FRUŻELINY Z OWOCÓW

FRUŻELINA BRZOSKWINIOWA

frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce, frużelina z brzoskwiń,

Frużelina brzoskwiniowa (tzw. brzoskwinie w żelu), poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale tak samo można zrobić ją ze świeżych owoców. W identyczny sposób robimy frużelinę ananasową. Polecam :).

Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • 4 połówki brzoskwiń w puszce (ok 270 g) lub świeżych
  • 150 ml soku z brzoskwiń + 50 ml zimnej wody*
  • 1 płaską łyżkę cukru (można dać pół łyżki)
  • 1,5 łyżeczki żelatyny w proszku + 1,5 łyżki zimnej wody
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody
  1. Brzoskwinie odsączamy i kroimy na małe kawałki. Odkładamy na bok.
  2. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na ok 7 min, do napęcznienia.
  3. W małym rondelku podgrzewamy syrop z brzoskwiń wymieszany z wodą i cukrem. Gdy się zagotuje wyłączamy palnik i dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną. Krótko mieszamy. Ponownie podgrzewamy syrop i chwilę gotujemy. Wyłączamy palnik i dodajemy napęczniałą żelatynę. Całość mieszamy dokładnie, aż żelatyna się rozpuści. Na końcu dodajemy pokrojone brzoskwinie. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
  4. Gdy frużelina brzoskwiniowa ostygnie wkładamy ją do lodówki na całą noc (min. 6 godz).

Uwagi:

  1. Frużelina z brzoskwiń z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 24 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Jeśli macie świeże brzoskwinie, to zamiast syropu dodajcie więcej wody.

Smacznego 🙂

frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce, frużelina z brzoskwiń,

frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce, frużelina z brzoskwiń,

Polecam również:

tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

krem michałkowy jasny, krem z białych michałków, krem z cukierkami, krem z białymi michałkami,

tort, tort z musem czekoladowo kawowym, tort z musem z białej czekolady, żelka wiśniowa, czarny drip,

 

 

 

 

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    Marta
    2 stycznia 2021 at 21:14

    Czy fruzeline kładzie Pani bezpośrednio na nasaczony biszkopt i na nią od razu krem?

  • Odpowiedź
    Beata
    5 grudnia 2020 at 14:21

    Planuje zrobić tort z dwoma przełożeniami: krem z milky way i krem śmietankowy z fruzeliną brzoskiwniową.
    Czy rzeczywiście fruzelinę mogę położyć na krem śmietankowy?
    Trzeba zmniejszyć proporcje kremu jeśli położę jeszcze fruzelinę?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      8 grudnia 2020 at 17:42

      Ja kładę frużelinę pod krem. Nie zmniejszam ilości kremy przy frużelinie :).

  • Odpowiedź
    Agnieszka
    23 sierpnia 2020 at 21:09

    Czy świeże owoce obierać i czy też tak krótko gotować jak z puszki?

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      25 sierpnia 2020 at 12:16

      Tak, świeże bym obrała. Jak puszczą mało soku podczas podgrzewania, to można dodać trochę wody i potem zagęścić to mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie.

    Zostaw komentarz