Masa z białym makiem to przepyszny i niezastąpiony składnik rogali świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to rogale niestety nie będą się już nazywać świętomarcińskie! Dlatego na poszukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały i rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa będzie tak pyszna jak z domowym, upieczonym biszkoptem ;). Nie zapomnijcie o kandyzowanej skórce pomarańczowej! W ubiegłym roku nie zdążyłam zrobić i pominęłam ją w masie. Jednak w tym roku okazało się, że to bardzo ważny i niezastąpiony składnik masy z białym makiem!
Poniżej znajdziecie dwa przepisy na nadzienie do rogali. Polecam masę z białym makiem i marcepanem…pycha!
Składniki na masę z biszkoptem:
- 500 g białego maku
- 80 g rodzynek
- 120 – 140 g migdałów lub orzechów, posiekanych
- 120 – 140 g orzechów włoskich, posiekanych
- ok 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 80 g masła, roztopionego
- 200 g miodu
- 120 g cukru trzcinowego
- ok 180-200 g domowego biszkoptu (z 2 jajek)
- 4 – 5 jajek
Wykonanie:
- Migdały/orzechy drobno siekamy w malakserze. Rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno siekamy nożem.
- Biały mak przepłukujemy. Umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy mak na mniejszym ogniu ok 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił.
- Ugotowany mak odcedzamy. Następnie mielimy go 3 razy w maszynce do mielenia.
- W średnim garnku umieszczamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą, płynną masę. Następnie dodajemy migdały/orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Smażymy masę, cały czas mieszając, ok 3-5 min. - Biały mak umieszczamy w dużej patelni i dodajemy masę z bakaliami. Całość smażymy ok 8 minut. Zdejmujemy patelnię z palnika i studzimy masę.
- Jeśli nadzienie przygotowujemy dzień wcześniej, to następne kroki wykonujemy w dniu pieczenia rogali. Do tego czasu masę z białym makiem przechowujemy w lodówce.
- Do masy z białym makiem dodajemy pokruszony biszkopt i dwa jajka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy trzecie jajko i mieszamy ponownie. Jeśli nasza masa nadal będzie gęsta dodajemy kolejne jajko. Trzeba uważać, aby masa z białym makiem nie wyszła za rzadka, dlatego dokładnie mieszamy masę, zanim dodamy następne jajko.
Masa z marcepanem:
- 500 g białego maku
- 70 g rodzynek
- 110 – 120 g migdałów, posiekanych
- 120 – 140 g orzechów włoskich, posiekanych
- 1 łyżka (ok 20 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 80 g masła, roztopionego
- 200 g miodu
- 100 g cukru trzcinowego
- 100 g masy marcepanowej
- 4 – 5 jajek
- Masę z marcepanem robimy wg opisu wykonania masy z biszkoptem. Marcepan dodajemy do maku umieszczonego na patelni. Całość smażymy.
Uwagi:
- Do masy można dodać pokruszone biszkopty, jednak domowy biszkopt jest o wiele lepszy.
- Jeśli nie chcesz skórki pomarańczowej w masie, polecam zwiększyć ilość rodzynek.
Smacznego 🙂
Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.
4 komentarze
Czy jak się nie ma maszynki do mielenia można taki mak po prostu „zmielić” przy użyciu blendera?
Nie robiłam w ten sposób. Można spróbować, bo chyba ktoś mi kiedyś o tym mówił. Ale nie dam sobie głowy uciąć.
Czy gotowe nadzienie do rogali można mrozić?
Nie wiem, nigdy nie mroziłam. Ale myślę, że tak. Surowe białka i żółtka można mrozić.