Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Krem robiłam na śmietance 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 190 ml śmietanki kremówki 36%
- 130 g białej czekolady
- 180 g serka mascarpone, schłodzonego
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Stabilność kremu zależy od rodzaju śmietanki i czekolady. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się trochę dłużej. Wtedy też możemy odrobinę zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 20 ml, a mascarpone zwiększyć o 20 g.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe.
- Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
49 komentarzy
Marta
14 czerwca 2022 at 18:19Witam
Czy gotowy krem mogę zamrozić ? a po rozmrożeniu nada się do dekoracji babeczek ? Mam dwie imprezy w odstępie paru dni i zastanawiam się czy mogę sobie w ten sposób zaoszczędzić trochę czasu ?
Pozdrawiam 😉
Magdalena Indyka
16 czerwca 2022 at 09:41Nie. Niestety po rozmrożeniu z kremu zrobi się breja. Udekoruj babeczki wieczorem przed imprezą i do lodówki je włóż.
Dominika
24 maja 2022 at 20:13Dzień dobry
czy ten krem mogę użyć do number cake?
Magdalena Indyka
25 maja 2022 at 10:08Można, dałabym wtedy trochę więcej mascarpone, a zmniejszyła ilość śmietanki. Wtedy krem będzie stabilniejszy.
Sonia
14 grudnia 2021 at 11:38Czy krem ten nadaje się do otynkowania tortu? Pozdrawiam 🥰
Magdalena Indyka
18 grudnia 2021 at 23:49Tak 🙂 Jednak krem nie nadaje się pod masę cukrową.
Ewa
9 kwietnia 2021 at 12:57Dzień dobry 🙂
Czy pozostały po przełożeniu toru krem można zostawić w lodówce do późniejszej dekoracji babeczek? Tort będę przekładać dziś, a babeczki chciałabym udekorować w niedzielę rano. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Magdalena Indyka
9 kwietnia 2021 at 13:20Nie. Krem w misce w lodówce się zepsuje. Odpowietrzy się i zrobi się wodnisty.
Ewa
9 kwietnia 2021 at 15:38Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
Karolina
11 marca 2021 at 09:12Drugie pytanie co by Pani poleciła bardziej na babeczki, aby wytrzymały dłużej bez lodówki. Powyższy krem czy mus z białej czekolady, który jest z żelatyną (wiem, że mus musiałby trochę zgęstnieć) ?
Magdalena Indyka
12 marca 2021 at 15:13Mus. Możesz też zrobić krem maślany z mascarpone i dodać do niego rozpuszczoną białą czekoladę (ostudzoną). Będzie stabilniejszy i smaczniejszy
Karolina
19 marca 2021 at 06:34Super, tak zrobię. Ile mniej więcej powinnam dodać białej czekolady do tego kremu maślanego z mascarpone? Dziękuje za pomoc! 🙂
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:29Do smaku. Czekolady białe są różne.
Karolina
11 marca 2021 at 09:06Czy ten krem nadaje się jako krem na muffiny i wytrwa bez lodówki przez 2h jak wcześniej będzie schłodzony?
Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
12 marca 2021 at 15:06Wytrzyma w temp pokojowej. Ale nie na słońcu i w upale :). Dałabym trochę mniej śmietanki i więcej mascarpone, będzie stabilniejszy.
JUSTYNA
21 lutego 2021 at 19:40Kiedy mogę położyć na ten krem opłatek waflowy? Czy dzień wcześniej czy np. dopiero 2 godziny przed podaniem tortu?
Magdalena Indyka
22 lutego 2021 at 13:09Można. Dzień wcześniej.
kasia_mama_neli
27 marca 2021 at 11:15Zamierzam zrobić tort z trawą na górze. Czy można otynkować i od razu robić trawę ?Czy tym kremem mogę przy okazji otynkować tort? Nie przeszkadza, że nie ma masła w przepisie na krem?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:45Jeśli chcesz zrobić trawę kremem maślanym to musisz otynkować tort delikatnie kremem maślanym. Krem maślany nie przyklei się do kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Jeśli natomiast chcesz włosy zrobić kremem z białą czekoladą to możesz tym kremem też otynkować tort. Ale nie polecam robić włosów tym kremem. Już lepszy będzie ganache z białej czekolady z dodatkiem masła.
Karolina
6 lutego 2021 at 23:28Dzien dobry, czy ten krem można zrobić hako dolne przelozenie? Mam w planach biala czekolada z chrupką (orzrchy w karmelu i xzekoladzie) , mus mlinowy i oreo. Czy lepiej zrobic oreo z chrupka jako dol, malina srodek, biala czekolada na górę? Dziękuję za rady.
Magdalena Indyka
8 lutego 2021 at 09:32Dałabym dolne, bo chrupka jest ciężka. Zmieniłabym wtedy proporcje kremu z białą czekoladą. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
Tynka
30 lipca 2021 at 23:42Witam. Robiłam krem z Pani przepisu wielokrotnie. Wychodził super. Od pewnego czasu niestety mam z nim problemy- nie tęzeje tak jak powinien. Masa nie ma konsystencji ubitej dobrze śmietany, A raczej śmietany 18%. Po przełożeniu tortu i schlodzeniu-robi się bula, bo krem nie jest stabilny. Co może być powodem? Robię wg przepisu lub przelicznika
Magdalena Indyka
31 lipca 2021 at 00:25Używasz śmietany 18%? Jeśli tak, to taka śmietanka nie ubije się tak jak 30 lub 36% i to będzie powodem niestabilnego kremu. Zmieniałaś może jakieś składniki? Inną czekoladę dajesz?
