Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą.
Uwaga!
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.
Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
- 190 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
- 130 g białej czekolady
- 180 g serka mascarpone, schłodzonego
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
- Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
- Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
- Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone.
Uwagi:
- Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe
- Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
- Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
79 komentarzy
Dzień dobry! W komentarzach było coś o czekoladzie milce. Ona jakoś zmienia proporcje na krem? Planuję ją użyć ale nie do końca wiem co ktoś miał tam na myśli:)
Czekolada biała Milka jest bardziej miękka, szybciej się topi. Przez co krem może wyjść mniej stabilny. Do moich kremów używam zawsze białej czekolady z Wedla.
Witam, co jeśli użyłam czekolady milka? masa jeszcze się studzi czy można to jeszcze jakoś uratować?
Jutro można dodać więcej mascarpone. Wtedy też polecam odjąć tyle masy czekoladowej ile więcej dodała Pani mascarpone, aby nie wyszło za dużo kremu.
Robię tort mus truskawkowy – biała czekolada który dać na dół a który na górę żeby było stabilnie i bezpiecznie? Tort większych rozmiarów fi25
Krem z białą czekoladą dałabym na dół.
Krem jest super ,polecam i dziekuje za super przepisy
Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam, chcę zapytać czy mogę poczekać 4dni z dodaniem mascarpone do kremu ze śmietanki i czekolady, czy lepiej zrobić nowy?
Zrobiłabym nowy.
Czy przez przełożenie 1 blatu masz na myśli, że kremu wystarczy na jedną warstwę?
Tak 🙂
Czy po nocy w lodówce biała czekolada ze Śmietana będzie dosyć rzadka czy coś jest nie tak?
Będzie dość rzadka.
Witam. Czy blendowanie jest konieczne? Na filmie tego nie ma 😉
Film nagrywałam kilkanaście miesięcy temu. Dopiero parę tygodni temu odkryłam zalety blendowania masy. Nie trzeba tego robić. Jednak ten zabieg pomaga w uzyskaniu stabilniejszego kremu. Bez tego też będzie ok.
witam, czy tort z tym kremem można wykonać dzień wcześniej i na drugi dzień będzie wyglądał i smakował ok?
i jeszcze jedno pytanie-czy można na ten krem polać polewe z dr Oetker tą czarną błyszczącą?
Od kilku lat składam torty 2-3 dni przed podaniem gościom i nigdy nic mi się nie stało z kremami, łącznie z kremem śmietankowym bez czekolady. Lepiej jest złożyć tort dwa dni wcześniej. Wtedy kremy nabierają lepszego smaku. Można to porównać do wina…um dłużej leży tym ma lepszy smak 🙂 Dlatego bez obaw możesz złożyć tort w piątek, w sobotę otynkować i udekorować tort, a w niedzielę podać gościom. Można na ten krem położyć polewę czekoladową. Tylko tort musi być dobrze schłodzony, aby krem nie rozpuścił się pod wpływem ciepłej polewy.
Czy krem nadaje sie aby był pomiędzy żelką malinową ?
Tak 🙂 Ale chyba chodzi Ci o to, aby włożyć żelkę w krem?
Witam
Czy gotowy krem mogę zamrozić ? a po rozmrożeniu nada się do dekoracji babeczek ? Mam dwie imprezy w odstępie paru dni i zastanawiam się czy mogę sobie w ten sposób zaoszczędzić trochę czasu ?
Pozdrawiam 😉
Nie. Niestety po rozmrożeniu z kremu zrobi się breja. Udekoruj babeczki wieczorem przed imprezą i do lodówki je włóż.
Dzień dobry
czy ten krem mogę użyć do number cake?
Można, dałabym wtedy trochę więcej mascarpone, a zmniejszyła ilość śmietanki. Wtedy krem będzie stabilniejszy.
Czy krem ten nadaje się do otynkowania tortu? Pozdrawiam 🥰
Tak 🙂 Jednak krem nie nadaje się pod masę cukrową.
Dzień dobry, czy ten krem mogę wykorzystać do torta jako tynk? Pozdrawiam
Tak 🙂
Zapomniałam zblendowac ciepły krem, czy mogę to zrobić teraz po wyjeciu z lodówki a przed połączeniem z mascarpone??
Nie. Krem się ubije bez zblendowania masy. Jednak robimy to tylko przed schłodzeniem masy z biała czekoladą.
