Deser bananowo jeżynowy zrobiłam z pozostałości po tarcie ’Biedronka’ ;). Tymi nieszczęsnymi resztkami okazała się spora ilość jeżyn! Rozmyślając co z nimi zrobić przypomniałam sobie o książce, którą parę miesięcy temu kupiłam i która od tamtej pory leżała głęboko w szafie. W książce 'Zielone koktajle dla mam i dla dzieci’, którą bardzo polecam, znalazłam ten słodki i prosty przepis na warstwowy deser z jeżynami. Przepis trochę zmodyfikowałam, zmniejszając ilość jeżyn, ponieważ gdybym trzymała się przepisu nie byłoby widać różnicy w kolorach! Nie wiem dlaczego, może użyłam bardzo soczystych owoców? Dlatego do dwóch górnych warstw polecam dodawać jeżyny stopniowo. Deser bardzo pyszny. Moi chłopcy zjedli aż dwa deserki za jednym posiedzeniem :).
Składniki na 6 słoiczków (125 ml):
Dolna warstwa:
- 1,5 dużego banana – ok 180 g bez skórki
- 100 g jeżyn świeżych lub mrożonych*
Środkowa warstwa:
- 1,5 dużego banana
- 40 – 60 g jeżyn świeżych lub mrożonych*
Górna warstwa:
- 2 duże banany – ok 240 g bez skórki
- 20 – 30 g jeżyn świeżych lub mrożonych*
*Mrożone jeżyny wcześniej rozmrażamy.
Dodatkowo:
- jeżyny do dekoracji
Wykonanie:
- Dolna warstwa – banany i jeżyny miksujemy blenderem, aż otrzymamy jednolitą masę.
- Środkowa warstwa – banany i 40 g jeżyn miksujemy blenderem, aż otrzymamy jednolitą masę, jaśniejszą od dolnej warstwy. Gdy kolor wyjdzie za jasny stopniowo dodajemy więcej jeżyn, do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
- Górna warstwa – banany i 20 g jeżyn miksujemy blenderem, aż otrzymamy jednolitą masę, jaśniejszą od środkowej warstwy. Gdy kolor wyjdzie za jasny stopniowo dodajemy więcej jeżyn, do momentu uzyskania odpowiedniego koloru.
- Masy bananowo jeżynowe delikatnie układamy warstwowo, od najciemniejszej do najjaśniejszej.
- Warstwowy deser bananowo jeżynowy polecam udekorować jeżynami.
Uwagi:
- Banany powinny być dojrzałe, deser będzie słodszy.
- Górna warstwa niestety szybko ciemnieje. Taki urok bananów :). Dlatego ostatnią warstwę najlepiej przygotować przed podaniem.
- Według autorki książki jeżyny można zastąpić czarną porzeczką.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: Książka 'Zielone koktajle dla mam i dla dzieci’.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło, jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
Żeby banan nie zciemniał wystarczy dodać trochę soku z cytryny. Smaku cytryny nie czuć, tak robię koktajle z bananem.
Dziękuję! Gdy robiłam deser nie miałam o tym pojęcia 🙂