Aniaia
9 listopada 2020 at 19:48Czesc! Niestety moja czekolada ze smietana nie jest taka gesta, jak Pani, a jest juz 4 godziny w lodowne,czesc tego czasu w zamrazalniku. Czy dodajac wiecej mascarpone moge troszke bardziej zagescic pozniej mase?
Magdalena Indyka
10 listopada 2020 at 18:53Tak, można dać więcej mascarpone. Jaką czekoladę użyłaś?
Małgorzata
24 lutego 2021 at 19:37Witam.Czy ilość białej czekolady można zmniejszyć? Na 340 ml śmietany i 320 g maskarpone chce dać 160 g czekolady.Czy z takich proporcji wyjdzie stabilny krem?
Magdalena Indyka
25 lutego 2021 at 19:53Można, krem będzie mniej słodki. Będzie stabilny.
Villemo
8 listopada 2020 at 21:37Hej Magda, mam pytanie czy można zrobić mus z białej czekolady ale mus z czekolady zwykłej a nie palonej? Czy można posiłkować się proporcjami i składnikami z musu czekoladowego albo z musu z palonej? Czy trzeba mieć inne proporcje z racji, ze to biała czekolada? Uda się taki mus? Pozdrawiam Cię serdecznie.
Justyna
9 czerwca 2020 at 11:54Czy bezpośrednio na krem mogę położyć dzień wcześniej owoce sezonowe np. truskawki, borówki? Lepiej pokrojone czy w całości?
Magdalena Indyka
9 czerwca 2020 at 23:25Borówki dodajemy w całości. Co do truskawek ciężko mi powiedzieć. Niektóre mają mało soku i można dać pokrojone. Jeśli są bardzo wodniste, to mogą puścić sok i rozrzedzić krem. Ja z truskawek zawsze wolę zrobić frużelinę. Wtedy nie mam obaw, że puszczą sok do kremu.
NataliaNatalia
30 maja 2020 at 02:24A ja robiłam ten krem z Milką, na śmietance z kubeczka, mocno gęstej i w lodówce zgęstniało jak trzeba. Także, może jednak kwestia śmietanki.
Magdalena Indyka
30 maja 2020 at 11:38Pewnie na śmietance z Piątnicy? Na tej śmietance każdy krem wyjdzie gęściejszy. Jednak częściej używana jest śmietanka 36% w kartoniku. Ona jest rzadsza i mniej stabilna od tej z Piątnicy 🙂
Kasia
15 czerwca 2022 at 22:21Mam pytanie odnośnie dodania barwników. W którym momencie mogę dodać barwnik żelowy, aby krem się nie zwarzył?
Ps: dziękuje Ci Twoja twórczość ❤️
Magdalena Indyka
16 czerwca 2022 at 09:37Przed miksowaniem dodaj trochę i w trakcie miksowania dodaj więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba. Gdy ubijesz krem na sztywno i dodasz barwnik to musisz go dobrze wymieszać, a krem na śmietance nie lubi długiego mieszania, bo się warzy. Dlatego dodaję przed miksowaniem trochę i w trakcie.
Kasia
16 czerwca 2022 at 11:11Dziękuje! 🙂
Bożena
18 maja 2020 at 15:07krem mi nie wyszedł już przy pierwszej części. podgrzalam 190ml śmietanki 36% dodałam 130g białej milki wstawiłam do lodówki i rano był nadal płynny, lejacy , tak jak na początku…nie wiem co zrobiłam źle? 🙁
Magdalena Indyka
19 maja 2020 at 23:34Może to była wina czekolady. Milka jest bardzo miękka. Ja używam czekolady z Wedla i ona jest twardsza od białej Milki. Ogólnie czekolady Milka, choć pyszne, są bardzo miękkie i nie polecam ich do kremów. Wtedy trzeba dać mniej śmietanki.
Karolina
21 maja 2020 at 07:26To jest wina czekolady, gdy robiłam z Milką miałam to samo, spróbowałam z Wedlem i ok. Czytałam opinie, ze czekolada z Lidla jest najlepsza.
Paulina
4 czerwca 2020 at 10:06Z Lidla albo z Biedronki, pracuję na tych właśnie i zawsze wychodzi.
Iwona
3 maja 2020 at 17:53Do ilu zwiększyć ilość mascarpone jeżeli używamy śmietanki 30%?
Magdalena Indyka
5 maja 2020 at 01:01Zwiększyłabym o ok 50 g.
Gabigan
20 września 2021 at 22:27Czy można na krem wylać galaretkę?
Magdalena Indyka
21 września 2021 at 08:31Tak.
Milena mike
23 kwietnia 2020 at 13:33Witam, czy mogę schować część gotowego kremu do lodówki żeby później otynkować nim tort?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2020 at 13:47Nie. Krem się wtedy zepsuje, będzie luźny.
Karolina
25 kwietnia 2020 at 10:01Czy do takiego kremu można dodać jeszcze żelatyny by był bardziej stabilny?? Ostatnim razem trochę mi wypływał niestety.
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2020 at 12:41Jeśli wypływał to możliwe, że za krótko ubijany był, albo za długo i zaczął się warzyć. Bez problemu do tego kremu można dodać więcej mascarpone, aby usztywnić krem. Żelatynę też można.
Karolina
21 maja 2020 at 07:23Wyszedł 😀 zapobiegawczo dodałam troszkę żelatyny , ale następnym razem spróbuje bez 🙂 dziękuje!
Magdalena Indyka
21 maja 2020 at 11:07Cieszę się 🙂 Żelatyna nie zaszkodzi 🙂 Ja zawsze wolę dać mascarpone, bo boję się grudek w kremie 🙂