Dzień dobry, zrobiłam póki co masę czekoladową z podwójnej proporcji. Będę robić number cake i potrzebuje zabarwić na 4 kolory, tzn biały różowy i zielony. Kiedy dodać barwnik? Mam barwnik w proszku. Druga sprawa, jeśli już mam masę czekoladową, czy mogę teraz dodać więcej mascarpone żeby było stabilniej? Dziekuje
Niestety to nie jest krem maślany, gdzie po zrobieniu jednej porcji można bez problemu podzielić go na kilka porcji i każdą z osobna zabarwić. W przypadku kremu z białą czekoladą przygotowałabym 4 porcje osobno. Barwnik dodajemy do śmietanki w momencie jej podgrzewania. Wtedy barwnik w proszku bez problemu się rozpuści. Po schłodzeniu masy można dodać mascarpone. Trzeba pamiętać jednak o tym, że mascarpone rozjaśni trochę kolor kremu.
Dzień dobry 🙂
Czy pozostały po przełożeniu toru krem można zostawić w lodówce do późniejszej dekoracji babeczek? Tort będę przekładać dziś, a babeczki chciałabym udekorować w niedzielę rano. Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Nie. Krem w misce w lodówce się zepsuje. Odpowietrzy się i zrobi się wodnisty.
Dziękuję bardzo za odpowiedź 🙂
Drugie pytanie co by Pani poleciła bardziej na babeczki, aby wytrzymały dłużej bez lodówki. Powyższy krem czy mus z białej czekolady, który jest z żelatyną (wiem, że mus musiałby trochę zgęstnieć) ?
Mus. Możesz też zrobić krem maślany z mascarpone i dodać do niego rozpuszczoną białą czekoladę (ostudzoną). Będzie stabilniejszy i smaczniejszy
Super, tak zrobię. Ile mniej więcej powinnam dodać białej czekolady do tego kremu maślanego z mascarpone? Dziękuje za pomoc! 🙂
Do smaku. Czekolady białe są różne.
Witam, czy krem będzie dobry jeśli śmietanka mi się zagotowała? 🙁 nigdy mi się tak nie stało a dziś przeoczyłam 🙁
Będzie ok. Przy kremie waniliowym zagotowuję śmietankę i jest ok. Najważniejsze to nie przypalić śmietanki 🙂
Czy ten krem nadaje się jako krem na muffiny i wytrwa bez lodówki przez 2h jak wcześniej będzie schłodzony?
Pozdrawiam 🙂
Wytrzyma w temp pokojowej. Ale nie na słońcu i w upale :). Dałabym trochę mniej śmietanki i więcej mascarpone, będzie stabilniejszy.
Kiedy mogę położyć na ten krem opłatek waflowy? Czy dzień wcześniej czy np. dopiero 2 godziny przed podaniem tortu?
Można. Dzień wcześniej.
Zamierzam zrobić tort z trawą na górze. Czy można otynkować i od razu robić trawę ?Czy tym kremem mogę przy okazji otynkować tort? Nie przeszkadza, że nie ma masła w przepisie na krem?
Jeśli chcesz zrobić trawę kremem maślanym to musisz otynkować tort delikatnie kremem maślanym. Krem maślany nie przyklei się do kremu na bazie śmietanki i mascarpone. Jeśli natomiast chcesz włosy zrobić kremem z białą czekoladą to możesz tym kremem też otynkować tort. Ale nie polecam robić włosów tym kremem. Już lepszy będzie ganache z białej czekolady z dodatkiem masła.
Dzien dobry, czy ten krem można zrobić hako dolne przelozenie? Mam w planach biala czekolada z chrupką (orzrchy w karmelu i xzekoladzie) , mus mlinowy i oreo. Czy lepiej zrobic oreo z chrupka jako dol, malina srodek, biala czekolada na górę? Dziękuję za rady.
Dałabym dolne, bo chrupka jest ciężka. Zmieniłabym wtedy proporcje kremu z białą czekoladą. Dałabym mniej śmietanki, a więcej mascarpone, aby krem był stabilniejszy.
Witam. Robiłam krem z Pani przepisu wielokrotnie. Wychodził super. Od pewnego czasu niestety mam z nim problemy- nie tęzeje tak jak powinien. Masa nie ma konsystencji ubitej dobrze śmietany, A raczej śmietany 18%. Po przełożeniu tortu i schlodzeniu-robi się bula, bo krem nie jest stabilny. Co może być powodem? Robię wg przepisu lub przelicznika
Używasz śmietany 18%? Jeśli tak, to taka śmietanka nie ubije się tak jak 30 lub 36% i to będzie powodem niestabilnego kremu. Zmieniałaś może jakieś składniki? Inną czekoladę dajesz?
Czesc! Niestety moja czekolada ze smietana nie jest taka gesta, jak Pani, a jest juz 4 godziny w lodowne,czesc tego czasu w zamrazalniku. Czy dodajac wiecej mascarpone moge troszke bardziej zagescic pozniej mase?
