DODATKI DO WYPIEKÓW

JAK UPRAŻYĆ ORZECHY LASKOWE

jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku

Jak uprażyć orzechy laskowe? To nic trudnego :). Prażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych :).

Obserwuj ‚SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe: 

  1. Rozgrzewamy piekarnik: 180°C (bez termoobiegu). 
  2. Wsypujemy orzechy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  3. Pieczemy ok 10-15 minut lub dłużej, aż skórka orzechów ściemnieje i popęka. Wyciągamy blachę z orzechami z piekarnika i studzimy.
  4. Uprażone orzechy laskowe rozcieramy między dłońmi, aby pozbyć się skórki.
  5. Tak przygotowane orzechy można wykorzystać w Torcie Rocher!

Smacznego 🙂

jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku

jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku

jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku

Polecam również:

tort urodzinowy, tort dla dziewczynki, tort dla dziecka, tort z kwiatami, krem maślany z mascarpone, tort z motylkami,tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Obserwuj na IG i YT - Udostępnij na FB - Wydrukuj!

Zobacz również

6 komentarzy

  • Odpowiedź
    pATRYCJA
    3 lipca 2020 at 14:54

    Co trzeba zmienić, gdy piekę orzechy 10 min w 180 stopniach, wychodzą idealne w smaku, ale skórka nie odchodzi z nich wcale tak łatwo? Odpryskuje jedynie małymi fragmentami, a większość zostaje na orzechu i zostawia posmak.

  • Odpowiedź
    onelka
    10 grudnia 2018 at 17:59

    Nie wiem czy mój piekarnik jest jakiś niestandardowy (choć z ciastami sobie radzi), czy może to jakiś delikatny rodzaj orzechów, jakie miałam, ale po 10 minutach w 190 stopniach poczułam swąd spalenizny, a po otworzeniu piekarnika zobaczyłam siwe dymy 🙁 200 g orzechów trafiło niestety do kosza 🙁 Szkoda, bo nie dość, że żal orzechów, to musiałam ratować masę, wymyślając alternatywę 🙁
    W moim przypadku opisane parametry się nie sprawdziły 🙁

    • Odpowiedź
      Magdalena Indyka
      10 grudnia 2018 at 20:16

      Może masz bardzo mocny piekarnik! W moim muszę zwiększyć temperaturę o 5-10 stopni jeśli piekę ciasto z innych przepisów. To były laskowe orzechy? Jeśli tak widocznie musisz zmniejszyć temperaturę. Użyłaś termoobiegu?

    • Odpowiedź
      AnnaI
      10 stycznia 2020 at 13:33

      Moje orzechy tez się spaliły, ale po 15 min. Następnym razem wstawiłam na 9 min, a i tak to było nawet troszkę za długo. 190 stopni bez termoobiegu jak w przepisie. Chociaż myślę, że to przez to, że mój piekarnik prawdopodobnie grzeje trochę mocniej niż inne ?

      • Odpowiedź
        Magdalena Indyka
        10 stycznia 2020 at 13:37

        Mój piekarnik słabiej piecze i ta temperatura jest u mnie dobra. Muszę wyraźniej napisać, aby uważać na temperaturę, bo jak widać macie mocniejsze piekarniki.

    Zostaw komentarz