Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą.
Uwaga!
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 190 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
- 130 g białej czekolady
- 180 g serka mascarpone, schłodzonego
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe
- Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
85 komentarzy
Dzien dobry:) czy do tego kremu mogę dodać galaretkę pokrojoną w kostkę?:)
Tak :).
Dzień dobry, czy znajdę gdzieś wpis jak i czy wgl zabiezpieczyć opłatki waflowe? Używam tego kremu do dekoracji babeczek i chciałbym położyć na nim opłatek, jednak nigdy nie miałam do czynienia z tym. Czy mogłabym prosić o odpowiedź
Aby zabezpieczyć taki opłatek przed nasiąknięciem polecam delikatnie posmarować cienką warstwą rozpuszczoną białą czekoladą (ostudzoną) opłatek od spodu. Tak samo przy opłatku z masy cukrowej, ponieważ taki krem rozpuszcza masę cukrową. Nie dekorowałam nigdy opłatkiem babeczek z kremem, ale tak bym zrobiła. Posmaruj na próbę wcześniej jeden opłatek i zobaczy jak czekolada wpływa na niego.
Dzień dobry! W komentarzach było coś o czekoladzie milce. Ona jakoś zmienia proporcje na krem? Planuję ją użyć ale nie do końca wiem co ktoś miał tam na myśli:)
Czekolada biała Milka jest bardziej miękka, szybciej się topi. Przez co krem może wyjść mniej stabilny. Do moich kremów używam zawsze białej czekolady z Wedla.
Witam, co jeśli użyłam czekolady milka? masa jeszcze się studzi czy można to jeszcze jakoś uratować?
Jutro można dodać więcej mascarpone. Wtedy też polecam odjąć tyle masy czekoladowej ile więcej dodała Pani mascarpone, aby nie wyszło za dużo kremu.
Robię tort mus truskawkowy – biała czekolada który dać na dół a który na górę żeby było stabilnie i bezpiecznie? Tort większych rozmiarów fi25
Krem z białą czekoladą dałabym na dół.
Krem jest super ,polecam i dziekuje za super przepisy
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Czy ten krem można zabarwić barwnikiem spożywczym?
Można. Możesz dodać już trochę barwnika na etapie rozpuszczania białej czekolady w śmietance i potem w trakcie ubijania dodać więcej, bo dodatek białego mascarpone rozjaśni kolor. Nie dodawaj barwnika po ubiciu kremu, bo wtedy podczas mieszania najczęściej się warzy.
Witam, chcę zapytać czy mogę poczekać 4dni z dodaniem mascarpone do kremu ze śmietanki i czekolady, czy lepiej zrobić nowy?
Zrobiłabym nowy.
Czy przez przełożenie 1 blatu masz na myśli, że kremu wystarczy na jedną warstwę?
Tak 🙂
Czy po nocy w lodówce biała czekolada ze Śmietana będzie dosyć rzadka czy coś jest nie tak?
Będzie dość rzadka.
Witam. Czy blendowanie jest konieczne? Na filmie tego nie ma 😉
Film nagrywałam kilkanaście miesięcy temu. Dopiero parę tygodni temu odkryłam zalety blendowania masy. Nie trzeba tego robić. Jednak ten zabieg pomaga w uzyskaniu stabilniejszego kremu. Bez tego też będzie ok.
witam, czy tort z tym kremem można wykonać dzień wcześniej i na drugi dzień będzie wyglądał i smakował ok?
i jeszcze jedno pytanie-czy można na ten krem polać polewe z dr Oetker tą czarną błyszczącą?
Od kilku lat składam torty 2-3 dni przed podaniem gościom i nigdy nic mi się nie stało z kremami, łącznie z kremem śmietankowym bez czekolady. Lepiej jest złożyć tort dwa dni wcześniej. Wtedy kremy nabierają lepszego smaku. Można to porównać do wina…um dłużej leży tym ma lepszy smak 🙂 Dlatego bez obaw możesz złożyć tort w piątek, w sobotę otynkować i udekorować tort, a w niedzielę podać gościom. Można na ten krem położyć polewę czekoladową. Tylko tort musi być dobrze schłodzony, aby krem nie rozpuścił się pod wpływem ciepłej polewy.
Czy krem nadaje sie aby był pomiędzy żelką malinową ?
Tak 🙂 Ale chyba chodzi Ci o to, aby włożyć żelkę w krem?