Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą.
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 190 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
- 130 g białej czekolady
- 180 g serka mascarpone, schłodzonego
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe.
- Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
63 komentarze
Justynaju
4 czerwca 2023 at 16:40Witam. Czy blendowanie jest konieczne? Na filmie tego nie ma 😉
Magdalena Indyka
4 czerwca 2023 at 21:47Film nagrywałam kilkanaście miesięcy temu. Dopiero parę tygodni temu odkryłam zalety blendowania masy. Nie trzeba tego robić. Jednak ten zabieg pomaga w uzyskaniu stabilniejszego kremu. Bez tego też będzie ok.
magdaLena
16 marca 2023 at 12:32witam, czy tort z tym kremem można wykonać dzień wcześniej i na drugi dzień będzie wyglądał i smakował ok?
i jeszcze jedno pytanie-czy można na ten krem polać polewe z dr Oetker tą czarną błyszczącą?
Magdalena Indyka
17 marca 2023 at 21:10Od kilku lat składam torty 2-3 dni przed podaniem gościom i nigdy nic mi się nie stało z kremami, łącznie z kremem śmietankowym bez czekolady. Lepiej jest złożyć tort dwa dni wcześniej. Wtedy kremy nabierają lepszego smaku. Można to porównać do wina…um dłużej leży tym ma lepszy smak 🙂 Dlatego bez obaw możesz złożyć tort w piątek, w sobotę otynkować i udekorować tort, a w niedzielę podać gościom. Można na ten krem położyć polewę czekoladową. Tylko tort musi być dobrze schłodzony, aby krem nie rozpuścił się pod wpływem ciepłej polewy.
Ewelina
22 lutego 2023 at 09:37Czy krem nadaje sie aby był pomiędzy żelką malinową ?
Magdalena Indyka
22 lutego 2023 at 15:59Tak 🙂 Ale chyba chodzi Ci o to, aby włożyć żelkę w krem?
Marta
14 czerwca 2022 at 18:19Witam
Czy gotowy krem mogę zamrozić ? a po rozmrożeniu nada się do dekoracji babeczek ? Mam dwie imprezy w odstępie paru dni i zastanawiam się czy mogę sobie w ten sposób zaoszczędzić trochę czasu ?
Pozdrawiam 😉
Magdalena Indyka
16 czerwca 2022 at 09:41Nie. Niestety po rozmrożeniu z kremu zrobi się breja. Udekoruj babeczki wieczorem przed imprezą i do lodówki je włóż.
Dominika
24 maja 2022 at 20:13Dzień dobry
czy ten krem mogę użyć do number cake?
Magdalena Indyka
25 maja 2022 at 10:08Można, dałabym wtedy trochę więcej mascarpone, a zmniejszyła ilość śmietanki. Wtedy krem będzie stabilniejszy.
Sonia
14 grudnia 2021 at 11:38Czy krem ten nadaje się do otynkowania tortu? Pozdrawiam 🥰
Magdalena Indyka
18 grudnia 2021 at 23:49Tak 🙂 Jednak krem nie nadaje się pod masę cukrową.
Olga
18 sierpnia 2023 at 08:44Dzień dobry, czy ten krem mogę wykorzystać do torta jako tynk? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
24 sierpnia 2023 at 17:36Tak 🙂
Kozaczkaozac
21 lipca 2023 at 09:11Zapomniałam zblendowac ciepły krem, czy mogę to zrobić teraz po wyjeciu z lodówki a przed połączeniem z mascarpone??
Magdalena Indyka
21 lipca 2023 at 14:41Nie. Krem się ubije bez zblendowania masy. Jednak robimy to tylko przed schłodzeniem masy z biała czekoladą.
Ewa
9 kwietnia 2021 at 12:57Dzień dobry 🙂
Czy pozostały po przełożeniu toru krem można zostawić w lodówce do późniejszej dekoracji babeczek? Tort będę przekładać dziś, a babeczki chciałabym udekorować w niedzielę rano. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Magdalena Indyka
9 kwietnia 2021 at 13:20Nie. Krem w misce w lodówce się zepsuje. Odpowietrzy się i zrobi się wodnisty.
Ewa
9 kwietnia 2021 at 15:38Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
Karolina
11 marca 2021 at 09:12Drugie pytanie co by Pani poleciła bardziej na babeczki, aby wytrzymały dłużej bez lodówki. Powyższy krem czy mus z białej czekolady, który jest z żelatyną (wiem, że mus musiałby trochę zgęstnieć) ?
Magdalena Indyka
12 marca 2021 at 15:13Mus. Możesz też zrobić krem maślany z mascarpone i dodać do niego rozpuszczoną białą czekoladę (ostudzoną). Będzie stabilniejszy i smaczniejszy
Karolina
19 marca 2021 at 06:34Super, tak zrobię. Ile mniej więcej powinnam dodać białej czekolady do tego kremu maślanego z mascarpone? Dziękuje za pomoc! 🙂
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:29Do smaku. Czekolady białe są różne.
