FRUŻELINY i SŁODKIE DODATKI

Frużelina brzoskwiniowa

frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w galaretce, brzoskwinie, żelatyna, frużelina z brzoskwiń,

Słodka i prosta w przygotowaniu frużelina brzoskwiniowa poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale tak samo można zrobić ją ze świeżych owoców. W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową, którą znajdziecie w torcie cynamonowym z ananasem. Polecam :).

Składniki:

  • 4 połówki brzoskwiń w puszce (ok 270 g) lub świeżych
  • 150 ml soku z brzoskwiń + 50 ml zimnej wody*
  • 1 płaską łyżkę cukru trzcinowego (można dać pół łyżki)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 1,5 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  1. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Odkładamy na bok.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. W małym rondelku podgrzewamy syrop z brzoskwiń wymieszany z wodą. Gdy się zagotuje wyłączamy palnik i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Krótko mieszamy. Ponownie podgrzewamy syrop i chwilę gotujemy. Wyłączamy palnik i dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Gdy frużelina ostygnie wkładamy ją do lodówki na całą noc (min. 6 godz).

 

Uwagi:

  1. Frużelina brzoskwiniowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24cm.
  2. Jeśli macie świeże brzoskwinie, to zamiast syropu dodajcie więcej wody.

Smacznego 🙂

Bądź na bieżąco z nowymi przepisami!
Obserwuj mój profil na Instagramie
 lub śledź mnie na Facebooku.
Zapraszam!


frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w galaretce, brzoskwinie, żelatyna, frużelina z brzoskwiń,

frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w galaretce, brzoskwinie, żelatyna, frużelina z brzoskwiń,

Podoba Ci się przepis? To podaj dalej!

Brak kometarzy

Zostaw odpowiedź