JAK UPRAŻYĆ ORZECHY LASKOWE

by Magdalena Indyka
jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku
image_print

Jak uprażyć orzechy laskowe? To nic trudnego :). Prażone orzechy laskowe to bardzo aromatyczny dodatek do ciast, tortów i deserów. Nigdy nie myślałam, że taki zabieg, jak prażenie orzechów w piekarniku może wydobyć z nich tak wspaniały aromat i smak. Dlatego bardzo polecam taki szybki zabieg przed pieczeniem ciast z dodatkiem orzechów laskowych :).

Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
  • orzechy laskowe

Jak uprażyć orzechy laskowe: 

  1. Rozgrzewamy piekarnik: 180°C (bez termoobiegu). 
  2. Wsypujemy orzechy na blachę do pieczenia i wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
  3. Pieczemy ok 10-15 minut lub dłużej, aż skórka orzechów ściemnieje i popęka. Wyciągamy blachę z orzechami z piekarnika i studzimy.
  4. Uprażone orzechy laskowe rozcieramy między dłońmi, aby pozbyć się skórki.
  5. Tak przygotowane orzechy można wykorzystać w Torcie Rocher!

Smacznego 🙂

jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku

jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku

jak uprażyć orzechy laskowe, prażone orzechy, orzechy prażone w piekarniku

Polecam również:

tort urodzinowy, tort dla dziewczynki, tort dla dziecka, tort z kwiatami, krem maślany z mascarpone, tort z motylkami,tort bananowy z masłem orzechowym, tort bananowy, tort z masłem orzechowym, masło orzechowe, banany, kajmak, konfitura, orzeszki ziemne

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

6 komentarzy

pATRYCJA 03/07/2020 - 14:54

Co trzeba zmienić, gdy piekę orzechy 10 min w 180 stopniach, wychodzą idealne w smaku, ale skórka nie odchodzi z nich wcale tak łatwo? Odpryskuje jedynie małymi fragmentami, a większość zostaje na orzechu i zostawia posmak.

Odpowiedź
Magdalena Indyka 03/07/2020 - 18:46

Może trzeba trochę dłużej trzymać je w piekarniku.

Odpowiedź
onelka 10/12/2018 - 17:59

Nie wiem czy mój piekarnik jest jakiś niestandardowy (choć z ciastami sobie radzi), czy może to jakiś delikatny rodzaj orzechów, jakie miałam, ale po 10 minutach w 190 stopniach poczułam swąd spalenizny, a po otworzeniu piekarnika zobaczyłam siwe dymy 🙁 200 g orzechów trafiło niestety do kosza 🙁 Szkoda, bo nie dość, że żal orzechów, to musiałam ratować masę, wymyślając alternatywę 🙁
W moim przypadku opisane parametry się nie sprawdziły 🙁

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/12/2018 - 20:16

Może masz bardzo mocny piekarnik! W moim muszę zwiększyć temperaturę o 5-10 stopni jeśli piekę ciasto z innych przepisów. To były laskowe orzechy? Jeśli tak widocznie musisz zmniejszyć temperaturę. Użyłaś termoobiegu?

Odpowiedź
AnnaI 10/01/2020 - 13:33

Moje orzechy tez się spaliły, ale po 15 min. Następnym razem wstawiłam na 9 min, a i tak to było nawet troszkę za długo. 190 stopni bez termoobiegu jak w przepisie. Chociaż myślę, że to przez to, że mój piekarnik prawdopodobnie grzeje trochę mocniej niż inne ?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/01/2020 - 13:37

Mój piekarnik słabiej piecze i ta temperatura jest u mnie dobra. Muszę wyraźniej napisać, aby uważać na temperaturę, bo jak widać macie mocniejsze piekarniki.

Odpowiedź