Krem do babeczek i tortów to przepyszny krem z białej czekolady, którym można udekorować babeczki i przełożyć tort!
Gdy z okazji pierwszych urodzin Kacpra zrobiłam babeczki Ciasteczkowy Potwór z kremem maślanym wiedziałam, że nie pochwalę się nimi dopóki nie znajdę lepszego, smaczniejszego zamiennika tego kremu. Długo myślałam nad tym, jaki krem nada się do dużej tylki do trawy/włosów. Przełomowy moment nastąpił, gdy ponownie zrobiłam Babeczki z michałkami. Nie dodałam wtedy do kremu cukierków i orzeszków. W ten sposób otrzymałam stabilny krem do dekoracji :). Koniecznie przeczytajcie 'Uwagi’ pod przepisem!
Obserwuj 'SP’ na FB i INSTAGRAMIE, aby nie przegapić przepisów!
Uwaga!
Krem robiłam na śmietance 36% z Piątnicy. Ta śmietanka jest gęściejsza od innych śmietanek 36% dostępnych na rynku i krem wychodzi stabilniejszy. Jeśli macie inną śmietankę, np. Łowicka, Mlekovita lub Łaciata, to polecam proporcje z tego kremu: Krem z białą czekoladą do tortu.
Składniki:
- 250 ml śmietanki kremówki 36% (z Piątnicy)*
- 130 g białej czekolady, połamanej
- 190 g serka mascarpone, schłodzonego*
- barwnik spożywczy w żelu, kolor dowolny (opcjonalnie)
- biały barwnik spożywczy w żelu
- W małym rondelku podgrzewamy kremówkę, aż będzie bardzo gorąca (nie doprowadzamy do wrzenia). Wyłączamy palnik. Dodajemy połamaną czekoladę i kolorowy barwnik spożywczy. Mieszamy całość, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę. Jeśli kolor masy wyjdzie nam żółtawy lub będzie miał 'dziwny/brzydki’ odcień dodajemy trochę białego barwnika. Odstawiamy masę do wystudzenia. Przykrywamy rondelek folią spożywczą i wkładamy na noc do lodówki, aby masa porządnie się schłodziła (min. 6 godz.).
- W misce umieszczamy schłodzoną masę czekoladową i serek mascarpone. Przy pomocy miksera mieszamy całość, aż uzyskamy gęsty krem. W trakcje mieszania możemy dodać więcej barwnika, jeśli zajdzie taka potrzeba.
- Długość miksowania zależy od gęstości śmietanki. Krem z rzadszą śmietanką (30%) ubija się dłużej. Radzę przy takiej śmietance zwiększyć ilość mascarpone do 250 g, aby krem był stabilniejszy.
- Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką i dekorujemy babeczki/ciasto/tort. Podczas dekorowania staramy się trzymać worek z kremem tak, aby nie ogrzewać go całą dłonią (krem pod wpływem ciepła zwarzy się).
- Gotowym kremem od razu dekorujemy wypieki. Nie przygotowujemy kremu wcześniej i nie przechowujemy go do momentu użycia w lodówce. Krem w tym czasie odpowietrzy się i zwarzy, gdy będziemy nakładać go na wypieki.
- Krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową/plastyczną i dekoracje wykonane z tej masy.
Do tynkowania i dekorowania tortów polecam kremy maślane.
Uwagi:
- Kremem z białej czekolady z podanych proporcji udekorujemy 12 babeczek lub otynkujemy tort o śr 22 cm (wys. 9 cm). Można tym kremem przełożyć 1 blat biszkoptu o śr 19 cm (wys. kremu 1,5 cm)
- Jak obliczyć ilość kremu na Waszą średnicę i wysokość tortu? Najpierw przelicz składniki w przeliczniku foremek na Twoją średnicę tortu, np. z 22 na 20 cm. Otrzymany wynik podziel przez moją wysokość tortu: 9 cm. A następnie pomnóż wynik przez Twoją wysokość tortu, np. 12 cm.
- Serek mascarpone i masa czekoladowa muszą być schłodzone przed ubiciem. Jeśli nie masz czasu, aby chłodzić krem z białej czekolady min. 6 godzin przed ubiciem, można go włożyć do zamrażalki. Ale co kilkanaście minut wyciągamy go i mieszamy, aby nie zamarzł.
- Biały barwnik nie zawsze jest potrzebny. Do kremów na zdjęciu nie dodawałam i jak widać kolory wyszły ładne. Innym razem jednak musiałam dodać, bo zamiast miętowego otrzymałam brzydki, zielony kolor.
- Krem nie nadaje się do małej tylki do trawy/włosów (nr 233).
