Krem do babeczek i tortów to przepyszny krem z białej czekolady, którym można udekorować babeczki i przełożyć tort!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Koniecznie przeczytajcie ‘Uwagi’ pod przepisem!
Obserwuj ‘SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%*
- 120 g białej czekolady, połamanej
- 200 g serka mascarpone, schłodzonego*
- barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
- biały barwnik spożywczy w żelu
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał ‘dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
- W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Radzę przy takiej śmietance zwiększyć ilość mascarpone do 250 g, aby krem był stabilniejszy.
- Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Do tynkowania i dekorowania tortów polecam kremy maślane.
Uwagi:
- Kremem z białej czekolady z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek lub otynkujemy tort o śr 22 cm, wys. 9 cm.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białej czekolady min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor.
- Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
- Krem do babeczek nie nadaje się jako ‘podkład/tynk’ pod masę cukrową.
- Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać.
Smacznego 🙂
Polecam również:
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Kopiowanie tekstu i zdjęć zabronione.
112 komentarzy
Ola
21 stycznia 2021 at 13:29Dzień dobry, stałam się pasjonatką Pani strony! Chciałabym wypróbować mus porzeczkowy i udekorować go różami … i tu właśnie moje pytanie. Bardzo lubię krem z białej czekolady i chciałabym go użyć. Jednak zastanawiam się jak zachowa się w kontakcie z musem. Czy może lepiej zrobić krem maślany? Z góry dziękuję za pomoc 🙂
Magdalena Indyka
21 stycznia 2021 at 14:44Będzie ok. Tu ma ciasto z musem i tym kremem na wierzchu – Truskawkowe serce.
salon
5 lutego 2020 at 12:26Witam, jak dlugo mozna przechowywac krem w lodowce? chcialabym go poporcjonowac.
dziekuje
Magdalena Indyka
5 lutego 2020 at 16:55Tego kremu nie trzymamy w misce w lodówce. Zepsuje się. Od razu po zrobieniu nakładamy na tort lub babeczki. Gdy włożysz zrobiony krem do lodówki w misce, to po wyciągnięciu zrobi się płynny po wymieszaniu.
Weronika
13 stycznia 2020 at 11:55Czy zamiast białej czekolady można użyć mlecznej lub gorzkiej, żeby krem był ciemny? I czy dodawać kakao?
Magdalena Indyka
15 stycznia 2020 at 00:30Dodając mleczną lub gorzką czekoladę otrzymasz krem czekoladowy. Nie polecam dodawać kakao. Kakao można dodać do kremu maślanego, aby zabarwić go na brązowa. Do śmietanki z mascarpone lepsza będzie czekolada.
Kkasiaasiakasiakkaskk
10 października 2019 at 20:25Pani Magdaleno, a ktory z tych kremow do tynkowania, najbardziej poleca Pani smakowo?! Bede robic tort dla dzieci i na gore klasc oplatek waflowy. Dziekuje z gory za odpowiedź. Pozdrawiam kasia
Magdalena Indyka
15 października 2019 at 23:09Krem z białą czekoladą, śmietanką i mascarpone, krem maślany z mascarpone lub zwykły krem śmietankowy z mascarpone (taki jaki jest w torcie szwarcwaldzkim). Każdy krem się nada, ważne aby nie była to sama śmietanka. Wtedy opłatek bardzo nasiąka wodą.
Ewa wa
9 października 2020 at 12:37Mam rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką jak długo mogę ją trzymać w lodówce przed ubiciem? Zrobiłam na zapas🙈🙉
Magdalena Indyka
9 października 2020 at 18:17Kilka dni, myślę że max 2-3.
Iza
7 sierpnia 2019 at 12:26Czy tort otynkowany takim kremem można polać dripem z białej czeko i kremówki? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
7 sierpnia 2019 at 12:44Tak 🙂
Weronika
7 września 2019 at 19:33Witam
Czy Kiedy podczas gotowania śmietany doprowadziłam do jej wrzenia to śmietana się jeszcze nadaje do kremu?
