Krem z Kinder czekoladek do tortu i do dekoracji babeczek. Krem testowałam kilka razy, ponieważ po ubiciu wychodził bardzo gęsty i za każdym razem zmniejszałam ilość serka mascarpone. Jednak szybko zauważyłam, że po rozkrojeniu tortu krem Kinder okazywał się delikatniejszy. Dlatego w tym kremie serek mascarpone wg mnie jest konieczny, szczególnie latem, aby krem szybko nie popłynął.
Zrobiłam również krem z Kinderkami bez mascarpone. Krem wyszedł stabilny (dałam go na dolną warstwę), ale następnym razem dałabym trochę mlecznej czekolady, aby mieć pewność, że krem będzie ok, gdy na dworze będą panować upały.
Polecam również pyszny krem z Milky Way.
Do kremu do babeczek dałam trochę więcej śmietanki, ponieważ gęsty krem ciężko było przecisnąć przez tylkę. Dzięki temu krem Kinder wychodził luźniejszy i mniej słodki, co wg mnie do babeczek będzie idealnym rozwiązaniem.
Składniki na blat biszkoptu o śr 16 cm, grubość 2 cm:
- 127 g Kinder czekoladek (10 szt), pokrojonych
- 140-150 g śmietanki kremówki 30/36%
- 70 g serka mascarpone, schłodzonego
Składniki na blat biszkoptu o śr 16 cm, grubość 1,5 cm:
- 95 g Kinder czekoladek (7,5 szt), pokrojonych
- 105-110 g śmietanki kremówki 30/36%
- 50 g serka mascarpone, schłodzonego
Krem z Kinderkami bez mascarpone – śr 16 cm, grubość 1,5 cm:
- 100 g Kinder czekoladek (8 szt), pokrojonych
- 150 g śmietanki kremówki 30/36%
- 5-10 g mlecznej czekolady – polecam dodać latem, aby krem był stabilniejszy – można zamiast czekolady zmniejszyć ilość śmietanki, np. o 10 g.
Do dekoracji babeczek – ok 12 szt:
- 216 g Kinder czekoladek (17 szt), pokrojonych
- 290 g śmietanki kremówki 30/36%
- 100 g serka mascarpone, schłodzonego
- W rondelku, na małym ogniu podgrzewamy śmietankę do momentu wrzenia. Wyłączamy palnik i dodajemy pokrojone Kinder czekoladki. Mieszamy całość dokładnie, aż batoniki się rozpuszczą i uzyskamy jednolitą masę. Wyłączamy palnik.
- Następnie przez chwilę miksujemy masę blenderem, dzięki temu zabiegowi krem będzie bardziej kremowy i stabilniejszy po ubiciu.
- Przelewamy masę do miski i przykrywamy folią do żywności tak, aby stykała się z powierzchnią masy. Wkładamy miskę z masą Kinder na noc do lodówki (min. 8 godz.).
- Następnego dnia do schłodzonej masy z Kinderkami dodajemy schłodzony serek mascarpone. Przy pomocy miksera ubijamy całość do momentu otrzymania gęstego kremu (szybkie obroty).
- Gotowy krem z Kinder czekoladek od razu przekładamy na biszkopt/ciasto. Nie schładzamy kremu w misce przed wyłożeniem na tort.
- Krem z Kinderkami zrobiłam na śmietance 30%.
- Krem bez mascarpone – rozpuścić czekoladki w śmietance, zblendować, schłodzić a następnie ubić, aby powstał gęsty krem.
- Krem z Kinder czekoladek nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Uwagi:
- Skorzystaj z przelicznika foremek jeśli potrzebujesz kremu na większą średnicę tortu.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu z Kinderkami: połączenia smakowe
- Krem Kinder z mascarpone ma kremową konsystencję. Jest gęściejszy, przez co bardziej stabilniejszy od kremu bez mascarpone. Dałam krem bez mascarpone na dolną warstwę i wytrzymał. Jednak polecałabym tą wersję kremu dawać, szczególnie latem, na górną warstwę.
- Serek mascarpone i masa z Kinder czekoladkami muszą być schłodzone przed ubiciem.
Smacznego 🙂



Podoba Ci się przepis na krem z Kinderków? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.


Witam. Generalnie zawsze wszystko mi się sprawdza ale mam pytanko… Robiłam wszystko wg przepisu ale nie wiem czy za krótko ubijałam całą masę czy ze śmietanką coś było nie tak bo ten krem nie wyszedł mi taki bardzo gęsty. Zaryzykowałam i przełożyłam nim tort. Jaka jest szansa że to stężeje? 🙂
Jeśli krem nie był zważony, to w lodówce zawsze trochę 'zgęstnieje’. Trudno mi powiedzieć, bo nie widziałam konsystencji. Mam nagrane filmy do tego kremu. Muszę w weekend zabrać się i go złożyć, aby można było zobaczyć jaka konsystencja mi wychodziła.
Czy krem z kinderkow i krem czekoladowy można przełożyć dzień przed podaniem i trzymać w lodówce cały tort półtora dnia wcześniej? Czy trzeba złożyć tort z tymi kremami kilka godzin przed podaniem?
Składam torty w ten sposób: w środę piekę biszkopt, w czwartek przekładam biszkopt kremami, w piątek tynkuję i dekoruję. Podaję tort w sobotę lub niedzielę i wszystko jest ok. Tort z kremami musi trochę postać w lodówce, aby się wszystko ładnie przegryzło.
Dzień dobry, czyli oba kremy z mascarpone i bez, robiła Pani na śmietance 30%?
Tak, oba kremy.
Dziękuję serdecznie
Witam, Czy po połączeniu śmietanki i kinderków konsystencja ma być rzadka czy gęsta? Włożyłam masę do lodówki ale jest bardzo rzadka. Może po połączeniu z mascarpone masa stanię się bardziej gęsta? Jeśli nie to jaki składnik dodać aby krem się udał?
Masa po schłodzeniu nie jest gęsta. Gęstnieje po dodaniu mascarpone i ubiciu masy.
Dlaczego folia ma się stykać z powierzchnią masy? Czy wyjdzie mniej stabilny, jeśli tego nie doczytałam? I jak go uratować?
Dzięki tej folii nie obsycha wierzch masy. Niestety to krem na bazie śmietanki i mascarpone. Nie znam sposobu, aby uratować taki krem gdy się zwarzy.
Już nie mogę się doczekać okazji do przetestowania. Uwielbiam wszystkie Pani kremy, przepisy są świetne!
Czy do tego kremu będzie pasowała sezamowa chrupka od Agnieszki Obłozy?
Myślę że tak :). Zrobiłam chrupkę z białą czekoladą i było ok.
A ma Pani w planach podać na blog swój przepis na chrupkę z białą czekolada? Byłoby bajecznie 🙂 pozdrawiam serdecznie
Jestem w trakcie testów 🙂 Dzisiaj robiłam kolejny raz i mam nadzieję, że to już ostatni, bo innych wariantów nie przewiduję :).
Jestem ciekawa jakie smaki ma tort na pierwszym zdjęciu 🙂
Jeśli dobrze rozumiem o które zdjęcie chodzi to tam jest namelaka z białej czekolady: https://slodkipomysl.pl/namelaka-z-bialej-czekolady/