KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

by Magdalena Indyka
krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,
image_print

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą

Uwaga! 
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.

Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 190 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 130 g białej czekolady
  • 180 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone. 
krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe
  3. Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 

Smacznego 🙂

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

79 komentarzy

Karolina 19/08/2024 - 11:15

Dzień dobry! W komentarzach było coś o czekoladzie milce. Ona jakoś zmienia proporcje na krem? Planuję ją użyć ale nie do końca wiem co ktoś miał tam na myśli:)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2024 - 22:20

Czekolada biała Milka jest bardziej miękka, szybciej się topi. Przez co krem może wyjść mniej stabilny. Do moich kremów używam zawsze białej czekolady z Wedla.

Odpowiedź
Patrycja 22/04/2024 - 19:47

Witam, co jeśli użyłam czekolady milka? masa jeszcze się studzi czy można to jeszcze jakoś uratować?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:27

Jutro można dodać więcej mascarpone. Wtedy też polecam odjąć tyle masy czekoladowej ile więcej dodała Pani mascarpone, aby nie wyszło za dużo kremu.

Odpowiedź
Paulina 21/04/2024 - 19:49

Robię tort mus truskawkowy – biała czekolada który dać na dół a który na górę żeby było stabilnie i bezpiecznie? Tort większych rozmiarów fi25

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:33

Krem z białą czekoladą dałabym na dół.

Odpowiedź
Aldona 18/04/2024 - 06:57

Krem jest super ,polecam i dziekuje za super przepisy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:54

Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magda Magdalenka 07/04/2024 - 23:04

Witam, chcę zapytać czy mogę poczekać 4dni z dodaniem mascarpone do kremu ze śmietanki i czekolady, czy lepiej zrobić nowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/04/2024 - 11:04

Zrobiłabym nowy.

Odpowiedź
Gosia 02/10/2023 - 10:18

Czy przez przełożenie 1 blatu masz na myśli, że kremu wystarczy na jedną warstwę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/10/2023 - 12:36

Tak 🙂

Odpowiedź
Martyna 12/04/2024 - 08:54

Czy po nocy w lodówce biała czekolada ze Śmietana będzie dosyć rzadka czy coś jest nie tak?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/04/2024 - 18:31

Będzie dość rzadka.

Odpowiedź
Justynaju 04/06/2023 - 16:40

Witam. Czy blendowanie jest konieczne? Na filmie tego nie ma 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/06/2023 - 21:47

Film nagrywałam kilkanaście miesięcy temu. Dopiero parę tygodni temu odkryłam zalety blendowania masy. Nie trzeba tego robić. Jednak ten zabieg pomaga w uzyskaniu stabilniejszego kremu. Bez tego też będzie ok.

Odpowiedź
magdaLena 16/03/2023 - 12:32

witam, czy tort z tym kremem można wykonać dzień wcześniej i na drugi dzień będzie wyglądał i smakował ok?
i jeszcze jedno pytanie-czy można na ten krem polać polewe z dr Oetker tą czarną błyszczącą?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2023 - 21:10

Od kilku lat składam torty 2-3 dni przed podaniem gościom i nigdy nic mi się nie stało z kremami, łącznie z kremem śmietankowym bez czekolady. Lepiej jest złożyć tort dwa dni wcześniej. Wtedy kremy nabierają lepszego smaku. Można to porównać do wina…um dłużej leży tym ma lepszy smak 🙂 Dlatego bez obaw możesz złożyć tort w piątek, w sobotę otynkować i udekorować tort, a w niedzielę podać gościom. Można na ten krem położyć polewę czekoladową. Tylko tort musi być dobrze schłodzony, aby krem nie rozpuścił się pod wpływem ciepłej polewy.

Odpowiedź
Ewelina 22/02/2023 - 09:37

Czy krem nadaje sie aby był pomiędzy żelką malinową ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2023 - 15:59

Tak 🙂 Ale chyba chodzi Ci o to, aby włożyć żelkę w krem?

Odpowiedź
Marta 14/06/2022 - 18:19

Witam
Czy gotowy krem mogę zamrozić ? a po rozmrożeniu nada się do dekoracji babeczek ? Mam dwie imprezy w odstępie paru dni i zastanawiam się czy mogę sobie w ten sposób zaoszczędzić trochę czasu ?

Pozdrawiam 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/06/2022 - 09:41

Nie. Niestety po rozmrożeniu z kremu zrobi się breja. Udekoruj babeczki wieczorem przed imprezą i do lodówki je włóż.