Magdalena Indyka
7 września 2019 at 19:49Tak 🙂
Anna
13 czerwca 2019 at 22:13Dobry wieczór 🙂 czy biała czekolada można zastąpić mleczna, bądź gorzka, czy tynk miał ciemny kolor?
Magdalena Indyka
14 czerwca 2019 at 19:04Można. Kolor zależy od koloru czekolady. Przy mlecznej będzie brązowy 🙂
ada108
10 lipca 2019 at 10:21Witam. A czy można tym kremem dekorować na masie cukrowej? Pod wiem że nie można a na masę można go kłaść?
Magdalena Indyka
10 lipca 2019 at 12:09Nie radzę. Masa cukrowa od kremu się rozpuści i będą przebarwienia na kremie.
IWONA
23 maja 2019 at 16:03Witam.
Droga Pani, mam zamiar robić tort. Będzie jasny biszkopt, beza i chcę to przełożyć kremem maślanym.
Czy pomysł dekoracji tortu (tynk i dekoracja tylkami) kremem z Pani przepisu to dobry pomysł (w którymś komentarzu przeczytałam, że mieszanie nie jest dobre ale nie zrozumiałam mieszanie czego 🙂 )?
Czy na tym kremie będzie dobrze leżał płatek do dekoracji?
Czy krem będzie miał biały kolor?
Z góry dziękuję za podpowiedzi 🙂
Iwona
Magdalena Indyka
25 maja 2019 at 22:42Kremem maślanym tynkujemy tort. Krem nie będzie idealnie biały, bo masło takie nie jest. Opłatek można kłaść na krem maślany, polecam cukrowy opłatek, ale zwykły też może być. Nie mieszamy kremu śmietankowego z maślanym. Chodzi o to, aby nie tynkować tortu kremem, którym się przełożyło tort (np. śmietankowy lub czekoladowy) i potem nakładać na to tynk z kremu maślanego.
Mam nadzieję, że na wszystko odpowiedziałam 🙂
Pozdrawiam!
Edyta
4 listopada 2019 at 04:40Na jakie fi sprawdzą się podane proporcje, jeśli będę chciała przełożyć tort tym kremem? W opisie jest mowa tylko o tynkowaniu.
Magdalena Indyka
4 listopada 2019 at 17:42W tym torcie jest przepis i proporcje na krem z białą czekoladą do przełożenia tortu. Skorzystaj z przelicznika foremek 🙂
Dominika
25 kwietnia 2019 at 11:23dzień dobry 🙂
czy tort obłożony tym kremem wytrzyma pół godzinną podróż?
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2019 at 12:29Wytrzyma 🙂 Proszę tylko wypiek z tym kremem dobrze schłodzić, a w samochodzie użyć klimatyzację, aby nie było za ciepło :).
ELŻBIETA
19 kwietnia 2019 at 17:48Witam.
Popełniłam chyba błąd, bo białą czekoladę dodałam do zimnej śmietany i razem podgrzewałam.Czy jest to powodem że śmietana z czekoladą i barwnikiem nie zgęstniała.Włożyłam do lodówki i czekam .Czy może robić nowy?
Magdalena Indyka
19 kwietnia 2019 at 19:23Powinno wyjść. Proszę sprawdzić po kilku godzinach i w razie czego zrobić nowy kem. Ale jeśli masa wyszła jednolita, to nie powinno być problemu.
ELŻBIETA
17 kwietnia 2019 at 16:44Witam. Mam wielką ochotę zrobić ten krem do dekoracji tortu szwarcwaldzkiego na osiemnastę dla wnuczki .Niestety nie znalazłam czekolady białej marki MILKA WEDEL WAWEL Mam pytanie czy czekolada biała o mniejszej zawartości tłuszczu może być/taka jest w lidli i Biedronce.Pozdrawiam
Magdalena Indyka
17 kwietnia 2019 at 18:45Te o których piszesz mogą być. Dziewczyny na grupie wsparcia często piszą, że właśnie takich używają. Ale nie wiem dokładne jakich marek.
