KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

by Magdalena Indyka
krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,
image_print

Krem z białą czekoladą do tortu i ciasta. Prosty i pyszny krem z białej czekolady to idealny krem do owoców np. malin, porzeczek lub jagód. Krem z białą czekoladą i mascarpone zrobiłam do tortu urodzinowego. Polecam również mus z białej czekolady, klasyczny krem czekoladowy oraz krem z paloną białą czekoladą

Uwaga! 
Krem robiłam na śmietance 30% UHT i 36% Łowicka (można też użyć Mlekovita, Łaciata). Ta śmietanka jest rzadsza od śmietanki 36% z Piątnicy. Jeśli macie śmietankę z Piątnicy, to polecam proporcje z tego kremu: Krem do babeczek.

Składniki na 1 blat biszkoptu o śr 18 cm:
  • 190 g/ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 130 g białej czekolady
  • 180 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (do momentu wrzenia). Wyłączamy palnik i dodajemy połamaną czekoladę. Powoli mieszamy, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę czekoladową. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  2. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki (min. 6 godzin).
  3. Następnie umieszczamy w misce schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera (szybsze obroty) mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem czekoladowy.
  4. Gotowy krem z białą czekoladą od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
  5. Krem z białej czekolady robiłam na śmietance 30% z kartonika 'UHT’. Używając śmietanki 36% 'UHT’ lub z Piątnicy 36% krem może wyjść gęściejszy, stabilniejszy. Jeśli wyjdzie za gęsty, to następnym razem można dać trochę więcej śmietanki lub zmniejszyć ilość mascarpone. 
krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,
Uwagi:
  1. Ilość kremu z tego przepisu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu o średnicy 18 cm (warstwa kremu ma ok 1,5 cm). Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z białą czekoladą: połączenia smakowe
  3. Krem z białej czekolady nie nadaje się pod masę cukrową i dekoracje z tej masy np. wydruk na masie cukrowej (rodzaj opłatka na tort). Krem ze śmietanką i mascarpone rozpuszcza masę cukrową. Pod masę cukrową polecam kremy maślane do tynkowania tortów.
  4. Na krem można położyć zwykły opłatek waflowy.
  5. Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białą czekoladą min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł. 

Smacznego 🙂

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

krem z białą czekoladą, krem z białej czekolady, krem czekoladowy, krem do tortu z białą czekoladą i mascarpone,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

85 komentarzy

Agata 08/01/2025 - 22:48

Dzien dobry:) czy do tego kremu mogę dodać galaretkę pokrojoną w kostkę?:)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 09/01/2025 - 11:03

Tak :).

Odpowiedź
Wiktoria 05/01/2025 - 21:26

Dzień dobry, czy znajdę gdzieś wpis jak i czy wgl zabiezpieczyć opłatki waflowe? Używam tego kremu do dekoracji babeczek i chciałbym położyć na nim opłatek, jednak nigdy nie miałam do czynienia z tym. Czy mogłabym prosić o odpowiedź

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/01/2025 - 22:12

Aby zabezpieczyć taki opłatek przed nasiąknięciem polecam delikatnie posmarować cienką warstwą rozpuszczoną białą czekoladą (ostudzoną) opłatek od spodu. Tak samo przy opłatku z masy cukrowej, ponieważ taki krem rozpuszcza masę cukrową. Nie dekorowałam nigdy opłatkiem babeczek z kremem, ale tak bym zrobiła. Posmaruj na próbę wcześniej jeden opłatek i zobaczy jak czekolada wpływa na niego.

Odpowiedź
Karolina 19/08/2024 - 11:15

Dzień dobry! W komentarzach było coś o czekoladzie milce. Ona jakoś zmienia proporcje na krem? Planuję ją użyć ale nie do końca wiem co ktoś miał tam na myśli:)

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2024 - 22:20

Czekolada biała Milka jest bardziej miękka, szybciej się topi. Przez co krem może wyjść mniej stabilny. Do moich kremów używam zawsze białej czekolady z Wedla.