Agnieszka
9 listopada 2022 at 19:08Witam, czy krem będzie dobry jeśli śmietanka mi się zagotowała? 🙁 nigdy mi się tak nie stało a dziś przeoczyłam 🙁
Magdalena Indyka
15 listopada 2022 at 13:27Będzie ok. Przy kremie waniliowym zagotowuję śmietankę i jest ok. Najważniejsze to nie przypalić śmietanki 🙂
Karolina
11 marca 2021 at 09:06Czy ten krem nadaje się jako krem na muffiny i wytrwa bez lodówki przez 2h jak wcześniej będzie schłodzony?
Pozdrawiam 🙂
Magdalena Indyka
12 marca 2021 at 15:06Wytrzyma w temp pokojowej. Ale nie na słońcu i w upale :). Dałabym trochę mniej śmietanki i więcej mascarpone, będzie stabilniejszy.
JUSTYNA
21 lutego 2021 at 19:40Kiedy mogę położyć na ten krem opłatek waflowy? Czy dzień wcześniej czy np. dopiero 2 godziny przed podaniem tortu?
Magdalena Indyka
22 lutego 2021 at 13:09Można. Dzień wcześniej.
kasia_mama_neli
27 marca 2021 at 11:15Zamierzam zrobić tort z trawą na górze. Czy można otynkować i od razu robić trawę ?Czy tym kremem mogę przy okazji otynkować tort? Nie przeszkadza, że nie ma masła w przepisie na krem?
Magdalena Indyka
30 marca 2021 at 19:45Jeśli chcesz zrobić trawę kremem maślanym to musisz otynkować tort delikatnie kremem maślanym. Krem maślany nie przyklei się do kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Jeśli natomiast chcesz włosy zrobić kremem z białą czekoladą to możesz tym kremem też otynkować tort. Ale nie polecam robić włosów tym kremem. Już lepszy będzie ganache z białej czekolady z dodatkiem masła.
Karolina
6 lutego 2021 at 23:28Dzien dobry, czy ten krem można zrobić hako dolne przelozenie? Mam w planach biala czekolada z chrupką (orzrchy w karmelu i xzekoladzie) , mus mlinowy i oreo. Czy lepiej zrobic oreo z chrupka jako dol, malina srodek, biala czekolada na górę? Dziękuję za rady.
Magdalena Indyka
8 lutego 2021 at 09:32Dałabym dolne, bo chrupka jest ciężka. Zmieniłabym wtedy proporcje kremu z białą czekoladą. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
Tynka
30 lipca 2021 at 23:42Witam. Robiłam krem z Pani przepisu wielokrotnie. Wychodził super. Od pewnego czasu niestety mam z nim problemy- nie tęzeje tak jak powinien. Masa nie ma konsystencji ubitej dobrze śmietany, A raczej śmietany 18%. Po przełożeniu tortu i schlodzeniu-robi się bula, bo krem nie jest stabilny. Co może być powodem? Robię wg przepisu lub przelicznika
Magdalena Indyka
31 lipca 2021 at 00:25Używasz śmietany 18%? Jeśli tak, to taka śmietanka nie ubije się tak jak 30 lub 36% i to będzie powodem niestabilnego kremu. Zmieniałaś może jakieś składniki? Inną czekoladę dajesz?
Aniaia
9 listopada 2020 at 19:48Czesc! Niestety moja czekolada ze smietana nie jest taka gesta, jak Pani, a jest juz 4 godziny w lodowne,czesc tego czasu w zamrazalniku. Czy dodajac wiecej mascarpone moge troszke bardziej zagescic pozniej mase?
Magdalena Indyka
10 listopada 2020 at 18:53Tak, można dać więcej mascarpone. Jaką czekoladę użyłaś?
Małgorzata
24 lutego 2021 at 19:37Witam.Czy ilość białej czekolady można zmniejszyć? Na 340 ml śmietany i 320 g maskarpone chce dać 160 g czekolady.Czy z takich proporcji wyjdzie stabilny krem?
Magdalena Indyka
25 lutego 2021 at 19:53Można, krem będzie mniej słodki. Będzie stabilny.
Villemo
8 listopada 2020 at 21:37Hej Magda, mam pytanie czy można zrobić mus z białej czekolady ale mus z czekolady zwykłej a nie palonej? Czy można posiłkować się proporcjami i składnikami z musu czekoladowego albo z musu z palonej? Czy trzeba mieć inne proporcje z racji, ze to biała czekolada? Uda się taki mus? Pozdrawiam Cię serdecznie.
Justyna
9 czerwca 2020 at 11:54Czy bezpośrednio na krem mogę położyć dzień wcześniej owoce sezonowe np. truskawki, borówki? Lepiej pokrojone czy w całości?
