CHRUPKA CZEKOLADOWA

by Magdalena Indyka
chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,
image_print

Chrupka czekoladowa do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 4-5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Chrupka czekoladowa była przeze mnie użyta to tortu na chrzciny małego Edmunda, zapraszam po PRZEPIS

UWAGA! W ostatnim czasie zmieniałam proporcję na chrupkę, ponieważ nie zawsze wychodziła chrupiąca. Tutaj bardzo pomogła mi tortowa artystka – Agnieszka Obłoza, która podała mi mniej więcej swoje proporcje na chrupkę. Dzięki temu mogłam poprawić mój przepis. Ostatnio chrupka bardzo chrupała mi w torcie, dlatego postaram się już nic nie zmieniać. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Chrupka czekoladowa o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 55 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 55 g prażynki
  • 20 g oleju rzepakowego
Chrupka czekoladowa z orzechami, o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 55 g mlecznej czekolady (użyłam Wedel)
  • 20 g orzechów laskowych prażonych – drobno posiekanych
  • 35 g prażynki 
  • 20 g oleju rzepakowego 
  1. Topimy czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
  2. Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy całość.
  3. Tak przygotowana masę nakładamy bezpośrednio na krem, jak frużelinę/żelkę, zostawiając od brzegu odstęp ok 1,5 cm. 
  4. Chrupkę czekoladową można przygotować kilka godzin wcześniej tak jak żelkę. Wykładamy gotową chrupkę na papier do pieczenia, tworząc koło o śr 16 cm. Następnie schładzamy w lodówce, aż zrobi się twardy blat, który potem nakładamy na krem. Można też zrobić ją w rancie do żelek. 

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Uwagi:

  1. Chrupkę nakładamy zawsze na cienką lub grubszą warstwę kremu. W ten sposób przykleimy ją do biszkoptu/ciasta i nie będzie odpadać podczas krojenia. 
  2. Orzechy laskowe prażone kupiłam w Lidlu. Można też samemu uprażyć orzechy – PRZEPIS.
  3. Do chrupki użyłam czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel. 
  4. Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub kupną. 

Smacznego 🙂

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

chrupka czekoladowa do tortu, warstwa chrupiąca z czekoladą, prażynka do tortu, chrupka do tortu, chrupka z orzechami,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

49 komentarzy

Agata 25/02/2024 - 21:55

Witam. Pani Magdo robiłam chrupkę z tego przepisu i była fantastyczna! Mam pytanie czy można zrobić tą chrupkę z białą czekoladą? Dziękuję ( za wszystkie wspaniałe przepisy!) 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 26/02/2024 - 09:47

Bardzo się cieszę. Można…tylko jeszcze nie mam idealnych proporcji. Ostatnio próbowałam i wyszła mi za twarda.

Odpowiedź
Agata 27/02/2024 - 12:05

Rozumiem w takim razie będę czekać 🙂 pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ewae EB 09/12/2023 - 22:37

Fantastyczny przepis!! Tort złożyłam w czwartek, zjedliśmy go w sobotę, a chrupka była naprawdę chrupiąca!!
Serdecznie dziękuję 🙂🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/12/2023 - 16:01

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Odpowiedź
Angelika 24/11/2023 - 19:08

Dzień dobry, czy można chrupkę czekoladową użyć do kremu namelaka z białej czekolady? Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/11/2023 - 11:12

Można.

Odpowiedź
Marta 10/11/2023 - 10:17

Witam Pani Magdo 🙂. Czy zamiast prażynki można użyć Maślane rurki waflowe ? Jeśli tak to czy zostają takie same proporcje ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/11/2023 - 11:37

Można, ale nie gwarantuję, że będą chrupać :). Proporcje zostają takie same.

Odpowiedź
ElliCakeElls 18/07/2023 - 06:37

pyszna chrupka, uwielbiam 🙂 Poza tym jestem fanką pani przepisów, wszystko co robię zawsze wychodzi i smakuje wybornie 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/07/2023 - 14:29

Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedź
Marta 20/05/2023 - 08:59

Czy zamiast prażynki można użyć crispearls??

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/05/2023 - 21:38

To są te kuleczki? Nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Czy nie będzie za dużo oleju. Trudno mi powiedzieć.

Odpowiedź
KAMImKami 18/05/2023 - 15:58

A czy ta chrupka będzie pasować do kremu czekoladowe, górną warstwą będzie krem kokosowy z malinami/ truskawkami? Czy już za dużo tego?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 23/05/2023 - 21:40

Będzie ok. Chrupka nie zmienia smaku kremu czekoladowego, tylko dodaje mu chrupkości. Będzie super.

Odpowiedź
Bbabasia 23/06/2023 - 19:42

Czy można prosić o link do tortu ze zdjęcia?
Dziękuję:)

Odpowiedź
Joanna 04/05/2023 - 13:51

Czy mogę całkowicie zrezygnować z orzechów i dać samą chrupkę?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/05/2023 - 14:58

Tak, tylko jeszcze nie robiłam bez orzechów i nie wiem ile dać mniej więcej chrupki za orzechy.

Odpowiedź
aniaszaniaa 24/02/2023 - 09:24

dzień dobry, czy można użyć normalnych płatów kukurydzianych? czy zwilgotnieją? proszę o odpowiedz

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/02/2023 - 13:40

Niestety zwilgotnieją i zmiękną.

Odpowiedź
Angelika Rechtanek 14/05/2023 - 17:01

Witam gdzie można kupić chrupki?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/05/2023 - 22:11

W sklepach internetowych kupuję. Proszę wpisać w Google 'prażynka do tortu’. Kupiłam ostatnio na Allegro prażynkę Callebaut i jest ok.

