MASA Z BIAŁYM MAKIEM DO ROGALI

by Magdalena Indyka
masa z białym makiem do rogali, masa z białego maku, nadzienie z białym makiem, biały mak do rogali, rodzynki, miód, migdały, skórka pomarańczowa
image_print

Masa z białym makiem to przepyszny i niezastąpiony składnik rogali świętomarcińskich. Jeśli pokusi Was, aby zrobić masę z niebieskim makiem, to rogale niestety nie będą się już nazywać świętomarcińskie! Dlatego na poszukiwania białego maku warto poświecić trochę czasu. Ja kupiłam biały mak w sklepie internetowym, dokupując od razu migdały i rodzynki. Jeśli zdecydujecie się na biszkopty kupione w sklepie, to nie gwarantuję, że masa będzie tak pyszna jak z domowym, upieczonym biszkoptem ;). Nie zapomnijcie o kandyzowanej skórce pomarańczowej! W ubiegłym roku nie zdążyłam zrobić i pominęłam ją w masie. Jednak w tym roku okazało się, że to bardzo ważny i niezastąpiony składnik masy z białym makiem!

Poniżej znajdziecie dwa przepisy na nadzienie do rogali. Polecam masę z białym makiem i marcepanem…pycha!

Składniki na masę z biszkoptem:
  • 500 g białego maku
  • 80 g rodzynek
  • 120 – 140 g migdałów lub orzechów, posiekanych
  • 120 – 140 g orzechów włoskich, posiekanych
  • ok 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 g masła, roztopionego
  • 200 g miodu
  • 120 g cukru trzcinowego
  • ok 180-200 g domowego biszkoptu (z 2 jajek)
  • 4 – 5 jajek

Wykonanie:

  1. Migdały/orzechy drobno siekamy w malakserze. Rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową drobno siekamy nożem.
  2. Biały mak przepłukujemy. Umieszczamy w dużym garnku i zalewamy wrzątkiem. Gotujemy mak na mniejszym ogniu ok 30 minut, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypalił.
  3. Ugotowany mak odcedzamy. Następnie mielimy go 3 razy w maszynce do mielenia.
  4. W średnim garnku umieszczamy masło, miód i cukier. Podgrzewamy całość na małym ogniu, aż uzyskamy jednolitą, płynną masę. Następnie dodajemy migdały/orzechy, rodzynki i skórkę pomarańczową.
    Smażymy masę, cały czas mieszając, ok 3-5 min.
  5. Biały mak umieszczamy w dużej patelni i dodajemy masę z bakaliami. Całość smażymy ok 8 minut. Zdejmujemy patelnię z palnika i studzimy masę.
  6. Jeśli nadzienie przygotowujemy dzień wcześniej, to następne kroki wykonujemy w dniu pieczenia rogali. Do tego czasu masę z białym makiem przechowujemy w lodówce.
  7. Do masy z białym makiem dodajemy pokruszony biszkopt i dwa jajka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy trzecie jajko i mieszamy ponownie. Jeśli nasza masa nadal będzie gęsta dodajemy kolejne jajko. Trzeba uważać, aby masa z białym makiem nie wyszła za rzadka, dlatego dokładnie mieszamy masę, zanim dodamy następne jajko.
Masa z marcepanem:
  • 500 g białego maku
  • 70 g rodzynek
  • 110 – 120 g migdałów, posiekanych
  • 120 – 140 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 1 łyżka (ok 20 g) kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 80 g masła, roztopionego
  • 200 g miodu
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 100 g masy marcepanowej
  • 4 – 5 jajek
  1. Masę z marcepanem robimy wg opisu wykonania masy z biszkoptem. Marcepan dodajemy do maku umieszczonego na patelni. Całość smażymy. 

 

Uwagi:

  1. Do masy można dodać pokruszone biszkopty, jednak domowy biszkopt jest o wiele lepszy.
  2. Jeśli nie chcesz skórki pomarańczowej w masie, polecam zwiększyć ilość rodzynek.

Smacznego 🙂

masa z białym makiem do rogali, masa z białego maku, nadzienie z białym makiem, biały mak do rogali, rodzynki, miód, migdały, skórka pomarańczowa

masa z białym makiem do rogali, masa z białego maku, nadzienie z białym makiem, biały mak do rogali, rodzynki, miód, migdały, skórka pomarańczowa

masa z białym makiem do rogali, masa z białego maku, nadzienie z białym makiem, biały mak do rogali, rodzynki, miód, migdały, skórka pomarańczowa

Podoba Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go dalej!
DRUKOWANIE – Kliknij w ikonkę drukarki, która znajduje się pod pierwszym zdjęciem, nad przepisem.

Może Ci się spodobać

Zostaw komentarz

4 komentarze

Marta 12/11/2020 - 23:28

Czy jak się nie ma maszynki do mielenia można taki mak po prostu „zmielić” przy użyciu blendera?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 13/11/2020 - 21:14

Nie robiłam w ten sposób. Można spróbować, bo chyba ktoś mi kiedyś o tym mówił. Ale nie dam sobie głowy uciąć.

Odpowiedź
Beata 08/10/2020 - 13:39

Czy gotowe nadzienie do rogali można mrozić?

Odpowiedź
Magdalena Indyka 10/10/2020 - 20:59

Nie wiem, nigdy nie mroziłam. Ale myślę, że tak. Surowe białka i żółtka można mrozić.

Odpowiedź