FRUŻELINA BRZOSKWINIOWA

by Magdalena Indyka
frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

Frużelina brzoskwiniowa do tortu to słodki, brzoskwiniowy dodatek do kremu w torcie. Na blogu znajdziecie również przepis na frużelinę z brzoskwiń z puszki, ale jeśli jest sezon na brzoskwinie, to polecam zrobić frużelinę ze świeżych owoców.
Polecam również żelkę z brzoskwiń. 

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki na frużelinę brzoskwiniową:
  • 250 g brzoskwiń, bez pestek i skórek
  • 1-2 łyżeczki cukru, do smaku
  • 50 ml zimnej wody
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny, do smaku
  • 7 g mąki ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody
  1. Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki i pozbywamy się pestek. Kroimy na małe kawałki.
  2. Pokrojone brzoskwinie umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Gotujemy owoce na mniejszym ogniu, aż zmiękną (zajęło mi to ok 8-10 minut, czas zależy od tego jak twarde są nasze brzoskwinie).
  3. W międzyczasie, gdy owoce puszczą trochę soku, dodajemy wodę i sok z cytryny. Brzoskwinie mają być miękkie, ale fajnie jak będą lekko chrupać podczas jedzenia. 
  4. Do miękkich owoców dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Cały czas mieszając, gotujemy brzoskwinie na małym ogniu, aż sok zgęstnieje (frużelina będzie miała konsystencję gęstego kisielu).
    Następnie wyłączamy palnik i studzimy frużelinę.
  5. Jeśli frużelina po dodaniu skrobi ziemniaczanej nadal będzie rzadka, dodajcie więcej mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w wodzie. Niektóre wiśnie puszczają więcej soku. 

Uwagi:

  1. Frużelina brzoskwiniowa z tego przepisu wystarczy do przełożenia 1 blatu tortu o śr 17-18 cm.
  2. Więcej przepisów na owoce dodatki do tortów znajdziesz w: FRUŻELINY lub ŻELKI.
  3. Brzoskwinie w żelu po ostygnięciu można włożyć do lodówki, aby szybciej zgęstniały. Warto to zrobić w okresie letnim.

Smacznego 🙂

frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

frużelina brzoskwiniowa, brzoskwinie w żelu, brzoskwinie w galaretce,

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

2 komentarze

PPPaiu 04/09/2022 - 13:50

Czy robiła Pani kiedyś frużelinę jabłkową? Znalazłam tylko przepis na żelkę jabłkową.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 05/09/2022 - 11:54

Robiłam prażone jabłka do tortu świątecznego 🙂 https://slodkipomysl.pl/swiateczny-tort Coś co można uznać za frużelinę 🙂

Odpowiedź

WYKRYTO BLOKER REKLAM

Pomóż mi w prowadzeniu bloga poprzez wyłączenie AdBlocker (bloker reklam) w przeglądarce dla witryny Słodki Pomysł. Dzięki wpływom z reklam mogę zakupić produkty do testowania nowych przepisów dla Ciebie.