Jak uprażyć orzechy laskowe? To nic trudnego :). Prażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych :).
Składniki:
- orzechy laskowe
Jak uprażyć orzechy laskowe:
- Rozgrzewamy piekarnik: 180°C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy orzechy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy ok 10-15 minut lub dłużej, aż skórka orzechów ściemnieje i popęka. Wyciągamy blachę z orzechami z piekarnika i studzimy.
- Uprażone orzechy laskowe rozcieramy między dłońmi, aby pozbyć się skórki.
- Tak przygotowane orzechy można wykorzystać w Torcie Rocher!
Smacznego 🙂
Podoba Ci się wpis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
6 komentarzy
Co trzeba zmienić, gdy piekę orzechy 10 min w 180 stopniach, wychodzą idealne w smaku, ale skórka nie odchodzi z nich wcale tak łatwo? Odpryskuje jedynie małymi fragmentami, a większość zostaje na orzechu i zostawia posmak.
Może trzeba trochę dłużej trzymać je w piekarniku.
Nie wiem czy mój piekarnik jest jakiś niestandardowy (choć z ciastami sobie radzi), czy może to jakiś delikatny rodzaj orzechów, jakie miałam, ale po 10 minutach w 190 stopniach poczułam swąd spalenizny, a po otworzeniu piekarnika zobaczyłam siwe dymy 🙁 200 g orzechów trafiło niestety do kosza 🙁 Szkoda, bo nie dość, że żal orzechów, to musiałam ratować masę, wymyślając alternatywę 🙁
W moim przypadku opisane parametry się nie sprawdziły 🙁
Może masz bardzo mocny piekarnik! W moim muszę zwiększyć temperaturę o 5-10 stopni jeśli piekę ciasto z innych przepisów. To były laskowe orzechy? Jeśli tak widocznie musisz zmniejszyć temperaturę. Użyłaś termoobiegu?
Moje orzechy tez się spaliły, ale po 15 min. Następnym razem wstawiłam na 9 min, a i tak to było nawet troszkę za długo. 190 stopni bez termoobiegu jak w przepisie. Chociaż myślę, że to przez to, że mój piekarnik prawdopodobnie grzeje trochę mocniej niż inne ?
Mój piekarnik słabiej piecze i ta temperatura jest u mnie dobra. Muszę wyraźniej napisać, aby uważać na temperaturę, bo jak widać macie mocniejsze piekarniki.