KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

MASA BUDYNIOWA – do ciasta

masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.
Przepyszna masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :).

Skorzystaj z przelicznika foremek.

Składniki na formę 33×22 cm:

  • 450 ml mleka
  • 180 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (rozm. ‘L’)
  1. W dużym garnku umieszczamy mleko (450 ml), masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania.
  2. W tym czasie w miseczce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml) z mąkami i jajkami.
  3. Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki.
  4. Gotowy budyń chwilę studzimy (nie dłużej niż 5 min)*.
  5. Gdyby jednak powstały grudki, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko.
Uwagi:
  1. Masę budyniową wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać.
  2. Gęstość masy zależy od ilości dodanego mleka, im więcej tym luźniejsza będzie masa.
  3. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).

Smacznego 🙂

masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,


masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,

Polecam również:

krem cynamonowy, krem cynamonowy do tortu, cynamon, krem do tortu

Tort dwa michały, tort michałkowy, tort z michałkami, krem michałkowy jasny, krem michałkowy klasyczny, biszkopt genueński, orzeszki ziemne, konfitura

tort miś, miś, tort niedźwiadek, krem czekoladowy, krem maślany, brzoskwinie, tort urodzinowy,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Brak kometarzy

Zostaw komentarz