Odpowiedź
Dominika 24/05/2022 - 20:13

Dzień dobry
czy ten krem mogę użyć do number cake?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/05/2022 - 10:08

Można, dałabym wtedy trochę więcej mascarpone, a zmniejszyła ilość śmietanki. Wtedy krem będzie stabilniejszy.

Odpowiedź
Sonia 14/12/2021 - 11:38

Czy krem ten nadaje się do otynkowania tortu? Pozdrawiam 🥰

Odpowiedź
Magdalena Indyka 18/12/2021 - 23:49

Tak 🙂 Jednak krem nie nadaje się pod masę cukrową.

Odpowiedź
Olga 18/08/2023 - 08:44

Dzień dobry, czy ten krem mogę wykorzystać do torta jako tynk? Pozdrawiam

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2023 - 17:36

Tak 🙂

Odpowiedź
Kozaczkaozac 21/07/2023 - 09:11

Zapomniałam zblendowac ciepły krem, czy mogę to zrobić teraz po wyjeciu z lodówki a przed połączeniem z mascarpone??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/07/2023 - 14:41

Nie. Krem się ubije bez zblendowania masy. Jednak robimy to tylko przed schłodzeniem masy z biała czekoladą.

Odpowiedź
Patrycja 29/06/2024 - 19:49

Dzień dobry, zrobiłam póki co masę czekoladową z podwójnej proporcji. Będę robić number cake i potrzebuje zabarwić na 4 kolory, tzn biały różowy i zielony. Kiedy dodać barwnik? Mam barwnik w proszku. Druga sprawa, jeśli już mam masę czekoladową, czy mogę teraz dodać więcej mascarpone żeby było stabilniej? Dziekuje

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/07/2024 - 23:59

Niestety to nie jest krem maślany, gdzie po zrobieniu jednej porcji można bez problemu podzielić go na kilka porcji i każdą z osobna zabarwić. W przypadku kremu z białą czekoladą przygotowałabym 4 porcje osobno. Barwnik dodajemy do śmietanki w momencie jej podgrzewania. Wtedy barwnik w proszku bez problemu się rozpuści. Po schłodzeniu masy można dodać mascarpone. Trzeba pamiętać jednak o tym, że mascarpone rozjaśni trochę kolor kremu.

Odpowiedź
Ewa 09/04/2021 - 12:57

Dzień dobry 🙂
Czy pozostały po przełożeniu toru krem można zostawić w lodówce do późniejszej dekoracji babeczek? Tort będę przekładać dziś, a babeczki chciałabym udekorować w niedzielę rano. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/04/2021 - 13:20

Nie. Krem w misce w lodówce się zepsuje. Odpowietrzy się i zrobi się wodnisty.

Odpowiedź
Ewa 09/04/2021 - 15:38

Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

Odpowiedź
Karolina 11/03/2021 - 09:12

Drugie pytanie co by Pani poleciła bardziej na babeczki, aby wytrzymały dłużej bez lodówki. Powyższy krem czy mus z białej czekolady, który jest z żelatyną (wiem, że mus musiałby trochę zgęstnieć) ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/03/2021 - 15:13

Mus. Możesz też zrobić krem maślany z mascarpone i dodać do niego rozpuszczoną białą czekoladę (ostudzoną). Będzie stabilniejszy i smaczniejszy

Odpowiedź
Karolina 19/03/2021 - 06:34

Super, tak zrobię. Ile mniej więcej powinnam dodać białej czekolady do tego kremu maślanego z mascarpone? Dziękuje za pomoc! 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/03/2021 - 19:29

Do smaku. Czekolady białe są różne.

Odpowiedź
Agnieszka 09/11/2022 - 19:08

Witam, czy krem będzie dobry jeśli śmietanka mi się zagotowała? 🙁 nigdy mi się tak nie stało a dziś przeoczyłam 🙁

Magdalena Indyka 15/11/2022 - 13:27

Będzie ok. Przy kremie waniliowym zagotowuję śmietankę i jest ok. Najważniejsze to nie przypalić śmietanki 🙂

Karolina 11/03/2021 - 09:06

Czy ten krem nadaje się jako krem na muffiny i wytrwa bez lodówki przez 2h jak wcześniej będzie schłodzony?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 12/03/2021 - 15:06

Wytrzyma w temp pokojowej. Ale nie na słońcu i w upale :). Dałabym trochę mniej śmietanki i więcej mascarpone, będzie stabilniejszy.