Margott
11 marca 2019 at 12:35Chciałabym zapytać czy można użyć barwnika w proszku? 🙂
Magdalena Indyka
11 marca 2019 at 21:08Tak, tylko trzeba go rozpuścić w odrobinie spirytusu (można spróbować w śmietance, ale nie wiem czy się uda).
Kasiakasiak
28 maja 2019 at 15:35Pani Magdaleno, o ile powinnam zwiekszyc ilosc skladnikow, tak by starczylo na dekoracje tortu o srednicy 26-27 cm? Z gory dziekuje za pomoc 🙂
Magdalena Indyka
28 maja 2019 at 19:36Tu jest przelicznik foremek 🙂
Monika
11 lipca 2019 at 14:32Czy taki krem będzie dobry do dekoracji tortu smietankowego z owocami ?? Myślę ze tak, ale chcialabym poznac opinie innych 🙂
Magdalena
1 marca 2019 at 13:55Witam,
dlaczego ten krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową?
Magdalena Indyka
3 marca 2019 at 00:22Krem zawiera śmietankę i mascarpone. Taki krem rozpuszcza masę cukrową. Jeśli zrobisz ganache czekoladowe (bez mascarpone) to już tego problemu nie ma.
Edyta
21 lutego 2019 at 22:28Witam. Nie wiem czy przebłlam krem czy co, ale wyszedł mi jakby zważony, nie jest gładki i lśniący :/ W smaku jest za to wyśmienity. Co mogłam zrobić nie tak? Wszystko robiłam wg przepisu.
Magdalena Indyka
21 lutego 2019 at 23:06Nie wiem co, ale mógł być za długo miksowany. Jeśli wszystko było schłodzone, to tylko na etapie miksowania coś poszło nie tak. Spróbuj podgrzać krem na parze wodnej i miksować, aż konsystencja będzie jednolita. Schłodź ponownie i krótko ubij. Nie za długo. Dziewczyny na grupie ratują w ten sposób zwarzone kremy. Warto spróbować.
Edyta
22 lutego 2019 at 15:12Po namyśle też doszłam do tego, że za długo ubijałam. Gdybym robiła to mikserem ręcznym, zapewne wszystko byłoby ok, ale ja robiłam planetarnym, krem osadzał się na ściankach, więc co chwila zgarniałam go pod ubijaczkę i za długo to wszystko trwało. Mimo to częścią masy, do której nie dodałam barwników obłożyłam tort i zrobiłam na bokach zdobienie szpatuła i nawet fajnie to wygląda. Dodanie barwników do pozostałej części kremu niestety pogorszyło sprawę, więc do zdobień zrobiłam krem maślany z mlekiem skondensowanym i wszystko skończyło się pięknym tortem 🙂 Po nocy spędzonej w lodówce nawet krem z barwnikami odzyskał nieco formę 😀 Do przepisu na pewno wrócę, ponieważ nie przepadam za kremami maślanymi, a ten ma bardzo dobry smak. Nie ratowałam już kremu podgrzewaniem, bo bałam się, że to wszystko popłynie. Ale krem się nie zmarnował, obłożyłam nim nadprogramowy mini torcik. Na zdjęciu widać efekt.
Magdalena Indyka
22 lutego 2019 at 21:04Ojjj…takie mieszanie dobre nie jest. Ale ten duży torcik fajnie wyszedł :). Niezły stres przeżyłaś. Następnym razem będzie lepiej. Powodzenia i smacznego życzę!
Maria
31 stycznia 2019 at 18:43Witam, którego kremu objętościowo jest więcej w porównaniu do maślanego na bezie? Bo mam do zrobienia duży tort i zastanawiam się który krem jest ,, wydajniejszy” odnośnie kostki masła? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
31 stycznia 2019 at 20:33Nie wiem. Nigdy tego nie sprawdzałam i nie zastanawiałam się nad tym. Na blogu jest przelicznik foremek. Można obliczyć ilość składników i zobaczyć ile masła się zużyje, a ile śmietanki i mascarpone. Pozdrawiam :).
