MASA BUDYNIOWA – do ciasta

by Magdalena Indyka
masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,
image_print

Masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :).

Skorzystaj z przelicznika foremek

Składniki na formę 33×22 cm:
  • 450 ml mleka
  • 180 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 ml mleka
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka (rozm. 'L’)
  1. W dużym garnku umieszczamy mleko (450 ml), masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania.
  2. W tym czasie w miseczce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml) z mąkami i jajkami.
  3. Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki.
  4. Gotowy budyń chwilę studzimy (nie dłużej niż 5 min)*.
  5. Gdyby jednak powstały grudki, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko.
Uwagi:
  1. Masę wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona masa budyniowa jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać.
  2. Gęstość masy zależy od ilości dodanego mleka, im więcej tym luźniejsza będzie masa.
  3. Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).

Smacznego 🙂


masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,

masa budyniowa, masa budyniowa z masłem, krem budyniowy do ciasta, domowy budyń z masłem,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

8 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ela
Ela
19 dni temu

Dziękuję za pyszny przepis na krem. Uratował moje ciasto, bo zwykła masa budyniowa się zważyła.

Malgorzata
Malgorzata
1 rok temu

Mam pytanie z innej beczki.Czy moglaby pani podpowiedziec jaki rondelek uzywac do zrobienia kremu budyniowego,mialam dobry rondelek 22cm srednicy,emaliowany,ale zniszczylam emalie rozga, przy robieniu kremow i juz sie nie nadaje.Probowalam z roznymi garnkami i sie przypala krem,moze jest cos w przyzwoitej cenie,a jednoczenie dobre jakosciowo,bo widzialam rondelek za blisko 300 zl,ale to nie moja liga.

Marta
Marta
4 lat temu

Witam, jeśli chcialabym wypełnić tą masaą tartaletki, jak obliczyć ilość składników żeby masy nie wyszło za dużo? Nada się ona do tartaletek, połączyć je z owocami?

Anna
4 lat temu

Witam bardzo mi smakuje budyń z Pani przepisu chciałabym zapytać czy mogę po jego wystygnięciu zmiksować go z masłem i zrobić z niego poprostu krem jako nadzienie. Czy też gotując go nie dodawać do niego masła i zrobić to później?

8
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!