Odpowiedź
Patrycja 22/04/2024 - 19:47

Witam, co jeśli użyłam czekolady milka? masa jeszcze się studzi czy można to jeszcze jakoś uratować?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:27

Jutro można dodać więcej mascarpone. Wtedy też polecam odjąć tyle masy czekoladowej ile więcej dodała Pani mascarpone, aby nie wyszło za dużo kremu.

Odpowiedź
Paulina 21/04/2024 - 19:49

Robię tort mus truskawkowy – biała czekolada który dać na dół a który na górę żeby było stabilnie i bezpiecznie? Tort większych rozmiarów fi25

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:33

Krem z białą czekoladą dałabym na dół.

Odpowiedź
Aldona 18/04/2024 - 06:57

Krem jest super ,polecam i dziekuje za super przepisy

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/04/2024 - 22:54

Bardzo się cieszę! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Kinga 29/10/2024 - 19:14

Czy ten krem można zabarwić barwnikiem spożywczym?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 30/10/2024 - 13:54

Można. Możesz dodać już trochę barwnika na etapie rozpuszczania białej czekolady w śmietance i potem w trakcie ubijania dodać więcej, bo dodatek białego mascarpone rozjaśni kolor. Nie dodawaj barwnika po ubiciu kremu, bo wtedy podczas mieszania najczęściej się warzy.

Odpowiedź
Magda Magdalenka 07/04/2024 - 23:04

Witam, chcę zapytać czy mogę poczekać 4dni z dodaniem mascarpone do kremu ze śmietanki i czekolady, czy lepiej zrobić nowy?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 08/04/2024 - 11:04

Zrobiłabym nowy.

Odpowiedź
Gosia 02/10/2023 - 10:18

Czy przez przełożenie 1 blatu masz na myśli, że kremu wystarczy na jedną warstwę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/10/2023 - 12:36

Tak 🙂

Odpowiedź
Martyna 12/04/2024 - 08:54

Czy po nocy w lodówce biała czekolada ze Śmietana będzie dosyć rzadka czy coś jest nie tak?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/04/2024 - 18:31

Będzie dość rzadka.

Odpowiedź
Justynaju 04/06/2023 - 16:40

Witam. Czy blendowanie jest konieczne? Na filmie tego nie ma 😉

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/06/2023 - 21:47

Film nagrywałam kilkanaście miesięcy temu. Dopiero parę tygodni temu odkryłam zalety blendowania masy. Nie trzeba tego robić. Jednak ten zabieg pomaga w uzyskaniu stabilniejszego kremu. Bez tego też będzie ok.

Odpowiedź
magdaLena 16/03/2023 - 12:32

witam, czy tort z tym kremem można wykonać dzień wcześniej i na drugi dzień będzie wyglądał i smakował ok?
i jeszcze jedno pytanie-czy można na ten krem polać polewe z dr Oetker tą czarną błyszczącą?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 17/03/2023 - 21:10

Od kilku lat składam torty 2-3 dni przed podaniem gościom i nigdy nic mi się nie stało z kremami, łącznie z kremem śmietankowym bez czekolady. Lepiej jest złożyć tort dwa dni wcześniej. Wtedy kremy nabierają lepszego smaku. Można to porównać do wina…um dłużej leży tym ma lepszy smak 🙂 Dlatego bez obaw możesz złożyć tort w piątek, w sobotę otynkować i udekorować tort, a w niedzielę podać gościom. Można na ten krem położyć polewę czekoladową. Tylko tort musi być dobrze schłodzony, aby krem nie rozpuścił się pod wpływem ciepłej polewy.

Odpowiedź
Ewelina 22/02/2023 - 09:37

Czy krem nadaje sie aby był pomiędzy żelką malinową ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 22/02/2023 - 15:59

Tak 🙂 Ale chyba chodzi Ci o to, aby włożyć żelkę w krem?

Odpowiedź
1 2