Stefi
14 sierpnia 2019 at 15:14Chciałabym zrobić ten krem w kilku odcieniach różu czy mogę dodać barwnik już na etapie miksowania lub po rozdzieleniu kremu do rękawów?
Magdalena Indyka
15 sierpnia 2019 at 01:01Najlepiej dać podczas miksowania z mascarpone. Ten krem nie lubi długiego mieszania.
Kasua
27 stycznia 2019 at 17:52Jakie proporcje bym musiała mieć by starczyło mi na otynkowanie tortu fi 26 plus jakieś “bobki” na górze? No i czy można na taki krem położyć opłatek?
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Indyka
27 stycznia 2019 at 18:16Tutaj jest przelicznik foremek. Można położyć opłatek. Ważne tylko, aby kolor kremu nie był zbyt ciemny, ponieważ przebije przez opłatek. Na dekoracje zrobiłabym krem z połowy porcji. Jedak nie jestem w stanie tego określić dokładnie.
Marcin
27 stycznia 2019 at 22:29Opłatek jest różowy z myszką minnie, krem też bym chciała zrobić różowy. A co do proporcji to ten sam krem będzie ok i do tynku i do dekoracji tak?
Magdalena Indyka
27 stycznia 2019 at 22:35Taj, proporcje będą ok. Jeśli róż będzie bardzo jasny, to ok. Jeśli ciemny to dodaj do kremu, który nałożysz na wierch więcej mascarpone, aby go rozjaśnić.
Patrycjs
17 września 2019 at 15:38Czy krem nadaje się do wnętrza tortu do przełożenia biszkoptu? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
17 września 2019 at 20:26Tak 🙂 W tym torcie jest krem z białą czekoladą.
Marta
17 stycznia 2019 at 19:14Witam, mam pytanie. Chciałbym ozdobić tym kremem tort otynkowany czekoladowym ganache ( chodzi o uzyskanie jasnych kwiatów tylką 1M na ciemnym tle) czy to się uda? Jakich proporcji ganache powinnam użyć? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam serdecznie.
Magdalena Indyka
18 stycznia 2019 at 00:53Tym kremem śmiało można robić dekoracje tylką 1M na ganache. Niestety nie robiłam jeszcze tynku z ganache. Proporcje zależą od rodzaju czekolady. Zapraszam na moją grupę. Tam można zapytać o proporcje inne dziewczyny, które robią torty 🙂
8 Ewa e
15 stycznia 2019 at 14:16Nie wiem też czy ten krem mocno twardnieje po odstaniu w lodówce, proszę o radę czy dekoracje z żywych kwiatów na torcie otynkowanym takim kremem sprawdzą sie?
Magdalena Indyka
15 stycznia 2019 at 16:54Tak 🙂 Kwiatami możne udekorować tort z kremem śmietankowym (śmietanka+mascarpone). Krem mocno nie twardnieje.
Ewa
16 stycznia 2019 at 15:07Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze tylko jedna wątpliwość, czy jak rozpuszczę tą śmietane dzisiaj a w piątek będę ubijać, oczywiście w międzyczasie będę przechowywać w lodówce to nic się nie stanie?
Magdalena Indyka
16 stycznia 2019 at 16:36Nic nie powinno się stać. Kiedyś zdarzyło mi się przetrzymać taką masę dzień dłużej przed ubiciem i wszystko było ok.
Ewa
15 stycznia 2019 at 12:38Zrobiłam babeczki z tym kremem, wyszły super, i zdobiłam je cukrowymi ozdobami, jednak mam teraz zrobić tort i chciałam otynkować go tym kremem i ozdobić żywymi kwiatami, z boku tortu chce ułożyć wzór ze złotych cukiereczków cukrowych i tutaj moja wątopliwość, czy na tym kremie takie ozdoby nie podejdą wodą i nie puszczą farby? Nie miałam możliwiści zaobserwować jak ozdoby na babeczkach wyglądały na drugi dzień. No i będą w pionie więc też się boję żeby nie zjechały.
