MASA Z SERKA WANILIOWEGO

by Magdalena Indyka
masa z serka waniliowego, krem z serka homogenizowanego, przepis na masę z serkiem waniliowym, krem do ciasta, masa z serka homogenizowanego,

Masa z serka waniliowego to pyszny, waniliowy krem z serka homogenizowanego o smaku waniliowym. Krem z serka waniliowego można użyć do deserów monoporcje. Masa ma konsystencję musu i dlatego idealnie się do tego nadaje. Do środka można dać żelkę owocową. 

Krem z serkiem waniliowym użyłam do Ciasta Delicje

Obserwuj 'SP’ na FB INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na masę z serka waniliowego – forma 23×34 cm:
  • 280 g śmietanki kremówki 30/36%, schłodzonej
  • 53 g cukru pudru
  • 780 g serka homogenizowanego, schłodzonego (polecam serek waniliowy z Piątnicy, Danio też może być)
  • 33 g żelatyny (Dr. Oetker) + 10-11 łyżek zimnej wody* (do ważenia żelatyny używam wagi jubilerskiej)
  1. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na ok 10 min, od napęcznienia. Po tym czasie rozpuszczamy żelatynę w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż cała się rozpuści (nie będzie grudek). Odstawiamy rozpuszczoną żelatynę na bok i od razu przygotowujemy krem.
  2. W misce umieszczamy śmietankę i dodajemy cukier puder. Ubijamy całość mikserem (szybsze obroty), aż otrzymamy krem śmietankowy. Ale nie ubijamy śmietanki do końca. Ma być lekko luźna (będzie spadać z łyżki). Gdy ubijemy śmietankę na sztywno, to dodatkowe mieszanie, łączące śmietankę z serkiem homogenizowanym, spowoduje zwarzenie się kremu. 
  3. Następnie, łyżka po łyżce, dodajemy serek homogenizowany. Mieszamy dokładnie i odstawiamy mikser.
  4. Do ciepłej (nie gorącej) żelatyny dodajemy 3-4 łyżeczki masy serowej. Po każdej, dodanej łyżeczce masy dokładnie mieszamy całość, zanim dodamy kolejną (aby nie powstały grudki).
  5. Ponownie miksujemy masę serową i dodajemy żelatynę. Krótko, ale dokładnie całość miksujemy.
  6. Gotową masę od razu przekładamy na blat biszkoptowy. Masa z serka waniliowego szybko tężeje.
Uwagi:
  1. Ilość kremu z serkiem waniliowym z przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o wymiarach 23x34cm (warstwa kremu ma ok 1,8 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek:
  2. Do masy użyłam śmietanki 30%. 
  3. Jeśli masa z serkiem homogenizowanym wyjdzie Wam mało stabilna, to następnym razie dodajcie 1-2 g żelatyny więcej. Polecam tak zrobić latem, gdy ciasto będzie stało przez jakiś czas na dworze, w cieple. 

Smacznego 🙂

masa z serka waniliowego, krem z serka homogenizowanego, przepis na masę z serkiem waniliowym, krem do ciasta, masa z serka homogenizowanego,

masa z serka waniliowego, krem z serka homogenizowanego, przepis na masę z serkiem waniliowym, krem do ciasta, masa z serka homogenizowanego,

masa z serka waniliowego, krem z serka homogenizowanego, przepis na masę z serkiem waniliowym, krem do ciasta, masa z serka homogenizowanego,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz