TYNK DO TORTU 'OSZUKANY’ GANACHE z białej czekolady

by Magdalena Indyka
tynk do tortu oszukany ganache z białej czekolady, najlepszy tynk do tortu, krem z ganache z białej czekolady, oszukany ganache z białej czekolady, nadtynk,

Tynk do tortu „oszukany” ganache z białej czekolady to jeden z ulubionych kremów do tynkowania Agnieszki Obłozy, z którą tworzę „Kanał Tortowy” na You Tube. Agnieszka lubi go ze względu na jego smak i wytrzymałość na wysokie temperatury. 

Tynk do tortu „oszukany” ganache jest bardzo plastyczny i Agnieszka wybiera go, gdy musi otynkować np. tort kwadratowy. Wtedy tynkowanie zajmuje więcej czasu i nie lubi gdy krem zbyt szybko twardnieje od zimnego, schłodzonego tortu. 

Dodatkową zaletą kremu maślanego z ganache z białej czekolady jest brak dziur w tynku. Krem po zrobieniu jest bardzo luźny, kremowy, idealnie gładki. 

Dlaczego 'oszukany’ ganache? Ponieważ prawdziwy krem ganache to sama śmietanka z czekoladą. Gdy dodamy masło to już nie jest oryginalne ganache :). Dlatego na ten krem mówi się właśnie 'oszukany’ ganache. 

Jak Agnieszka bardzo lubi tynk oszukany ganache, to ja za nim nie przepadam zbytnio 😀
W smaku jest pyszny, ale trochę za słodki dla mnie. Może dlatego, że nie przepadam za białą czekoladą. Zdecydowanie jestem fanką kremu ganache z ciemnej czekolady! W kremie nie podoba mi się również jego konsystencja. Dla mnie jest za luźny. Podczas tynkowania spływa mi z tortu i musiałam się bardzo napracować, aby tak ładnie otynkować torty widoczne na zdjęciach. Zdecydowanie lepiej pracuje mi się z innymi kremami maślanymi do tynkowania. Ale to rzecz gustu, dlatego polecam Wam osobiście przetestować sobie ten tynk, aby nie było, że odradzałam, a Wam z tym kremem pracuje się idealnie :).

Ze względu na konsystencję kremu źle mi się z nim pracowało latem, gdy w kuchni panowały upały. Dlatego polecam przygotować ten krem późnym wieczorem lub wczesnym rankiem, gdy latem jest trochę chłodniej. Polecam też krótkie schładzanie kremu, aby trochę zgęstniał. Jednak trzeba uważać, bo czekolada pod wpływem zimna szybko twardnieje. Dlatego co kilka minut mieszamy krem w misce. Można przemieszać go również mikserem.

Obserwuj 'SP’ na FB INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Proporcje na krem do tynkowania mogą być różne. Im więcej białej czekolady w kremie, tym kolor wychodzi bardziej kremowy. Dlatego osobiście wolę moje proporcje, bo mogę uzyskać dzięki temu jaśniejszy kolor kremu :). Ale jeśli chodzi o trwałość i smak tynku to polecam proporcje Agnieszki 🙂 

Tynk do tortu 'oszukany’ ganache z białej czekolady – proporcje Agnieszki Obłozy:
  • 210 g masła w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  • 450 g białej czekolady (w pastylkach/kaletkach)
  • 120 g śmietanki kremówki 30%

Proporcje Magdy:

