Frużelina brzoskwiniowa do tortu to słodki, brzoskwiniowy dodatek do kremu w torcie. Na blogu znajdziecie również przepis na frużelinę z brzoskwiń z puszki, ale jeśli jest sezon na brzoskwinie, to polecam zrobić frużelinę ze świeżych owoców.
Polecam również żelkę z brzoskwiń.
Składniki na frużelinę brzoskwiniową:
- 250 g brzoskwiń, bez pestek i skórek
- 1-2 łyżeczki cukru, do smaku
- 50 ml zimnej wody
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
- 7 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
- Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Kroimy na małe kawałki.
- Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, aż zmiękną (zajęło mi to ok 8-10 minut, czas zależy od tego jak twarde są nasze brzoskwinie).
- W międzyczasie, gdy owoce puszczą trochę soku, dodajemy wodę i sok z cytryny. Brzoskwinie mają być miękkie, ale fajnie jak będą lekko chrupać podczas jedzenia.
- Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy brzoskwinie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę. - Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre wiśnie puszczają więcej soku.
Uwagi:
- Frużelina brzoskwiniowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 17-18 cm.
- Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI
- Brzoskwinie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Czy robiła Pani kiedyś frużelinę jabłkową? Znalazłam tylko przepis na żelkę jabłkową.
Robiłam prażone jabłka do tortu świątecznego 🙂 https://slodkipomysl.pl/swiateczny-tort Coś co można uznać za frużelinę 🙂