Chrupka z białej czekolady do tortu to chrupiąca warstwa, dzięki której krem w naszym torcie chrupie 🙂 Chrupka warstwa z białą czekoladą wg mnie nie powinna być grubsza niż 5 mm. Wtedy nie jest bardzo twarda i ładnie się kroi. Tort z tą chrupką można kroić tuż po wyciągnięciu z lodówki…sprawdzone!
Polecam również chrupkę z mleczną czekoladą do tortu.
Chrupka z białej czekolady o śr 16 cm, grubość ok 5 mm:
- 40 g białej czekolady (użyłam Wedel)
- 58-60 g prażynki, użyłam gotowej ale można zrobić samemu → PRZEPIS
- 20 g oleju rzepakowego
- Skorzystaj z PRZELICZNIKA foremek, jeśli chcesz zrobić większą chrupkę.
- Topimy białą czekoladę w kąpieli wodnej: umieszczamy miseczkę z czekoladą na rondelku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać dna miseczki) i mieszamy do momentu, gdy czekolada się rozpuści. Następnie studzimy czekoladę, uważając aby nie stwardniała. Czekolada nie może być ciepła, bo prażynka zmięknie.
- Do ostudzonej czekolady dodajemy olej i dokładnie mieszamy. Olej można również dać do jeszcze gorącej czekolady i ostudzić całość.
- Następnie dodajemy suche składniki i mieszamy.
- Tak przygotowana chrupkę z białą czekoladą nakładamy bezpośrednio na nasączony biszkopt, zostawiając od brzegu odstęp ok 1 cm.
- Biszkopt z chrupką wkładamy do lodówki. Schładzamy do momentu gdy czekolada w chrupce zastygnie. Wyciągamy biszkopt z chrupką z lodówki i nakładamy go na podkład lub na krem z dolnego piętra.
- Następnie nakładamy na chrupkę z białej czekolady krem.
- Przygotowanie chrupki do tortu w ten sposób spowoduje to, iż nasz krem nie rozmiękczy za bardzo prażynki w chrupce.
- Płatki kukurydziane niestety szybko miękną, dlatego w tym przepisie polecam użyć prażynkę domowej roboty lub gotową.
Uwagi:
- Do chrupki użyłam białej czekolady Wedel. Z inną czekoladą chrupka może być inna. Czekolada Milka jest bardzo miękka i chrupka z tą czekoladą może nie stwardnieć tak jak z czekoladą Wedel.
- Jeśli chrupka z białej czekolady wyjdzie trochę za twarda (szczególnie w kremie maślano-budyniowym) to następnym razem dodaj 2-3 g więcej oleju.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na chrupkę z białą czekoladą? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Witam, czy na biszkopt z chrupką mogę dać mus malinowy? Czy sądzi Pani, że jest trochę za luźny?
Można spróbować. Myślę że będzie ok. Daję chrupkę do namelaki z czekolady, która jest delikatniejsza od musu malinowego i jest ok.