KREM DO TORTU

KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!

Uwaga! 
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.

Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 190 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 130 g białej czekolady
  • 180 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone. 
krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe.
  3. Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 

Smacznego 🙂

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

63 komentarze

  • Odpowiedź
    Justynaju
    4 czerwca 2023 at 16:40

    Witam. Czy blendowanie jest konieczne? Na filmie tego nie ma 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      4 czerwca 2023 at 21:47

      Film nagrywałam kilkanaście miesięcy temu. Dopiero parę tygodni temu odkryłam zalety blendowania masy. Nie trzeba tego robić. Jednak ten zabieg pomaga w uzyskaniu stabilniejszego kremu. Bez tego też będzie ok.

  • Odpowiedź
    magdaLena
    16 marca 2023 at 12:32

    witam, czy tort z tym kremem można wykonać dzień wcześniej i na drugi dzień będzie wyglądał i smakował ok?
    i jeszcze jedno pytanie-czy można na ten krem polać polewe z dr Oetker tą czarną błyszczącą?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      17 marca 2023 at 21:10

      Od kilku lat składam torty 2-3 dni przed podaniem gościom i nigdy nic mi się nie stało z kremami, łącznie z kremem śmietankowym bez czekolady. Lepiej jest złożyć tort dwa dni wcześniej. Wtedy kremy nabierają lepszego smaku. Można to porównać do wina…um dłużej leży tym ma lepszy smak 🙂 Dlatego bez obaw możesz złożyć tort w piątek, w sobotę otynkować i udekorować tort, a w niedzielę podać gościom. Można na ten krem położyć polewę czekoladową. Tylko tort musi być dobrze schłodzony, aby krem nie rozpuścił się pod wpływem ciepłej polewy.

  • Odpowiedź
    Ewelina
    22 lutego 2023 at 09:37

    Czy krem nadaje sie aby był pomiędzy żelką malinową ?

  • Odpowiedź
    Marta
    14 czerwca 2022 at 18:19

    Witam
    Czy gotowy krem mogę zamrozić ? a po rozmrożeniu nada się do dekoracji babeczek ? Mam dwie imprezy w odstępie paru dni i zastanawiam się czy mogę sobie w ten sposób zaoszczędzić trochę czasu ?

    Pozdrawiam 😉

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      16 czerwca 2022 at 09:41

      Nie. Niestety po rozmrożeniu z kremu zrobi się breja. Udekoruj babeczki wieczorem przed imprezą i do lodówki je włóż.

  • Odpowiedź
    Dominika
    24 maja 2022 at 20:13

    Dzień dobry
    czy ten krem mogę użyć do number cake?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 maja 2022 at 10:08

      Można, dałabym wtedy trochę więcej mascarpone, a zmniejszyła ilość śmietanki. Wtedy krem będzie stabilniejszy.

  • Odpowiedź
    Sonia
    14 grudnia 2021 at 11:38

    Czy krem ten nadaje się do otynkowania tortu? Pozdrawiam 🥰

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      18 grudnia 2021 at 23:49

      Tak 🙂 Jednak krem nie nadaje się pod masę cukrową.

      • Odpowiedź
        Olga
        18 sierpnia 2023 at 08:44

        Dzień dobry, czy ten krem mogę wykorzystać do torta jako tynk? Pozdrawiam

    • Odpowiedź
      Kozaczkaozac
      21 lipca 2023 at 09:11

      Zapomniałam zblendowac ciepły krem, czy mogę to zrobić teraz po wyjeciu z lodówki a przed połączeniem z mascarpone??

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        21 lipca 2023 at 14:41

        Nie. Krem się ubije bez zblendowania masy. Jednak robimy to tylko przed schłodzeniem masy z biała czekoladą.

  • Odpowiedź
    Ewa
    9 kwietnia 2021 at 12:57

    Dzień dobry 🙂
    Czy pozostały po przełożeniu toru krem można zostawić w lodówce do późniejszej dekoracji babeczek? Tort będę przekładać dziś, a babeczki chciałabym udekorować w niedzielę rano. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 kwietnia 2021 at 13:20

      Nie. Krem w misce w lodówce się zepsuje. Odpowietrzy się i zrobi się wodnisty.

      • Odpowiedź
        Ewa
        9 kwietnia 2021 at 15:38

        Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂

  • Odpowiedź
    Karolina
    11 marca 2021 at 09:12

    Drugie pytanie co by Pani poleciła bardziej na babeczki, aby wytrzymały dłużej bez lodówki. Powyższy krem czy mus z białej czekolady, który jest z żelatyną (wiem, że mus musiałby trochę zgęstnieć) ?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 marca 2021 at 15:13

      Mus. Możesz też zrobić krem maślany z mascarpone i dodać do niego rozpuszczoną białą czekoladę (ostudzoną). Będzie stabilniejszy i smaczniejszy

      • Odpowiedź
        Karolina
        19 marca 2021 at 06:34

        Super, tak zrobię. Ile mniej więcej powinnam dodać białej czekolady do tego kremu maślanego z mascarpone? Dziękuje za pomoc! 🙂

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          23 marca 2021 at 19:29

          Do smaku. Czekolady białe są różne.

