Masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :).
Skorzystaj z przelicznika foremek
Składniki na formę 33×22 cm:
- 450 ml mleka
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (rozm. 'L’)
- W dużym garnku umieszczamy mleko (450 ml), masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania.
- W tym czasie w miseczce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml) z mąkami i jajkami.
- Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki.
- Gotowy budyń chwilę studzimy (nie dłużej niż 5 min)*.
- Gdyby jednak powstały grudki, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko.
Uwagi:
- Masę wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona masa budyniowa jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać.
- Gęstość masy zależy od ilości dodanego mleka, im więcej tym luźniejsza będzie masa.
- Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dziękuję za pyszny przepis na krem. Uratował moje ciasto, bo zwykła masa budyniowa się zważyła.
Bardzo się cieszę, że się udało. Pozdrawiam!
Mam pytanie z innej beczki.Czy moglaby pani podpowiedziec jaki rondelek uzywac do zrobienia kremu budyniowego,mialam dobry rondelek 22cm srednicy,emaliowany,ale zniszczylam emalie rozga, przy robieniu kremow i juz sie nie nadaje.Probowalam z roznymi garnkami i sie przypala krem,moze jest cos w przyzwoitej cenie,a jednoczenie dobre jakosciowo,bo widzialam rondelek za blisko 300 zl,ale to nie moja liga.
Faktem jest że rondelki są różne. Kupiłam ostatnio rondelek firmy Tadar, to podgrzewam w nim tylko wodę, bo wszystko inne szybko się w nim przypala. Mam dwa rondelki firmy 'Smukee’, w których robię kremy i polewy i są super. Mam je od 4 lat i mam wrażenie, że są nie do zdarcia. Nie pamiętam tylko gdzie je kupiłam. Proszę wpisać nazwę firmy w Google. Ja mam takie z jedną rączką. Pozdrawiam.
Witam, jeśli chcialabym wypełnić tą masaą tartaletki, jak obliczyć ilość składników żeby masy nie wyszło za dużo? Nada się ona do tartaletek, połączyć je z owocami?
Można dać do tartaletek ten krem. Niestety nie wiem jakiej ilości użyć.
Witam bardzo mi smakuje budyń z Pani przepisu chciałabym zapytać czy mogę po jego wystygnięciu zmiksować go z masłem i zrobić z niego poprostu krem jako nadzienie. Czy też gotując go nie dodawać do niego masła i zrobić to później?
Ten krem do tortu się nie nadaje. Lepiej zrobić ciut inny krem na budyniu. Cytrynowy krem na budyniu domowym, z którego można zrobić inny smak znajdziesz w torcie dla baletnicy.