Magdalena Indyka
15 stycznia 2019 at 16:53Nie kładłam na tym kremie ozdób cukrowych. Zawsze trzeba je zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą. Na kremie z samej śmietanki i mascarpone ozdoby cukrowe szybko puszczają kolor. Ten krem jest stabilniejszy, ale nie wiem jak długo wytrzymają ozdoby. Jeśli masz możliwość dekoracji tuż przed podaniem, to nie ma problemu.
Ewa
16 stycznia 2019 at 15:14“zabezpieczyć rozpuszczoną czekoladą” tzn zamoczyć element który styka się z kremem w czekoladzie, to są malutkie perełki, nie wiem czy jest to wykonalne, ale skoro nie twardnieje bardzo to może faktycznie przyleje je tuż przed wydaniem ? dziękuję za radę i świetny przepis na krem, zrobił u mnie furorę ?
Magdalena Indyka
16 stycznia 2019 at 16:38Wystarczy że delikatnie posmarujesz łyżeczką lub pędzelkiem miejsce styku. Tort przed dekoracją wyciągnij kilka minut wcześniej, aby krem się ocieplił i zmiękł, wtedy lepiej chwyci dekoracje.
paula
20 listopada 2018 at 15:10czy ten krem nada się do tulipanów szprycowanych tylką rosyjską? potrzebuję sztywnego kremu do kwiatków
Magdalena Indyka
20 listopada 2018 at 18:01Nie używałam tego kremu do tylek rosyjskich. Ciężko mi powiedzieć. Lepszy na pewno będzie krem maślany.
LOLEK
16 listopada 2018 at 19:05Witam, mam na dzisiaj w planach zrobić muffinki i chciałam je udekorować tym kremem. Zastanawiam się jakie proporcje powinny być aby wystarczyło na 24 muffinki? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
16 listopada 2018 at 19:25Tutaj robiłam babeczki z tym kremem, proszę pominąć cukierki i orzeszki – Babeczki z michałkami.
Emilia
8 października 2018 at 17:46Ja mam jeszcze jedno pytanie tym razem tutaj. Wiem już, że tego kremu użyję do przełożenia tortu, natomiast zastanawiam się czy nada się on do otynkowania pod polewę lustrzaną? W porównaniu do kremu na bezie, ten jest o wiele smaczniejszy (co nie znaczy, że tamten w cale mi nie smakuje, tylko ten jest po prostu “lżejszy” ). Polewy mirror glaze jeszcze nie robiłam, więc nie wiem jak zachowuje się ten krem pod nią. Czy lepiej będzie użyć kremu bardziej stabilnego (np. z mlekiem w proszku)? Dodam jeszcze, że tort musi przetrwać 2 godzinną podróż w mało komfortowych dla niego warunkach lecz z dołożeniem wszelkiej staranności z mojej strony, aby było mu jak najchłodniej 🙂 Będę wdzięczna za każdą poradę.
Magdalena Indyka
8 października 2018 at 18:14Nie wiem dokładnie czy krem na śmietance i mascarpone nadaje się pod polewę lustrzaną. Sprawdzę to i dam znać. Ale jeśli tort ma być przewożony, to polecam krem maślany. Smaczny i szybki jest ten z mlekiem skondensowanym. Z mlekiem w proszku też będzie dobry :). W sumie każdy krem z masłem nadaje się idealnie 🙂
Emilia
9 października 2018 at 13:03Dziękuję za odpowiedź. Ja nie jestem przekonana do kremu z masłem, gdyż tort przed polaniem polewą lustrzaną muszę zamrozić na 1-2 godz. i boję się, że popęka. Poszukując odpowiedzi na moje pytanie, natrafiłam na stronę, gdzie pewna pani pisała, że “użycie kremu z masłem pod polewę lustrzaną to był błąd” ponieważ cała polewa po bokach zwyczajnie spłynęła. Nie wiem dokładnie jaki był ten krem z masłem, czy może miała kiepski przepis na polewę lustrzaną, czy za ciepłą polewę albo coś innego, czy faktycznie taki krem się nie nadaje? Będę Ci bardzo wdzięczna za pomoc i każdą radę w tym temacie.