- Krem do babeczek nie nadaje się jako 'podkład/tynk’ pod masę cukrową.
- Tym kremem nie polecam robić tortu z trawą/włosami, przy pomocy tylek do włosów, jest za delikatny. Włosy mogą odpadać.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
Przepis można wydrukować. Kliknij w ikonkę drukarki poniżej
i usuń w edytorze zdjęcia, aby wydrukować sam tekst!
128 komentarzy
Ola
22 maja 2023 at 12:59Dzień dobry,
Czy ten krem nadaje się pod otynkowanie tortu z opłatkiem ?
Pozdrawiam!
Magdalena Indyka
23 maja 2023 at 21:33Tak 🙂 Ale nie do wydruków na masie cukrowej. Tylko do zwykłych opłatków.
Angelika
22 marca 2021 at 09:38Dzien dobry ,jaki krem będzie odpowiedni do tylek rosyjskich ?
Magdalena Indyka
23 marca 2021 at 19:12Maślany z mascarpone bym zrobiła lub krem maślany 3M.
Angelika
27 lutego 2021 at 12:49Krem wyszedł mi mało stabilny i nie wiem czemu ? nie chciałam za długo ubijać żeby nie zważyć kremu.
Ale ogólnie zawsze korzystam z Pani przepisów jak robię kremy do tortów i wszystko jest stabilne ?
Magdalena Indyka
4 marca 2021 at 13:35Może za krótko ubijany? Wtedy krem nie jest stabilny. Albo użyłaś innej śmietanki niż w przepisie.
Magdalena
12 lutego 2021 at 13:59Czy ten krem nadaje się do zrobienia plecionki tylką 47 Wiltona?
Magdalena Indyka
13 lutego 2021 at 12:36Tak. Jednak ładniej to będzie wyglądać zrobione kremem maślanym.
carla
5 lutego 2021 at 12:22Dzień dobry! Czy jak udekoruje babeczki to 2 dni później będą się jeszcze nadawać do jedzenia po udekorowaniu?
pozdrawiam
Magdalena Indyka
8 lutego 2021 at 09:25Tak. Tylko trzymane muszą być w lodówce. Nie mogą stać dwa dni poza lodówką.
Ola
21 stycznia 2021 at 13:29Dzień dobry, stałam się pasjonatką Pani strony! Chciałabym wypróbować mus porzeczkowy i udekorować go różami … i tu właśnie moje pytanie. Bardzo lubię krem z białej czekolady i chciałabym go użyć. Jednak zastanawiam się jak zachowa się w kontakcie z musem. Czy może lepiej zrobić krem maślany? Z góry dziękuję za pomoc 🙂
Magdalena Indyka
21 stycznia 2021 at 14:44Będzie ok. Tu ma ciasto z musem i tym kremem na wierzchu – Truskawkowe serce.
salon
5 lutego 2020 at 12:26Witam, jak dlugo mozna przechowywac krem w lodowce? chcialabym go poporcjonowac.
dziekuje
Magdalena Indyka
5 lutego 2020 at 16:55Tego kremu nie trzymamy w misce w lodówce. Zepsuje się. Od razu po zrobieniu nakładamy na tort lub babeczki. Gdy włożysz zrobiony krem do lodówki w misce, to po wyciągnięciu zrobi się płynny po wymieszaniu.
Iwona
8 maja 2021 at 21:47Zważył mi się. Dlaczego
Magdalena Indyka
11 maja 2021 at 00:09Trudno mi powiedzieć. Nie widziałam jak Pani robi ten krem. Mogę tylko podejrzewać, że za długo miksowany był. Krem na bazie śmietanki nie lubi długiego miksowania.
Weronika
13 stycznia 2020 at 11:55Czy zamiast białej czekolady można użyć mlecznej lub gorzkiej, żeby krem był ciemny? I czy dodawać kakao?
Magdalena Indyka
15 stycznia 2020 at 00:30Dodając mleczną lub gorzką czekoladę otrzymasz krem czekoladowy. Nie polecam dodawać kakao. Kakao można dodać do kremu maślanego, aby zabarwić go na brązowa. Do śmietanki z mascarpone lepsza będzie czekolada.
Kkasiaasiakasiakkaskk
10 października 2019 at 20:25Pani Magdaleno, a ktory z tych kremow do tynkowania, najbardziej poleca Pani smakowo?! Bede robic tort dla dzieci i na gore klasc oplatek waflowy. Dziekuje z gory za odpowiedź. Pozdrawiam kasia
Magdalena Indyka
15 października 2019 at 23:09Krem z białą czekoladą, śmietanką i mascarpone, krem maślany z mascarpone lub zwykły krem śmietankowy z mascarpone (taki jaki jest w torcie szwarcwaldzkim). Każdy krem się nada, ważne aby nie była to sama śmietanka. Wtedy opłatek bardzo nasiąka wodą.