Odpowiedź
JUSTYNA 21/02/2021 - 19:40

Kiedy mogę położyć na ten krem opłatek waflowy? Czy dzień wcześniej czy np. dopiero 2 godziny przed podaniem tortu?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2021 - 13:09

Można. Dzień wcześniej.

Odpowiedź
kasia_mama_neli 27/03/2021 - 11:15

Zamierzam zrobić tort z trawą na górze. Czy można otynkować i od razu robić trawę ?Czy tym kremem mogę przy okazji otynkować tort? Nie przeszkadza, że nie ma masła w przepisie na krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/03/2021 - 19:45

Jeśli chcesz zrobić trawę kremem maślanym to musisz otynkować tort delikatnie kremem maślanym. Krem maślany nie przyklei się do kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Jeśli natomiast chcesz włosy zrobić kremem z białą czekoladą to możesz tym kremem też otynkować tort. Ale nie polecam robić włosów tym kremem. Już lepszy będzie ganache z białej czekolady z dodatkiem masła.

Odpowiedź
Karolina 06/02/2021 - 23:28

Dzien dobry, czy ten krem można zrobić hako dolne przelozenie? Mam w planach biala czekolada z chrupką (orzrchy w karmelu i xzekoladzie) , mus mlinowy i oreo. Czy lepiej zrobic oreo z chrupka jako dol, malina srodek, biala czekolada na górę? Dziękuję za rady.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/02/2021 - 09:32

Dałabym dolne, bo chrupka jest ciężka. Zmieniłabym wtedy proporcje kremu z białą czekoladą. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.

Odpowiedź
Tynka 30/07/2021 - 23:42

Witam. Robiłam krem z Pani przepisu wielokrotnie. Wychodził super. Od pewnego czasu niestety mam z nim problemy- nie tęzeje tak jak powinien. Masa nie ma konsystencji ubitej dobrze śmietany, A raczej śmietany 18%. Po przełożeniu tortu i schlodzeniu-robi się bula, bo krem nie jest stabilny. Co może być powodem? Robię wg przepisu lub przelicznika

Odpowiedź
Magdalena Indyka 31/07/2021 - 00:25

Używasz śmietany 18%? Jeśli tak, to taka śmietanka nie ubije się tak jak 30 lub 36% i to będzie powodem niestabilnego kremu. Zmieniałaś może jakieś składniki? Inną czekoladę dajesz?

Odpowiedź
Aniaia 09/11/2020 - 19:48

Czesc! Niestety moja czekolada ze smietana nie jest taka gesta, jak Pani, a jest juz 4 godziny w lodowne,czesc tego czasu w zamrazalniku. Czy dodajac wiecej mascarpone moge troszke bardziej zagescic pozniej mase?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/11/2020 - 18:53

Tak, można dać więcej mascarpone. Jaką czekoladę użyłaś?

Odpowiedź
Małgorzata 24/02/2021 - 19:37

Witam.Czy ilość białej czekolady można zmniejszyć? Na 340 ml śmietany i 320 g maskarpone chce dać 160 g czekolady.Czy z takich proporcji wyjdzie stabilny krem?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/02/2021 - 19:53

Można, krem będzie mniej słodki. Będzie stabilny.

Odpowiedź
Villemo 08/11/2020 - 21:37

Hej Magda, mam pytanie czy można zrobić mus z białej czekolady ale mus z czekolady zwykłej a nie palonej? Czy można posiłkować się proporcjami i składnikami z musu czekoladowego albo z musu z palonej? Czy trzeba mieć inne proporcje z racji, ze to biała czekolada? Uda się taki mus? Pozdrawiam Cię serdecznie.

Odpowiedź
Justyna 09/06/2020 - 11:54

Czy bezpośrednio na krem mogę położyć dzień wcześniej owoce sezonowe np. truskawki, borówki? Lepiej pokrojone czy w całości?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/06/2020 - 23:25

Borówki dodajemy w całości. Co do truskawek ciężko mi powiedzieć. Niektóre mają mało soku i można dać pokrojone. Jeśli są bardzo wodniste, to mogą puścić sok i rozrzedzić krem. Ja z truskawek zawsze wolę zrobić frużelinę. Wtedy nie mam obaw, że puszczą sok do kremu.