Odpowiedź
WeronikaBROWERONIKA 25/05/2023 - 12:22

Witam. Czy olej do chrupka również Pani waży ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 25/05/2023 - 21:54

Tak :). Podałam w przepisie 20 g, ponieważ w kubeczku ważę go na wadze kuchennej.

Roksana 12/12/2022 - 20:04

Ile dni wcześniej można sobie przygotować chrupka?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/12/2022 - 22:38

Nie wiem. Zawsze robię ją tuż przed wyłożeniem lub kilka godzin przed jeśli schładzałam w lodówce w formie blatu.

Odpowiedź
Anna 15/02/2023 - 12:02

Dzien dobry, jaki to jest tort, ze zdjecia (czekoladowo owocowy, zdjecie pod chrupka) ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 19/02/2023 - 14:11

Jeśli dobrze pamiętam, to tam jest krem rocher, mus i żelka wiśniowa. Przepis na cały tort jest tutaj: https://slodkipomysl.pl/tort-z-musem-wisniowym

Odpowiedź
BUGIEL Paulina 13/05/2023 - 10:01

A czy robiłaś może wersje z białą czekoladą?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 14/05/2023 - 22:07

Jeszcze nie. Do ostatniego tortu robiłam czekoladową, która wyszła mi idealnie i dopiero teraz będę zabierać się za chrupkę z białą czekoladą.

Odpowiedź
Agnieszka 26/03/2023 - 10:49

A co to jest prażynka? Ja znam tylko prażynki ziemniaczane. O to chodzi?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 28/03/2023 - 10:33

Nie. Proszę wpisać w Google „prażynka do tortu” i tam Pani znajdzie prażynkę.

Odpowiedź
MDM 04/10/2022 - 11:31

Pani Magdo, czy tort ze zdjęcia to jest piętro z Tortu Edmunda (mus truskawkowy z żelką truskawką)? wygląda (i pewnie też smakuje) nieziemsko. Chciałabym zrobić tort na urodziny córci i chyba to jest właśnie to. Bardzo dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam, Magda

Odpowiedź
Magdalena Indyka 04/10/2022 - 13:30

Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia w przekroju górnego piętra. Kroiłam tort i mi kradli talerzyki 🙂 Udało mi się odłożyć dla siebie tylko kawałek dolnego piętra z kremem cytrynowym 🙂

Odpowiedź
Marlena 23/09/2022 - 22:55

a czy w chrupce orzechy są w ogóle konieczne? wyjdzie jakby zrobić bez?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/09/2022 - 12:11

Nie są konieczne 🙂 Można je pominąć 🙂

Odpowiedź
nnAnnaMa 23/09/2022 - 18:59

Czy można wykonać chrupka z białą czekoladą? I czy wtedy trzeba jakoś zmienić proporcje składników, czy wystarczy po prostu czekoladę mleczną wymienić na białą?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/09/2022 - 12:12

Można zrobić z białej czekolady. Wtedy jednak zdecydowanie mniej oleju dać.

Odpowiedź
AgataAgata 21/08/2022 - 14:41

Czy chrupka będzie pasować do kremu chałwowego? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2022 - 13:11

Robiłam chrupkę do kremu z pralinkami Giotto, który ma orzechowy smak i pasowało mi. Tylko dałam trochę czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, aby chrupka nie była bardzo słodka. Myślę że do chałwowego też będzie pasować.

Odpowiedź
Justyna 15/08/2022 - 21:16

Pani Magdo, ta chrupka to był sztos w torcie. Nie robię tortów zbyt często i dlatego sama zrobiłam prażynkę, ale wyszła pyszna, a z nią chrupka. Umieściłam ją w kremie z mlecznej czekolady i widziałam zaskoczenie na twarzach konsumujących. Fantastyczny dodatek 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 15/08/2022 - 21:37

Bardzo się cieszę 🙂 Serdecznie pozdrawiam!

Odpowiedź
Patrycja 02/08/2022 - 12:51

Jaką chrypkę Pani poleca (poza Callebaut, trzeba kupić duże opakowanie)? Czy po prostu zrobić samemu? 🙂

Odpowiedź
Magdalena Indyka 02/08/2022 - 13:59

Na razie używam kupnej. Mam w planach zrobienie domowej 🙂 Prażynkę kupiłam tutaj, bo cena mnie nie odstraszyła: https://cafe-chocolate.pl/popypki-waflowe/6008-prazynka-delicrisp-irca-500g.html?fbclid=IwAR3Me82nPxesmH6gOkW1nFLwpSA0EeP0bxevIBtea6IjWWhXelHWXZeA3Kg

Odpowiedź
Monika 10/08/2022 - 17:28

Czy orzechy muszą być prażone czy mogą byc zwykle?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 11/08/2022 - 12:00

Prażone lepiej smakują 🙂 Orzechy można w bardzo szybki i łatwy sposób uprażyć: https://slodkipomysl.pl/jak-uprazyc-orzechy-laskowe/

Odpowiedź
Emikia 19/08/2022 - 21:33

Witam. A czy zamiast orzechów laskowych mogę użyć innych orzechów, np. włoskich? Pozdrawiam serdecznie

Odpowiedź
Magdalena Indyka 24/08/2022 - 13:14

Można 🙂 Do tej chrupki można dodać różne dodatki zamiast orzechów, np. migdały 🙂

Odpowiedź