Ewa wa
9 października 2020 at 12:37Mam rozpuszczoną czekoladę ze śmietanką jak długo mogę ją trzymać w lodówce przed ubiciem? Zrobiłam na zapas??
Magdalena Indyka
9 października 2020 at 18:17Kilka dni, myślę że max 2-3.
Iza
7 sierpnia 2019 at 12:26Czy tort otynkowany takim kremem można polać dripem z białej czeko i kremówki? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
7 sierpnia 2019 at 12:44Tak 🙂
Weronika
7 września 2019 at 19:33Witam
Czy Kiedy podczas gotowania śmietany doprowadziłam do jej wrzenia to śmietana się jeszcze nadaje do kremu?
Magdalena Indyka
7 września 2019 at 19:49Tak 🙂
Anna
13 czerwca 2019 at 22:13Dobry wieczór 🙂 czy biała czekolada można zastąpić mleczna, bądź gorzka, czy tynk miał ciemny kolor?
Magdalena Indyka
14 czerwca 2019 at 19:04Można. Kolor zależy od koloru czekolady. Przy mlecznej będzie brązowy 🙂
ada108
10 lipca 2019 at 10:21Witam. A czy można tym kremem dekorować na masie cukrowej? Pod wiem że nie można a na masę można go kłaść?
Magdalena Indyka
10 lipca 2019 at 12:09Nie radzę. Masa cukrowa od kremu się rozpuści i będą przebarwienia na kremie.
IWONA
23 maja 2019 at 16:03Witam.
Droga Pani, mam zamiar robić tort. Będzie jasny biszkopt, beza i chcę to przełożyć kremem maślanym.
Czy pomysł dekoracji tortu (tynk i dekoracja tylkami) kremem z Pani przepisu to dobry pomysł (w którymś komentarzu przeczytałam, że mieszanie nie jest dobre ale nie zrozumiałam mieszanie czego 🙂 )?
Czy na tym kremie będzie dobrze leżał płatek do dekoracji?
Czy krem będzie miał biały kolor?
Z góry dziękuję za podpowiedzi 🙂
Iwona
Magdalena Indyka
25 maja 2019 at 22:42Kremem maślanym tynkujemy tort. Krem nie będzie idealnie biały, bo masło takie nie jest. Opłatek można kłaść na krem maślany, polecam cukrowy opłatek, ale zwykły też może być. Nie mieszamy kremu śmietankowego z maślanym. Chodzi o to, aby nie tynkować tortu kremem, którym się przełożyło tort (np. śmietankowy lub czekoladowy) i potem nakładać na to tynk z kremu maślanego.
Mam nadzieję, że na wszystko odpowiedziałam 🙂
Pozdrawiam!
Edyta
4 listopada 2019 at 04:40Na jakie fi sprawdzą się podane proporcje, jeśli będę chciała przełożyć tort tym kremem? W opisie jest mowa tylko o tynkowaniu.
Magdalena Indyka
4 listopada 2019 at 17:42W tym torcie jest przepis i proporcje na krem z białą czekoladą do przełożenia tortu. Skorzystaj z przelicznika foremek 🙂
Hanna
15 lutego 2023 at 13:21Dzień dobry, jaką białą czekoladę Pani poleca? Ewentualnie jaki skład powinna mieć?
Magdalena Indyka
19 lutego 2023 at 14:09Od początku używam białej czekolady z Wedla. Raz użyłam tej z Lidla Fin Care, ale wróciłam do Wedla 🙂
Dominika
25 kwietnia 2019 at 11:23dzień dobry 🙂
czy tort obłożony tym kremem wytrzyma pół godzinną podróż?
Magdalena Indyka
25 kwietnia 2019 at 12:29Wytrzyma 🙂 Proszę tylko wypiek z tym kremem dobrze schłodzić, a w samochodzie użyć klimatyzację, aby nie było za ciepło :).
ELŻBIETA
19 kwietnia 2019 at 17:48Witam.
Popełniłam chyba błąd, bo białą czekoladę dodałam do zimnej śmietany i razem podgrzewałam.Czy jest to powodem że śmietana z czekoladą i barwnikiem nie zgęstniała.Włożyłam do lodówki i czekam .Czy może robić nowy?
Magdalena Indyka
19 kwietnia 2019 at 19:23Powinno wyjść. Proszę sprawdzić po kilku godzinach i w razie czego zrobić nowy kem. Ale jeśli masa wyszła jednolita, to nie powinno być problemu.