Magdalena Indyka
9 czerwca 2020 at 23:25Borówki dodajemy w całości. Co do truskawek ciężko mi powiedzieć. Niektóre mają mało soku i można dać pokrojone. Jeśli są bardzo wodniste, to mogą puścić sok i rozrzedzić krem. Ja z truskawek zawsze wolę zrobić frużelinę. Wtedy nie mam obaw, że puszczą sok do kremu.
NataliaNatalia
30 maja 2020 at 02:24A ja robiłam ten krem z Milką, na śmietance z kubeczka, mocno gęstej i w lodówce zgęstniało jak trzeba. Także, może jednak kwestia śmietanki.
Magdalena Indyka
30 maja 2020 at 11:38Pewnie na śmietance z Piątnicy? Na tej śmietance każdy krem wyjdzie gęściejszy. Jednak częściej używana jest śmietanka 36% w kartoniku. Ona jest rzadsza i mniej stabilna od tej z Piątnicy 🙂
Kasia
15 czerwca 2022 at 22:21Mam pytanie odnośnie dodania barwników. W którym momencie mogę dodać barwnik żelowy, aby krem się nie zwarzył?
Ps: dziękuje Ci Twoja twórczość ❤️
Magdalena Indyka
16 czerwca 2022 at 09:37Przed miksowaniem dodaj trochę i w trakcie miksowania dodaj więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba. Gdy ubijesz krem na sztywno i dodasz barwnik to musisz go dobrze wymieszać, a krem na śmietance nie lubi długiego mieszania, bo się warzy. Dlatego dodaję przed miksowaniem trochę i w trakcie.
Kasia
16 czerwca 2022 at 11:11Dziękuje! 🙂
Małgorzata
26 lipca 2023 at 08:13Dzień dobry. Robię tort pierwszy raz w życiu 😉 Chciałam zrobić jedną warstwę z kremu z białej czekolady, otynkowany będzie kremem śmietanowym, a na to figurki i dekoracje z masy cukrowej. Czy te dekoracje się nie zniszczą w tej sytuacji?
Magdalena Indyka
26 lipca 2023 at 12:15Figurki i dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą, jeśli tort otynkowany jest kremem śmietankowym. W przeciwnym wypadku dekoracje się rozpuszczą.
Bożena
18 maja 2020 at 15:07krem mi nie wyszedł już przy pierwszej części. podgrzalam 190ml śmietanki 36% dodałam 130g białej milki wstawiłam do lodówki i rano był nadal płynny, lejacy , tak jak na początku…nie wiem co zrobiłam źle? 🙁
Magdalena Indyka
19 maja 2020 at 23:34Może to była wina czekolady. Milka jest bardzo miękka. Ja używam czekolady z Wedla i ona jest twardsza od białej Milki. Ogólnie czekolady Milka, choć pyszne, są bardzo miękkie i nie polecam ich do kremów. Wtedy trzeba dać mniej śmietanki.
Karolina
21 maja 2020 at 07:26To jest wina czekolady, gdy robiłam z Milką miałam to samo, spróbowałam z Wedlem i ok. Czytałam opinie, ze czekolada z Lidla jest najlepsza.
Paulina
4 czerwca 2020 at 10:06Z Lidla albo z Biedronki, pracuję na tych właśnie i zawsze wychodzi.
Iwona
3 maja 2020 at 17:53Do ilu zwiększyć ilość mascarpone jeżeli używamy śmietanki 30%?
Magdalena Indyka
5 maja 2020 at 01:01Zwiększyłabym o ok 50 g.
Gabigan
20 września 2021 at 22:27Czy można na krem wylać galaretkę?
Magdalena Indyka
21 września 2021 at 08:31Tak.
Milena mike
23 kwietnia 2020 at 13:33Witam, czy mogę schować część gotowego kremu do lodówki żeby później otynkować nim tort?
Magdalena Indyka
23 kwietnia 2020 at 13:47Nie. Krem się wtedy zepsuje, będzie luźny.
Karolina
25 kwietnia 2020 at 10:01Czy do takiego kremu można dodać jeszcze żelatyny by był bardziej stabilny?? Ostatnim razem trochę mi wypływał niestety.
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2020 at 12:41Jeśli wypływał to możliwe, że za krótko ubijany był, albo za długo i zaczął się warzyć. Bez problemu do tego kremu można dodać więcej mascarpone, aby usztywnić krem. Żelatynę też można.
Karolina
21 maja 2020 at 07:23Wyszedł 😀 zapobiegawczo dodałam troszkę żelatyny , ale następnym razem spróbuje bez 🙂 dziękuje!
Magdalena Indyka
21 maja 2020 at 11:07Cieszę się 🙂 Żelatyna nie zaszkodzi 🙂 Ja zawsze wolę dać mascarpone, bo boję się grudek w kremie 🙂