          • Agnieszka
            9 listopada 2022 at 19:08

            Witam, czy krem będzie dobry jeśli śmietanka mi się zagotowała? 🙁 nigdy mi się tak nie stało a dziś przeoczyłam 🙁

          • Magdalena Indyka
            15 listopada 2022 at 13:27

            Będzie ok. Przy kremie waniliowym zagotowuję śmietankę i jest ok. Najważniejsze to nie przypalić śmietanki 🙂

  • Odpowiedź
    Karolina
    11 marca 2021 at 09:06

    Czy ten krem nadaje się jako krem na muffiny i wytrwa bez lodówki przez 2h jak wcześniej będzie schłodzony?
    Pozdrawiam 🙂

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      12 marca 2021 at 15:06

      Wytrzyma w temp pokojowej. Ale nie na słońcu i w upale :). Dałabym trochę mniej śmietanki i więcej mascarpone, będzie stabilniejszy.

  • Odpowiedź
    JUSTYNA
    21 lutego 2021 at 19:40

    Kiedy mogę położyć na ten krem opłatek waflowy? Czy dzień wcześniej czy np. dopiero 2 godziny przed podaniem tortu?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      22 lutego 2021 at 13:09

      Można. Dzień wcześniej.

      • Odpowiedź
        kasia_mama_neli
        27 marca 2021 at 11:15

        Zamierzam zrobić tort z trawą na górze. Czy można otynkować i od razu robić trawę ?Czy tym kremem mogę przy okazji otynkować tort? Nie przeszkadza, że nie ma masła w przepisie na krem?

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          30 marca 2021 at 19:45

          Jeśli chcesz zrobić trawę kremem maślanym to musisz otynkować tort delikatnie kremem maślanym. Krem maślany nie przyklei się do kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Jeśli natomiast chcesz włosy zrobić kremem z białą czekoladą to możesz tym kremem też otynkować tort. Ale nie polecam robić włosów tym kremem. Już lepszy będzie ganache z białej czekolady z dodatkiem masła.

  • Odpowiedź
    Karolina
    6 lutego 2021 at 23:28

    Dzien dobry, czy ten krem można zrobić hako dolne przelozenie? Mam w planach biala czekolada z chrupką (orzrchy w karmelu i xzekoladzie) , mus mlinowy i oreo. Czy lepiej zrobic oreo z chrupka jako dol, malina srodek, biala czekolada na górę? Dziękuję za rady.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 lutego 2021 at 09:32

      Dałabym dolne, bo chrupka jest ciężka. Zmieniłabym wtedy proporcje kremu z białą czekoladą. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.

      • Odpowiedź
        Tynka
        30 lipca 2021 at 23:42

        Witam. Robiłam krem z Pani przepisu wielokrotnie. Wychodził super. Od pewnego czasu niestety mam z nim problemy- nie tęzeje tak jak powinien. Masa nie ma konsystencji ubitej dobrze śmietany, A raczej śmietany 18%. Po przełożeniu tortu i schlodzeniu-robi się bula, bo krem nie jest stabilny. Co może być powodem? Robię wg przepisu lub przelicznika

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          31 lipca 2021 at 00:25

          Używasz śmietany 18%? Jeśli tak, to taka śmietanka nie ubije się tak jak 30 lub 36% i to będzie powodem niestabilnego kremu. Zmieniałaś może jakieś składniki? Inną czekoladę dajesz?

  • Odpowiedź
    Aniaia
    9 listopada 2020 at 19:48

    Czesc! Niestety moja czekolada ze smietana nie jest taka gesta, jak Pani, a jest juz 4 godziny w lodowne,czesc tego czasu w zamrazalniku. Czy dodajac wiecej mascarpone moge troszke bardziej zagescic pozniej mase?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 listopada 2020 at 18:53

      Tak, można dać więcej mascarpone. Jaką czekoladę użyłaś?

    • Odpowiedź
      Małgorzata
      24 lutego 2021 at 19:37

      Witam.Czy ilość białej czekolady można zmniejszyć? Na 340 ml śmietany i 320 g maskarpone chce dać 160 g czekolady.Czy z takich proporcji wyjdzie stabilny krem?

  • Odpowiedź
    Villemo
    8 listopada 2020 at 21:37

    Hej Magda, mam pytanie czy można zrobić mus z białej czekolady ale mus z czekolady zwykłej a nie palonej? Czy można posiłkować się proporcjami i składnikami z musu czekoladowego albo z musu z palonej? Czy trzeba mieć inne proporcje z racji, ze to biała czekolada? Uda się taki mus? Pozdrawiam Cię serdecznie.