ELŻBIETA
17 kwietnia 2019 at 16:44Witam. Mam wielką ochotę zrobić ten krem do dekoracji tortu szwarcwaldzkiego na osiemnastę dla wnuczki .Niestety nie znalazłam czekolady białej marki MILKA WEDEL WAWEL Mam pytanie czy czekolada biała o mniejszej zawartości tłuszczu może być/taka jest w lidli i Biedronce.Pozdrawiam
Magdalena Indyka
17 kwietnia 2019 at 18:45Te o których piszesz mogą być. Dziewczyny na grupie wsparcia często piszą, że właśnie takich używają. Ale nie wiem dokładne jakich marek.
Agnieszka
22 stycznia 2022 at 21:10Czy ten krem można blendowac w celu uzyskania głębszego koloru barwnika?
Magdalena Indyka
23 stycznia 2022 at 20:28Blendować? Nie. To krem na śmietance i mascarpone. Po zblendowaniu zrobi się woda.
Margott
11 marca 2019 at 12:35Chciałabym zapytać czy można użyć barwnika w proszku? 🙂
Magdalena Indyka
11 marca 2019 at 21:08Tak, tylko trzeba go rozpuścić w odrobinie spirytusu (można spróbować w śmietance, ale nie wiem czy się uda).
Kasiakasiak
28 maja 2019 at 15:35Pani Magdaleno, o ile powinnam zwiekszyc ilosc skladnikow, tak by starczylo na dekoracje tortu o srednicy 26-27 cm? Z gory dziekuje za pomoc 🙂
Magdalena Indyka
28 maja 2019 at 19:36Tu jest przelicznik foremek 🙂
Monika
11 lipca 2019 at 14:32Czy taki krem będzie dobry do dekoracji tortu smietankowego z owocami ?? Myślę ze tak, ale chcialabym poznac opinie innych 🙂
Magdalena
1 marca 2019 at 13:55Witam,
dlaczego ten krem nie nadaje się jako tynk pod masę cukrową?
Magdalena Indyka
3 marca 2019 at 00:22Krem zawiera śmietankę i mascarpone. Taki krem rozpuszcza masę cukrową. Jeśli zrobisz ganache czekoladowe (bez mascarpone) to już tego problemu nie ma.
Edyta
21 lutego 2019 at 22:28Witam. Nie wiem czy przebłlam krem czy co, ale wyszedł mi jakby zważony, nie jest gładki i lśniący :/ W smaku jest za to wyśmienity. Co mogłam zrobić nie tak? Wszystko robiłam wg przepisu.
Magdalena Indyka
21 lutego 2019 at 23:06Nie wiem co, ale mógł być za długo miksowany. Jeśli wszystko było schłodzone, to tylko na etapie miksowania coś poszło nie tak. Spróbuj podgrzać krem na parze wodnej i miksować, aż konsystencja będzie jednolita. Schłodź ponownie i krótko ubij. Nie za długo. Dziewczyny na grupie ratują w ten sposób zwarzone kremy. Warto spróbować.
Edyta
22 lutego 2019 at 15:12Po namyśle też doszłam do tego, że za długo ubijałam. Gdybym robiła to mikserem ręcznym, zapewne wszystko byłoby ok, ale ja robiłam planetarnym, krem osadzał się na ściankach, więc co chwila zgarniałam go pod ubijaczkę i za długo to wszystko trwało. Mimo to częścią masy, do której nie dodałam barwników obłożyłam tort i zrobiłam na bokach zdobienie szpatuła i nawet fajnie to wygląda. Dodanie barwników do pozostałej części kremu niestety pogorszyło sprawę, więc do zdobień zrobiłam krem maślany z mlekiem skondensowanym i wszystko skończyło się pięknym tortem 🙂 Po nocy spędzonej w lodówce nawet krem z barwnikami odzyskał nieco formę 😀 Do przepisu na pewno wrócę, ponieważ nie przepadam za kremami maślanymi, a ten ma bardzo dobry smak. Nie ratowałam już kremu podgrzewaniem, bo bałam się, że to wszystko popłynie. Ale krem się nie zmarnował, obłożyłam nim nadprogramowy mini torcik. Na zdjęciu widać efekt.
Magdalena Indyka
22 lutego 2019 at 21:04Ojjj…takie mieszanie dobre nie jest. Ale ten duży torcik fajnie wyszedł :). Niezły stres przeżyłaś. Następnym razem będzie lepiej. Powodzenia i smacznego życzę!
