BOŻE NARODZENIE/ CIASTA

ORZECHOWIEC MARTY

orzechowiec, orzechowiec Marty, ciasto z masą grysikową, orzechy, kaszka manna, polewa czekoladowa

Orzechowiec to bardzo bardzo popularne ciasto. Prawie na każdej uroczystości rodzinnej miałam okazję je jeść. Muszę jednak przyznać, że nigdy nie miałam ochoty sama go zrobić. Nie widziałam w nim nic szczególnego ;). Aż do dnia kiedy poczęstowała mnie nim Pani Marta, babcia chrześnicy mojego męża. Pani Marta na chrzciny swojej wnuczki upiekła orzechowca, którego dziś Wam przedstawiam. W pierwszej chwili myślałam, że to zwykłe miodowe ciasto przełożone kremem i polane czekoladową polewą. Jednak po pierwszym kęsie zwątpiłam. Pomyślałam: orzechowiec! Ale przecież orzechowiec tak nie wygląda! Szybko zlokalizowałam autorkę przepisu i upewniłam się czy dobrze myślę, czy rzeczywiście zajadam się orzechowcem? Gdy tylko Pani Marta potwierdziła moje domysły bez zastanowienia poprosiłam o przepis. Musiałam go mieć! Byłam pewna, że Wy również będziecie chcieli go mieć :). No bo kto by nie chciał, tak jak Pani Marta zaskoczyć swoich gości podczas przyjęcia? Dlatego śmiało częstujcie się przepisem i dajcie znać czy Wam również udało się zaskoczyć najbliższych w te święta :).

Składniki, forma 25×40:

* Wymiary dna form są o 2 cm mniejsze, np. forma 23x23cm na dnie ma 21x21cm.

  • 500g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki sody + 2 łyżki mleka
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że będzie się bardzo kleiło.
  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną odkładamy na bok. Drugą wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia i delikatnie rozwałkowujemy, najlepiej za pomocą szklanki.
  3. Ciasto pieczemy od 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  4. Podczas pieczenia pierwszej warstwy ciasta przygotowujemy masę orzechową.
  5. Drugą porcję ciasta rozwałkowujemy w formie. Wykładamy masę orzechową. Ciasto z orzechami pieczemy od 12 – 15 min w 180°C (bez termoobiegu) lub dłużej, aż ciasto się zarumieni. Wyciągamy i studzimy.
  6. Na warstwę ciasta z orzechami wykładamy masę grysikową. Wyrównujemy szpatułką i przykrywamy upieczonym wcześniej ciastem. Gotowe ciasto dekorujemy polewą czekoladową (orzechowiec przed dekoracją można włożyć do lodówki).
Masa orzechowa:
  • 300 g orzechów włoskich, pokrojonych
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  1. W rondelku, na małym ogniu topimy masło z cukrem. Dodajemy miód i dokładnie mieszamy. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone orzechy i chwilę smażymy.
  2. Gorącą masę wykładamy na surowe ciasto i pieczemy.
Masa grysikowa:
  • 700 ml mleka
  • 90 g kaszy manny (użyłam błyskawicznej)
  • 250 g miękkiego masła
  • 5 łyżek cukru pudru (opcjonalnie)
  1. Do rondelka wlewany mleko i dodajemy kaszkę mannę. Zagotowujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Gotujemy do momentu, aż kaszka zgęstnieje (3-5 minut od chwili zagotowania). Zdejmujemy garnek z kaszą z palnika i studzimy.
  2. Ostudzoną kaszkę umieszczamy w misie miksera i dodajmy cukier puder (w przepisie p.Marty nie było cukru pudru). Za pomocą miksera mieszamy kaszkę, aż otrzymamy jednolitą masę. Dodajemy miękkie masło i miksujemy, aż otrzymamy puszysty krem.

Polewa:

  • 100 g masła
  • 70 g cukru pudru
  • 25 g kakao (3 łyżki)
  • 1 łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody (można dodać samą wodę lub mleko – 2 łyżki)
  1. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, aż napęcznieje.
  2. W małym rondelku topimy masło. Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści. Ściągamy rondelek z ognia i dodajemy do masy kakao. Mieszamy, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy.
  3. Kubeczek z żelatyną wkładamy do gorącej wody (kąpieli wodnej) i mieszamy, aż się rozpuści.
  4. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do gorącej masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Od razu wykładamy na ciasto Orzechowiec i wyrównujemy za pomocą szpatułki.

 

Uwagi:

  1. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Użyłam mąki pszennej tortowej, typ 450.
  3. Masę grysikową można zrobić na dwa sposoby. W pierwszym ucieramy masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Potem dodajemy powoli ostudzoną kaszkę mannę. W drugim miksujemy kaszkę z cukrem, a potem dodajemy masło. Oba sposoby są według mnie dobre i nie zdarzyło się, aby krem w obu przypadkach mi nie wyszedł.
  4. Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj ‘Słodki Pomysł’ na Instagramie.

orzechowiec, orzechowiec Marty, ciasto z masą grysikową, orzechy, kaszka manna, polewa czekoladowa

orzechowiec, orzechowiec Marty, ciasto z masą grysikową, orzechy, kaszka manna, polewa czekoladowa

Polecam również:

tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!

4 komentarze

  • Odpowiedź
    MaMarta Marta Marta
    11 grudnia 2018 at 20:58

    Witam.
    Czy orzechowiec można zrobić np 2-3 dni przed zjedzeniem go 😉🤔?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      13 grudnia 2018 at 11:20

      Tak 🙂 Najlepiej przełożyć kremem 2 dni przed zjedzeniem. Ciasto można upiec wcześniej, aby zmiękło.

  • Odpowiedź
    Magda
    21 grudnia 2017 at 19:44

    Czy w przepisie jest już podana połowa składników, z której Pani robiła ciasto czy wszystko trzeba dzielić na pół?

    • Odpowiedź
      Słodki Pomysł
      21 grudnia 2017 at 21:31

      W przepisie podana jest ilość na dużą blaszkę. Ja robiłam ciasto z połowy podanych składników. Trzeba dzielić 🙂

  • Zostaw komentarz