  • 200 g masła w temp. pokojowej (min. 82% tłuszczu)
  • 130 g białej czekolady, drobno pokrojonej (użyłam Wedel)
  • 33 g śmietanki kremówki 30% 
Dodatkowo:
  • kolorowe barwniki olejowe, spożywcze
  • do wybielenia kremu – odrobina fioletowego barwnika do mas tłustych
  1. W rondelku podgrzewamy śmietankę aż będzie gorąca. Wyłączamy palnik.
  2. Gorącą śmietanką, w temp. ok 60-65ºCaby nie roztemperować czekolady, zalewamy drobno pokrojoną białą czekoladę. Dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i uzyskamy jednolitą masę. Jeśli będzie problem z rozpuszczeniem czekolady w tak małej ilości śmietanki można przez chwilę podgrzać masę na bardzo małym ogniu (jeśli przegrzejecie czekoladę rozwarstwi się). Cały czas energicznie mieszajcie ganache, aby czekolada się nie przegrzała.
  3. Odstawiamy ganache na blat do ostudzenia. Masa powinna mieć ok 28-30ºC w momencie dodania do utartego masła. Zbyt ciepłe ganache rozpuści utarte masło i zrobi się płynna lub zwarzona masa. Gdyby tak się stało trzeba włożyć masę do lodówki, aby krem przestygł trochę i zgęstniał. Potem ponownie ucieramy tynk do tortu mikserem.
  4. W misce, za pomocą miksera (najszybsze obroty), miksujemy masło – min. 10 minut lub dłużej, jeśli robimy krem z większej ilości masła.
  5. Do utartego masła dodajemy ostudzone ganache.
  6. Całość miksujemy na najwyższych obrotach ok 1 minutę, aż otrzymamy gładki krem.
  7. Gdy tynk do tortu z ganache będzie gotowy dodajemy kolorowe barwniki olejowe.
  8. Miksujemy chwilę, aby dobrze wymieszać barwnik.
  9. Krem wychodzi bardzo luźny. Aby trochę zgęstniał można go na kilka minut włożyć do lodówki. Jednak co 5 minut wyciągajcie go i przemieszajcie łyżką, aby nie stwardniał, szczególnie przy ściankach zimnej miski. Im chłodniejszy krem, tym pojawia się w nim więcej dziur. Dlatego nie przesadzajcie ze schładzaniem.
  10. Tynk do tortu oszukany ganache nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną, dekoracje z tej masy oraz pod wydruk na masie cukrowej.
Sposób wykonania tynku 'oszukany ganache’ Agnieszki – z mikrofalówką:
  1. Agnieszka rozpuszcza czekoladę w śmietance przy pomocy mikrofalówki. Wkłada miseczkę z czekoladą i śmietanką do mikrofalówki i podgrzewa przez kilkanaście sekund w kilku interwałach. Pilnuje aby temperatura nie przekroczyła 45ºC, dzięki czemu czekolada nie roztemperuje się. 
  2. Roztemperowana czekolada wpływa na konsystencję tynku do tortu. Dlatego nie przegrzewajcie czekolady. 
  3. Więcej na ten temat mówimy na 'Kanale Tortowym’ w odcinkach o kremach maślanych do tynkowania. 
Uwagi:
  1. Masło ma być w temperaturze pokojowej, ale nie za miękkie, lejące lub płynne. Do kremu nie nadają się wszelakie maślane miksy i margaryny.
  2. Ilość kremu wystarczy na otynkowanie tortu o średnicy: 16 cm (wys. 10 cm) – proporcje Magdy lub tort o śr 16-18 cm (wys. 14 cm) – proporcje Agnieszki skorzystaj z przelicznika foremek.
  3. Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku na Twoją średnicę tortu, np. z 16 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 10 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
  4. Grubość warstwy tynku do tortu powinna wynosić ok 3-4 mm. Cienka warstwa kremu łatwo ulega pęknięciom przy mało stabilnych kremach i lekkim biszkopcie.
  5. Przed ‘tynkowaniem’ kremem maślanym polecam schłodzić złożony tort w lodówce, aby naturalnie ‘osiadł’ (min. 6 godz., najlepiej całą noc). 
  6. Torty zdobione kremem maślanym najlepiej umieszczać na grubszym podkładzie. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny.
  7. Tynk do tortu z ganache można zamrozić. Następnie przekładamy go z zamrażarki do lodówki. Po kilku godzinach wyciągamy na blat kuchenny aby zmiękł. Następnie musimy go ponownie zmiksować, aby zrobił się gładki i jednolity. 
  8. Na krem można położyć opłatek waflowy z nadrukiem. Kładziemy go tuż po otynkowaniu tortu, na jeszcze miękki krem. Ale do kremu maślanego polecam wydruk na masie cukrowej (specjalny rodzaj opłatka na kremy maślane lub na masę cukrową). Taki opłatek ma ładniejsze, żywsze kolory. Kolory na opłatku waflowym na kremie maślanym będą bledsze, mniej nasycone. Wydruku na masie cukrowej nie kładziemy na kremy śmietankowe (śmietanka w kremie rozpuści opłatek).