Magdalena Indyka
9 października 2018 at 14:09Z tego co się dowiedziałam to każdy krem można dać pod polewę lustrzaną. Ważne, aby tort dobrze schłodzić. Co do polewy i metody jej nakładanie to nie pomogę, bo jej nie robiłam. Polewa spływa gdy jest za ciepła.
Emilia
9 października 2018 at 14:20Super! Bardzo Ci dziękuję! Dzisiaj spróbuję zrobić mini torcik lub 2 i przetestuję kremy i przepis na polewę. Może nawet zabiorę je na przejażdżkę żeby sprawdzić jak się będą zachowywać 🙂 Jeszcze raz wielkie dzięki! A w ogóle to bardzo się cieszę, że trafiłam na Twoją stronę. Robisz kawał dobrej roboty dzieląc się z nami swoimi przepisami na pyszne słodkości! I jeszcze wszystko tak ładnie, i dokładnie opisane, a jak się patrzy na zdjęcia, to aż się chce lizać monitor 🙂
Emilia
19 października 2018 at 16:52Cześć. Chciałam napisać, że udało mi się zrobić torcik z Twoimi kremami. Zrezygnowałam też z polewy lustrzanej. Tzn. polewa była, ale ponieważ nie wyglądała najlepiej ( w mgnieniu oka zastygała i porobiły się zacieki mimo iż zrobiłam wszystko tak jak w przepisach), to ją zdjęłam razem z kremem z białej czekolady, którym otynkowałam tort, (ps. faktycznie ten krem się nadaje). Tort otynkowałam kremem Milky Way z mlekiem w proszku i zrobiłam z niego też dekoracje. Bardzo fajnie mi się z nim pracowało i do tego jest smaczny. Tylko kolorystycznie wyszło kiepsko. Miało być na różowo, ale ponieważ resztkę barwnika użyłam do nieszczęsnej polewy, to zostały mi w szafce tylko żółty i niebieski. Tort zrobiłam z jasnego biszkoptu (11 jajek, śr 30cm. – ubiłam wszystko ręcznym mikserem, upiekł się pięknie) w środku krem z białymi michałkami i ferrero, do tego dzem porzeczkowy. Kształt serca wycięłam sama z własnego szablonu. Nie mam wprawy w dekorowaniu tortów, ale jak na pierwszy raz z takim kształtem i formatem tortu, to i tak jestem z siebie dumna. I jeszcze udało mi się zrobić dekoracje z temperowanej czekolady. Dziękuję Ci Magdo za wszystkie rady i Twojego bloga.
Magdalena Indyka
19 października 2018 at 22:38Torcik cudny!!! Jaki brak wprawy? Wyszedł super! Też ostatnio robiłam serce, gdzie piekłam okrągły biszkopt i potem wycinałam serce. Super sposób, gdy brak formy lub rantu 🙂
Klaudia
19 sierpnia 2018 at 18:55Witam. Mam pytanko. Otóż robię synkowi tort na 2 urodziny. Biszkopt już się piecze. Jutro zamierzam składać a w środę dekorowanie. I tu pojawia się pytania. Chcę tym kremem przełożyć i otynkowac tort. Średnica 24 cm. Czy podwojna porcja wystarczy? Drugie pytanko. Czy jak jutro zrobię krem to może czekać na następny dzień w lodówce na tynkowanie i dekoracje? I czy skoro jutro chce składać to czy fruzelina malinowa zrobić dzis czy jutro? Ohhm.?
