Tarta Biedronka to idealny deser czekoladowy z owocami dla dzieci. Inspirację na tartę znalazłam na Pinterest, szukając słodkich pomysłów na trzecie urodziny Błażeja. Powiedziałam sobie wtedy, że jeśli nie w tym, to w przyszłym roku na pewno ją zrobię! Jedynym problemem, aby zrobić owocową biedronkę było dostanie wszystkich potrzebnych owoców w jednym czasie. Dlatego, gdy ostatniego dnia sierpnia zauważyłam na targu jeżyny, maliny i borówki byłam w totalnym szoku. Bez wahania przystąpiłam do działania i oto mogę się pochwalić końcowym efektem! Pyszną i piękną biedronką :). Smacznego!
Składniki na spód o śr 23 cm – skorzystaj z przelicznika foremek:
- 80 g migdałów, całych lub w płatkach
- 40 g mąki kokosowej
- 70 ml oleju kokosowego, postać płynna
- 4 łyżki syropu klonowego lub więcej
- 2 płaskie łyżki kakao
- szczypta soli morskiej
- 60 g płatków owsianych
- Migdały ze skórką zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 minuty. Następnie odlewamy wodę i obieramy migdały ze skórki. Umieszczamy je w malakserze i rozdrabniamy bardzo drobno. Tak aby ich konsystencja przypominała ziarna piasku.
- Dodajemy mąkę kokosową, kakao, syrop klonowy, olej kokosowy i sól. Mieszamy dokładnie. Na końcu dodajemy płatki owsiane i mieszamy przez chwilę (nie za długo, aby z płatków owsianych nie zrobić mąki). Gdy masa wyjdzie za sucha i nie będzie się dobrze trzymać/kleić, dodajemy więcej syropu klonowego.
- Gotowe ciasto równomiernie wykładamy i dociskamy do natłuszczonej olejem kokosowym formy o średnicy 23 cm, dno i boki. Nakłuwamy ciasto widelcem.
- Pieczemy od 8-12 minut, w temperaturze 180°C (bez termoobiegu). Wyciągamy i studzimy.
Krem czekoladowo-kokosowy:
- 270-300 g śmietanki kokosowej, otrzymanej ze schłodzonego mleczka kokosowego*
- 180 – 200 g czekolady bezglutenowej, połamanej (ja dałam 140 g gorzkiej i 60 g mlecznej)*
- Schłodzone mleczko kokosowe (min 12 godz.) ostrożnie otwieramy. Łyżką wyjmujemy gęstą, białą warstwę i umieszczamy w rondelku. Woda kokosowa, pozostała na dnie puszki jest niepotrzebna.
- Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając (nie doprowadzamy do wrzenia). Śmietanka ma być na tyle gorąca, aby bez problemu rozpuściła się w niej czekolada. Zdejmujemy rondelek z ognia i dodajemy do śmietany połamaną czekoladę. Chwilę czekamy (1-2 min) i mieszamy całość, aż otrzymamy gładki sos czekoladowy. Studzimy.
*Mleczko kokosowe (400 ml) powinno mieć powyżej 80% ekstraktu kokosowego.
*Ilość czekolady zależy od ilości śmietanki kokosowej, którą otrzymamy po schłodzeniu.
Dodatkowo:
- 15 dużych jeżyn
- 20-25 dużych borówek
- ok 50 dużych malin (230-250 g)
- 2 wykałaczki + 2 duże borówki
Wykonanie:
- Krem czekoladowo-kokosowy przelewamy na spód tarty. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki, aby masa stężała (min 2 godz.)
- Dekorujemy tartę owocami, tworząc wzór biedronki. Zaczynamy od jeżyn, tworząc 'głowę’, a następnie układamy borówki. Wypełniamy 'skrzydełka’ malinami i jeżynami. Na końcu robimy 'czułki’, nadziewając borówki na wykałaczki. Tarta Biedronka lubi chłód, dlatego przechowujemy ją w lodówce.
Uwagi:
- Mleczko kokosowe musi być chłodzone w lodówce min 12 godzin.
- Czekolady nie mogą zawierać glutenu!
- Jeśli obawiamy się, że woda kokosowa zmiesza nam się z gęstą warstwą śmietanki, to po wyciągnięciu puszki z lodówki odwracamy ją do góry dnem. Otwieramy puszkę i odlewamy wodę.
- Do tej tarty najlepsza będzie forma z wyjmowanym dnem. Jednak przy ceramicznej nie miałam większych problemów z wyjmowaniem kawałków tarty.
- Każdy piekarnik piecze inaczej. U mnie wystarczyło 180°C, piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Przy termoobiegu zmniejszamy temperaturę o 15°C.
Smacznego 🙂
Źródło przepisu: https://www.driscolls.com/recipe/lady-bug-gluten-free-chocolate-tart
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
2 komentarze
A ile płatków owsianych? Nie jest podane w składnikach.
60g płatków owsianych, podane w składnikach pod solą morską 🙂