Tak, można dać więcej mascarpone. Jaką czekoladę użyłaś?
Witam.Czy ilość białej czekolady można zmniejszyć? Na 340 ml śmietany i 320 g maskarpone chce dać 160 g czekolady.Czy z takich proporcji wyjdzie stabilny krem?
Można, krem będzie mniej słodki. Będzie stabilny.
Hej Magda, mam pytanie czy można zrobić mus z białej czekolady ale mus z czekolady zwykłej a nie palonej? Czy można posiłkować się proporcjami i składnikami z musu czekoladowego albo z musu z palonej? Czy trzeba mieć inne proporcje z racji, ze to biała czekolada? Uda się taki mus? Pozdrawiam Cię serdecznie.
Czy bezpośrednio na krem mogę położyć dzień wcześniej owoce sezonowe np. truskawki, borówki? Lepiej pokrojone czy w całości?
Borówki dodajemy w całości. Co do truskawek ciężko mi powiedzieć. Niektóre mają mało soku i można dać pokrojone. Jeśli są bardzo wodniste, to mogą puścić sok i rozrzedzić krem. Ja z truskawek zawsze wolę zrobić frużelinę. Wtedy nie mam obaw, że puszczą sok do kremu.
A ja robiłam ten krem z Milką, na śmietance z kubeczka, mocno gęstej i w lodówce zgęstniało jak trzeba. Także, może jednak kwestia śmietanki.
Pewnie na śmietance z Piątnicy? Na tej śmietance każdy krem wyjdzie gęściejszy. Jednak częściej używana jest śmietanka 36% w kartoniku. Ona jest rzadsza i mniej stabilna od tej z Piątnicy 🙂
Mam pytanie odnośnie dodania barwników. W którym momencie mogę dodać barwnik żelowy, aby krem się nie zwarzył?
Ps: dziękuje Ci Twoja twórczość ❤️
Przed miksowaniem dodaj trochę i w trakcie miksowania dodaj więcej, jeśli zajdzie taka potrzeba. Gdy ubijesz krem na sztywno i dodasz barwnik to musisz go dobrze wymieszać, a krem na śmietance nie lubi długiego mieszania, bo się warzy. Dlatego dodaję przed miksowaniem trochę i w trakcie.
Dziękuje! 🙂
Dzień dobry. Robię tort pierwszy raz w życiu 😉 Chciałam zrobić jedną warstwę z kremu z białej czekolady, otynkowany będzie kremem śmietanowym, a na to figurki i dekoracje z masy cukrowej. Czy te dekoracje się nie zniszczą w tej sytuacji?
Figurki i dekoracje z masy cukrowej trzeba zabezpieczyć rozpuszczoną białą lub ciemną czekoladą, jeśli tort otynkowany jest kremem śmietankowym. W przeciwnym wypadku dekoracje się rozpuszczą.
krem mi nie wyszedł już przy pierwszej części. podgrzalam 190ml śmietanki 36% dodałam 130g białej milki wstawiłam do lodówki i rano był nadal płynny, lejacy , tak jak na początku…nie wiem co zrobiłam źle? 🙁
Może to była wina czekolady. Milka jest bardzo miękka. Ja używam czekolady z Wedla i ona jest twardsza od białej Milki. Ogólnie czekolady Milka, choć pyszne, są bardzo miękkie i nie polecam ich do kremów. Wtedy trzeba dać mniej śmietanki.
To jest wina czekolady, gdy robiłam z Milką miałam to samo, spróbowałam z Wedlem i ok. Czytałam opinie, ze czekolada z Lidla jest najlepsza.
Z Lidla albo z Biedronki, pracuję na tych właśnie i zawsze wychodzi.
Do ilu zwiększyć ilość mascarpone jeżeli używamy śmietanki 30%?
Zwiększyłabym o ok 50 g.
Czy można na krem wylać galaretkę?
Tak.
Witam, czy mogę schować część gotowego kremu do lodówki żeby później otynkować nim tort?
Nie. Krem się wtedy zepsuje, będzie luźny.
Czy do takiego kremu można dodać jeszcze żelatyny by był bardziej stabilny?? Ostatnim razem trochę mi wypływał niestety.
Jeśli wypływał to możliwe, że za krótko ubijany był, albo za długo i zaczął się warzyć. Bez problemu do tego kremu można dodać więcej mascarpone, aby usztywnić krem. Żelatynę też można.
Wyszedł 😀 zapobiegawczo dodałam troszkę żelatyny , ale następnym razem spróbuje bez 🙂 dziękuje!
Cieszę się 🙂 Żelatyna nie zaszkodzi 🙂 Ja zawsze wolę dać mascarpone, bo boję się grudek w kremie 🙂