Krem do babeczek i tortów to przepyszny krem z białej czekolady, którym można udekorować babeczki i przełożyć tort!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Koniecznie przeczytajcie 'Uwagi’ pod przepisem!
Uwaga!
Krem robiłam na śmietance 36% z Piątnicy. Ta śmietanka jest gęściejsza od innych śmietanek 36% dostępnych na rynku i krem wychodzi stabilniejszy. Jeśli macie inną śmietankę, np. Łowicka, Mlekovita lub Łaciata, to polecam proporcje z tego kremu: Krem z białą czekoladą do tortu.
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 36% (z Piątnicy)*
- 130 g białej czekolady, połamanej
- 190 g serka mascarpone, schłodzonego*
- barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
- biały barwnik spożywczy w żelu
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał 'dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
- W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Radzę przy takiej śmietance zmniejszyć jej ilość, aby krem był stabilniejszy.
- Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
- Gotowym kremem od razu dekorujemy wypieki. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu użycia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na wypieki.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Do tynkowania i dekorowania tortów polecam kremy maślane
Uwagi:
- Kremem z białej czekolady z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek lub otynkujemy tort o śr 22 cm (wys. 9 cm). Można tym kremem przełożyć 1 blat biszkoptu o śr 19 cm (wys. kremu 1,5 cm)
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 22 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 9 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białej czekolady min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor.
- Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
- Krem do babeczek nie nadaje się jako 'podkład/tynk’ pod masę cukrową.
- Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis na krem do babeczek? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
Dzień dobry,
Czy ten krem nadaje się pod otynkowanie tortu z opłatkiem ?
Pozdrawiam!
Tak 🙂 Ale nie do wydruków na masie cukrowej. Tylko do zwykłych opłatków.
Dzien dobry ,jaki krem będzie odpowiedni do tylek rosyjskich ?
Maślany z mascarpone bym zrobiła lub krem maślany 3M.
Krem wyszedł mi mało stabilny i nie wiem czemu ? nie chciałam za długo ubijać żeby nie zważyć kremu.
Ale ogólnie zawsze korzystam z Pani przepisów jak robię kremy do tortów i wszystko jest stabilne ?
Może za krótko ubijany? Wtedy krem nie jest stabilny. Albo użyłaś innej śmietanki niż w przepisie.
Czy ten krem nadaje się do zrobienia plecionki tylką 47 Wiltona?
Tak. Jednak ładniej to będzie wyglądać zrobione kremem maślanym.
Dzień dobry! Czy jak udekoruje babeczki to 2 dni później będą się jeszcze nadawać do jedzenia po udekorowaniu?
pozdrawiam
Tak. Tylko trzymane muszą być w lodówce. Nie mogą stać dwa dni poza lodówką.
Dzień dobry, stałam się pasjonatką Pani strony! Chciałabym wypróbować mus porzeczkowy i udekorować go różami … i tu właśnie moje pytanie. Bardzo lubię krem z białej czekolady i chciałabym go użyć. Jednak zastanawiam się jak zachowa się w kontakcie z musem. Czy może lepiej zrobić krem maślany? Z góry dziękuję za pomoc 🙂
Będzie ok. Tu ma ciasto z musem i tym kremem na wierzchu – Truskawkowe serce.
Witam, jak dlugo mozna przechowywac krem w lodowce? chcialabym go poporcjonowac.
dziekuje
Tego kremu nie trzymamy w misce w lodówce. Zepsuje się. Od razu po zrobieniu nakładamy na tort lub babeczki. Gdy włożysz zrobiony krem do lodówki w misce, to po wyciągnięciu zrobi się płynny po wymieszaniu.
Zważył mi się. Dlaczego
Trudno mi powiedzieć. Nie widziałam jak Pani robi ten krem. Mogę tylko podejrzewać, że za długo miksowany był. Krem na bazie śmietanki nie lubi długiego miksowania.
Czy zamiast białej czekolady można użyć mlecznej lub gorzkiej, żeby krem był ciemny? I czy dodawać kakao?
Dodając mleczną lub gorzką czekoladę otrzymasz krem czekoladowy. Nie polecam dodawać kakao. Kakao można dodać do kremu maślanego, aby zabarwić go na brązowa. Do śmietanki z mascarpone lepsza będzie czekolada.
Pani Magdaleno, a ktory z tych kremow do tynkowania, najbardziej poleca Pani smakowo?! Bede robic tort dla dzieci i na gore klasc oplatek waflowy. Dziekuje z gory za odpowiedź. Pozdrawiam kasia
Krem z białą czekoladą, śmietanką i mascarpone, krem maślany z mascarpone lub zwykły krem śmietankowy z mascarpone (taki jaki jest w torcie szwarcwaldzkim). Każdy krem się nada, ważne aby nie była to sama śmietanka. Wtedy opłatek bardzo nasiąka wodą.
Mam rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką jak długo mogę ją trzymać w lodówce przed ubiciem? Zrobiłam na zapas??
Kilka dni, myślę że max 2-3.
Czy tort otynkowany takim kremem można polać dripem z białej czeko i kremówki? Pozdrawiam
Tak 🙂
Witam
Czy Kiedy podczas gotowania śmietany doprowadziłam do jej wrzenia to śmietana się jeszcze nadaje do kremu?
Tak 🙂