Smacznego 🙂

tynk do tortu oszukany ganache z białej czekolady, najlepszy tynk do tortu, krem z ganache z białej czekolady, oszukany ganache z białej czekolady, nadtynk,

tynk do tortu oszukany ganache z białej czekolady, najlepszy tynk do tortu, krem z ganache z białej czekolady, oszukany ganache z białej czekolady, nadtynk,

tynk do tortu z ganache z białej czekolady, krem maślany z ganache z białej czekolady, krem do tynkowania z ganache, krem z ganache, pyszny krem do tynkowania,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

33 komentarze

Natalia 27/02/2024 - 11:25

Po zmianie strony nie da się drukowac przepisów 🙁

Odpowiedź
Magdalena Indyka 27/02/2024 - 11:29

Parę dni temu zmieniłam szablon bloga na nowy i nie ma tu tej funkcji. Muszę zlecić informatykowi, aby dodał możliwość drukowania przepisów. Zajmie to parę dni, bo na razie szykuję listę rzeczy do zrobienia dla informatyka. Wkrótce będzie można drukować przepisy :).

Odpowiedź
Beata 01/02/2024 - 17:21

Dzień dobry, czy z podanego kremu tylką można zrobić róże? Czy nadaje się wyłącznie do tynkowania?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/02/2024 - 18:14

To jest luźniejszy tynk. Do robienia dekoracji maślanych typu róże polecam inny krem maślany. Tutaj brzegi róż mogą się rozpływać.

Odpowiedź
Dorota Anna 03/01/2024 - 22:52

Dobry wieczor! Będę robić mini tort (15 cm średnica) i będzie on musiał wytrzymać jazdę pociagiem (2h). Jaki tynk będzie miał największe szanse, żeby przetrwać takie przygody? Czy może po prostu mascarpone ze smietanka 30, żeby uniknąć masła?

Proszę o pomoc i życzę cudnego 2024! Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/01/2024 - 11:13

Krem maślany z mlekiem skondensowanym lub z mlekiem w proszku da radę przez 2 godziny jeśli przed podróżą będzie przez kilka godzin schładzany (najlepiej przez całą noc) 🙂 Ostatnio wiozłam tort do przyjaciółki w samochodzie i ponad godzinę staliśmy w korku. Najtrwalszy i odporny na ciepło jest krem na bezie szwajcarskiej. Z kremem śmietankowym bym nie ryzykowała. Dziękuję za życzenia i również życzę wszystkiego dobrego!

Odpowiedź
Ania 26/11/2023 - 18:25

Mam wydruk na papierze skrobiowym, tynkować będę w piątek urodziny w sobotę. Kiedy nałożyć? Na miękki krem? Czy mogę w sobotę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/11/2023 - 14:37

Na miękki krem, aby się dobrze przykleił.

Odpowiedź
maarcia 18/08/2023 - 10:38

czy mogę użyć śmietanki 36% procent zamiast 30%?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2023 - 17:37

Tak 🙂

Odpowiedź
Marzena 29/06/2023 - 12:22

Dzień dobry, jest Pani moim guru jeśli chodzi o torty😍 zawsze zaglądam do Pani po przepisy i inspiracje i nigdy się nie zawiodłam ☺️
Mam do Pani pytanie, dziś rano składałam tort który będę jutro tynkować i przez pomyłkę ostatnią wierzchnią warstwę biszkopta nasaczyłam wodą, zorientowałam się już po fakcie i teraz martwię się jak to będzie podczas tynkowania? Co Pani mi doradzi? Ściągnąć ten biszkopt i upiec nowy? Czy mogę śmiało tynkować taki nasączony? 🤔 Nigdy mi się takie cos nie e zdążyło i nie wiem jak zachowa się tynk na takim mokrym biszkopcie.
Będę wdzięczna za radę. Serdecznie pozdrawiam i życzę miłego dnia.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/06/2023 - 14:48

Nic się nie stanie 🙂 Zawsze nasączam górny blat i wszystko jest ok. Jeśli zdarzy mi się, że za mocno go nasączę wtedy przykładam ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar nasączenia. Serdecznie pozdrawiam!

