Masa budyniowa z dodatkiem masła to idealny krem do ciast bez pieczenia. Masą budyniową można przełożyć ciasto Napoleonka (tzw. Kremówkę) lub eklerki. Ja wykorzystałam masę do ciasta Krakersik, które bardzo polecam :).
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Skorzystaj z przelicznika foremek.
Składniki na formę 33×22 cm:
- 450 ml mleka
- 180 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 200 ml mleka
- 40 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka (rozm. 'L’)
- W dużym garnku umieszczamy mleko (450 ml), masło, cukier i ekstrakt waniliowy. Całość podgrzewamy do momentu zagotowania.
- W tym czasie w miseczce, za pomocą rózgi kuchennej, mieszamy mleko (200 ml) z mąkami i jajkami.
- Gdy mleko z masłem w garnku się zagotuje zmniejszamy ogień. Cały czas mieszając masę dodajemy masę z jajkami. Mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, aż otrzymamy gęsty budyń. Pamiętajmy o energicznym mieszaniu budyniu, aby nie powstały grudki.
- Gotowy budyń chwilę studzimy (nie dłużej niż 5 min)*.
- Gdyby jednak powstały grudki, to w żadnym wypadku nie miksujemy masy blenderem (rozrzedzi budyń). Wystarczy użyć miksera. Jeśli to nie pomoże. Przecedzamy masę przez sitko.
Uwagi:
- Masę wykładamy na ciasto/herbatniki gdy jest jeszcze ciepła. Ostudzona masa budyniowa jest bardzo gęsta i trudniej ją wyrównać.
- Gęstość masy zależy od ilości dodanego mleka, im więcej tym luźniejsza będzie masa.
- Użyłam jajka rozmiar ‘L’. Jedno jajko ma ok 55-60 g (bez skorupki).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
6 komentarzy
Malgorzata
13 sierpnia 2023 at 12:47Mam pytanie z innej beczki.Czy moglaby pani podpowiedziec jaki rondelek uzywac do zrobienia kremu budyniowego,mialam dobry rondelek 22cm srednicy,emaliowany,ale zniszczylam emalie rozga, przy robieniu kremow i juz sie nie nadaje.Probowalam z roznymi garnkami i sie przypala krem,moze jest cos w przyzwoitej cenie,a jednoczenie dobre jakosciowo,bo widzialam rondelek za blisko 300 zl,ale to nie moja liga.
Magdalena Indyka
15 sierpnia 2023 at 13:46Faktem jest że rondelki są różne. Kupiłam ostatnio rondelek firmy Tadar, to podgrzewam w nim tylko wodę, bo wszystko inne szybko się w nim przypala. Mam dwa rondelki firmy 'Smukee’, w których robię kremy i polewy i są super. Mam je od 4 lat i mam wrażenie, że są nie do zdarcia. Nie pamiętam tylko gdzie je kupiłam. Proszę wpisać nazwę firmy w Google. Ja mam takie z jedną rączką. Pozdrawiam.
Marta
29 czerwca 2020 at 12:56Witam, jeśli chcialabym wypełnić tą masaą tartaletki, jak obliczyć ilość składników żeby masy nie wyszło za dużo? Nada się ona do tartaletek, połączyć je z owocami?
Magdalena Indyka
29 czerwca 2020 at 13:50Można dać do tartaletek ten krem. Niestety nie wiem jakiej ilości użyć.
Anna
29 kwietnia 2020 at 14:33Witam bardzo mi smakuje budyń z Pani przepisu chciałabym zapytać czy mogę po jego wystygnięciu zmiksować go z masłem i zrobić z niego poprostu krem jako nadzienie. Czy też gotując go nie dodawać do niego masła i zrobić to później?
Magdalena Indyka
30 kwietnia 2020 at 18:07Ten krem do tortu się nie nadaje. Lepiej zrobić ciut inny krem na budyniu. Cytrynowy krem na budyniu domowym, z którego można zrobić inny smak znajdziesz w torcie dla baletnicy.