Odpowiedź
NataliaNatalia 30/05/2020 - 02:24

A ja robiłam ten krem z Milką, na śmietance z kubeczka, mocno gęstej i w lodówce zgęstniało jak trzeba. Także, może jednak kwestia śmietanki.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/05/2020 - 11:38

Pewnie na śmietance z Piątnicy? Na tej śmietance każdy krem wyjdzie gęściejszy. Jednak częściej używana jest śmietanka 36% w kartoniku. Ona jest rzadsza i mniej stabilna od tej z Piątnicy 🙂

Odpowiedź
Kasia 15/06/2022 - 22:21

Mam pytanie odnośnie dodania barwników. W którym momencie mogę dodać barwnik żelowy, aby krem się nie zwarzył?

Ps: dziękuje Ci Twoja twórczość ❤️

Odpowiedź
Magdalena Indyka 16/06/2022 - 09:37

Przed miksowaniem dodaj trochę i w trakcie miksowania dodaj więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba. Gdy ubijesz krem na sztywno i dodasz barwnik to musisz go dobrze wymieszać, a krem na śmietance nie lubi długiego mieszania, bo się warzy. Dlatego dodaję przed miksowaniem trochę i w trakcie.

Odpowiedź
Kasia 16/06/2022 - 11:11

Dziękuje! 🙂

Małgorzata 26/07/2023 - 08:13

Dzień dobry. Robię tort pierwszy raz w życiu 😉 Chciałam zrobić jedną warstwę z kremu z białej czekolady, otynkowany będzie kremem śmietanowym, a na to figurki i dekoracje z masy cukrowej. Czy te dekoracje się nie zniszczą w tej sytuacji?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/07/2023 - 12:15

Figurki i dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą, jeśli tort otynkowany jest kremem śmietankowym. W przeciwnym wypadku dekoracje się rozpuszczą.

Bożena 18/05/2020 - 15:07

krem mi nie wyszedł już przy pierwszej części. podgrzalam 190ml śmietanki 36% dodałam 130g białej milki wstawiłam do lodówki i rano był nadal płynny, lejacy , tak jak na początku…nie wiem co zrobiłam źle? 🙁

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/05/2020 - 23:34

Może to była wina czekolady. Milka jest bardzo miękka. Ja używam czekolady z Wedla i ona jest twardsza od białej Milki. Ogólnie czekolady Milka, choć pyszne, są bardzo miękkie i nie polecam ich do kremów. Wtedy trzeba dać mniej śmietanki.

Odpowiedź
Karolina 21/05/2020 - 07:26

To jest wina czekolady, gdy robiłam z Milką miałam to samo, spróbowałam z Wedlem i ok. Czytałam opinie, ze czekolada z Lidla jest najlepsza.

Odpowiedź
Paulina 04/06/2020 - 10:06

Z Lidla albo z Biedronki, pracuję na tych właśnie i zawsze wychodzi.

Odpowiedź
Iwona 03/05/2020 - 17:53

Do ilu zwiększyć ilość mascarpone jeżeli używamy śmietanki 30%?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/05/2020 - 01:01

Zwiększyłabym o ok 50 g.

Odpowiedź
Gabigan 20/09/2021 - 22:27

Czy można na krem wylać galaretkę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 21/09/2021 - 08:31

Tak.

Odpowiedź
Milena mike 23/04/2020 - 13:33

Witam, czy mogę schować część gotowego kremu do lodówki żeby później otynkować nim tort?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/04/2020 - 13:47

Nie. Krem się wtedy zepsuje, będzie luźny.

Odpowiedź
Karolina 25/04/2020 - 10:01

Czy do takiego kremu można dodać jeszcze żelatyny by był bardziej stabilny?? Ostatnim razem trochę mi wypływał niestety.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/04/2020 - 12:41

Jeśli wypływał to możliwe, że za krótko ubijany był, albo za długo i zaczął się warzyć. Bez problemu do tego kremu można dodać więcej mascarpone, aby usztywnić krem. Żelatynę też można.

Odpowiedź
Karolina 21/05/2020 - 07:23

Wyszedł 😀 zapobiegawczo dodałam troszkę żelatyny , ale następnym razem spróbuje bez 🙂 dziękuje!

Magdalena Indyka 21/05/2020 - 11:07

Cieszę się 🙂 Żelatyna nie zaszkodzi 🙂 Ja zawsze wolę dać mascarpone, bo boję się grudek w kremie 🙂