Maria
31 stycznia 2019 at 18:43Witam, którego kremu objętościowo jest więcej w porównaniu do maślanego na bezie? Bo mam do zrobienia duży tort i zastanawiam się który krem jest ,, wydajniejszy” odnośnie kostki masła? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
31 stycznia 2019 at 20:33Nie wiem. Nigdy tego nie sprawdzałam i nie zastanawiałam się nad tym. Na blogu jest przelicznik foremek. Można obliczyć ilość składników i zobaczyć ile masła się zużyje, a ile śmietanki i mascarpone. Pozdrawiam :).
Stefi
14 sierpnia 2019 at 15:14Chciałabym zrobić ten krem w kilku odcieniach różu czy mogę dodać barwnik już na etapie miksowania lub po rozdzieleniu kremu do rękawów?
Magdalena Indyka
15 sierpnia 2019 at 01:01Najlepiej dać podczas miksowania z mascarpone. Ten krem nie lubi długiego mieszania.
Kasua
27 stycznia 2019 at 17:52Jakie proporcje bym musiała mieć by starczyło mi na otynkowanie tortu fi 26 plus jakieś „bobki” na górze? No i czy można na taki krem położyć opłatek?
Pozdrawiam serdecznie
Magdalena Indyka
27 stycznia 2019 at 18:16Tutaj jest przelicznik foremek. Można położyć opłatek. Ważne tylko, aby kolor kremu nie był zbyt ciemny, ponieważ przebije przez opłatek. Na dekoracje zrobiłabym krem z połowy porcji. Jedak nie jestem w stanie tego określić dokładnie.
Marcin
27 stycznia 2019 at 22:29Opłatek jest różowy z myszką minnie, krem też bym chciała zrobić różowy. A co do proporcji to ten sam krem będzie ok i do tynku i do dekoracji tak?
Magdalena Indyka
27 stycznia 2019 at 22:35Taj, proporcje będą ok. Jeśli róż będzie bardzo jasny, to ok. Jeśli ciemny to dodaj do kremu, który nałożysz na wierch więcej mascarpone, aby go rozjaśnić.
Patrycjs
17 września 2019 at 15:38Czy krem nadaje się do wnętrza tortu do przełożenia biszkoptu? Pozdrawiam
Magdalena Indyka
17 września 2019 at 20:26Tak 🙂 W tym torcie jest krem z białą czekoladą.
Marta
17 stycznia 2019 at 19:14Witam, mam pytanie. Chciałbym ozdobić tym kremem tort otynkowany czekoladowym ganache ( chodzi o uzyskanie jasnych kwiatów tylką 1M na ciemnym tle) czy to się uda? Jakich proporcji ganache powinnam użyć? Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki i pozdrawiam serdecznie.
Magdalena Indyka
18 stycznia 2019 at 00:53Tym kremem śmiało można robić dekoracje tylką 1M na ganache. Niestety nie robiłam jeszcze tynku z ganache. Proporcje zależą od rodzaju czekolady. Zapraszam na moją grupę. Tam można zapytać o proporcje inne dziewczyny, które robią torty 🙂
8 Ewa e
15 stycznia 2019 at 14:16Nie wiem też czy ten krem mocno twardnieje po odstaniu w lodówce, proszę o radę czy dekoracje z żywych kwiatów na torcie otynkowanym takim kremem sprawdzą sie?
Magdalena Indyka
15 stycznia 2019 at 16:54Tak 🙂 Kwiatami możne udekorować tort z kremem śmietankowym (śmietanka+mascarpone). Krem mocno nie twardnieje.
Ewa
16 stycznia 2019 at 15:07Dziękuję za szybką odpowiedź, jeszcze tylko jedna wątpliwość, czy jak rozpuszczę tą śmietane dzisiaj a w piątek będę ubijać, oczywiście w międzyczasie będę przechowywać w lodówce to nic się nie stanie?
Magdalena Indyka
16 stycznia 2019 at 16:36Nic nie powinno się stać. Kiedyś zdarzyło mi się przetrzymać taką masę dzień dłużej przed ubiciem i wszystko było ok.
Ewa
15 stycznia 2019 at 12:38Zrobiłam babeczki z tym kremem, wyszły super, i zdobiłam je cukrowymi ozdobami, jednak mam teraz zrobić tort i chciałam otynkować go tym kremem i ozdobić żywymi kwiatami, z boku tortu chce ułożyć wzór ze złotych cukiereczków cukrowych i tutaj moja wątopliwość, czy na tym kremie takie ozdoby nie podejdą wodą i nie puszczą farby? Nie miałam możliwiści zaobserwować jak ozdoby na babeczkach wyglądały na drugi dzień. No i będą w pionie więc też się boję żeby nie zjechały.