KREM SPECULOOS z mascarpone

by Magdalena Indyka
image_print

Krem Speculoos z mascarpone to idealny pomysł na słodki dodatek do świątecznych tortów i ciast. Krem jest przepyszny! Dlatego radzę uważać, bo może nie starczyć do tortu! Zrobiłam go z gotowym kremem ze słoika, ponieważ kupiłam go na spróbowanie i nie byłam w stanie zjeść bez niczego, taki jest słodki. Kupiłam też ciasteczka Speculoos i będę robić domowy krem Speculoos, ale nie wiem czy do świąt zdążę go zrobić!

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 125 g kremu Speculoos, schłodzonego*
  1. W misce umieszczamy mascarpone i krem ciasteczkowy. Za pomocą miksera mieszamy krótko, do momentu połączenia się składników.
  2. Gotowy krem od razu nakładamy na biszkopt/ciasto. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu przełożenia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na biszkopt. 
Uwagi:
  1. Kremu wystarczy na przełożenie 1 blatu biszkoptu/ciasta o śr 18 cm (grubość kremu – 1 cm).
    Skorzystaj z przelicznika foremek
  2. Użyłam gotowego kremu Speculoos z kawałkami ciastek, który kupiłam w Lidlu.
  3. Sprawdź jakie kremy pasują do kremu Speculoos: połączenia smakowe
  4. Krem Speculoos schładzałam ok 3 godziny.
  5. Nie polecam dodawać większej ilości kremu Speculoos do mascarpone, ponieważ krem wyjdzie mało stabilny.
  6. Krem jest słodki, dlatego polecam dać pod krem konfiturę lub frużelinę z kwaśnych owoców, np. pomarańczowa (z dodatkiem soku z cytryny). 

Smacznego 🙂


krem speculoos do tortu, krem speculoos z mascarpone, krem z ciasteczkami speculoos

krem speculoos do tortu, krem speculoos z mascarpone, krem z ciasteczkami speculoos

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Subscribe
Powiadom o
guest

4 komentarzy
Wbudowane opinie
Zobacz wszystkie komentarze
Ania
Ania
9 dni temu

Hejka! Nie jestem zwolennikiem gotowych past, czy zamiast pasty można użyć ciasteczek lotusa? Ciasteczka zblendowac na miał czy raczej pokruszyć na średnie kawałki? Jak sądzisz? 😊

Agnieszka
Agnieszka
10 miesięcy temu

Czy zamiast kremu speculus mozna dodać kremu ciasteckowego Sante?

4
0
Masz pytania? Zostaw komentarz!x

Korzystasz z narzędzia blokującego reklamy, dlatego nie widzisz zawartości strony.

Wyłącz adblocka! Wspieraj autora i ciesz się dostępem do darmowych przepisów!