Odpowiedź
andzia8803 21/05/2023 - 13:46

Dzień dobry. Chciałabym otynkować tort tym kremem i jednocześnie udekorować go niewielkimi kwiatami z tej samej masy. O ile zwiększyć ilość składników aby wystarczyło na dekoracje?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/05/2023 - 21:35

Nie wiem. Nie wiem jak duże będą kwiatki i ile ma ich być. To też zależy od średnicy tortu. Dodałabym bezpiecznie połowę porcji. Zawsze robię więcej kremu z pierwszym razem, aby potem wiedzieć ile go zrobić.

Odpowiedź
Gosia 16/03/2023 - 14:34

Witam, dlaczego margaryna się nie nadaje? Muszę zrobić wegańską wersję. Czy chodzi o to, że się nie połączy z czekoladą?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2023 - 21:06

Margaryna to mieszanka różnych tłuszczów i wody, które różnie reagują i łączą się z barwnikami. Do tynku bezpiecznie jest użyć masła.

Odpowiedź
Julia 23/01/2023 - 10:27

Czy rozmrożony tynk nakładam na torta czy muszę go jeszcze miksować

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/01/2023 - 14:35

Tak. Rozmrożony krem maślany trzeba zmiksować, aby uzyskać gładki krem. W przeciwnym wypadku będzie się warzył.

Odpowiedź
Natalia 16/01/2023 - 12:23

Mam pytanie, jakim kremem robiłaś deko na torcie? Zastanawiam się czy jak zostanie mi tynku to można go wykorzystać właśnie na takie cuś jak w Twoim torciku 🤔 no a tort mega pięknie otynkowany! Idelany! 😍

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/01/2023 - 19:44

Tynkowałam i dekorowałam dół i górę tortu tym samym kremem – ganache z białej czekolady. Tylko przez chwilę schładzałam krem, aby nie był za luźny.

Odpowiedź
AGNIESZKA 27/09/2022 - 22:21

Dzień dobry 😉 Korzystałam z tego przepisu na tynki i trochę mi go zostało. Zamroziłam. Teraz zastanawiam się, czy mogę połączyć z mascarpone i wykorzystać do dekoracji babeczek?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/09/2022 - 18:01

Można 🙂 Tylko najpierw rozmrażamy w lodówce, potem na blat aby krem zmiękł jak masło i miksujemy mikserem aż się ujednolici. Na końcu dodajesz mascarpone, które jest w temp. pokojowej.

Odpowiedź
AGNIESZKA 28/09/2022 - 19:14

Bardzo dziękuję 🙂

Odpowiedź
KkKkkk 06/08/2022 - 15:36

Witam. A czy barwniki w proszku sie nadadzą? Jezeli tak to jak je dodac?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 07/08/2022 - 12:50

Barwniki w proszku trzeba rozpuścić w odrobinie wódki przed dodaniem do kremu. Nie dodajemy suchego proszku do kremu, bo się nie rozpuści idealnie.

Odpowiedź
Paulinaa 14/06/2022 - 11:40

Witam, czy biały barwnik mogę dodać odrazu do rozpuszczonej czekolady? Czy koniecznie dopiero gdy krem bedzie gotowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/06/2022 - 09:42

Nie próbowałam w ten sposób, ale myślę, że będzie ok 🙂

Odpowiedź
Iwona 02/02/2023 - 20:32

A czy zamiast śmietany można dodać mleko ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/02/2023 - 22:28

Nie wiem. Nie robiłam tego kremu na mleku.

Odpowiedź
Wybielacz 10/06/2022 - 15:46

Czy do wybielenia kremu mogę użyć wybielacz Wiltona?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/06/2022 - 19:48

Tak. Ja używam Decora i nic złego się nie dzieje.

Odpowiedź
Klaudia Górna 23/05/2022 - 10:43

Wow no powiem ze dawno nie czytałam tak wciągającej lektory od czasów szkoły . Biorę sie za tynk ❤️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/05/2022 - 14:40

Ja chyba na maturze pisałam ostatnio tak długie wypracowanie 😉 Życzę udanego tynkowania!

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.