Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą.
Uwaga!
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 190 g śmietanki kremówki 30/36%
- 130 g białej czekolady
- 180 g serka mascarpone, schłodzonego
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe
- Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Mam pytanie o ilość mascarpone w kremie z białej czekolady jest 180 g a w kremie z mlecznej tylko 80 g , a przepisy są podobne czemu jest aż taka różnica i czy nie wkradł się błąd? Przepraszam za to pytanie ale jestem w trakcie robienia obu kremów i nie chce nic zepsuć, dziekuje
Nie wkradł się błąd. Krem z białą czekoladą wychodzi mniej stabilny od kremu z mleczną. Dlatego tutaj daje się więcej mascarpone.
Bardzo dziękuję, kremy wyszły super, 🙂
Jeśli nie mam blendera,żeby ubić po wymieszaniu czekolady ze śmietanka,czy mogę to zrobić mikserem
Spróbuj. Nigdy tak nie robiłam, ale może pomoże. Wcześniej nie miksowałam blenderem i również krem wychodził ok. Ale miksowanie pomaga.
Czy jak nałoże krem na tartaletki dzień przed wydaniem klientowi to przez noc sie nie zważy w lodówce ?
Nie zwarzy się będąc na tartaletkach, ponieważ potem nie będzie już mieszany ani przekładany :).
Nie lubię białej czekolady ale ten krem jest pyszny i stabilny. Stosowałam i do tortów i do babeczek. Dziękuję ♥️