Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też ciasteczka Speculoos i będę robić domowy krem Speculoos, ale nie wiem czy do świąt zdążę go zrobić!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 125 g kremu Speculoos, schłodzonego*
- W misce umieszczamy mascarpone i krem ciasteczkowy. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników.
- Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt.
Uwagi:
- Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu – 1 cm).
Skorzystaj z przelicznika foremek. - Użyłam gotowego kremu Speculoos z kawałkami ciastek, który kupiłam w Lidlu.
- Sprawdź jakie kremy pasują do kremu Speculoos: połączenia smakowe.
- Krem Speculoos schładzałam ok 3 godziny.
- Nie polecam dodawać większej ilości kremu Speculoos do mascarpone, ponieważ krem wyjdzie mało stabilny.
- Krem jest słodki, dlatego polecam dać pod krem konfiturę lub frużelinę z kwaśnych owoców, np. pomarańczowa (z dodatkiem soku z cytryny).
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
Brak kometarzy