ta masa jest stabilna, tak żeby placek postał parę godzin na stole? Zamierzam zrobić na chrzciny i nie wiem, który wybrać.

MaMarta Marta Marta
MaMarta Marta Marta
6 lat temu

Witam.
Czy orzechowiec można zrobić np 2-3 dni przed zjedzeniem go ???

Magda
Magda
7 lat temu

Czy w przepisie jest już podana połowa składników, z której Pani robiła ciasto czy wszystko trzeba dzielić na pół?

6
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x