KREM Z KINDER CZEKOLADEK

by Magdalena Indyka
krem z kinder czekoladek do babeczek, krem z kinderkami do tortu, przepis na krem z kinderków, krem kinder chocolate do tortu,
image_print

Krem z Kinder czekoladek do tortu i do dekoracji babeczek. Krem testowałam kilka razy, ponieważ po ubiciu wychodził bardzo gęsty i za każdym razem zmniejszałam ilość serka mascarpone. Jednak szybko zauważyłam, że po rozkrojeniu tortu krem Kinder okazywał się delikatniejszy. Dlatego w tym kremie serek mascarpone wg mnie jest konieczny, szczególnie latem, aby krem szybko nie popłynął. 

Zrobiłam również krem z Kinderkami bez mascarpone. Krem wyszedł stabilny (dałam go na dolną warstwę), ale następnym razem dałabym trochę mlecznej czekolady, aby mieć pewność, że krem będzie ok, gdy na dworze będą panować upały.

Polecam również pyszny krem z Milky Way.

Do kremu do babeczek dałam trochę więcej śmietanki, ponieważ gęsty krem ciężko było przecisnąć przez tylkę. Dzięki temu krem Kinder wychodził luźniejszy i mniej słodki, co wg mnie do babeczek będzie idealnym rozwiązaniem.

Składniki na blat biszkoptu o śr 16 cm, grubość 2 cm:
  • 127 g Kinder czekoladek (10 szt), pokrojonych
  • 140-150 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 70 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki na blat biszkoptu o śr 16 cm, grubość 1,5 cm:
  • 95 g Kinder czekoladek (7,5 szt), pokrojonych
  • 105-110 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 50 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem z Kinderkami bez mascarpone – śr 16 cm, grubość 1,5 cm:
  • 100 g Kinder czekoladek (8 szt), pokrojonych
  • 150 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 5-10 g mlecznej czekolady – polecam dodać latem, aby krem był stabilniejszy – można zamiast czekolady zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 10 g.
Do dekoracji babeczek – ok 12 szt:
  • 216 g Kinder czekoladek (17 szt), pokrojonych
  • 290 g śmietanki kremówki 30/36%
  • 100 g serka mascarpone, schłodzonego
  1. W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone Kinder czekoladki. Mieszamy całość dokładnie, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Wyłączamy palnik. 
  2. Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
  3. Przelewamy masę do miski i przykrywamy folią do żywności tak, aby stykała się z powierzchnią masy. Wkładamy miskę z masą Kinder na noc do lodówki (min. 8 godz.).
  4. Następnego dnia do schłodzonej masy z Kinderkami dodajemy schłodzony serek mascarpone. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (szybkie obroty).
  5. Gotowy krem z Kinder czekoladek od razu przekładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy kremu w misce przed wyłożeniem na tort. 
  6. Krem z Kinderkami zrobiłam na śmietance 30%.
  7. Krem bez mascarpone – rozpuścić czekoladki w śmietance, zblendować, schłodzić a następnie ubić, aby powstał gęsty krem. 
  8. Krem z Kinder czekoladek nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
  1. Skorzystaj z przelicznika foremek jeśli potrzebujesz kremu na większą średnicę tortu.
  2. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Kinderkami: połączenia smakowe
  3. Krem Kinder z mascarpone ma kremową konsystencję. Jest gęściejszy, przez co bardziej stabilniejszy od kremu bez mascarpone. Dałam krem bez mascarpone na dolną warstwę i wytrzymał. Jednak polecałabym tą wersję kremu dawać, szczególnie latem, na górną warstwę. 
  4. Serek mascarpone i masa z Kinder czekoladkami muszą być schłodzone przed ubiciem. 

Smacznego 🙂

krem z kinder czekoladek do babeczek, krem z kinderkami do tortu, przepis na krem z kinderków, krem kinder chocolate do tortu,

krem z kinder czekoladek do babeczek, krem z kinderkami do tortu, przepis na krem z kinderków, krem kinder chocolate do tortu,

krem z kinder czekoladek do babeczek, krem z kinderkami do tortu, przepis na krem z kinderków, masa z kinder chocolate do tortu,

Podoba Ci się przepis na krem z Kinderków? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

0 0 głosy
Ocena
Subscribe
Powiadom o
guest

9 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Asia
Asia
23 dni temu

Dlaczego folia ma się stykać z powierzchnią masy? Czy wyjdzie mniej stabilny, jeśli tego nie doczytałam? I jak go uratować?

Magda
Magda
24 dni temu

Już nie mogę się doczekać okazji do przetestowania. Uwielbiam wszystkie Pani kremy, przepisy są świetne!

Agnieszka
Agnieszka
25 dni temu

Czy do tego kremu będzie pasowała sezamowa chrupka od Agnieszki Obłozy?

Agnieszka
Agnieszka
Odpowiedz na  Magdalena Indyka
25 dni temu

A ma Pani w planach podać na blog swój przepis na chrupkę z białą czekolada? Byłoby bajecznie 🙂 pozdrawiam serdecznie

Natalia
Natalia
25 dni temu

Jestem ciekawa jakie smaki ma tort na pierwszym zdjęciu 🙂

9
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x