  • Odpowiedź
    Justyna
    9 czerwca 2020 at 11:54

    Czy bezpośrednio na krem mogę położyć dzień wcześniej owoce sezonowe np. truskawki, borówki? Lepiej pokrojone czy w całości?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      9 czerwca 2020 at 23:25

      Borówki dodajemy w całości. Co do truskawek ciężko mi powiedzieć. Niektóre mają mało soku i można dać pokrojone. Jeśli są bardzo wodniste, to mogą puścić sok i rozrzedzić krem. Ja z truskawek zawsze wolę zrobić frużelinę. Wtedy nie mam obaw, że puszczą sok do kremu.

  • Odpowiedź
    NataliaNatalia
    30 maja 2020 at 02:24

    A ja robiłam ten krem z Milką, na śmietance z kubeczka, mocno gęstej i w lodówce zgęstniało jak trzeba. Także, może jednak kwestia śmietanki.

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      30 maja 2020 at 11:38

      Pewnie na śmietance z Piątnicy? Na tej śmietance każdy krem wyjdzie gęściejszy. Jednak częściej używana jest śmietanka 36% w kartoniku. Ona jest rzadsza i mniej stabilna od tej z Piątnicy 🙂

      • Odpowiedź
        Kasia
        15 czerwca 2022 at 22:21

        Mam pytanie odnośnie dodania barwników. W którym momencie mogę dodać barwnik żelowy, aby krem się nie zwarzył?

        Ps: dziękuje Ci Twoja twórczość ❤️

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          16 czerwca 2022 at 09:37

          Przed miksowaniem dodaj trochę i w trakcie miksowania dodaj więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba. Gdy ubijesz krem na sztywno i dodasz barwnik to musisz go dobrze wymieszać, a krem na śmietance nie lubi długiego mieszania, bo się warzy. Dlatego dodaję przed miksowaniem trochę i w trakcie.

          • Kasia
            16 czerwca 2022 at 11:11

            Dziękuje! 🙂

        • Odpowiedź
          Małgorzata
          26 lipca 2023 at 08:13

          Dzień dobry. Robię tort pierwszy raz w życiu 😉 Chciałam zrobić jedną warstwę z kremu z białej czekolady, otynkowany będzie kremem śmietanowym, a na to figurki i dekoracje z masy cukrowej. Czy te dekoracje się nie zniszczą w tej sytuacji?

          • Magdalena Indyka
            26 lipca 2023 at 12:15

            Figurki i dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą, jeśli tort otynkowany jest kremem śmietankowym. W przeciwnym wypadku dekoracje się rozpuszczą.

  • Odpowiedź
    Bożena
    18 maja 2020 at 15:07

    krem mi nie wyszedł już przy pierwszej części. podgrzalam 190ml śmietanki 36% dodałam 130g białej milki wstawiłam do lodówki i rano był nadal płynny, lejacy , tak jak na początku…nie wiem co zrobiłam źle? 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      19 maja 2020 at 23:34

      Może to była wina czekolady. Milka jest bardzo miękka. Ja używam czekolady z Wedla i ona jest twardsza od białej Milki. Ogólnie czekolady Milka, choć pyszne, są bardzo miękkie i nie polecam ich do kremów. Wtedy trzeba dać mniej śmietanki.

    • Odpowiedź
      Karolina
      21 maja 2020 at 07:26

      To jest wina czekolady, gdy robiłam z Milką miałam to samo, spróbowałam z Wedlem i ok. Czytałam opinie, ze czekolada z Lidla jest najlepsza.

      • Odpowiedź
        Paulina
        4 czerwca 2020 at 10:06

        Z Lidla albo z Biedronki, pracuję na tych właśnie i zawsze wychodzi.

  • Odpowiedź
    Iwona
    3 maja 2020 at 17:53

    Do ilu zwiększyć ilość mascarpone jeżeli używamy śmietanki 30%?

  • Odpowiedź
    Milena mike
    23 kwietnia 2020 at 13:33

    Witam, czy mogę schować część gotowego kremu do lodówki żeby później otynkować nim tort?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      23 kwietnia 2020 at 13:47

      Nie. Krem się wtedy zepsuje, będzie luźny.

      • Odpowiedź
        Karolina
        25 kwietnia 2020 at 10:01

        Czy do takiego kremu można dodać jeszcze żelatyny by był bardziej stabilny?? Ostatnim razem trochę mi wypływał niestety.

        • Odpowiedź
          Magdalena Indyka
          25 kwietnia 2020 at 12:41

          Jeśli wypływał to możliwe, że za krótko ubijany był, albo za długo i zaczął się warzyć. Bez problemu do tego kremu można dodać więcej mascarpone, aby usztywnić krem. Żelatynę też można.

          • Karolina
            21 maja 2020 at 07:23

            Wyszedł 😀 zapobiegawczo dodałam troszkę żelatyny , ale następnym razem spróbuje bez 🙂 dziękuje!

          • Magdalena Indyka
            21 maja 2020 at 11:07

            Cieszę się 🙂 Żelatyna nie zaszkodzi 🙂 Ja zawsze wolę dać mascarpone, bo boję się grudek w kremie 🙂

    Zostaw komentarz