CHRUPKA Z BIAŁEJ CZEKOLADY

by Magdalena Indyka
chrupka z białej czekolady do tortu, przepis na chrupkę z białą czekoladą, chrupka do tortu z białą czekoladą, tort z chrupką,
image_print

Chrupka z białej czekolady do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z białą czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!

Polecam również chrupkę z mleczną czekoladą do tortu.

Chrupka z białej czekolady o śr 16 cm, grubość ok 5 mm: 
  • 40 g białej czekolady (użyłam Wedel)
  • 58-60 g prażynki, użyłam gotowej ale można zrobić samemu → PRZEPIS
  • 20 g oleju rzepakowego
  1. Skorzystaj z PRZELICZNIKA foremek, jeśli chcesz zrobić większą chrupkę. 
  2. Topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
  3. Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Olej można również dać do jeszcze gorącej czekolady i ostudzić całość. 
  4. Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
  5. Tak przygotowana chrupkę z białą czekoladą nakładamy bezpośrednio na nasączony biszkopt, zostawiając od brzegu odstęp ok 1 cm. 
  6. Biszkopt z chrupką wkładamy do lodówki. Schładzamy do momentu gdy czekolada w chrupce zastygnie. Wyciągamy biszkopt z chrupką z lodówki i nakładamy go na podkład lub na krem z dolnego piętra.
  7. Następnie nakładamy na chrupkę z białej czekolady krem.
  8. Przygotowanie chrupki do tortu w ten sposób spowoduje to, iż nasz krem nie rozmiękczy za bardzo prażynki w chrupce.
  9. Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub gotową.

chrupka z białej czekolady do tortu, przepis na chrupkę z białą czekoladą, chrupka do tortu z białą czekoladą, tort z chrupką,

Uwagi:

  1. Do chrupki użyłam białej czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel.  
  2. Jeśli chrupka z białej czekolady wyjdzie trochę za twarda (szczególnie w kremie maślano-budyniowym) to następnym razem dodaj 2-3 g więcej oleju. 

Smacznego 🙂

chrupka z białej czekolady do tortu, przepis na chrupkę z białą czekoladą, chrupka do tortu z białą czekoladą, tort z chrupką,

chrupka z białej czekolady do tortu, przepis na chrupkę z białą czekoladą, chrupka do tortu z białą czekoladą, warstwa chrupiąca,

chrupka z białej czekolady do tortu, przepis na chrupkę z białą czekoladą, chrupka do tortu z białą czekoladą, tort z chrupką,

Podoba Ci się przepis na chrupkę z białą czekoladą? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

2 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Dagmara
Dagmara
28 dni temu

Witam, czy na biszkopt z chrupką mogę dać mus malinowy? Czy sądzi Pani, że jest trochę za luźny?

2
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x