Masa z serka waniliowego to pyszny, waniliowy krem z serka homogenizowanego o smaku waniliowym. Krem z serka waniliowego można użyć do deserów monoporcje. Masa ma konsystencję musu i dlatego idealnie się do tego nadaje. Do środka można dać żelkę owocową.
Krem z serkiem waniliowym użyłam do Ciasta Delicje.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na masę z serka waniliowego – forma 23×34 cm:
- 280 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
- 53 g cukru pudru
- 780 g serka homogenizowanego, schłodzonego (polecam serek waniliowy z Piątnicy, Danio też może być)
- 33 g żelatyny w proszku + 10-11 łyżek zimnej wody*
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienie, ok 10 min. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż cała się rozpuści (nie będzie grudek). Odstawiamy rozpuszczoną żelatynę na bok i od razu przygotowujemy krem.
- W misce umieszczamy śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy całość mikserem (szybsze obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy śmietanki do końca. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łączące śmietankę z serkiem homogenizowanym, spowoduje zwarzenie się kremu.
- Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy dokładnie i odstawiamy mikser.
- Do ciepłej (nie gorącej) żelatyny dodajemy 3-4 łyżeczki masy serowej. Po każdej, dodanej łyżeczce masy dokładnie mieszamy całość, zanim dodamy kolejną (aby nie powstały grudki).
- Ponownie miksujemy masę serową i dodajemy żelatynę. Krótko, ale dokładnie całość miksujemy.
- Gotową masę od razu przekładamy na blat biszkoptowy. Masa z serka waniliowego szybko tężeje.
Uwagi:
- Ilość kremu z serkiem waniliowym z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o wymiarach 23x34cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek:
- Do masy użyłam śmietanki 30%.
- Jeśli masa z serkiem homogenizowanym wyjdzie Wam mało stabilna, to następnym razie dodajcie 1-2 g żelatyny więcej. Polecam tak zrobić latem, gdy ciasto będzie stało przez jakiś czas na dworze, w cieple.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
Brak kometarzy