Masa z białym makiem to przepyszny i niezastąpiony składnik rogali świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to rogale niestety nie będą się już nazywać świętomarcińskie! Dlatego na poszukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały i rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa będzie tak pyszna jak z domowym, upieczonym biszkoptem ;). Nie zapomnijcie o kandyzowanej skórce pomarańczowej! W ubiegłym roku nie zdążyłam zrobić i pominęłam ją w masie. Jednak w tym roku okazało się, że to bardzo ważny i niezastąpiony składnik masy z białym makiem!
Składniki:
- 500 g białego maku
- 60 g rodzynek
- 100 g migdałów lub orzechów, posiekanych
- 1,5 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 85 g masła, roztopionego
- 200 g miodu
- 200 g cukru trzcinowego
- 300 g domowego biszkoptu (z 4 jajek)
- 4 – 5 jajek
Wykonanie:
- Obrane migdały/orzechy siekamy w malakserze. Rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno siekamy nożem.
- Mak przepłukujemy. Umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy na małym ogniu ok 30 min, cały czas mieszając mak, aby się nie przypalił.
- Ugotowany mak odcedzamy. Następnie mielimy go 3 razy w maszynce do mielenia.
- W średnim garnku topimy masło. Dodajemy miód, cukier i mieszamy całość. Następnie dodajemy migdały/orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Gotujemy, cały czas mieszając ok 3-5 min. - Mak umieszczamy w dużej patelni i dodajemy masę z bakaliami. Całość smażymy ok 8 minut. Zdejmujemy patelnię z palnika i studzimy masę.
- Jeśli nadzienie przygotowujemy dzień wcześniej, to następne kroki wykonujemy w dniu pieczenia rogali. Do tego czasu masę z białym makiem przechowujemy w lodówce.
- Do masy z białym makiem dodajemy pokruszony biszkopt i dwa jajka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy trzecie jajko i mieszamy ponownie. Jeśli nasza masa nadal będzie gęsta dodajemy kolejne jajko. Trzeba uważać, aby masa z białym makiem nie wyszła za rzadka, dlatego dokładnie mieszamy masę, zanim dodamy następne jajko.
Uwagi:
- Do masy można dodać pokruszone biszkopty, jednak domowy biszkopt jest o wiele lepszy.
- Jeśli nie chcesz skórki pomarańczowej w masie, polecam zwiększyć ilość rodzynek.
Smacznego 🙂
Szukasz wiedzy o pieczeniu i dekorowaniu tortów?
Obserwuj Słodki Pomysł na INSTAGRAMIE!
Źródło przepisu Tutaj.
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli podasz go dalej!
Brak kometarzy