KREMY DO CIAST/ KREMY DO TORTÓW

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, czekoladowy krem, krem z białą czekoladą i mascarpone, krem z białą czekoladą do tortu,

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również klasyczny krem czekoladowy do tortu. 

Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE.

Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 190 ml śmietanki kremówki 36%
  • 130 g białej czekolady
  • 180 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  2. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  3. Stabilność i długość ubijania kremu zależy od śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Wtedy też dajemy więcej mascarpone lub zmniejszamy ilość śmietanki 30%, aby krem był stabilniejszy
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe.
  3. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 
  4. Kremem można otynkować tort, jednak krem z białą czekoladą nie nadaje się pod masę cukrową. Krem na bazie śmietanki i mascarpone rozpuści masę cukrową. 
  5. Krem zrobiony jest na śmietance 36% z kartonika ‘UHT’. Przy śmietance z Piątnicy zmniejszamy ilość mascarpone do ok 100 g. Przy śmietance 30% warto zwiększyć ilość mascarpone.

Smacznego 🙂


krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, czekoladowy krem, krem z białą czekoladą i mascarpone, krem z białą czekoladą do tortu,

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, czekoladowy krem, krem z białą czekoladą i mascarpone, krem z białą czekoladą do tortu,

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, czekoladowy krem, krem z białą czekoladą i mascarpone, krem z białą czekoladą do tortu,

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, czekoladowy krem, krem z białą czekoladą i mascarpone, krem z białą czekoladą do tortu,

Polecam również:

biszkopt, biszkopt do tortu, biszkopt jasny, najlepszy biszkopt. biszkopt bez proszku do pieczenia

bułki z cynamonem, bułeczki cynamonowe, zawijane drożdżówki, drożdżówki cunnamon rolls, drożdżówki z cynamonem, drożdżówki cynamonowe,

lemon curd, cytrynowy curd, cytrynowy krem, krem cytrynowy, curd cytrynowy,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

16 komentarzy

  • Odpowiedź
    Justyna
    9 czerwca 2020 at 11:54

    Czy bezpośrednio na krem mogę położyć dzień wcześniej owoce sezonowe np. truskawki, borówki? Lepiej pokrojone czy w całości?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 czerwca 2020 at 23:25

      Borówki dodajemy w całości. Co do truskawek ciężko mi powiedzieć. Niektóre mają mało soku i można dać pokrojone. Jeśli są bardzo wodniste, to mogą puścić sok i rozrzedzić krem. Ja z truskawek zawsze wolę zrobić frużelinę. Wtedy nie mam obaw, że puszczą sok do kremu.

  • Odpowiedź
    NataliaNatalia
    30 maja 2020 at 02:24

    A ja robiłam ten krem z Milką, na śmietance z kubeczka, mocno gęstej i w lodówce zgęstniało jak trzeba. Także, może jednak kwestia śmietanki.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 maja 2020 at 11:38

      Pewnie na śmietance z Piątnicy? Na tej śmietance każdy krem wyjdzie gęściejszy. Jednak częściej używana jest śmietanka 36% w kartoniku. Ona jest rzadsza i mniej stabilna od tej z Piątnicy 🙂

  • Odpowiedź
    Bożena
    18 maja 2020 at 15:07

    krem mi nie wyszedł już przy pierwszej części. podgrzalam 190ml śmietanki 36% dodałam 130g białej milki wstawiłam do lodówki i rano był nadal płynny, lejacy , tak jak na początku…nie wiem co zrobiłam źle? 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 maja 2020 at 23:34

      Może to była wina czekolady. Milka jest bardzo miękka. Ja używam czekolady z Wedla i ona jest twardsza od białej Milki. Ogólnie czekolady Milka, choć pyszne, są bardzo miękkie i nie polecam ich do kremów. Wtedy trzeba dać mniej śmietanki.

    • Odpowiedź
      Karolina
      21 maja 2020 at 07:26

      To jest wina czekolady, gdy robiłam z Milką miałam to samo, spróbowałam z Wedlem i ok. Czytałam opinie, ze czekolada z Lidla jest najlepsza.

      • Odpowiedź
        Paulina
        4 czerwca 2020 at 10:06

        Z Lidla albo z Biedronki, pracuję na tych właśnie i zawsze wychodzi.

  • Odpowiedź
    Iwona
    3 maja 2020 at 17:53

    Do ilu zwiększyć ilość mascarpone jeżeli używamy śmietanki 30%?

  • Odpowiedź
    Milena mike
    23 kwietnia 2020 at 13:33

    Witam, czy mogę schować część gotowego kremu do lodówki żeby później otynkować nim tort?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 kwietnia 2020 at 13:47

      Nie. Krem się wtedy zepsuje, będzie luźny.

      • Odpowiedź
        Karolina
        25 kwietnia 2020 at 10:01

        Czy do takiego kremu można dodać jeszcze żelatyny by był bardziej stabilny?? Ostatnim razem trochę mi wypływał niestety.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          25 kwietnia 2020 at 12:41

          Jeśli wypływał to możliwe, że za krótko ubijany był, albo za długo i zaczął się warzyć. Bez problemu do tego kremu można dodać więcej mascarpone, aby usztywnić krem. Żelatynę też można.

          • Karolina
            21 maja 2020 at 07:23

            Wyszedł 😀 zapobiegawczo dodałam troszkę żelatyny , ale następnym razem spróbuje bez 🙂 dziękuje!

          • Magdalena Indyka
            21 maja 2020 at 11:07

            Cieszę się 🙂 Żelatyna nie zaszkodzi 🙂 Ja zawsze wolę dać mascarpone, bo boję się grudek w kremie 🙂

    Zostaw komentarz

    Polub mnie na FB!