Magdalena Indyka
19 sierpnia 2018 at 20:22Frużelinę dzisiaj. Krem z tego co pamiętam wystarczy na otynkowanie 22cm. Więc zrobiłabym 2,5 porcji. Do tynkowania i dekorowania najlepiej świeży krem zrobić. Jutro składanie, a w środę dekorowanie? A nie we wtorek? Jeśli w środę dekorujesz, to ze spokojem we wtorek można złożyć tort :).
Kasia
21 lipca 2018 at 17:22Witam. Czy moge uzyc tego kremu do przelozenia tortu? Myslalam jeden blat przelozyc wlasnie tym kremem i dorzucic do niego borowki amerykanskie a drugi fruzelina brzoskwiniowa. Czy to dobry pomysl? I czy zostanie jeszcze kremu do dekoracji?
Magdalena Indyka
21 lipca 2018 at 17:42Można, jak najbardziej. Tylko nie wiem czy starczy do dekoracji. Jaka średnica tortu?
Kasia
21 lipca 2018 at 17:59Bardzo dziekuje za tak szybka odpowiedz. Tortownica 24cm. Jesli moze braknac kremu to zrobic podwojna porcje? I mam jeszcze pytanie odnosnie fruzeliny brzoskwiniowej. Mam swieze brzoskwinie i zastanawiam sie czy uzyc samej wody czy moze kupic jakis sok brzoskwiniowy?
Magdalena Indyka
22 lipca 2018 at 11:05Tego kremu wystarczy na otynkowanie tortu o śr 22cm. Zrobiłabym z 2 lub nawet 2,5 porcji. Do świeżych brzoskwiń można dodać sok. Dodałabym trochę wody do tego soku, ponieważ one są bardzo słodkie. Ale to kwestia gustu 🙂
Justyna
6 lipca 2018 at 22:26A co jest śmietanka się zagotuje?
Magdalena Indyka
6 lipca 2018 at 23:06Nic się nie stanie, ale wtedy łatwo przypalić śmietankę, dlatego bezpieczniej jest nie doprowadzić jej do wrzenia :). Wystarczy, że śmietanka będzie bardzo gorąca i czekolada się rozpuści. Biała czekolada nie potrzebuje wysokiej temperatury, aby się rozpuściła.
Monika
4 czerwca 2018 at 14:23Witam, jaki krem poleciałaby pani do tylko 233-szykuje mi się ciasteczkowy potwór na roczek, a do kremu maślanego nie mogę się przekonać w smaku 😛
Magdalena Indyka
4 czerwca 2018 at 21:44Hmmm. Myślałam kiedyś o ganache czekoladowym. Rozpuścić czekoladę w śmietance. Poczekać aż ostygnie i zgęstnieje. Tylko trzeba uważać, aby nie stwardniał. Jeśli włosy mają być kolorowe, to zrobiłabym z białej czekolady i dodała barwnik biały, a potem kolorowy.
Monika
5 czerwca 2018 at 16:18Po wystygnięciu ubić śmietanę z czekoladą ?
Magdalena Indyka
5 czerwca 2018 at 16:47Nie. Nie ubijamy. Jak ostygnie i zgęstnieje ganache będzie kremowe, jak nutella, nawet gęściejsze. Taki krem nakładamy do worka cukierniczego i dekorujemy tort. Nie robiłam włosów z ganache, dlatego nie wiem jaki dokładnie będzie efekt. Proporcje zrobiłabym 2:1 (200g czekolady gorzkiej i 100ml śmietanki 30/36%). W przypadku białej czekolady robimy 3:1.
KASIA
5 kwietnia 2018 at 20:37Czy mascarpone można czymś zastąpić? Jest dość drogi.
Magdalena Indyka
5 kwietnia 2018 at 20:42Nie próbowałam. Ale może serek ‘Milandia’ z Piątnicy. Konsystencja podobna. Smak trochę słonawy, ale nie tak bardzo jak ‘Philadelphia’.
Joanna
22 marca 2018 at 12:17Witam,
Czy do tej masy można dodać maliny w całości?
Pozdrawiam